REKLAMA

Mistrzostwa świata w gotowaniu. Jak wyglądają eliminacje?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-01-24 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
16:01 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
w niedzielę owija w niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM naszym gościem jest dzisiaj pan Bartosz Peter kapitan reprezentacji Polski kucharz dzień dobry i dobry witam was wszystkich muszę przyznać, że byłem zaskoczony, kiedy dowiedziałem się, że jest taka reprezentacja i też wywołuje to moje pierwsze pytanie takie wielkie emocje reprezentacja Polski piłkarzy, gdzie ostatnio zmieniono trenera nowym został Paulo Sousa Portugalczyk jak to jest z wami jak jest was Rozwiń » nasza dziedzina jest dość nietypowa, ponieważ nie jest powiedziane jak nasz pan narodowości piłka nożna u nas będą trochę inaczej, ponieważ staramy się budować naszą kadrę naszą drużynę od kilku dobrych lat razem ze stowarzyszeniem do tej pory udało nam się kontynuować nasze przedsięwzięcie przez 6 teraz idzie nam razem siedmioro, więc staramy się razem po tej praktyki w tej grupie rozwijać nasze umiejętności i pokazywać też najlepsze strony na arenie międzynarodowej szykujecie się do mistrzostw świata reprezentacja piłkarzy mistrza Europy, ale skończmy tę analogię tylko zajmiemy się tym czym wyższe zajmujecie na co dzień co to za impreza jak, jakie są eliminacje do nich czym przedstawiciele wszystkich krajów mogą wystartować wreszcie gdzie się ono odbędzie, jakie będą zasady rywalizacji rozpowszechnionej karne dla drużyn jest Puchar świata w Luksemburgu jest to o olimpiada w Niemczach tu bardzo, a tym razem jest Puchar świata imprezą cykliczną odbywają się co 4 lata naszym zadaniem jest pokazać co Polska scena kulinarna ma do zaoferowania w jaki sposób odbywa się ta rywalizacja czy są do niej eliminacji to jeszcze raz ponowię pytanie nie eliminacji nie bywają tak naprawdę dowolność jest jeśli chodzi o zgłaszanie się dren oczywiście ten wygląda to w ten sposób, że każdy kraj musi też udział gminy w konkurencjach suma pozycji konkurencji daje na finale nam medale bądź też punkty bądź dyplomy konkurencje są o tyle trudna, że karmimy zwykłych zjadaczy chleba normalnych ludzi i gotujemy dla nich od zera przez około 6 godzin, czyli tak naprawdę muszę Quest Europe z produktami do kuchni, które nie mogą być w ten sposób przetworzone i po 6 godzinach oczekuje od nas, że wydamy około 110 posiłków dla gości, którzy przyjdą nas oglądać w akcji panie Bartoszu karmić zjadaczy chleba, ale chyba nie chlebem podejrzewam, że będą to bardzo wymyślne dania, jakie wyjdą poza rynki tak zgadza się tutaj musimy wziąć pod uwagę to, że gotujemy pośród różnych krajów z całego świata, więc ten nie jest bardzo bardzo mocno zróżnicowane i takim jednym z punktów regulaminu wymagających od nas jest to, aby podkreślić regionalną ość i specyfikę danego kraju tak czy musimy zrobić ani, który jest bardzo uniwersalne, ponieważ musi smakować prawda Europejczykom do Ameryki Południowej i udział w Azji, ale musimy umieścić ten nasz taki Polski charakter pomiędzy pomiędzy tymi Żenia, czyli co będzie kwaśnica kluski śląskie rolada rosół schabowy tak kluski śląskie były 2 lata temu, więc co roku PN pro staramy się raczej je wymyślić coś ciekawszego staramy się przede wszystkim obraz ciekawy produkt, które obecnie odzwierciedla nasze wspaniałe regiony kulinarne w Polsce zawsze około roku trwają tak naprawdę roku przed swoją pracę nad tym no i długo długo się z kolegami zastanawiamy, jaki produkt wybierzemy często bywa także wszystkie pomysły, które przelewamy na papier finalnie tak naprawdę nawet nie ukazują się z codziennego, ponieważ nie nadają się wystarczająco, aby pokazać nam przez świat czujecie tremę nie wiem przygotowujecie się macie zgrupowania tak jak tak jak sportowcy przecież musi też w jaki sposób sprawdzić w jaki sposób na inną może nas jak sprawnie funkcjonuje zespół jako jako całość tak tak dokładnie za przygotowania zaczynamy około rok wcześniej wspomniałem spotykamy się co 2 tygodnie przeważnie to weekend jest takie 2 intensywne dni, kiedy w pierwszej fazie planujemy, a powiedzmy od połowy roku mamy trening listy chce czasowe, czyli po prostu robimy kopie 11 tego co będzie działo się ta oczywiście negocjujemy z 10 przykuł powiedzmy sobie na euro do przodu tak jak to się od 40 od zwiększa bowiem także do 60 i powtarzamy dwu trzykrotnie i tak zwiększamy ilość tych posiłków przygotowanych przez nas oczywiście bardzo ważne jest to, żeby pan wspomniał nauczyciel robotyki tak to jest bardzo dobra duża praca duża grupa jest około 6 osób wdrożenie aktywnych w trakcie tych dotyczących naszym kochanym boksie i osoby muszą tak naprawdę komunikować się bez słów to jest bardzo ważne, żeby każdy znał zadanie też kolega obok i w razie czego mu pomóc prawda przepraszam czy to jest wymóg taki, że podczas zawodów nie możecie się ze sobą komunikować to na celu ocenę nie jest żaden wymóg, aczkolwiek kata w skupieniu i w takim tempie, jakie tam jest raczej nie pozwala na dobrą komunikacją werbalną, ponieważ no umówmy się, że każdy z nas zrobić 4 rzeczy naraz, więc musi być bardzo mocno skupiony na tym czy po prostu nie było potem jakiś na koniec spod być może to umknęło, ale rozprawę po powtórzmy w takim razie dla 110 osób szykujecie dania ile osób liczy Team łącznie Team liczy nawet 20 osób tak naprawdę okres tego są zawodnicy prawda jezdnia jest trener selekcjoner tak samo jak czas pilnej jest się cały ten grono ludzi o prezesa skarbnika i osoby, które pomagają nam prawda czytałem wyjeździe jest ogromne przedsięwzięcie logistyczne, więc w tym roku Dead liczą 20 osób 22 osoby o odpowiedź reprezentacji a w jaki sposób odbywa się selekcja znaczy selekcjoner nie wchodzi po restauracjach i gdzie najbardziej smakuje tam zapoznaje się z szefem kuchni mówi nowy kolega to albo koleżanką jesteście powołani tu mamy tyle prostą sprawę, że mimo tego, że powstaje ze sporym krajem to gastronomia jest bardzo ścisły takim utworem i bardzo dużo ludzi zna siebie nawzajem bądź znaku OS-u, a tutaj rolą trenera jest to AB podczas konkursów prawda kulinarne termalne w Azji w Polsce oraz poprzez świetną scenę kulinarną on wie mniej więcej, jakie osoby są potrzebne do drużyny też trzeba dodać oczywiście, że bardzo ważna jest praca zespołowa i nigdy nie szukamy takich miast indywidualnych jak zawsze skupiamy się na tym, żeby osoby, które są przyjmowane drużyny, które już pracują potrafiły się opodatkować podany cel po tacie tu w tym wypadku od ucha świata w Luksemburgu proszę powiedzieć jak wygląda struktura reprezentacji w tym aspekcie nie wiem metryka silnym w jakim wieku są powołani zawodnicy także jak się kształtuje ta proporcja ze względu na płeć już mówię kadra seniorów, bo takie jak obecnie mówimy jest tzw. kadrę obaj prawda, czyli teoretycznie kucharz powinien być starszy niż 25 lat nie ma wieku jakiś tam nie ma górnej granicy tego wieku tak naprawdę rok temu mieliśmy o c 2007. roku życia do czterdziestego piątego, więc taki przekrój powiedział średni niestety nie udało nam się do tej pory żadnej kobiety poza startami indywidualnymi nasze czytelniczki zdobyły złoty medal mam nadzieję, że to będzie się też będzie się zmieniać do przestrzeni lat ja chciałbym pana zapytać jeszcze o to czy ta forma przygotowań jest zaburzona zakłócona ze względu na lockdown pandemia to, że restauracje są otwarte by rozumieć nie tylko zgrupowania i próby, które podejmujecie jako zespół, ale też praktyka, jaką codziennie ktoś się odbywa u siebie w restauracji czytaj klubie tak jeśli już te analogie sportowe wciąż stosujemy tak niestety czas to są, jakie są mamy jeszcze sporo czasu, bo można powiedzieć, że 1,5 roku na przygotowania na pewno będzie to trochę utrudnione, ponieważ do tej pory była także każdy z nas w ciągu 5 nie musi wykonywać tę pracę taką umową prace nad jak człowiek, a na drugiej wojnie wolnego spotykaliśmy się i trenowaliśmy jest w stanie traktować jak będzie badał chce w przyszłym roku, ale na pewno będzie dla nas spore utrudnienie i nie wiemy do końca jak będzie wyglądała finalnie sam marszałka, ponieważ pełna trybuna, lecz w efekcie do tej pory na pewno będą ograniczenia, więc na razie przygotowujemy się mentalnie myślimy co będziemy mogli gotować, a tak naprawdę praktykami musimy się trochę poczekać wszystko się na tory i ile kosztuje tak tak jedno zgrupowanie, bo ja rozumiem, że wasz czas to jedno ale, ale też produkty, które musi zakupić do przygotowania takich posiłków w ramach treningu to to druga sprawa to nie jest łatwe sama wyprawa chyba do Luksemburga Niemiec to jakieś koszty tak koszty są ogromne bez sponsorów na pewno byśmy nie mieli o czym rozmawiać, ponieważ sama logistyka sam transport nocleg na miejscu są bardzo drobne kwoty jeśli mówimy po całym roku, a gotowania tak co drugi tydzień myślę, że poprzedni rok mówi ma dopiero w pociągu umiera na przygotowanie eks czy to się wiąże oprócz splendoru start w takiej imprezie, a później ewentualne ewentualnie gratyfikacje są nagrody czy tylko dyplom medal gość tego wymaga dyplomy dla gości jest taką formą Mach która, która występuje na olimpiadzie robić to przede wszystkim dla splendoru, a my mamy taką ideologię, że staramy się okazywać światu, że Polska gastronomia nie tyle to jest główny cel, który nam świata byliśmy już na sen takich targach imprezach z roku na rok podnosimy swój poziom staramy się dorównać konkurencji i IT można zobaczyć też po wynikach, ponieważ obecne myślę, że za tego miejsca w tabeli, gdzie byliśmy 6 lat temu w tym roku na czternastym miejscu na 40 krajów uważam, że wtedy bardzo dobry wynik staramy się właśnie nazywać to, że ta Polska, a jest silnym takim zawodnikiem na tej arenie międzynarodowej potraficie wskazać faworytów jak jacy są podczas zawodów Pucharu świata, gdzie w tym wszystkim Polska w notowaniach bukmacherów tak wiele zapytań co się nie zmienia czołówkę oczywiście Skandynawia to są kraje, które są niestety bogate wszystkim doświadczenie, ponieważ startujemy w tych konkurencjach pan 30 lat stuletniej historii konkursu także oni zawsze biją się pierwsze miejsce to jest tego, że miał się też się coraz milej widzimy ja myślę, że Polska będzie 60 macie aspiracje medalowe tak menu medale zdobywane już od dłuższego czasu, bo ostatni wyjazd dał nam osoba także wynik był bardzo ciekawe i bardzo dobre oczywiście zawsze chrapkę na złoto, ale konkurencja na tyle wysoka każdy postęp z roku na rok, więc ciężko jest przewidzieć pan tak naprawdę co sądzą nam pokaże kolejną galę kolejne poświata czym musi cie podczas występu poprzedzić swoją sztukę kulinarną jakimś występem teoretycznym wprowadzeniem opowieścią, która też pozwoliłaby się goszczą zanurzyć w ten świat potrawy, którą za chwilkę serwuje cie nie ma miejsca przed konkurencją, którym tyle, że każdy stycznik ostatecznie konkurencji, a która nazwa sieci z tego bardzo modne słowo stolik szefa jest konkurencja bardzo zbliżona do pierwszej jak przygotujemy dla 10 osób, a po 5 godzinach ucha, że wychodzą z kuchni opowiadają właśnie jedzeniu, serwując każde danie osobno, a i wtedy goście mają możliwość zajmie się naszą historię z naszą biologią notowań zwrócę się do pana panie Bartoszu pewną propozycję, ponieważ mamy jeszcze około 2 minut naszego programu to proszę wyobrazić sobie, że nasi słuchacze są właśnie gości przy stoliku szefa pan wychodzi proszę zarekomendować jedną z potraw, którą przez przedstawicie na na Pucharze świata jak pan zrobi, więc witam państwa bardzo serdecznie naszym pierwszym daniem, które będą mieli okazję państwo skosztować będzie w stronę są środkową, na który idealnie określa nasze wspaniałe jeziora, które w Polsce do tego przygotujemy delikatną sałatkę na bazie sera i całość do myślimy sosem na bazie pieczonych korpusów tak, aby wykorzystać całą naszą rybę, a nic nie marnowało myśli idei 0 waste dobrze jako gość myślę nasi słuchacze również czekamy to jest także pan wiedział od początku świadomego życia będzie pan z kulinariami miał wiele wspólnego, ale ta pomoc dla stałych bywalców czekają także zdecydowanie widziałem, że będę robił to nie obrazuje robi nic innego i terapeutycznym pasja tę mam przyjemność na co dzień wykonywać swoje prace proszę, bo jest jeszcze nawiążę do tego lockdownu czy pańscy koledzy koleżanki nie zniechęcają się i widzę wciąż swoją przyszłość w gastronomii patrząc na to jak branża teraz dostaje po plecach finansowo ex ile na poziomie egzystencji również, a umówmy się, że każdy z nas jest taką bardzo światowej narodowej i potrafimy oddzielić też biznes od takich rzeczy, które dają nam przyjemność za codzienny musimy koniecznie dawać tego co sprzedajemy lekarza, ale staramy się po prostu obok drogi pieniądz i przetrwać lata, więc tak staramy się nie poddawać staram się nie zniechęcać no i tak naprawdę każdy start daje nam każda możliwość startu gotowych niemożliwe poseł daje nam do ekstraklasy do działania nawet nie godzien dziękuję panu bardzo za za rozmowę życzę powodzenia w treningach wytrwałości w przygotowaniach do Pucharu świata, który będzie się w Luksemburgu trzymajmy kciuki za reprezentację Polski kucharzy, której kapitanem jest pan Bartosz Peter nasz dzisiejszy gość kłaniam się panu dobrej niedzieli dziękuję bardzo, zobaczenia państwa zapraszam teraz informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam, oraz sprawdź jak działa nowe internetowe radio TOK+Muzyka. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj wygodniej w aplikacji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA