REKLAMA

Utrata węchu i smaku przez COVID-19 u szefowej kuchni

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-01-31 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:26 min.
Udostępnij:

Smak - jeden z podstawowych zmysłów. W nim tkwi sekret prawdziwego szefa kuchni. Co zrobić jeśli go straci?

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM nasza stała pozycja dziś nie będzie w przepisach dzisiaj nie będziemy mówić o nowych miejscach kulinarnych na mapie Polski, zwłaszcza że miejsca te przeżywają kryzys w związku z obostrzeniami raczej nie na razie nie rysują się ich przyszłość w kolorowych barwach, ale porozmawiamy o innych konsekwencjach koronawirusa, które dotykają branży jest z nami pani Agata Gwiazdowska szefowa kuchni szefowa firmy kateringowej, która Rozwiń » zaopatruje żłobki przedszkola no tak, że bohaterka Helski czyn jeśli pani lubi wracać do tej historii dzień dobry pani Agato dzień dobry witam serdecznie pani jest jedną z osób, która przeszła covid-19 proszę wybaczyć, że zaglądam historię pani chorobę ma to ścisły związek z tym czym zajmuje się pani na co dzień teraz prozaicznie można zapytać czy ktoś, kto przez pewien czas pozbawiony był węchu smaku, a przecież są zmysły, które kogoś, kto zajmuje się kulinariami no one muszą istnieć być wyczulone do granic jak sobie można poradzić w takiej sytuacji czy pani wciąż czuje konsekwencje czuje się pani dotknięta tymi wszystkimi właśnie jak ja pamiętam to był poniedziałek, czyli dokładnością dziennikom będziemy jechać bardzo proszę naprawdę z dokładnością Dziennikowi pani ten był poniedziałek wróciłam do domu mój mąż oznajmił, że ma temperaturę ja miewałam zawroty głowy parę godzin wcześniej na jakość połączyliśmy ze sobą fakty no i traf chciał faktycznie covid następnego dnia zostaliśmy przetestowani szybko otrzymaliśmy chodzi o wyniki i pamiętam tego się najbardziej właśnie obawiałam i co ja zrobię stracę ten właśnie smak jak kuchnia to moja miłość mu moje całe życie moja ogromna pasja ja się nie zamknie teraz przed komputerem i nie będę robić tabelek nie zajmą się teraz inną branżą Bóg to moje życie jak bez węchu smaku ja mam być kucharze nie da się pracować online prawdę o no nie w ogóle nawet pamiętam, że przepłakałam 1 noc we po pierwsze w obawie o własne dziecko, bo zachowaliśmy ja mąż i niespełna dwuletnia nasza córka Helena, a następnie płakałam właśnie w obawie o swoją przyszłość swoje życie kulinarne i tak to było przyznam hard kolorowe notach tak trochę, jakby nie wiem ktoś, kto wykonuje jakąś precyzyjną roboty np. Złotnik nie mógł operować sprawniej dłoni prawdę o dokładnie tak oko widzi oczywiście straciliśmy ten szlak znaczy jak mąż córka nie potrafią się wypowiedzieć i teraz jak to wyglądało gotować dla najbliższych w czasie kwarantannę wtedy, kiedy zakończyliśmy znaczy, kiedy u smak i całe popełnienia, jakby nagle się skończyło kawa smakowała wodą herbata czarna z 3 łyżeczkami cukru była po prostu jałową młodą niczym nie smakowały nasze jedzenia picia w UE państw gotowano pomidorówkę dla całej rodziny i szukam tego smak szukam szukam wybrano Jana nie czuję mąż wcześnie myślami Helena poczuje jak się skrzywił jak rzuciła tę miseczkę przestrzelone pewnie już za mocne smaki coś dodawała gotowane czuja nie da się tak naprawdę nie da po jakim czasie wszystko wróciło do normy zakończyliśmy kwarantannę pierwszy dzień świąt Bożego Narodzenia no dobrze 20 dzisiaj jest tak jak inny termin, więc ile mamy o tym się, że dzisiaj to czuje jakiś 25% smaku węchu to jest to minęło ponad miesiąc, a dalej nie ma tego co powinno być jak pani zatem wyobraża sobie powrót do swojej pasji do zawodu przede wszystkim na to to nie tylko przyjemność, ale przede wszystkim sposób na utrzymanie dziękuję bardzo, za moje dziewczyny co ekipa z kuchni jest to ekipa, którą pracuje laka i dziewczyny znają smak mój standard smakowy standardy obowiązujące w kuchni kateringu przedszkolną żłobkowego one wiedzą, czego ja oczekuję i faktycznie jak wyszłam z kwarantanny przyjechałam do pracy czy do dziewczyny powiedział dobra Agata wracaj do domu, bo to bez sensu panoszy się bez znaku liczbę hut w ogóle nam tu jeszcze taką mgłą covidową w ogóle nam też nie po drodze i wierzę w to, że one wiedzą jak gotować, ale to jest mój plus mojej firmy i moich dziewczyn, z którymi spędziłam tyle czasu nad tymi szlakami, a tylko to daje to gwarancja ale gdybym chciała gotować sama dla siebie nie jestem tego taka pewna myśli pani, że do jest to w sumie błaha sprawa dla kogoś, kto covidu nie przeszedł, kto patrzy na to z boku bardzo rzadko ktoś łączy fakt, że smak i WEK może być narzędziem pracy albo też w realizowaniu swojej swoje pasje to jak się okazuje biorąc pod uwagę też statystyka może okazać się rzeczą dotkliwą dla dla naprawdę dziesiątek jeśli nie setek osób które, które i tak są dotknięte tymi konsekwencjami ekonomicznym mogą dokładnie chorując na covid w całych mediach społecznościowych swoich, a błagała ludzi o komentarz jak to Unii wygląda, że tracenie albo raczej z uzyskaniem smaku powonienia po przebytej chorobie jedni odpowiadali potrzebuje 2 tygodni drudzy odpowiadali potrzebuje 2 miesięcy kolejni za to agamy choruje już od pół roku dalej nie mamy nakłoni banku podobno leczyć to można, jakimi środkami narodowymi tak naprawdę cały czas czekam i nadzieję, że taka faktycznie będzie smakowała kawą, że poczuje dogłębne smaki i charakterystyczne wartości walory tego co robi gotuje, ale co ciekawe jak nigdy nie potrzebowałem korzystać ze przyprawy sól i zastępowany o sobie różnymi smakami tak teraz Szultes mój podstawowy gotują dla siebie w domu podstawową to jest moja podstawowa sprawa chodzi o to, żeby był smak wyrazisty, żeby te 25% pani zmysłu wyczuł to co kiedyś było wyczuwalne właściwie bez żadnego trudu czujesz się taką kulinarną sierotą smakową no dobrze i co dalej no też odpowiednie pytanie mamy ja nie wiem czy powinna pokładać nadzieję w tym z medyka, którzy nagle odkryją jakiś niesamowity specyfik na brak smaku czy ten ruch czy po prostu uczyć się nowych zachowań mojego smaku węchu i pamiętam na początku tego mojego covid-u jak Wąchała już w momencie mąż mówi przestań bo, choć ściany po naprawdę szukałam czegokolwiek wiem jedno, że nie zrezygnuje z tego co robię będę do tego stopnia uczyć swój nos i podniebienie smaku węchu aż w końcu się uda i to wrócił w 100% kupiłam specjalne olejki gość cover migdałowy, żeby uczyć swój nos no nowo odkrywać smaki i zapach myśli pani, że można zmierzyć jak czuły jest ludzki pewnie pani też sprawdzała czy jest ludzki Vive bądź też smak sprawdzałam to bardzo żałuję, że nie sprawdzam tego przed chorobą i tak spokojnie, kiedy i porównujemy zapach mówi im męża porównujemy nie wiem na bazie kawy czy zupy pieczarkowe to ostatnio robiliśmy to ja czułem zupę pieczarkowa z odległości na odległość mogliśmy politykom pomierzyć siebie ja czułam będąc w drugim pokoju, a on będąc dopiero w kuchni poczuł, że gotowana zupa pieczarkowa tak mierzymy siebie aktualnie dodałem to pytanie być może okaże się, że w erze post covidowej w cenie będą ci, którzy ten węch smak mają naturalnie bardzo bardzo czuły mogą okazać testera smaków po prostu o tak teraz bardziej żałuje, że się nie pilnowałam i mogłam może uniknąć tej choroby nie zdawałam sobie sprawy w konsekwencji, jakie ona potrafi wyrządzić moją wspólniczką jest moja mama no 2 osoby ja mam, które kochają gotować jesteśmy z wirtuozami kuchni, a teraz czujemy się takie trochę bezprawie ręczni, ale wierzymy w to, że toczyliśmy minie, a Jaknie to może faktycznie trzeba będzie wystawić ogłoszenie poszukiwań testera smaków, który będzie kontrolował nasze poczynania no dobrze to teraz przejdźmy do kolejnej sprawy, która jest równie dotkliwa, gdy ten aspekt ekonomiczny czy obawia się pani o obrazie pewnie grono bliskich bądź dalszych pani znajomych już pewnie od NATO, że stoją na krawędzi w tej chwili już nawet konsekwencje konsekwencje odczuwa odczuwają wszyscy nasza branża, jaką się zajmujemy, czyli kateringu, bo o przedszkolne szkolne na szczęście poza tym totalnym zamknięciem kwietniową marcowym nie został tak naruszone, ale nie każdy może wykonywać to co robimy ja nie mogę być restauracją moja firma ani restauracja nie może być Kate ringiem koło przedszkolnym i to nie do pokonania nie do przejść tak, ale przecież przepraszam, że wejdę słowo do szkół wróciły tylko dzieci klas 13 dokładnie tak tylko dzieci klas 13, więc jesteśmy obłożeni na KUL, ale za to mimo wszystko i do przodu, ale nie zatrzymaliśmy tak jak gastronomia my tak trochę działamy jak gastronomia pozostała na noszach, a więc nie w pełni, ale co się dzieje rusza bardzo współczuję moim kolegą koleżanką z branży, którzy dzisiaj swoje wszystkie oszczędności swoje całe marzenia i miłości musieli po prostu zamknąć jeśli bardzo z tego powodu przykro wiele telefonów odebrałem od swoich przyjaciół z prośbą o zorganizowanie mojej firmie miejsca pracy w jakiejkolwiek pomocy nawet przy obieraniu warzyw to są to byli bardzo renomowani szefowie kuchni kucharze Warszawy i okolic w bardzo przykro, że tak jest i tak to musi wyglądać pani ze swoim doświadczeniem pewnie renomą to był przejdzie przez ten trudny czas, ale wiele firm nie przejdzie wiele się nie przejdzie już, jeżdżąc po Warszawie okolicach w Polsce widzę roszady wśród restauracji ile lokali do wynajęcia na sprzedaż, a na stronach aukcyjnych internetowych z sprzętu i ile można było kupić to tylko żałuję, że tak łatwo nie są kredyty dostępne i spokojnie mogłaby wybudować 2 kuchnie i ludzie po prostu sprzedają cały swój majątek w głowie jak trudno jeśli w tym czasie wtedy, kiedy nie ma ludzi gości my gotujemy dla gości el kucharz bez gościa jak aktor bez publiczności nie ma prawa istnieć dziękuję pani bardzo za te rozmowy dnia jeszcze jedno, że zapytam spoglądał na zegar mamy jeszcze 2 minuty czy nie uważa pani będąc specjalistką jeśli chodzi o ożywienie dzieci bądź też tych najmłodszych zupełnie, że w tej chwili jakakolwiek profilaktyka dotyczące zdrowego odżywiania się wszystkie te zabiegi wszystkie te kampanie biorą łatwe, ponieważ po pierwsze, dzieci zostają w domu bardzo często są bez opieki rodziców na co dzień na bardzo często sięgają po wszystko co ich zdrowia nie służy absolutnie to prawda odebraliśmy z moją mamą wiele telefonów z prośbą czy mogłybyśmy gotować dla nich na wynos tygodniowe nawet dla tych dzieci, które zostały w domach wtedy jak totalny lockdown i teraz dla klas starszych czy nawet przedszkolnych z prośbą właśnie dzieci i sięgają raczej potem jedzenia budowa mało zdrowe monotonne nagle chce frytki pić trzeba coś szybkiego i nasze jedzenie żłobkową przedszkolne kateringowe jest bardziej rozbudowane stawiamy na zdrowe podejście i staramy się całych sił pomagać tym rodzicom, którzy są zabiegani pracują zdalnie ja sobie nawet ciężko to wyobrazić jak i to musi być gwar w domu, kiedy pracujesz z dzieckiem w Evertonie papieru i nerwach, a potem nie ma czasu na gotowanie od tego jesteśmy zakład ma mowy dziękuję bardzo, go, tak więc blisko była z nami wszystkiego najlepszego i powrotu zmysłów pani życie o bardzo dziękuję też było niezmiernie miło dziękuję pozdrawiam państwa zapraszam teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA