Miód płynny zimą? Uważaj! Prawdopodobnie jest fałszywy

Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
  • Posłuchaj

W naszym serialu o miodzie dziś o tym jak sprawdzić czy miód jest prawdziwy. Nie można tego poznać ani po smaku, ani po kolorze, ponieważ w zależności od pochodzenia zebranego przez pszczoły nektaru, te mogą być bardzo różne. Jeżeli dokonujemy zakupu teraz późną jesienią lub zimą, to pamiętajmy, że z nastąpieniem
chłodnych dni miód dobrej jakości zawsze zamienia się w jednorodną masę. Pszczelarze zaczynają odciąganie miodu od wiosny, często zaczynając od rzepaku. Ten miód krystalizuje się bardzo szybko. Inaczej jest z miodem akacjowym. Ulega on
krystalizacji zazwyczaj po upływie kilku miesięcy. Prawie każdy miód - z nielicznymi wyjątkami, np. miodu z białej akacji - powinien być w stanie już skrystalizowanym najpóźniej pod koniec roku. Jeżeli więc widzimy po tym czasie miód o płynnej
konsystencji, to jest on albo zafałszowany - wtedy może nie krystalizować się nawet po przechowywaniu przez jakiś czas w lodówce, albo przefiltrowany albo przegrzany, czyli kilkukrotnie podgrzewany powyżej 40 stopni, aby zachował stan płynny przez dłuższy czas, co pozbawia go jednak cennych składników. Zatem jeśli po 3 miesiącach od rozlewu miód jest w postaci płynnej, to nie kupujmy go.

REKLAMA Austria - pełnia zimowego szczęścia
ReklamaDo końca pozostało:  sek.
Słuchaj audycji bez reklam

Słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń
na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM!

Kup dostęp Premiumjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj.
Twoja przeglądarka blokuje reklamy

Aby słuchać audycji w serwisie TOK FM,
wyłącz blokowanie reklam i odśwież stronę
lub wykup dostęp bez reklam.

Kup dostęp bez reklamjuż od 0,21 zł dziennie x
Wymagany dostęp Premium

Ta audycja jest dostępna tylko dla użytkowników, którzy korzystają z płatnego dostępu do Podcastów Radia TOK FM.

Kup dostęp Premium i słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń - na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM.

Wykup dostęp terazjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj. Przeczytaj dlaczego pobieramy opłaty. x