REKLAMA

Czy masz zdrowe jelita?

Gościnnie w TOK FM: Wysokie Obcasy
Data emisji:
2021-01-22 15:50
Czas trwania:
29:09 min.
Udostępnij:

Czy masz zdrowe jelita? To pytanie może zaskoczyć, bo często nie zdajemy sobie sprawy jak wiele im zawdzięczamy, a właściwie zamieszkującym je bakteriom. "Jelita są domem dla ponad tysiąca różnych gatunków bakterii, które z nami fantastycznie współistnieją" - tłumaczy prof. Ewa Stachowska z Zakładu Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Prof. Stachowska podkreśla, że naszym obowiązkiem jest dostarczać im wszystkiego, czego mikroby potrzebują do ciężkiej pracy. Drugą gościnią Margit Kossobudzkiej jest dietetyczka kliniczna Emilia Cesarek, która specjalizuje się w chorobach jelit i prowadzi bloga @keepfitinstyle_dietetyk. Dowiemy się od niej m.in. co wspólnego ma flora bakteryjna jelit z częstotliwością występowania raka. W podcaście też odpowiedzi na pytania o wpływ leków na nasze jelita, odpowiedni dobór probiotyków czy zależność naszego zdrowia od kondycji flory bakteryjnej. Rozwiń »
Partnerem cyklu "Bądź dla siebie dobra" jest kanał BBC Lifestyle, wydawca programu "Czy masz zdrowe jelita?" Do obejrzenia w poniedziałek 25 stycznia o 22:00. #BBCLifestyle #bądźdlasiebiedobra Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
reklama partnerem cyklu bądź dla siebie dobre jest kanał BBC na wstanie wysokie obcasy to jest czas jeśli nazwa Margit Kossobudzka jestem dziennikarką działu nauka zdrowie wyborczej dzisiaj będziemy rozmawiać o zdrowych litrach, a tak naprawdę o wielkiej metropolii, którą mamy w brzuchu zam. przez miliardy bakterii wirusów grzybów będziemy rozmawiać o tym w jaki sposób w skład tej metropolii oraz 100 jak bardzo jest ona dynamiczna wpływają nie tylko na nasze zdrowie nawet Rozwiń » niestety również na nasze choroby wysokie obcasy moimi gośćmi dzisiaj są prof. Ewa Stachowska zakładu żywienia człowieka i katedry meta bolączki pomorskiego Uniwersytetu medycznego dzień dobry witam oraz pani Emilia cesarek, która jest dietetyczka kliniczną, która prowadzi również lock kit fit tajne dzień dobry dzień dobry dzień dobry witam to może pierwsze pytanie do pani profesor, ponieważ sporo się mówi ostatnio zdrowych jelitach pojawia się takie magiczne słowo jak mikrobiom albo mikrobiota, ale tak naprawdę, jakby się nad tym zastanowić to trochę chyba mało, kto z nas zdaje sprawę z tego co w zasadzie znaczy to właśnie, bo sami przecieramy ze zdumienia oczy jak bardzo byliśmy się w ocenie tego kim my jako gatunek, czyli Homo sapiens jesteśmy, bo okazuje się, że de facto jesteśmy zlepkiem naszych komórek komórek kompletnie od nas obcy, czyli komórek tego mikrobiom bakteryjnego, ale też wirusowego i innych organizmów i de facto funkcjonujemy fantastycznie jako taka 1 wielka całość w tym ta ogromna zawartość tych mikroorganizmów jest właśnie jelita jelita są domem dla ponad 1000 różnych gatunków bakterii, które z nami fantastycznie współistnieją dla nas bardzo ciężko pracują to jest jeden z najbardziej zagranego na środku chyba jest na tym świecie natomiast jedynym naszym obowiązkiem jest dostarczanie tego wszystkiego co one do tej swojej ciężkiej pracy potrzebują wieża teraz weszli ci ludzie na K2 jest tak ogromna radocha, że są Szerpowie Nepalczycy to takie są nasze trochę baterie litowe one w większości znakomitej dla nas bardzo ciężko pracują tworzą różne rzeczy od witamin po euro transmiter albo aminokwasy, które są potrzebne do syntezy wielu bardzo cenne rzeczy natomiast oni kompletnie nie myśli my dbamy ludzie nauki dopiero teraz mówi moje, jakie to jest cenne, że coś takiego w ogóle zaczęliśmy badać, a przeciętny Kowalski zupełnie nie ma o tym pojęcia, ale Zobacz nasze babcie wiedziały, że mamy oto dbać także zamienić produkty kiszone mamy jeszcze mleczko, że mamy już warzywka itd. czy one dzisiaj intuicyjnie czuł, że musimy o to dbać pani Emilia spojrzałem sobie na różne informacje, które są na pani blogu i też wiem, że tu przesłała nam pani pytania, które zadają pani słuchacze i osoby, które czytają pani informacje to prawdę powiedziawszy jak patrzę na ten zestaw pytań wynika z tego, że ludzie naprawdę już trochę na ten temat wiedzą, że to coś się rozeszło, że coś takiego jest dużo pani takich pytań na co dzień o mikrobiom jelitowy pytań otrzymuję bardzo dużo, dlatego że moja praca głównie jest związana właśnie z osobami, które chorują na jednostki związane właśnie z problemami układu pokarmowego całego nie tylko tutaj bez związek samo mikrobioty jelitowej, ale generalnie jednostki chorobowe układu pokarmowego, które są z nią bezpośrednio związane musimy też wziąć pod uwagę fakt, że mniej więcej 2008 roku ten rozwój, jeżeli chodzi o temat mikrobiomu mikrobioty funkcjonowania naszych bakterii jelitowych na zdrowie człowieka bardzo mocno rozwinął praktycznie można pomóc, jakie pani profesor wspomniał około 200% 2008 roku, kiedy wprowadzono taki duży projekt, który nazywał man ma to by wprowadzać od tego momentu tak naprawdę zaczęto pisać bardzo mocną wpływie i związku między mikrobiom, a zdrowie w związku z tym myślę, że pytania i pan czeka, jeżeli chodzi on rozwój tej dziedziny nauki bardzo mocno się rozwija właśnie ze względu na to, że mamy też dosyć duży dostęp do takiej wiedzy na ten temat są ludzie szukają ludzie szukają właśnie sensownych miejscach takiej wiedzy to znak w naszym dzisiejszym ani też ten będzie jeszcze więcej, a i tak będzie coraz więcej ukierunkowanych na jakieś specyficzne jednostki chorobowe czy też właśnie stany takie, chociaż tutaj bardzo dużo pytań odnośnie kobiet ciężarnych jak mikrobioty też zaprogramować, żeby urodzić zdrowego człowieka, któremu też przekażemy te geny w postaci mikrobów odpowiedniej ilości jakości, żeby pani muszę później i zdrowo rozwijać tak właśnie problem niestety mikrobioty jelit jest taki, że ona bardzo intensywnie kształtuje się w początkowym okresie naszego życia to znaczy to jest okres powodowej później wczesne lata dziecięce natomiast trochę mniejszy wpływ na nią mamy później pani profesor czy tak rzeczywiście jest pani Emilia bardzo ważną rzecz poruszyła, że ludzie się pytają o bardzo zaawansowane nieraz rzeczy natomiast jak popatrzymy na wytyczne na to co nas obowiązuje to jednak musimy to wielu rzeczy jeszcze nadal bardzo ostrożnie podchodzić i nauka swoją drogą zresztą sporo też upadamy Szczecin publikujemy jesteśmy głównym nurcie natomiast pamiętajcie, że to co jest w nauce to jest publikacja no z pokorą do tego trzeba podchodzić, bo często się mylimy jeśli chodzi teraz oto życie płodowe i sam poród potem mikrobioty jelitową to oczywiście tak jest że, że tutaj na sposób przyjścia na świat kiedyś myśleliśmy, że ma bardzo duże znaczenie w tej chwili nikt tego nie neguje, że lepsze są porody naturalne, że absolutnie lepszej karmienie piersią dziecko ma 2 mamy małe i tzw MUM, czyli Milka ujęte mają obawy o to czy te mikroby, które są w mleku mamy też mają zasiedlać jelita dzieciaka natomiast wiemy, że de facto człowiek dorosły to co się potem z nim dzieje to, że my widzimy po prostu lawinę w gabinetach osób, które mają problemy z elitami to dziś być może w jakiejś części tylko wynika z asem ze sposobu przyjścia na świat jednak opcją atomową niestety uruchomioną bardzo chętnie kiedyś i nadal dosyć chętnie jest po prostu antybiotykoterapii i nadużywania antybiotyków to jest to co modeluje czy przewlekłe choroby i niestety farmakoterapia przewlekła farmakoterapia modeluje mikrobiotę w tym wieku dorosłym, bo jak dojrzeje mniej więcej w okolicach trzeciego roku życia, a potem już jest modelowana bardzo mocno przez negatywne niestety słowa znaczeniu przez takie długotrwałe leczenie i tu, gdyby pani Mirka gdzieś tam zechciała przeanalizować swoich pacjentów najczęściej ci, którzy mają takie spore problemy jelitowe sam ci, którzy np. mówią, że w dzieciństwie mieli zapalenie zatok mieli często podawane antybiotyki to się potem strasznie długo ciągnie oczywiście bardzo zapaleń ucha dzieciaków taka, która takie anginy nowe to jak najbardziej jak najbardziej ma na to bardzo bardzo duży wpływ zgodnie z literaturą to właściwie jedyny w tej chwili takie mocne uderzenie ta opcja atomowa to jest właśnie to jest długotrwała farmakoterapia w dzieciństwie, czyli mówiąc krótko nie wiadomo jak dużo możemy poprawić w naszej krwi w okresie dorosłości natomiast bardzo dużo możemy zepsuć rozmawiamy o antybiotykach, ale pojawiają się też takie pytania dotyczące innych klas leków np. leków antydepresyjnych, które też dosyć intensywnie w tej chwili są stosowane w okresie pandemii to co się teraz dzieje na pewno jeszcze większa liczba znaczy już wiadomo, że zwiększą liczbę osób potrzebujących pomocy one po prostu tych leków potrzebują to nie jest widzimisię, ale są też różne inne leki na generalnie jesteśmy jako Europejczycy jako Polacy takim narodem chętnie jedzących wszelkie preparaty czy to też ma wpływ na to w jaki sposób funkcjonuje nasz mikrobiom Szanowni Państwo i droga pani redaktor no w tej chwili wiemy, że właściwie wszystkie leki albo większość, która została przebadana mają wpływ na mikrobiotę jelitową nowo te, które są brane najczęściej, czyli w formie, ale pacjentów cukrzycy metformina zmienia mikrobiotę wydaje się że, że nawet ma dosyć korzystne działanie na mikrobiom jelitowy, ale np. w zeszłym roku opublikowano doskonałą pracę bardzo wnikliwą pokazującą wpływ statyn, czyli kolejnych bardzo często branych leków, które zmieniają mikrobioty jelitowej właściwie popatrzymy na te badania to większość leków na pewno leki anty psychiatryczne czy leki stosowane właśnie psychiatrii one bardzo zmieniają mikrobiom jelitowy niestety takim niekorzystnym też bardzo często rycie czyli, jeżeli nie wspomożemy tego pacjenta też odpowiednim żywieniem też terapią zwiększymy np. podaż witamin trzeba minerałów, które są pomocne w syntezie neurotransmiterów tutaj naprawdę może być spory problem no i praktycznie każdy lektury został do tej pory przebadane Mahut na mikrobiotę niestety większość z nich ma negatywny zdecydowanie negatywnych oczywiście niestety nie możemy się wyzbyć leków to też nie jest zachętą do państwa, ale żebyście, żebyście rezygnowali ze swoich terapii, które wymagają leczenia absolutnie tylko czas zadbać wtedy może bardziej o mikrobiotę jest taki pro pewnie będzie o tym mówić co wtedy trzeba jeść, żeby zniwelować negatywne może od razu trzeba powiedzieć, że my mówimy o mikro jak ktoś bierze starty netto powinien brać pojedynku powinien brać magnez to samo czy metforminy ludzie będą myśleli teraz mikrobioty, a sama nie pomyślał o takich najprostszych rzeczach, które na ulotce tego leku jest napisane, że mają brać poza tym magnez też wpływa pozytywnie na niektóre gatunki bakterii właśnie jelitowych także to wszystko z 1 takim wielkim 1 wielkim Matrix mieści się długo bierze leki Tomasz efekty uboczne czuje się te efekty uboczne także pamiętać, że te efekty uboczne czuje nasze święto nazwała miasto metropolia tam nakłady na myśl o AK w kształcie zaczyna działać światła działają tak jak trzeba poświecić ani walki prawda tak zdecydowanie pani Emilia w takim razie skoro rozmawiamy o chorobach jak widać w sytuacji, kiedy jesteśmy chorzy przewlekle lekko się trochę bolało można próbować oczywiście minimalizować tego skutki, ale to tylko włącznie nam coraz dobitniej pokazuje jak ważna jest profilaktyka, czyli jak ważne jest, żebyśmy na co dzień funkcjonowali tak, żeby tych chorób na siebie niż ściągać jak to wygląda od strony żywienia czy to mówimy o lekach, ale czy to co jemy rzeczy, które w siebie wrzucamy czasami bezmyślnie czy to też wpływa na nasz mikrobiom jelitowy oczywiście powiedziałbym, że to atak na dobrą sprawę ma niebagatelny wpływ tutaj, odwołując się tak dobrą sprawę do połączenia chociażby wyciągania składników odżywczych diety versus suplementować Ania danych składników mineralnych czy też mikroelementów, a takim przykładem, który jest dosyć chyba poruszenie chociażby żelaza, które w nadmiarze wpływa na nasze komórki toksycznie natomiast, jeżeli chodzi o żelazo to, że razem nasze mikroby się nie odżywiają obligacje mili m.in. Borek w związku z tym, jeżeli mamy pacjenta, który przewlekle ma niedobory, że daleko ważniejszą kwestią będzie to by jego ilość żelaza uzupełnić chociażby ze diety czy też właśnie ECM zdjęto, kiedy przyswajanie żelaza poprawimy i sprawdzenie tego funkcjonuje chociażby inny odcinek układu pokarmowego, który jest odpowiedzialny za pisanie tego raczej, chociaż tutaj żołądek i tam pierwsza część naszego jelita cienkiego niżeli zdementowanie żelaza, które może mieć właśnie negatywny wpływ na kształtowanie czy też uszczuplenie naszych klubów będzie dzielić grup tak tutaj, jeżeli chodzi o w Czechach i generalnie przewijanie to trudny bardzo duży wpływ na to światami kobieta irytował wygląda, jeżeli chodzi o badania naukowe to też naukowcem, jeżeli chodzi o mikrobiotę wyróżni i tzw Enter typy tak intro 0102. trzeci, który właśnie nominowany w tym w jaki sposób my odczuwamy też jakiem mikroorganizmy będą w GM mógłby większej ilości u danej osoby jak będziemy musieli dobrać system żywienia takiej osoby, ale tutaj chodzi od 1 będzie miała ona bardzo bardzo duże znaczenie myślę, że pani profesor się ze mną zgodzi, jeżeli chodzi o najnowsze wytyczne to tak na postawę dieta jak najmniej eliminacyjna jak najbardziej różnorodna, która będzie bogata przede wszystkim weszło pokarmowe, który będzie stanowił pożywkę dla naszych mikrobów tak czy będzie prawie takie, które będzie właśnie ożywiały bakterii, które będą mogły się odżywiać i wzrastać, ale również będzie to związane chociażby produkcję krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które wpływają na nasz układ odpornościowy na ożywienie Polonusów, które będą związane z odbudową naszego nabłonka nasze łącznie, za które są właśnie związane z układem odpornościowym, a tu już niedaleka droga do tego żeby, chociaż zapobiegać tym chorobom cywilizacyjnym takim jak choroby autoimmunologiczne czy choroby zapalne jelit świń tutaj, jeżeli chodzi o dieta myślę, że bardziej niż to bardzo bardzo mocno uwagę położyć na to nacisk warto powiedz coś może, ponieważ dużo się bardzo mówi o tym błonnik pokarmowy tak jak przed chwilą powiedziała Emilia i odjęcie zdecydowanie bardziej roślinnej odchodzimy w tej chwili od mięsa ja nie mówię, żebyśmy od razu wszyscy zostali weganami będzie wegetarianin nami, ale no jednak to zalecenie jedzenia mięsa zdecydowanie jest mniejsze niż było jeszcze 2 dekady temu w jaki sposób taka dieta bardziej roślinna może nam sprzyjać to jest bardzo ciekawe w ogóle zagadnienie takie pięknie się wpisujące jeszcze teraz w pandemii to, że musimy tam planeta oszczędzać, więc my i by nasze bakterie mogą już mówimy jak mówimy my mówimy o tym takim wielkim Super organizmie one rzeczywiście przystosowaliśmy się ewolucyjnie realizować setki milionów lat do tego, żeby jeść to co było dostępne pod ręką przede wszystkim nieprzetworzona rewolucja przemysłowa przyniosła tam żywność przetworzoną tez ostatnie na 506070 dla i zobaczcie, że ludzie żywili się raczej produktami pochodzenia kobieta była mieszana, więc tutaj w tym sporze czy warto być weganinem nie będę brał udział, bo po prostu nie wiem wiem tylko, że nasze baterie litowe znaczna ich część na pewno większa część takich, które są dobroczynne, czyli prowadzą fermentację tzw. cha-li stycznym one wymagają właśnie błonnika i teraz to główny w ogóle możliwe, że nie tyle błonnika co tzw. węglowodanów dostępny dla mikrobioty, bo wyobraźcie sobie wyobraźcie sobie też państwo, że większość my sobie wyobrażamy, że cukry no to zjem natychmiast Bach jej to jest coś co jest zawarte w słodyczach tak albo tam już wiemy, że może być ziemniakach chlebie nie chcemy tego, bo tego tyjemy, a tymczasem mnóstwo węglowodanów jest takich, których my w ogóle ministra wiemy natomiast one są niezbędne dla naszych bakterii jelitowych czy one przejdą przez przewód pokarmowy i dopiero bakterii jelitowych zaczną fermentowane, wytwarzając dla nas dużo tak płynnego złota, czyli czegoś, czego de facto my najbardziej potrzebujemy i dlatego tak bardzo negatywne było odrzucanie produktów zawierających Nisko przetworzonych to było lata pięćdziesiąte sześćdziesiąte biała mąka to 2 szał to było dobre smaczne to był synonim bogactwa teraz wiemy, że to było na bogato dla człowieka dla jego bakterii to była no dramatyczna historia i oczywiście tak tylko częścią nie trawionych przez nasze enzymy węglowodanów jest także błonnik błonnik jest bardzo dużo różnych rodzajów różnych odmian one odpowiadają za wzrost konkretnych bakterii jelitowych, więc teraz nam się wydaje, że nawet potrafimy to w jaki sposób przewidzieć, że damy odpowiedni błoni no to nam wyrosną czy wzmocni się wzrost odpowiednik bakterii jelitowych natomiast pamiętajmy także bardzo niewielka ilość tego unikać także produktach pochodzenia czy też raczej węglowodanów dostęp do mikro świata jest także pana tak pochodzenia zwierzęcego, ale to co jest na pewno w produktach pochodzenia zwierzęcego i co bardzo nie sprzyja nam bardziej niż naszej mikrobioty to jest duża ilość Białek dużej zawartości aminokwasów takich mocno związanych z patogenezą czyli, jeżeli jemy białka pochodzenia zwierzęcego to produktami końcowymi trawienia Białek my sprawimy Domino kwasów prosty takich cząsteczek trwonimy cała reszta pójdzie do jelita grubego i tam ulega zjawisku fermentacji protetyczne i tu jako produkt końcowy nie będzie płynne złota, a będzie coś co właśnie tej pięknej metropolii będzie nam wywalają śmieci i do rynsztoka wlewała nieczystość tej ska to inna to są aminy biogenne, które są mocno rakotwórcze mocno negatywnie wpływają na nasze samopoczucie i znowu badania pokazują, że przecież roślina jest też mnóstwo białka białka pochodzenia roślinnego, ale tam skład aminokwasów jest na tyle inne, że białko nie daje tak dużej ilości tych negatywnie działających cząsteczek 2, że w roślinach zawsze jestem błonnik Aten błonnik fermentuje jednocześnie z białkiem da nam to płynne złoto, które troszkę zniweluje to negatywne działanie tych produktów końcowych fermentacji biała przez bakterie ta jest niska chętnie absolutnie fantastyczne no tak to wygląda słuchać nawet jak się ugotuje to białko zwierzęce któż lepiej niż się usmaż do są takie badania, które teraz trwają one fascynują bo, choć o tyle też tu panią Emilka chciałbym, żeby też pomogła w takim apelu, bo dostać też nie możemy w tej chwili wali jak bęben w ogóle produkty białkowe, żeby ludziom nie wydawało, że jeść tego nie można, bo natychmiast tam zatruje amoniakiem czy siarkowodoru pamiętajmy, że nie ma białka to też spada masa mięśniowa i ludzi, którzy są wyniszczeni to układ immunologiczny potrzebuje głównie białka, więc musimy być bardzo bardzo ostrożni by tylko mówimy, że potrzebny jest bardzo białko roślinne rośliny powinniśmy dużo dużo więcej swoich sił wrócić do biednej diet będzie to mięso było raz w tygodniu, a nie codziennie to nas gubi pozwolę sobie tutaj dodać troszkę do pani profesor, żeby pociągnąć ten temat ani nawet, bazując na tym, jakie są najnowsze wytyczne Instytutu żywności żywienia mianowicie nie piramidę zdrowego żywienia, ale palę tak zdrowego żywienia, gdzie jak na rozprawę wiemy, że na kilogram beztłuszczowej masy ciała przypadał człowiek około 07g białka takie chcemy troszeczkę bardziej ten organizm ożywić konkretne jednostki chorobowej około g do 1,5g maksymalnie świadomie studia nawet analizuje diety moich podopiecznych czy diety ludzi, z którymi do mnie przychodzą do gabinetu to widzę, że tego białka jest dużo dużo za dużo jest bardzo dużo mięsa występuje w 234× dziennie nawet w posiłkach często jest to mięso bardzo mocno przetworzonej tutaj właśnie to, o czym pani profesor wspomniała amoniak siarkowodór są wszystkie produkty, które będą stanowiły negatywnie również ten się rozpad politycznych bakterii, które teraz bardzo często zauważalny chociażby w kontekście wzrostu bakteryjnego cienkim, ale też nie tylko jelicie cienkim, ale również w jelicie grubym brak wzrostu metanu genów chociażby to będzie bardzo mocno zobowiązało się ze szerszą drogą w kierunku chociażby auta Immunologii, jeżeli chodzi on jest i to też tutaj wpływu nam chociażby raka jelita grubego też są badania, które pokazują, że właśnie mikrobiom jelitowy leśne i zdrowie człowieka wpływ i flory bakteryjnej ma znaczenie w kontekście częstości występowania nowotworów przede wszystkim z dnia raka jelita grubego i przede wszystkim mężczyzn, którzy tego błonnika właśnie od nowego nie to wystarczająco dużo dużo za mało taki on ma właśnie wpływ na to jak to jak na otworzenie ewentualnie może rozwijać się tutaj do tego apelu pani profesor się jak najbardziej przecieram oczy spojrzeć na to nie tylko pod pełną wartościowa, żeby jak najwięcej składników odżywczych wyciągnąć dla tych naszych bakterii no niestety białka nie wyciągniemy składników odżywczych w 2 ile owoców czy barze pani Emilia dobrze, ale nie nie samą dietą człowiek żyje jeszcze musimy spać musimy być aktywnym fizycznie musimy starać się nauczyć w jaki sposób redukować stres rozumiem, że te pozostałe czynniki zdrowego stylu życia też mają wpływ na dobrostan mikrobioty jelit oczywiście tutaj powiedziałabym nawet, że to są takie 3 kluczowe sprawy, jeżeli chodzi o kształtowaniu w ogóle ludzkiego ludzkiego zdrowia są takie potrzeby podstawowe potrzeby fizjologiczne, które zostały ustanowione bez, których nigdy nie pójdziemy dalej, czyli momentu, kiedy człowiek nie będzie ożywiony wyspany i napełnione to niestety żadne inne funkcje fizjologiczne chociażby rozrodcze funkcja nie będą PSE kształtowały tak, więc jeżeli chodzi o dostęp jak najbardziej jest to bardzo ważna kwestia również ułanami robią naszym kobieta i to tutaj pani profesor może potwierdzić będzie zmieniała również w perspektywie chociażby z rytmu wiosna lato jesień zima tak, dlatego że dostępność do pożywienia będzie z tym bardzo mocno związana raczej na sezonowość też zupełnie inaczej będą mikro będą odczuwalne w momencie, kiedy mamy dużą dostępność do słońca rozwija się większa roślinność tak mamy większe bogactwo owoców warzyw, jeżeli chodzi ożywienia niż zimą bardziej korzystamy z kiszonek czy też takich produktów, które sobie zajmowaliśmy tak 2 lata czy gdzieś tam zwróciliśmy się cen oczywiście rytm dobowy ochroną biologia będzie miała przeogromny wpływ ma również stres takie zawsze moim podopiecznym powtarzam, że w momencie, kiedy się bardzo mocno stosują już zdają sobie poziom i bakterii, które jest mecz, ale w sumie też uzupełnić tę dietę czy też ewentualnej suplementacji zamknąć czy w takiej sytuacji to rzeczywiście dosyć sporo jednak trzeba robić na co dzień, żeby o swoje mikroby bać ja chciałam jeszcze zapytać was na koniec o taką rzecz brać probiotyki czy nie brać probiotyków, bo zrobiło się w tej chwili dość głośno na ten temat i powiedziałabym wręcz modnie chciałem powiedzieć probiotyki to są konkretne szczepy dla konkretnych potrzeb, ale z drugiej strony probiotyki to też jest suplement diety to nie jest legł, bo wytyczne lekarskich dla stosowania probiotyków SNO nie jest duża, a właściwie to miejsca są biegunki podczas podróży biegunki po antybiotykach natomiast nawet w tym roku amerykańskie Towarzystwo gastroenterologii czy w ogóle wycofa probiotyki dla zespołu jelita drażliwego coś zupełnie dla mnie zdumiewające natomiast probiotyk jest czymś co mam trochę podkręcić naszą mikrobiotę jelitową do do działania, bo najczęściej działają w ten sposób, że zasiedlają konkretną mniejsza i tam się namnażają w tej niszy zaczynają porządkować obszar wokół czy, wydając taki dobry przykład dla innych bakterii inne bakterie zaczynają rosnąć i sprzyja to czy zmniejsza możliwość rozrostu tej kobiety patogenne może tak być ze wszystkim po pewnym czasie robi się moda tak jak teraz wszyscy boksują też wszyscy zaczynają brać probiotyki probiotyki siebie, że zawsze po coś tak, jeżeli mamy problemy z 8 mózg owo litować to bierzemy te, które mogą nam pomóc w poprawie nastroju, jeżeli mamy biegunkę to bierzemy te, które mogą nam opiekunka złagodzić natomiast musimy też pamiętać, że lekarze mogą nie chcieć nam dać tych probiotyków, bo ich po prostu nie ma wskazań lekarskich natomiast dietetycy, którzy nie są objęci takimi takimi tutaj restrykcjami wiele i po prostu tych probiotyki mówią no bo czy probiotyk jest traktowany jako składnik żywności tylko chciałbym zwrócić uwagę na jakość probiotyków potem znowu też jest na rynku ludziom wydaje się, że każdy jest taki sam tak samo dobre naprawionych musi być dobrze wyprodukowany i dobrze opisane musi mieć badania kliniczne jeśli tego nie ma to on po prostu nie wiemy co my przyjmujemy tak musi być nazwa szczepu konkretna nazwa szczepu podana nie możemy kupić Lactobacillus plantarum tylko Lactobacillus plantarum konkretny szczep czy inną bakterią musimy pamiętać, bo dużo jest na rynku probiotyków właściwie nie wiadomo co jest to bakteria, jakie możemy, a pamiętajmy, że bakteria niesie może nieść ze sobą także bardzo negatywne informacje np. może wnieść nam ten antybiotyk oporności de facto taki niezbadany probiotyk może nam zaszkodzić to jesteś, a 11jeden z kamyczków dla rynku probiotyków i że lekarze po prostu boją się tej mody, która w tej chwili rozlewa się bardzo Emilia, jeżeli chodzi o podsumowanie tego tematu to w zasadzie wszystko zostało powiedziane ja jedynie od siebie jako dietetyk mogę powiedzieć, że jeżeli bezpiecznie używam polityków czy też pracując dużą ilością gastroenterologa, bo pracuje z lekarzami na co dzień zawsze podejmujemy ten temat bardzo świadomie właśnie skorelowane muszą być badania musi być to bardzo mocno ustawione pod kątem jednostki chorobowej na pewno dedykowany dany szczep rodzaj gatunek preparatów, które wybieramy musi być bardzo dobrze udokumentowane natomiast co jeszcze jest ważne co ja zwracam uwagę przede wszystkim też osobne sprawy tylko trafi, która jest już prowadzone danego pacjenta, żeby zaczynać bardzo powoli, żeby nie rzucać się tak powiem na wszystkie możliwe dostępne preparaty tylko, żeby robić tylko po kroku, czyli nawet zaczynać się danymi kobiety od jedno szczepu potem powolutku, obserwując taki stan jak osoba się czuje jak zachowują się trzewia, żeby ewentualnie próby hipoterapia posiadać także tyle, jeżeli chodzi jeszcze o moje zdanie na ten temat myślę, że resztę w zdecydowanie powiedziała pani profesor generalnie zasada jest taka, że jedność powiem duże dużej koncentracji przez Max 8 tygodni, ale Longa potem robi przerwę natomiast wtedy, kiedy jest problem w 1 miejscu skoncentrowana to nie jest biegunka bóle brzucha na tę wielość powinno to mają takie działanie bardziej ogólna to przy firma miała Legia bóle zaburzenia osi mózgowo jelitowej, ale Słuchajcie no nie ma wytycznych to są dopiero badania oczywiście badania by kliniczne z wykorzystaniem dobrze skonstruowane ale, żeby tego zrobić zalecenia na pobyt tych badań musi być jeszcze jeszcze dużo więcej, ale na podstawie tego co wiemy to wiemy, że probiotyki naprawdę fajnie mogą pomóc terapii zarówno mogą pomóc lekarzowi jak bardzo mogą też pomóc nie tylko na to trzeba umieć poprawnie zastosować, czyli dbajmy o siebie dbajmy w ten sposób również swoje bakterie jelitowe nie zapomnijmy o tym że, wystawiając się będąc aktywnym fizycznie zdrowo się odżywiając karmimy nie tylko swoje komórki, ale też te wszystkie mikroorganizmy, które nas zasiedlają, które jak tutaj wspomniały ani profesor pani Emilia pomagają na codziennym życiu i zachowaniu przede wszystkim zdrowia i unikaniu chorób jak bardzo dziękuję ze swojej strony moimi gośćmi prof. Ewa Stachowska zakładu żywienia człowieka i meta polemiki pomorskiego Uniwersytetu medycznego szczyt UE oraz Emilia cesarek dietetyczka kliniczna autorka bloga kim Feat stają bardzo serdecznie panią dziękuje się nazywa Margit Kossobudzka serdecznie dziękuję za audycję spotka wysokich obcasów na kolejne zapraszamy w najbliższy wtorek reklama też wiedzieć więcej ogląda programu czy nasze zdrowe jelita na kanale BBC Lifestyle Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE W TOK FM: WYSOKIE OBCASY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA