REKLAMA

Stop przemocy na talerzu! - apelują ''Kobiety bez diety''

U TOKtora
Data emisji:
2021-02-13 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
36:43 min.
Udostępnij:

Reżim żywieniowy, któremu ulegają współczesne kobiety wpływa na pogorszenie ich samopoczucia - przekonują przedstawicielki Fundacji i autorki książki ''Kobiety bez diety''.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska bardzo nietypowa nasza dzisiejsza audycja z cyklu u doktora ponieważ, chociaż jest u nas goście dr Eko stopień naukowy, ale nie rozmawiamy dzisiaj lekarza, a naszym tematem będą kobiety bez diety i nie wiem czy państwo usłyszeli to sformułowanie myślę, że wielu osób z państwa zetknęło się z nim ja mam przed sobą książkę, która właśnie nosi taki tytuł kobiety bez wiedzy rozmowy bez retuszu rozmawiała Katarzyna Miłkowska wydawnictwo Rozwiń » Burda najpóźniej osobistymi ona rozmawiała Katarzyna Błażejewska-Stuhr Daria Gradziuk Marta Kielak Ela Lange Hanna Stolińska Agata Zielińska i dziś już ukazują się język ciała 31 nie w studiu jesteśmy daleko od siebie nagranie jest zdalne, a więc dzisiaj połączyłam się z panią Darią grać dzień dobry dzień dobry witam panie z psychologiem i psycholog z dietetykiem oraz panią Hanną Stolińską dzień dobry dzień dobry witam panią to państwo pani Hanna Stolińska doktor nauk o zdrowiu dietetyk kliniczny kobiety bez diety, a cóż takiego oznacza sformułowanie w ogóle, dlaczego kobiety bez diety długo zastanawiałyśmy jak będzie nazywać się nasza Fundacja, bo od początku chcieliśmy, żeby to była Fundacja, chociaż troszkę czasu trwała aż się z łatwiejszym papierologii, a wcześniej mocno działaliśmy u mnie i gości zastanawiałyśmy co przyciągnie będzie takie prawdziwe i dosłownie będzie w 1 zdaniu w 1 słowie głosowa przekazywać naszą idee i to kobiety bez diety to jest tak jest przemocy na talerzu i stop przemocy wobec swego ciała to, żeby nie lubimy tego słowa dieta większości ludziom kojarzy się nie z restrykcjami, a my przekornie też pisałyśmy, że każdy z nas nie jest jakieś zdjęcie wszyscy jesteśmy na diecie, ale jesteś na tej diecie restrykcyjnym, ale co znaczy od razu wejdę od razu wejdę słowo co znaczy stop przemocy na talerzu i co w ogóle rozumieć przemoc na talerzu, której mamy powiedzieć, kto to jest takie podejście dotyczące odpuszczania takiego reżimu żywieniowego na talerzu emocjonalnego, czyli nie, a nie wrzucanie w siebie taką presję presję presję bycia na diecie bycia szczupłą być jakąś tylko bycie sobą słuchanie siebie tego co służy co służy mojemu ciału co służy mojej duszy mają emocjom, żeby po prostu tak w skrócie być szczęśliwą zdrową, bo pod tym pojęciem diety tego talerza kryje się nie tylko to co my jemy tylko to dlaczego my też jemy, bo w większości przypadków to co ląduje na talerzu, jakiej ilości ląduje na teren, kiedy czy w ogóle tak naprawdę jest coś na talerzu podyktowane jest tym co czujemy co się dzieje z nami na poziomie emocjonalnym to jest takie zadbanie o siebie na poziomie żywieniowym i emocjonalnym my byśmy chciały, żeby ludzie traktowali jedzenie jako jego funkcją grzewczą to, że może odrzucić nasze ciało po to mamy jeszcze, żeby nasze ciało było zdrowe nasz organizm zdrowej i mógł funkcjonować sprostać tym czasu, jaki mały, żeby cieszyć życiem długim życiem, a to jedzenie niestety spełnia wiele innych funkcji zawsze spełniała teraz, bo jest jeszcze coraz mocniejsze i funkcji emocjonalnych przede wszystkim jest albo przyjaciel obu dróg i widzimy wokół swoich gabinetach to już po prostu ludzie mają bardzo duże takie emocjonalne podejście do jedzenia, które chciałybyśmy troszeczkę zerwać nawet panie doskonale wiedzą, że w tym momencie wiele, zwłaszcza kobiet i słuchacze, zwłaszcza kobiet rzuciło się za głowy powiedział tak no dobrze pięknie mówią o tym bym chcą bym była szczęśliwa, ale ja będę szczęśliwa, jeżeli będę wyglądała właśnie tak i pokażą wam zdjęcie osobniki, które waży 510 albo więcej Kilonii to jest mój ideał i ja wtedy będę szczęśliwa ja chcę schudnąć to jest narzędzie to jest to co mi utoruje drogę do szczęśliwego życia i tak mają oczywiście ważne jest, żeby każdy się czuł dobrze swoim ciele, jeżeli chcę ważyć mniej to to może do tego dołożyć, ale zdrowy sposób ze zmianą nawyków żywieniowych i tak zdrowym podejściem do jedzenia, a nie tym co się teraz dzieje po prostu wszelkimi modami żywieniowymi uzupełnieniami o tym też kiedyś rozmawiałyśmy i żeby siebie akceptować tu i teraz idą powoli do tych zmian, które miałyby nas faktycznie dziś tamy utorować uszczęśliwić ale, żeby nie było to nr 1, bo o bony promujemy przede wszystkim to normalność to zdrowie nie pojmujemy ani zbyt niskiej masy ciała niezbyt wysokie, bo to po prostu jest jakieś zaburzenia, chociaż nie można krytykować osób nadmierną masą ciała czy zbyt szczupłe, bo nigdy nie wiemy, jaka jest historia skończy mają problem, ale po prostu, żeby się akceptować tu i teraz i powoli wprowadzać zmiany, które będą delikatna, ale będą zdrowe i będą zdrowe dla naszego ciała dla nasz dla naszego organizmu to ja bym tutaj jeszcze dodała to nasza Fundacja składa się nie bez przyczyny z dietetyki psychologa powiem naszych generalnie nasza samo samopoczucie może być podyktowana naszym stanem zdrowotnym naszym wyglądem, ale tu chodzi rola psychologów nas czy przychody te leków, którzy my pracujemy nad tym, żeby przez przekrój Kowal poczucie własnej wartości nie nie chciała z wyglądu na wnętrze, bo tak naprawdę ciało będzie się zmieniać pod wpływem różnych sytuacji życiowych ono może być różne i ono warunkuje czy jesteśmy wartościowo czy nie bardzo często okazuje się, że kiedy kobieta schudnie do tego określonego tego swojego celu kilogramowego okazuje się, że wcale nadal nie jest szczęśliwa, bo pewne blokady są w nich w środku samoocena myślenia o sobie o świecie poczucie sprawczości własnej wartości nadal jest na tamtym poziomie sprzed utraty wagi i okazuje się, że utrata wagi wcale niewiele robi, bo toczymy podejmujemy pewne działania czy my wierzymy w to, że nam się uda jesteśmy coś warte wynika z tego co jest w środku ani od tego ciała mówimy o takim o takim ciele, kiedy czepiamy się szczegółowiej niż my mówimy w sytuacji, kiedy ktoś jest mama ma otyłość tak i tutaj to jest jakby zupełnie inna sprawa mówimy takim dziele, kiedy ktoś obsesyjnie dąży do tych wymiarów do tego danego kilograma centymetrów, ale nie bardzo duży, bo media społecznościowe nie kreują ten idealny wizerunek coraz więcej mówi o takim podejściu akceptacji właśnie do ciała do tego te działania śmiga po, ale też chcemy, żeby kobiety zwrócił uwagę na to, że wciąż jesteśmy my nie osobny byt i zadbały faktycznie do siebie o swoją sferę psychiczną i swój stan zdrowia w takim tempie jak jak i jakim potrafią, żeby sobie odpuszczać, ale nie nie wiadomo jak bo, żeby nie poszło tą drugą stronę z i żeby szukać tej pomocy, żeby się wspierać mówimy tylko siostrzeństwa w naszej fundacji nasza Fundacja dała każdy z nas myślę, że coś więcej niż tylko takie działania struktur bankowych i zawodowe bądź po prostu bardzo długimi wspierane i chcę o tym mówić, że kobiety nie mogą być konkurencją wobec siebie tylko tylko wsparcia jest taką listą kobiecą moc i dawać radę pomagać w jaki sposób no właśnie kosztem tej pomocy to śródmiejskiej i przede wszystkim być osobą niezależną nie mówi, kładąc wszystkie rzeczy, które dzieją i dodała w mieście po prostu nie być osobą perfekcyjną my chcemy trochę odczarować to, że życie nie jest perfekcyjne nawet my jako specjalistki dietetyczki psycholożki mamy swoje słabości nawet żywieniowym mamy swoje historie i chcemy też pokazać, że naprawdę nie warto dążyć do perfekcyjną ości pod względem ciała, ale też bycia po prostu trzeba być sobą umieć słuchać siebie, a w mojej opinii mamy z tym bardzo duży problem nie słuchamy siebie tego co lubimy co nam służyć nam sprawia frajdę co nam nie służy tylko powielamy czy jest schematy gdzieś tam wyczytane z internetu np. i wdrażamy nie, słuchając w ogóle tego, czyja lubi biegać ja lubię pić koktajle czy klubie w taki sposób spędzać czas powielamy schematy nie nie przeszywający przez swój przez obecną perspektywę i to jest problem czy takie dążenie do perfekcyjnego wyglądu i takiego wnętrza idealnego życia danej matki żony kobiety gospodyni no tak można byłoby wymieniać bardzo długo ma piszą, ale o tym już, bo skrót informacji chciałbym dodać, ale myśmy do tego po informacje jesteśmy z powrotem na antenie razem z nami pani Hanna Stolińska dietetyk kliniczny doktor nauk o zdrowiu pani Daria Gradziuk psycholog przychodzi etyk kobiety bez diety to Fundacja założona przez przychodnie teczki przez dietetyczkę o przyszłe Sobieszczyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr Marta Kielak Agata Rudnicka i Elżbieta Lange i jak sam początek czy cen sprzeciwiać pani powiedziała na początku pani Anna Zielińska stop wobec przemocy na talerzu stop wobec przemocy wobec własnego ciała to wynikło z własnych doświadczeń w kontaktach z osobami, które się do was zwracają z tych obserwacji musiało jakoś dojrzewać przez przez dłuższy czas, żeby znalazło swój wyraz właśnie tym robimy działamy zakładamy fundację jakie, jakie doświadczenia wasze to sprawiły myślę, że nie Agata Rudnicka, która zapoczątkowała nasze spotkania ona poczuła taki wewnętrzny, bo na to wszystko tak się do nas odezwała i lepsze okazało się, że nie jest osamotniona im chodziło o to, że wszystkie zresztą karzemy media i mimo że mówimy o tym w tym podejściu drogi, bo jedzenie edukacji roli jedzenia i mózg kobiety etyce no gorący czas się pogłębia my zaczęliśmy zastanawiać się tutaj chodzi co trzeba zrobić, żeby pogłębia się w miarą tego pogłębianie coś jest coraz więcej co jest tutaj razy co burzenia przegania z nadwagą otyłością chorobami metabolicznymi i jakoś tak dużo różnych programów edukacyjnych no tak Kompanii, a czemu w ogóle co czas pogłębia co się dzieje z naszą psychiką zarządu zaś podejściem zaś relacjonuje ocenia że, żeby sobie wszyscy nie mają z tym radę i że że jesteśmy w tych Maria wszędzie no Comment tu takie przysłowie pytany co jest marsz owca z wciąż nowość umie byśmy chciały mówić co zrobić by jeść marchewkę i nie tak zawsze mówimy przykład warszawskiej, jeżeli będzie naszą fundację także i jest to bardzo trudne, bo myślę, że podejmujemy działania jak świat nie było pandemii kręgi kobiet występował miał różne jakieś wykłady miałyśmy szerokie plany przed tą pandemią jak jak działać natywnie na kampanie na program jak pomoc Polakom, ale pandemia niestety u nas Shaw blokowała i nasze działania są na Facebooku teraz są na YouTubie, więc zapraszamy serdecznie na nasze wykłady i możemy możemy teraz tylko to robić natomiast mamy nadzieję, że pandemia minie będziemy mogli dalej spotykać się również z kobietami i i troszkę próbować uzdrawiać nasze społeczeństwo jak spoglądają panie na takim modę przymus narzucony z tzw. ubiec tzw. zdrowego jedzenia waszych środowiskach wielkomiejskich były staje się po prostu czymś dziwnym, gdy ktoś w towarzystwie przyznaje się do tego, że nie jest wegetarianinem, gdy nie wiemy mówi, że uwielbia kluski, gdy je coś, o czym inni mówią o Matko takie słodycze ze sklepu jest no nie my tylko orzeszki przegrywamy jest to zjawisko, które się pojawiła można powiedzieć no dobra moda dobry styl, ale jakoś idzie w poprzek wobec wobec zjawiska, którym pani mówi, chociaż może, a może jeszcze za mało osób to bez pani Daria Gradziuk ja bym się tutaj skupiona sobie, którą pani wspomniała słowo klucz, a mianowicie przymus i to pokazuje generalnie charakter właśnie tego nurtu teraz tak to jest świetnie nurt to jest wspaniałe, że ludzie się żywią coraz lepiej, ale każda skrajność nie jest dobra jeśli my skrajnie wchodzimy totalnie inny sposób odżywiania niż dotychczas bierzemy na siebie ryzyko, że to będzie pan na wybiegu w perspektywie czasu zbyt duże obciążenie dla nas psychicznej fizycznej, bo wtedy od rana do wieczora myślimy o tym jak wiele rzeczy mamy do zrobienia tutaj innych niż do niż dotychczas w plus do tego dodałabym taką rzecz, której pani powiedziała, że ktoś właśnie na edukację słodycze kupione w sklepie albo jakieś kluski zjada no to jest normalne, że ludzie takie rzeczy lubią i mogą jeść pod warunkiem, że to jest jakiś zdrowych proporcjach i teraz VAT, gdzie budowanie tych 2 grup żywieniowych czy żywienia wyżywienia na dobre i zła też nie jest dobre niekorzystne dla nas, bo wtedy mamy w głowie czegoś nie wolno co wolno co jest dobre co się złe, a tak naprawdę my też możemy sobie zjeść jakąś rzecz, która nie jest w tej kategorii bardzo zdrowych i nam się nic nie stanie pod warunkiem, że większość czasu żywimy się zdrowo tak ogólnie mówiąc i słuchamy siebie, jeżeli tak, gdyby miała teraz pić koktajle z selera naciowego, które wszyscy piją i zalecają one wspaniały to gwarantuje, że byłaby najbardziej sfrustrowaną osobą na świecie, bo jak po prostu nie ma Boga, bo nienawidzę i teraz ja idąc ślepo za tymi trendami musiałabym pić ten np. koktajl z selera naciowego plus biegacz plus uprawiać jakieś maratony itd. gdzie to nie jest w ogóle w zgodzie zemną kluczem tak naprawdę to, żeby jasne wprowadzać zmiany ku lepszemu jeśli chodzi o zdrowie tak ogólnie mówiąc, ale posłuchanie siebie co ja Lubie co służy co chce robić co będzie sprawiało radość z czego chce zrezygnować co chciałabym zostawić też czasami i też moda jest klucz okaz, bo jeżeli wszyscy przyniosą sporo zdrowia oraz produkty na imprezy zaczną spotkanie jestem tego pewna, że takie sztuczne udawanie, że to jest Suwary i że nam smakuje rzepakiem na co dzień kończyły się różne techniki nie widzi to właśnie jemy niezdrowe produkty i w ten sposób rodzą się właśnie zaburzenia odżywiania dokładnie tak, bo wiecie przez cały dzień trzymam się mocno, żeby pokazać, jaka jest kwit zdrowa i teraz daję radę jestem świetnie wprowadził zmiany są tak zorganizowanej ekstra, a wieczorem, kiedy nikt nie widzi ten, kto za tym co było, bo tak bardzo z tego zrezygnował tak bardzo duży reżim sobie narzuciła na tym talerzu i wobec samej siebie tak bardzo się obciążyła, że wtedy, kiedy nikt nie widzi to wpada na talerz po prostu cała grupa produktów, o których nie wolno absolutnie nikomu wiedzieć to jest bardzo niekorzystne tak czasami lepiej jest gdzieś uwzględnić w swoim codziennym żywieniu te produkty takie niekorzystne tak zdołał pan, że są wartościowe mniej wartość np. tak im w tym momencie, kiedy dopuszcza mamy tu uwzględnione w swoim jadłospisie to wtedy też odpada nam ten ciężar takiego nie mogę nie mogę im bardziej nie mogę, tym bardziej tego chce im bardziej coś jest zakazane, tym bardziej tego chce, a nie chodzi też o to, żeby mieć możliwości w takich ramach, żeby się trzymać tak sztywno być taką świetną nie życie tak różne, że odpuścimy sobie ten perfekcjonizm naprawdę i strony trzeba pracować nad sobą, jeżeli mamy złe nawyki, bo jest taka, że mają tych dobrych nawyków jest szybko jednak, ponieważ spotykam się z tym, że na imprezy, do którego wszyscy przyjazd osób zdrowe produkty no jednak i no może w Warszawie czy jako duże miasto można się z tym spotkać, ale jednak Polacy mają złe nawyki żywieniowe, więc myślę, że trzeba pracować nad tą zdrową relacją do podejścia do jedzenia wszystkim umiar urozmaicenia i słuchanie dziś sam siebie, ale troszkę od patrzeć na to co nasz organizm chce co jest naszą zaściankową i taką takim niezdrową podejście wypłynąć zajadanie emocji czy niejedzenie cały dzień, a później wieczorem wracam z pracy i jest luz jest odstresować nie jest alkohol jest film są chipsy i słodycze i no taki mamy niestety Polacy najwięcej w ten sposób często spożyć spożycie warzyw spada z roku na rok jest grą na pani, że pani żartuje spożycie warzyw spada spada spożycie warzyw wcale nie jest także po roku dziewięćdziesiątym doszło do góry teraz spada rok rok, gdy jak to spada, czego rośnie chcę mu rośnie chyba bardziej, jakby żywności wysoko przetworzona w oczy teraz zobaczyć myślę, że w Koronowie muszą się wspierać nasze restauracje, ale teraz mam wrażenie, że Polacy żywią się z omawianym jedzenie nie zamawiają zdrowych posiłków tylko zamawiają fast foody i jakieś takie ciężkie rzeczy Polacy nie potrafią gotować i raptem z tych inny wielkich molochów przyszliśmy do domu, kiedy ludzie tam były stołówki każdy obiekt na stołówce stratę z ci młodzi ludzie to zazwyczaj tak jest u wrócili do domu ani nie potrafiłam ugotować posiłku potrafią o tym pomyśleć co zmęczeni co dziś coś w tym komputerze i później zamawiania jedzenia i tak wygląda teraz Polska dieta mamy są tylko dogodzić swoim dzieciom i gotować się sama jakieś takie rzeczy, które chyba one chciały jeść a gdy robią dzieciom w co pani na myśli np. no nie sprzedam oskarża się smaży naleśniki robię leniwe Polsce bardzo moc będzie ich rodzice idą w tym łączne rzeczy, bo naszych czasach, jakie byłam dzieckiem to też dni, gdzie są kochałam te mączne wszystkie rzeczy im i tak się u u i remont mocne rzeczy tak czysto biologicznie to jest coś co pod podnoszą nam, więc poziom nie jakieś przyjemności handlową dany węglowodany lekko słodkiej itd. jak ten uderza pani także moją czułą nutę, która też lubi elementy ze wspomnień dzieciństwa niezauważony, lecz naleśniki mojej mamy w soboty tylko kucia z moim bratem, żeby kolejności nie zaburzyć raz Jaros odnaleźć chyba się z udziałem mojej pracy bardzo słodki będziemy im to jest taki komfort ustępstwa, czyli wtedy jedzenie no z dzieciństwa, które daje nam takie uczucie przyjemnego ciepła, o ile same panie mówiły, że ważne jest, żebyśmy sobie sprawiam przyjemność, ale dziś pacjent sprawiamy przyjemność no i innym sprawia sobie tę przyjemność tylko zaczynam trochę po za często sprawdza przyjąłem, więc takie dary powiedziała wszystko jest dla ludzi wszystko można zjeść naleśniki też są Super, ale jeżeli jemy dużo ważne, jeżeli ono owoców produkty pełnoziarniste pomoże regularne posiłku pijemy wodę w tym czasie zapomina to jest Super możemy sobie pozwalać na równe raczej tylko dziś to po prostu zdrową relację ten to normalność wiedza musi być zachowana chyba słowo normalność, o czym nie wiemy co teraz jest, jeżeli chodzi o polską dieta faktycznie przez państwa za chwilkę wrócimy do naszej rozmowy przypominam, że punktem wyjścia jest książka, którą mam przed sobą kobiecy bez diety dietetyczki terapeutki psycholożki książkę wydało wydawnictwo Burda dla państwa dla tych, którym napisał do nas lat dla was małpa TOK kropkę FM mamy kilka egzemplarzy książki zapraszam na skup informacji wracamy proszę państwa do naszej rozmowy pani Hanna Stolińska na końcu tamtej części powiedział, bo świecą różnie wiemy co znaczy takie normalne jedzenie, a jednak to w domach kształtuje się nasze pojęcie o tym co jest normalne w domach kształtuje się rodzice kształtują często tego jak powinny dzieci i ich głowach jak powinny wyglądać i co powinny jeść, gdy do pań zwracają się porozumieć czasami zwracają rodzic plus dziecko to z jakim problemem dziecko za grube po prostu panie mają dać dokładny przepis na to, który rygorystycznie przestrzegany spowoduje, że dziecko nie w ciągu miesiąca ze szczuplejszą PwC w swoim gabinecie problem tak po pierwsze, że np. małe dzieci już faktycznie mają nadwagę albo wręcz otyłość, ale rodzice wiedzą i z tym problemem przychodzą do pani projekt ten program wchodzą natomiast szyków wysokie wiąże się z tym, że rodzice również mają problem nie potrafi sobie poradzić, więc to jest praca całej rodziny, a drugiej sytuacji są takie, kiedy nastoletnia córka dziś ma troszkę więcej w Boćkach odejść Wojciech Skaba zawala chodzi o 13 proc norma, ale po hormony się zmieniają praw Super piękne wyprostował wysportowana mama zabiera córkę do tego, żeby schudła a gdzie dziewczynka wcale nie musi podjąć także jak dziewczynka chce schudnąć chce, bo jest wmawiano, że źle wygląda no może też, jakby tutaj ona widzi tej idei jak powinna wyglądać bardzo poważnie liczymy, że to mało chcemy też nie jest idealna mamy też radzą się takie napięcia po prostu w tej rodzinie napiera wpycha Sak pani Daria Gradziuk dżemy chciała dodać w ogóle tak rodzice przede wszystkim są przykładem, że swoje zachowanie są wzorem dla dzieci nie słowo mówione tylko czyny powodują, że dzieci powielają bądź nie i teraz tak i 1 kwestia to jest to jak w domu uczymy jak rodzice nauczą dzieci jeść taki aspekt stricte żywieniowy to co się znajduje wiadomo, jakie rzeczy wiemy, jakie produkty co jest czego nie ma, ale drugi aspekt to jest ten aspekt takiej jak my traktujemy w domu jako rodzice jedzenie, jakie ma funkcję czy on funkcję nagradzania, bo jeżeli my nagradzamy dzieci jedzeniem to dziecko uczy po pierwsze, tego, że jeżeli zjedz brokuły to dostaniesz lody, czyli znowu jest regulowanie dobre lody kontra zły w roku badania dowodów dowody dowiodły, że dzieci, które były nagradzane w ten sposób jedzeniem w dorosłym życiu nie sięgają po warzywa, bo są traktowane jako coś złego ważne są od dawna już nacechowanym negatywnie i teraz i teraz tak, jeżeli my traktujemy jedynie go też nagrodę np. po wizycie lekarskiej, po czym trudna jako pocieszenie też prosta droga do tego, żeby dzieci jakoś potem dorosłe osoby pocieszał się jedzeniem, czyli to jest u kolejna droga i kolejny etap do tego, żeby jedzenie przejęło kontrolę i było miało funkcję redukcji napięcia, a nie skupienie się na rozwiązywaniu problemu, który powstał tak poradzenie sobie z problemem emocją tylko za jedzenie emocji to jest sama, które wynosimy z domu bardzo często jak przychodzą do mnie pacjenci właśnie my rodzice z dziećmi, które są otyłe to pod tak naprawdę tą przykrywką jedzenia tam się przeważnie po ujawniają relację i to co dziecko też chce pokazać jedzeniem łącznie jedzeniem, bo my mamy kontrolę jedząc i teraz, jeżeli chce zrobić mojej mamie na złość to po prostu trzeba czegoś nie zjem i tym doprowadzają do szału, ale mam kontrolę i mogę coś pokazać jakoś nie zgodę sobie np. tak i i nagle po tym, że dziecko jest otyła i to co je wychodzi na to, że mama chce np. dziecko uszczęśliwić robi dane produkty dane posiłki i dodatkowo cała kwestia relacji tego, że przy jedzeniu przy stole nie ma swobodnej atmosfery tylko jest dopytywany KE, więc to tego nie jedzie szybciej jest wolniej nie takie cała presja dookoła jedzenia, która powoduje, że jest jeszcze odechciewa dzieci się zamykają nam się w swoich pokojach tak i nie chcą potem rodzicami, bo im się kojarzy jedynie w ogóle taki już bombardowaniem wszystko robi generalnie źle źle jak za wolno jem 9 marchewki tego nie jest jak było w szkole pani Hanna Stolińska natomiast ja też spotykam się z takimi rzeczami się tymi sytuacjami dziecku rodzice mówią, że mogą mieć słodyczy tylko sobota i dzieci po prostu tak już szukają tą sobotę i zdrowia dają się ze słodkimi szkolenia kolejną sobotę na kolejną seksu starsze panie nie muszą się te są osobowe i takie wygłodniałe tego z tego słodkiego jedzą właśnie w ukryciu i to powoduje bulimia to powoduje, że anoreksję i inne osoby te dzieci po prostu umiera, ale zasada osobą to ona wyszła to ona wyszła ze środowiska właśnie osób, które nauczają o zdrowym żywieniu dzieci takie mam poczucie, prowadząc od wielu lat programy, że to miał być spoza NATO razem z osób uczy dzieci że, że powinien być umiar słodkim, ale próbować zastępować te naturalne wody ten słodycze sklepowe jakimś naturalnymi uczyć owocowe świeże owoce suszone koszt tego smaku słodkiego, a nie mówić, że przyjdzie sobota inni mogą się czuć Kolady najeść batonów chipsów czy przy zamówiły pizze też to piekielnie trudna praca powiem tylko matka, bo sama z tym jestem byłam, bo poświęciłam pierwsze 3 lata tak porządnie swojego pierwszego syna na naukę żywienia i smaków i teraz widzę tego efekty moje dziecko teraz też może zjeść słodyczy nazwijmy ich kupna, ale albo ciasto z tym, że on po połowie kawałkach mówi też za słodkie tego nie chce Anton rywala, ale tutaj wiele matek westchnęła pani poza, chociaż było tak tego, że tylko żal im ulgach i judo oburza i dziecko na pewno będzie nastawione na to, że warzywa są Super będzie jaśniej i nie będzie tak miał po prostu to jest wystawowy po prostu Czesława tylko tak trudno jest to przyznać to piekielnie trudna praca i to ile wysiłku nas kosztowało mnie mojego męża wiemy tylko my ile razy trzeba było się nie poddać rozmawia z dzieckiem tłumaczyć i teraz dopiero zbieramy tego owoce i nie było łatwo, kiedy cały świat jest zupełnie inaczej to jest bardzo trudne, ale to jest do zrobienia tylko trzeba wierzyć w to, że naprawdę się opłaca ja teraz widzę co się opłaca, mimo że faktycznie moje dziecko może jeść słodycze kupna, ale wie tak ja mam takie pytanie gdy, które pani mówiła o tym, że jedzenie jakoś, bo jakoś pomaga nam radzić sobie z napięciami itd. i czy to nie jest tak, że w sposób czysto biologiczny fizjologicznym pewne substancje zawarte w pewnych pokarm rzeczywiście tak oddziaływują na nasz mózg, bo my powiemy tam uważa się prawda SR oceni na itd. że dają nam to uczucie przyjemności nie znaczy to myśmy się by uczyli tylko po prostu tak to już fizjologia biologia zrobiła, iż dług poznajemy to jest słodki smak jak nasze matki, ale jesteśmy do tego jako Perła regulacyjne nastawieni, bo człowiek musiał zdobywać pokarmy jak mi mniej, a rzadziej miał dużą aktywność fizyczną, a nikt nie przewidział tego rewolucji, że powstaną supermarkety na każdym kroku będzie jedzenie dostęp do pożywienia to zrobić także mamy faktycznie wyłączone swoje smaki, które bardziej lub inne są produkty bogate w tryptofan powodujący, że wytwarza się serotonina w organizmie jak najbardziej są to gdzie są korzystne produkty również wnętrze banany albo szkole kakao wtedy mówiono wspomniana Spiró lina również zawiera dużo tryptofanu o, ale nikt nie przewidział tego co się będzie działo z rozwojem społeczeństwa i przybędzie mniej tak duży dostęp to jedzenia będziemy tak mało się ruszać widziałbym jeszcze wróciła wracają do tego jedynie emocjonalnego, którą pani Ewo, pani Ewa wspomniała, bo faktycznie przeważnie, że nie redukujemy napięć jedzenie jest jedzenie słodkie tłuste my się nie redukujemy napięcia kapustą kiszoną raczej nie tak no chyba są takie egzemplarze na świecie, gdzie podobno, ale w i jemy te słodkie to jest normalne, bo po prostu to po dziś, bo budzi nasz ośrodek nagrody i to przyjemne to nas Koj to nam też rzuca napięcie tylko jeśli chodzi o jedzenie emocjonalne mamy 2 aspekty co nam co w tym pomogą teraz jedynie tego tych powiedzmy słodyczy odpowiedział mu na ten problem co na to 5 lat napięcie, które się pojawiło i ta ilość tego zadanego dlatego tych produktów niekorzystnych dla nas, bo jedno jest to, że my tym jedzeniem nie rozwiązujemy problemu, który doprowadził do tego napięcia, a druga rzecz, że ta ilość zjadanych produktów ich szkodliwość no rujnuje nam zdrowie mówiąc wprost, tak więc w ten sposób warto na to spojrzeć oka 1 tu i teraz na te minuta 25 w zależności takie tempo przynosi nam to ulga tylko co dalej, jeżeli jutro znowu będzie trudna sytuacja w pracy np. znowu będzie napięcie nie zidentyfikuje tego napięcia, o co w ogóle chodzi to nie będę potrafiła przejąć przecież tego łańcucha zadania tych emocji, a z drugiej strony też później wiele osób przez większość ma po prostu wyrzuty sumienia w danym kraju różnych produktów do walają sobie do pewnego rodzaju od około plus tak ten zaczyna o sobie myślę, że jestem beznadziejna nie dała rady jestem słaba znowu zajmie się nią własne funkcją żywieniowa, a i tak pół dnia po kolejne pół dnia znowu jest płatna jedzenie to jest błędne koło w tym tkwi bardzo wiele kobiet dokładnie tak proszę państwa kobiety bez diety książka wydana przez wydawnictwo Burda mają tutaj przed sobą i w studiu moimi gośćmi jeszcze są pani dr Hanna Stolińska osób na zdrowiu i pani Daria Gradziuk psycholog przychodzi dietetyk, a ja mam do pani jeszcze ostatnie pytanie bo gdzie można was znaleźć i skorzystać z tego co niszczycie waszego przekazu w sieci jesteśmy na listach kobiety bez diety jesteśmy na Facebooku kobiety bez diety jesteśmy na YouTubie mamy swój kanał od niedawna jak gdzie są zebrane nasz Live od trybu, w którym mówiłyśmy o wielu różnych tematach także są do przesłuchania bardzo polecane dla przyszłości mamy nadzieję tylko dziś tam nas otworzą bardziej po to, ruszymy oko, więc wrócimy do naszych kręgów kobiet i po prostu, obserwując jak będzie obowiązywać, a ja bardzo serdecznie panu dziękuję, że znalazł panie czas w sobotę na to spotkanie już powiedziałem dziękuję pani Daria Gradziuk i pani Hanna Stolińska kobiety bez diety oczywiście państwo po prostu sieć i znajdą państwo to wszystko co teraz Fundacja dla państwa tworzy i ja państwu natomiast chce tylko zapowiedzieć co będzie godzinie dwudziestej pierwszej i później i o właśnie dziewiątej wieczorem spotkanie z Leszkiem cichym rozmawiać będę z nim o zdobycie wszystkich 85 ośmiotysięczników w Himalajach i Karakorum wyszła na ten temat książki Bernadetty MAK Donald taka historia, gdyby encyklopedia zdobywania zimą najwyższych szczytów o godzinie dwudziestej drugiej i jutro walentynki jak się kochają ptaki rozmowa z Jackiem Karczewskim, a o godzinie dwudziestej trzeciej zapraszam na rozmowę i wspomnienie wspaniałego psychiatry psychoterapeuty Jerzego Aleksandrowicza zaprasza na dwudziestą pierwszą Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA