REKLAMA

Dlaczego nie należy łączyć surowych ogórków i pomidorów?

Data emisji:
2017-09-05 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:18 min.
Udostępnij:

Od kilku dni namawiam Państwa byście jedli więcej pomidorów. Dlaczego? Otóż wiele badań pokazuje że zmniejszają ryzyko zawału i niektórych nowotworów np. raka prostaty. Rozwiń »
Za ich cenne właściwości lecznicze odpowiada naturalny czerwony barwnik czyli likopen - najsilniejszy antyutleniaczem z grupy karetonoidów. Co ciekawe, nie ginie on w obróbce cieplnej. W przetworach jest go nawet 2-3 razy więcej niż w świeżych pomidorach. Ale nie tylko z powodu likopenu warto je jeść.
Pomidory są wyjątkowo bogate w potas, który obniża ciśnienie i wpływa korzystnie na prace serca. Jeden pomidor pokrywa połowę naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Ale nie róbcie Państwo sałatki: pomidory plus surowe ogórki, ponieważ te ostatnie zawierają enzym, który niszczy witaminę C.
Pomidory także regulują pracę układu pokarmowego dzięki błonnikowi. Jest on również w pestkach, których nie należy usuwać. Zwiń «

POLECAMY

SERWIS INFORMACYJNY

Przedłuż dostęp Premium 20% taniej!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA