REKLAMA

"Koronawirusa nie przetrwa 20 proc. branży"

Prawda Nas Zaboli
Data emisji:
2021-02-15 16:00
Prowadzący:
Czas trwania:
19:12 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
teraz moim państwa gościem jest pan Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwu na początek może 2 słowa wstępu bo dlaczego ten temat ja prowadzę restaurację, która została żadnej tarczy PFR została pomocy Państwowej i czasem się tym interesować nagle okazało, że i z bardzo wielu restauratorów, którzy tego nie dostali, chociaż są w tej grupie interesów, które najbardziej ucierpiały w stosunku do w obliczu lockdownu i Rozwiń » dlatego ten temat właśnie panie Jacku niech pan powie macie dane statystyczne mówiące o tym, jaki procent interesu Gastro dostał tarcie a jaki nie proszę państwa, jeżeli chodzi o branże gastronomiczną 2 tygodnie temu uczestniczyłem w jednej z konferencji z jednym z banków i tam przedstawiciele polskiego funduszu rozwoju poinformował nas, że około 7000 lokali otrzymało wsparcie PFR 2 to było 2 tygodnie temu uczyć polskiego funduszu rozwoju operuje się niestety mediach wielkimi cyframi jak nawet z 12lutego PFR informuje wszystkich, że kwota wsparcia branż czy przedsiębiorców była na poziomie 56 miliarda złotych, że skorzystały z programu skorzystało z programu ponad 36 000 firm, których jest zatrudnionych ponad 243 000 pracowników natomiast nie informuje się niestety precyzyjnie ile branże zamknięte otrzymały subwencji finansowych i en jak widzimy te 7002 tygodnie temu branża gastronomiczna to przed pandemią było 76 000 lokali gastronomicznych 30% no tak można powiedzieć nawet niecałe 10% nowe, które jest zatrudnionych 1 000 000 pracowników było zatrudnionych 1 000 000 pracowników, bo sytuacja jest diametralnie inna teraz po ponad roku, a mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością ostatnie 6 miesięcy to jest totalna zapaść finansowa branży gastronomicznej to są wielkie tragedie przedsiębiorców firm rodzinnych to też tragedie mogę powiedzieć branż powiązanych z gastronomią no tak doradców prawni mają szansę otrzymania żadnej pomocy no dobrze, ale nim stanowisko gastronomia całej swojej masie tylko 10% przedsiębiorcami zostało w pomaganie starczy to przypomnijmy też, o co chodzi w tej ta w tej tarczy to są pieniądze wszystkim unijne, które wydaje rząd rząd bez przerwy chwali się, że to są są rządowe tarcze to nie są rządowe tarcze tylko to są tacy z Unii, ale też Onet są tylko do finansowania pensji pracowników, żeby nie zwalniać ich na inny przedsiębiorca nie może ich wydać natomiast czy wasza izba będzie się domagać realnego realnej pomocy dla przedsiębiorców czyli, żeby pokryli straty, żeby po mieli dziś szansę się otworzyć, kiedy będą się mogli otworzyć, bo na to pieniędzy w żaden sposób państwo nie daje nawet w unijnych, a więc wskazywany jest taki system chyba we Francji od metra kwadratowego lokalu wyliczana pomoc państwa dla danego przedsiębiorstwa gastronomicznego będzie się domagać innej formy wspomagania dla całej branży panie redaktorze teraz mamy no dużą akcję, która w, którą jest pozew zbiorowy nazwami Polsce to jest przede wszystkim skierowany ten pozew jako największy pozew powinny Polski w Polsce przeciwko skarbowi państwa, którzy są pozy i czego się tam medycy domagali przede wszystkim zapłaty odszkodowań w związku ze z niemożliwością prowadzenia działalności gospodarczej i czy sprzeczności z art. 22 konstytucji, która gwarantuje wolności słowa z działalności gospodarczej została złamana poprzez rozporządzenia rządu i że są nowe projekty te projekty będą wdrażane zaraz po złożeniu pozwu, który planujemy złożyć w gronie około 1000 przedsiębiorców z końcem marca natomiast jak nowe projekty nowe projekty, które musimy pracować, w które pozwolą nam odpracować poniesione straty do pół połowa stawek ZUS, które będziemy płacić jak uruchomimy biznesy gastronomiczne i drugi projekt jednolita 8%owa stawka VAT na napoje żywność, którą mamy, ale też całkowicie, ponieważ płacimy za owoce morza 23% za kostki lodu też rząd wprowadził nie wiadomo dlaczego podatek 23% podatek VAT, więc chcemy ujednolicić stawkę VAT 8% na wszystkie usługi gastronomiczne i jest bardzo ważny projekt nie dostaliśmy odpowiedzi Ministerstwa Finansów, że podobno będzie krzyż krzywdząca da dla dla detalu do sklepów detalicznych nasza opinia jest diametralnie odmienna, ponieważ są produkty typowo dedykowane dla branży gastronomicznej i wszystkie te produkty, które serwujemy w lokalach gastronomicznych mogą spokojnie być objęte 8%ową stawką VAT, ale jeśli chodzi o odszkodowania na czym opieracie swoje przekonanie, że skarb państwa zdecyduje się na to odszkodowanie jeśli sąd np. uznać rzeczywiście zamknięcie branży było niezgodne z konstytucją, bo w czasie będzie sądzić potem o odszkodowania i zrobicie to, a Maz, czyli dla w tych wszystkich 1000 przedsiębiorców, którzy wystąpili w tym pozwie zbiorowym Car każdy potem będzie musiał osobno walczyć z Prokuratorią generalną przed sądem o odszkodowanie dla siebie o złożeniu pozwu tutaj wymagana jest z tym minimalna ilość przedsiębiorców 650, żeby zapłacić wpis do pozwu zbiorowego i wynagrodzenie kancelarii każdy będzie mógł dołączyć do tego pozwu nawet już po jego złożeniu czy w trakcie, kiedy będziemy wygrywać proces o zasadności naszego odszkodowań, bo generalnie pierwszy etap tego procesu to jest zasadność naszych roszczeń drugi procesu to już dziś jest tutaj w gronie przedsiębiorców prawie 300 przedsiębiorców już dołączyła do pozwu mamy kalkulator obliczenia straty to są kwestie zapłaconych czynszów zapłaconych mediów wynagrodzeń dla pracowników tak jak powiedziałem panie redaktorze taka, jaka para spotkała firmy, które się otworzyły tuż przed pandemią nie miał szans na żadne dofinansowanie rząd również no zamyka restaurację w drugim lockdownie w październiku zeszłego roku i restauracje bez klasyfikacji działalności gospodarczej czy tzw. PKD, a teraz przydziela pomoc po PKD, czyli po klasyfikacji gospodarczej działalności gospodarczej jest to nieuczciwe postępowanie rządzących, ponieważ skoro zamykali bez PKB bez klasyfikacji PKD to powinni też pomagać bez klasyfikacji PKD branżom zamkniętym rozmawiali jak słyszę inne głosy w tej sprawie mianowicie ta jesienna tarcza wymagała, aby na dzień 31lipca miejsce wymagane zatrudnienie na umowy o pracę, bo tylko takie umowy są honorowane natomiast drugi lockdown zaczął się w drugiej połowie października, więc przedsiębiorcy mówią zaraz co skoro lockdown się zaczął w połowie października dla pani ode mnie chcą zatrudnienia na trzydziesty pierwsze lipca to się wydaje dosyć nielogiczne nielogiczne jest też to, że mamy mnóstwo odmów, które są generowane automatycznie przez system PFR 23 i że nie otrzymujemy subwencji natomiast niestety nie można się dowiedzieć o dokładnych przyczynach przyczynach tej odmowy na nie można też odwołać w ogóle można tylko się odwołać dzisiaj uważa, że dostał się za mało można o to się odwołać tak ale, żeby w ogóle dostać ci szczęśliwcy, którzy dostali subwencję to naprawdę mogę pogratulować ja też mamy swoje restauracje i w 1 restauracji składamy czwarty raz subwencję czy wniosek o subwencję natomiast panie redaktorze mamy czwarta odmowę, chociaż firma nie zalega ani ze składkami ZUS ani podatkami wg nas wszystko poprawnie wypełnione telefony do PE Ferrum odpowiedź jest, żeby napisać podanie natomiast pisanie podań czekanie na odpowiedź, kiedy termin składania subwencji ostatecznie do 28luty przedsiębiorcy są można powiedzieć trochę bezsilni w tym aplikowanie można oczywiście aplikować, więc działalność ta nie skończą o kosztach można tylko panie prezesie musimy tutaj zawiesi panie prezesie musimy tutaj zawiesić naszą rozmowę, bo będą informacje, ale zaraz po nich wrócimy, a my nadal ja nadal rozmawiam z panem Jackiem solidarną prezesem Izby gospodarczej gastronomii polskiej panie prezesie, ale teraz mam takie pytania czy pańskim zdaniem, bo zanosi się tej pomocy nie będzie może po latach uda się wygrać w sądach jakieś odszkodowania skarbu państwa bez tej pomocy jak pan prognozuje na koniec tego roku, o ile procent branży nie przetrwa po prostu nasze szacunki to około 15% nawet 20% branży może nie przetrwać to oznacza, że rząd wielkości 15 do 20 000 lokali może się już nie otworzyć i Polesie masowo zamykają z uwagi na to, że cała teoria, która jest prezentowana szeroko w mediach, że przecież na stronę ma wywozu wynos pracodawcy oczywiście to jest 1520% dotychczasowych obrotów no tak wielkie większość lokali nie jest w stanie z zapracować na koszty stałe prowadzonej działalności wywozowej czy owej, więc myślę, że tutaj jedynym rozwiązaniem, żeby ratować branże, która jest nieodłącznym elementem życia społecznego to jest stopniowe odmrażanie tej branży i wiem, że jest to możliwe, dlatego że są dziś punkty gastronomiczne, które nigdy nie zostały zamknięte są typowo gastronomiczną jak np. pociągi Wars one świetnie funkcjonują nie ma w ogóle szans, żeby tam 1,5m mieć dystansu między 12 gościem teraz rząd otworzył kasyna, planując państwo, że 1 osoba na 15m² tam zawsze dziwiło to spłata słabość prawicy zjednoczonej prawicy do kasy, bo przy poprzedniej pandemii w ogóle zapomniano kasynach i one sobie był otwarty działały do 28grudnia i tam jest zawsze gastronomia tam jest zawsze spożywania alkoholu natomiast teraz kasyna, które niby mają działać z 1 gościem na 15m² no nie wiem jak to możliwe przy grach typu ruletka Black Jack czy innych gra, gdzie Rami g nie gości w kasynach stoją są jakieś naprawdę duże konsekwencje są nawet teraz hotele rząd otworzył hotele i konsumpcja jest w pokojach przecież z 50% miejsc noclegowych tylko otwartych wystarczyłoby wprowadzić od godziny np. trzynastej do czternastej ta 14 hotelu stołuje się co drugi, a nawet co trzeci stolik w restauracji, a później czternastej ta druga 14 hotelu teraz no setki kilogramów talerzy są wynoszony po piętrach od wnoszonych z pięter hotelowych są to niepraktyczne pozbawione jakiejkolwiek sensu logiki obostrzenia 3 czy regulacje, które znamy serwuje rząd tak jak nam serwuje konsumpcję na na podłodze wręczy galerii handlowych ostatnio byłem galerii handlowej, gdzie młodzież w Polsce siedzi na podłodze konsumuje jedzenia będzie mogła co drugi to trzeci stolik po prostu usiąść zjeść posiłku podobno nie można w galeriach handlowych i posiłków to co młodzież Robin wychodzi przed galerię handlową konsumuje na zewnątrz w tych mrozach i zobaczyć się stało na Krupówkach ostatnio jest to można podsumować jako nieodpowiedzialne zachowanie społeczne i ono jest odpowiedzialny, ale z drugiej strony, gdybyśmy mieli co drugi stolik zajęty w restauracji i przestrzegali tego rygoru nie mielibyśmy tłumów na ulicach ja myślę, że w końcu im trzeba opracować plan, którego rząd nie ma jako przykład może podam 18 stycznia pan premier Morawiecki poinformował media, że będzie najbliższe 10 dni dziś mamy 15lutego będzie pracował nad jednolitym protokołem sanitarnym dla branż zamkniętych, czyli gastronomia turysta ma wiele świadczeń no bardzo aktywnie uczestniczymy jako izba w życiu społecznym i we wszystkich regulacjach nie otrzymaliśmy 1 zapytania od przedstawicieli rządu jednolity protokół sanitarny, więc ja się nie dziwię, że rząd nie otwiera Bożą dzisiaj nie ma planu jak otworzyć jak odmrażać gastronomii jak odmrażać turystykę jak odmrażać logicznie hotelarstwa nim powiedz jak branża byliście konsultowaliśmy w sprawie pierwszej tarczy unijnej i drugiej tarczy unijnej czy ktoś was pytało zdanie jak to powinno wyglądać panie redaktorze nikt nie pyta są, jakie się śmieszne bowiem telekonferencję z ministrem pracy rozwoju technologii, bo to są dziwne wydarzenia co może mieć no wie pan, bo się informuje go Romów, czego nie będą robić na pytania przedsiębiorców gastronomicznych, dlaczego nie możemy zorganizować sprzedaży alkoholi na wynos niemożna, ale pytam dlaczego, bo nie jest odpowiedź bonie, czyli rząd nawet nie ma merytorycznego uzasadnienia, dlaczego nie, że są pytania jak możemy stopniowo odmrażać astronomię i pytania jest jest odpowiedź nie wiemy jak my argumentujemy np. nawet dzisiejszy dzień dziś mamy 2,51000 zachorowań chyba 5800 uzdrowienia między, żeby taki stan się utrzymała najbliższy tydzień być może można by stopniowo odmrażać już nasze stoliki i stacjonarną konsumpcję ale kto nie wie nie odmrozić pan panie prezesie centralnie to nie można z proszę ten, kto nie wie, a taką cóż odpowiedź ze strony PFR nie odmrozić, bo nie wie cały czas nie wie nie wie nawet pan prezes PFR ostatnio opowiadał, że chyba gastronomii otworzy się w maju, a przecież są województwa regiony w Polsce, które już spokojnie są Zielonej strefie, gdybyśmy wrócili do naszych kolorowych stref o 0 w regiony w Polsce mogłyby normalnie funkcjonować, ale wszystko już negatywnie się o tym wspomina, bo to, że rząd najpierw pokazałam kolorowe wykresy jak będzie apotem kompletnie inaczej postępował jest jest to, że po prostu dowcip, ale niech pan powie, bo też wiadomościach teraz właśnie w informacjach padło, że górnicy czekają na tarczy PFR tam prawie 1,5 miliarda mają dostać jak pan to ocenia, bo Górnictwo było zamknięte przez kilkanaście dni, a okazał się jej głównym beneficjentem tarczy PFR włoskich Liban to takie jak nazwał troszeczkę nasze tekturowe państwo to znaczy nie ma kompletnie logiki decyzjach notuje w ogóle, bo dać pieniądze górnikom, żeby nie protestowali na nota no wie pan nie będziemy biegać palić opony jako astronomowie natomiast myślę, że to, że teraz składane pozew zbiorowy i liczę tutaj na integrację branży, bo to jest taki pierwszy akt integracji branży gastronomicznej i który to powinien pokazać, że my musimy się zjednoczyć musimy mówić 1 głosem Gastro musimy 1 głosem wcześniej niestety ciężko było bo, bo byliśmy takim olimpijskim biegu do 13marca 2020 roku, kiedy Gazprom pięknie się rozwijała zdobywaliśmy Gdańsk nawet był jednym z czołowych miejsc najchętniej odwiedzanych miast w Europie także nasze miasta były pełne turystów pełne uśmiechu i gwaru i teraz to wszystko zamarło natomiast dlatego uważam, że teraz jest jedyna okazja na integrację branży, żebyśmy mogli bronić przede wszystkim tych rodzinnych interesów, które są dzisiaj wielkim dramacie i wielkiej zapaści finansowej i panie prezesie bardzo dziękuję za rozmowę, choć nie dawano ona optymizmem, ale przynajmniej można zawalczyć dziękuję za rozmowę panie prezesie bardzo Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PRAWDA NAS ZABOLI

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA