REKLAMA

Korzystaj z sezonu - jedz pomidory!

Data emisji:
2017-08-31 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:15 min.
Udostępnij:

Po opowieściach o poważnych chorobach dziś zajmiemy się czymś lżejszym. A mianowicie w pełni sezonu warzyw i i owoców kilka słów o tym co nam dają. Np. taki pomidor. Zwyczajowo uważany jest za warzywo chociaż z punktu widzenia biologii jest owocem. I to nie byle jakim, bo bardzo zdrowym. Zacznijmy od koloru pomidora. Czy wiecie Państwo skąd ten piękny - czerwony. Rozwiń »
Daje go likopen - z wiązek chemiczny z grupy karotenów, który ma
bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie, Jest silnym przeciwutleniaczem, posiada właściwości chroniące organizm przed licznymi chorobami układu krwionośnego, a
przede wszystkim przed rakiem. Co ciekawe, zazwyczaj więcej cennych składników zawierają warzywa i owoce jedzone na surowo; jeśli idzie o likopen w pomidorach, jest odwrotnie. Jest go o wiele więcej w przetworach z pomidorów, np. w przecierze lub koncentracie, a także ketchupie. Na skutek przeróbki termicznej bądź chemicznej, jest on o wiele łatwiej przyswajalny dla organizmu, niż ten pochodzący z surowego pomidora. Zwiń «

POLECAMY

SERWIS INFORMACYJNY

Przedłuż dostęp Premium 20% taniej!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA