REKLAMA

Dlaczego warto uczyć dzieci gotować?

Jak z dzieckiem
Data emisji:
2021-03-21 12:40
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:33 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
jak z dzieckiem w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwo ponownie w towarzystwie kolejnego naszego gościa z nim pani Katarzyna Woźnicka wiceprezeska fundacji szkoła na widelcu edukatorka żywieniowa dzień dobry dzień dobry witam państwa przyznam, że pewnie wielu naszych słuchaczy wypowiadam się przecież ich imieniu pewnie nie słyszało o takim segmencie edukacji, jakim jest no właśnie ta żywieniową kulinarna to chyba stosunkowo nowy etap w tym edukacyjnym Rozwiń » rozdziale prawda tak myślę, że z 1 strony bardzo umowę jako Fundacja staramy się zachęcać do tego, żeby ta praktyczna nauka zasad zdrowego odżywiania poprzez gotowanie pojawia się coraz częściej szkoła przedszkole natomiast wynika z tego, że i, kiedy się uczyliśmy się gotować w domu i tak naprawdę ta wiedza była przekazywana z pokolenia na pokolenie teraz nauka jest coraz prężniej rozwijana i wiele rzeczy się zmienia jest dużo nowości, a więc też zachęcamy do tego, żeby właśnie w szkołach przedszkolach tak będzie tym aktualną wiedzę, ale właśnie w tej praktycznej formie myślę, że to w jaki sposób kształtuje się też pojawienie się nadwagi otyłości w naszym społeczeństwie spowodowało, że taki element praktycznej nauki jak dbać o siebie przez zdrowe odżywianie, a wiadomo, że umiejętności gotowania sprzyjają temu, żebyśmy jedni lepiej jest ważne do tego, żebyśmy właśnie uczyli tego się już od najmłodszych lat co pani proponuje nie wiem utworzyć nowy przedmiot, który traktowałby szeroko pojętej dietetyce żywieniu człowieka uczynić z tego taki sążniste rozdział w dziale biologia czy też nie wiem próbować jeszcze inaczej, wprowadzając te naukę jako jako przede wszystkim przedmioty praktyczne który, który pozwoli nam zrozumieć istotę dobrego odżywiania chętnie Enea myślę, że wiemy, że mu w ministerstwie edukacji pojawiają się takie chęci do tego, żeby taki przedmiot się pojawią jak nasza zdrowia od razu wejdą słowo chęci, które się pojawiają do realizacji w praktyce to jest droga jak stąd do księży przynajmniej dokładnie tak dlatego my robimy swoje i zachęcamy szkoły do tego, żeby same podejmowały takie inicjatywy i same wdrażały takie lekcje związane ze zdrowym odżywianiem w ramach różnych przedmiotu, dlatego że ożywienie gotowaniem te bardzo interdyscyplinarny rzecz w UE możemy się przez ten nim gotowanie uczyć matematyki języka obcego możemy się uczyć historii UE wielu wielu przedmiotów szczególnie w tym nauczaniu PN zintegrowane w klasach 13 i zerówkach w przedszkolu nauczyciele mają taką przestrzeń do tego, żeby właśnie te zajęcia związane ze zdrowym odżywianiem wprowadzać również w tej praktycznej formie UE oczywiste teraz jest dosyć utrudnione przez sytuację, którą mamy wywołaną koronawirusem miast my jako Fundacja 2017 roku prowadzimy taki program dobrze wiemy ze szkoły na widelcu UE, dzięki któremu możemy bezpłatnie przekazywać nauczycielom scenariuszy lekcji karty pracy propozycje zajęć praktycznych do realizacji z uczniami w czasie lekcji w ciągu całego roku szkolnego i wiemy, że również tej pandemii elekcję zdalnych odbywają jest to bardzo fajne, bo bardzo mocno integruje rodzica jest dużo łatwiej z dziećmi ze wspólnie przygotować ugotować niż np. uczyć matematyki to gotowanie i poza szkołą też powinno pojawiać się w domu tak jak najmłodszych lat powinniśmy dzieci zapraszać do kuchni, bo to naprawdę praktyczny sposób pomaga po prostu dawać nam zdrowe nawyki żywieniowe myślę, że my wszyscy wiemy, że powinniśmy jeść dużo warzyw owoców i dobrze znamy zasady zdrowego odżywiania, ale w praktyce wygląda różnie, więc najlepiej zachęcać dzieci do stosowania tych zasad poprzez praktyczne pokazywanie im w jaki sposób tę dietę komponować jak można wspólnie przygotowywać posiłki ta praca w kuchni jest bardzo integrująca tak my zachęcamy rodziców do tego, żeby UE już, że już od najmłodszych lat już 33 latkami próbowali coś tam wspólnie przygotowywać, bo buduje bardzo bardzo fajną relację zjedzeniem to jest jeszcze 1 rzecz pani wspominała o tych walorach szeroko pojętej edukacji żywieniowej, które pozwalają strącić w kleszcze nie elementy historii biologii geografii itd. ale to przede wszystkim też umiejętność życia społecznego prawda to lekcja wychowawcza przede wszystkim zdecydowanie jest taka umiejętność, która jestem bardzo bardzo potrzebna w życiu i oczywiście możemy się zastanawiać czy matematyka język Polski EU są potrzebne w tym samym stopniu ja uważam, że tak natomiast gotowanie to jest coś wie co możemy wykorzystywać później przez całe życie to jest coś po sprawia, że jesteśmy bardziej samodzielnie możemy podejmować bardziej samo świadome decyzje i w sklepie i restauracji i umieć podejmować każde zdanie na temat tego co położyć na talerzu, a i dlatego z naszego punktu widzenia jest to bardzo ważne, żeby z dziećmi rozmawiać o jedzeniu pokazywać im różne produkty spożywcze uczyć je czytać etykiety i wprowadzenie do kuchni jak najwcześniej, dlatego że wcześniej zaczniemy tym większą mamy szansę na sukces i pamiętam ze swoich czasów szkolnych już w szkole podstawowej, że usiłowano nam proponować takie zabawy w przygotowanie pożywienia i to były lekcje zajęć praktyczno-technicznych pani pewnie nie pamięta pani nie ma prawa takich pamiętać ZP TUW tzw. ale na tych ZP tak to nauczyciele proponowali, żebyśmy przygotowali sałatki albo kanapki, bo to były jedyne 2 rozwiązania, które proponowano nam wówczas i nie, czyniąc żadnego wyrzutu ludziom, którzy odpowiadają odpowiadali wówczas za edukację ze zdrowym żywieniem miało to niewiele wspólnego każdy przyniósł swój majonezu dawaliśmy tego ile ile się dało warzywa były tylko dodatkiem momentami nawet zbędnym może pana wyprowadzić błędów bardzo dobrze to pamiętam UE myślę, że przez wiele wiele lat niewiele w tej materii zmieniło i faktycznie to gotowanie pojawia się szkoła PN właśnie takiej formie raczej zabawne raczej jednorazowego gotowania robienia własnych sałatek kanapek na bazie różnych wątpliwej jakości produktów i to czynny PN naprawdę intensywnie pracujemy to tak, żeby pokazywać nauczycielom, że warto poprzez to bardzo atrakcyjną formą formę no bo to gotowanie jest przyjemne, jakby to budzi fajne pozytywne emocje to jest dla dzieci jakaś atrakcja również przekazywać taką wartościową wiedzę act, czyli ten umówmy się, że słodycze czy różnego rodzaju produkty przetworzone takie jak parówki kabanosy nie wymagają naszego marketingu, dlatego że dzieci są przeładowane informacjami na temat tego, jakie to jest pyszne, skąd pochodzi i ich tak to będę zawsze będzie przez dzieci uwielbiane, a my, jeżeli już niemal takie kroki ku temu, żeby zrobić coś z dziećmi wkładam w to wysiłek i czasu nie oszukujmy się prowadzeniem warsztatów kulinarnych to nie jest rzecz, którą można zrobić je 5 minut trzeba na to poświęcić czas bez względu na to czy robimy to na razie fajnych produktów takich jak warzywa owoce czy robimy to na bazie wątpliwe jakości produktów, więc jeżeli już poświęcamy na to czas swoją uwagę wykorzystujemy do tego właśnie te produkty, które przede wszystkim chcielibyśmy, żeby nasze dzieci polubiły i chciały ich trybowi, acz i ten naprawdę po wielu latach gotowania z dziećmi ja uważam, że to nas dorosłych bardzo często jest taka bariera, że dzieci nie chcą jeść warzyw albo czegoś nie lubią, prowadząc warsztaty kulinarne często prosimy rodziców zrobienie 2 kroków do tyłu UE do władz słyszymy tego nie ruszaj tego nie jest tego nie lubisz, a rodzice nie są bardzo zdziwieni kiedy, kiedy patrzą jak dziecko w takim swoim naturalnym otoczeniu z innymi dziećmi po tym, jak my opowiemy jak rośnie ten Burak jak wyglądamy pokażemy jak dziecko z chęcią tego pokrojonego przez siebie buraka spróbuje, a i to jest niesamowite, że tak naprawdę powinniśmy dzieciom dawać też kwestię podejmowania własnych decyzji i zabierając właśnie za wspólne gotowanie czy to w domu czy w szkole przede wszystkim nie zmuszać do 1 traktować to wspólne gotowanie i armii przygodę jako taki element oswojenia się w danym produktem i jeżeli już dotknie dziecko tego produktu pokroić go powoła HS sprawdził jego strukturę to też już jest nasz sukces tak jakby ten fajnie było, gdyby po każdych warsztatach wszystko znikało z talerzy na nie zawsze tak się zdarza myślę, że ten gen ten model małych kroków jest bardzo ważne i też kluczem do sukcesu trzeba pamiętać o jak wiele badań na to wskazuje, że dzieci potrzebują stopniowo poznawać różne smaki i czasami UE czasami trzeba czegoś dotknąć albo spróbować 10× nawet niektóre źródła mówią nawet 20 podania, żeby nam posmakowała dni albo, żebyśmy całą pewnością powiedzieć to nie jest nasz smak też myślę, że powinniśmy dać dzieciom taką Eddy wrzało możliwość podejmowania decyzji, że czegoś nie Lubie i to, że raz dziecko czegoś nie lubi to wcale nie znaczy, że za miesiąc albo za pół roku musi to nie zmieni, więc zachęcam do tego, żeby właśnie podejmować różne próbę mamy tak dużo warzyw owoców, z których dzieci mogą wybierać i że warto właśnie podawać różne produkty, ale podchodzi do tego też takim szacunkiem do tego dziecka, jeżeli nie smakuje, a nota na tym polega na tym polega też być trochę z rodzicami, że czasami nie osiągamy sukces natomiast panie razem z pani prezes jeszcze 1 rzecz pani mówi o tym, że warto, żeby rodzic wiem, że dobrze wychwyciły zrobił 2 kroki w tę moim zdaniem to musi zrobić cały potężny dystans w tych niejeden rodzic bo, bo znam przykłady, kiedy dzieci w pozytywnym znaczeniu tego słowa nafaszerowane wiedzą dietetyków usiłujące zdrowo się od 1 potykają opór ze strony rodziców, którzy mówią, którzy też przez przyciągają przecież przez lata nawykami, którzy mówią nie nie będziemy nic zmieniać będziesz na swoim to dopiero może tam kombinować póki co będziesz jadł jadł to co myśli pod nos podsunie no tak myślę, że to jest kwestia też edukacji społeczeństwa nie tylko dzieci, ale również osoby dorosłe i one również osób odpowiedzialnych za żywienie dzieci, dlatego że jako Fundacja pracujemy nie tylko samymi dziećmi, chociaż się tutaj faktycznie robimy duża natomiast pracujemy też z nauczycielami z personelem szkolnych stołówek, który jest odpowiedzialny za to jak wyglądają posiłki dzieci w szkołach przedszkolach również z rodzicami to jest system naczyń połączonych tak to tak naprawdę dziecko decyduje o tym co jest dziecko ewentualnie może decydować ile czego zje i ja też zachęcam państwa do tego, żeby właśnie pamiętać o tym podziale obowiązków, że my jako rodzic jesteśmy odpowiedzialni za to kiedy dziecko zje i co ja natomiast dziecko powinna mieć taką możliwość podjęcia decyzji ile tego zje dlatego, że to podejmowanie decyzji o 1 ma siłę ja wiem, że bardzo często jest zwoływane taką krótką troski o dziecko żona Nina wie, że nie będzie głodne natomiast dzieci bardzo często ME są bardzo mądrej znają swój organizm, jeżeli od najmłodszych lat faktycznie ten podział odpowiedzialności jest właśnie taki jak powiedziałam, czyli rodzic decyduje, kiedy i co miał dziecko ile to budujemy to są takie dobre podwaliny do budowania zdrowych nawyków żywieniowych i ja zachęcam też rodziców do tego żeby, starając się dzieci albo mając dzieci właśnie szukać dobrych źródeł wiedzy do dziecko jest świetnym powodem do tego pojawienie się dziecka w rodzinie, żeby też tą naszą dietę trochę zmienić zmodyfikować, żeby zacząć jeszcze trochę lepiej i należy też pamiętać o tym, że najważniejszym czynnikiem sukcesu jest to jakim my dajemy dziecku przykład, czyli UE, jeżeli oczekujemy od dziecka, żeby jadł warzywa owoce, a sami istniejemy jony nigdy nie pojawia się na naszym talerzu NATO będzie nam bardzo ciężko przekonać dziecko, dlatego że te warzywa owoce są naprawdę wartościowe, że warto jeszcze myślę, że ciężko jest zrozumieć dziecku, dlaczego mama albo Kato nie jedzą warzyw mają inne rzeczy na talerzu, a ja muszę jeść coś za co nie daj Boże jeszcze nie nagradzają, że rozwija, więc to zaczynamy tak naprawdę od najmłodszych lat właśnie staramy się budować tak taką dobrą relację z jedzeniem, którym to jest dla mnie nie jest nagrodą, a nie nagradzamy za jedynie warzyw owoców lub zdrowych produktów produktami niezdrowe ni no bo to od razu od początku pokazuje nam, że coś jest nie tak, że coś jest nie tak dobrym jedzeniem, więc przede wszystkim zachęcam do tego, żeby mając dzieci i zastanowić się też tak to na spokojnie przeanalizować swoje swoją dietę swoje nawyki żywieniowe jemy może wykorzystać ten czas pojawienia się dzieci na to, żeby wprowadzić też jakieś małe zmiany w swoim żywieniu pani Katarzyna Woźnicka wiceprezeska fundacji szkoła na widelcu edukatorka żywieniowa opowiadała nam o tym czym jest edukacja żywieniowa kulinarne, dlaczego warto uczyć dzieci gotować dziękuję pani bardzo dziękuję bardzo, państwa zapraszamy teraz na informację Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: JAK Z DZIECKIEM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA