REKLAMA

Jak nie marnować jedzenia?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-02-07 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:14 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu naszym dzisiejszym gościem jest pani Dorota Jezierska wiceprezeska federacji banków żywności dzień dobry witam pana redaktora witam radiosłuchaczy myślę, że pandemia idące w ślad za tym obostrzenia, które eliminują życia rynek gastronomiczny kulinarny zwał tak zwał powodują, że powinniśmy chyba zweryfikować swoje podejście do tego jak wiemy co jemy ile Rozwiń » marnujemy i mam przekonanie graniczące z pewnością, że pani podzieli moje zdanie oczywiście banki żywności zostały powołane do tego, aby zapobiegać marnowaniu żywności to taki paradoks 2 światów 1 świata, czyli świata nadprodukcję i też drugiego świata, czyli ludzi, którym żywności brakuje i my jako banki żywności ratujemy tę żywność którzy, która może ulec marnowaniu przekazujemy ją osobom potrzebującym, ale co gorsza nie wszystko żywność możemy nie każdą żywność możemy uratować, ponieważ okazuje się, że aż 60% żywności marnuje się w domach konsumenta, czyli naszych domach i żywności to już banki żywności nie dadzą rady uratować, niemniej jednak przez akcje edukacyjne staramy się pomóc ludziom jak nie marnować żywności jesteście państwo w stanie oszacować ile kupowanej żywności marnuje polskich domach jest kilka badań jedno ostatnie, które robiła federacja polskich banków żywności w konsorcjum z instytutami z instytucjami badawczymi polskimi i wychodzi nam, że 5 i około 5 000 000 ton żywności rocznie w Polsce się marnuje i za 60% zmarnowanej żywności odpowiadamy my konsumenci 5 000 000 ton dobrze usłyszałem tak ta jak jest roczna roczne z marną roczna żywność roczna ilość żywności, która marnuje się w całej Polsce w różnych na różnych etapach łańcucha dystrybucji, czyli począwszy od pola, czyli rolnika producenta dystrybutora transportu poprzez sieci handlowe sklepy no i do nas do naszych domów no i ostatni element tego łańcuszka, czyli konsument okazuje się, że marnuje tak żywności najwięcej czy można założyć, że grubo ponad 25% żywności którą, którą kupujemy po prostu wyrzucamy je jako banki żywności prowadzą lekcje niemarnowania w szkołach, bo takie lekcje prowadzimy pokazujemy uczniom, że jeżeli ze sklepu wraca się z 3 świadkami produktów to 1 świadka statystycznie ląduje w śmietniku to jest porażające, że kupując 13 żywności wyrzucimy to może odwróćmy nieco sprawę i zapytam teraz panią o to, jakie są powody, dla których zaczęliśmy żywność może oszczędzać to jest złe słowo, ale przez psie problemy przestawać jej ją marnować może tak dobra konstrukcja gramatycznie, ale ale, ale sądzę, że jest to zrozumiałe dla pani dla naszych słuchaczy i jeśli rzeczywiście ta nasza świadomość wzrosła to z czego wynika to, że wreszcie zdobyliśmy się na takie niemarnowania rzeczy tylko czynniki ekonomiczne o tym decydują czy jednak to, że myślimy o tym, że inni nie mają albo, że wpływa to degradujące środowisko pan redaktor wyczerpał już to co mogłabym powiedzieć ekonomia tak, ale to chyba najmniejszym stopniu, bo jeszcze nie nie nie tak bardzo umiemy liczyć, ale też, ale proszę zwrócić uwagę, że ekonomia w kontekście pandemii co za tym idzie kryzysu ekonomicznego może odgrywać coraz większą rolę mamy nadzieję, że zaczną Polacy liczyć nie tylko Polacy zaczną liczyć swoje pieniądze, ale niestety smutne jest to, że w momencie, kiedy rozmawiamy z ludźmi na temat niemarnowania jedzenia na temat szanowania żywności to często też spotykamy się z takim obrzeżem moje kupiłem mogę z tym robić co chce, kto zabroni także to jest bardzo przykre, ale 75% ludzi zdaje sobie sprawę z tego, że żywność należy szanować właśnie ze względów ekonomicznych ekologicznych społecznych i że każda żywność, którą kupiliśmy powinna być spożyte przez człowieka no i stąd właśnie bardzo duże powodzenie czy portali internetowych takich, które mówią w jaki sposób można gotować z produktów, które mamy za dużo czy też w ogóle pandemia zamki zamykające nas w domach nauczyła nas gotować i teraz więcej produktów potrafimy wykorzystać, bo okazuje się, że dlatego wyrzucamy żywność przecież nikt nie kupuje po to, żeby ją wyrzucić tylko kupujemy jej zadłuża nie potrafią planować zakupów nie mamy na to czasu no i później też nie potrafimy wykorzystać tego co już mamy nie mamy pomysłu na to i po prostu to są powody tego uznaje głównie też na najczęściej i właśnie marnujemy żywność, dlatego że on nam się po prostu zepsuła nam, dlaczego się zepsuła właśnie z tych powodów, które wcześniej, o których wcześniej powiedziała troszeczkę kwadratura koła ale gdzie pani zdaniem są przyczyny tego tak tego stanu to jest Niewiem nie dość dobra edukacja na etapie szkolnym kiedy, kiedy próbuje się zrozumieć mechanizmy rządzące światem rynkiem ekonomią czy jest jakiś inny powód ja nie chcę wypowiadać 1 argumentu, który w, którym posługuje się dość często ostatnio internauci zwrócili na mnie ale, ale będę się upierał jako człowiek dorastający w czasie przełomu ustrojowego, że troszeczkę też rekompensujemy sobie to, czego brakowało niegdyś zdecydowanie tak szczególnie ludzie, którzy pamiętają puste półki, gdzie był tylko ocet, którzy pamiętają kartki na cukier i którzy pamiętają, że trzeba kupić zapas, bo później nie będzie z tego, że trudno wyzwolić to są nasze jakieś pewne ograniczenia, że pewne nawyki, ale właśnie nowego staramy się pracować będą też nie ukrywajmy, że sklepy kuszą nas kupić więcej będziesz miał więcej za mnie itd. itd. a my powinniśmy liczyć swoje pieniądze pokłonić się z powrotem matematyce ja nazywam matematyką kuchenną, czyli po prostu obliczyć sobie ile osób będzie jadło dane posiłek, czyli ile produktów nam będzie potrzebne na ile nie robimy zakupy wcześniej jeszcze policzmy co mamy w domu, czyli remanent szafka w lodówce no i jeszcze 1 matematyka czytanie dat ważności terminu przydatności na produktach no i też na pewno ważne jest planowanie posiłków, czyli kupujemy to co jest nam potrzebne do zaplanowanych posiłków znów pozwoli pani posłużę się swoją intuicją mam wrażenie, że najwięcej żywności marnujemy wtedy, kiedy planujemy nie wiem czy przyjęcia przyjęcie gości na nie podczas niedzielnego wieczoru 4 niedzielne obiady, bo znów dziś pewnie pokutuje niech nas ten fundament określany staropolską maksymą zastaw się postaw się tak przed pandemią to było główne powody tego, że dużo żywności marnowało się w no takie typowe nasze rozmowy przed świętami z Polakami to były o tym pamiętaj człowieku, że twój żołądek ma wielkość pięści on się może rozszerzyć jest to miesiąc, ale jeżeli 12 potraw stoi na stole to nie mogą być porcję 300400 gramowe tych 12 potraw, bo to się po prostu człowieku nie zmieści, więc ta matematyka to też nam się kłania, że jeżeli dużo potraw to równe porcje degustacyjne wtedy i człowiek ten konsument dostanie od stołu leki i takim właśnie no nie wiem poczuciem smaku i a niekoniecznie z poczuciem Bulla bólu żołądka, że jednak tyle rzeczy było pyszne wspaniały i że to trzeba było wszystko zjeść, więc też pamiętajmy o tym, że warto jest być fit warto jest, że zdrowo też dbajmy o swój żołądek, żeby go zbytnio nie obciążać co marnujemy najczęściej szli chodzi o żywność pieczywo cały czas na początku tego na szczycie piramidy marnowania jest pieczywo zaraz później owoce warzywa, bo to są produkty nietrwałe no i też nie umiemy ich czasami dobrze przechowywać, czyli to co powinno być w lodówce czasami jest na szafkach to co powinno być na szafce czasami wkładamy do lodówki i to właśnie też sprzyja psuciu się produktów też mylnie nie rozróżniamy czasami jako konsumenci takiego czegoś jak owoc zaczyna być spleśniałe gotowego musimy wyrzucić, ale jeżeli owoc jest obity tą można wykroić można ten owoc w dalszym ciągu spożyć bezpiecznie, więc to też powoduje, że bardzo duża natychmiast trwałych owoców warzyw się wyrzuca co do chleba no chcemy mieć codziennie świeże chrupiące pieczywo zresztą jakość tego pieczywa nie jest najlepsza to nam wszyscy mówią, kiedy rozmawiamy o tym, że warto jest to pieczywo bardziej szanować też wykorzystywać, ale też nie jesteśmy kreatywni teraz coraz bardziej ta nasza kreatywność w kuchni rośnie, ale na ogół to już jak pieczywo nie jest takie świeże no to co z tego zrobić jest tyle wspaniałych potraw, które można zrobić nas lekko czerstwego pieczywa np. gra grzanki francuskie jakiegoś rodzaju zapiekanki również włoska zupa pomidorowa może być zaprawiona lekko czerstwe chlebem także jest bardzo dużo przepisów na to, żeby pieczywa użyć takiego, którego nie chcemy zjeść różnych potrawach no ita kłania się ta kreatywność i to, żeby sięgać po przepisy kulinarne, bo przepisy kuchni z rolą jest tam są te przepisy do gotowania z resztek normy do tego cały czas namawiamy do tego żeby, zanim wyrzucisz zastanów się co można jeszcze tego zrobić, a wychodzą wspaniałe potrawy przejdźmy do tematu banków żywności czy niema pani wrażenia, że Polaków nawet tych, którzy być może nie chcieliby marnować żywności co krępuje założenia do takich banków banki żywności są praktycznie stworzone po to, ażeby zapobiec marnowaniu żywności, ale my to żywność ratujemy dla ludzi każdy z nas może znaleźć w trudnej sytuacji panie redaktorze popatrzmy teraz świat stanął na głowie podczas pandemii i ludzie, którzy mieli biznesy mieli stabilizację finansową w tej chwili być może potrzebują, ale pani zmierza do tego, że takie chciał się dobrze radzi to naszą obywatelskość nie jest jeszcze na tyle dojrzała byśmy uznali za coś normalnego, że dzielimy się z innymi, że 1 mniej drugi ma więcej i tą może być już powodem, żeby się czymś wymienić ażeby nie marnować to podobnie można wskazać inne inne produkty mam też nadzieję, że bardzo szybko do tego dojrzeje my nie wiem jak pani na to spogląda ja myślę, że trzeba odczarować to, że jeżeli zwraca się człowiek o pomoc do banków żywności bądź też innych instytucji, w których pomoc może uzyskać to jest to w jaki sposób krępująca powtarzam każdy z nas może się znaleźć swoim życiu w pewnym momencie w trudnej sytuacji i to nie znaczy, że chodzi w ten w ten obszar pomocy społecznej po prostu może potrzebować wsparcia i kiedy wsparcie dostanie w momencie, kiedy stanie na nogi będzie pomagał innym mamy bardzo wiele takich przypadków, kiedy ludzie, którzy korzystali z pomocy później to pomoc oddawali innym ludziom także myślę, że popatrzmy teraz ostatnio była wielka orkiestra Świątecznej pomocy my robimy sobie pomagać ja jestem pewna takiego przekonania pracując w bankach żywności ze Polacy lubią sobie pomagać sklepy wielkopowierzchniowe myślę, że ich wielką rolą jest tutaj promowanie postaw, które zapobiegają marnowaniu żywności ustawa co biegająca malowanie żywności nakłada na sklepy wielkopowierzchniowe i obowiązek współpracy z organizacjami pożytku publicznego, żeby żywność marnowało się jak najmniej, czyli przekazywanie tej żywności na cele charytatywne, ale również nakładana na sklepy wielkopowierzchniowe obowiązek organizowania kampanii dotyczących właśnie szanowania żywności zapobiegania marnowaniu jedzenia, więc tutaj edukacja cały czas o tym mówimy też dlatego przechodzimy do szkół przedszkoli jako banki żywności z właśnie z lekcjami niemarnowania, żeby pokazać, że bardzo ważne są nasze postawy i to jak my działamy i co robimy z żywnością jak się z nią obchodzimy to jest praktycznie nasz obowiązek żeby, że jeśli nie chcemy być odpowiedzialni za 60% zmarnowanego jedzenia no to musimy nauczyć się z żywnością obchodzić proszę zatem wyjaśnić istotę funkcjonowania banków żywności w rozróżnieniu od podzielniki Jadłodzielni w zależności od miejsca różnie jest to nazywanych osoby prywatne mogą zanieść to co nadaje się do spożycia a czego w nadmiarze w danym gospodarstwie domowym banki żywności działają w sposób taki bardziej hurtowe naszych banków w całej Polsce 31 współpracujemy z organizacjami partnerskimi ponad 3000 takich organizacji odbiera żywność z banku żywności naszym zadaniem jest ratowanie żywności przed zmarnowaniem, ale głównie tak bardziej na rynku hurtowym, czyli współpracujemy z producentami dystrybutorami sieciami handlowymi i taką żywność staramy się pozyskać, żeby przekazać ją do tych partnerskich organizacji, a one docierają z nią do ludzi już bezpośrednio także z klientem banku żywności jest praktycznie organizacja partnerska, a pośrednio osoba potrzebująca dzięki takiej sieci pomocy możemy docierać z tą pomocą do ponad 1 000 600 osób rocznie dziękuję pani bardzo rozmawia Dorota Jezierska wiceprezeska federacji banków żywności była moim państwa gościem dziękuję panie redaktorze niech państwo państwo zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA