REKLAMA

Głodująca gastronomia

Gościnnie w TOK FM: Puls Biznesu do słuchania
Data emisji:
2021-02-06 15:00
Czas trwania:
48:06 min.
Udostępnij:

Wiosną lokale zamknięto na ponad dwa miesiące, lockdown ogłoszony jesienią wciąż trwa i nie wiadomo, kiedy się skończy. Restauratorzy mają już tego dość. Rozwiń »

0:00 Bartek Mayer - Wstęp
1:34 Tomasz Kwiek o tym, że branża nie ma już do stracenia
10:42 Sławomir Grzyb o pozwie zbiorowym przeciw skarbowi państwa
22:13 Inna Yarova o możliwościach rozwoju w czasie pandemii
32:44 Sylwester Cacek o procesach, które będą się ciągnęły latami
46:31 Bartek Mayer - Zakończenie Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
witam państwa w kolejnym pulsie biznesu do słuchania nazywam się Bartek Meyer dzisiaj opowiem o głodującej gastronomi Otóż prawie 11 miesięcy tak długo trwamy w pandemii jedni mają silnie oczywiście trochę lepiej inni trochę gorzej, ale do tych drugich z pewnością należą restauratorzy, którzy jesienią kolejny już raz zostali skazani na to, żeby zamknąć swoje lokale jest, więc dziwnego, że dzisiaj mają raczej minorowe nastroje jak wynika z badania barometr europejskiego Rozwiń » funduszu Leasingowego 99% przedstawicieli branży chore AK to oprócz restauratorów właścicieli kawiarni także hotelarze uważa, że pandemia spowoduje wiele bankructw 81% badanych spodziewa się też pogorszenia sytuacji pierwszej połowie tego roku dla porównania poprawy oczekuje większość przedsiębiorców sektora budowlanego transportowego czy szeroko rozumianej produkcji morale restauratorów siada, tym bardziej że kolejne fazy poluzowania restrykcji jakoś za każdym razem omijają ich branży właściciele lokali gastronomicznych radzą sobie w tej sytuacji na różne sposoby oto kilka z nich serdecznie zaprasza na początku przenosimy się do Cieszyna do restauracji 3 braci, w której siedzą w tej chwili gości tak wbrew rządowym rozporządzeniu restauracja działa i to nie tylko, wydając posiłki na wynos lokal, którego właścicielem jest Tomasz Kwiek otworzył się jako pierwszy w Polsce już 8stycznia zgadza się byliśmy pierwsi, którzy otwarli restauracje wbrew zarządzeniu zrobiliśmy to jako pierwsi w sposób taki oficjalny zmierz sobie szczerze, że już wcześniej mieliśmy także otwarte podczas tego drugiego lockdownu także potem zamknęliśmy tylko na 2 tygodnie, ale to generalnie miało większego wpływu na nic nieważne, kto miał otwarte, bo wiemy, że całkiem sporo restauracji było otwartych podczas lockdownu jakiś tam Cichy sposób sobie restauracje działały jak sobie z takim czy innym powodzeniem radziły natomiast no myśmy pierwsi powiedzieli jeszcze powiedzieli koniec tej zabawy nie będziemy udawać otwieramy się oficjalnie, mimo że obowiązuje zakaz rodak to przecież to nie jest także obowiązuje zakaz zachęcała, gdyby założyć, że ten zakaz rzeczywiście obowiązuje to do tak to tutaj można zgodzić natomiast my podchodzimy do tego zupełnie inaczej i 12 zakazu jednak nie obowiązuje rozumiem, że pan tutaj nawiązuje do tego, że ograniczenie działalności gospodarczej w Polsce może nastąpić tylko na podstawie ustawy ani rozporządzenia rządu co w Polsce w tej chwili ma miejsce tak zgadza się przede wszystkim należy tak proszę powiedzieć co pana skłoniło do tego, żeby no jednak zaryzykować w ten sposób już niemożna niemożna mówić o jakimś dużym ryzyku nawet, bo jeżeli ktoś po prostu przestajemy cokolwiek do stracenia to tak naprawdę ryzyko już nie jest aż tak bardzo brane pod uwagę wziąć natomiast mając jeszcze do świadomość, że to co robimy jest całkowicie zgodne z prawem w ogóle nie ma nie ma sensu nawet się specjalnie zastanawiać oczywiście prawdą jest zdajemy sobie sprawę jak w Polsce wygląda praworządność i Pm tutaj większość przedsiębiorców ma obawy, że prawo swoje cha co się dzieje znać o sobie policja w ostatnią pozwala w Rybniku czy Wrocławiu zupełnie inna kwestia powiedział pan, że nie ma nic albo niewiele do stracenia czy faktycznie pan ryzykuje w tej chwili czym i ryzykuje w tej chwili tak w tej chwili uważam, że ja ryzykuję żaden sposób, ponieważ tak powiedziałem wg wg mnie, ale to nie tylko jest moje zdanie to potwierdzają kolejne wyroki kolejnych sądów ograniczenia, które zostały na nas nałożone za pomocą rozporządzenia są po prostu bezprawna i tyle no, a czy grozi panu w tej chwili jakiś proces aktualnie z tego co nie jest wiadomo o prokuraturze toczy się postępowanie, jakie w sprawie zarzutów z art. 165 kodeksu karnego, czyli z artykułu zdobywają tam, który mówił o narażeniu kogoś w stanie epidemii na utratę życia zdrowia jak rozumiem państwo u siebie zachowują dystans, które są wskazywane albo, do których ludzie są zobowiązani w Polsce ja powiem tak jesteśmy doskonale zabezpieczeni przed wirusem bardzo dobrze nagroda tutaj u nas naprawdę w naszej restauracji też zrobiła o środków dezynfekcyjnych po prostu one są wszędzie stoły są dezynfekowane proszę pana mi ręce dezynfekują na każdym kroku naprawdę ciężko było czegokolwiek się nabawić się u nas da się zachować dystans, siedząc w restauracji jakiś tam, gdzie staną się zachowuje taki czy inny pamiętajmy też, że restauracja to nie jest miejsce, gdzie się mieszamy bardzo często raczej klienci restauracji po prostu siadają w 1 miejscu i tego miejsca nie opuszczają, więc tutaj zupełnie coś innego niż np. zachowanie klientów sklepu, gdzie ludzie sobie chodzą między półkami czasów spory skupiska gdzieś tam coś przeglądają dotykają macają itd. na końcu trafiają trafiają do kasy supermarket, jakim i toczą się w 1 kolejce wchodząc sobie na plecach ja widzę dużą różnicę na niekorzyść tych marketów tak szczerze pan tam naprawdę, jeżeli chodzi o zachowanie takiej podstawy higieny, a ja widzę tutaj tak na zdrowy chłopski rozum dużą przewagę na niekorzyść marketów w tym momencie, a mimo wszystko nie widzę, żeby w, jaki sposób ludzie, którzy pracują w marketach w naszym mieście w jaki sposób nie ratowali czy brakowało ich przynajmniej w tych marketach, do których do, których my tam jeździmy rozumiem, że pan nie ma sobie do zarzucenia, jeżeli chodzi o ryzykował nie życiem zdrowiem swoich klientów wpływania wszystkim w jaki sposób ja mógłbym lepiej z moich klientów chroni więzi chroni teraz przede wszystkim nie myślę, żeby to co robimy wniosło jakiekolwiek ryzyko i tak samo nie zmuszamy oczywiście nikogo, żeby odwiedza naszą restaurację tak jak żaden przedsiębiorca przecież tego nie wspomniał pan o tym, że pan niczym nie ryzykuje w tej chwili całkiem niedawno wicepremier Jarosław Gowin mówił o tym, że ci, którzy otwierają swoje restauracje bary czy papy nie dostaną pomocy, którą inni dostają mogę powiedzieć to, że niespecjalnie interesują słowa pana Gowina, ponieważ trudno tego człowieka, który zmienia zdanie naprawdę bardzo często trudno jego słowa traktować, jakkolwiek poważne mam nie martwi się pan, że pan nie dostanie pomocy rządowej oczywiście, że nie bardzo pan założył, że sam sobie poradzi czy osobie, kiedy sam nie radziłem znaczenia czy kiedyś któryś przedsiębiorca żebrał o pomoc do państwa nie pamiętam takiego przypadku jak pan sądzi jak będzie wyglądała Polska gastronomia np. 0 to będzie smutny widok już teraz przecież wiadomo, że wiele restauracji zamknęło się po prostu bezpowrotnie tak mamy przykłady choćby w Cieszynie pizzerii, która była, jakby po sąsiedzku i tutaj żadnej pomocy nie było, bo to była pizzeria, która otworzyła w czasie, który tam nie kwalifikował do pomocy, ponieważ nie było czegoś czym porównali znam u nas tak zawsze funkcjonują w jakimś cudem te ustawy, który chodzi teraz pomoc przedsiębiorcom, że jakoś bardzo dzielnie są biurowe tak ja rozmawiam z ludźmi którzy, którzy dzwonią do mnie z Europy ja nie mówią, owszem, też jesteśmy zamknięci, ale duży każda firma zostaje do pieniądza ludzie mają za to, że generalnie co więcej oni tu przyjeżdżają do nas do restauracji siedzą z nami po prostu mówią, że Nowak ma zamkniętą restaurację w Anglii ale, ale jak dostaje pieniądze jest, więc za pieniądze mogą spokojnie się złamie chciałbym tak pozytywnie zakończyć naszą rozmowę czy restaurację 3 braci za rok będzie działać będzie się dalej rozwijać, jeżeli mamy zakończyć pozytywnie to jak najbardziej ja w ten sposób ja mam nadzieję, że tak, ponieważ ostatnio słucha nosi takich skrajnych bredni, że ktoś tam namawia rząd namawia samorządy do do tego, żeby pozbawia ludzi koncesji na sprzedaż alkoholu czy naprawdę ktoś cokolwiek myślący uwierzy, że wszyscy ci samorządowcy naprawdę lubią strzały we własne kolano i po prostu takie ruchy nam, że to wykańczania w ten sposób firm na własnym terenie, które wprowadzają podatki do tych samorządu znacznej bardziej idiotycznym pomysłem jak jednak można wpaść w projekt, aczkolwiek ja mam nadzieję, że to nie z liści tak, że generalnie nikt nie bierze nawet na poważnie tak takiej możliwości ale, żeby tak naprawdę pozytywnie zakończyć naszą rozmowę dołem w ten sposób, że normy oczywiście planujemy działać i co więcej planujemy, że równość szybkim czasie sklonować, czyli otworzymy następną restauracyjnej ładowanie dziękuję panu pięknie za rozmowę naszym gościem był pan Tomasz Kwiek współwłaściciel restauracji 3 braci w Cieszynie dziękuję pięknie dziękuję państwu dziękuję panu uruchomienie działalności w pełnym zakresie wbrew decyzjom władz to 1 ze sposobów radzenia sobie z pandemią i skutkami dla niektórych pewnie kontrowersyjny, ale kontrowersyjna może być też druga metoda, czyli pójście do sądu wkrótce pozew zbiorowy przeciwko skarbowi państwa mają złożyć setki restauratorów w akcję zaangażowała się też Polska izba gospodarcza gastronomii jej sekretarza generalnego Sławomira grzyba zapytałem na początek 31marca to dzień, kiedy ten pozew ma być złożony to kluczowa obecnie data dla polskiej gastronomi nie no ten termin nie jest terminem jakimś nie najważniejszym może, bo równie dobrze możemy złożyć pozew 1kwietnia prima aprilis albo 2kwietnia, a nawet piętnastego tutaj data 31marca jest wyznaczona przez nas jako termin, do którego powinniśmy zebrać 1000 przedsiębiorców branży gastronomicznej głównie astronomów prowadzących lokale gastronomiczne, którzy zdecydują się wystąpić razem z panią Dorotą Rydygier restauratorka z Krakowa właścicielką restauracji Ala z pozwem grupowym zbiorowym przeciwko skarbowi państwa odszkodowania to o jakie odszkodowania chodzi konkretnie konkretnie pozew obejmuje straty poniesione przez przedsiębiorców zarówno w pierwszym okresie restrykcji to jest 13marca 2020 do 18maja 2020 przechodzi okres, kiedy lokale gastronomiczne były zamknięte jak również obecny okres od 24października 2020 do i tutaj dwu kropek, bo nie wiemy, kiedy gastronomia będzie zamknięta zobaczymy jak się sytuacja rozwinie no takie plotki są, że to będzie aż do końca marca, że pan na to nie są plotki, ponieważ 6listopada mieliśmy spotkanie z wiceministrem rozwoju, który nie chciał zadeklarować, że otworzy lokale gastronomiczne przed marcem, a także już 6listopada 2020 roku planowane było zamknięcie gastronomii do marca ta branża bardzo szeroko nawet jeżeliby ją zawęzić tylko to tych przedsiębiorców, którzy prowadzą lokale z wyszynkiem, gdzie można usiąść zjeść wypić to i tak to jest ogrom jak państwo szacują ile jest tych przedsiębiorców, jakie szkody nie ponieśli w związku z decyzjami rządu lokali gastronomicznych szacuje się, że jest około 75 000 tyle mniej więcej otwierało się lokali w latach poprzednich łącznie z lokalami sezonowymi w tej chwili, jaka jest ilość lokali no myślę, że przedstawiciele rządu wiedzą dokładnie sanepid jako ta instytucja podległa głównemu inspektorowi sanitarnemu wie dokładnie ile lokali gastronomicznych, ponieważ każdy lokal gastronomiczny musi uzyskać zgodę sanepidu na uruchomienie działalności w związku z tym sanepid główny inspektor sanitarny wie dokładnie pod jakim adresem pod jakim typem działa przedsiębiorca, który prowadzi lokal gastronomiczny jak państwo szacują straty straty w tej chwili szacujemy na około 1 miliarda złotych tyle mniej więcej wynika z zgłoszony przez przedsiębiorców tych, którzy już jest za deklarowali udział w pozwie tyle mniej więcej wynika że, gdyby tych 1000 przedsiębiorców przystąpiło te straty wyniosą około 1 miliarda złotych to jest za te okresy, które wymieniłem będzie to dochodzone właśnie ten posłem i sądzi pan się uda całości taką kwotę odzyskać ja myślę, że rząd wiedząc dokładnie, jakie są straty, bo rząd znowu wiedząc ile mamy lokali pod jakim adresem mając jednolite pliki kontrolne, bo każdy przedsiębiorca taki jednolity plik kontrolny w związku z VAT-em składa do urzędu skarbowego minister finansów wie dokładnie, jakie straty ponoszą przedsiębiorcy, bo ma wszystkie faktury przesyłane co miesiąc ze swoich ośrodków obliczeniowych, więc rząd wie dokładnie, jakie są straty, jakie są spadki nawet powiem więcej z informacji znowu uzyskanych od wiceministrów rządu wie ile pieniędzy na kontach mają przedsiębiorcy gastronomiczny usłyszeliśmy w jednej z rozmów, że starczy wam do końca lutego także co się martwić, a uda się odzyskać taką sumę, którą prawdopodobnie będą państwo się ubiegać ja myślę, że da się uzyskać taką sumę, ponieważ rząd deklarował ustami swoich przedstawicieli, że ma na walkę z covidem chyba z tego co pamiętam te 750 miliardów nie wiem czy złoty czy euro w związku z tym ten 1 miliard czy nawet gdyby to były 2 miliardy to jest realna kwota, którą rząd może przeznaczyć na pomoc bankrutującym lokali gastronomicznych wspomniał pan o tym, że starają się państwo, aby tych firm pozywających sporze czy w tym pozwie zbiorowym było 1000 i 1000 firm miałoby mieć stratę rzędu miliarda złotych, ale wobec 75 000 lokali gastronomicznych i pewnie no istotnie mniejszej, ale jednak bardzo dużej liczby podmiotów ta suma może urosnąć o kilka kilkanaście kilkadziesiąt razy trudno oszacować myślę, że to się okaże, jakie będą dalsze kroki rządu rzeczywiście te kwoty mogą być jeszcze większe przecież taki proces to będzie pewnie trwał w szczególności, że pozwanym jest skarb państwa pewnie latami, jaka część przedsiębiorców przetrwa ten czas no na pewno duża ilość tych, którzy złożą pozew, jeżeli nie dostanie żadnej pomocy NATO się zapowiada no to będzie musiało zamknąć swoją działalność niestety jest zlikwidować ją, bo ileż można ponosić straty nie wiedząc, jaka przyszłość czeka przedsiębiorca, w jakich warunkach będzie działał co się wydarzy za miesiąc za pół roku za rok to jest nieprzewidywalne pomijam tutaj z skutki epidemii nie ma do tej pory nie ma żadnego planu jasnego jakich okolicznościach można otworzyć lokale gastronomiczne w grudniu mówiono nam, że jak będą spadki zachorowań itd. itd. to będziemy odmrażać okazało się, że to jest nieprawda w związku z tym w tej chwili nikt nie uwagę rządowi w tym zapewnienia, która deklaruje na lokale gastronomiczne się otwierają mimo tych obostrzeń, które formalnie nadal obowiązuje otwierają się głównie te lokale, które właśnie dostały pomocy, bo rząd sobie zapisał no taki Bacik na przedsiębiorców, że nie dostanie pomocy ten, kto niezgodnie z prawem uruchomi działalność i przedsiębiorcy obawiają otwierania lokali w związku z tym, żeby ta pomoc nie została zabrana natomiast ci, którzy wiedzą, że pomocy nie dostaną na nie mają wyboru już i otwierają, bo nie mają środków dożycia wspomniał pan o tym, że no trzeba się liczyć z falą bankructw Clyde jak będzie wyglądała Polska gastronomia za rok np. no nikt tego nie wie pan nie nie jestem wróżką wypowiedział, jakie to się skończy no jest to zupełnie nowa sytuacja zobaczymy jak i ile firm przetrwa jak będzie wyglądała działalność na wiosnę latem jak będzie rozwijała też epidemia i jak kie będą skutki szczepień generalnie jestem optymistą jeśli chodzi o rozwój tej epidemii, że nie będzie tak źle tutaj również rząd mógłby poluzować obostrzenia w tej chwili myślę, że generalnie gospodarka nie zna pustki na miejsce tych lokali, które zostały zamknięte zlikwidowane powstaną nowe pojawią się nowi inwestorzy, którzy będą inwestować w gastronomii, ale na pewno będzie ich mniej będą zastanawiać nad tym ile zainwestować bywać gdzie jakie przedsięwzięcia biorąc pod uwagę właśnie już doświadczenia ta tego roku czy Polacy jako klienci restauracji pubów barów powinni oswajać zmyślą, że nie pójdą już do nich tak jak chodzili w minionych latach przyszłości na pewno ten obraz ze stronami się zmieni na pewno więcej będzie otwartych ogródków na wolnej przestrzeni na pewno dłużej to ogródki będą działać tutaj również należałoby się spodziewać, że rząd wprowadzi przepisy takie, które ułatwiają prowadzenie takiej działalności na zewnątrz lokalu do tej pory się to nie wydarzyło opłaty się nie zmieniły prosty przykład, jeżeli w tej chwili takiej zapaści jak gastronomia jest zezwolenie na alkohol są odnawiane na początku roku jej restaurator każe się płacić za nowe zezwolenie w sytuacji, kiedy oni nie mieli możliwości wykorzystania zeszyt z zeszłorocznego, czyli restaurator zapłacił za zezwolenie na sprzedaż podawanie alkoholu przez pół roku nie korzystał z niego, a teraz musi odnowić tę opłatę i dalej nie wie z, jaki okres będzie płacił i no to pan to jest, żeby nie powiedzieć śmieszne działanie rządu przykład kas fiskalnych online, które zostały wprowadzone od 1stycznia bez względu na to czy kogoś stać w tej chwili na zakup dodatkowych kas czy nie jest to oczywiście furtka, że można wystąpić do urzędu skarbowego przedłużenie tego terminu, ale niestety urzędnicy działają działają nic nie czuje takiej potrzeby, bo powinno to być rozwiązane globalnie, a nie wysyłanie każdego przedsiębiorcy do urzędu skarbowego z podaniem i załatwianie spraw jest swojej indywidualnej sprawy w sytuacji, kiedy globalnie rząd zamyka gastronomię to przyznam, że musi pan mieć wielką wiarę skoro w tej sytuacji jest pan wciąż optymistą dziękuję za rozmowę naszym gościem był Sławomir Grzyb sekretarz generalny Izby gospodarczej gastronomii polskiej dziękuję panu dziękuję państwu podczas gdy z powodu pandemicznych obostrzeń część restauratorów zamyka swoje firmy coraz więcej pubów czy barów bankrutuje sieć kawiarni dobra dobro powiększa się teraz mamy 12 lokali do końca tego roku ma być ich znacznie więcej, ale przecież całkiem niedawno była tylko 1 inna Uwarowa współzałożycielka obecne już sieci wspomina pionierskie czasy i pierwszą kawiarnię pojawiło się dokładnie 29lutego 5 lat temu służyły szesnastym roku otworzyliśmy pierwsze kawiarnie, skąd pomysł, żeby to akurat właśnie była kawiarnia nie jakikolwiek inny punkt usługowy Produkcyjno handlowe tak naprawdę wybór kawiarni to jest taki wybór na więcej racjonalnej, bo mieliśmy kilka pomysłów czy to może być kwiaty i usługi Roux różne, ale jakoś ciekawe dla nas była blisko na ten moment by tak się wydawało nam się, że to jest bardzo łatwo bardzo łatwo nie trzeba tak dużej wiedzy dlatego, żeby otworzyć kawiarnię pedałem dlatego kawiarni czy myśleliśmy, że ona będzie najmniejszą pełnienie jest dla nas tak jak w Kijowie to jest bardzo popularne formaty myśleliśmy, że plamka nadal będziemy mieć tam 100200 kawy dziennie będziemy sprzedawać, bo jest bardzo popularny takiej formy, ale nie nie tak się stało i jakby nasz duży minus trzeba było jakoś przetworzyć na duży plus dlatego myśleliśmy, że będzie najmniejsza kawiarnia dzięki Bogu to zadziałało to była najmniejsza w Warszawie w Polsce w ogóle w Polsce mamy potwierdzenia z książki rekordów taki certyfikat, a teraz już jest więcej tych kawie ile w tej chwili działa w tej chwili działa 12 kawiarni w Polsce i osiąga się w trakcie otwarcia na różnych etapach gdzieś już koniec remontu gdzieś w trakcie remontu gdzieś te Piera czekamy na kluczy trzeciego dnia odbieramy, kto się poszukuje tak się akurat złożyło, że ten najdynamiczniejszy rozwój państwa sieci wpadł na czas, kiedy inne kawiarnie inne lokale gastronomiczne bardzo często miały bardzo poważne kłopoty i zamykały się, dlaczego się tak stało, że państwo akurat rozwijali się w tym czasie co do tego doprowadziło, skąd ten pomysł na naszym marzeniem, bo w dwudziestym roku otworzyć 100 kawiarni, ale tak się stało i tak renta na trochę wojennemu zapracowaliśmy, ale postanowiliśmy, że trzeba go wykorzystać ten czas jakoś się maksymalnie z Prusami dla siebie i zobaczyliśmy, że dużo tak naprawdę niestety, ale kawiarnie różnych gastronomii zamykają się i coraz więcej pojawiło się na rynku fajnych fale fajnych lokalizacjach takie pomieszczenia i wszystko to co nam było bardzo wygodne, a tak zaczęliśmy te zabiera ci i interesy akurat na końcu dwudziestego roku zobaczyliśmy, że uniósł lokali są teraz niewynajętej można by zaopiekować się nimi nie zaczęliśmy taki drugi etap w naszym rozwoju najpierw nasz rozwój, bo na podstawie franczyzy mamy tylko 3 punkty własnych reszta to jest defekt franczyzowe, a teraz już więcej rozmawiamy już tak doszliśmy do skutku na temat inwestycji teraz będziemy otwierać coraz więcej własnych kawiarni i w Polsce i Czechach właśnie powiedziała pani, że jest 18 w tej chwili lokalizacji przygotowywanych do tego, żeby otwarły się w najbliższej przyszłości czy 2021 roku państwo zakończą z siecią 30 kawiarni czy będzie tego więcej o minimum tak myślę, że to to 30 kawiarni już podpisano tak te mamy jakby takie zobowiązanie do otwarcia, gdzie jest już już już będą otwierali kawiarni, gdzie jest odbierany liczy już zaczynamy remont, gdzie stan ten dramat już, bo w końcu tak na właśnie gdzieś tylko czekamy na lokale, gdzie poszukujemy, ale mamy podpisane np. umowy franczyzowe, że tak inni nie żadne inny sposób musimy tworzyć będzie więcej myślę, że może być więcej, bo teraz np. też rozważamy tak nam na inne lokalizacje też myślimy tam u nas mała negocjacje w ocenie, bo są właściciele, który jakoś nie wiedzą, że tutaj kwarantanna jest trzeba jakoś scenę coś robić są niektórzy właściciele, których okres otrzymają taką wysoką cenę to jest po prostu niesamowite dlatego teraz z nimi rozmawiamy, jeżeli dojdziemy do jakiegoś skutku, toteż pewnie to będzie 30 pierwsza KR mori jak to się dzieje, bo przecież, jeżeli mamy lockdown klienci nie mogą przychodzić do kawiarni nie mogą pić kawy zjeść ciastka na miejscu jednak państwa sieć rozwija jak państwo funkcjonują w czasie tej kwarantanny zamknięć trudna jak każdy gastronomii, bo to jest coś niesamowitego w ogóle nie wyobraża, żeby tak długo nic nie wyobrażam, że tak będzie długo zamknięta gastronomia jak funkcjonujemy tak jak teraz można dostawać nawet nas zorganizowaliśmy swoją stronę współpracujemy z różnymi dostawcami Glovo Uber ich 6 chyba, jeżeli tak pamiętam dokładnie zmieniliśmy w ogóle trochę Martin w ogóle zmieniliśmy ankiety, bo wcześniej była trochę więcej reklamy takiej na pamięć, a teraz taka więcej na sprzedaży i cały ten marketing kalendarz już teraz pracuję na to, żeby więcej zorganizować zaopiekować tymi stronami internetowymi, żeby z tymi serwisami jakoś zarządzić to wszystko, żeby tam było fajnie wyglądało jakieś promocje tak dalej współpracujemy też nawet z jakimiś tam Groupona itd. bo z 1 strony to jest no nie bardzo wygodne, bo nie wybierają ten procent dużej, ale z innej strony na grupowanie np. do kwarantanny do kwarantanny była powyżej 3 000 000 ludzi, których weszli na stronę za miesiąc powyżej 3 000 000 to teraz podczas kwarantanny tylko mogę sobie wyobrazić, jaka tam jest ilość klient oczywiście dla nas to rozważamy jako art ana imię John, a no oczywiście próbujemy jakiś tam promocje przed świętami mieliśmy taką dostały czas, a jeszcze cały tak m.in. cały grudzień pracowała w każdej kawiarni u nas takiej pracowni jarmark świąteczny był taki malutki sklep z prezentami z ciastkami kawą itd. no jakoś ten kręcimy się nie powiem, że lat nie powiem, że jestem Super wygodnie tak dalej musimy naprawdę trochę tak wczesną czy zęby i przeżyć to, ale też nie możemy nie możemy sobie pozwolić, żeby stracić tę możliwość zabrać te lokalizacje dlatego jak też rozmawiamy z nimi różnych warunkach też poszukujemy jakieś dodatkowe pieniążki jak to można Ren 101 za ten czas nie udało się nam nawet złotówki po prostu postawić gdzieś tak na stronę na jaki ten czarny dzień tak naprawdę wszystko inwestujemy nie będzie to jest prawidłowym upewnia nas normalnie dla nas ten to jest taka mini strategia powiedzmy staram się też, żeby podczas tego lockdownu ludzie też pamiętali o nas, że istniała także są u nas ten dużo kawiarni tak dalej podczas pierwszego lockdownu np. my trafiliśmy do rekordu ilości z mediów np. nawet Forbes napisał do nas naradzie byliśmy naprawdę co dzień przez dzień robiliśmy jakieś wywiady ten, ale dla nas bardzo ważne, żeby być po prostu gdzie ludzie słyszeli nas widzieli ten realny czy ten okres pandemii tego zamknięcia to był okres, kiedy obroty wam bardzo spadły w stosunku do tego jak było wcześniej oczywiście oczywiście spadli tylko 1 kawiarnia tak naprawdę ta najmniejsza udało się nam tam nie tylko utrzymać obroty naprawdę zwiększyć, bo tam obok duży tak jak sieciówek ją częścią były zamknięcie teraz tak pracują tylko Wałęsa u nas tak tak góry wszystkie kleje są wszyscy klienci nawet nas do tego ona tu też ona trzyma naprawdę taki dobry poziom oczywiście swoje metry kwadratowe nie jest ten system Super Super miliony tak, ale naprawdę ona zwiększyła swój obrót 101%, kiedy będzie 100 kawiarni dobro dobro, kiedy będzie no tak chcemy dziś zabrała tę szanować to cel, ale no zobaczymy takie były u nas plany na dwudziesty rok, ale teraz śmieszne jestem czytać te plany te strategie tak dalej dlatego teraz mamy jedno cel nam trzeba po prostu dojrzeć te nam trzeba otworzyć tak kawiarni, który już teraz w trakcie otwarcia, gdzie już są wszystko podpisane to jest najważniejsze dalej taka drugim naszym celem to jest po prostu utrzymać naszą pozycję na rynku i większość po prostu widoczność marki takie można powiedzieć, że nasze pozycje marketingowe no właśnie zrobić tak, żeby każda kawiarnia też po tej pandemii potem Bogdan rozkręciła się bodaj do tego poziomu, który był do Klary dane, a w ogóle chcemy, więc dziękuję bardzo, w takim razie za rozmowę rozmawialiśmy z panią inną miarowo, które jest współzałożycielką w tej chwili już sieci kawiarni dobro dobro dziękuję bardzo, dziękuję sylwestrem cackiem szefem sieci Sfinks Polska oraz przewodniczącym rady związku pracodawców chore AK rozmawia ostatni raz w lipcu, kiedy sytuacja w tej branży w szczególności właśnie w gastronomii była trudna, ale jednak zupełnie inną od tej, jaka panuje w tej chwili wtedy menadżer mówił, że po pierwszym lockdownie, który zakończył się w maju co piąty lokal nie otworzy swoich utworów z drugiej strony spodziewał się jednak, że nawet te najsłabsze firmy wrócą do normalności to jest 2019 roku najpóźniej w drugiej połowie 2021 roku jak Sylwester Cacek ocenia obecną sytuację w swojej branży tych jest znacznie gorsza sytuacja że, choć gastronomia, dlatego że przepis na drugi lockdown, który trwa już znacznie dłużej pomoc przyszła dla tych, którzy mogli otrzymać dużo później niż na wiosnę co prawda się bogaci doświadczenia wiem jak się przygotować jak mąż może wręcz trochę strat natomiast to jest kropla w morzu w morzu potrzeb, więc trudno jest mówić o jakichkolwiek prognozach nawet nie wiem, kiedy będzie odmrożeń usłyszymy różne tak koniec lutego koniec marca w słyszeliśmy nawet, że mają, więc to co jest dla nas jak najbardziej takie trudne no to jest po pierwsze nie wiadomo, kiedy uruchomimy niepowiązane z tym jakieś systemowej szybkie działania pomocowe, bo działania pomocowe systemowe to są tylko co z tego jak pierwszy pokazał tak naprawdę w grudniu za październik zostanie dopiero w styczniu można było składać to przypomnę, że pierwsza pomoc też pokazuje po 3 miesiącach lockdownu, a niektórzy jeszcze nie dostali w stosunku do tego do miesiąca w 1,5 miesiąca na wiosnę, kiedy dużo szybciej ta pomoc poza tym jednak ta ocena zastosowania sobie ja rozumiem, że skarb państwa może nie mieć pieniędzy tak, ale jak się decyduje na zamknięcie takie pieniądze powinny być zapewnione, gdyż ta pomoc na jesieni sytuacja się dużo gorsze, bo sytuacja na wiosnę na wiosnę przystępowaliśmy po w miarę normalnie styczniu lutym w miarę normalnym okresie tak teraz po lockdownie na wiosnę, bo o tym okresie dochodzenia do sprzedaży nie znam żadnego podmiotu restauracyjnego jest z obsługą kelnerską nie chcę mówić za fast foody np. bo tutaj nie do końca jestem pewien, ale że chodzi chociażby w Kortowie te podmioty znasz organizacji niektóre to nie znam przypadku, żeby ktoś doszedł przed kolejnym lockdownem do 100% porównywalnej sprzedaży z rokiem ubiegłym do tego dochodzi też dużo wyższy koszt i dużo niższe marże w związku z tym ceny są niższe na sprzedaż lider sprzedaży Vive mierzenie sprzedażą w oparciu de Rivery ma się nijak do kondycji dlatego, że jeżeli restaurację marzę mogą uzyskać po 1520% działalności restauracyjnej na de Rivery osiągają 7 to jest w ogóle sukcesji nie, licząc z reguły czynszów jest porównywanie do dziewiętnastego roku tutaj nie ma większego sensu wielu wielu przypadkach że, choć restauracja, gdyby faktycznie lockdown miał się skończyć w maju czy czarnym scenariuszem no to chyba większość branży czekałaby katastrofa czy gdyby miał się, gdy skończy my te przewiduje, że większość branży otworzy już w lutym w marcu będzie dużo procesów sądowych karnych szkoda tylko w stronę odszkodowania prawdopodobnie wspomnę też przeciw przeciw przeciwko restauratorom, bo uważam sytuację dzisiaj słyszymy, że można postawić zarzuty narażenia kogoś na utratę zdrowia życia, że karny, więc myślę, że będzie wielkie rozgardiasz, bo ludzie będą mieli wybór między śmiercią z głodu, a więzieniem tego śmiecia innych no tak będziemy poniżej tego dobrze nie ogarniam to mówią jakiegoś czasu już, chyba że będą naprawdę dobrze dopracowany bardzo szybko od nowa sytuacja pomocowe myślę też szacunki wielu decydentów urzędników czy doradców dotyczące gastronomii trochę ziemię sprawę by usłyszał 3000 zatrudnionych jak przekazują rządowi tylko mówi się co do tego, że to nie jest tylko 300 000 zatrudnił też dużo więcej zatrudnionych to po pierwsze, często to są restaurację prywatnych rodziny pracują na zasadzie współpracowników, czego ustawa nie liczy, a do tego dochodząca firmy, które pracują tylko dla gastronomi, które są wyłączone z UE systemowo poprzez PKD my mamy np. dostawców, którzy pracują tylko dla gastronomii stać 90% obrotów, a nie uzyskują ani złotówki wsparcia, bo nie są ujawni PKD, więc tutaj jak mogę stanowi to w restauracjach, ale mu wydarza wielu firmach, które pracują z nastawieniem głównego stanowi wspomniał pan procesach szykuje się taki wielki pozew przeciwko skarbowi państwa czy organizatorzy liczą na to, że około 1000 firm gastronomicznych przyłączy się do niego myślę, że 1000 może przyłącza nawet więcej dlatego, że to będą przynajmniej restauracje, które prawdopodobnie ma szansę na uzyskanie wsparcia bardzo nikłe wsparcie czasu z różnych powodów często zarysowały się później często, bo nie wiem miały zaległości w ZUS-ie, bo wcześniej czy zakaz handlu w niedzielę nikt niektórych mocno uderzył, więc myślę, że wszystkie firmy, które może nie wszystkie tak, aby stać na to firmy nie uzyskały wsparcia żadnego nie płyną z pozwem, aczkolwiek jak mówiłem moim zdaniem szanse na szybkie zakończenie procesu czy myśl tej przed upływem 10 lat nie 23 i udowodnienie szkody będą bardzo ciężki pan przyłączy do tego protestu, że nie przyłączymy chociażby z prostej przyczyny, abym dzisiaj nie potrafił oszacować szkody u nas praktycznie w maju większość chyba 1 tylko z zewnątrz na późną rejestrację restaurator nie dostał za działalność listopadzie sięgała po nie dostał wsparcia chyba teraz teraz chyba wszyscy restauratorzy nasi franczyzobiorcy dostają mniejsze większe wsparcie z drugiej tarcze my jako film rzeczywiście tego wsparcia teraz nie dostałem żadnego nie mam żadnego, bo wiosną dostaliśmy tyle, bo maksymalnie możliwe czy przypomniana, chociaż nasze straty są dużo dużo większe, ale jako średnia firma dostać 3 pół 1 000 000 i tyle, więc teraz żadnego wsparcia do Sejmu po zwolnienia z osobą nawet na wsparcie pracowników nie możemy dostać na to obniżone płace jest de facto do tej pory skorzystać tylko ze zwolnienia za październik zostaje, choć jesień natomiast ciężko nam się, bo przyłączy do protestu, bo po pierwsze, nasze restauracje myślę, że nawet jak stracą trochę na tym to nie potrafilibyśmy dokładnie szacować na takich zmiennych na rynku jak są przy pandemii czy rzeczywiście wyszło lepiej na dotacjach wyszły gorzej, czyli dotacje czy zamknięcie wygląda tak, dlatego że zawsze mówię, że my już przed trzynastym przed zamknięciem spadku sprzedaży mieliśmy 50 dwunastego nie mogła może się okazać, że będzie trudno komukolwiek udowodnić, jakie miałby de facto obroty sprzedaży marże, gdyby był otwarty w okresie szalejącej pandemii mogą okazać, że nie ma żadnych procentów miałby wyższe koszty niż marża uzyskana, więc to jest powód, dla którego ja dzisiaj jak nie wierzę w zwycięstwa w odszkodowaniach w sensie odszkodowania za utracone korzyści związku zamknięcie, bo być może inne tytuły jakieś, ponieważ ktoś wygraża nie będzie, żeby sprawnie ktoś mu mandat założyć coś to pewnie tak natomiast nie wiem dzisiaj się zastanawialiśmy jesteśmy przekonani co mielibyśmy zrobić wiarygodną wycenę szkód, a poza tym zwróćmy uwagę, że wtedy będą obydwie strony powoływały biegłych sądowych w zależności od przyjętych założeń kryteriów podstaw w różnym biegły sądowy mogą być bardzo rozjechane szkody ta syna koniec z rzędem temu sędziemu, który będzie miał się w tym w sposób sprawiedliwy jak znaleźć, tak więc szacuje, że kilkanaście lat nawet procesy trwały pytanie kogo będzie dostać wspomniał pan o tym, że ta pomoc czy ta wyciągnięta ręka rządu pozostawia wiele do życzenia w tej chwili, jeżeli nie pozew to w jaki sposób walczyć z tą rzeczywistością w jaki sposób wychodzić znowu na prostą strasznie trudne trudne pytanie też ciężko odpowiedzieć, bo ja też podkreślam, że nie wiem czy ktokolwiek inny będąc na stanowisku takim czynnym w administracji w rządzie wspierającym zrobiłby to dużo lepiej zawsze jesteśmy mądrzy po po tym, jak mamy więcej jest natomiast też mówiłem, że mnie przede wszystkim brakuje tego co dla biznesu jest istotne czy przeprowadzenia wiarygodnych statystyk wiarygodnym badaniem nie mieliśmy ani w okresie pierwszego lockdownu ani po odmrożeniu Jeanne zmienia żadnych wiarygodnych danych co chociażby do zakażeń w restauracjach nie docierają do środowiska w ogóle takie uzasadnienia nie powiedział pan premier przy tym lockdownie zamykamy restaurację, bo restauracja się nie wiecznie wyrokiem tak to poziom tak ja mogę we wszystkich restauracjach tak ustawić wyciągi dziedzinie będzie może otworzyć taki będzie podciśnienie miejsce wymiana powietrza restauracja spowodować tego biznesu jest bardzo sprawna i dużych sal okien trzeba otwierać chyba lepsza niż wielu biurowce oraz ciągła poza tym nie tylko wtedy, kiedy otworzymy jest takie takie uzasadnienia do restauratorów nie trafiają na pewne, że miałaby być coś trafi to musiałby to być praca ze zrozumieniem w oparciu o na pewno wiarygodne badania też nie mogę się zgodzić nie wie, kto ostatnio powiedział w jakimś wywiadzie, że zakażenia w restauracjach te zakażenia poziomy są bardzo duże wynika to badania bodajże Stanforda w stanach Zjednoczonych na Boga to zaczniemy badać w takim razie na bazie Stanów zjednoczonych popularność naszych polityków dlatego, że to jest tak, aby taki sam absurd, dlatego że sytuacja w stanach Zjednoczonych częstotliwość liczba widzenia klientów restauracji wtedy leczonych nawet same wymogi co do prowadzenia restauracji ceny Zjednoczonych są zupełnie innej w Polsce byłem w stanach kończonych na zapleczu w restauracjach mogą to oglądać i u nas nie przyjeżdża 90% jadących do pracy na ścianie restauracji w Portugalii 35× dziennie odwiedzają w stanach Zjednoczonych też 3× średnia dzienna średnia wartość klient otwiera restaurację, więc nie można przy tym tak proste przykłady jeszcze wiele innych takich nie można przełożyć badań ze Stanów zjednoczonych do badań w Polsce to, czego byśmy się to wiarygodnych badań być może byłyby wiarygodne badania to wtedy łatwiej się z każdym rozmawiał dzisiaj rozmawiamy de facto decyzjach bardziej politycznych niż decyzjach racjonalnego Party wiedzę, bo wiedza z innych krajów wiedza zakaże NIK z innych obszarów nie musi przekładać cenzor restauracja wróćmy jednak do biznesu swego czasu w tym roku państwo rozpoczęli taką akcję kończy za złotówkę jak to się sprawdził to była akcja skierowana do podmiotów które, jakby miały kłopot czy zostały za małe wsparcie czy większe wsparcie my mówimy okej jesteśmy w stanie pomocni w tym tak po maju mieliśmy sporo zgłoszeń, zanim zdążyliśmy dokończyć drugi lockdown jest wszystko pytali się wyciszyło wyciszyła się, że chodzi o zewnętrznych restauratorów natomiast gdy są zapytania dziś wzmocnimy, że chodzi o pewności czy nasi franczyzobiorcy nasi operatorzy dzisiaj widać, że emocje dopytują o to i mają jakiś tam już lokale do przyjęcia na oku to dla mnie zaś być atrakcyjne po drugim lockdownie w tych, więc zobaczymy jak to będzie wyglądało teraz pod koniec zamrożenia po lockdownie, ale ja zdaję sprawę, że jak nie ma wiedzy, kiedy otworzymy to nikt nie chce nawet 5zł cokolwiek młodzi nawet zmiana szyldu czy po lockdownie tym kolejnym w pandemii Sting inne sieci, które do pana należą będą większe niż wcześniej wiem, że po lockdownie sieci będą trochę mniejsza program natomiast będą miały duży potencjał szybszego wzrostu, dlatego że przede wszystkim zmian sytuacja już widać na rynku lokalowym, gdzie powiedzmy sobie rynek lokali reaguje mniej więcej pół roku po tym co się dzieje i mniej to tak, bo po pierwszym będzie też w sierpniu wrześniu zaczęliśmy zauważać jak tak istotne zmiany, a teraz to zmiany myślę, że szczególnie latem, kiedy duże miasta latem duże miasta nie ma sezonu jeszcze czy sezon jest maj czerwiec marzec kwiecień to może być zamknięte to może okazać, że we wrześniu sierpniu tego roku dużych miastach spełni się syn mojego dyrektora od najmu czyli, wynajmując zaś dopłaca do części, ratując obuwie, bo dobry dla nas to wtedy wynajmujący zawsze sobie sami płacić tak, ale to oczywiście żart natomiast myślę, że tak będzie reagował rynek nieruchomości tam, gdzie ten rynek lokali to jest dla sieci duża szansa chociażby z tego powodu, że po pierwsze, będą też pracownicy, bo ostatnimi laty bardzo ciężko z pracownikami będą pracownicy na drugie sąsiedzi łatwiej rozwijać szybciej i wielu ludzi, którzy włożyły prywatne pieniądze pojedyncze restauracje no w tej chwili nie będziemy miały siły takie, żeby otwierać nowe, a wielu zbankrutowało wcześniej jeszcze przed lockdownem poprzednie lata wkładają duże pieniądze franczyza ogranicza się, wycofując nie myślę, że taki będzie długie przyglądanie się czy możemy zainwestować ktoś ma poważne pieniądze w restauracji my podajemy słuchamy podajemy chyba dużą pewność szybkiego wejścia rynek silne sieci mają silne marki z reguły silna Marka powoduje, że klient już markę zna, więc łatwiej zwiększyć zaufanie przychodzi poza tym sieci myślę, że w opiniach klientów tak tutaj środkiem mimo ich oczach klientów gwarantują większe bezpieczeństwo mówi się przez wiele miesięcy jeszcze 5 zwracali uwagę NATO na ile jest bezpieczne przechodzenie do danej restauracji przeze mnie jako klienta dziękuję bardzo, gościliśmy pana sylwestra cacka przewodniczącego rady związku pracodawców HoReCa oraz szefa sieci Sfinks Polska dziękuję bardzo, jaka przyszłość czeka polską astronomię obraz, który rysują nasi rozmówcy nie jest raczej optymistyczne jednak najczarniejsza wizja to jak się wydaje szykująca się wojna sądowa, która może trwać latami być może nawet ponad dekadę kosztować będzie majątek i to ich restauratorów i państwo, czyli tak naprawdę nas podatników branża HoReCa to przykład na to jak pandemie wynikający z niej obostrzenia mogą uderzyć w biznes i pozbawić ludzi majątków są jednak tacy, którzy w dobie covidu zyskują i to trudny do wytłumaczenia sposób za tydzień napotka w spółkach, których kursy rosną bez fundamentalnego uzasadnienia o pokoleniu inwestorów zrobi chuda opowie państwu Marcel Zatoński sam chętnie zgłębią sekrety tzw. rodzin hodowców i tym bardziej serdecznie państwa zapraszam na ten podcast, a wszystkie odcinki Pulsu biznesu do słuchania są dostępne w aplikacjach spotka stopy oraz na stronie PB krótka PL ukośnie do słuchania Bartek Meyer bardzo serdecznie dziękuję i do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE W TOK FM: PULS BIZNESU DO SŁUCHANIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA