REKLAMA

Jutronauci: Przyszłość jedzenia, czyli larwy na naszych talerzach

Gościnnie: Wyborcza, 8:10
Data emisji:
2021-01-29 10:10
Prowadzący:
Czas trwania:
26:27 min.
Udostępnij:

40. odcinek podcastu w programie "Jutronauci". Zapomnijmy na chwilę o mięsie sztucznie hodowanym w bioreaktorach. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznał, że ludzie mogą bezpiecznie spożywać mącznika młynarka. A dokładniej jego larwy. Tego szaro-czarnego chrząszcza możemy spotkać w spróchniałych pniach albo w magazynach z produktami zbożowymi. Jak smakują mączniki? Kiedy mogą się pojawić na naszych talerzach? I dlaczego w ogóle mamy je jeść? - Kto wie, jak daleko ustawimy suwak na skali tego, co jest przez nas akceptowalne w związku z katastrofą klimatyczną - mówi Jakub Urbański, współzałożyciel firmy HiProMine zajmującej się hodowaniem owadów. I opowiada Vadimowi Makarence o nowych pomysłach na jedzenie. Więcej o tym, jak pandemia zmienia społeczeństwa, państwa, instytucje i gospodarki, znajdziesz na https://wyborcza.pl/jutronauci

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
partnerem programu Jutronauci jest Sebastian Kulczyk mecenas książki jutro jest teraz opowiadającej o szoku, jaki przeżyliśmy i o tym jak próbujemy oswoić poukładać świat na nowo to jest ósma 10 podcast gazety wyborczej rozmawiamy o przyszłości jedzenia białych wijących się larwa łącznika młyna Arka oraz o tym co zastąpią w naszej diecie ósma 10 podcast gazety wyborczej witam państwa w podcaście Jutronauci tu Vadim Makarenko z gazety wyborczej, a moim gościem jest Rozwiń » dzisiaj dr Jakub Urbański współzałożyciel HiProMine oraz dyrektor do spraw badań Nomi Biotech Corporation pierwsza z tych firm zajmuje się hodowlą robaków, które wkrótce znajdą się naszych talerzach, a druga pracuje nad lekiem na kaca w gruncie rzeczy Niemcy bardziej fascynującej potrzebne ludzkość dzień dobry dzień dobry myślę że, że jednak drugie ich jest potrzebna ludzkości, aczkolwiek myślę, że owady będą miały dużo więcej odbiorców jako produkt, które mam nadzieję, że wkrótce zacznie wypierać inne formy białka zwierzęcego w naszej diecie właśnie w styczniu europejski urząd do spraw bezpieczeństwa żywności wydał opinię naukową, w której stwierdził, że można już bezpiecznie spożywać larwy mączniaka młynarka to taki szaro czarnych Chrząszcz, którego często możemy spotkać spróchniałych pniach np. albo w magazynach żywności, gdzie przechowywane są produkty zbożowe te larwy zawierają białko potas cynk sód selen żelazo w Azji południowo-wschodniej od dawna jedzą marzą pieką i serwują jako przekąskę jakość tego łącznika tak oczywiście ja owadami zajmuje się od ładnych 20 paru lat, a od kilkunastu lat próbuje przekonać ludzi w Polsce myślę, że rozumiała całkiem skutecznie, że owady stanowią, a dobrą i zrównoważoną alternatywą dla białka bieżącego, do którego jesteśmy przyzwyczajeni i w świetle tego co się dzieje na świecie się dla katastrofy klimatycznej być może stanowią o ratunek dla naszego gatunku, a nie, jeżeli chodzi o pozyskiwanie białka no dobrze w jakiej postaci, jakby tego chrząszcza Opowiedz nam jeśli możesz w każdy tak naprawdę, chociaż mączniki mają mnóstwo różnych zastosowań, czyli jadłem je zarówno na nas surowo a jakie w postaci kruchego ciasta upieczonego z mąki, a my ze zmielonych łączników w postaci warzyw smażonych na oleju z łączników i w postaciach bardzo mocno przetworzone, kiedy z białka mocznika produkuje się coś co jest można powiedzieć ekwiwalentem to funkcja jest takie UPO stanowi ona wytrącony z Białką dnia, z którego można robić coś co będzie do złudzenia przypominało mięso np. to po kolei jak smakuje to na surowo na surową mocznik smakuje tym co jadło czyli, jeżeli karmimy łącznika marchewką to będzie smakował delikatnie jak świeża młoda marchewka wysuszone ma bardzo mocny aromat umami a, czyli podbija smak ma bardzo mięsna białkowy, a smak z lekką nutą orzechową, a dlatego, że mogą sią jest sporo tłuszczu i ten tłuszcz ma podobno był bardzo skład do oleju np. orzechów włoskich, a także generalnie mocznik smakuję nie uda się go porównać wciąż wciąż co jest w końcu trafić czy będą do wyobraźni obiegowej natomiast odpowiednio przetworzone może zastąpić bardzo dużo produktów białkowych, do których jesteśmy na co dzień przyzwyczajeń i myślę, że to jest tak naprawdę przyszłość owadów w gastronomii co na to że, żeby o VAT będą traktowane przede wszystkim jako nośnik surowiec zaznaczmy bardzo dobrze przyswajalnego białka, bo miał problemem, z którym boryka się pewność będzie borykało rolnictwo, jeżeli chodzi uprawy wysokobiałkowych roślin np. roślin strączkowych jest relatywnie niska przyswajalność białka roślinnego w stosunku do białka i nas bieżącego i tutaj przyswajalność białka, które mamy w łączniku jest na poziomie mniej więcej działka z piersi kurczaka przykład na chwilę wrócę jeszcze tego ciasta z łącznika powiedz mi, gdyby taki czas to zrobił z tego ciasta ciastka umownie czy naleśniki zaserwował być takim przeciętnym śmiertelnikom to by odróżnił broniły takie testy może nie odróżnił Mysław przez pewien czas kilka lat temu współpracowali z niemieckim Instytutem technologii żywności i oni przeprowadzić bardzo ciekawa i badania dotyczące właśnie zamienników czy wobec takich czegoś co było przyrządzona na bazie owadów, ale i udawało mięso czy drobiowe przy czym są Cracovia i w ślepych testach więcej osób wskazywało na właśnie mięso przyrządzone na bazie owadów jako prawdziwe miasto także nasze zmysły można stosunkowo łatwo można powiedzieć oszukać trzeba pamiętać też, że to w jaki sposób obieramy mięso bliżej byśmy chcieli zdefiniować mięso to nie jest tylko smak mięsa również jego konsystencja wygląd zapach tekstura także, jeżeli zadbamy o to, żeby produkty wykonane z dowolnego innego białka spełniały przynajmniej kilka takich podstawowych cech, które charakteryzuje się gałką kręgowców mięso kręgowców to tak naprawdę możemy możemy bardzo skutecznie nasze zmysły oszukać możemy podać ludziom coś co z miasta nie będzie miało nic wspólnego, a będzie przez nich odbierane jak najwyższej jakości najdelikatniejsza i kawałki i czy Opole Gliwice 3 czy właśnie jej piersi kurczaka zacząłem od leśników, ale przesunąć nas w rejony mięsa co nie bardzo cieszy, bo chciałem zapytać okej mięso z łącznika próbuje sobie wyobrazić, zwłaszcza jeśli jeśli jeszcze nie jest napisane bezpośrednio na tym mięsie, że jest łącznika, a powiedz co budowanym mięsem produkowanym z groszku myśmy dawno być rok temu ponad robili takie testy z hamburgerów z mięsa, które zostały wyprodukowane z groszku tak i teraz tutaj łącznik jest jakoś pod tym względem bardziej ekonomiczny dlaczego, dlaczego akurat mięso z łącznika mięso z groszku miałoby być, tym bardziej popularnych rozwiązań, a myślę, że nie powinniśmy popełniać błędu czarno białości to są absolutnie nie wykluczające się alternatywy i uważam, że produkt to oparte o białko roślinne czy białko mikrobiologiczne np. pochodząca z grobów czy bakterii i spokojnie mogą konkurować z białkiem owadów to białko owadzie jest jedną z kilku alternatyw, którą Ślęża, że stopniowo będą, a stawały się no podstawowymi surowcami do do produkcji tego co będziemy przyjmowali jako pokarm zawierający białko także, jeżeli chodzi o grosz faktem i absolutnie nie jadłem kilka różnych produktów mięso podobnych szans na bazie roślin strączkowych nie tylko groszku ale, ale w tej chwili pojawił się na na rynku produkt oparty o białku bobu są to jakieś próby z białej fasoli i każdy każdy ma jakąś swoją specyfika natomiast absolutnie da się z wszystkich tych surowców zrobić coś co będzie budowało dnia udawało mięso, bo myślę że, że nie możemy tego oceniać, jeżeli nie spojrzymy na owady w szerszym kontekście i tutaj to co wyróżnia owady to nie tylko kwestia zawartości białka, ale przede wszystkim to w jaki sposób je hoduje ma i jaki to zajmuje przestrzeni ile zużywa zasobów, jakiego rodzaju są zasoby w tym momencie bilans zasobów potrzebnych do tego, żeby produkować regularnie najlepiej przez cały rok bez jakich sytuacji sezonowych i dnia działką o naborze owadów nią owady są bezkonkurencyjne, zwłaszcza w naszej strefie klimatycznej i dlatego że ogólnie hodowla owadów jest hodowlą bezodpadowej natomiast można wykorzystać wykorzystuje się i myślę, że coraz szerszym zakresie dzięki zmienia zmieniają się legislacji będzie można wykorzystywać wszelkiego rodzaju surowca odpadowa, czyli np. przeterminowaną zmarnowaną żywność w skali Polski to 10 000 000 ton tego co pamiętam lata, ale nie wiem to jest dla sprzed 2 lat czy sprzed roku może to są tego typu ilości teraz możemy sobie to podzielić już nawet pan z grubsza nie wiem przez 3, czyli możemy wyprodukować 3 000 000 ton, a w skali kraju larw owadów, a produktem ubocznym będzie tylko wyłącznie świetne organiczna i bardzo dobrze przyswajalne przez rośliny nawóz nic więcej nie dożyjemy do tej produkcji wody i zrobimy to na relatywnie niewielkiej przestrzeni bez konieczności wycinania lasów pola uprawne głębokiej orki, która powoduje degradację ziemi także to jest to co niewątpliwie wyróżnia będzie wyróżniało owady na tle innych źródeł białka, zwłaszcza białka roślinnego, podsumowując jest to produkcja bardziej neutralne dla środowiska, ale czy zarazem bardziej ekonomiczna zdecydowania dlatego żal, że przy produkcji, a owadów, a tak naprawdę na samym początku mamy 1 Strumień wobec, jeżeli patrzymy na to od czysto biznesowo mamy 1 Strumień przychodów związane z ze świadczeniem usługi o utylizacji odpadów organicznych, czyli mamy tak naprawdę idealistycznym wariancie mamy za darmo albo po kosztach transportu surowiec, który jest paszą dla tych owadów produkujemy te owady praktycznie bez odpadowego czyli, czyli zjadamy je w całości proszę pamiętać, że rośliny nie zjadamy w całości ROR zwierząt kręgowych swojej w ogóle prawnicy jadamy tam zjadamy kilkanaście procent efektywnie masy takiego zwierzęcia MII natomiast owady zjadamy w całości dowody mają dużo mniej wody w sobie w związku, z czym przy zawartości około 30% suchej masy i przy zawartości nawet do 60% czystego białka suchej masie mamy bardzo skoncentrowane białko, które możemy dalej przetwarza się, jeżeli nie odpowiadam jedzenia owadów jako owadów to możemy z tego zrobić im produkty, które będą neutralna to co zostanie po takiej hodowli, czyli odchody owadów praktycznie od razu możemy stosować jako ekologiczne bardzo wydajne i bardzo efektywne nawóz i tyle czy tak naprawdę kosztem produkcji owadów hodowli owadów na skalę przemysłową jest zbudowanie infrastruktury i zarządzanie tą infrastrukturą, chociaż jeśli chodzi o tzw. zabiegi agrotechniczne myślę, że przypadkowa wcale nie jest ich dużo więcej niż w przypadku jakiejkolwiek innej hodowli a, gdybyśmy spróbowali zmierzyć tę odległość szybkość pokonania drogi od groszku do kotleta albo od owadów do kotleta to co jest szybsze owad zdecydowanie to jest też nie niezaprzeczalna zaleta owadów nie wspominając o tym duża, że w naszym klimacie możemy ten groszek na pewno biorąc pod uwagę jak bardzo się ociepla nasz klimat to pewno 2× plony wciągu roku sprzedało uzyskać, a my natomiast ta roślina musi wyrosnąć potrzebuje do tego od dużych ilości wody, a ktoś musi kwitnąć co się tam musi zapewnić im później musi zawiązać owoce to wszystko jest narażona na wszelkiego rodzaju czynniki zewnętrzne nieprzewidywalne zjawiska klimatyczna, z którymi mamy do czynienia na co dzień i pewno będziemy mieli do czynienia jeszcze bardziej niedługo natomiast cykle życiowe mocznika w warunkach zamkniętych kontrolowanych, a tym samym bezpiecznych z 1 strony od mikro biologicznie czyli, jeżeli chodzi o jakikolwiek tam transmisji patogenów czy przed czynników zakaźnych z drugiej strony nie całkowicie zabezpieczona i przed czynnikami zewnętrznymi trwa, a można powiedzieć około około 3 miesięcy jeżeli, jeżeli średnio sobie z tym radzimy jeżeli, jeżeli wiemy jak to robić to możemy ten proces skrócić optymalizować okej ostatnie moje pytanie dotyczące mięsa, żeby ten wątek zamknąć naszej rozmowie, a co z tym sztucznym mięsem kulty aktorów rozumiem, że jest w tej chwili na jakimś bardzo wczesnym etapie jest nieekonomiczne czy jest więcej minusów myślę, że podstawowymi newsami jest błąd założenia to znaczy trzymanie się jakiegoś dogmatu, że my jako ludzie musimy jeść mięso kręgowców i nie musi muszą dostarczać naszym organizmom odpowiednio zbilansowanym mieszanki aminokwasów, a natomiast nie są o kręgowców jest chyba najmniej wydajną metodą czym najmniej powiedzmy ekonomiczną formą tego mięsa to jest taki podstawowy zarzut, że my powinniśmy przede wszystkim ogranicza spożycie mięsa z bieżącego i to jest podstawowy problem i podstawowe tak naprawdę powinien co podstawowy cel kampanii społecznych natomiast, jeżeli chodzi o hodowlę mnie sam no no Siarka jak to się mówi czy in vitro jest to proces skrajnie mało wydajna wymagające bardzo specjalistycznych zasobów póki co nie rozwiązano problemu surowica, czyli czegoś co jest niezbędnym składnikiem pożywki dla takich komórek na razie komórki karmi się surowicę spodów bydlęcych także trudno mówić o odpowiedź wbija ci tam wegańską tego czy pseudo wegańską z tego dnia tego mięsa, a z drugiej stroma to jest tak komórki zwierzęce są komórkami hydrograficzne nie są w stanie wytworzyć sama wszystkich substancji, które są niezbędne do tego, żeby rosnąć dzielić się namnażać i odpowiedź jest banalna zawsze produkcja czy hodowla czegokolwiek co jest organizm auto trafić czy to będzie mikroorganizmy to będą roślina będzie tańsza w przypadku owadów mamy mamy specyficzną sytuację, gdzie owady pomagają nam rozwiązać problemu gospodarki odpadami organicznymi bardzo duży problem w skali gospodarki globalnej ja oczywiście cieszę się jak jak dziecko, słysząc doniesienia o tym co czego udało się dokonać biologom molekularnym, jeżeli chodzi o hodowla i mięsa czy tkanek bieżących warunkach laboratoryjnych, bo to jest to pokazuje jak gigantyczny postęp miał miejsce na przestrzeni ostatnich 23 dekad, jeżeli chodzi o biologię molekularną technicznej biotechnologii itd. tak dalej, a le to jest całkowicie ślepa uliczka nie mówiąc o tym, że komórki i zwierząt mają do siebie, że nie mają ściany komórkowej w związku z czcią, żeby wyhodować coś będzie czymś więcej niż zawiesinę komórek takich ogromnych baniek, które absolutnie mięsa nie przypominają będzie to wymagało o dosyć skomplikowanych urządzeń tego nie będzie się dało robić wielki tankowiec niewielkim zbiorniku, który rzekomo PiS-u będą wpływały do, bo będą to po prostu komórki zwierzęce, które same w sobie nie mają smaku nie jest także to mięso wyhodowane na szelkach ma smak soczystego wścieka wzrasta Angus, a tylko o tak naprawdę to jest po prostu bez postaci owa substancja, która zawiera zestaw aminokwasów charakterystyczne dla białka wierzącego tyle, żeby to zrobi tego mięsa trzeba to tłoczyć jakąś formę mała trzeba nadać temu kolor smak i są wszystko zabiegi, które wymagają dosyć intensywnych środków chemicznych enzymów o i przetwarzania fizycznego w związku, z czym takie nie są, jeżeli byłoby chyba ukoronowaniem tego co mówimy o żywności przetworzonej, a także, a także by jak wiem, że takiej obiegowej wyobraźni ludzie sobie myślą tam mamy Schalke jakąś tam dziś płynna tej salce i rośnie nam stek rośnie tam breja, w której jest trochę komórek, żeby te komórki bogatej pożywce, bo jak już lat mieliśmy komórki bieżące muszą sobie pobierać substancje odżywcze z zewnątrz albo muszą one być dostarczone mamy mamy antybiotyki, żeby nie zarosło nam to bakteriami bądź grzybami z kolei utrzymanie sterylności przy dużej skali produkcji jest bardzo kłopotliwa także to jest fajny gadżet to jest fajne gaża, którą można się pochwalić można pokazać, że warto inwestować w biotechnologię natomiast nigdy nie będzie jakąkolwiek alternatywą dla dla jakiegokolwiek innego produktu białkowego, kto będzie mniej na naszych stołach to jest bardzo przykra odpowiedział przed chwilą, bo ja już naprawdę robiłem sobie jakieś nadzieje to wróćmy do naszych Lars co w praktyce oznacza ta decyzja FSA, czyli tego unijnego urzędu do spraw bezpieczeństwa żywności i praktyce nie oznacza tego co co pojawiło się większości doniesień medialnych na temat tej decyzji w praktyce oznacza to, że firma, która złożyła 2 lata temu wniosek o do samo, a tak naprawdę może w tej chwili wprowadzać Nadolna swoje produkty otrzymane tą technologią, która została opisana w utajnionych dokumentach, które zostały złożone do ja SA utajnionych tak te dokumenty będą utajniona przez 5 lat, dlatego że postanowienie, a know how tajemnica handlową przedsiębiorstwa, które złożyło taki wniosek, który zainwestował w badania rozwój technologii, ale itd. także my nie będziemy wiedzieć to nie jest tak, że w tej chwili każdy może wziąć mocznika i sprzedawać legalnie, a jako jako pożywienia pan Bozia morza ewentualnie ubiegać się do firm, która złożyła wniosek w imieniu klubu PiS o o udzielenie licencji technologicznej na to, żeby produkować mięso zgodnie z tą instrukcją i a to będzie akceptowane natomiast póki co stanowi własność intelektualną niepodzielną, a firmy klanu Triss i przez 5 lat ona będzie mogła korzystać z tego na wyłączność absolutnie wartość tego od decyzji jest olbrzymia, dlatego że ona pokazuje, że zgodnie z bardzo rygorystycznymi standardami ten produkt spełnia wszystkie wymogi bezpieczeństwa dla żywności nie mogę o tym powiedzieć trochę też od zaplecza, dlatego że w latach 20162017 pracowałem w organizacji w zarządzie organizacji zrzeszającej europejskich producentów owadów Myśla kierowali takimi 2 grupami ja ja zajmowałem się grupą, która opracowała standardy bezpieczeństwa dla hodowli owadów dzięki temu dokumentowi, który opracowaliśmy, które w tej chwili jest przyjmowany przez komisję europejską można było wyznaczyć pewne standardy i firmy, które spełniały standardy mogły dzięki pracom drugiej grupy złożyć tzw. Rosję, czyli komplet dokumentów niezbędnych do tego, żeby zgodnie z regulacją dotyczącą nowych produktów żywnościowych tzw. nowe Foods SA mogła rozpatrzyć czy taki produkt jest bezpieczne dla ludzi myślę, że ten precedensowy wyrok decyzja pociągnie za sobą decyzję przyspieszonym trybie oni jak i odnośnie kolejnych kilkunastu wniosków złożonych do USA, a w perspektywie kilku lat, kiedy te produkty pojawią się masowo na rynku o spożywczą będzie można rozróżnić trochę regulacja i uznać arbitralnie, że pod warunkiem spełnienia tych wymogów, które mam nadzieję, że do tego czasu na podstawie dokumentów, które złożyliśmy do komisji europejskiej zostaną wyznaczone standardy, czyli każdy, kto spełnia standardy będzie mógł puszczać czy wprowadzać na rynek produkty Sowa, czyli rozumiem, że nie możemy na razie uruchomić masowej produkcji np. smażonego łącznika i serwować to Niewiem na bazarach w różnych miastach w Polsce myślę, że nie myślę że, toteż też nie jest perspektywa, która kiedykolwiek nam nam grozili myślę, że tak naprawdę efektem decyzji będzie przede wszystkim to, że inwestorzy zatrzymało interesować bardziej branżą uwagą także zapewne właśnie perspektywie kilku lat produkty owadzie przeszły czy weszły na stałe do systemu produkcji żywności przetworzonej jako po prostu coś co zapewni nam świetnie przyswajalne całkowicie bezpieczna w tym bezpieczna i wolna od czynników zakaźnych wirusów pasożytów itd. białko otrzymana bardzo zrównoważoną metodą przy zachowaniu dobrostanu zwierząt jeszcze nie powiedzieliśmy 1 rzeczy, że im oczywiście to zawsze jest dyskusyjna wobec niektórzy uważają, że zjadanie jakichkolwiek zwierząt zabijanie po to, żeby zjeść jest inne etyczna natomiast tną wydaniu jest troszeczkę tak oparty o takich bardzo utopijna zasady, bo tak naprawdę przy produkcji roślinnej też nie bardzo dużą zwierząt natomiast wady różnią się od większości zwierząt hodowlanych w tym, że są zmienne cieplna i można wykorzystywać naturalne mechanizmy fizjologiczna, żeby w sprawie się stan, jaki wprawia je chociażby zima w naszym klimacie, czyli stan uśpienia, w którym nie odczuwają nie odbierają, a bodźców tras w takiej formie możemy te owady po prostu zamrozić i przetwarzać tak, żeby bez stresu dla nich i o sposób no i relatywnie humanitarny, jakkolwiek byśmy do tego podchodzili robić z nich dano jedzenia żadne inne zwierzęta, zwłaszcza Okręgowa na takiej opcji takiej możliwości nie dają na koniec jeszcze chciałem zapytać co takiego niewyobrażalnego jeszcze moglibyśmy jeść oprócz tego nieszczęsnego łącznika ja myślę, że jeżeli chodzi o jedzenie niewyobrażalnych na razie rzeczy to o przyszłość wciąż są też źródła białka w postaci mikrobiologicznej, czyli hodowlę bakterii i hodowla grzybów czy jakieś mikro grzybów na bazie coraz bardziej odpadowych surowców ja tutaj nie chcę wyrokować jak bardzo będziemy w stanie czy bardzo może będziemy zmuszeni okolicznościami i kryzysem klimatycznym do przesunięcia tego suwaka w stronę tego co możemy wykorzystać jako surowiec do produkcji, ale myślę że, że przyszłością są też wszelkiego rodzaju formą białka mikrobiologicznego dziękuję bardzo, dziękuję państwa moim gościem był dr Jakub Urbański założyciel firmy HiProMine ja nazywam się Vadim Makarenko dziękuję za dzieci do usłyszenia za tydzień kast gazety wyborczej partnerem programu Jutronauci jest Sebastian Kulczyk mecenas książki jutro jest teraz opowiadającej o szoku, jaki przeżyliśmy i o tym jak próbujemy oswoić poukładać świat na nowo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE: WYBORCZA, 8:10

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA