REKLAMA

Miód, miodek, miodzio... W starożytności i teraz - lekarstwo ciała i duszy!

Data emisji:
2018-09-10 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:43 min.
Udostępnij:

W tym tygodniu o jedzeniu, a właściwie kilku produktach, które często są na naszym stole. Dziś o miodzie. Niezastąpionym, np. miód do chleba na śniadanie. Dla każdego, oprócz cukrzyków, alergików oraz osób mających nadwagę. A dlaczegóż to? Miód to przede wszystkim cukier, 34% to glukoza, 39% sacharozy, a oprócz cukrów jest woda oraz cenne kwasy organiczne, olejki eteryczne enzymy i mikroelementy, potas, chlor, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan, kobalt oraz niewielkie ilości witamin, głównie z grupy B. Rozwiń »
Historia miodu sięga daleko w przeszłość, od Egiptu po Daleki wschód miód uważany był za lekarstwo ciała i duszy. Miód był lekiem kosmetykiem produktem do słodzenia oraz wytwarzania napojów alkoholowych. I tak uczestnicy starożytnych olimpiad spożywali miód w celu wzmocnienia się. Babilończycy balsamowania ciała zmarłych i miodem jako symbolem wiecznej szczęśliwości, a starożytni Egipcjanie naczynie z miodem wkładali faraona do grobowca. Zwiń «

POLECAMY

DOSTĘP PREMIUM

Promocja dla studentów i nie tylko! Dostęp Premium taniej o 33%. Poszerzaj wiedzę z Dostępem Premium TOK FM!

Kup teraz

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
Przedłuż dostęp Premium taniej!