REKLAMA

Grupa migrantów i uchodźców gotuje w Warszawie potrawy z całego świata

Magazyn Radia TOK FM
Data emisji:
2021-03-28 14:40
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:00 min.
Udostępnij:

Słuszna Strawa to kolektyw migrantek/-ów, uchodźczyń/-ców. Ich rolą jest przede wszystkim docieranie do zasobów, które dla obcokrajowców nie są dostępne.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny magazyn Radia TOK FM jest już z nami nasz kolejny gość pani Alicja Qandil z kolektywu słuszna Strawa dzień dobry kłaniam się pani Alicjo dzień dobry słuszna sprawa czy słuszna sprawa może słuszna sprawa jeśli chodzi o słuszną strawę, o czym porozmawiamy za chwilkę na naszej antenie dokładnie tak słuszna sprawa słuszna sprawa w 1 jak można od razu zapytam kiedyś ten temat już poruszaliśmy na naszej antenie połączyć wszystko co różnorodne w 1 tygiel tak Rozwiń » kulturowy jest kulinarny, bo z powodu tego wszystkiego się przecież cała akcja sprowadza tek tych bardzo ciekawe doświadczenie znasz kolektywem w naszej grupie jest około 15 osób w tej chwili krajów pochodzenia tych osób jest prawie tyle samo i to jesteś bardzo wiele języków co często jest trudne w komunikacji, ale to co jest wspólne dla wszystkich to są trudne doświadczenia związane z odnajdywanie się w nowym obcym kraju i wydaje, że duża część takiego porozumienia, które nie wymaga rozmowę szczegółowe rozmowy to jest kwestia właśnie tej wspólnoty doświadczeń, które oczywiście ludzie doświadczają, gdy świadczenia są nadal jakimś stopniu różne właśnie ze względu na kraje pochodzenia, bo jak można się domyślić inna sytuacja jest skład Białorusinów, którzy teraz przyjeżdżają do Polski na sytuację uchodźców z krajów afrykańskich mimo wszystko wszystkie osoby właściwie ukończy albo potrafią lepiej niż jakiekolwiek inne okazywania sobie wsparcia wzajemnego Solidarności UE i to jest chyba taka wartość które, które łączy wszystkich w naszej grupie to jest taka korzyść obopólna nie da się ukryć, bo po pierwsze, ci, którzy gdzieś no wyrażają też ich sercu jest tęsknota za kraje mają jego namiastkę podczas kulinarnych przeżyć rytuałów trudno teraz w zależności od wrażliwości natomiast czerpią z tego także ci, którzy zapoznają się z kulturą dla siebie totalnie obcą właściwie wszyscy tutaj wychodzą na plusie to bardzo dużym te dla wielu osób pierwsza okazja może są w Polsce wiele lat, żeby powiedzieć ze swoimi swoimi gdynian i robią to naprawdę sercem z mięsnym w kadrze miejscu, które jest w Iraku gotuję to jedynie tak jak jest gotowa by na Solskiego scena dla wielu osób też tę szansę po raz pierwszy nie występować w roli osoby sprzątającej czy pomocy kuchennej, która pomaga przygotować czy inne zdanie efektu zrealizować po prostu w tym w tym względzie najsilniejsze i właśnie im przygotować swoje domowe przepisy, a z drugiej strony trochę obawialiśmy tego jak realnie jak Polacy przyjmą oddaniem go staraliśmy się ich nie kolonizować tylko zachować ich autentyczność i to co jest przez wspaniałe to jest jakieś ogromne otwartą jest osób, które nie wspierają kupując jedzenie próbujących nowych smaków na te dania to, że Wiednia znakują i dla miast ogromna frajda proszę powiedzieć jak państwo radzicie sobie w tej rzeczywistości covidowych wiadomo, że no raczej skupiska ludzi nie są mile widziane właściwie to rozsądek nakazywał by unikać takich jak wreszcie kulinarnie dziś płać jak radzi sobie branża kulinarnie to wiemy słabo jak wobec tego cały ten projekt wygląda w tej rzeczywistości ekonomicznej również my zdawaliśmy sobie sprawę w jakim tylko stopniu jak bardzo trudne będzie ruszenie z działalnością gastronomiczną w tym czasie chyba byliśmy zbyt w tym mistycznej, ale nie było też lista część osób w naszej grupie bardzo pilnie potrzebowała zatrudnienia rząd chce zalegalizować swój powrót znaczy stres karty pobytu i to jest podstawa podstawa pobytu to są właśnie umowy o pracę część osób była w dramatycznej sytuacji finansowej i po prostu potrzebowała jak najszybciej też znaleźć jakieś źródło dochodu jesteśmy dobrej sytuacji, ale też zdajemy sobie sprawę, że są początki pomogło to mogły różne są, wpłacając darowiznę i toteż trochę bez pozwoliła nam przetrwać ten pierwszy miesiąc zaczęliśmy tak naprawdę regularnie gotować dopiero 10lutego także jeszcze nawet 2 miesiące bardzo liczymy na zamówienie na nawracające to jest szansa, żeby trochę, stojąc na nogi powoli spływają także bardzo się z tego cieszyłem, ale tak sytuacja jest finansowo dużo gorsze niż kobieta wyobrażaliśmy, a od części przez wsparcie bestie 15 osób i finansowe prawne to jest trudne, ale częste rekrutuje wolontariuszy którzy, którzy przychodzą pomagają IEA brak języka polskiego dla wielu osób jest duże ograniczenie rent to jest coś co wolontariusza 100 wolontariuszy są w stanie pomóc wyszliśmy z dnia taki program wymiany językowej to znaczy osoby od nas uczą hiszpańskiego francuskiego rosyjskiego wolontariuszy, którzy przychodzą pomagać z obsługą klientów, ale też pomagać w kuchni i się wydaje bardzo fajny na 2 poziomach po pierwsze, osoby, które doświadczyły w trakcie pandemii ogromnej izolacji mają szansę przejść bycie ściek ludzie robią coś co jest ważne pożyteczne, a z drugiej strony osobne zespołu znowu mają szansę realizować dla wielu osób bliższa jest nauka uczenie języków niż praca w kuchni, gdyż w ten sposób próbujemy sobie też radzić, ponieważ ta państwa jednostka nie chcę mówić o placówce ma wymiar nie stricte komercyjny w ogóle nie ma takiego wymiaru zadanie to było jej zamysłem przy przy tworzeniu powiedzmy w jaki sposób odbiorcy mogą też wesprzeć państwa i odbiorcy ci po drugiej stronie rady, ale także ci, którzy chcieliby po prostu zasmakować kuchni świata, więc jeszcze tylko proszę tego wymiaru komercyjnego w tym także my jesteśmy w trakcie zakładania spółdzielni socjalnej pomaga nam w tym Fundacja inicjatyw społeczno-ekonomicznych to jest Super chcemy docelowo stworzycie taką formę przedsiębiorczości, które poza tym, że jest zaangażowana społecznie to jednak jest rentowna, bo też dziękuję poleganie na darowiznę w nieskończoność CE nie sprawdza się chodzi o chodzi też o to, żeby zbudować poczucie samodzielności tej naszej grupie i właśnie z tego starcia wolności w tym wszystkim i jeśli chodzi o wsparcie to przede wszystkim jesteśmy będziemy wdzięczni de zamawianie naszego jedzenia za składanie zamówień na ofertę wielkanocną woli też nasze produkty trafiają na sklepowe półki już teraz są w kooperatywie dobrze się zgłaszają się powolutku kolejne sklepy, gdzie ma nadzieję wkrótce te produkty będą dostępne i daje nam artystek bezpieczniejsza opcja na na ten czas pandemii oznacza właśnie za wykonać nasze nasze różne dania i wysłałem do sklepów, więc kupowanie go jedynie już bezpośrednio ze sklepu też te też ogromnym wsparcia jeśli ktoś chciałby przyjść i wesprzeć nas z pracy na miejscu to też to też zapraszamy można między czasie też wpłacać darowizny na konto fundacji plac społeczny my nie mamy wyjścia musimy jako student okres przetrwać i po prostu zbyt dużo tego zależy los osób, które zdecydowanie powinny nic ochronę międzynarodową albo status uchodźcy nie są w stanie tego w Polsce dostać więcej spierają się legalizacji pobytu przez pozwoleniem na precyzję leżą odcięte od przetrwania służą strach też, że będziemy wdzięczni za każdą tonę za każdą opłaty za każde zamówienie Tyszko bardzo pomaga też jeszcze poproszę panią 1 rzecz bo, bo w tradycyjnej nie wiem w tradycyjnym miejscu klastrów w każdym mieście do gości przemawia przede wszystkim karta dań myślę, że waszym przypadku do Rosji nim przemówią dania przemówi historia każdego z uczestników tego projektu tak myślę, że jedno drugie bardzo ważne ale te co mogę to w odpowiedzi na ten moment Echa techno króciutko szybciutko to np. historię róg, choć czyni z Erytrei, który w Polsce 6 lat, a rok od tej pory bardzo trudno było nauczyć języka polskiego próbujemy teraz zorganizować indywidualne zajęcia z polskiego, bo też grupowe zajęcia online w ogóle nie nie rozwiązują problemu uczymy się tego, że wiele osób po prostu wymaga bardzo bardzo indywidualnego podejścia w rozwiązywaniu ich problemów jak w realizowaniu potrzeb tego większość organizacji pomocowych nie jest w stanie zrobić też są obłożone po prostu ogromną ilością przypadków chlubą dla 2 synów 1 jest niż to Erytrea jest mam na 8 lat drugi jest już teraz jest pełnoletni historia o tym jak ona próbowała ściągnąć do Polski, żeby mógł być właśnie tutaj bezpiecznej razem z nią absolutnie tragiczna, kiedy przyjechała próbuje próbuje ściągnąć zebranie wszystkich dokumentów, które były niezbędne do UE do tej procedury zajęło ponad 4 lata el i w tym momencie syn stał się pełnoletni i przez to kwalifikować do czego programu, który pozwala na ściąganie często niepełnoletnich dzieci do Polski niż ktoś już jest status uchodźcy między czasie, kiedy wydawało się, że szanse na przyjazd do Polski jest dyspozytora i znowu udało się przekroczyć granicę brytyjską etiopską oczywiście nielegalnie, ale tylko z Etiopii miał szansę dotrzeć do Polski jeszcze jako dziecko jako nastolatek był dwukrotnie aresztowany w Etiopii w międzyczasie okazało się, że przyjazd do Polski na ten moment właściwie nierealne, a w obieg wiadomo teraz konflikt zbrojny utknął w środku tego wszystkiego UE my szukamy jeszcze jakiś alternatywnej drogi i mam nadzieję, że się uda to też wymaga po prostu nakładu czasu pomocy prawnej są skomplikowane sprawy którymi też ciężko jest zająć organizacją pomocową, która oczyszcza nas wspierają opcji przez c Fundacja ocalenie, ale gdzieś wychodzi poza ich możliwości wiele osób jest też skazanych na wskazaniach przepraszam wiele osób musi wysyłać wsparcie finansowe pieniędzy do krajów pochodzenia swoich rodzin STEŚ jest dodatkowym obciążeniem od kilku tygodni dołączają do nas kolejne osoby z Białorusi 1 jedno osób, które były bardzo zaangażowana działalność opozycyjną antyreżimowe w tej w tej chwili stara się o status uchodźcy w międzyczasie okazało się, że około 5 przyjaciół pięcioro przyjaciół tylko chłopak trafił do więzienia z wyrokami na 1013 lat przez tych, które są strasznie trudna i też staramy się zapewnić jak najwięcej wsparcia po prostu na zasadzie bycia w zasadzie budowanie społeczności, a tam, gdzie możemy szukamy pomocy prawnej dziękuję pani bardzo za te opowieści państwo jeszcze raz zachęcamy do tego by przyłączyć i wesprzeć kolektyw słuszna Strawa pani Alicja Qandil, bo moim państwa gościem dziękuję pani bardzo te rozmowy my również dziękujemy wszystkiego dobrego państwa teraz zapraszam już na informacji Radia TOK FM kończący nasz niedzielny magazyn, którego wydawcą był Tomasz Kopka, którego realizatorem był Maciej Gorczyński kłaniam się do usłyszenia po godzinie 17 oraz za tydzień o godzinie 11 w niedzielę świąteczną Przemysław Iwańczyk do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY MAGAZYN RADIA TOK FM - PRZEMYSŁAW IWAŃCZYK

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA