REKLAMA

W jakiej sytuacji jest najbardziej poszkodowana branża w rok po wybuchu epidemii?

Raport Gospodarczy
Data emisji:
2021-03-03 14:40
Prowadzący:
Czas trwania:
14:57 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
raport gospodarcze czternasta 42 Wojciech Kowalik dzień dobry to jest środowy raport gospodarczy w radiu TOK FM na rynku walutowym euro kosztuje 4zł 53gr dolar teraz po 376 frank szwajcarski 4zł i 10gr brytyjski funt 5zł i 25gr na warszawskiej giełdzie w tej chwili na czerwono giełda daje poranne wzrosty właściwie już całość, ponieważ główne indeksy spadły teraz pod kreskę mówi o 4 WIG 20 już o prawie 3% z najważniejszych informacji gospodarczych dziś minimalna nazywał w Rozwiń » magazynie EKG na naszej antenie wiceminister funduszy polityki regionalnej Albert Waldemar buda opłatę, jaką państwo weźmie dla siebie przy likwidacji otwartych funduszy emerytalnych i przeniesieniu pieniędzy na indywidualne konta emerytalne ta minimalna jak mówił wiceminister opłatami to będzie średnio około 1,51000zł z naszych przyszłych emerytur, bo średnio każdy uczestnik OFE mamy rachunku około 10 000zł te opłaty złożą się na całkiem niezły zysk dla Państwowej kasy, która chce zarobić na likwidacji OFE nawet około 10 miliardów złotych Polska firma Mabion zamierza produkować szczepionkę na koronawirusa jak informuje ma umowę z jedną z amerykańskich spółek na transfer technologii i próby techniczne produkcja w Polsce miałaby wystartować latem firmy miałby 40 000 000zł inwestycji wspomóc Polski fundusz rozwoju w odpowiedzi kurs Mabionu na warszawskiej giełdzie wystrzelił handel akcjami w odpowiedzi został, więc zawieszony, ale teoretycznie ruszyłby teraz o ponad 110% rynki czekają na dzisiejszą decyzję rady polityki pieniężnej dotyczącą stóp procentowych zmian raczej nikt nie spodziewa, choć po łagodzone później wypowiedziach prezesa NBP z początku tego roku dotyczących możliwej obniżki posiedzenia rady są teraz szczególnie obserwowane szesnastej RPP opublikuje swój komunikat dotyczący stanu gospodarki praktyki poczty polskiej mogły stanowić nadużywanie pozycji dominującej uznał urząd ochrony konkurencji konsumentów i wezwał spółkę do ich zmiany rząd podał, że chodzi o brak stałego cennika usług dla niezależnych operatorów i wymóg podawania przez nich informacji handlowych o klienta to była pierwsza część raportu gospodarczego teraz rozmowa z naszym gościem raport gospodarcze naszym gościem jest Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwo mija niemal rok od pierwszego zamknięcia państwa branży w czasie pierwszego lockdownu, jaki to był rok bardzo trudny rok rok zapaści można powiedzieć ekonomicznej finansowej branży gastronomicznej, ponieważ można podsumować 2000 dwudziesty rok byliśmy czynni zaledwie parę miesięcy, czyli marzec maj zamknięci no i teraz od 23października do dnia dzisiejszego branża gastronomiczna nie może działać jak wygląda sytuacja finansowa sytuacja restauratorów teraz proszę państwa to nie możemy mówić o problemach finansowych możemy tylko mówić o zapaści ekonomicznej przedsiębiorców gastronomicznych, którzy w większości przypadków nie mogą prowadzić swoich biznesów zaledwie 20% branży prowadzi biznesy wywozowych nosowy i w tym 20% może 5% na tych wozach jedno SA zarabia pozostali przedsiębiorcy z tej wąskiej grupy i próbują zarobić na pensje dla pracowników zapłacić, chociaż częściowo czynsze najmu i płacić złożonymi terminami płatności za produkty do produkcji gastronomicznej większość niestety przypadków wywozu w nocy nie pokrywają całości kosztów stałych jest to walka o przetrwanie na 76 000 lokali gastronomicznych w Polsce i prawie 1 000 000 ludzi zatrudnionych w tej branży mówi to oczywiście od danych sprzed pandemii mamy teraz sytuację taką, że co piąty lokal może już nie wrócić na mapę gastronomiczną w Polsce lokali gastronomicznych w Polsce prawie 250 000 ludzi niestety straci pracę w tej branży jest konieczność albo przebranżowienia się albo pracy innym zawodzie, a w większości przypadków to to pasje życiowe tych biznesów tych ludzi pracowników branży gastronomicznej większości są to rodzinne interesy na i przez to rodzinne tragedie wielopokoleniowych biznesów, które teraz muszą być zamknięte i tak jak powiedziałem mogą nie podniesie po tej bardzo długiej przerwie mają państwo jakieś informacje dane dotyczące tego ile restauracji w tym ostatnim pandemicznym roku musiało niestety się zamknąć te dane myślę, że ma ZUS i GUS natomiast my szacujemy, że między 56000 restauracji już już nie wróci na na Polski rynek są zamknięte albo działalności ze strony działo się gospodarcze są zawieszone w no patrząc na programy pomocowe, jakie zaserwował nam rząd szczególnie mam na myśli tarczy 6020, które są no zmanipulowane przez kody klasyfikacji działalności gospodarczej bardziej, że przedsiębiorców nie otrzymało pomocy finansowej finansowej a, a szczególnego pecha można powiedzieć bardzo sarkastycznie niestety to są ci przedsiębiorcy, którzy zainwestowali pieniądze na otwarcie swoich lokali tuż przed pandemią no i nie otrzymali żadnej pomocy finansowej, bo są tzw. nowo otwartymi przedsiębiorstwami są generalnie skazani na bankructwo, ponieważ zainwestowali środki finansowe zaciągnęli kredyty inwestycyjne nie mieli szansy na zwrot inwestycji, bo zostali ułożeni na kolana przy pierwszej pandemii marzec maj teraz przy kolejnej i otrzymali żadnej pomocy finansowej od państwa to jest bardzo trudna sytuacja my teraz wnioskujemy, żeby jednak tarczy PFR 20, czyli ten fundusz rozwoju 20 tarczy 60 szczególnie w 20, żeby wydłużyć termin przyznawania subwencji finansowej, ale dla wszystkich przedsiębiorców, którzy zanotowali spadek przychodów w następstwie covid-19 co najmniej 70% bez określenia branży i bez określania klasyfikacji działalności gospodarczej jest to ruch, który rządzący muszą podjąć w nadchodzących dniach nie jest tylko branża gastronomiczna panie redaktorze jest też branża eventowa branża turystyczna, dlaczego te branże wymieniam czy branża fitness, bo tych wszystkich branżach gastronomia ma swoją rolę jest generalnie konsumpcja poza domem będąc na wycieczce czy nawet będąc w klubie fitness są tam wszędzie kawiarnie są punkty gastronomiczne, które teraz są zamknięte są w tej grupie branż zamkniętych bez szans przetrwania, bo nie generujemy żadnych przychodów o tym warunku spadku przychodów mówił też rzecznik małych średnich przedsiębiorców, żeby właśnie tych poszkodowanych przedsiębiorców objąć takim warunkiem spadku rząd niezbyt chętnie na to patrzy no i prezes polskiego funduszu rozwoju mówił przecież ostatnio, że spora część tarczy finansowej 20 trafiła właśnie do państwa branży ja przepraszam, ale tu taki mój apel do pana prezesa polskiego funduszu rozwoju wielu przedsiębiorców chciałoby się dowiedzieć i powinno być podane do opinii publicznej lub przedsiębiorców nie otrzymało pomocy z PFR 20 np. wskutek odmowy przyznania subwencji i nie podawania przyczyn tej odmowy, ponieważ jest ich kilkuset przedsiębiorców, których my wiemy, że otrzymują odmowę przez systemy bankowe przyznania subwencji ani wiedzą jakich przyczyn i dzwoniąc do informacji PFR piszą odwołania odmowa jest bardzo enigmatyczna nie dostał przedsiębiorca subwencji finansowej i nie jest podane konkretnie powód, dlaczego tak się dzieje nie wiemy także tak samo nie wiemy przedsiębiorcy gastronomiczne nie wiedzą szczególnie, dlaczego jest wyznaczony termin, który minął 28luty jako ostatni termin ostatni dzień możliwości starania się PFR 20, dlaczego ten termin nie jest wydłużony do momentu, kiedy będziemy odmrażać branże gastronomiczną ten termin też wnioskowaliśmy w rozmowie z panem wiceministra Niedużaka jem z ministerstwa rozwoju pracy i technologii, żeby ten termin wydłużyć, ponieważ wielu przedsiębiorców kilkukrotnie składało wnioski o subwencje finansowe otrzymywało odmowy bez podania przyczyn jest to sytuacja skandaliczna nie powinno być miejsca takie procedowanie z przedsiębiorcami, ponieważ oni zostali odcięci od pomocy finansowej i nawet nie wiedzą, dlaczego czy poruszamy się po omacku poruszamy się po omacku ze względu w tych finansowych, ale też ze względów sanitarnych, ponieważ Boga dzisiejszego nie mamy jednak tego protokołu sanitarnego, żeby bezpiecznie funkcjonować nawet przy mrozach minusach, a odmrażacz to jest konieczność proszę państwa, żeby odmrażać gastronomię je na wolnym powietrzu, czyli w ogródkach gastronomicznych my nie jesteśmy w stanie jako branża gastronomiczna być zamknięci nie wiadomo jak na jak długo bez żadnego konkretnego merytorycznego planu odmrażania naszej branży szczególnie teraz gdzie już wiosna słońce świeci za oknami i spokojnie moglibyśmy przyjmować gości na świeżym powietrzu właśnie w ogródkach gastronomicznych no tak branża pisze też pozew pozew zbiorowy przeciwko skarbowi państwa ilu restauratorów już do niego przystąpiło ilu może przystąpić do pozwu przystąpiło kilkuset przedsiębiorców myślę, że zbliżamy się do 400 przedsiębiorców, którzy dołączyli do pozwu jest to największy już teraz mogę powiedzieć jest to największy powojennej Polsce pozew zbiorowy przeciwko skarbowi państwa zbieramy zgłoszenia do pozwu zbiorowego do 15marca szczególnie chcemy tym pozwem objąć tych przedsiębiorców wykluczonych pominiętych, którzy otrzymali pomocy finansowej, ale też mogą wykazać straty utracone korzyści, więc zbieramy wnioski w marcu pozew będzie złożony z końcem marca chciałbym zdementować wszystkie plotki, że jest jakaś akcja marketingowa pozorowanie jakich zadań my przedsiębiorcy mamy plan działania szczególnie branży gastronomicznej pozew już mogę powiedzieć też jest doskonałym przykładem integracji przedsiębiorców, którzy będą mówić 1 głosem wielu sprawach teraz w czasie lockdownu, ale też po lockdownie, ponieważ jest więcej projektów bardzo istotnych dla naszej branży np. połowa stawki ZUS-u nie jesteśmy w stanie płacić odroczonych z usług mamy teraz odroczone ZUS i płacić nowych osób po pandemii to w zasadzie jest to co niemożliwe patrząc na płynność finansową druga kwestia jednolita stawka VAT 8% wszystkie usługi gastronomiczne to są projekty, które będziemy konsekwentnie walczyć wnioskować konsekwentnie do przedstawicieli rządu, bo branża gastronomiczna jest nieodłącznym elementem życia społecznego, więc o, której początki wiosny w tym pozwie, który jest teraz czego państwo się domagają pierwszym etapie będziemy starać wspólnie z kancelarii Jacek k była i wspólnicy staramy się udowodnić co do zasady niekonstytucyjność ograniczania wolności działalności gospodarczej i o zasądzenie słuszności tej zasady, że zostaliśmy zamknięci bez konkretnych wytycznych bez konkretnych powodów, ponieważ gospodarka świetnie funkcjonuje spójrzmy na branżę detaliczną naprawdę świetnie sobie radzi, a gastronomia z niewiadomych przyczyn jest zamknięta i nie jest zamknięta jednorodnie są też sieci restauracji w wagonach długo działały kasyna działały promy czy nie są tzw. równi równiejsi w tej branży także sądzimy się o określenie co do zasady niekonstytucyjność niekonstytucyjności decyzji rządu drugi etap 3 do pozwu drugi etap naszego pozwu to już będę mamy taki kalkulator naszej stronie Izby gospodarczej Asami polskiej wyliczamy wysokość strat poniesionych, czyli będziemy chronić odszkodowanie i wypłaty odszkodowań wiem też jest projekt ustawy o Senacie odszkodowaniach oczywiście, jeżeli ta ustawa byłaby uchwalona wtedy pewnie takiego pozwu nie będziemy składać natomiast nie liczymy na to poseł jest reprezentowany przez restauratora panią Dorotę Rydygier właścicielkę restauracji władze Krakowa, która reprezentuje już dzisiaj prawie 400 przedsiębiorców gastronomicznych, którzy do pozwu przystąpili Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej był naszym gościem bardzo dziękuję za rozmowę bardzo dziękuję państwu życzę miłego dnia dużo zdrowia to był wzajemnie to był środowy raport gospodarczy Wojciech Kowalik dziękuję i do usłyszenia raport gospodarcze Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: RAPORT GOSPODARCZY

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA