REKLAMA

Na co zwracać uwagę przy wyborze ekologicznej żywności?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-01-03 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
12:36 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
obie niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwo ponownie w towarzystwie pani dr Hanna Stolińska dietetyk kliniczny autorki książek zdrowym odżywianiu dzień dobry pani doktor dzień dobry witam pana witam państwa, bo znamy się od dziś, więc pozwalam sobie na dość osobiste pytanie jak u pani po świętach Bożego Narodzenia także po imprezach sylwestrowych, choć w takim bardzo domowym gronie to jednak jest to okazja do tego by Rozwiń » zjeść się napić no właśnie jak pani przebrnęła przez ten trudny dla naszego organizmu czas jak bardzo dobrze, bo święta świąteczne potrawy nie są takie potrawy, które bardzo lubię szczerze mówiąc i które lubią moje jelita, bo są dosyć ciężko strawne na jestem też na diecie roślinnej, więc po prostu zrobią sobie dania typowo roślinne i jak najbardziej dużo piłam wodę chodziłam na spacery, więc na pewno nie kryje się przejedzone no dobrze to myślę, żeby teraz dobrze wejść nowy rok należałoby rozpocząć od rachunku sumienia to troszeczkę odbiega od cyklu naszego nasze dzisiejsze rozmowy nie powiem spotkania bo, bo słyszy się za pośrednictwem błąd internetowych, ale z reguły ludzie na początku roku podejmują się no rozmaitych wyczynów byle tylko mieć taką świadomość, że żyjemy jemy zdrowo prawda bardzo niedobrze, że my sobie tego ostatniego dnia pierwszego dnia roku myślimy o tym i robimy te postanowienia noworoczne, bo uważam, że zmiany dotyczące stylu życia powinny być podejmowane tu i teraz takie nastawianie się, że będzie perfekcyjnie od nowego roku no wiemy z doświadczeniem wielu lat, że nie przynosi żadnych efektów takie jak i drastyczne zmiany i to np. innym przez tydzień będziemy trzymać zdrowego odżywiania później z powrotem wracamy do starych nawyków i rezygnujemy ze wszystkiego po prostu czas zmienić nastawienie do jedzenia trzeba powoli zmieniać nawyki żywieniowe wprowadzać te dobre zastępować w tym te złe no i teraz niestety zamknięte są siłownie ograniczony trochę ruch, chociaż dla chcącego nic trudnego bez akcji nie ma reakcji więc, więc zaczniemy się ruszać, ale też ważne, żeby coś robić konsekwentnie, żeby podjąć decyzję być konsekwentnym robić coś regularnie mogą z tego nie ma dobrych efektów bardzo często, podejmując noworoczne wyzwania wszyscy myślą sobie to to nie tylko będę świadomie jadu odżywiał się innym, ale także będę sięgał sięgała po produkty, które przynajmniej w teorii uchodzą za ekologiczne to jest tak taka w taki właściwy temat naszego spotkania Janowice mianowicie ten rosnący wręcz skokowo segment zdrowej żywności to właściwie na naszym rynku gospodarczym jest ewenementem biorąc pod uwagę wszystkie inne okoliczności w tym koronawirus prawna tak wydaje mi się, że skutkiem tego, że jest coraz większy popyt na żywność ekologiczną jest to, że sobie zdajemy coraz bardziej sprawę jak dobre jedzenie wpływa na ożywienie naszego organizmu to gorsze jedzenie gorszej jakości może rujnować nasze zdrowie oraz A2 faktycznie, a nawet w swoim gabinecie coraz więcej pytań czy faktycznie trzeba kupować żywność ekologiczną i jak zawartość wszelkiego rodzaju pestycydów środków ochrony roślin azotanów zanieczyszczeń toksyn wpływa na nasze nasz organizm zawsze mówię, że jedzmy np. nie wiem ryby morskie albo dużo warzyw owoców i zawsze takie pytanie, ale przecież tam jest tyle zanieczyszczeń no oczywiście jest dużo zanieczyszczeń, ale jeżeli mamy zdrową wątrobę zdrowe nerki no to są rządy, które biorą udział w oczyszczaniu organizmu Izby poradzą ze wszelkimi zanieczyszczeniami, ale jak najbardziej ja jestem za tą żywnością ekologiczną badania pokazują, że taka żywność cie nie zawiera mniej różnych niekorzystnych związków zawiera więcej i zbierają więcej witamin składników mineralnych także jest bardzo dużo plusów takiej żywności więc, jakby tych składników przede wszystkim żywności konwencjonalnej też ta żywność jest przyjazne środowisku zawiera metali ciężkich fosforanów azotanów pozostałości pestycydów osoby, które oferują taką żywność też chwalą jej walory smakowe, bo też jest niższa koncentracja wody w takich warzywach owocach przede wszystkim łatwiej jest głosować do przechowywania natomiast jest dużo minusów takiej żywności przede wszystkim cena dostępność, chociaż nawet teraz dużych dyskontach jest są działy z żywnością ekologiczną no oczywiście nie jest to taka też piękna żywność niestety te warzywa owoce są zdecydowanie, że trzeba nie mają takich walorów estetycznych jak konwencjonalne panie doktorze mam jednak pewien dylemat bo, bo ilekroć przechodzę nawet w tych dużych sklepach obok półek, które oferują żywność ekologiczną ekologiczną zastanawia mnie na ile jest to tylko nie wiem sfera deklaracji producenta i opakowania, które przyciąga nasz wzrok na ile prawdziwa ekologia, która jest w tym zawarta w procesie produkcji właściwie od początku od zera do do półki sklepowej z drugiej strony pomyślałem sobie też to praktykuje bierze gdzieś na głęboką prowincję, gdzie się wychowywałem znam gospodarzy, którzy nie wiem albo hodują albo z myślą o zwierzętach i też produkty zwierzęce 1 jajka można od nich wziąć kupić jak jak też mają warzywa i naprawdę nie potrzeba pięknego opakowania być przekonanym tutaj 100%, że coś naprawdę dobry tak ta żywność ma zupełnie inny smak zapach taka naturalna natomiast no tak musi być oczywiście certyfikat żywności ekologicznej, który obowiązuje na całym terenie Unii Europejskiej one przyznawane na rok także musimy na takim produkcie widzieć ten certyfikat wtedy mamy pewność, że wszystko z porządku natomiast czy coś się z nami samymi organiczne bio no to nie do końca znaczy, że jest ekologiczny musi być jednak ta to oznaczenie to jest bardzo ważne natomiast musimy też takim pewnym dystansem do tego wszystkiego podejść, bo istnieją zafałszowania żywności nawet uzasadniona oby nagrywała programy z 1 telewizją oni przebadali np. warzywa od szczególnie ogórki z bio bazaru tam wyszło, że te ogórki przekraczają 70% zawartość pestycydów i tu się rodzi pytanie no przecież idziemy na taki bazar to powinniśmy mu ufać także ja myślę, że w tym momencie nie mamy nie mamy możliwości inni, jeżeli kupujemy od jakiegoś musimy prosić o ten certyfikat wtedy jest tylko i wyłącznie pewność tego, że będzie wszystko w porządku, ale żywność konwencjonalna też wcale nie jest zła, ale nie chciałbym tutaj nastawić tylko na to, że tylko mamy to żywność ekologiczną i 6, bo myślę, że ekologiczne można kupować tylko dostać warzywa owoce na pewno mięso ryby jajka nabiał, bo to są produkty, które samoistnie są bardziej no i czuć się psują np. mogą więcej kumulować np. toksycznych dioksyn natomiast takie produkty typu kasze ryż makarony przyprawy rośliny strączkowe suszone owoce to myślę, że jakby te produkty słucha, które mają dłuższą datę przydatności spokojnie możemy sobie z nich zrezygnować z tych ekologicznych, bo naprawdę są bardzo drogie to jeszcze wrócę do tych rolników, bo pani nam też paru spryciarzy, którzy właśnie mieszkając dziś z dala od aglomeracji mają samochody takie dostawczy charakterystyczne dla środowisk wiejskich te samochody z tymi ludźmi objeżdżają hurtownie nawet dużych miastach pakują na tzw. pakę i był też takim systemem obwoźnym, gdzie zaopatrują tych wszystkich wielkomiejskich pragnących zdrowej żywności i widząc taki samochód powiemy aha przyjechał rolnik, więc na pewno wszystko świeże i na pewno ekologiczne to jest tak naprawdę to samo co co znajdziemy wielkopowierzchniowych sklepach tak tak niestety no, tak więc musimy mieć ten certyfikat bez tego nie mamy żadnej pewną działa pani przepraszam pani doktor kogoś, kto handluje na straganie ma jakikolwiek certyfikat, a mocna rzecz my jako konsumenci mamy prawo poprosić o ten certyfikat sprzedający ma obowiązek w tym momencie go pokazać, jeżeli mówi, że żywność ekologiczna natomiast, jeżeli po prostu sprzedaje na bazarku nie oznacza to jest równoznaczne z tym, że to jest żywność ekologiczna może być taka sama żywność, jaki jest właśnie w dużych sklepach także tutaj absolutnie nie mamy żadnej pewności, a wręcz bym powiedziała, że w tych dużych sklepach żywność jeszcze bardziej przebadana sprawdzona, bo te duże sklepy biorą wtedy odpowiedzialność dobrze też odwołam się do tych danych od, których dzisiaj wyszliśmy mianowicie w trzecim kwartale 2020 roku w sklepach małoformatowych sprzedaż bio produktów była 25% wyższa wielkich supermarketach wzrosła około 13% a trzeba by nie jest charakterystyczne dla dla wszystkich krajów naszego regionu, że nie wie zachód już się nasycił te wzrosty nie będą tak wielkie, bo i tak sięgają po żywność bio i tak mamy dopiero tak naprawdę ten segment odkrywamy tak odkrywamy tak jak mówi też to jak widzę w swoim gabinecie coraz więcej osób pyta czy warto jak jest to bardzo korzystny trend, bo uważam, że nawet warto kupić coś lepszej jakości, jeżeli jest droższe, bo nie potrzebujemy tak dużo tego jedzenia do szczęścia lepiej postawić na jakość ani na ilość może to jest właśnie sposób na to byśmy ograniczyli kupowanie żywności marnowanie zarazem, bo jeśli coś jest drogie no to automatem też zastanawiamy się czy nam, aby jest potrzebne w takiej ilości ma taki na pewno też kupowanie żywności sezonowej to jest ważne jak urozmaicenie diety to są będą najważniejsze zasady prawidłowego żywienia to, że tak konkludując, też pani zdaniem pani doktor, po które produkty bio powinniśmy sięgać mówi, żeby do tych suszonych nie przywiązywać, bo to mniejsze znaczenie, ale co warzywa owoce to jest klucz czy mięso ryby na pewno na pewno mięso ryby jajka nabiał, jeżeli mamy taką możliwość to oczywiście warzywa warzywa owoce ma pani jeszcze jakieś garść porad dla dla wszystkich dla mnie też nowy rok skoro rozmawiamy pierwszą niedzielę 2021 ja życzę wszystkim właśnie o tym co mówiłam tej dobrej relacji z jedzeniem tym, żeby patrzeć na jedzenie nie zarówno jak nam, żeby nie był to nasz wróg, ale też nie najlepszy przyjaciel, żeby traktować pożywienie jako coś co ożywi nasz organizm nasze ciało nasze ciało jest narzędziem do życia także to jest bardzo bardzo istotna, żeby trochę inaczej zacząć myśleć o tym prawidłowym jedzeniu dziękuję pani bardzo za za te rozmowy myślę, że bardzo pouczającą dla naszych słuchaczy dr Hanna Stolińska dietetyk kliniczna autorka książek o zdrowym odżywianiu była moim państwa gość kłaniam się pani dziękuję bardzo, państwa zapraszam na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA