REKLAMA

Jak pogodzić jadłospisy osób o zupełnie odmiennych preferencjach kulinarnych?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-03-14 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:12 min.
Udostępnij:

Książka Jana i Anety Kuroniów - ''Przy jednym stole. 100 przepisów z mięsem i wegańskich"

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu i od razu witam naszego gościa z nim dziś Jan Kuroń dzień dobry dzień dobry panu dzień dobry państwu kucharz współautor książki przy 1 stole, czyli 100 przepisów z mięsem, ale także przepisów wegańskich najpierw zadam panu dość osobiste pytanie, ponieważ rozmawialiśmy jeszcze przed wejściem na na antenę kim jest Ignacy bowiem jest to domyślam się, ale wciąż pan wyjaśnił Rozwiń » to naszym słuchaczom ktoś komu zadedykował pan książkę, która jest moim ręku państwa mogą ją dostać, o czym będzie później Ignacy jest oczywiście kulisy u 1 moje dziecko, które jest w tej takim wyznacznikiem miernikiem tego jak w kulinariach chodzi jak sobie radzimy i jest to wyzwanie, ponieważ nie bardzo takim krytykiem może nie jestem, ale szczerym i tak by takim punktem odniesienia weryfikacją jeszcze nie jest wart tej zwrócić na to uwagę także czasami trzeba robić naprawdę dobre dobre wygibasy w kuchni, żeby dogodzić, ale nie jest to najważniejsza w moim życiu no to, żeby to, aby nie jem mięsa, bo nie lubić czy nie mięsa, bo jednak wybrał drogę, którą mama my Ignacego niczego nie zmusza, więc jeżeli on ma ochoty dobrze przyznam się one niezwykle lider słabość do parówek to jest jedyna rzecz tylko tych 1 było, ale tak to przypada ogólnie za mięsem i jakoś po prostu to nie jest tak można jak koleżanka, która jest moją małżonkę, która z elegancką nigdy nie karze znacznie nie zabrania czy sobie czy innym tego więcej jest, więc tutaj Ignacy bardzo podobna ścieżka ono po prostu nie mnie nie podchodzi smak zapach faktura i to wyszło samo z niego absolutnie myślę tutaj nie nalegali i zakładają, iż ograniczenia czy nasze widzimy się, jeżeli chodzi o jadłospis no dobrze to w takim razie zmierzamy do Meritum sprawy Otóż pańska książka jest odpowiedzią na potrzeby wszystkich tych, którzy no są rodziną mieszaną jeśli chodzi o preferencje kulinarne jedni lubią mięso inni od niego stronią, a pan postanowił połączyć to to wszystko w jedno wydawnictwo, które ma wszystkich pogodzić nawet tytuł przypomina mi pewien czeski serial pod 1 dachem przy 1 stole inspirował się pan czy pan nie widział tego serialu seria zdałam sobie działem, aczkolwiek jak sąd nie zaś tego czy podczas zbierania tytułu bardziej tej chodziło o to, żeby często miał jakąś w moim mniemaniu jedzenie ma internetowa szli każdy chce tutaj używać do le dziś bardziej górnolotnych czy po błędzie jesteśmy wyjątkowi skłóconym narodem spolaryzowane itd. niż dodajmy, chociaż klub już zabrano przykładem tego na jedzenie i wydaje mi się, że mamy te podziały żywieniowe faktycznie świadomość wzrasta, ale jednak przywiązanie do pewnych tradycji smaków też zostanie, więc bardzo duże mamy tutaj takich wyłomów zazwyczaj są także kobiety jedzą mięsa natomiast mężczyźni cały czas jeszcze to miasto jedzą i ty jesteś dla takich par bardzo fajny pomysł dzieci też coraz bardziej coraz częściej chodzą od mięsa, ale są też osoby, które próbują odchodzić od mięsa, a jednak jakoś sobie nie obrażają ja też uważam, że taktyka takiego radykalnego zerwania z miast, jeżeli ktoś przez całe życie w serialu nie jest dobrym pomysłem może technikami kroku jest fajna i m.in. książka wydaje mi się może być dla nich fajnym pomysłem zachował pan parytet w tej książce jeśli chodzi o dobór receptur przepisów wydaje mi się chyba nie tam jest ciut więcej wegańskich chyba 5248 ale, ale powiedzmy pół na pół i rozumiem, że z pełną premedytacją te przepisy, które mają wśród składników mięso są zaznaczone na czerwono te, które są wegańskie są na zielono tak wszystko masowa agitacja, żeby nie było, bo z zresztą raz mówi się zorientować, bo faktycznie dość istotne pod te przepisy, nawet jeżeli nie są nie są wegańskich miejsce też starałem się wg takiej kluczem, żeby nie były bardzo kaloryczne, bo też oczywiście pierwsze co nam się kojarzy to, że w miejscu serca jest je bardzo kaloryczne, a do końca jest tak, bo biuro osobom wydaje na świat dieta wegańska jest niskokaloryczny nie jest do końca prawda strony są dość kaloryczne Ryś jest też kaloryczny także, jeżeli sobie przełożymy to bardzo często wychodzi np. wegański pasztet ma czy 100g potem dwukrotnie więcej kalorii tak, że to jest to jest do dosyć istotne mieć świadomość, a ponadto troszeczkę nasze czasy niewiele jest, o ile kiedyś faktycznie to mięso było bardzo często podstawą diety i byliśmy bardziej kalorycznie wtedy wykonywaliśmy inne zawody w wolnym powietrzu pracowaliśmy kilka kilkanaście godzin i kaloryczność zdecydowanie większą natomiast, że siedzimy teraz klimatyzowanym biurze czy teraz domów od klasycznych zdecydowanie mniej potrzebne wydaje mi się, że powinniśmy iść w tym kierunku też, żeby uświadamiać sobie innym że, o ile te 3000cal, które kiedyś były bowiem obowiązywały to właściwie moim zdaniem już powoli nie mają racji bytu audyt na podstawie rozmów dzielą z wieloma politykami, bo sam nie ma wykształcenia w tym kierunku, żeby taka kategorycznie wypowiadać to pani Ania mam wobec tego też prośbę, żebyśmy wyjaśnili 1 rzecz to, że przepis jest nie wegański nie oznacza, że jest jest, bo kilka w książce natknąłem się i one są wegetariańskie wręcz np. pasta z makreli no teoretycznie ITS w Polsce też dla niektórych mięso ryba jest mięso osiedlowe Lenina to tylko absolutnie miejsca dla wielu teren ryba to też jest mięso jest tutaj jest taki bardzo płynne temat ja wychodzę z bezpiecznego założenia, że debata między po prostu, że jest przepis nie jest natomiast faktycznie nawet w niektórych przepisach te, które jak Pięta są przepisy wegetariańskie, bo nowe jednak danie z jajka chociażby czy masła to jest już cały zamysł organizmu ministrze no i warto zaznaczyć, żeby ktoś początkujący się pod nie pomylił, jeżeli ktoś jest wytrawnym weganinem poruszających się mam dla organizmu od lat kilkunastu to wystarczy 1 rzut oka, żeby powiedzieć, że to jest irańskie albo nawet dziś nie przyczepi, że ten jest wegański to w jaki sposób zmienić, żeby to było pogańskie, bo na to doświadczenia robią swoje pańska książka jest nie tylko opowieścią o jedzeniu o o spożywaniu wspólnym przy 1 stole jest opowieścią o pewnej tolerancji, bo tak jak w życiu trzeba znaleźć trzeba szukać tego kompromisu, którym pan powiedział miast czynić tegoż sporu można uczynić z tego bardzo fajną Platformę wymiany doświadczeń rozumiem, że w pańskim przypadku też tradycja rodzinna jeśli wie pan, czego nawiązuje do kogo nawiązuje jak najbardziej to jest także, jeżeli możemy rozwiązać mego dziadka to właściwie o całe życie starał się jednoczyć i jako koszty tylko konstruktywnie działać natomiast dochód na wszelkich polach on akurat posłów gotowe, więc zjemy tutaj, a tutaj nie wspomagać jego poprzednik kulinarnymi moją myślę, że przed przedłużeniem myślimy dziadka do szkoły nie chciało się aż tak stosować niewielu dla wielu osób udział tych był politykiem moim zajmowali społecznicy, których chciał do właśnie do takiej jedności konstruktywnego dialogu i myślę, że kuchnia powinna być, tym bardziej taka sama zwłaszcza, że to opowieść o nasze kubki jest też tak jak słusznie zauważył powieścią ona sama wolność wyznała, że jesteśmy kompletnie różne nie tylko w kuchni ale, ale właściwie wszystkich możliwych Polak wspólnego życia, które stykają od właściwy ruch przez muzykę po nastawienie po kolację po choćby do spokoju wszystko to różnie, więc właśnie ta kuchnia jest takim idealnym odwzorowaniem tego jedz jest jesteśmy, aczkolwiek bardzo dużym poszanowaniem własnej autonomii, jeżeli ja mam ochotę zjeść mięso to absolutnie obce problemu natomiast, jeżeli jak technicznie nie nieśli musisz znać zubożenia wykonawcy Bobowo uważa, że to wygrani nie jest jest przyszłością trendem, który da most wcześniej czy później spadnie czy do tego dojdziemy zapytam myślę, że będzie to trudne pytanie po w poszukiwaniu odpowiedzi na nie o nawet nie poczułem, kiedy z rymowanym, jakim my jesteśmy czy da się na zdefiniował zdefiniować kulinarnie nas Polaków, w którą stronę idziemy jak bardzo się zmieniamy bardzo ulegamy tym wszystkim wpływom innych kuchnie innych nurtów kulinarnych z osobą młodą społeczeństwa jest bardzo trwa bardzo bardzo normalna różne nowinki już trendy w organizm właściwie szturmuje Polacy, jeżeli chodzi od nawet nie Europa świat jest to jest jeden z najszybciej rozwijających się, jeżeli chodzi organizm rynków na świecie co widać też proces Gastro tzw. nie nadążało za tym i to tam lód czy Lech nie może zarządzać za dużo propozycji dla nich, ale i tutaj Gastro zaczęło dotrzymywać tempa natomiast pandemia to ewidentnie spowolniła my jesteśmy jedyną produkcją krąg tradycji realistami, ale z drugiej strony sięgam po nowinki myślę, że duży Polska doświadczona przez lata zaborów różnych konfliktów zbrojnych z kobiet 1 pozytywną rzecz tych wszystkich zyskaliśmy niewątpliwie to jest 1 jedyny plus sprawach tak to jest kilka kuchni wychodzi z tego fajne rzeczy i dzięki temu w Polsce kwoty od hoteli zdecydowanie różni się od zachodniej północ od południa oczywiście są też mówią uwarunkowania geograficzne dzielimy są ostrzejsze na południu i jest dostęp do wypełnienia surowców, jeżeli chodzi chodzi o jedzenie, ale my jesteśmy własnymi tradycjonalistami, aczkolwiek i młodsi tym chętniej eksperymentuje myślę, że to będzie już w lipcu ruch 0 waste, czyli swoiste 135 przyjmuje też główny łącznik ludzi, chociaż te najstarsze pokolenia odpowiedział, że są z rolą jest do tego, że oto chciałem zahaczyć właśnie to działa w okresach koniunktury w bardzo często dyktowane jest to potrzebą życiową, a innym innym razem tak jak teraz jednak dziś naszą filozofią życiową prawdę oczywiście tak to też jest jak i jakie mam siłę nabywczą, bo czasy socjalizmu, gdzie nie było produktów można było kupić też oznaczało to co 1 jest zbyt dramatycznie zaważył jakiś budżet naszych wyborów kulinarnych to co Sieczka tylko czkawką do dziś do dziś jestem pewny gdyśmy mieli też mroczniejsze czasy w historii tak oczywiście zubożała i stałaby się i tutaj, żeby być może jednak wegańską, ale nie takim odsetku teraz także w czasach prosperity zawsze zawsze jakoś mamy tendencję do tego, żeby eksperymentować, żeby się rozwijać sięgać nowe produkty teraz takie czasy mamy korzystają z tego, aczkolwiek zawsze pani Marzena na etykiety często fair play czyli jaki jest to może być ślad węglowy poczytajmy o produktach, bo powstanie różnych produktach Sony, bo ich wyeliminowania ich koszyka to takie minimum, które możemy zrobić nie jest to może regułą ale, ale bardzo często proszę naszych gości, zwłaszcza wywodzących się ze świata kulinariów by zaproponowali coś naszym słuchaczom na niedzielny obiad w myśl tytułu naszego cyklu co to będzie czy to będzie przepisy z książki przy 1 stole właśnie tak się zastanawiam czy aby państwo zaproponował po krótkim namyśle fruwać niestety, bo tam są chyba 4 przepisy postulaty i może nie jest oczywisty powiatowy, aczkolwiek proszę porównać sobie przepisy wegetariańskie i żagańskie istnieć jeśli nie z tymi jestem przekonany ze, że jeżeli ktoś jest to wszystkie 4 będą smakowały natomiast, jeżeli miałeś okazję pasztetów wegańskich to też być zapisane właśnie można zrobić wszystkiego jest to tylko kwestia dobrego trawienia wydaje się największym grzechem i taką bolączką jest to, że przy potraw wegańskich Polacy boją się doprawiać wtedy to wychodzi troszeczkę albo z drugiej strony przy dopływie za bardzo mamy albo coś złego albo bardzo uprawnionego nic pośrodku także pasterkę brzmi groźnie, zwłaszcza to brzmi groźnie, bo kojarzy się nie wiem długotrwałym przygotowaniem też mnogością składników i właściwie wychodzeniem z kuchni przez kilkanaście godzin to to nieprawda to jest wręcz przeciwnie, jeżeli mamy np. prosty ścierki Czerkas mamy wpuszczać w słoiku to właściwie jest kwestia godzinę 15 minut przez marzenie tylko włoszczyznę dodanie miksowanie docenionego dopiero, a także są takie rzeczy, które faktycznie musimy odstać swoje w tej kuchni i to musi trwać, które w Polsce absolutnie rzeczą wyjątkową w tym przypadku prostą to jeszcze mam dla państwa informacje sądzę że, tym bardziej po tej rozmowie z chcecie do nas napisać na adres dla was małpa TOK kropkę FM dla was małpa TOK TOK kropkę FM, ponieważ mamy dla państwa egzemplarze książki przy 1 stole, czyli 100 przepisów zmieni SEL z mięsem i wegańskich autorstwa Jana Kuronia, który dziś był naszym gościem dziękuję bardzo, za te za te rozmowy życie dobrała się smaczne, bo widzieli dziękuję przy państwa zapraszamy teraz wspólnie na informację Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA