REKLAMA

"Żądam, żeby w końcu dali nam żyć"

Wywiad Polityczny
Data emisji:
2021-02-03 17:20
Prowadzący:
Czas trwania:
11:00 min.
Udostępnij:

Gościem audycji jest Dorota Rydygier, właścicielka i szefowa kuchni restauracji Voila w Krakowie, współpracująca z Izbą Gospodarczą Gastronomii Polskiej. Z Dorotą Rydygier rozmawiamy o sytuacji branży gastronomicznej w Polsce w trakcie pandemii. Wskazuje, że straty gastronomii to już ponad miliard złotych i tych pieniędzy restauratorzy zamierzają dochodzić od Skarbu Państwa przed sądami.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jest już z nami zapowiadana wcześniej Dorota Rydygier szefowa kuchni właścicielka restauracji władza w Krakowie dobry wieczór pani Dorota dobry nie tylko w izba gospodarcza gastronomii polskiej złożyła pozew przeciwko skarbowi państwa może być największe roszczenie w historii Polski też organizacja bardzo duże skupia 76 000 lokali generuje 37 miliardów złotych PKB, a właściwie generowała, bo od 24października są państwo zamknięci na razie ani widu ani słychu państwo Rozwiń » tworzyć szef polskiego funduszu rozwoju mówił, że takim bezpiecznym terminem to może będzie my potem z tych słów wycofywał się Michał Dworczyk mówił o konieczności ostatniego wysiłku ostatniego poświęcenia, ale jak już zrozumiałam tego co miałam okazję przeczytać m.in. pani Facebooku z branży nie ma już ani siły ani zasobów na te ostatnie poświęcenie no rzeczywiście jesteśmy wykończeni, tym bardziej że komunikacja z rządem jest bardzo nikła wręcz bardzo niespójna i nie wiemy naprawdę ona czeka, kiedy nas czeka otwarcie zwolniliśmy mnóstwo personelu teraz, żeby otworzyć persony doszły potrzebujemy czasu nie wspominam już ośrodka, który naprawdę nie ma pani reprezentuje oficjalnie tych wszystkich, którzy są poszkodowani otrzymają państwo przede wszystkim pretensje do rządu to jest ten brak komunikacji, którym pani powiedziała czy to jest to definitywne zamknięcie udawanie, że w razie istnieje to jest nikła pomoc, która nie została sprawiedliwie np. rozdzielone nie do wszystkich trafiła wszystko razem, dlatego że po pierwsze, pomoc trafiła bardzo późno po drugie, osoby tak jak ja, które otworzyły w tym roku otworzą w lutym i o dziwo, stało jakoś tam niewielką pomoc jest przy pierwszym lockdownie o tyle te same kryteria już nie obowiązują przy drugim lockdownie, bo nie otrzymamy żadnej pomocy żadnej nawet zwolnienia z ZUS-u czy postojowe dla moich pracowników, więc jest dla mnie wciąż ogromny, ponieważ cały czas czekam na tę pomoc i oprócz tego pisałam rządu prosiłam, żeby nas nie zostawia jedni zostawiali samych, ponieważ naprawdę potrzebujemy wsparcia dostosowujemy się do nakazanych nam obostrzeń w związku z tym oczekujemy, że państwo nas wesprzeć jakiś sposób no ale niestety to było tylko mrzonki i obietnice pana Morawieckiego, którzy nigdy nie spełniły pani powiedziała o tym otwieraniu się nie wie czy dobrze zrozumiałam, bo czytała pani taką wypowiedź, że pani myślała o otworzeniu swojej restauracji przypomnę, że od kilku tygodni trwa akcja otwieramy taki część lokali wznawia działalność będąc postawionymi właściciele my pod ścianą, a jakiś czas temu pani mówiła, że myślała pani o utworzeniu, ale prawnicy zasugerowali, żeby nie prowokować nie, stosując się do bezprawnych zakazów zamknięcia lokali więc, więc pani czekać pani zmieniła zdanie nie czekamy grzecznie czekam, ponieważ dla mnie im dłużej tym lepiej większa będzie odszkodowanie niezależnie od tego nie chciałbym robić precedensu, ponieważ sama reprezentuje izbę gospodarczą dostaną ze strony polskiej również są w Gazpromie w związku z tym uważam, że ci, którzy otrzymali pomocy absolutnie nie powinni otwierać buduje jakiś rodzaj kontraktu co rzadkość, a ci, który nie otrzymali tak jak ja, jeżeli otworzą nie wiem chyba też by otworzyła dumnie reprezentowała w tej chwili tego pozytywnego powie pani z Krakowa jak wygląda w Krakowie w krakowskiej restauracji otwartych więcej będzie otwierał teraz więcej na pewno walentynki będzie otwartych bardzo dużo pali, więc myślę, że im szybciej nas rząd odmrozić tym będzie lepiej dla wszystkich już listopadzie zrobiono badania w gastronomii hotelarstwie oczywiście rozmawiamy ze stronami i około 20% firm już w listopadzie uważało, że przy obecnych restrykcjach może nie przetrwać dłużej niż miesiąc listopad teraz mamy luty nie wiadomo tak jak pani mówiła ja mówiłam, kiedy państwo mają zostać otwarcie jakie, jakie potem mogą być straty to znaczy ile lokali może nie wrócić w ogóle do tego życie, nawet jeżeli tego życia wrócić będą mogły jak sytuacja w Krakowie, więc w Krakowie na rynku jest tak dużo lokali do wynajęcia będzie po prostu nowe rozdanie kart ja sam jest na skraju upadku również miała już wypowiedzenie jakoś negocjuje z właścicielami lokalu po prostu zgodzili się na to, żeby zapłacić zaległy czynsz do końca lutego związkowe pieniądze, ale próbuje jakoś uratować no po prostu słów cóż rząd nas oszukał, a czy ten pozew ma szansę być skutecznym, bo zapewne zdaje sobie pani sprawa na pewno zdają sobie sprawę prawnicy, którzy będą państwa reprezentować się premier Mateusz Morawiecki rząd usiłują się zabezpieczyć przed takimi odszkodowaniami, które miałyby być wypłacane zamkniętym branżom został złożony wniosek do Trybunału Konstytucyjnego, żeby to Trybunał Konstytucyjny rozsądzać takie rozporządzenie zamykające niektóre branże zgodne z konstytucją niezgodne z konstytucją, zanim jakikolwiek sąd podejmie decyzję o przyznaniu odszkodowania no Trybunał Konstytucyjny, jaki jest każdy widzi, więc czym być może rząd zabezpieczył się dwutorowo po pierwsze, nie, wprowadzając stanu klęski żywiołowej w ten sposób mieli państwo szansy NATO na tej podstawie artykułować swoich roszczeń teraz być może jeszcze zabezpieczyć decyzją Trybunału Konstytucyjnego, ale tak jak bądź zabezpieczymy też zabezpieczyliśmy, ponieważ Kancelaria nie było wspólnicy wystąpienie, które prowadziły procesy pozwów zbiorowych w związku z tym mamy nosa Legii, który nie chce mówić o kwestie techniczne sprawa naszego adwokata myślę, że jesteśmy absolutnie zabezpieczenie i gotowi to, żeby nawet sprawę skierować do sądu Trybunał Konstytucyjny Trybunał europejskiego także absolutnie nie boimy się to będzie kwestia czasu wiemy, że jesteśmy na pewno, że na pewno ten proces wygramy to będzie trwało, ale wygramy, a czy wiem jakich kwotach mówimy to znaczy jakie są te żądania ze strony branży gastronomicznej w stosunku do polskiego rządu wstępnie wycenione na ponad 1 000 000 miliard branże gastronomiczną ponad miliard złotych tak tak czytałam pani Doroto taki wywiad także krakowskim restauratorem pani panem Aleksandrem Witkowskim kultury oczywiście podsumowywał ten dramatyczny okres dla branży gastronomicznej, jaki jest rok 2020 ten, który teraz zaczął 2001, ale też Aleksander Pityński przewidywał, że kiedy pandemia się nawet skończył bądź też skurczy ze względu na szczepienia to nie skończą się państwa problemy właśnie nie ma imprez firmowych teraz nie ma też wesel i innych uroczystości rodzinnych nie ma turystów nie wiadomo, kiedy turyści wrócą pytanie, jakie będą nastroje wśród konsumentów nawet kiedy restauracje kawiarnie zostaną otwarte państwo też nad tym myślą tak z tym, że ja akurat mam klientelę gości swoimi gośćmi są lokalsi, czyli Krakowa ludzie z Krakowa ewentualnie z okolic bardzo mało turystów, więc mnie to coś tak bardzo nie uderzą natomiast wydaje mi się, że dobra kuchnia zawsze się obroni jakoś mam przeczucie, że nie będę miała problemów z frekwencją, ponieważ nawet w tej chwili gości już być dzwonią pytają i wręcz proszą, żeby jakieś otworzyła, a na co starczają obroty tzw. wynoszą, czyli że klienci zamawiają zabierają dania albo też są do nich dowożone, jaki to jest odsetek obrotów takich normalnych czy to starcza na pokrycie bieżących kosztów absolutnie nie to jest jakiś promil promila ja jako restauracja francuska nie bardzo moje potrawy nadawały się na wynos, więc wyczuwam francuskie burgery, które były naprawdę bardzo ciekawe, ale mimo wszystko przez 1,51000 próbowałam robić wozy 1 restauracja, która robiła dotyczą wywozu naprawdę nie przebije się ją to było może 5% obrotów w związku z tym generowała sobie jeszcze większe koszty i 1,5 miesiąca po prostu studio, że nie ma sensu już robić dowozu zamykamy definitywnie czekamy na to, że złożymy wielu właścicieli sprzedaje swoje restauracje na sprzedaż są wystawiane lokale w bardzo atrakcyjnych miejscach przy głównych ulicach Gdańska Sopotu Gdyni Poznania Warszawy Krakowa współczuję tym ludziom, którzy naprawdę musieli aż do tego stopnia poświęcić, żeby sprzedawać swoje lokale te tragiczne, ponieważ sama wróciła z Francji tam mieszkań 20 lat szkolił się najlepszych na świecie, bo miałam staże i 5 w tych wnioskach Śląsk 5 miejscach w związku z tym uważam, że naprawdę mają pasję u tego, że sposób życia to jest absolutnie pasja i gdyby mnie dzisiaj naprawdę zabrano ją restauracji i 8 podłożyć właśnie chciałam zapytać o to czy ogłoszenia to nie jest dowód takie potężne minorowe nastroje wśród branż, że ludzie po prostu nie widzą perspektyw, że to jest branże potężne zadłużenie brak bieżących dochodów 2 fale zwolnień, które przetoczyły się ten problem z odtworzeniem potem kadrą czy pani powiedziała na początku naszej rozmowy po prostu niektórzy widzą perspektyw, żeby prowadzić restaurację nawet sytuacji już po pandemicznej jestem akurat tak bardzo zdeterminowanej kocham to co wierzy, że po prostu wierzy w to, że będzie lepiej samo, bo blisko połowy kroki kroku nakłady polskiego, ale na szczęście mam przyjaciół mam rodzinę i dzięki temu jakoś przetrwałam i mam nadzieję, że przez przetrwamy i wierzę w to, że może uda się, że będzie lepiej ja więcej podaje gościom i wiem, że moje dania naprawdę po prostu chcę się obroni to jeszcze na koniec 1 rzecz wracając do tej komunikacji z rządem wspominam o tym, że szef polskiego funduszu rozwoju mówił, że tak naprawdę dla turystyki dla hut dla gastronomii taki bezpieczny czas przyjdzie my oczywiście bardzo wiele firm restauracji kawiarni może do tego czasu już nie doczekać tak jak te, które padły trochę wcześniej czy państwo mają jakiekolwiek informacje, kiedy jest taki realny moment na otwarcie państwa na razie nie ma żadnych informacji ze strony rządu i państwo po prostu są poza tą komunikacją o luzowaniu obostrzeń no właśnie to jest najgorsze, że nie mamy żadnych informacji my możemy co najwyżej przypuszczać wiemy na pewno nie będzie w lutym bardzo liczę na to, że to będzie bardzo, bo naprawdę wiele nie wierzę, żeby więcej ktoś mógł otrzymać wniosku wymiar bardzo proszę, bo jak nie proszę to po prostu żądamy, żeby w końcu nam dali żyć zarabiać płacić podatki również ludzi Dorota Rydygier szefowa kuchni właścicielka restauracji Wa la w Krakowie pani Doroto bardzo dziękuję za rozmowę dziękuję również Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WYWIAD POLITYCZNY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA