REKLAMA

Rząd mówi o wycieczkach na Marsa, kiedy my walczymy o przetrwanie - prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2021-03-21 11:00
Prowadzący:
Czas trwania:
09:19 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
magazyn TOK FM zaprasza Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu w niedzielę 21marca zapraszam na nasz niedzielny magazyn Radia TOK FM jak co tydzień zresztą będziemy państwem aż do godziny piętnastej wydawcą tego programu Tomasz Kopka realizatorem Szymon Kuliś co dziś w programie nasze stałe cykle podróże małe duże dziś Chiny ruszy na zdrowie bieg z czystą przyjemnością taki z przesłaniem czystości w sporcie również niedzielny obiad to godność przy świątecznym Rozwiń » stole, więc wielkanocna zbiórka żywności jak dzieckiem to z kolei edukacja kulinarna żywieniową kulinarne i dlaczego warto uczyć dzieci gotować tematy bieżące dotyczące także covidu od godziny trzynastej życie w covidzie nasze stałe cykle o szczepieniach będzie także o tym jak koronawirus wpływa na nasze oczy, a także jak przebiegają szczepienia wśród ludzi dotkniętych kryzysem bezdomności nasi goście po czternasty będzie Janusz Panasewicz wokalista grupy Lejdis pan, który obchodzi swoje czterdziestolecie dziś także powiemy o książce kwarantanna skoro utrzymujemy się w tematyce koronawirusowej to tylko bowiem pięćdziesiąty piąty już tydzień w pandemii no trudno tak jest ale, toteż determinuje wybory tematów do naszego programu pierwszy będzie właśnie pandemii traktował naszym gościem jest Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry kłaniam się panu dzień dobry państwu dzień dobry panie redaktorze właściwie nie wiem od czego zacząć po pierwsze, bycie tak to w bardzo trudnej sytuacji całej branży, ale też nie chcą wprowadzać takiego tragizmu naszej rozmowy, choć przecież sytuacja daleka jest od optymistycznej biorąc pod uwagę od kiedy znów cała branża jest zamknięta no tak ja mogę powiedzieć jedno no wczoraj jesteśmy na pierwszym miejscu w Europie żyją, jeżeli chodzi o zakażenia koronawirusa chyba mamy trzecie miejsce w Europie, jeżeli chodzi o śmiertelność mówię to w kontekście, że gastronomia jest nieczynna w 80% tego rynku od października zeszłego roku, czyli za parę dni chodzimy szósty miesiąc lockdownu branży gastronomicznej fitness branży eventowej i turystycznej hotelarskiej z małymi przerwami, więc chciałbym zapytać ministra zdrowia i pana premiera ogłaszającego restrykcje jak ma się do tych restrykcji gastronomia, która nie działa od tylu miesięcy, a mamy pierwsze miejsce w Europie, jeżeli chodzi o zakazie myślę, że nie panujemy nad sytuacją dzisiaj kompletnie branża jest w zapaści finansowej, a Polski fundusz rozwoju proszę państwa odmawia subwencji finansowych piszą, że ma uzasadnione podejrzenia nieprawidłowości nadużyć przedsiębiorcy, czyli ma jakieś podejrzenia nie pisze dokładnie, o co chodzi przedsiębiorcą, a oni otrzymują subwencji finansowych jest to karygodne u postępowanie PR-u apelowałbym do pana prezesa Pawła Borysa, żeby się garną ze swoim zespołem i żeby przynajmniej powiedział przedsiębiorcą co mają poprawić swoich wnioskach, żeby te subwencje finansowe otrzymać kolejna grupa no to są przedsiębiorcy, którzy zanotowali przez to ostatnie miesiące powyżej 70% spadku przychodów i niestety nie otrzymali żadnej pomocy finansowej od rządu manipulacja kodem statystycznym, bo tego chyba muszę nazwać czy ten kod PKD nieszczęsny kod PKD, który pozbawił wielu przedsiębiorców pomocy finansowej, ponieważ no kiedyś byli pytani proszę wpisać jakiś tam kod działalności gospodarczej dla potrzeb statystycznych głosu, a teraz są pomijani wykluczani z pomocy finansowej no i znowu zestawia to wszystko z tragedią tych przedsiębiorców, którzy nie mają środków nie mogą płacić wynagrodzeń swoim pracownikom nie mogą zapłacić czynszu dlatego zbieramy przedsiębiorców do pozwu zbiorowego mamy już prawie 500 przedsiębiorców, którzy tego pozwu przystąpią, dlaczego no będziemy walczyć o odszkodowania będziemy integrować wszystkich przedsiębiorców nie tylko branży gastronomicznej, ponieważ chyba mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością musimy jako przedsiębiorcy powiedzieć polityce stop i powiedzieć przedsiębiorczości start, dlatego że my nie jesteśmy w stanie załatwić spraw ważnych, żeby przedsiębiorcy, którzy wnoszą 98% podatków do produktu krajowego brutto otrzymali pomoc finansową ani niestety rząd serwuje nam plany odbudowy kraju wielomiliardowe plany opowiada nam wycieczkę na Marsa opowiada nam o elektrowniach wiatrowych natomiast my walczymy o przetrwanie walczymy o pensji dla naszych pracowników i walczymy o to, żeby może po świętach wielkiej nocy otworzyła się gastronomią np. na świeżym powietrzu wolnym powietrzu, bo nie może to działalność, bo pozwoli pan zatem teraz pytanie czy istnieją rozwiązania pańskim zdaniem tak padające ze strony Izby gospodarczej gastronomii polskiej czy też ze strony rządowej, które mogłyby uratować branżę nie całą rzecz jasna, bo przecież wielu przedsiębiorców z tej branży już zawiesiło bądź zakończyło swoją działalność wskutek wielomiesięcznego lockdownu ja myślę proszę państwa, że pierwszy temat, gdzie znowu rząd, ale naprawdę to trzeba polityczne odniesienie jest sceptyczny do obniżenia podatku VAT do 5% na wszystkie usługi gastronomiczne nie tylko na żywność też napoje, więc momencie ruszymy co spowoduje spowoduje to konkretnie poprawę płynności finansowej naszych biznesów, żebyśmy mogli zapłacić te odroczone podatki ZUS i do urzędów skarbowych i i czynsze, które albo mamy zawieszona, bo mamy ciut obniżone i drugi temat właśnie, o którym powiedziałem to część, że rząd musi nam pomóc w regulacjach opłat czynszowych szczególnie do wynajmujących komercyjnych, bo nie wszyscy są elastyczni niektórzy nie obniżają czynszów najmu albo obniżają nieznacznie też drugi temat, który musimy załatwić i tak jak powiedziałem apelujemy do PR-u, żeby zajął się przedsiębiorcami, którzy do dzisiejszego dnia nie otrzymanie subwencji finansowych naprawdę nie wiedzą, jakiego powodu musimy te 3 sprawy załatwić i myślę, że rząd powinien przygotować konkretny program dla tych przedsiębiorców, którzy zanotowali spadek powyżej 70% przychodów muszą mieć jakąś pomoc finansową będą masowe zwolnienia są to sprawy, które muszą być po prostu teraz załatwione i tyle w temacie nie możemy czekać bo, bo nie wiemy, kiedy otworzymy ja mam nadzieje, bo jestem optymistą, że gastronomia ruszy jednak po świętach wielkiej nocy przynajmniej na na wolnym powietrzu mamy 2 minuty jeszcze jedno pytanie jak pan ocenia pomysł wprowadzenia takiego rozwiązania bon żywnościowy, bo jest nim coraz głośniej no wie pan, jeżeli ja nie rozumie naprawdę nie rozumie branża też nie rozumie, ponieważ pan premier pan minister zdrowia namawiają, żeby pracownicy biur pracowali zdalnie, czyli gry w domach, więc raczej rodzinnie będą gotować potrawy to nie jest chyba czas miejsce rozmawianie Bona gastronomicznych teraz ja myślę, że teraz musimy rozmawiać o innych sprawach jak właśnie obniżenie VAT-u, żeby poprawić płynność finansową czy załatwienie do końca subwencji finansowej PFR bony gastronomiczne dobry temat jak będziemy krok po kroku odmrażać gastronomii nie dajmy sobie chyba jeszcze 23 tygodnie na ten sposób pobudzenia i gastronomii w Polsce nie tylko dziękuję panu bardzo za rozmowę był z nami Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej państwa, jako że zbliża się 1118 zapraszam teraz na informacji Radia TOK FM po informacjach nasz stały cykl podróże małe duże naszym gościem będzie Grzegorz Kapla autor książki Chiny bez wzajemność Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 40% taniej w zimowej promocji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA