REKLAMA

Dramatyczna sytuacja lokali gastronomicznych

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2021-01-14 14:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:26 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
raport gospodarcze jest czternasta 42 Wojciech Kowalik dzień dobry to jest czwartkowy raport gospodarczy w radiu TOK FM kłaniam się państwu na początek sytuacja na rynkach euro kosztuje dziś 4zł 54gr dolar 375 frank szwajcarski 421 funt po 511 natomiast na warszawskiej giełdzie w tej chwili WIG w górę o 4%, a WIG 20 dół o 8% od lutego będzie możliwe otwieranie centrów handlowych takie zapowiedzi składał taki sam wicepremier Jarosław Gowin i właśnie branża handlowa ma być Rozwiń » pierwszą, która odczuje złagodzeniem epidemicznych obostrzeń inne branże na razie nie mają na to co liczyć Gowin zapowiada wręcz, że jeśli restauratorzy hotelarze tak jak zapowiadali wznowią działalność mimo restrykcji wówczas nie dostaną rządowej pomocy do tego tematu wrócimy jeszcze za moment w rozmowie z naszym gościem, ale najpierw jeszcze niemiecka gospodarka, która zaliczyła duży spadek w zeszłym roku po ograniczeniach w walce z pandemią covid 19, ale nie jest tak źle jak spodziewali się ekonomiści pięcioprocentowy spadek największej gospodarki był jednak mniejsze niż oczekiwano im mniej dotkliwe niż rekordowy spadek o 570% 2009 roku podczas światowego okres w grudniu pracodawcy opublikowali 176 000 ofert pracy o 17% mniej niż w grudniu 2019 wynika z raportu firmy Grant Thornton spadek liczby rekrutacji jest jednak niższy niż w październiku listopadzie, kiedy były to spadki niemal 14 zdaniem autorów raportu wyhamowanie spadku liczby nowych ofert pracy może świadczyć o tym, że szczyt drugiej fali pandemii na polskim rynku pracy jest już za nami nie można co prawda wykluczyć, że początek 2001. roku przyniesie ponowne pogorszenie sytuacji wywołane np. nowymi ograniczeniami związanymi z feriami albo pojawieniem się trzeciej fali zakażeń, ale z pewnością optymizmem napawa fakt, że druga fala pandemii okazała się dla rynku pracy relatywnie łagodna czytamy to była pierwsza część raportu gospodarczego, a teraz rozmowa z naszym gościem raport gospodarcze, a gościem jest Aleksandra Łuszczyńska tworzącego się Stowarzyszenie właścicieli małej gastronomii dzień dobry dzień dobry panu co ze stowarzyszenia kogo państwa zrzeszają, że same osoby, które prowadzą małą gastronomią kto, którzy zostali bez żadnej pomocy na ich w chwili obecnej po prostu są bez pomocy państwa bez długami z podatkami zobowiązaniami wobec po prostu wierzycieli ani chwili obecnej musimy ratować sami nie mam dobrych prognoz dla branż, które są najbardziej dotknięte lockdownem turystyki gastronomii tutaj musimy uzbroić się w cierpliwość na co najmniej kolejne tygodnie tak zapowiadał wicepremier Jarosław Gowin dziś Ano to czasem co czują, więc przedsiębiorcy tacy jak państwo, kiedy słyszą takie zapowiedzi złość proszę pana 24października ograniczoną możliwość sprzedaży w lokalach usługowych, kiedy widzimy w chwili obecnej, że jest sytuacja taka idą idą do sieci, a spożywczych o ludzi idą idą do kościoła widzimy tłum ludzi i tam go mówi covidu nie ma, a w gastronomii jest na to co możemy czuć złość, bo nie mamy żadnej pomocy od rządu tarczy, które powstały powstały po to, żeby po prostu móc tylko nas w jakim stopniu skontrolować, bo i tak tylko znać wszystkich zrzeszonych osób może 12% dostania tej tarczy ostatniej jakiekolwiek środki z tarczy jak pani mówi pomoc pomoc jest nie pomoc jest mówi o niewielka no wie pan jeśli ktoś tworzy tarcze nie wiem czy pan widział tarczy, która jest tak jakby w chwili obecnej skonstruowana gastronomi ja mówię tutaj opłata 60 ma pan porównanie roku, a rok 2019 roku 2020, a co z ludźmi, którzy stworzyli gastronomia w roku 2020 co z ludźmi, którzy w chwili obecnej zmienili kod PKD, żeby w, jakim stopniu się przebranżowić jak polecał jak patrzę mówi pan kibicem, a wiceminister chyba Piotr tatko Patkowski no to, o czym mamy mówić tutaj my zostaliśmy bez żadnych zwolnień niczego wielką jak to się mówi łaską część gastronomii została, bo zwolniona z ZUS-u za listopad i toteż trwało bardzo długo, bo w listopadzie nie było żadnej informacji o tym czy nas zwolnią czy nie dopiero od ZUS zaczyna teraz rozpatrywać wnioski, a ci nie będą mieli możliwości zwolnień dalej będą musieli płacić co z podatkami, które co miesiąc musimy zapłacić co ze zobowiązaniami, które mamy i w chwili obecnej one coraz bardziej rosną, bo w chwili obecnej dla stron miary restauracje puby nie zarabiają to jest spadek tak jak postaci restauracji to jest 80%, a 100% przypadkach po trzecie alkoholu nie sprzeda na wynos to zrobi z ludźmi, którzy w chwili obecnej po prostu tracą majątki to jest po prostu to są historie ludzi dramatyczne rosną więcej właścicieli restauracji decyduje się na otwieranie lokali mimo tych obostrzeń, skąd takie decyzje one właśnie wynikają z tego, o czym pani przed chwilą mówiła nie to nie to nie jest tak raczej chodzi o to, że po prostu bez chwili obecnej to jest akcja pan mówi, że otwieramy się tak istotna dla naszej w tej chwili restauratorzy czystej akcji zrzeszeni czy nie, ale zapowiadają, że swoje imiona albo wyznaczona przez strajk przedsiębiorców i otwieramy się, dlaczego mamy na co mamy czekać pani powie na co na tym, że mamy czekać chwili obecnej nie ma takiej sytuacji nie mamy żadnej pomocy od rządu nie mamy żadnej pomocy pan jak premier wychodzi tylko jak to mówi przedłuża lockdown i na zasadzie każdego dnia jest co innego to jest na zasadzie takiej, która powstanie tam rządzi rząd nie ma w ogóle pomysłu co zrobić zgodnie z gastronomią ludzie tracą majątki ma są zadłużeni mają spłat wobec banków nic o tym nie pomyślał co mamy zrobić niech pan powiedzieć czy jest jakieś rozwiązanie NATO, bo tak w chwili obecnej też nie zostać zastanawiam się czy u dam radę kolejny miesiąc jakoś przeciągnąć już zapożyczyła wszędzie, gdzie się, a pan premier robi propagandę w telewizji występuje i opowiada ludziom jak i ile dostaliśmy co jest nieprawdą jest pan po prostu człowiek się zastanawiać ogląda tą samą telewizję co pan premier, skąd ma w ogóle takie statystyki tarcza, która została proszę pana w chwili obecnej ostatnio 60 mówi o tarczy 60 stratach skonstruowana, że na mnie z doświadczenia jest tylko i wyłącznie po to, żebyśmy rozpisali ile dostaliśmy 5 pieniędzy od państwa, jeżeli nie dostaliśmy, żeby łatwiej było nas kontrolować przecież teraz głośno się mówi o kontrolach skarbówek sanepidu z usług co oni chcą kontrolować, kiedy my nie możemy pracować, kiedy musieliśmy zwolnić połowę pracowników no właśnie o to chciałem zapytać pani Aleksandra firmy małej gastronomii, bo wasze Stowarzyszenie takie firmy grupuje będzie próbowało, jakiej skali, jakiej skali zwolnieniach potem lockdownie trwającym już przecież kolejny miesiąc mówimy proszę pana w chwili obecnej ludzie, którzy pracowali w gastronomii mam na myśli kelnerki to osoby obsługujące osoby kierowcy, którzy czuwać dowozili jedzenie większość musiała po prostu szukać pracy kucharze wiadomo jeśli pan nie ma takiej sytuacji ktoś mówi, że nie ma pan tyle zamówień to coś pan musi z tym zrobić tak staramy się w jakimś stopniu pomóc też tym ludziom, ale nie nie dam utrzymać się mówi tego ciężaru, bo to już jest po prostu za dużo tak my od listopada 24października pan premier wyszedł po z dnia na dzień oznajmił, że w dniu 25października nie możemy już przyjmować gości w lokalach ich naszymi spytał czy mamy w kuchni w lodówkach, a produkty, które zakupiliśmy po prostu Niklas nie będą oni po prostu stwierdzono, że tego dnia i teraz słyszymy w telewizji znowu będziemy otwarci jako ostatni to za sobą wiele wskazuje na to wiele wskazuje na to, że lockdown państwa branży może jeszcze potrwać nawet niewykluczone, że do końca marca mała gastronomia to przeżyję ja słyszałam, że do czerwca pokoje są różne słuchy w mieście ja mówię wśród gastronomię to wszystko zależy, kto to, jaki ma pomysł i z czego pani panu będą żyli ja nie zaproszę pana ja w chwili obecnej pan to powiem panu tak my nie chcemy już tej tarczy co nam daje, bo to też nic nam nie daje my chcemy po prostu odszkodowania my chcemy, żeby ogłoszono Niewiem stan klęski żywiołowej, żebyśmy mieli jakiekolwiek pieniądze, żeby przeżyć, żeby spłacić, chociaż część zobowiązań, które długi rosną my po prostu chcemy normalnie pracować my chcemy być otwarci przyjmować naszych kości, dlaczego się o tym nie mówi, bo pan co w momencie wprowadzenia tego lockdownu zrobiło się takie jak ja mówię w chwili obecnej takie, bo wszędzie jest covid nie anonim bardziej gastronomi tylko dlaczego inne sieci są otwarte, gdzie tu jest tłum, dlaczego kościoły nadal są otwarte, dlaczego 1 dnia nie wiem pani z rodziną jedzie z góry, a następnego dnia zamyka się to wszystko pani Aleksandra mogą państwo teraz jako mała gastronomia tak naprawdę jedyna działalność to są dania na wynos taka działalność pokrywa, chociaż część państwa kosztów nie proszę pana nie to powiem panu tak to spadło bardzo, bo ludzie się boją zamawiać to co robi rząd nasz zastrasza ludzi nie mają żadnych w ogóle nie mają pojęcia czy ludzie umierają z covidu umierają innych chorób jednostek chorobowych, które w chwili obecnej nie są leczone tam ostatnio mam taką klientka przyszła do mnie 84 lata nie bała się w domu kupiła sobie jedzenie na i ona sama powiedziała, że pandemia spowodowała bardzo dużo zmian też pod względem psychicznym ludzie przez po prostu zaczęli się bać wychodzić za ba zaczęli się bać zamawiać zaczęliście wszystkiego tak jakby normalnie funkcjonować pani jeszcze w swoim biznesie, bo już musimy powoli kończyć jeszcze chciałam zapytać pani swój biznes jeszcze udaje się utrzymać jak długo jeszcze uda się go utrzymać nie wiem proszę pana też bardzo trudne pytania, bo tak, bo takich ludzi jak ja ja sądzę, że jak długo nie pociągnę, a są osoby, które już zbankrutowały już na grupach osoby piszą o tym, że niestety też już po prostu nie dają rady, kto przed lekcją wraz Aleksandra Suszczyńska tworzącego się stowarzyszenia właścicieli małej gastronomii była naszym gościem bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję to był czwartkowy raport gospodarczy tokfm za chwilę informacje Wojciech Kowalik dziękuje i do usłyszenia jutro Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA