Dlaczego nie należy łączyć surowych ogórków i pomidorów?

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
  • Posłuchaj

Od kilku dni namawiam Państwa byście jedli więcej pomidorów. Dlaczego? Otóż wiele badań pokazuje że zmniejszają ryzyko zawału i niektórych nowotworów np. raka prostaty.
Za ich cenne właściwości lecznicze odpowiada naturalny czerwony barwnik czyli likopen - najsilniejszy antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Ale nie tylko z powodu likopenu warto je jeść.
Pomidory są wyjątkowo bogate w potas, który obniża ciśnienie i wpływa korzystnie na prace serca. Jeden pomidor pokrywa połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Ale nie róbcie Państwo sałatki: pomidory plus surowe ogórki, ponieważ te ostatnie zawierają enzym, który niszczy witaminę C.
Pomidory także regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać.

REKLAMA Austria - pełnia zimowego szczęścia
ReklamaDo końca pozostało:  sek.
Słuchaj audycji bez reklam

Słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń
na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM!

Kup dostęp Premiumjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj.
Twoja przeglądarka blokuje reklamy

Aby słuchać audycji w serwisie TOK FM,
wyłącz blokowanie reklam i odśwież stronę
lub wykup dostęp bez reklam.

Kup dostęp bez reklamjuż od 0,21 zł dziennie x
Wymagany dostęp Premium

Ta audycja jest dostępna tylko dla użytkowników, którzy korzystają z płatnego dostępu do Podcastów Radia TOK FM.

Kup dostęp Premium i słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń - na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM.

Wykup dostęp terazjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj. Przeczytaj dlaczego pobieramy opłaty. x