REKLAMA

Czym jest ramen i dlaczego to dobry pomysł na niedzielny obiad?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-02-21 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:30 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny magazyn Radia TOK FM nasz stały wyczekiwane przez wielu słuchaczy cykl niedzielny obiad naszym gościem jest Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem dzień dobry Pauliną dzień dobry nie wiem czy zdaje sobie z tego sprawę jak bardzo narażamy się wspólnie wywołujące temat, który może być w polskich tradycyjnych domach, bo dość kontrowersyjny chciałbym, żebyśmy wspólnie zaproponowali naszym słuchaczom Rozwiń » słuchaczką by zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu podano dziś do stołu zupę Ramen i pierwsza wątpliwość, jaką chciałbym byśmy wyjaśnili dotyczy tego czy elementy na pewno zupa myślę, że tutaj na początek narażamy się już również tych które, którzy tradycyjnego niedzielnego obiadu są bardzo dalece tym, którzy kulturę Japonii wielbią mają bardzo restrykcyjne podejście do tamtejszej kuchni, bo oni pewnie by się teraz wzdrygnął Elina hasło, że Ramen to zupa, bo Ramen to w gruncie rzeczy makaron rodzaj makaronu i nazwa tego dania, które jest takie szalenie fotogeniczne i wygląda czasem trochę jak rosół z jajkiem no właśnie wzięła się od makaronu jako takiego bardzo specyficznego zupełnie innego niż to nasz makaron, który mamy w rosole no bo ten Ramen Ramen makaron ma trochę inną kwasowość ciasta to wynika z tego, że zawiera co tutaj też jest makaron z mąki pszennej wody czy ze składników, które na znane są doskonale nam Włochom do robienia makaronu no ale ten makaron Ramen makaron chiński po do niego dodaje się jeszcze kasuje, czyli albo wodę Alka liczną albo taki proszek właśnie, który jest miksem węglanu potasu węglanu sodu i to sprawia, że ten makaron ma zupełnie inną konsystencję tak nie ma miękka tak się nie rozpada tylko tak fantastycznie oblepia tym bulionem sprawę, że ten ramy tak się fantastycznie wciąga skoro wiemy, że Ramen to nie jest zupa to jeszcze wyjaśnić pochodzenie tego dania, które robi furorę w naszym kraju od dłuższego czasu ale, przeglądając media społecznościowe wpisy influencerki mam wrażenie, że może niektórzy dopiero w tym Ramen wystartowali w takim cyklu, gdzie prezentują swoje kulinarne rozkosze ramy tak naprawdę jest zdaniem japońskim i obok suszy i ogólnie tego typu dań to chyba najpopularniejszym obecnie jego popularność kwestia ostatnich kilkunastu lat taka intensywna ogólnoświatowa popularność zapoczątkowana oczywiście w Ameryce, a w samej Japonii znany na od dwudziestego wieku początków dwudziestego wieku, ale rozpowszechnia się dopiero po drugiej wojnie światowej i paradoksalnie wpływ na to też mieli Amerykanie, bo dostarczali do Japonii mąkę pszenną, która nie była tam zbyt popularna zaczęto z tej mąki z pszenicy tak naprawdę robić makaron makaron Ramen u zupa z zupa danie zaczęło zyskiwać na popularności padła swoją pułapkę jak wzrosła o piłkę dokładnie z zaczęło zyskiwać na popularności tam właśnie zaczęły się też rozwijać taka nowa moda ramy nowe style, bo też tych elementów jest mnóstwo różnych wersjach może być serwowane no coś tak tutaj co dla niektórych może być zaskakujące Ramen był tak naprawdę dziadkiem zupki chińskiej, którą znamy doskonale tak ostatnio nie pomnę, w którym kanale telewizyjnym oglądają reportaż z nowego Orleanu jak to stolica światowego jazzu ma panią, która serwuje na jednej z ulicy zupę, która przypomina Ramen bądź domenę jest dziś znów wpada w pułapkę że, że zupa, ale wszystkie składniki wszystkie składniki tego zdania bądź poprawni przelewane są tym wywarem kilkukrotnie i to jest ponoć kluczy do sukcesu nie wiem jak przyrządzać mamy bowiem zrobić to dość regularnie robi regularnie, zwłaszcza w sezonie zimowym to jest taki czas, kiedy ja bardzo Lubie takie tego typu jedzenie boi Ramen fantastycznie się nadaje do tego, żeby nas rozgrzać jak zada jak na zewnątrz zimno jeszcze tak mrozy jak ostatnio to taka parkując miska fantastycznie się nadaje właśnie zamiast całego 2 zdrowego obiadu nawet ja zaczęłam eksperymenty Ramen chyba 5 lat temu ostatnio portal społecznościowy przypomniał, że wtedy w życie pierwsze zdjęcia tego fotograficznego dania i na początku to faktycznie był trochę chyba taki bardziej rosół z jajkiem i dodatkami no ale w miarę rozwoju zainteresowania tego chciała wiedzieć trochę więcej no to zaczęłam trochę robić to może bardziej zgodnie z regułami sztuki i to nie jest trudne, choć jest czasochłonne i też samo za serwowanie już nie jest czasochłonne, ale przygotowanie różnych elementów składowych, które potem na Ramen składają i sprawiają, że on właśnie nie jest takim zwykłym zwykłą zupą z makaronem podejrzewam intuicja podpowiada mi, że nie pamięta czasów, kiedy słodycze były towarem deficytowym w Polsce, zwłaszcza dla dla dzieciaków biegających po podwórka umówmy się za sprzeczne z troszkę te lata osiemdziesiąte gdyśmy majaczą wspomnień, a jedno mnie żywą gdzieś kołaczą w głowie i pamiętam, że wówczas nie wiem do ulicy, które dostawaliśmy od rodziców zdarzało się to niezwykle rzadko były konsumowane na różne sposoby każdy z nas na podwórku miał swój sposób, czyli najpierw czekolada później galaretka na końcu ciasto niektórzy najpierw starali się wyłuskać te galaretka później dopiero ale dlaczego o tym mówię, bo też jest podobnie z Romanem każdy ma swoją logistykę jeśli chodzi o konsumowanie tego tego dania i jaka jest twoja preferencja najpierw gęsta, a wywar na koniec czy odwrotnie najpierw pałeczkami PZU, a później dopiero wybijanie reszty, ale tutaj też jest cała japońska technologia tak naprawdę spożywania analogia rytuał wręcz biorąc pod uwagę jest podejście Japończyków do jedzenia do tego misterium jest właśnie ramy w ogóle misterium nie jest, ponieważ jest często takim Street foodem takim też jedzeniem lamp ciem przerwy w pracy i miejsca z Romanem tak naprawdę są to nie są restauracje, do których się przechodzi usiąść pogadać z przyjaciół nie tylko miejsca okresie chodzi o 15 minut zjada się to danie się wychodzi zrobić miejsce innym to są często zupełnie malutkie lokal linki i ten ramy jeszcze tak, że trzeba przy nim dość głośno się porwać, a to, dlatego że wywarł bardzo gorące często bardzo gorący jest mocno tłuste np. ten tłuszcz też utrzymuje temperaturę, więc chodzi o to by tak nabrać makaron tych Igo tak w Chorwacji jednocześnie powietrzem strumieniem powietrza studzą trochę ten w ważnej efekt dźwiękowy jest do przewidzenia jest takich firm właśnie japońska komedia tam po lat osiemdziesiątych właśnie akcja dzieje się w miejscu ramę i zamiast w ogóle pokazany w taki stary sensei pokazuje uczy swoje swojego młodego adepta jak ten ramy trzeba jeszcze dokładnie, jakie odgłos wydawać, żeby osiągnąć optymalny efekt smakowy nigdy nie odważyłem się zrobić, czyli zjeść Ramen w białej koszuli krawacie np. bo to grozi od razu przebieranie się Paulina wybacz za ten trend właściwie to pytanie czy uczyć języka japońskiego nie nie jak jest to średnio utalentowany jeśli chodzi o języki i te azjatyckie w ogóle wydają się Super trudne, ale jako żywo całkiem staną się interesować tamtejszą kulturą oczywiście największym naciskiem na kulturę kulinarną, dlaczego pytam bowiem używać w naszej rozmowie słowa suszy, ale wypowiadanego tak jak robią to Japończycy z premedytacją to zupełny przypadek to coś na pograniczu Szuszi to jest tak usłyszałem z re z premedytacją w zeszłym roku ukończyłam podstawi i moja kierowniczka studiów Magdalena Tomaszewska działek jest tak naprawdę badaczką kultury Japonii i ona nas nauczyła właśnie, że system suszy powinno się wymawiać w ten sposób i teraz staram się tego trzymać widzieć nie przeszło niezauważone myślę, że nasi słuchacze także to wychwycili dobra wracamy do menu, bo przecież to jest główny temat naszej dzisiejszej rozmowy Ramen ma to do siebie, że trudno go przygotować w domu biorąc pod uwagę jak długo powinien gotować jak powinny gotować się te kości, które powstają nowe, chyba że pomyliłem zupełnie dania i wcale tak się nie przygotowuje Ramen na przygotowuję się też przygotowuję rama jest kilka rodzajów właściwe dużo więcej niż kilka, ale jeśli chodzi np. sam bulion taki bazowy to on może być np. na kościach na kościach na mięsie drobiowym, ale może być na wieprzowinie to jest chyba taki najbardziej kojarzący się z Romanem rozpropagowany przez różne programy telewizyjne wywar, czyli tzw. są w końcu, której jest nam właśnie koszty wyprzedzi też bardzo długo gotuje faktycznie także się robi aż taki klej listy, ale mogą być drobiowe Ramen mogą być ramy uwagę, chociaż to już nie do końca klasyczne japońskie, ale coraz popularniejsze w Warszawie zresztą fantastyczny wagę Ramen Shop serwuje wegańskie pełne smaku Ramen czy będzie świętokradztwem podać ramy na śniadanie, bo słyszałem, że w niektórych kulturach azjatyckich to jest danie, które ma nasycić na cały dzień spowodować, że nie będziemy sięgać Konitz obfitsze go w ciągu dnia nie wiem przyznam szczerze, że nie wydaje mi się by to było jakieś świętokradztwo, bo czytałam też, że Ramen często jest takim jedzeniem, które wzmacnia podczas imprezy np. albo jest zdania osób z imprezą wymusił na AIDS tak daje nazajutrz myślę, że może się sprawdzić i chciałabym tutaj jednak zaprotestować zrobienia mamy w domu jest trudne jest czasochłonne, ale trudne wcale nie jest tak uważa dobrze skoro tak mówi się to naraża się na właściwe propozycje nie do odrzucenia Otóż kartki w dłoń długopisy w dłoni myślę, że nasi słuchacze teraz wysłuchają receptury, która powali wszystkich na kolanach czy na kolana dziś poniewiera nasze kulinarne zmysły bardzo proszę gotujemy Pauliną nie mamy nie mamy tyle czasu to były niestety nie jest to trudne, ale jest czasochłonne samo wyjaśnienie tych wszystkich składowych trochę czasu zajmuje, bo ramy tak naprawdę 5 części makaron, który tak jak już wspominam jest specyficznej można albo zrobić od zera albo kupić albo np. kupić jakiś zaprzyjaźnionej Ramen również mieszka w dużym mieście jest oczywiście wywar, który można gotować po prostu na mniejsze na kościach dodatki np. czosnku imbiru niekoniecznie włoszczyzna, która jest u nas podstawą MD bulionu i rosołu no i co pan największa różnica w kontekście naszego naszych zup nie solimy tego wywaru dodajemy tam soli czy sosu sojowego, bo to nam robi tara, czyli taki SOS, który potem do zupy dodaje on może być już w zależności od wersji na bazie sosu sojowego na bazie soli nie na bazie pasty miso no i do tego jeszcze potem olej smakowy np. chili albo czosnek i dodatki no ale to co nam zmienia Ramen na zwykłą zupą Ramen to często właśnie pogłębianie umami, żeby to zrobić Otóż niezbędna będzie jakaś wizyta w sklepie azjatyckim i kupienie glonów grono combo i np. płatków ryby monitor tuńczyka, a co musi tzw. bo to są takie dodatki, które zmieniają ten wywarł taką moc mamy, więc to może brzmi egzotycznie na pierwszy rzut ucha, ale wcale nie jest takie skomplikowane wbrew pozorom być może powtarzam się właściwie na pewno ze swoją anegdotą proszę wybaczyć zwracam się teraz do naszych słuchaczy, kiedy przeżyłem głębokie rozczarowanie kiedy, kiedy w Polsce nieistniejący już restauracji przy ulicy Nałęczowskiej w Warszawie spróbowałem zupy lasy, a później, bo jest to zupa singapurska dobrze pamiętam później w samym Singapurze też z zafundowała sobie taką zupę i ta przygotowana w Polsce była wiele lepsza podobnie może być dramatem może być czy znaczy nie pomnę nie nie mam odwagi by powiedzieć, że zjedzenie ramy w Japonii będzie może być gorszy w jakikolwiek sposób myślę, że tutaj naraziłaby się na gniew ogromne, ale faktem jest, że np. w porównaniu z innymi krajami, które ramy eksperymentują Polska dość wysoko plasuje w opinii ekspertów to znaczy naprawdę się staramy i przykładamy dość dużą uwagę usłyszałam takie hasła, że trochę wręcz fetysz czujemy Ramen po prostu robimy z niego takie danie bardzo bardzo mistrzowskie jedno jest po prostu czymś prostszym w definicji tak czy siak naprawdę myślę, że mamy w Polsce dużo miejsca bardzo dobrym ramy nam tę odwołać się do miejsca w Polsce, gdzie jadą naprawdę dobry Ramen to jedyny element dobre, ale przed naszą rozmową sprawdziłem w internecie i i wpisujący goście mu właściwie dzielą się taką takim wrażeniem, że kiedyś tam budowlane na teraz już nie jest też nie będę nie będę mówił o jakie miejsce chodzi już nawet nie, wskazując na jakieś dobre miejsca w Warszawie, które albo w Polsce w ogóle no przecież nie ograniczajmy się tylko do Warszawy, gdzie ten Ramen jest po prostu Gene w Warszawie tak jak mówią Warszawy Gdańska vegan Ramen szopie bardzo dobry Ramen też wiata Ramen w Warszawie w Łodzi fantastyczne, a to Ramen no w Krakowie też mamy Ramen People bardzo fajna miejscówka jest właściwy w wielu miastach w Polsce teraz już mamy również są jeśli ktoś ma dostęp do takich miejsc, które właśnie wrażenie się specjalizują to zazwyczaj tam ten Ramen jest naprawdę na poziomie różnie z tym bywa w takich restauracjach, które mają różne specjały kuchni azjatyckiej, bo często tamten dramat jest po prostu jakąś wariację na temat niekoniecznie zgodną z zasadami sztuki, ale naprawdę jest w Polsce dużo miejsca, gdzie można zjeść wspaniały Ramen to już wiesz ja dopiero poszukuje i tym zachęciła mnie do tego te poszukiwania wzmógł do tego zachęcam także naszych słuchaczy, którzy dziś wsłuchiwali się głosy Pauliny Nawrockiej Olejniczak dziennikarki Radia TOK FM autorki strony podcastu zabawy jedzeniem, gdzie pisze też ramy nie prawna pisze mówi pokazuje też w mediach społecznościowych sporo tego ostatnio nie było no właśnie, tym bardziej zachęcamy kłaniam się życzyć dobrej smacznej niedzieli dziękuję wzajemnie państwa zapraszam teraz na informacje Radia TOK FM po, których wracamy usłyszymy się w kolejnym naszym stałym cyklu jak dziecko Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA