REKLAMA

"Cuda w kuchni" Katarzyny Bosackiej

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-02-28 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:23 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM stała pozycja naszego programu, w którym to mówimy o nowościach kulinarnych przedstawiamy państwu restaurację przedstawiamy miejsca, w których można smacznie dobrze zjeść bądź też uzyskujemy wraz z restauratorami na to jak trudny czas spotkały w czasach w przez rok trwania tej pandemii koronawirusa i też temat dzisiejszy będzie się z tym wiązał tak już wyszło Katarzyna posadzka jest z nami dziennikarka autorka książek Rozwiń » autorka programów telewizyjnych właśnie o jedzeniu nie wiem jak powiedzieć, bo to brzmi trywialnie po pierwsze, dzień dobry Kasiu dziękuję bardzo, dobre, a może chodzi o jedzeniu jedzenie to nie to chyba nie uchodzi bardziej wyrafinowane słowo musimy znaleźć określające ten hedonizm etyczny czas kiedy, kiedy poświęcamy się właściwie oddajemy rozkoszą związanym ze smakowania to prawda rzeczywiście jedzenie jak ja zawsze mówię ma w sobie wszystko, bo ma daje poczucie bezpieczeństwa w jedzeniu widać troskę uwagę, a widać miłość, a nawet można powiedzieć też widać seks no bo jeśli nie dwójka ludzi spotyka się na romantycznej kolacji to zwykle jest to wstęp do czegoś bardzo miłego, więc jedzenie rzeczywiście może, bo może zawierać w sobie bardzo dużo dla takich wartości ważne dla nas nie nie będę ukrywał i właściwie od teraz już dziś o okresie na książce, która jest autorką, która ukazała się nie całkiem niedawno nakładem wydawnictwa Agora cuda w kuchni, że dom jest ona dla tych, którzy w czasie pandemii zaprzyjaźnili się z gotowaniem dziś dostrzegli swój potencjał i przyjemność, jaka jest w przygotowywaniu posiłków, ale także wspólnymi spożywaniu przyznam, że zdumiona szczególnie bliska to a to dlatego, że zacząłem poświęcać się temu bez reszty kiedy, kiedy mieliśmy troszeczkę więcej czasu i bez świadomości tak naprawdę, bo chodziło o to, żeby podejmować lodówki to co to co mamy przygotować coś co do siebie pasuje poskładać jak tak jak puzzle klocki to dokładnie tak samo jak rodzina Bosiacki, których duża rodzina, bo mamy czwórkę dzieci wspólnie wychowujemy narażam zostaliśmy nagle zamknięci w naszym letnim domu pod Poznaniem, bo tutaj było dużo bezpieczniej no i trzeba było przygotowywać posiłki dla tak dużej gromady i to nie także złapaliśmy śniadania potem biegliśmy do pracy i dziś każdy jadł to w szkole, a to jakiś łączne wśród stołówce pracowniczej szkolnej no tutaj byliśmy zamknięci, więc tych posiłków było bardzo dużo i tak powstała książka, o które z autentycznym zapisem tego co rodzina Bosacki jadło w czasie pandemii nie są to wyszukane potrawy nie znajdziemy tam przepisów na placówki z mąki Kasztanowej i bezglutenowe go proszku do pieczenia albo jagód goji i wyprostu AKP tylko po prostu to są rzeczy, które są z cebuli zresztą ziemniaków, które zostały z poprzedniego obiadu z najprostszych składników, które każdy z nas na lodówce, a ja jestem szczególnie do nas z tej książki, dlatego że nie tylko jestem autorką przepisów, które od razu testowała na własnej rodziny i na szczęście nikt nie umarł wychodzi potraw, bo uchwalonych, ale też zrozumiałam recenzentów, który mówi no może więcej warzyw albo więcej soli albo więcej śmietanki cebuli, ale w dodatku wszystkie te potrawy zostały ugotowane przeze mnie położone na naszych własnych talerza i nie było fotografach, więc fotografował swoją własną komórką i tak powstała książka ja nie znam drugiej takiej książki kulinarnej w zasadzie no autorem całości praw poza to pytanie złożeniem tego jest 1 osoba, czyli mułła twoja książka nie tylko daje możliwość rozmaitych wariacji kulinarnych w zależności od inwencji kreacji, jaką każdy z nas ma, ale 2 książka również niesie za sobą garści bardzo cennych porad np. jak przechowywać dane składniki, gdzie przechowywać w jakiej temperaturze to wszystko jest no taką lekcją, która dość komplementarnie traktuje jedzenie Bush trzymajmy się tego słowa skoro od niego zaczęliśmy bardzo miło, że tak mówisz, bo staram się zawsze też uwzględnić ten wątek zakupowe i wiem, że jeśli zrobimy dobre zakupy dobre jakościowo one nie muszą być najdroższego mogą być naprawdę podstawowe składniki typu Kasza gryczana dobre ogórki kiszone dobrej jakości wędlina złożona z mięsa czy chleb jeśli sami pieczemy chleba w domu opieki w czasie pandemii nadal wiele osób czeka, ale warto właśnie zainwestować w dobre jakościowo produkty, dlatego że jeśli weźmiemy wędlina Cieśla jeśli wędlina kupimy dobrej jakości to ona najwyżej nam wyschnie głodówce z niej zrobimy jeszcze bigos albo wykorzystano ją do jajecznicy albo po prostu po kroimy i zjemy do kieliszka wina razem z kawałkiem sera natomiast Śliwę wina będzie bardzo złej jakości to natychmiast puści woda i wyrzucimy ją w całości nie będzie chciał je zjeść podobnie chyba jeśli kupimy dobry chleb prawdziwym zakwasie zapłacimy za niego sporo nie 2złota nie 3 to wtedy wykorzystamy ten chleb naprawdę do ostatniego kawałeczka, bo szkoda nam będzie wyrzucić tak dobre taktyczne jakoś potrafią tego trzeba zacząć w książce też sporo takich rad dotyczących czytania datę przydatności do spożycia np. po to, nam się bardzo my inna data przydatności jest na produktach mokrych na produktach suchych na tych suchych typu ryż Kasza makaron możemy te produkty zjeść nawet kilka miesięcy, a nawet czasem lat to tej dacie przydatności do spożycia tylko trzeba zobaczyć czy w środku niezamieszkały jakieś obce organizmy w kwotach reszta się nie zasiedlił już próbuje nam to zjeść sprzed nosa mówi oczywiście np. mola prawda kuchennych trzeba zobaczyć czy nie ma taki ryż makaron Kasza dziwnego zapachu tam nie ma pleśni jeśli wszystko już w porządku wystarczy wypłukać ugotować zjeść nie wiem czy lubisz kuchnię włoską, ale mniemam, że tak, ponieważ przepisy które, które podajesz nie są nie wiem, jakiego słowa użyć wyrafinowanym smaku pewnie są, ale nie są wyrafinowane jeśli chodzi o ich przygotowanie produkty, które musimy sięgnąć żeby, żeby przygotować kilka mówiący wszelkiego rodzaju poradniki kulinarne książki kucharskie, ale raczej zniechęcają niż zachęcają, ponieważ gdzieś każdy z tych przepisów niesie za sobą koszmarną wyprawę do sklepu, a tutaj wedle tej włoskiej zasady mniej produktów tym lepiej i to doskonała zasada kulinarna ja myślę, że nic ludzie, którzy niejedno zjedli w życiu ja muszę powiedzieć średnio trzeba po prostu jestem osobą, która zajmuje się jedzeniem kulinariami na co dzień naprawdę jak bardzo wiele dziwnych rzeczy wróciły homarów z sali faksu, a przez Alicante rola, ale nie wiemy najróżniejsze bycze jądra np. ale muszę powiedzieć, że bardzo doceniam taką prostą kuchnię złożoną zresztą tak jak Amy Oliver oraz poczuję taką nie zawsze troszeczkę z przodu tego całego peletonu kulinarnego rum Otóż w tej chwili 5 składników, ale nawet 34 również można ugotować fantastyczne potrafi tylko trzeba wiedzieć jak to połączyć a w jaki sposób to podać czym doprawić no i cała filozofia skoro filozofii mówi to czy nie jest zdania, że zbyt dużo tej filozofii ostatnio w naszej w naszej kuchni zbyt dużo takich trendów, w którym zaczynamy ulegać Moody które, gdzie zaczynają obowiązywać są bardzo często wbrew nas są bardzo często też wbrew naszym obyczajom kulinarnym, którym przecież niejedna rodzina hoduje to prawda i zgadzam jestem absolutnie ten szalony marketing najróżniejszych produktów najczęściej egzotycznych są inne w końcu świata, ale też takich Mot o modę na żywność bezglutenową totalnie absurdalna gluten, który jest fantastycznym nośnikiem smaku to jest naturalnym spółdzielnia czy tak nagle został być co roku zaczął być odsądzano od czci wiary do tego stopnia, że chciał nawet kiedyś bezglutenowe strzyżenie u fryzjera oraz meble gluten free, więc to szaleństwo rzeczywiście napędzamy bardzo często przez tzw. celebrytów kulinarnych doprowadziło nas do tego, że w pewnym momencie nie wiedzieliśmy co jest zdrowe to jest niezdrowa ten szum ten chaos ten smog informacyjny w internecie dodatkowo pogłębia, a tymczasem każdy przyzna i pandemia też w pewnym momencie pozwoliła nam wyhamować usiąść odetchnąć chwilę we własnym domu i zastanowić się głośno tak naprawdę nimi co w danym miesiącu w danym tygodniu możemy zjeść co jest dostępne w sklepach o jednocześnie też te smaki dzieciństwa np. nasze dzieciństwo moje dzieciństwo szkody dla przykładu na lata osiemdziesiąte, kiedy to niczego nie było zasadniczej co robi wszystko od początku to czemu przez kiełbasy szynki pasztety itd. ciasta domowe przypomnieliśmy sobie jak to było kiedyś także jak przychodził my na to mama robiła ciasto zrobić bardzo dlaczego, bo rabarbar wtedy był, a truskawki się jak w czerwcu, a jajko sadzone młodymi ziemniakami w lipcu w sierpniu z zsiadłym mlekiem i tak w zasadzie powinniśmy jeść powinniśmy jeść sezonowe, dlatego że wtedy to jest pierwsza najbogatsze składniki odżywcze no bo właśnie zostało zerwane skrzata albo wyrwana z grządki po drugie jest najtańsze co czasem pandemii ma ogromne znaczenie, bo przecież no ekonomiczny jesteśmy prawie wszyscy do tyłu i trzecia rzecz to jednak nie podróżuje drugiego końca świata, więc jest konserwowana nie musi być przetwarzane w samych zalet odejdźmy na chwilę od książki, której mówimy zawsze chciałem oglądając swoje programy zapytać o to jaka twoja kulinarna strategia nie wiem najpierw sporządza się wraz z najbliższym listę dań, jakie zamierzacie razem przygotować później wypisuje się produkty, jakie są do tego potrzebna następnie wybieracie się z taką listą do sklepu czy też do jakiś odwrotny proces gdzieś uważa obowiązuje, który pozwala później przygotować choćby to co co proponuje wciąż chce trzeba oczywiście mieć taką taki szacunek dla członków rodziny, bo nasza rodzina jest podzielona dosyć kulinarnie to znaczy, bo nasze 2 córki 1 i dróg są wegetarianami, więc ich przypadku ani mięso ani 1 Rega od czasu do czasu Azja także taką troszkę no pod uwagę wariant konkretem natomiast druga zupełnie nie oni ani między z kolei panowie mówią naszych scenach otrzyma 7 lat starszym o 23 bardzo lubię mięso my jesteśmy z moim mężem gdzieś tam pośrodku właściwie wiemy wszystko raczej wolimy jeść rybę czy przekażą niższą Jensena, ale tak musimy myśleć o wszystkich domownikach jest tak naprawdę podstawą naszego ożywienia są mimo wszystko ważyła, a nasze roczne bardzo dużo je zup tzw. kremów, które się robi błyskawiczny bez żadnych bulionu bez żadnych rosołu nie gotowano na mniejsze tylko to są po prostu ugotowane i zmiksowane warzywa czy to jest krem pomidorowy przyciskami zielonego groszku czy pietruszki czy dyniowe wszystko jedno to na pewno jest zawsze pierwsze panie o poselskim wszyscy bardzo lubimy zupy i mówimy zimne zupy latem lubimy zupy oczywiście gorąco rozgrzewająca zimą potem musi jechać na stół sporo warzyw, bo chcemy osiągnąć coś jeść i do tego niewielki dodatek mięsa albo o właśnie ryba powiedz no jeszcze do tego jakieś węglowodany po to, są ziemniaki, ale dużo częściej makaron stąd własnych nie mówi kuchnia włoska tak jest w naszym domu obecna, ale kuchnię polską też bardzo lubimy, zanim cokolwiek powstanie to po prostu sprawdzimy co my mamy w tym domu czy coś tam nie umiera nam w tej lodowca np. nie zostanie nie będzie świetną bazą do zup prawo w warzywa, które są lekko naruszone zębem czasu spokojnie można jeszcze wykorzystać w sobie, o ile nie są sprzeczne z nowości są spleśniałe rzeczywiście w całości co wtedy trzeba je wrzucić noir zrobiły bardzo dokładną listę jeśli to jest liści są np. święta ja mam taką strategię, że wysyła na zakupy mojego męża, że jak dokładnie poznaniak kupić tylko to co jest na liście, a więc wysoka ani dziećmi ani z córkami właśnie ani ja też niejeden raz po prostu bardzo dokładnie kupi to co jest napisane na liście wrócił do domu co jest ważne, bo wtedy nie kupujemy produkty, które są zbędne jak nauczyliśmy się też np. stosować zamienniki to znaczy jeśli w przepisie jest np. sok z cytryny, ale trener nie ma zeszła to patrzymy czy jest może jakiś ocet jabłkowy albo np. ocet balsamiczny jeśli tego nie ma to może jakaś musztarda jest, która w danym właśnie tę kwestię owo ość i w ten sposób jak na szczury to może siano siano trochę z tym co do tego trochę mnie i w ten sposób naprawdę każdy przepis, które prawie każdy oczywiście można stosować zastęp NIK Wilno jeśli nie mamy parmezanu prawdziwego to może jest jakiś twardy ser nawet Polski, które możemy wykorzystać dodania nie będzie może do końca włoskie, ale na pewno będzie też mamy minutę jeszcze chciałbym zadać jedno pytanie czy twoim zdaniem czy to będzie śmiała teza wszystkie te nawyki których, które nabyliśmy w czasie pandemii przetrwają także na czas post pandemicznych mam ogromną nadzieję zawsze staram się, gdzie dobre strony jakiś bardzo trudnej sytuacja znaleźliśmy się w potwornej czasami, a na sytuację również finansowe ekonomiczne mam nadzieję, że się tego nauczymy, że wrócimy do tych prostych rzeczy, że nie będziemy biegać po całym miasteczku czy po całym mieście w poszukiwaniu jakichś przedziwnych składników jak będziemy jeść to co jest sezonowe i kupować mniej w wygrzebać tych Kazań lotów zamrażarek najróżniejsze zamrożone jeszcze w latach czterdziestych pięćdziesiątych warzywa owoce czy trzecie mięsa rybę i będziemy po prostu mniej wyrzucać mniej marnować, ale też marnować oczywiście też mniej wydawać pieniądze myślę, że ta ekonomia będzie tutaj dla nas bardzo ważne i w końcu staniemy się bardziej ekologiczny taką mam nadzieję Katarzyna Bosacka była dzisiaj gościem niedzielnego obiadu w niedzielnym magazynie Radia TOK FM, a tematem była książka cuda w kuchni, która wyszła spod pióra Katarzyny właśnie dziękuję bardzo, za za dzisiejszą rozmową dziękuję bardzo, jeszcze państwu smacznego, a państwa zapraszam teraz na informację też pewnie smaczne mam nadzieję Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA