Piotr Adamczewski Posłuchaj

Piotr Adamczewski

Był dziennikarzem, krytykiem kulinarnym "Polityki".

Autor książek kucharskich z ambicjami literackimi pt. "Wielki świat od kuchni", "Smakosz wędrowny", "Męskie gotowanie", "Krwawa historia smaków", "Rok na talerzu" oraz "Wielkiej księgi drinków i koktajli". Współautor dziesięciu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. "Za stołem".

Zwiedził jako reporter niemal wszystkie (z wyjątkiem Australii) kontynenty, wszędzie zaglądając do kuchni i zaprzyjaźniając się z kucharzami. Tak bowiem najlepiej poznaje się i kraje i ludzi. Znał najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. Gotuje od 35 lat. Skończył kurs sommelierów w Bordeaux. Oprócz tego odbył studia polonistyczne na Uniwersytecie Warszawskim. Pracował jako reporter w nieistniejącym już "Sztandarze Młodych", był sekretarzem tygodnika "Kultura". Potem w latach 1981-1983 poza zawodem. I znów od 1984 r. w "Polityce" na sekretarskim stołku. Przez 16 lat prowadził (wraz z wybitnym historykiem prof. Andrzejem Garlickim) rubrykę "Za stołem".

Podcasty - Piotr Adamczewski

REKLAMA Austria - pełnia zimowego szczęścia
ReklamaDo końca pozostało:  sek.
Słuchaj audycji bez reklam

Słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń
na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM!

Kup dostęp Premiumjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj.
Twoja przeglądarka blokuje reklamy

Aby słuchać audycji w serwisie TOK FM,
wyłącz blokowanie reklam i odśwież stronę
lub wykup dostęp bez reklam.

Kup dostęp bez reklamjuż od 0,21 zł dziennie x
Wymagany dostęp Premium

Ta audycja jest dostępna tylko dla użytkowników, którzy korzystają z płatnego dostępu do Podcastów Radia TOK FM.

Kup dostęp Premium i słuchaj podcastów bez reklam i bez ograniczeń - na stronie oraz w aplikacji mobilnej TOK FM.

Wykup dostęp terazjuż od 0,21 zł dziennie! Jeżeli masz już dostęp Premium, zaloguj się tutaj. Przeczytaj dlaczego pobieramy opłaty. x