REKLAMA

COVID-19 a dolegliwości jelitowe

Życie w COVIDzie
Data emisji:
2021-01-17 13:40
Prowadzący:
Czas trwania:
16:07 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
użycie w covidzie w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwu ponownie naszym kolejnym gościem jest pani prof. Ewa Stachowska specjalistka z dziedziny żywienia człowieka reprezentuje pani Pomorski Uniwersytet medyczny w Szczecinie, a powodem naszej rozmowy jest są konsekwencje, jakie dotykają pacjentów covidowych także w tym aspekcie chorób innych niż te pulmonologii na pani też na to zwróciła uwagę, słuchając naszej audycji także może w ogóle pogratulować Rozwiń » redaktorowi fajnych bardzo ciekawe gości i rzeczywiście, słuchając ostatnio ostatniej rozmowy chce pana ze specjalistą zresztą o tak ważne powiedział, że rzeczywiście jest tutaj oraz luka w proch wypełniamy wypełniliśmy już ku od kwietnia dosyć szybko zajęliśmy się problemami niedożywienia w covidzie, ale to wtedy dysponowaliśmy materiałami, które dostarczyli lekarze z kim właściwie to starte, gdzie ta pandemia dopiero to, a zaczęła zaczął zbierać swoje żniwo jak już tych swoich pracach tej władzy publikowana w ogóle w języku mandaryńskim to była niezwykle trudne żeby, żeby uzyskać informacje już pisała o pewnych schematach żywienia pacjentów mamy oczywiście także po czyli w jaki sposób by nie zmieni pamięci czy dochodziło wcześniej nieprawidłowości podczas rozwoju poprzednicy poprzednich epidemii czy start 1 czy MR państwu żeśmy już wydaje się bardzo nawet opublikowane już właśnie na początku maja, a chwilę potem zostało opublikowane wytyczne spełnią, więc jesteśmy bardzo dumni, że bardzo szybko się do tego nurtu jak pomóc pacjentowi, który jak i choć oczywiście jeśli oczywiście SPR do te zalecenia dotyczą głównie pacjenta w szpitalu, bo to jest problem największe, ale my w tej chwili też uruchamiały takich studenckich trochę studencki nie tylko jako studencki o tyle projekt, że studenci będą nam bardzo pomaga, że projekt, żeby pomagać pacjentom po przebiegu covid po tym, ciężkim przebiegu covid w domu oczywiście pomagać w aspekcie żywienia bardzo często to niestety tragicznych okolicznościach, kiedy mówi się o ofiarach covidu też wspomina się, że wielu z tych pacjentów, którzy niestety nie mnie nie nie przetrwali choroby było obarczonych chorobami współistniejącymi jak duży odsetek to są choroby związane z pani specjalizacją nie wiem czy to są ludzie, którzy mają kłopoty z przebiegiem Gastro litrowym też inne schorzenia które, które wraz z covidem mogą stanowić taką mieszankę nie do przetrwania tak czy, dlaczego niektórzy przechodzą ciężko niektórzy nie to jest naprawdę RI jeszcze tego jeszcze tego nie wiem oczywiście są pewne podejrzenia dotyczące predyspozycji genetycznych czy chociażby współistniejących chorób, o których pan mówicie leczenia z wieloma lekami armatę ci pacjenci, którzy są otyli mają cukrzycę typu drugiego czy czy problem Skry z krzepnięciem krwi to też od dawna wiadomo, że ci pacjenci mogą być na celowniku to człowiek choroby jeśli chodzi o ten cięższy przebieg i też bardzo szybko bo, bo jeszcze wiosną zaobserwowano była taka praca ze Stanów zjednoczonych, że my znacznie ciężej tego to tę chorobę przechodzą mieszkańcy przedmieść, ale biedni mieszkańcy tamtych powiązano to oczywiście też się dochodami i okazało się, że rzetelna głównie Amerykanie INE i mieszkańcy, którzy do napłynęły do Stanów zjednoczonych Ameryki Południowej, że rzeczywiście ciężej częściej przechodzą mają większe powikłania i dosyć szybko także połączono to właśnie z tymi chorobami współistniejącymi, ale także sposobu żywienia może jednak ci mieszkańcy uboższych przedmieść żywią się sposób no i najbardziej odpowiedzieli punktu widzenia chociażby zapobiegania takiej choroby nabytej żywność przetworzona, która zawiera mało tych składników, które są celne i które mogą wspierać układ odpornościowy w tym, że na lata choroby nie zachorować albo przechorować ją znacznie łagodniej wejdą tak jest rzeczywiście pierwszy sygnał potem okazało się, że i tak też badania badanie francuskie pokazuje, że pacjenci, którzy zgłaszają się do Putina chorują dlatego powiedział w domu na chorują w ten sposób, że niestety bez rozwijają się u niektórych te zaburzenia nastroju to ten problem naprawdę ogromnej części pacjentów za powie miasto jest jakość ma w procentach, ale ja ci pacjenci uciekają z domu takim cięższym przebiegu jednak muszą dostać do szpitala to prawie 40% po już mocno niedożywione, dlaczego miasto niepokoju, bo niedożywienie szczególnie niedożywienie białkowe dramatycznie niekorzystnie odbija się na pracę panu odpornościowe, czyli człowiek niedożywione gorzej sobie radzić z chorobą wiemy to już w przypadku małych i są wyraźne zalecenia znaczka, jeżeli mamy koło niego ożywionego, kto ma być oferowany w tej chwili tego pacjenta musimy odsunąć operacje dożyli tego pacjenta do jego wtedy powierzyć rynkowi OKS operowali co zrobić pacjentowi, który nagle zachorował na covid, który nie może jeść, a np. wyjściowo w momencie tej choroby lub szkole sztuk już mówi niszczą to są rzeczywiście bardzo duże problemy, bo to co zgłaszają pacjenci to niestety ten no uczęszcza ciężkim przebiegu gastrolog gotowy, która polega na bardzo dużej częstotliwości różnych niedobrych rzeczy, czyli wymiotów strata to dotyczy całej 15 prawie 16% covidu niechęć do widzenia zachowania arktyczne wymioty bóle w państwowych o posiedzeniu IEA zaburzenia węchu fachu proszę także nie nie mniej i nie poprawiają statystyki niedożywienia pojawiają się u ponad 90% to właściwie taka cecha charakterystyczna dla covid, jeżeli w Polsce traci we dla pisma pojawia się gorączka pojawia się niechęć do jedzenia wiadomo, że on się moment odwodnieni będzie odwodniony i pojawi się niedożywieniem kaloryczną naukowe no ten czas rzeczywiście to bardzo szybko próbować stawić czoła czy można pani profesor przygotować się na na covid no właśnie biorąc pod uwagę wszystkie te elementy, o których pani przed chwilą wspominała, czyli krótko mówiąc odżywiać jak należy czy w ogóle taka prewencja ma sens czy absolutnie z tytułu sensu pozbawiony do ja jestem ogromnym zwolennikiem miała wynikiem tego żeby, żeby stosować do wszystkich zaleceń, które spowodują, że odsunie od wagi to choroba takich Podlasie masek hipotermii emeryta skokową dzieli się zaszczepić, żeby uniknąć tej choroby, ale także musimy pamiętać, że zrobimy wszystko, żeby na układ odpornościowy prawidłowo pracował też robimy dla siebie od tej strony tej strony żywieniowej 100% opla w ideach oczywiście, że no też nie mamy bardzo jasnych wyników nowo pandemia trwa rok, czyli te prace naukowe, które w tej chwili publikowane bez żadnej kolejki rzeczywiście to jest fenomenalne bardzo wiedza jest ułatwiony dostęp do tej wiedzy były już są takie elementy te diety, które zadziałały przy poprzednich jedno przy poprzednich ME jak widać oczywiście nie pechowe rywale na spadek o 1 czy wirusa MERS czy chociażby wirusa grypy i inne elementy GT rzeczywiście zwracamy uwagę i pacjentów chorych u tych pacjentów, którzy w tym tzw. obejrzeć już przechorowali, ale jeszcze nadal odczuwają skutki choroby no i też zwracam uwagę, że te same elementy no cóż zabezpieczać tego pacjenta czy tortem osoby przyzna zmniejszają ryzyko zmierza ryzyka do załatania tego tego wirusa, dlatego że układ odpornościowy powinien pracować bardzo dobrze, jeżeli dostarczymy wszystkiego tego to układ odpornościowy wspiera, a skuteczną po prostu o określone składniki diety myśli pan dyrektor czeka gotowe je wymienić, ale fantastycznie sprawdzają się i tak jak mówię w przebiegu choroby i w tym okresie rzekoma rekonwalescent pani profesor, ponieważ nasz program ma też charakter poradnikowy to oczywiście bardzo proszę drastycznie czy proszę państwa po pierwsze, rzeczywiście musimy musimy jeść i w momencie kiedy, kiedy jest realne jeszcze o odpowiednim momencie, kiedy mamy taki okres pandemiczne to nie jest najlepszy okres do redukcji masy ciała ćwiczeń mamy wymarzoną jakąś dietę i kiedy będziemy wschód chcieli zredukować 2030 kg zastanówmy się czy nie odłożyć tego troszeczkę na ten czas, kiedy będziemy bezpieczni będziemy zaszczepi, choć oczy, bo dziecko, które zjedzą wspierającą układ odpornościowy jest dieta norma kaloryczna czy wiecie państwo być wszystko co potrzeba do pracy do pracy także Palin UE odporności owego i dowódcą bardzo prosty przelicznik, żebyśmy mieli taką dietę najczęściej potrzebujemy między 2527kcal dla takich osób w wieku średnim także dla osób powyżej sześćdziesiątego piątego roku życia wtedy zwiększamy kalorie po 27 należeli teraz mamy taką osobę, która nie jest osobą już chorą, ale ma ciężką niedowagę czy przyjmuje wiele leków to dieta powinna być stosowana jest nie tak jest około 30 kcal na kilogram masy ciała na krótko mówiąc taka typowa dieta norma kaloryczna gdzie, gdzie te, gdzie po prostu nie stosujemy żadnych żadnych reszty tak mówi to byłoby bardzo roztropne jakąś dietę redukcyjną przesunął jednak na moment, kiedy np. że jesteśmy zaszczepieni wraz z kolejnym składnikiem diety oprócz tej normy kaloryczności jest może w tej diecie powinna być określona dobra zawartość jak powiat, bo jest, o które w naszym przewodzie pokarmowym nieraz jest rozkładany dawno osób, a gminą w Polsce wykorzystywane do syntezy np. udało np. przeciwciał czesne, bo są wykorzystywane do syntezy nowych komórek w tym także komórek układu odpornościowego to znowu to jest moment, kiedy dieta powinna być dieta normą białkowa, a jest norma nogę koło zakłada, że przyjmujemy około grama białka kg masy ciała na dzień przyczyn, które musimy też zwracać uwagę, że białko powinno być białkiem pełnowartościowym rozwój taki termin, który mówi, że jeżeli mamy białko pełnowartościowe to w tym białku dostarczamy wszystkich egzaminach osób, których nasz organ potrzeba IT jesteśmy im przez korzenie tak się mówi na to osoby kraje produkty zwierzęce i produkty roślinne pani łatwiejsze tak po prostu do posiłku wprowadzane w Rydze wprowadzamy dróg wprowadzamy jajka staramy się, żeby te posiłki były tylko metoda białko dobrze fajnie przygotowany czy są nie przez żony nie zamordowanych liczby jak grillowania tylko tak żeby, żeby samo bruk cieplna była powodowała, że ten produkt jest smaczne, a jednocześnie wchłanianie białka nie policzył samorząd jeśli jesteśmy we władanie inny albo wegetarianinem to wegetarianie mają dużo prościej, bo szereg produktów pochodzenia zwierzęcego mogą w 2 doprecyzować, ale np. produkty mleczne natomiast Vega nie można zwrócić uwagę, że szczególnie właśnie w tym okresie bardzo dobrze bilansować aminokwasy, czyli łączyć np. ziarna z orzechami albo ta święta trójca tutaj ziarna nasiona orzechy i 22 jest z tej Trójcy powinny spotkać się w każdym 1 posiłku wtedy etapie będzie dobrze lansować tutaj taki żelazny najbardziej najbardziej żelazne pkt 2 i musimy pamiętać, że układ odpornościowy bardzo mocno wspierają kwasy tłuszczowe najdalsze te są takie tłuszcze, które my głównie ich zapyta nowy kontakt z Chrzanowa, ale także Alfa linolenowy wiem, że te nazwy są dosyć, ale generalnie mówimy, że 2 pierwsze z tych słów tamte wybory służą one w przerwie to oczywiście też do końca nie jest prawdą, że tak się przyjęło mówić, a drugi to jest już charakterystyczne dla oleju lnianego dla nasion lnu dla nasion chia te tutaj 2 pierwsze tłuszcze, czyli Pajda, a tzw. tłuszcze rybie one występują właśnie tłustych rybach czy w tych rybach, które no żyją w zimnych akwenach, a nie znajdziemy tych tłuszczów, a w dobrej ilości rybach warto, więc to absolutnie auta to nie ten kierunek tu musimy sięgnąć po o rzeczywiście nasza ma cele to łosoś łosoś sardynki z tym ziołowych nie może być mały włos się hodowlanym mocy czy też nie zawiera dobrej dobrej ilości tych kwasów tłuszczowych może być skala stromo i to może być Śledź wszystkie one zawierają naprawdę sporo SA ilość pewne tych najbardziej drogocennych drogocenne kwasy tłuszczowe do tej do tej grupy możemy od bardzo często pacjenci pytają, a co z tuńczykiem tak jak najbardziej aktywny tuńczyk błękitno płetwy i tuńczyk biały zawierają Otóż taki wyraz wyrafinowane formy pani profesor myślę, że to taki elementarz, który moglibyśmy rozszerzać nasz czas dobiega jednak końca pozwoli pani, że będziemy też regularnie kontaktować się też zdawać relację pani frontu jeśli chodzi o uwagę, że mają serdecznie zapraszam to jest tylko, że tłuszcze rybie można też powiedzieć, a preparaty anty preparaty z lokali to znacznie tańsze, ale i fantastycznie się tam te kwasy tłuszczowe bardzo dobre ilości można znaleźć są produkty na ogół dość tanie dziękuję pani bardzo pani profesor na stanowisko wie o naszym gościem życie w covidzie teraz informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W COVIDZIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA