REKLAMA

Osobowość na talerzu. Kim są zwierzęta, które zjadamy?

Weekend Radia TOK FM
Data emisji:
20-03-2021 21:00 (Powtórka: 24-04-2021)
Prowadzący:
Czas trwania:
49:13 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
wieczór Radia TOK FM dobry wieczór państwu Ewa Podolska próbę powiedziałam dobry wieczór jak zwykle, chociaż ja mój gość siedzimy vis-a-vis komputerów no jest zupełnie jasno nagrywamy ten program kilka godzin wcześniej i mam nadzieję, że wszystko przejdzie nam gładko bez żadnych problemów technicznych dzisiaj dokładnie 20marca obchodzimy międzynarodowy dzień bez mięsa i chciałam porozmawiać z moim gościem o nie nie zmieni się tylko o zwierzętach zwierzęta, gdy on Rozwiń » jeszcze nie stał się mięsem jeszcze nie są naszym talerzy, gdyż są, gdy są istotami trującymi wrażliwymi inteligentnymi, gdy mają swoją podmiotowość są kimś naszym gościem jest prof. Marcin Urbaniak dzień dobry dzień dobry witam państwa serdecznie i kognitywistyki i etyk zajmuje się pan procesami poznawczymi i podmiotowością zwierząt miał pan wystąpienie kilka dni temu no podczas takiego spotkania online bardzo ciekawego organizowały to spotkanie zielone wiadomości koalicja nie żyjemy wspólnota idei o tym myślą zwierzęta hodowlane ale zanim zaczniemy rozmawiać o tym, o czym myślę, więc hodowlane proszę wyjaśnić bardzo krótko ja przedstawiłam pana, że panie kobity listą, czyli kim kobiety listą, czyli takim specjalistą, który Inter dyscyplinarnie analizuje bada działania zmysłów umysłu i mózgu zwierząt poza ludzkich samego człowieka, a w szczególności kognitywistyka analizuje konkretne procesy np. poznawcze jak jak poziom wcześniej i zdolności tego typu myślenie percepcja uczymy się czy język ciągle komunikacja się komunikowania się komunikacja pomiędzy organizmami żywymi, więc problem świadomości myślenia czy inteligencji wchodzi w zakres kontroli etyki i tym zajmuje się na co dzień zawodowo mamy rozmawiać o zwierzętach zwierzętach hodowlanych mam wrażenie, że w czasie ostatnich 20 lat tak patrzeć na moment, gdy zaczynała robić audycję to było mniej więcej 20 lat temu niesamowicie rozwinęła się wiedza o psychice tych wierzących jest tak tak tak rozwinęła się zna się wiedza i inny przyczyna tego rozwoju wiedzy na temat umysłu i psychiki wynika z faktu, że w ostatnich dekad w ocenie dekadzie czy nawet nawet 2 dekadach od końca dziewięćdziesiątych bardzo intensywnie publikowane są różnego rodzaju artykuły i prace naukowe oraz popularnonaukowe, które przybliżają czytelnikom w Warsie takiej bardziej specjalistycznej też bardziej może powiedzieć, że amatorskiej działania zwierząt w warstwie społecznej socjalnej emocjonalnej osoby, które w jakikolwiek sposób są zainteresowane nie tylko biologią czy fizjologii zwierząt, ale też tym jak czują się, o czym myślą zwierzęta mogą bardzo szybko łatwo dojść takich wiadomości znaliście i publikacjach w internecie, więc to jest bardzo pozytywny trend, który wzmacniany jest jeszcze przez takie społeczne ruchy jak np. weganizm czy czy różnego rodzaju akcje kampanie społeczne mające na celu ratowanie konkretnych kategorii zwierząt dzikich i towarzyszących czy bezdomnych i 3 czy opieka nad zwierzętami właśnie hodowlanymi gospodarskimi, jeżeli te weźmy pod uwagę różne zjawiska, które się intensywnie co macie rozwijają no to można dojść do wniosku, że nasza wiedza nasza ogólna świadomość, ale też moralność społeczna ewoluuje rośnie i my powinniśmy z tej wiedzy jak najlepiej najczęściej korzystać, chociaż nie zawsze tak się dzieje tak rośnie wiedza jest niemoralne społeczne jeszcze zastanawiam co szybciej rośnie czy to, a więc np. liczba osób to się przekłada na liczbę osób, które zostają wegetarianami czy rośnie liczba ferm hodowli przemysłowej na świecie, bo obawiam się, że to drugi rośnie szybciej no to jest osobny problem równoległy poza faktem, jakim jest dostęp do informacji to faktem jest, że ta wiedza na temat funkcjonowania pozna poszycie społeczne psychiczne emocjonalne i zwierząt wcale nie wpływa na szeroki, jakby warstwy społeczne, które Foods w tysiącach i milionach natychmiast rezygnują ze swojej diety czy nawyków konsumpcyjnych, które taki sposób eksploatują zwierzęta tak nie jest to ta wiedza teoretyczna nie przekłada się bezpośrednio na nasze też emocje i postawy jest pozytywny trend natrętnych polegająca na tym, że pewne mody przy okazji generują takie dodatkowe dodatkową uważność wrażliwość, która we wcześniejszych dekadach jeszcze nie nie zachodziła w krajach zachodnioeuropejskich czy krajach globalnej północy natomiast osobnym problemem jest szukanie coraz większej ilości miejsc uczy sposobów zarabiania na zwierzętach i tutaj niestety też organizowane są takie działania, które wykorzystują chociażby dzikie zwierzęta jako kolejny rodzaj przedmiotowej atrakcji rozrywki, która jeszcze np. kilka dekad temu nie miała nie miała miejsca tutaj na myśli chociażby popularnie one były zupełnie nieznane powiedzmy 26 lat temu np. na terenie Polski, a w tym momencie ta granica pomiędzy Jackiem nie udomowione czy nawet oswojonym zwierzęciem zżyciem trzymany dla dla rozrywki czy jakiegoś rodzaju dziennie pomyślanej takiej fanaberii zaciera się i ogromna ilość wierzący dzikich jest dostępna w zasadzie może można je kupić można je nabyć utrzymać maskotki poza tym ta my ten rozwój hodowli przemysłowych w krajach rozwijających się i w krajach, które dopiero inwestują w przemysł zakłady zakłada zakładania omega Pharma np. kurzych 3 czy bydłem czystą krewną no to są to są zjawiska, które towarzyszą temu podnoszeniu się pewnych obszarach świadomości, ale są bardzo przykra i jest naprawdę bardzo wielkim wyzwaniem znalezienie metody takiej strategii przeciwdziałania zarabiania ogromnych zysków finansowych na cierpieniu zwierząt, bo można powiedzieć, że ta nie taka schizofrenia moralna towarzysząca człowiekowi od tez dziesiątek setek lat zasadzie wchodzi zupełnie nowe współczesne wymiary Global globalizacji procesy globalizacyjne, gdzie ludzie wiedzą jak żyją zwierzęta co czują i jakby ekstra uznaniowo, ale zarazem też konsumują eksploatują czy trzymają dla atrakcji coraz to kolejne gatunki rząd, że nie cierpią po prostu, więc to jest sytuacja wyjątkowo trudna i ale nie niemożliwa do jakiego rodzaju przełamania do wyhamowania mam taką nadzieję przynajmniej właśnie, ponieważ strona, która zarabia na hodowli przemysłowej ma prostą odpowiedź ludzie chcą jeść mięso my zaspokajamy ich potrzeby prawda, a ludzie, żeby jeść mięso w swojej większości myślę muszą dokonać takiego oddzielenia znaczy muszą wypchnąć gdzieś wiedzy złe samopoczucie empatię, czyli to co np. jakiś film, który zobaczyli w internecie rzeźnicy z hodowlą hodowli przemysłowej są to odsunąć dokonują tego zabiegu to co chyba nazwać schizofrenią i dokonują tego zabiegu i spokojnie mięso jedzą tak to jest taka jak pisała o tym 3 dekady temu Karol Drej Adams to są takie strategie i izolowania się tworzenia tych zwierzęcych podmiotów czy zwierząt nieobecnymi w przestrzeni publicznej przestrzeni społecznej czy w naszych myślach mogła, ale to nie jest zjawisko 2001. wieku, ponieważ my my jako konsumenci już niezależnie od kraju 3 czy regionu geograficznego wydaje mi się, że setki jeśli nie tysiące lat poświęciliśmy na to, żeby jak najbardziej skutecznie ograniczać się izolować od tych najbardziej brutalnych form traktowania zwierząt zarówno w obszarze pozyskiwania jedzenia jak i odzieży tresury, więc transportu, a więc my mamy gigantyczną tradycję kulturową i izolowania się i językowego i przestrzennego kule kulinarnego od zwierząt, które eksploatujemy albo kupujemy udka żeberka jagnięcinę czy wieprzowinę to używam takiego języka i zlokalizujemy np. między nimi rzeźnie w takich miejscach, żeby na co dzień nie mieć negatywnych skojarzeń i i to i to trwa trwa od stuleci, ale odpowiedzmy kilku dekad dopiero ta świadomość podziałem rośnie też są kampanie społeczne między przez organizacje pozarządowe organizowane czy są czy są programy edukacyjne w szkołach średnich szkołach wyższych czy treści przekazywane, które trochę to nieobecność znoszą, a uważność świadomość zaczyna coraz to zbyt wolno, ale kiełkuje jak ten pan uważa tak właśnie edukacyjne kampanie edukacyjne mówią nam do tak są kampanie edukacyjne rzeczywiście, które mówią nam o sobie klatkowy np. prawda jak to wygląda, bo nie zdajemy sobie z tego w ogóle sprawy mamy wyobrażenia jak czytanki, że krótki i świnki sobie chodzą po podwórku po łące i jest im, iż takie sielskie Roskowiński życie tak to przez kampanię miałem na myśli zarówno prelekcje 3 czy warsztaty webinaria nawet w czasie pandemii, ale też treści nauczane w w szkołach średnich wyższych, gdzie w zakres programy podstawy programowe np. lekcje etyki czy biologii wchodzą elementy do uznaniowości zwierząt i też traktowania takiego kulturowo społecznego zwierząt przez nas ostatnich dekadach, a nawet stuleciach, więc podjęciu tej edukacji sytuacja się poprawia, a ciekawe co pan mówi, bo ja nie mam kontaktu ze szkołą jest uczelnią i i co mierzyć jeszcze zaskakuje, że pan mówi, że są treści np. dotyczących hodowli przemysłowej zwierząt w programach szkolnych tak nie tak precyzyjnie nie jest są treści dotyczące podmiotowości zwierząt dziś czują dobrostanu zwierząt jest dobrostan i zagadnienia związane z katastrofą klimatyczną środowiskową, gdy co, do której no mamy co masek bardzo merytorycznych dowodów, że np. rosła hodowla zwierząt się orzeczenia do kryzysu klimatycznego to porozmawiajmy teraz o samych zwierzętach taka przeciętna wiedza i chyba nasza to jest taka świnia są inteligentniejsze, bo to człowiek usłyszał on również jednak pies albo jeszcze bardziej co do krów to tu nie mamy nic dopowiedzenia, a kury z wymienię tylko 3 gatunki są głupie to jest przeciętna wiedza myślę Polaka, gdyby taką sądy, gdyby taką, chcąc zrobić no to zacznijmy od tych kur odkryć jest najłatwiej dlatego, ponieważ sama miałam góry to było kury hodowane te miały nieswoje dożywocie kupowałam je z miejsca Zwoleń z był z takich zakładów produkujących jajka prawda jest to były kury, które do mnie trafiły klatki można powiedzieć zestawił z piekła do nieba, ale nie tylko takie miałam kury po prostu kursie mnie też rozmnażały miały kurczęta obserwowało, więc jak kury znam, ale to jest to jest zagadka wiedza, bo w tej chwili w kat miejscu, w którym ja mam swój dom na południu Polski kiedyś była wieś pokaże otrzymał kilka kur teraz już wszystkie kury poszły gdzieś tam, bo zablokowano, gdy podwórka itd. ku dyby tutaj zanieczyszczały w ogóle co kury skoro można skoro można kupić mięso kurze tanio tanio, bo powiedzmy sobie szczerze stanie mięso w supermarkecie, a to kury nie daj Boże trzeba byłoby zabić wypatroszyć oskubać to co tego już nie robimy to powiedzmy trochę o kurach dużo było badań takich badających inteligencję kur jak nasze przedstawiają wyniki tych badani do badań było zdecydowanie mało może nawet za mało, jeżeli chodzi o ilość stereotypów i takich bardzo szkodliwych uprzedzeń czy wręcz mitów którymi się na co dzień posługujemy myśląc o kurach inwektyw nawet kiedy kiedy chcą kogoś obrazić, bo w obszarze badań umysłowości ptaków to zdecydowaną karierę zrobiły gołębie papugi i Cook watę na te żaden z gęsi badał atak i Konrad Lorenc i Nikola z tym organ gęsi to co prawda jako pionierzy takiej w ogóle ekologii już w latach trzydziestych pięćdziesiątych, więc z gatunków, które są tak bliżej człowieka to no gołębie gęsi kury rzeczywiście są fatalnie przez nas kojarzone natomiast takie badania się odbywały dosyć rzadko i ale były za to bardzo interesującymi, bo zajmował się bardzo, jakimi nie typowymi zdolnościami poznawczymi kur i zasilony powiem, ale chodzi o to, że te badania rozproszone zostały zsumowane w takim 1 kompendium kilka lat temu opublikowanym przez znaną padaczkę w ogóle umysłów zwierząt prof. prof. Lori Marino, która w ogóle ma specjalizację ssakach morskich waleń owa tych Orka Delfin ach, i ta pani profesor opublikował taki zbiorczy przegląd różnych funkcji poznawczych emocjonalnych i związek w ogóle są inteligentnymi rodzajami inteligencji kury domowej i z tego kompendium właśnie dowiedzieliśmy się, że nie kury cechują się co najmniej 6 bardzo wyrafinowanymi zachowaniami inteligentnymi, o których byśmy je w takim codziennej proszę kompletnie nie posądzali, bo okazuje się co jest potwierdzone naukowo, że kury posiadają całkiem zróżnicowane typy osobowości mają świetną pamięć i potrafią ją wykorzystywać wzajemnie się oszukują uczą się różnych zachowań przez naśladowanie rozumiał swoją pozycję w hierarchii stada co też wymaga pewnej świadomości robiono robiono badania dotyczące ich zdolności matematyczne arytmetyczne można powiedzieć chodziło o to czy, które mają jak ptaki pewne pojęcie liczby w ogóle potrafią jakoś przyporządkować wg ilości np. jedzenia i to się też potwierdziło one są w stanie robić takie dla nas ludzi bardzo trywialne dodawania odejmowania potrafi sam kontrolować swoje odruchy powstrzymywać od zjedzenia już pokarmu, żeby zyskać więcej tego jedzenia co jest już bardzo trudnym zadaniem no komunikują się dosyć intensywnie dla osoby, która miała z tymi kurami bezpośrednio do czynienia to pewnie nie jest nic dziwnego, ale człowiek, który znaku tylko spółki sklepowej już przetworzone udka to dla niego może być zaskakujące, że kury mają dosyć szeroki repertuar różnych gestów i komunikatów dźwiękowych i do tego wszystkiego od, przeżywając całkiem szerokie spektrum różnych emocji od strachu frustracji poprzez oczekiwanie radość posiadają empatię, bo w kontekście jest takie pojęcia zarażenie emocjonalne, które się emocjami zarażają pozytywnymi negatywnymi niestety, więc mamy potwierdzonych całkiem sporo zdolności, które chyba przestrzeń publiczna codziennie nie funkcjonują nie kojarzymy ich, a skórami, aby przykra informacja taka, że jeżeli zapytać osoby, które zajmują się od wielu wielu lat, a organizacjami różnych kampanii np. wegańskich i publikowaniem raportów czy książek dotyczących zwierząt z przydomowej hodowli to takie osoby na przykładach jak autor książki Armagedon się w Compassion czy czy autor książki czyste mięso Paul Shapiro oni jednoznacznie stwierdzają, że na tle różnych zwierząt hodowlanych kury są w najtrudniejszej sytuacji, bo najkrócej żyją w najbardziej bolesne i też w największej liczbie są dosłownie mielone Platformie okrutnie zabijane w największych skalach jeśli wziąć pod uwagę ilościowo konkretne jednostki kurza no tutaj powiedzmy słuchaczy, bo pewnie nie wszyscy wiedzą co znaczy mielone mielone oznacza to, że trzeba zabić i pozbyć kogucik ów tak, ponieważ w stadzie nie może być tak, że będzie miał ten sam problem, gdy miałam moje kurczęta kogo kur było 4 kogutów było 4 atak być tak być nie może to nie jest dobry dla stada ile kuli teraz zrobi z tymi pozostałymi, a więc dysze plują ewakuują się prasa 5050% no to większy, choć kogucik jezdnie potrzebna wtedy jedną z form uśmiercania jest ich mielenie żywcem takim rynkiem jest dopuszczalne prawnie i coś robi z tego co wiemy kampania by pozbawiać życia inny sposób tak mamy w Polsce chociażby otwarte klatki czy Compassion oddział Polski, które bardzo intensywnie edukują właśnie w przestrzeni medialnej w internecie jak po jak pozyskiwane są jajka różnych kategorii, skąd się, że mięso, a przede wszystkim i co kury przechodzą w przeciągu swojego 1 roku życia są kury nioski albo dosłownie 6 tygodni jeśli to są brojlery czy tzw. franka kurczaki no co się dzieje właśnie samcami Kogut skok uciekamy, które są zupełnie nie efektywne nie nie przynoszą żadnego zysku z perspektywy hodowli przemysłowej, a czym pan rozumie wie, ale słuchacze nie wiedzą czym pan użył określenia franka ten kurczaki, ponieważ kury kurczaki brojlery w ciągu swego krótkiego sześciotygodniowego życia są niesamowicie intensywnie karmione jedzeniem wspomaganym w antybiotyki hormony i w bardzo krótkim czasie przyrastają w objętości owo wagowo ogromną kolosalną ilość tak jakby, a rząd i porównania tak jakby kilkuletnie dziecko w ciągu wyjątkowo krótkiego okresu ud uczyć do granic możliwości ponad 100150 kilogramowego człowieka niewiarygodne potężne ciało, które nie stanie się udźwignąć na swoich kruchych mały łapach, a potem są brutalnie pozbawione życia, bo to wszystko zmechanizowane maszynowo maszynowy Holokaust ten wygląda życie tych kurcząt brojlerów, które są hodowany na mięso po prostu też bardzo skrócono czas co widziałem zdjęcia porównawcze moja babcia miała 300 kur i ja wiem, że dostaną rzecznego, żeby kupca do 800 to potrzebny był marzec kwiecień maj czerwiec, czyli potrzebnych było ponad 3 miesiące prawda, a tutaj 6 tygodni, czyli o połowę to jest skrócony natomiast kury, które niosą jajka no nie wiem czy taki akurat były robione jakieś doświadczenia, bo one w sytuacji takiego zamknięcia takiej przestrzeni, jaką mają i takiego podłoża takiego mają nie są w stanie by zaspokajać swych naturalnych potrzeb grzebania szukania itd. no to w takiej sytuacji chyba w ogonie rozwijających zdolności, o których pan mówił nie mają możliwości oczywiście to jest porównajmy te okoliczności do obozu koncentracyjnego, gdzie mamy w klatkę, w której jesteśmy unieruchomienie klatka uniemożliwia nam rozłożenie rąk na boki mamy potłuczone nogi jesteśmy tylko karmieni bardzo intensywnie tak by maksymalnie przyspieszyć cykl populacji składania ja jak te jajka w wyjątkowo interesujące są często składane przez kury, ale kury w takich w takim podatkowym chowie, ale też chowie poza klatkami są, bo mamy by te 4 różne by rodzaje pozyskiwania jajek mówi o tym jak najbardziej okrutnym klatkowy i takim ściółką owym to są mikroskopijne klatki mniejsza od powierzchni kartki A4, gdzie ta, gdzie te, które są w ciągu tego roku w tak okrutny sposób traktowane żony przejawia w zasadzie wyłącznie ciągły stres strach ból i zachowania agresywne tam nie ma możliwości kształcenia się jakichkolwiek procesów poznawczych czy wykorzystania swojej inteligencji, ponieważ są skrajnie stresująca sytuacja i niewyobrażalnie bolesna no, więc taka kura jedynie może przejawiać jakieś rodzaje autoagresji wydobywania sobie np. piór bądź agresji skierowanej na najbliższe osobniki o rzeczy kury, które np. otaczają są ściśnięte w stłuczone i to jest prawda, że te zdolności, które wymieniłem to są kury, na których które badano albo warunkach laboratoryjnych albo jakimś wolnym wybiegu tzw. humanitarnego jakiegoś jako hodowli, gdzie miały inne możliwości zrealizowania swoich wszystkich tych wzorców behawioralnych są typowe dla tego ptaka wie myślę o tym jak zmieniło się nasze podejście jeśli idzie o hodowlę przemysłową kiedyś to niebyła hodowla przemysłowa niebyła na taką skalę i wracam do moich doświadczeń osobistych kurnik na czysto kury pamiętam jako dziecko czytałem namiętnie różne takie książki specjalistyczny i była taka babcia miała taką książkę na temat właśnie dla hodowców drobiu i tam był opis Górnika i były wymogi to było dla News, jaki ten kurnik ma być teraz mogę z pewnym nos z walka z rocznym rozbawieniem przypominać sobie jak były tam wymiary o jakie muszą być, żeby zwierzęta miały wystarczająco dużo światła jak mają że, gdy wyglądać dokładnie tam były narysowany konstrukcja tych rządów i tak dali jak mają być gniazda zbudowane były 2 ciągi dnia w każdym gnieździe było siano często zmieniany, gdy i to było tak uczono ludzi mówiono tak kura ma tak funkcjonować wtedy będzie zdrowa będzie znosiła jajka prawda czy to światło tak rzędu chociażby i gniazda teraz tego nie ma nic nic, bo nauczyliśmy się tak eksploatować, że są i nie mają światła, a czasem mają, żeby się wezwanie przyspieszyły, bo żyją w ciemności nie nie mogą ruch chodzić siedzieć na grzędzie co rano oczywiście kury były wypuszczane na na wybieg nie mogą znosić jajek w sytuacjach dla nich naturalnych no tak, ale pewnie moja babcia nie miała takiego wyniku i ile kura zniosła jajo w ciągu roku pewnie to było znacznie mniej tak to prawda może być taka jeśli chodzi o kwestii dobrostanu w ogóle zwierząt przemysłowych to zaszła taka dziwna sinusoida, że należy posiadać tej wiedzy na temat wymagań czy kryteria dobra stanowych, bo w ogóle kwestia psychiki zwierząt, tym bardziej rząd hodowlanych nie interesowała naukowców w latach ja mówię czasem pracuję teraz przerwę nie mieliśmy tych badań ci, którzy pisali tę książkę nikt nie wie nikt nie wiedzieli tego co wiemy teraz, a równocześnie model hodowli był taki, że zapełniał zapewnia dobrostan tym kurą na nowy model obowiązujący, czyli było mniej wiedzy prawda Accor miały o wiele lepsze warunki tak no wydają się z opusu działała taka czysta ludzka przyzwoitość empatia, ale też nie było takiej skali jeśli chodzi o tysiące dziesiątki tysięcy konkretnych organizmów stłoczonych to były małe niewielkie w porównaniu z dzisiejszymi omega Pharma jednak niewielkie ilości osobników i po drugiej wojnie światowej pojawiło się pierwsza na badania i też pierwsze zalecenia dobrostanu mieliśmy przecież w książkę 6 od czwartego roku ruch hali są zwierzęta maszyny oraz przytłoczone Polski, ale ona była o tyle przełomowa, że w latach sześćdziesiątych pod jej wpływem np. w wielkiej Brytanii ogłoszono taką listę 5 minimalnych wymogów dobrostanu owych dla zwierząt gospodarskich Franz zabrał Bella i tam były już umieszczone kwestia strachu stresu potrzeby eksploracji czy zapewnienia warunków dla naturalnych wzorców zachowań między nimi kur i mnie w latach sześćdziesiątych osiemdziesiątych to funkcjonowało, ale też rozwijała się struktura jeśli chodzi o ilość po może być rozbudowanie maszynowego eksploatowania tych zwierząt pod kątem taniej takich kosztów dużej ilości osobników i prędkości produkowania mięsa czy jaj i w związku z tym ten dobrostan, jakkolwiek to 3 obowiązuje to w praktyce nie jest możliwe do zapewnienia czy ta wiedza, która rośnie świadomość nie można do zapewnienia mecze, kiedy jesteśmy nastawieni na maksymalizację prędkości pozyskiwania i jak naj naj naj najniższymi kosztami, więc rozwój industrializacji tego tej hodowli czy uprzemysłowienie umaszynowienie też uniemożliwia stosowanie wiedzy, którą mamy, bo one sobie zaprzeczają nie da się dofinansować dobrostanu, a zarazem mieć już szybko łatwo nie produkcyjną to jest do połączenia jest taki filmik w internecie on dotyka kwestii jaj z kur od wolnego wybiegu i hodowlanych i tam wypowiadają się specjaliści m.in. pani z z Akademii rolniczej i ona mówi coś takiego, że te kury od lat tak hodowane, jakby one genetycznie są do tego przyzwyczajony, że i tak kura czuje się bezpieczniej i lepiej w tej klatce, a nie wiadomo jak by się czuła, gdyby ją wypuścić na świeże powietrze wyda to rodzaj argumentacji bardzo mną poruszył, dlatego że ja kupowałam czasem takie dorosłe kury on był z reguły bez piór był sobie nawzajem wykopały przy przywoziła je i rzeczywiście kury przez 2 tygodnie siedział pod krzakiem one po raz pierwszy w życiu zobaczyły słońce nie boi i powietrze którym, które mogły oddychać, ale po tych 2 tygodniach potrafiły się wyjść z tego stanu w jakiejś traumy tego typu właśnie przyzwyczajenia do do tamtych warunków i normalnie funkcjonować czy nowa teoria, że te ten kurczak ten kurczak, ponieważ to jest ten kurs hodowlany to on to on to on już tak ma prawda, że on tutaj się czuje bezpiecznie wydaje się, że to jest wymyślanie czegoś co uzasadniono taką hodowlę, więc za tym idą żadne jakieś argumenty rzeczywiście merytoryczny tak tak to z mitologii zachowanie, bo pierwsze zalecenia dobre stanowe, czyli lata pięćdziesiąte drugiej wojnie światowej z perspektywy takiej technicznej to były zalecenia związane wyłącznie z podstawowymi potrzebami takimi ideologicznymi woda jedzenie leczenie ewentualne i odpowiednie warunki mikroklimatu z całkowitym wyłączeniem Rosji psychicznych, kiedy ta wiedza się pogłębiła i zaczęła być rzetelnie dokumentowana, a z różnych powodów chciano utrzymać z z stary stan myślenia postrzegania zwierząt, bo trzeba było zrobić jakiś rodzaj takiej głupoty mitu, że zwierząt jest nie nie wiem nie ma wyuczoną bezradność nie może się dostać albo zaburzenia nerwicowe którymi, które są genetycznie przekazuje, ale to jest nieprawda te wszystkie agresje agresję wobec lustracji i 3 czy jakiegoś utrzymującego się stresu długofalowego ona mijają i mijają bezpowrotnie w momencie, kiedy zwierzę zostaje wypuszczona na wolność z perspektywy zwierzęcia, bo jednak wyjście składki na wolny wybieg ogrodu przydomowego to jest zapewnienie już pełnego dobrostanu naturalnego, gdzie to teza zaburzenia wszelkie ustępują prędzej czy później ale by to możemy widzieć nawet na amatorskich filmikach z różnych działań aktywistów aktywista, którzy uwalniają czy to krowy 3 czy świnia skórami nie widziałem, ale uwolnienie taki rząd pokazuje, że one w pierwszej w pierwszym momencie, który może różne różny dystans czasowy trwać to jest oczywiście szok i jaki rodzaj strachu mało jest nagła zmiana środowiska i ogromna ilość bodźców dla nich naturalnych ale, ale były były odcięte, a potem następuje ogromna radość i euforia też da się cieszą i widać w nich też nie tylko radość, ale zachowania społeczne inteligentne, których kąt, żeby tłumione i całkowicie zablokowane w warunkach hodowlanych drób i wieprzowina to chyba najczęściej z VAT spoty są używane mięso na świecie to porozmawiajmy teraz o oświadczeniach, skąd wiemy, że świnie są zwierzętami inteligentnymi i porównanie jest nieraz do psów, a nie raz do mojego dziecka, skąd to wiemy no tutaj ze świniami akurat mamy ten to zależy nam dużo więcej badań w tym badania są zarówno robione w warunkach laboratoryjnych jak i takich zmian amatorskich w sytuacji, kiedy ktoś świnia domowa jest trzymana w celach wyłącznie towarzyszących, ale badanie duża związanych z obserwacją robienie różnych testów zadań i tutaj też może powiedzieć ze względów trans pan transplantologii licznych świnie były częściej obiektem zainteresowań eksperymentatorów również pod kątem przy okazji psychicznym no my wiemy, że te świnie mają bardzo szerokie spektrum wyjątkowo inteligentnym zachowanie, jako że ta społeczna, bo każdy z społeczne, że tego czy ssakiem czy ptakiem Zachodu przejawia bardzo o wiele bardziej zaawansowane czy wyrafinowane zachowania i po psie zdolności, których nie mając konta samotni trzeba tak dużym skrócie, bo Czyż można zna jest renta, które są okresowymi samotnikami, a również zachował inteligencję tutaj trzeba uważać taki rodzaj inteligencji mówimy natomiast testy pokazały, że w pewnych aspektach świnie nieporównywalnie lepiej radzą sobie z zadaniami czy pokonywanie trudności od psów, które aż takim punktem odniesienia i żeby podać taki tylko 1 przykład ostatniego nieodległego czasu sprzed dosłownie roku mniej więcej to opublikowano wnioski z badania takiego wejść do kuriozalnego, bo nauczono grupkę świń 4 dokładnie 4 świadom owe grać w grę komputerową na ekranie jako pierwszy możliwe świnia obserwowała sobie mały ekranie port porusza się kursor i mogła punktem kursorem sterować pomocy joysticka, który trąca dała swoim rykiem i chodziło o to, żeby ten kursor tam się odbijał z lewej wprawną z prawej w lewą musiałem ten kursor utrzymać w ciągłym ruchu odpowiednio manipulując tym joystickiem tak, żeby obiekt, który jest tylko plamką na ekranie był w konkretnym miejscu tam utrzymywane przez nią no i okazało się, że śmie sobie świetnie z tym radzą, ale w ogóle to badanie nie jest jest szczególnie nowatorskie, dlatego że 887 lat temu już takie badania robiono na Uniwersytecie Pennsylvania po raz pierwszy wzięto pod uwagę rozumienie abstrakcyjnych symboli świni domowej i wtedy wykorzystano właśnie grę komputerową budżety badania posłużą Uniwersytet Cambridge, a w zeszłym roku jeszcze Uniwersytet stanie, a Indiana nauczył po raz kolejny zupełnie inną grupkę świni sterowania kursorem na ekranie monitora i pokazano, że za 1, jakby testem, że świnie rozumieją abstrakcyjny cel konkretnego działania potrafią zsynchronizować jakąś abstrakcję swoim umyśle i związaną z tym na co patrzą ze swą koordynację swojego ryzyka czy nosa kończąca joystick pojmują mniej więcej abstrakcyjne zasady całej gry czy sytuacji, w której uczestniczą czy mają koncept w głowie no i w sposób kontrolowany odpowiednio reagują rękami sami tak, żeby cel osiągnąć, a co jest zupełnie abstrakcyjne oderwane od rzeczywistości, bo to jest jakiś rodzaj punktu piksela, które nam biega po ekranie, więc mają wyrafinowane, że takie myślenie jak mówił komety wysoka myślenie koncepcyjne myślenie konkretne wyobrażenie owe, czyli myślenie operujące abstrakcyjnymi jakimiś pojęciami i nie wyobrażeniami, a nie tylko myślenie związane z wykorzystaniem tu trach tu i teraz bieżących jakiś prostych działań typu jedzenie czy odpoczynek czy prokreacja więc, a takich obserwacji i też nie naukowych tutaj bowiem amatorskich filmików jest dużo więcej pokazujących, że świnie przejawiają spontaniczne kreatywne rodzaj chociażby zabaw jako stadne zwierzęta bardzo chętnie pomysłu obawiał się ze sobą ślizgając się, stwarzając biegająca, jakimi obiektami typu piłka, bo zachowują się inne w pewnym przybliżeniu trochę jak nasze psy udomowiona, aczkolwiek robią to zupełnie samoistnie spontanicznie nie trzeba specjalnie jako się uczyć, a przede wszystkim no świetnie nie przeszło 15 000 lat udomowienia jak pies, a przyszło udomowienie, owszem, ale kompletnie konkretnie z zupełnie innym celu one mają od początku nam służyć jako pokarm, a nie jako towarzysz, który pracuje pilnuje tropi itd. czyli nie uzyska tego mając świnie domu czy ona teraz jak mój pies teraz leży, jeżeli wstanę, ponieważ inni chcę iść na na zewnątrz wyjść to on przyjdzie do mnie i będzie się takim błagalnym wzrokiem patrzył będzie podbijał oni swoim nosem moją rękę, a więc ewidentnie on się ze mną komunikuje w ten sposób ten jest na tyle wyraziste, że ja wiem, czego ten jest chce co, więc jeżeli chce jeść to idzie potem inne miejsce do miejskiej, jeżeli chce wejść dojdzie do drzwi czy tego z tego kontaktu tego porozumienia ze świnią nie uzyskam no nie uzyskamy, dlatego że zepsuł jako zwrot towarzyszące dlatego się nimi stały, bo właśnie mają bardzo elastyczną zdolność szybkiego rozpoznawania poprawnego interpretowania naszych sygnałów emitujemy świnie nie miały możliwości legł w ewoluować takiej takiej adaptacji i zdolności, ale to nie oznacza to nie znaczy, że świetnie potrafi tego nauczyć, bo ośmieszał wyjątkowo szybko uczą i jeżeli powiedzmy hipotetycznie wstawimy nagle do swego mieszkania SA, które był w schronisku czy innych osób i weźmiemy świnię to samo miejsce, bo jest zdecydowanie nieporównanie szybciej odczyta poprawi nasze intencje świata nie zrobi natomiast świnie równie szybko nauczymy, bo ma do tego ogromny potencjał intelektualny tylko w tym celu też nie otrzymaliśmy tej pory tutaj kwestia komunikacji między gatunkowej jest jednak jednym z głównych czynników, dlaczego my świetnie zrobił karierę towarzysząca a, czyli po prostu od sytuacji, gdy osoby trzymają świnki wietnamskie znam tego osoby, która mieszka w bloku na Gocławiu mieszkankę wietnamską bardzo sobie chwaliła kontakty z nią, a przyczyna była tego, że państwo bardzo chcieli mieć zwierzę, a pan domu był uczulony na sierść bardzo i tak jest główna przyczyna i bardzo chwalili ten kontakt i inteligencję, ale to tylko pozostanie po prostu jednak marginesem świnie w żadnej mierze nie będą stanowiły realną konkurencję dla psów w naszym życiu no nie jeśli weźmiemy koszty utrzymania świni domowej ilość jedzenia i przede wszystkim bardzo szkodliwe negatywne stereotypy ktoś pojawia w naszych głowach na świadomie nieświadomie to świat z takiej kariery, ale moda na utrzymanie świnek wietnamskich pokazuje, że poza tą taką chwilową ekstrawagancją świnia jako zwierzę w niczym nie ustępuje naszym psom natomiast zgodnie czynniki powiedzmy finansowe i gabaryty ilości jedzenia i ich sposób, jakimi się w ogóle on Osiniak myślimy do nich odnosimy bardzo wulgarni przedmiotowy to wszystko skutecznie hamuje taką sytuację, żebyśmy kiedyś przestała być kojarzona tylko z jedzeniem i stała się, żebyśmy się, jakbyśmy dzisiaj lex ciepły pozytywny sposób państwo mam przed sobą książkę, jeżeli państwo interesują kwestie, o których rozmawiamy książkę osobowość na talerzu kim są jeże zwierzęta, które zjadamy Barbara King napisał książkę ona wyszła 2 lata temu wydało wydawnictwo byłaby osobowość na talerzu kim są zwierzęta, które zjadamy myślę, że ona jest do kupienia i no cóż nie porozmawiamy o krowach może przy innej okazji, ponieważ chciałbym to ostatnie 8 minut programu wykorzystać na zupełnie inną kwestię, chociaż dokładnie łączącą się z przemysłową hodowlą zwierząt, jakie pan widzi szansę by sztuczne mięso mięso tzw. probówki zastąpiło nam mięso żywego zwierzęcia, a tym samym ograniczona została lub całkowicie zlikwidowana to straszna rzecz, jaką jest przemysłowa hodowla zwierząt no to chyba pierwszym takim najważniejszym tutaj problemem jest koszt produkcji takiego mięsa z probówki mówiąc kolokwialnie, ale młodzieży o wszystkim jak to będzie powszechnie produkowane tylko jednostkowy spadnie tak bywa ze wszystkim nie tak tylko, że ja mam na myśli generowanie kosztów takich ekologicznych to znaczy duży ślad węglowy ślad wodny, jaki pozostawia po sobie laboratoryjna hodowla tkanek tkanki mięsnej czy włókien mięśni, kiedy hodujemy komórki tkanki to na tym etapie okrył się w tym momencie znajdujemy w badaniach i rozwoju mięsa in vitro to są to jest potężne koszty energetyczne to znaczy my w jaki sposób przyczyniamy się np. do propagowania czystego czystego mięsa od cierpienia u nas czysto cierpienia, bo mamy alternatywę, ale to miejsce nie jest czyste ekologicznie, dlatego że pogłębia kryzys klimatyczny ponieważ, żeby wyprodukować energię, dzięki której obsłużymy cały sprzęt laboratoryjny musimy spalać surowce naturalne więc, ratując powiedzmy w dużym skrócie, ratując zwierzęta, wybierając takie mięso z probówki przyczyniamy się bardzo odlegle i pośrednio, ale wstrzymamy się do ginięcia dzikie bioróżnorodności i by do postępującej katastrofy klimatycznej natomiast sytuacja nie jest beznadziejna, dlatego że mięso in vitro nie jest jedyną alternatywą jest bardzo taki nowatorski i mało znany sposób produkcji czystego mięsa może 300 i od cierpienia i od śladu węglowego i Malty na myśli m.in. izraelski start-up teza, którą nazwała definiuje mięso, które od 2018 roku prowadzi intensywne badania nad maksymalnie my idealną imitacją mięsa ze składników roślinnych, które byłoby jest to sadzie mięsem drukowanym drukarki trzeba i to mięso już zostało na przełomie 2021 roku teraz ostatnich miesiącach ostatecznie przetestowane przedstawione w różnym restauratorom i skonsumowana i jest idealnie można powiedzieć i symuluje wygląd to znaczy tkankę tłuszczową włókna mięśniowe i nawet krew jest całkowicie komponentów roślinnych, bo biegali jak smakuje, bo Sejm jest z drukarki, ale pytanie jak smakuje też znajdą na cudzoziemców smakuje idealnie perfekcyjny jak prawdziwe miał, ale nie ponieść tego nie jadłem, ale czytałem opinię osób, które jadą w Izraelu, a w handlu co ciekawe, gdy można będzie u nas skorzy z skosztować no tutaj jest to pozytywna informacja, że start-up dzięki swoim sukcesem znaczy pozytywnemu odbiorowi ze strony konsumentów uzyskał tak duże dofinansowania z różnych źródeł europejskich, że planują w 2000 zloty w bieżącym roku już rozpowszechnić produkcję tego mięsa i udostępnić to miasto swoje z drukarki różnych częściach Europy, a w przyszłości świata dystrybucja będzie bardzo intensywna co na to fundusze, ale no najważniejsze jest, że nie tylko ogranicza się cierpienie, ale też nie marnuje się wody i minimalnie się się energii elektrycznej, więc ma same zalety jak do tej pory żadnej wady krytycy nie znaleźli niema krytyków tego pomysłu, więc tutaj wiąże duże nadzieje z tym start-upom, a ja po raz pierwszy usłyszałam o tym etapie właśnie, słuchając kilka dni temu przysłuchując się temu spotkaniu, w którym pan o tym powiedział zależało, żeby to padło na antenie naszej antenie kilkakrotnie rozmawialiśmy o tym mniejsze z probówki, ale jeszcze nie o tym co powstał w Izraelu co zresztą widzę dosyć nowa sprawa, bo pan powiedział zdaje się 2018 rok poza tym start-up tak tak taką w ciągu 3 lat teraz intensywnie pracował natomiast osoby zainteresowane albo mogą wpisać po prostu w wyszukiwarkę z Redefine mięso czy też mięso drukarki technologiczne albo pod filmikiem na YouTubie, który jest nagraną rozmowę ze mną tam umieściliśmy materiały nagle się opierałem muszą znaleźć rynki, więc może od źródła szybko należy zapoznać się z nimi koszt państwa 20marca, czyli dzisiaj obchodzimy międzynarodowy dzień bez mięsa dlatego ta rozmowa była poświęcona zwierzętom, które zjadamy mówiliśmy tylko kura i świnie ach, przecież nie są jedyne zwierzęta i obiecuję państwu, że wrócimy do tego by porozmawiać o ich psychice i o ich uczuciach, a moim gościem był pan prof. Marcin Urbaniak tak sektor jeszcze raz powiedz tylko pan prof. Marcin Urbaniak kognitywistyka etyk, który zajmie się procesami poznawczymi i podmiotowością zwierząt czy rozumiem, że nie tylko być może ten film w tym czasie wypowiada można znaleźć na YouTubie nie jest, więc nagle tematy znany jest jest w styczniu nagraliśmy filmik w ogóle czym jest podmiotowość jak działa świadomość u różnych gatunków zwierząt i dzikich i udomowionych towarzyszących jeszcze w planach jest kolejna rozmowa mają, więc będzie, więc takich materiałów i czy to spotkanie, o którym mówiłam podmiotowość na talerzu pani orientuje ono jest w sieci można zobaczyć tak jest na YouTubie na stronie zielonych wiadomości na stronie zielonych wiadomość zachęca państwa wszystkich jak również do przeczytania książki osobowość na talerzu kim są zwierzęta, które zjadamy książka wyszła już 3 lata temu Barbara kim jest autorką, a ja bardzo bardzo panu serdecznie dziękuję za to, że znalazł pan czas w sobotę by się z nami spotkać dziękuję bardzo, serdecznie pozdrawiam Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WEEKEND RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA