REKLAMA

Miód - czy wiesz , że.... kilka ciekawostek

Data emisji:
2017-11-28 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:46 min.
Udostępnij:

Zanim powiemy dlaczego warto jeść miód kilka ciekawostek Rozwiń »
1. Miód jest jedynym z nielicznych produktów spożywczych, który nie psuje się, oczywiście pod warunkiem, że dojrzewa w ulu i jest właściwie przechowywany. Miód może ulec jedynie zakwaszeniu, np. na skutek kontaktu z ludzką śliną lub fermentacji w związku z występującymi w nim drożdżami.
2. Miód należy przechowywać w temperaturze 6-15°C, chroniąc go przed działanie światła w szczelnie zamkniętych naczyniach.
3. Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg, co oznacza, że jest cięższy od wody o około 40%.
4. Pszczoła musi przysiąść około 4 miliony razy na kwiatach lub liściach, aby wytworzyć 1kg miodu.
5. Miód w dawnych czasach był przez okres miesiąca spożywany przez nowożeńców jako środek wzmacniający, celem uzyskania zdrowego potomstwa. Dlatego mówimy „miesiąc miodowy”.
6. Miód niewłaściwie podgrzewany (powyżej temp. 40 °C ), przez dłuższy czas ma postać tylko płynną, ale wówczas traci swoje właściwości. Nie należy więc słodzić miodem gorącej herbaty,
7. Najchętniej kupowanym miodem jest miód lipowy, lipowo-spadziowy, natomiast najdroższym miodem jest miód wrzosowy.
8. Średnie roczne spożycie miodu w Polsce wynosi 270g, w Niemczech 3,2 kg, a w Europie 0,8kg. na głowę mieszkańca. Zwiń «

POLECAMY

REKLAMA