REKLAMA

Pomidory dobre! Nie dla wszystkich

Data emisji:
2017-09-07 13:50
Audycja:
Przewodnik TOK FM Na Zdrowie
Prowadzący:
Czas trwania:
01:25 min.
Udostępnij:

Tyle zdań wygłosiłam na temat dobroczynnego wpływu pomidorów na nasze zdrowie i urodę, że w tym odcinku przewodnika muszę jednak uczciwie powiedzieć komu pomidory nie służą. Rozwiń »
Na pewno tym, którzy cierpią na reumatoidalne zapalenie stawów i dnę moczanową. Pomidory oraz przygotowywane z nich przetwory nie są też wskazane dla osób cierpiących na nadkwasotę i zgagę, ponieważ będą nasilać te dolegliwości. Jeśli mamy wrażliwy przewód pokarmowy, obierajmy pomidory ze skórki - najłatwiej
schodzi po wcześniejszym sparzeniu. Jest ciężkostrawna i u osób z dolegliwościami żołądkowo - jelitowymi, w wieku podeszłym czy dzieci może wywołać podrażnienie przewodu pokarmowego.
Pomidory mogą też uczulać. Powinny unikać ich matki karmiące, ponieważ pomidory mogą wywołać u dziecka reakcję alergiczną.
Uwaga na surowe pomidory zielone. Zawierają tomatynę, szkodliwy alkaloid. Uaktywnia się on zwłaszcza po skropieniu warzyw octem. Dlatego właśnie jedzenie znacznych ilości sałatki z zielonych pomidorów z sosem winegret może powodować
migreny. Takich sensacji nie będą natomiast wywoływać przetwory z tych samych zielonych pomidorów. Tomatyna pod wpływem temperatury traci wszystkie swoje szkodliwe właściwości. Zwiń «

POLECAMY

SERWIS INFORMACYJNY

Przedłuż dostęp Premium 20% taniej!
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA