REKLAMA

Powolna śmierć polskiej gastronomii

A teraz na poważnie
Data emisji:
2021-03-24 12:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:54 min.
Udostępnij:

Polska gastronomia od 5 miesięcy jest zamknięta. Możliwa jest jedynie sprzedaż na wynos i w dostawie. O sytuacji w gastronomii w okresie pandemii rozmawiamy ze Sławomirem Grzybem z Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej. Z sekretarzem organizacji, skupiającej pracowników gastronomii rozmawiamy o skali pomocy rządu przeznaczonej dla gastronomii, kontrolach Sanepidu i służb lokali, które się otworzyły pomimo obostrzeń. Komornicy, upadłości i problemy finansowe to obecnie codzienność polskich restauratorów.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
kolejnym gościem programu Sławomir Grzyb sekretarz generalny zarządu Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwu gastronomia w Polsce umiera no w dalszym ciągu trwa lockdown, który jutro premier zamierza jeszcze rozszerzyć znacząca część restauratorów w Polsce nie otrzymało żadnej pomocy, więc sytuacja jest rzeczywiście fatalna to są dramaty ludzkie, które możemy zobaczyć na ulicy niektórzy sprzedają sprzęt restauracyjny za bezcen to po prostu Rozwiń » dniem nie mają z czego żyć jak uratować tych przedsiębiorców najpierw odniosę się do komunikatów, które słyszeliśmy my przed chwilą dramatyczny wzrost zachorowań śmierci no jak widać gastronomia w żaden sposób się nie przypadnie przyczyniła do tego, że mamy wzrost to co zapowiadał premier w październiku, że musi zamknąć gastronomia, bo będą dramatyczne sytuacje dramatyczne sytuacje mamy mimo zamknięcia gastronomii, ale mamy w gastronomii tak jak pan powiedział sytuacje też dramatyczną właśnie, dlatego że rząd celowo świadomie pominął wykluczył z pomocy my szacujemy na około 20 000 lokali podam przykład PFR prezes PFR Paweł Borys podaje cieszy się z tego, że 15 592 firmy otrzymało pomoc gastronomiczną podkreśla 15,51000 na 76 000 lokali gastronomicznych w Polsce przed marcem 2020 to jest skala pomocy, jaką rząd przeznaczał przeznaczył dla gastronomii te lokale, które się otworzyły, bo wielu przedsiębiorców otworzyło lokale od stycznia prowadzi działalność mimo zakazu to są te, które nie dostały żadnej pomocy żadnej i no z informacji, które docierają do nas tutaj wczoraj dzisiaj premier wierzy, że tych lokali jest mnóstwo i próbuje łatać dziurę szkolne 5 miesięcy bez pomocy to jest to, o czym pan powiedział że, że wyprzedają tam już są komornicy syndykowi więc łatwo jest moim zdaniem pomóc temu gastronomii tylko trzeba chcieć, kto nie chce no tutaj my widzimy innego ministra finansów Tadeusza Kościńskiego, który świadomie celowo blokował zwiększenie tej pomocy w sejmie tarczy 60 potem w tych dotacjach tarczy 6607080 to samo było w PFR 20 też była blokada ze względu na PKD wiodące PKD jak jak widać wiodące PKD gastronomiczna ma tylko 25%owa to jest to, o czym rozmawialiśmy także z Mikołajem Ziółkowskim, czyli branżą koncertową właśnie o PKD, czyli kot taki, który wpisujemy przy założeniu firmy właściwie w tej chwili to jest być albo nie być dla przedsiębiorców jeszcze niedawno była to czysta statystyka i właściwie po to, bez znaczenia, jaki mamy kod PKD teraz okazuje się, że to jest znaczenie kluczowe dla otrzymania pomocy, bo są te kody, które pomocy zwyczajnie nie dostają tak jak powiedziałem minister finansów wiedząc dokładnie ile tych firm nie otrzyma pomocy taką decyzję podjął te panie odpowiedzialne za to jedyna forma, jaka jest w tej chwili możliwe to uruchomienie nie wiem tarczy PFR 30, gdzie odstąpić od kryterium wiodącego PKD, a jedynym kryterium będą straty spadek obrotów powyżej 50 050%, więc nie ma możliwe tylko 1 tylko no trzeba to zrealizować izba gospodarcza gastronomii polskiej proponuje ustawę czynszową, o co chodzi na ostatnim spotkaniu, na które zostaliśmy zaproszeni przez ministerstwo rozwoju podawaliśmy właśnie przykład część, która są tym gwoździem do trumny tutaj potrzebna jest rozwiązanie ustawowe, które zobliguje do do obniżenia tych części w takiej trudnej sytuacji najem wynajmujących rząd musi przeprowadzić, bo inaczej no to będzie taka sytuacja, jaka jest w tej chwili dramat my ze swej strony złość zgłaszamy od od kilku miesięcy różne propozycje nie wiem w tej chwili jak już ciepło robi to przecież można uruchomić ogródki gastronomiczne, żeby ludzie kupujący na wynos no przynajmniej mogli usiąść na krzesłach przy stolikach zjeść to co co jedzą na stojąco jedzono nie na ławkach parkach samochodach natomiast jak my sobie z tym radzimy w tej chwili rozszerzamy zakres firm, które mogą przystąpić do pozwu zbiorowego, bo to jest jedyna formuła w tej chwili dochodzenia od rządu z strat, które firmy poniosły w wyniku działań rządu do tej pory żeśmy skupia firmy gastronomiczne lokale gastronomiczne rozszerzamy w tej chwili formuła wszystkie firmy, które mają dokładnie takie same spadki obrotów mają straty kto, które są w stanie udowodnić powiązanie tych strat z zamknięciem lokali gastronomicznych, a nie obawia się pan przepraszam za czarnowidztwo ale, że to jest trochę tak jak się słyszy w taki kuluarowych rozmowach rządzących może po prostu jedni bankrutują przyjdą inni no cóż jest pandemia nie możemy ratować tych, którzy bankrutują w tej chwili trzeba zostawić samych sobie metę już słyszeliśmy w listopadzie od przedstawicieli rządu, że no trudno kilkadziesiąt tysięcy firma musi upaść wzruszenie ramion tyle, więc to jest problem społeczny to nie jest problem pojedynczych przedsiębiorców, którzy sobie nie radzą tylko to są doprowadzeni przez decyzje rządu do do do takiej sytuacji przedsiębiorcy to już jest łamanie praw człowieka w sejmie 25lutego mieliśmy konferencję, na której właśnie ten temat poruszyliśmy mamy już ekspertów prawa Międzynarodowego, którzy analizują łamanie praw człowieka przez rząd w związku z tym no to jest tego typu sytuacja problem społeczny i łamania praw człowieka, ale jakie, jakie możliwości nacisku mają restauratorzy wobec rządu, który nie czuje się zobowiązaniami wobec części właśnie tych, o których pan mówił tych z niewłaściwym kodem PKD w swojej firmie czy tych, którzy w którym, którzy po prostu radnej po bardzo nie otrzymali jedyną formą nacisku jest to co realizują ci przedsiębiorcy otwierają swoje lokale mimo kontroli policji mimo kontroli sanepidu mimo kar są daniem są zdesperowani ni lokale otwierają dochodzi do takich sytuacji, że policja w tej chwili spisuje gości tych lokali idą robić doniesienia do prokuratury wszystko to jest nielegalne, bo goście, którzy przychodzą do tych lokali mają świadomość nie wszyscy wiedzą lokale są zamknięte, jeżeli ktoś idzie do lokalu, bo chce tam zjeść to znaczy, że mierze na siebie ryzyko, bo chce ratować tych restauratorów z 1 strony z drugiej strony rządzący mają już świadomość, że przy nas w najbliższych wyborach nastąpi zmiana rządu to myślę, że będzie rewolucja na na tym rynku politycznym, bo rozmawiam z restauratorami z rejonów powszechnie uważanych za rejony, gdzie głosuje się na prawo sprawiedliwość porozumienie Gowina czy solidarną Polskę pana Ziobry, czyli Podkarpacie podlaskie cały pas południowy oczywiście rząd przekupić część tych samorządów część tych przedsiębiorców zresztą ktoś robi tutaj zwróciłbym jeszcze na 1 aspekt uwagę tarcza PFR 20 jest tzw. § 11 regulaminu PFR, który odmawia opinii przyznania pomocy na widzimisię tej organizacji, ale rozumiem za łamanie obostrzeń covidowych nie podejrzenie przestępstwa tutaj nie ma na używam celowo określenia przestępstwo, bo tam chodzi o podejrzenie że, że są jakieś nieprawidłowości żaden przedsiębiorca, którzy uzyskał odmowę rozpatrzenia wniosku nie otrzymał informacji, jakie to są przyczyny konkretne przyczyny są przedsiębiorcy mamy tutaj kilku takich przedsiębiorców, których zgłosiliśmy do PFR, żeby wyjaśnić sprawę, gdzie mają wszystkie tak powiem zaległości regulowane wszystkie kryteria spełniają nie mają otwartych lokali mimo to nie otrzymali, bo jest jakieś podejrzenie podejrzewamy, że tam jeszcze jest już jest czarna lista tych przedsiębiorców, którzy są niewygodni, którzy np. nie wiem czy są członkami Izby gospodarczej gastronomii polskiej myśli pan nie chodzi np. jakiś drobny donosi, że noże termin ten restaurator po prostu otwiera swoje podwoje w tzw. podziemiu restauracyjnym i że to wie pan no można sprawdzić poza tym, dlaczego otwierano, dlatego że niema pomocy, więc daje, bo pomoc nie będzie musiał otwierać izba postuluje obniżenie stawek VAT do 5% na całą ofertę gastronomiczną szybko, że minister finansów, a przede wszystkim premier zdecyduje się taki krok to jest jednak bardzo poważne szanse zbić premier i minister finansów zrobią ten krok tylko to będzie takie zagranie marketingowe reklamowe, że obniżą do 3% do 5% przepraszam VAT na jedzenie w gastronomii, żeby wykazać się tym że, że oni pomagają gastronomii i obniżenie o 8% napięć samego jedzenia, czyli my szacujemy, że dziś 40% obrotów gastronomii często jedzenia, owszem, odrobinę pomoże, ale to nie będzie żaden istotny element pomocowy dlatego my już 19września ubiegłego roku złożyliśmy petycję do ministra finansów to bardzo dobrze uzasadniającą zmniejszenie tego VAT-u do 8% na wszystko, czyli na napoje na alkohol na piwo, bo to tylko może być tak powiem pomóc gastronomii odbić się od dna, ale nie ma dobrej woli po stronie ministra finansów i rządu, więc nie nie sądzimy, żeby oni pokazali, że zależy na utrzymanie tych lokali bardzo dziękuję za rozmowę Sławomir Grzyb sekretarz generalny zarządu Izby gospodarczej gastronomii polskiej był państwa moim gościem więcej sytuacji gastronomi reportaż Pauliny Nawrockiej po prostu się nie utopić który, która zebrała głosy pracowników branży gastronomicznej i restauratorów to dziś o godzinie dwudziesty dwudzieste zapraszam także na mikrofon Radia TOK FM i właśnie ten reportaż i to wszystko co dzisiaj przygotowaliśmy dla państwa razem z Katarzyną Borowską i Tomaszem Krzemińskim program realizował Szymon waluta za chwilę informacje, a po ich połączenie, na które zapraszam w imieniu Jakuba Janiszewskiego Mikołaj Lizut do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: A TERAZ NA POWAŻNIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA