REKLAMA

Było sobie jajo

Gościnnie w TOK FM: Puls Biznesu do słuchania
Data emisji:
2021-04-02 18:20
Czas trwania:
54:30 min.
Udostępnij:

Było sobie jajko, czyli podcast o tym, czy Polska jest dużym producentem jaj, jak kształtują się ich ceny, do kiedy sieci handlowe chcą zrezygnować z jaj od kur z chowu klatkowego i czy ma on jakieś zalety, jak żyją wolne kury i czy na pewno żyją dłużej, a także o tym, ile jaj można zjeść dziennie bez obaw o zdrowie i czy są dobre przy odchudzaniu. Rozwiń »

0'00 Małgorzata Gregorczyk - wstęp
1'00 Magdalena Kowalewska o cenach jaj
12'10 Maria Madej o obietnicach sieci handlowych
24'21 Rafał Ratajczak o plusach chowu klatkowego
33'03 Bartek Latos o kurzych łobuzach
44'14 Natalia Grzebisz-Zatońska o jajkach i odchudzaniu
53'26 Małgorzata Grzegorczyk - zakończenie Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
na program zaprasza sponsor bank BNP Paribas oferujący produkty i usługi dla przedsiębiorstw i korporacji dzień dobry Małgorzata Grzegorczyk to jest Puls biznesu do słuchania zaczynamy najbardziej jajeczne święta, więc postanowiłam zgłębić temat jaj nie nie będzie odpowiedzi na pytanie co było pierwsze jajko czy kura, chociaż znam odpowiedź dowiecie się za to czy Polska jest dużym producentem jaj jak kształtują się ich ceny do kiedy sieci handlowe chcą zrezygnować z jaj Rozwiń » od kursu chowu klatkowego i czy ma on jakieś zalety jak żyją wolne kury i na pewno żyją dłużej, a także o tym ile jaj można zjeść dziennie bez obaw o zdrowie i czy są dobre przy odchudzaniu ciekawi informacji o jajecznych biznesie zapraszam na początek proponuje spojrzenie na rynek z lotu ptaka sformułowań jak najbardziej trafne w przypadku kur, o czym dowiecie się z jednej z kolejnych rozmów sprawdźmy zatem ile jaj produkują polskie firmy i kim konkurują, o ile jest jak działają, a także czy jajka są w tym roku droższe czy tańsze na te pytania odpowiada Magdalena Kowalewska analityk sektora studenta Anglii będą paliwa spytałam ją najpierw ceny jaj ceny jak w ostatnich 3 latach ceny jaj na poziomie skupu można powiedzieć były w miarę stabilne wahały się, więc od 33 do 34gr za jajko w klasie aml jeśli chodzi o ceny detaliczne, ale też w ostatnich 3 latach były w miarę stabilne i wg danych GUS ceny jaj były na poziomie około 6365gr musza już detale te ceny były średnio rocznie nieco niższy niż 2017 roku, bo pamiętam, że w 2017 roku ceny jaj były wyjątkowo wysokie, ale to wynikało z silnego wzrostu eksportu jaj z Polski do Unii Europejskiej co z kolei było pokłosiem wykrycia fipronilu we wielu fermach europejskich Holandii Francji Belgii to spowodowało kilkumiesięczne ograniczenie produkcji w Europie i tym samym na tym skorzystali polscy eksporterzy, a to wtedy wpłynęło na wzrost cen, ale był rok 2017 w tym roku ceny jaj na poziomie skupu samo około 511% niższe niż przed rokiem w styczniu było 11% mniej po lutym 5% mniej rok do roku no i oczekujemy, że w marcu ceny detalicznej czy ceny jaj na poziomie konsumenta będą około 2% niższe niż w analogicznym okresie ubiegłego roku, czyli można powiedzieć, że ceny będą nieco wyższym poziomie w te święta już przez rok natomiast nie można zapominać, że zarówno w detalu w sklepach jak i zakładach przetwórczych przemysłowych czy też zakładach skupujących, pakując jaja te ceny jaj mogą różnić w zależności od asortymentu tutaj przypomnę, że mamy 4 główne klasy jaj pod względem rozmiaru czy Eski MO GL x Arki najbardziej popularne są NT walki jest najwięcej, a także mamy 4 kategorie 4 grupy, ale określający sposób ich produkcji czy mamy zerówki jaja ekologiczne jedynki, czyli jaja od kur z wolnego wybiegu dwójki, czyli jasełkowe trójki, czyli jaja klatkowego w zależności oczywiście od kompilacji i rozmiarów i sposobu chowu ceny jaj mogą się dosyć istotnie różnić oczywiście najtańsze są jaja klatkowego najdroższe jaja ekologiczne no i czym większe jaja tym również scena jest wyższy, a co wykryto w tych jajach w 2017 roku 2017 roku w Polsce jak mieliśmy też tzw. afery broni Love natomiast na niektórych fermach w Europie zachodniej wykryto resztki bronimy jest taka substancja używana bardziej od Inspekcji kurnika Nojszewski tego typu plany ludzie tam zostało wykryte również produktach i wycofano duża partia i obiegu, ale też wiązało się z koniecznością częściowo wybicia niektórych stad towarowych wniosek no i to spowodowało ograniczenie podaży przez kilka miesięcy no i na tym korzystała Polska w Polsce pracy w kraju nie mieliśmy, a Polska jest dużym producentem jaj znaczącym w Europie tak Polska jest znaczącym producentem jaj w unii europejskiej jesteśmy szóstym producentem jaj ogółem, czyli jaj konsumpcyjnych jaj wylęgowych, a siódmym producentem biorąc pod uwagę jedynie jako funkcyjny wyprzedzają nas m.in. Francja Niemcy Hiszpania Włochy Holandia natomiast nasz udział jako producenta jaj jest około 9%owym unijnym rynku także jest jesteśmy liderem, ale jesteśmy istotnym dostawcą jaj na rynek unijny roczną produkcję w Polsce wynosi około 6 za 48 000 ton i około 13 produkowanych w Polsce jaj trafia na eksport głównie właśnie ona na rynek unijny co ciekawe w Polsce nadal dominującą metodą produkcji jest system klatkowy wg danych komisji europejskiej około 82% produkowanych w Polsce jak ja właśnie dodatkowe w tym zakresie praw jesteśmy w czołówce państw europejskich wyprzedzają nas jedynie Malta Litwa Portugalia Słowacja natomiast jaja łukowe stanowią około 13% naszej produkcji jaj wolno biega około 4% natomiast jaja ekologiczne to nadal niespełna 1% dla porównania w całej Unii około 50% jaj pochodzi z chowu klatkowego 32% systemu ściółkowego 12% wolnego wybiegu natomiast 6% jaja ekologiczne oczywiście to są statystyki, które dotyczą jaj produkowanych w produkcjach rejestrowany, czyli takich, które są zarejestrowane i wie czy też urzędach europejskich no w Polsce, ale w innych krajach europejskich też nie możemy zapominać o tym, że mamy sporą część rynku tutaj ciężko mówić o konkretnych liczbach, ale może być nawet kilkanaście procent rynku są jaja pochodzące z tzw, choć przy zagrodowego czy też w ogóle takie, które w żaden sposób nie są rejestrowane są brukowane hobbystycznie w różnych miejscach one też są przedmiotem handlu oczywiście bardziej lokalnego natomiast one w tych statystykach nie są uwzględniane są one mogłyby w jakim stopniu na pewno powiększy z tą pulę jaj wolno wiekowych czy jaj ekologicznych, ale tego co pani mówi to aż trudno w to uwierzyć, dlatego że jak się do sklepu to wydaje się, że teraz jaj ekologicznych i wolnego wybiegu jest większość tutaj trzeba brać pod uwagę to, że jaja, które widzimy w sklepie to są jaja konsumpcyjne, które trafią do detalu to nie jest jakby cały rynek my naszych półkach sklepowych nie widzimy całego rynku takiego przeglądu całego rynku, bo spora część z tych jaj produkowanych w Polsce trafia po prostu do przetwórstwa jest spożywana, ale w formie ciastek formie i przetworów cukierniczych w formie lodów jaj przetwarzane są sprzedawane w postaci proszku, które są składnikiem chociażby makaronów, więc my pakujemy jajka, ale nie takiej bezpośredniej konsumpcji lekarz wkrótce, w które widzimy na półkach sklepowych, ale rzeczywiście tutaj jeśli chodzi o półki supermarketów już nawet dużych sieci handlowych widzimy w ostatnich latach bardzo dużą zmianę to jest zmiana idzie w kierunku odchodzenia od jaj zwanych klatkowych na rzecz tutaj wolnego wybiegu dając słuchowych albo nawet ekologiczne mówi, o ile jeszcze ponad 3 lata temu no ten trend widoczny już od wielu lat na poziomie konsumenta, czyli konsumenci już od wielu wielu lat zgłaszają większy popyt na jaja z tych alternatywnych metod chowu niż takich głównych przemysłowych o tyle widzimy, że ostatni w zasadzie 23 latach jest bardzo silny trend odchodzenia od sprzedaży jaj klatkowych supermarketach coraz więcej dużych sieci handlowych deklaruje, że na półkach znajdziemy jajek z chowu klatkowego widzimy ten trend bardzo silnie Europy zachodniej we Francji ponad 40 sieci handlowych podpisało ponad rok temu taką deklarację, że nie będą sprzedawać klatkowych, ale widzimy, że przetwórcy coraz częściej odchodzą od korzystania z tych jaj klatkowych przetwórstwie na rzecz właśnie tych inny rodzaj czy Polska jest również importerem jaj, bo ja ciągle się dziwię, że jest u nas tak strasznie dużo tych jaj ekologicznych z wolnego wybiegu zastanowią się jak to możliwe, że producenci przedstawili się tak szybko, że nagle mamy taką dużą podaż tych lepszych jajek czy może Polska importuje jeśli chodzi o dane handlowe to ewidentnie Polska jest więcej eksportuje niż importuje ten import no nie jest znaczący jeśli patrzymy na bilans handlowy to aż 199 000 ton jaj 2020 roku zostało eksportowanych z Polski te jaja trafiły głównie do Holandii Niemiec na Węgry do Włoch czy też dojdzie natomiast jeśli chodzi o import to od wartości są dosyć niskie, bo w 2020 roku to było jedynie niespełna 12 000 ton natomiast niestety nie mamy takich danych, które mogły nam jednoznacznie określić, jakiego rodzaju były to jaja to było jak chowu klatkowego też jaja ekologiczne, ale jak wygląda Polski rynek producentów jaj to jest mocno rozdrobniony Polski rynek jest dosyć specyficzne tych jaj konsumpcyjnych podkreśla, dlatego że de facto mamy 1 lidera rynku, który odpowiada za około 13 krajowej produkcji jaj mamy też szereg różnej wielkości firm tzw. zakładów pracujących, jakie są zakłady, które kupują mijają mniejszych większych hodowców producentów, którzy utrzymują kury nioski i jeśli spojrzymy na na statystyki od 2020 roku wg danych IW w Polsce funkcjonowało około 1100 kurników produkujących jaja konsumpcyjne czy i utrzymujących kury nioski i około 434 zakładów kupujących jaja 14 zakładów przetwórstwa jaj, bo też tak białe jaja trafiają do przetwórstwa wykorzystywane są zarówno w przemyśle spożywczym szeroko rozumianym, ale też chociażby w przemyśle farmaceutycznym czy też kosmetycznym na mamy też 8 zakładów produkujących jaja ponad 2 różnego rodzaju produkty przetworzone jeśli chodzi o ja także na ten rynek jest dosyć specyficzne do tego za te największe podmioty mają własne fermy mają zakłady pakujące i kupują też mniejszych producentów natomiast te statystyki tak jak już wspominałam wcześniej nie uwzględniają produkcji hobbystyczne przydomowej rynek jest specyficzne, dlatego że za granicą jak to jest jest więcej dużych producentów nie jest tak rynek zdominowany jest u nas przez 1 na Zachodzie Europy bardzo różnie zdobywa sporo jest jednak dużych graczy jeszcze większych niż nasi liderzy rynku, którzy rzeczywiście budynek mają jakimś stopniu zdominowany natomiast współpraca wygląda bardzo różnie bardzo dużą popularnością zachodnie Europy cieszą się chociażby grupy producenckie, czyli takie formy samo organizowania się hodowców rolniku takiej możliwości dotarcia do sieci handlowych bez pośredników zakładów pakując, ale mamy też takie rynki jak chociażby ukraiński mamy powiedzmy 23 światowej skali graczy na tym rynku jak zresztą ostatnio dosyć właśnie jednym z nich, że rzeczywista jego kondycja finansowa nie jest najlepsza natomiast tego rodzaju struktura rynku są widoczne tak jest to bardzo zróżnicowane nawet projekt Unii Europejskiej w naszym regionie tak szerzej ujmując bardzo pani dziękuję za wszystkie informacje o rynku jaj naszym gościem była pani Magdalena Kowalewska analityk sektora hutę targi będą palić ba dziękuję bardzo jak słyszeliście pewnie sami też co zaobserwowaliśmy cie coraz więcej sieci handlowych deklaruje odejście od sprzedaży jaj z chowu klatkowego potwierdza to raport, w którym opowiada Maria Madej menedżerka do spraw relacji biznesowych stowarzyszeniu otwarte klatki, które taki raport przeprowadziło z tego rankingu sieci sklepów wynika, że czołowe sieci handlowe w Polsce robią znaczny postęp w zakresie wycofywania jaj z chowu klatkowego swojej oferty i że jest to bardzo mocny trend w branży handlowej, które wynika z oczekiwań polskiego społeczeństwa, ale także coraz większego zagęszczenia troski o dobrostan zwierząt odpowiedzialności społecznej biznesu to jest już druga edycja naszego rankingu ma na celu podkreślenie postępu jak robią sieci handlowe docenieniu ich i wyróżnienie liderów, a także wskazaniu dobrych praktyk, których mamy nadzieję, że będą czerpać także mniejsze sieci handlowe w tym rankingu badaliśmy m.in. transparentność deklaracji firm, czyli tych zobowiązań ani nie są dodatkowego badaliśmy także zakres opublikowanych zobowiązań, czyli czy dotyczy jaj świeżych jedynie czy także produktów gotowych z oferty marki własnej pytaliśmy także sieci o promowanie kupna jaj z różnych systemów hodowli czy planowanie kupna są alternatywnych, a także z chowu składkowych wydaliśmy postęp we wdrażaniu założeń zobowiązania obecny stan oferty sprzedaży świeżych, a także kontakt z dostawcami i procentem produktów marki własne firm i takie 2 może najważniejsze kwestie, które z tego rankingu już tak wchodząc bardziej szczegóły wynikają to, że 4 czołowe sieci handlowe Carrefour osią Eli SPAR deklarują ponad 50%owy udział świeżych stanowi alternatywny, czyli zerówek jedynek dwójek w sprzedaży przy czym Carrefour deklaruje, że ten udział wynosi aż 84% są to zdecydowanie bardzo istotne i duże postępy właśnie w zakresie wycofywania nie są środkowego z oferty i drugą taką kwestię szczegółowo, którą warto podkreślić jest to, że Biedronka Kaufland zadeklarowali, że wycofają jajka świeże z chowu klatkowego oferty już początkiem 2022 roku, czyli tak naprawdę cały rok i już 1stycznia 2021 roku, czyli tego roku, które obecnie trwa Biedronka wycofała je świeże kartkowe ze 150 sklepów na terenie Warszawy, a skoro to jest druga edycja rankingu to co się zmieniło od pierwszej w postępowaniu sieci to coś nie zmieniło to coś nie zmieniło to dalej to obserwujemy postęp w wezwaniu jest dwu klatkowego w tym roku z pewnością w naszym rankingu prezentujemy bardziej szczegółowe dane czy konkretne dane procentowe właśnie jak zmieniła się sprzedaż tych czołowych sieciach handlowych najpierw co się może właśnie to co się zmieniło też z pewnością to, że obserwujemy dobrą pozytywną pożądaną konkurencję między sieciami handlowymi w dążeniu do jak największej troski o poprawę dobrostanu kur niosek i myślę że, chociaż decyzję Biedronki czy Kauflandu o przyspieszeniu procesu wycofaniu trójek, bo te pierwotnie deklaracje tych firm zakładały wycofanie jest środkowego w roku 2025 jest data, która jest wybierany najczęściej przez firmy jest taka, że późniejsza data 2 sieci handlowe podjęły decyzję, że zakończony proces wcześniej to też myślę, że jest pani coś nic w tej Warta jako zmianę wobec zeszłorocznego rankingu określić mówi pani tym roku 2025 czy to oznacza, że taka ostateczna data, że po tym roku już żadnej sieci nie kupimy jajek trójek myślę, że jeżeli chodzi o czołowe sieci handlowe to możesz dostać nawet wcześniej właśnie biorąc pod uwagę przyspieszanie tej w tym momencie decyzji przez drogę przez Kaufland myślę, że czołowych sieci handlowych jajka świeże jajka trójki znikną w przeciągu najbliższych może 2 lat bardzo prawdopodobne, że zostaną jeszcze mniejszych sieciach handlowych, ale myślę, że 2000 piąta piątego roku jako środkowe no powinny faktycznie zaskakuje uniknąć powiedziała pani, że to jest decyzja klientów czy Polacy myślą o dobru kury chcą kupować właśnie jajka 0 jedynki dwójki z naszych obserwacji, a także badań opinii społecznych, które przeprowadzamy, który przeprowadza biorca czy IBRiS w naszym imieniu też badanie centrum badań opinii społecznej jest szereg badań, które wskazują na NATO, że Polacy zwracają uwagę na warunki hodowli kur na zdecydowanie wynika, że właśnie konsumenci zwracają uwagę warunki hodowli kur, jeżeli chodzi tu badania CBOS to też bardzo one jasno pokazują, że tutaj badania z września 2018 roku czy właśnie w ten sposób opór okazał się najważniejszym kryterium dla Polaków podczas kupowania jaj to badanie porównywała wyniki z roku 201820062006 roku 13% Polaków zwracał uwagę na to, skąd pochodzą kupowane przez nich jajka, a w 201835% i tym samym okazało się to właśnie najważniejszym czynnikiem, więc zdecydowanie plastyce uwagę potwierdzają także nasze własne badania testowe wedle, których ponad 80% konsumentów zwraca uwagę, skąd pochodzą jajka, a także 71% ankietowanych wedle badania Piasta z lutego 2020 roku uznało zapłaciłoby więcej za jajka lub produkty zawierające jajka pochodzące z ferm zapewniających kurom lepsze warunki tutaj tak jak zdajemy sobie sprawę z tego, że jeszcze nie wszyscy Polacy te jajka zerówki jedynki dwójki wybierają, że wciąż jest część Polaków, które kupuje są środkowego w związku z tym w lutym 2020 roku prosiliśmy także wniosek o zadanie Polakom pytania o to dlaczego nie kupują jej są alternatywne, czyli coś powstrzymuje cena pewnie właśnie wychodzi na to, że wyższa cena w stosunku do jaj klatkowych, ale także trudny dostęp do zakupu myślę, że nie zaskoczyły nas te wyniki to co nas na pewno pozytywnie zaskoczyło to ta wyższa cena okazało się, że 23% respondentów wskazało na wyższą cenę 21% brak łatwego dostępu, ale ponad 40 proc ankietowanych stwierdziło, że pytanie nie dotyczy też wybierają jej kazał też natywnych systemu podobnie ale, odnosząc się do tej cennej do tego dostępu to są kwestie, które już zmieniają i są okresy, które się w najbliższych latach zmieniać, dlatego że wszelkie decyzje firm branży handlowej czy branży HoReCa czy branży spożywczej o wycofaniu słowo klatkowego do konkretnej daty stanowią sygnał dla producentów jaj o coraz większym zapotrzebowaniu na Jasło alternatywnych i tym samym taki impuls do inwestycji hodowla alternatywne sojusze dzieje wedle badania, które przeprowadziliśmy wśród 5 czołowych polskich producentów jaj w tym znajdują się fermy drobiu Woźniak czy największe lider tak tak ta jedna z największych na fermę drobiu Wasiak to akurat tej najwięksi, ale tak fermy drobiu Woźniak czy czołowi producenci wskazują na to już nie inwestują w chów klatkowy inwestują w chów alternatywny, więc to faktycznie już po prostu dzieje w związku z tym czy przez zobowiązania, które stanowią sygnał dla producentów jaj, którzy na sygnał odbierają już faktycznie inwestują hodowla alternatywne tej zgodnie z zasadami ekonomii cena jaj są w alternatywnych powinna spadać wraz z większą dostępnością, więc problemy, na które wskazują w tym momencie Polacy, którzy jeszcze bojowej trójki są problemy, które powinny być też w przeciągu kolejnych lat rozwiązane Super myśli pani, że szanse na całkowite wyeliminowanie z rynku jak z chowu klatkowego, jeżeli chodzi o jaja świeże w ofercie czołowych sklepów na to myślę, że tak myślę, że w najbliższych latach zdecydowanie się stanie, jeżeli chodzi ogólnie o całkowite wyeliminowanie dziękuję chowu klatkowego to też zdecydowanie przyszłość, które już w tym momencie nie ma odwrotu ze względu właśnie na ten mocny trend społeczny też na taki znajdującą odzwierciedlenie rzeczywistości skojarzenie, że odwlekać kowadło coś złego złego dla kur dobrostanu kur i powiązane z tym trend rezygnacji z chowu klatkowego przez branżę spożywczą handlową Reka i zmiany wśród producentów jaj, jeżeli chodzi o udział hodowli środkowej strukturze hodowli kur w Polsce w lutym tego roku po raz pierwszy od kiedy my jako właśnie otwarte klatki obserwujemy zmiany w strukturze spadł poniżej 80% w tym momencie 20,4% zajmują hodowla alternatywne w strukturze hodowli kur niosek w Polsce i faktycznie stopniowo ten udział w hodowli alternatywnych na przestrzeni lat rośnie, jeżeli chodzi o prognozy jak będzie wyglądała sytuacja w roku 2025, bo to jest faktycznie data, którą się często posługujemy i data, do której większość firm ma wycofać jego środkowe z produkcji czy łańcucha dostaw, choć obserwujemy, że już wcześniej to wedle prognoz producentów jaj prognozy są różne oscylują w 15% 60% bardziej w granicach 5060%, że hodowla kładką będzie miała taki udział w tym 2025 roku podobne są także prognozy krajowej Izby producentów drogich pasz z marca 2018 roku, ale my jako Stowarzyszenie otwarte klatki uważam, że ten udział w hodowli klatkowych może być znacznie mniejsze w związku z tym, że zobowiązania wielu firm dopiero wchodzą w życie i będą miały dalszym ciągu wpływ na zmianę w strukturze produkcji jaj hodowlanych jak na tę zdecydowanie przyszłość jasne czy w takim razie Stowarzyszenie otwarte klatki może chcieliby państwo pójść dalej, bo chów ściółkowy czy jajka z Markiem 2 też nie jest dla KUL idealny w statucie właśnie otwarte klatki napisane, że celem naszej działalności jest działanie na rzecz humanitarnego traktowania zwierząt i ochrona zwierząt jak spełniać ten cel statutowe jak działać jak najefektywniej dla poprawy dobrostanu zwierząt czyli, żeby poprawiać jak najkrótszym czasie dobrostan jak największej liczby zwierząt hodowlanych właśnie tych hodowlanych skupiamy skupiamy się na tych forma hodowli, które są najgorsze z punktu widzenia dobrostanu zwierząt i dotyczą ich największej liczby dlatego właśnie skupiamy się na powypadkowe i ciężko jest mówi nam o skupieniu się na jakikolwiek inny hodowli, gdy w dalszym ciągu 40 000 000 kur niosek znajduje się w hodowli środkowej jest to na ten moment dalej niemal 80% kur to jest bardzo istotne każdy chów inne niż chów klatkowy, czyli chów ściółkowy chów wolno biegowe ów ekologiczne jest lepszy niż hodowla środkowa z punktu widzenia dobrostanu kur niosek, dlatego że w owe dodatkowe URE zamknięte są w klatkach, gdzie na 1 kurę przypada powierzchnia nieco większa niż kartka A4, które nie pozwalają na realizowanie swoich naturalnych potrzeb behawioralnych czy na swobodne poruszanie się, a w chowie ściekowym to jest już dwóje czka czy jaj tzw. dwójki to jest bardzo istotna zmiana, czyli kury nadal zamknięte są w hali, ale mogą swobodnie po niej poruszać i ta możliwość swobodnego poruszania się pozwala im realizowanie bardzo ważnych dla ich dobrostanu naturalnych potrzeb gatunkowych jak np. urzędowanie czy grzebanie w ziemi, więc tutaj ten chów ściółkowy zdecydowanie już jest dużo dużo lepszą alternatywą niż chów klatkowy bardzo pani dziękuję, a naszym gościem była pani Maria Madej menedżerka do spraw relacji biznesowych w pasie od etapu dziękuję ślicznie dziękuję uprzejmie czy faktycznie jest możliwe, że w Polsce nie będzie kurs chowu klatkowego nie wierzy w to Rafał Ratajczak właściciel gospodarstwa rolnego w silnikach produkuje dziennie 200 000 jaj na dodatek mówi, że chów klatkowy jest pewnych przypadkach lepszy od ekologicznego nie zgadza się też z szacunkami dotyczącymi produkcja i pozycji Polski w Europie posłuchajcie wg oficjalnych danych jesteśmy 0506. producentem jaj w Europie uważam, że dane Głównego Urzędu Statystycznego w Polsce nie są dość dokładne jak szacuje, że jesteśmy zdecydowanie w pierwszej trójce w Europie wg rejestracji stanowisk o posiadanym prawie 50 000 000 kur i nie wierzę w to, że mamy produkcję na poziomie tylko 1011 000 000 000 jaj miasto szacuje ich wiele razy już jako izba zgłaszaliśmy nasze uwagi do głosu nasza produkcja w granicach mieści się około 1315 000 000 000 jaj miesięcznie co szacowało by nas na pewno w pierwszej trójce euro, a skąd bierze to niedoszacowanie głosu ze starej metodologii, która jeszcze jest z lat dziewięćdziesiątych 80 myślę nie wiem próbowaliśmy to kiedy zmienić wydawało nam się, że te dane będą bardziej rzetelne tak samo przyjmujące tak niską produkcja, a jednocześnie wysoki eksport eksport jest liczony bardzo rzetelnie, dlatego że wynika z dokumentacji wynikającej z przekraczania granicy szacowane na kilka miliardów jaj niedoszacowanie produkcji przez GUS w Polsce obniża nam rzekomo spożycie rzekomo spożycie jaj w Polsce wynosi tylko 143150 sztuk jaj jest średnio w Europie 215220 absolutnie to nie wierzę kwestionuje te dane uważam, że są zupełnie niewiarygodne, a kraj, czyli jak pan wie o tych danych chodzi o 215 jaj na głowę rocznie tak, a jak wyglądają ceny jak kształtują ceny jaj w Polsce w Europie na świecie obecnie w od około 2 miesięcy ceny jaj w Europie, bo głównie Polska to jest rynek europejski są około 1520% wyższe niż w ubiegłym roku decyduje o tym 2 główne sprawy, czyli obniżona produkcja obniżona produkcja wynika z trudnej sytuacji ekonomicznej w poprzednich okresach, zwłaszcza w poprzednich 2 latach to spowodowało zmniejszenie obsady kury w Europie mniejsze wylęgu piskląt na to nałożyło się dosyć mocno rozprzestrzeniły się ptasiej grypy w Europie sezonie jesienno-zimowym tegorocznym należy szacować, że co najmniej kilkanaście milionów euro zostało poddanych utylizacji ze względu na na zagrożenie ptasią grypą spowodowało, że obsada zmniejsza też bardzo wzrosły nam przez ostatnie pół roku koszty produkcji związane z trudną sytuacją ze wzrostem cen komponentów białkowych oraz zbóż na świecie, a jeszcze tę ptasią grypę pana chciała podpytać czy jest na to lekarstwo czy kury się szczepi albo poda jakieś lekarstwa, żeby nie chorowały na tę rybę nie na ptasią grypę praktycznie nie ma lekarz w momencie, kiedy wejdzie jedynym sposobem jest unicestwienie stada i wprowadzenie ograniczeń, żeby się choroba rozprzestrzeniła, a czy są jakieś takie zagraniczne rynki, na które polskie firmy starają się wejść, bo rozumiem, że eksport mamy potężne tak mniej więcej co trzecie jako wyprodukowane w Polsce wyjeżdża co trzecie czwarte no główny eksport to są kraje europejskiej Unii Europejskiej przede wszystkim w tym roku od 1stycznia jest utrudnione eksport do Wielkiej Brytanii ze względu na wyjście Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej jeszcze jest dosyć powiedziałbym łatwe przez najbliższe kilka miesięcy, ale z miesiąca na miesiąc utrudnienia widać, że będą coraz większe będą potrzebne dodatkowe świadectwo to będzie ograniczało nasz eksport na pewno to jest problem myślę że, toteż problem Brytyjczyków w tej decyzja stopniowo będą przekonywać, że jednak rynek wspólny europejski powoduje stabilizację wielu wielu cen też można mówić o eksporcie do kraju bliskiego Wschodu i krajów azjatyckich, chociaż to głównie Polacy robią jednak większości przez innych pośredników np. Holandia czy problemem jest to, że sieci handlowe odchodzą od sprzedaży jajek trójek tak się chwalą podejmują takie deklaracje, że w 2025 nie będą miały takich miejsc sprzedaży i zastanawiam się co zrobić producent, który przez 20 lat np. miał hodowlę ukradkowe czytaj także teraz jak nikt nie chce kupować nie na razie nie ma absolutnie takich problemów, zwłaszcza teraz w tym okresie niedoboru minimalnym żadnych problemów ze sprzedażą jaj zarówno klatkowych ściółkowy czy wolno biegowych to jest zagrożenie to jest szansa dla niektórych producentów zmiana sposobu chowu na co należy zwrócić uwagę, że ta zmiana systemu chowu wiąże się z ogromnymi kosztami dla hodowców rzeczą bardzo łatwo podejmować takie decyzje, dlatego że jest dla nich korzystne finansowo zamiast sprzedawać opakowanie za 4zł będą sprzedawać jaj opakowanie jaj za 6zł co powoduje, że powiedzmy 15 dwudziesto procentowa marża będzie znacznie wyższa dla nich jest łatwa decyzja dlatego Stowarzyszenie ekologów skupiają się właśnie na tym segmencie dystrybucji, żeby wymusić na nich takie deklaracje dla wielu hodowców jest to szansa, bo część hodowców praktycznie zmienia już system chowu dla wielu może spowodować zamknięcie ferm na to się będzie nakładać na pewno wymiana pokoleń, a pewne jest coraz trudniej namówić młodsze pokolenie do pracy rolnicy do pracy w hodowli, zwłaszcza kiedy tak często zostają zmienione reguły gry powiedziałby podobnie najpierw przystąpiliśmy do Unii Europejskiej weszły już określone zasady, które funkcjonowały Unii Europejskiej w 2000 dwunastym zostały wprowadzone w większe normy dobrostan nowe, ale była możliwość hodowli klatki teraz nie ma co prawda zakazu Unii Europejskiej i hodowli klatka jest wywierana presja przez Stowarzyszenie holu Collegium na pewno w dużej mierze też przez konsumentów, którzy są przez organizację stymulowane to na pewno ta niepewność spowodowana koniecznością co 1015 lat wymiana urządzeń do hodowli no spowoduje, że nie ma wszystkich fermach zostaną podjęte decyzje o wymianę tych urządzeń na inne myślę, że jeszcze długo w Polsce ten chów klatkowy, dopóki będzie prawnie dozwolone, a wierzę w to, że dom będzie długo jeszcze pozwoleń, dlatego że dzięki hodowli klatkowych uzyskujemy jajka no bardzo dobrej jakości to w ogóle w tej dyskusji jest rzadko poruszany temat, że to jest bezpieczna produkcja dla zwierząt bezpieczna produkcja dla ludzi dla wyprodukowania bezpiecznej żywności chociażby tegoroczna sytuacja z ptasią grypą pokazuje nam, jakie zagrożenia powoduje system alternatywny zdecydowana większość chorujących stad chodzi systemu ściółkowego czy wolno biegowego bardzo często chorują kaczki indyki to są te zwierzęta, które wypuszczane są poza budynki od tutaj jest wtedy największe zagrożenie dotyczące rozprzestrzeniania się chorób u składkowym ma jednak tą wielką zaletę, że jest zdecydowany bezpieczniejszy dla zwierząt potem złem, a ma tutaj się różnią nie absolutnie nie wg wszelkich badań dostępnych w smak jajka zależy tylko wyłącznie od paszy i żywienia podawanego zwierzętom i w żadnym stopniu nie ma wpływu na smak jajka systemowo bardzo panu dziękuję za wszystkie informacje naszym gościem był pan Rafał Ratajczak hodowca drobiu z Wielkopolski miejscowości silniczki koło środy wielkopolskiej dziękuję dziękuję bardzo, a teraz zapraszam wszystkim miejsce do lat osoba gospodarstwa agroturystycznego prowadzonego przez państwa Latos Bartek lato opowiada o szczęśliwych kurach ostać, które mieszkało na drzewie o tym dlaczego musiał uniemożliwić kurą swobodne wędrowanie po gospodarstwie wie też, jakie kur hodować, żeby mieć kolorowe jajka np. zielone i wcale nie znoszą zielononóżki oczywiście zielononóżki znoszą najzupełniej zwyczajne jajka tak, ale rzeczywistym, a nóżki mają zielone natomiast są 2 rasy kur, które znoszą zielone jajka to są mniej popularne kury le bary i troszkę bardziej popularne u nas Auchan Arek Kane klasą chóry wyhodowane w Ameryce potomkowie indiańskich urn naj one w sposób naturalny znoszą takie lekko zielonkawe seledynowy czasami błękitny kolor ten kolor nawet wewnątrz jest bardziej intensywny niż na zewnątrz określone rasy znoszą określone kolory ja je, więc takie najciemniejsze jaj takie Ceglarz to prawie, że czerwone znoszą, który ma szansę to są takie dosyć duże kury ciemno ubarwione czarne albo brązowe pióra zachodzą na nóżki tych górna 1 ze środkowych palców no one właśnie znoszą ciemne jajka ceglasty bordowe białe jajka znoszą kury np. rekord, czyli raz najbardziej śnieżnych gór ana te są na biało upierzone no ale ale kolor piór nie jest połączony z kolorem jajek są chyba by przypadek no właśnie Arek Kane znoszą zielone jaj jeszcze cała kombinacja odcieni, które też są krzyżowane czasami między rasowo i wtedy wychodzą te kolory jak może mniej intensywne, ale właśnie takie pośrednie także mając wiele ras czasami troszkę pomieszanych kur można uzyskać proszę, bo całą rozmaitość kolorów ma pan ulubioną rasę kur to nie jest tak, że ja jestem straszliwym miłośnikiem kur i pasjonuje się tym do tego stopnia, żeby mieć 123 ulubione ja za to bardzo Lubie od czasu do czasu spróbować hodowlą nowego gatunku zwierząt albo właśnie nowej rasy kury także teraz się Unii w gospodarstwie zmieniają chciałem mieć najbardziej mnie na kury, czyli le karne, ale okazało się, że koguty są agresywne i po prostu czasami gospodarza atakują nie tylko między sobą, bo mieliśmy Maran psów duża teraz jest troszkę mniej próbowałem takie doświadczenie postanowiłem sobie tutaj zrobić hodowla kur tradycyjnie polskich, ale właśnie niedziela na luzie, ponieważ one mi się wydają zbyt popularne takie oklepane, a właśnie były np. czy banki polskie, czyli takie śmieszne, który w peruce zamiast grzebienia mają bardzo bujną czuprynę tak, kiedy stan upierzenia na głowie wygląda jak peruka także w tej chwili jako hobby nie dla jajek albo albo pozyskania tego kurczaka rasowego, ale właśnie jako hobby hoduje jednak najmniejszych Kurek na świecie, czyli brodacza albo inaczej Wąsacza serbskie rzeczywiście malutkie kurki bardzo kolorowo upierzone, a jako ciekawostka małe ogródki od tych Kurek w niektórych krajach są wykorzystywane, bo startują w konkursach piania kogutów one są głośnej kopia nie jest w takiej tonacji może może nie typowej dla kur, a więc taka dodatkowa ich cecha to znoszą maleńki raj tak jest wręcz jak byłem ja jak pani kury żyją one są naprawdę wolne nie do końca Ano oczywiście mają Górnika nawet 2 kurniki 1 duży wybieg natomiast całkiem wolne nie są kiedyś próbowaliśmy, ponieważ mieszkamy na końcu wsi w zasadzie na kolonii pod lasem dookoła pola nie ma żadnych ruchliwych dróg nie ma sąsiadów, czyli w zasadzie idealne warunki, żeby te, które sobie chodziły zupełnie wolno i w takiej sytuacji Kogut z grupką kur oddziela się te swoje kury wprowadza także mają duże stado kilka kogutów Tomasz kilka grupek kur, które niezależnie chodzą gdzieś tam łąkach albo po krzakach na wszystko brzmi bardzo pięknej wręcz bajkowa, gdyby nie to, że na takiej zupełnej wolności kury mają wrogów lisy Jastrzębie i nam niestety te kury ginęły tak samo kaczki, które chodziły na wolności dostało, więc w tej chwili, które mają ograniczono wolność, ale gwarancję dłuższego życia są na terenie ogrodzonym, ale oczywiście mają dostęp do słońca do dużego wolnego wybiegu na tym wybiegu nie ma już sprawy, ponieważ zjadły, ale cały sezon od wiosny, bo przez lata do późnej jesieni ana otrzymują skoszoną trawę chwasty warzywniaków obierki odpadki kuchenne no oczywiście podstawą żywienia jest kilka gatunków ziarna kury lubią spędzać czas na dworze bardzo bardzo one większość czasu spędzają nadwozia rano otwarciu kurnika one bez względu na pogoda wychodzą natychmiast praktycznie wszystkie szukają jedzenia próbują złapać jakąś Mucha albo Robaka, który gdzieś tam na wybiegu się zażądał jedzą kąpią się z piasku wodzie i później jeśli pogoda jest naprawdę paskudna, czyli taki okropny deszcz albo jakaś zawierucha albo bardzo bardzo zimno to one gromadzą się albo pod ścianą albo częściowo wracają z powrotem do kurnika przy bardzo dużych mrozach albo silnym deszczu, a tak poza tym spędzają czas na zewnątrz od świtu do zmierzchu tuż przed zmierzchem one one samodzielnie wracają do Górnika nie trzeba ich zabraniać w międzyczasie oczywiście kury, które znoszą jajka wchodzą do środka, żeby w gnieździe znieść jajko jak pan opowiadał o tych koguta, które mają swoje grupki kurczy się, że jestem ciekawa czy kura idzie za kogutem swojej rasy czy to nie ma dla nich znaczenia Unii to niemal zupełnie żadnego znaczenia szczerze mówiąc nie wiem czy kura wybiera koguta Kogut kury ale, ale twarzą dosyć stałe związki grupowe oczywiście bo, który nie żyją parami tylko 1 Kogut kilka kilkanaście kur jak one się wybierają to trudno powiedzieć po prostu nie wiem wspominał pan wcześniej przed naszym nagraniem kiedyś 1 taka grupka kur panu trochę ciała no tak to było troszkę inaczej w zeszłym roku kura po prostu uciekła uciekła i zniknęła pojawiła się po około miesiąc co z małymi kurczakami ona po prostu wniosła kilka jajek w krzakach miejscu bardzo widocznym skutecznie się ukrywała przed drapieżnikami i przede nami myśleliśmy, że akurat gdzieś przepadła okazuje się, że ona wróciła z kurczakami, ale nie wróciła na nowy wiek tylko wróciła z powrotem do nas zaczęła się pojawiać, więc zaczęliśmy ją dokarmiać i rzeczywiście było bardzo pięknie, dlatego że wyrosła grupka dzikich gór u latających, które mieszkały na ziemię przed domem i chodziły sobie zupełnie wolna był w tej grupie bardzo dzielny Kogut, który całą grupę wprowadzał o świcie na nasze grządki tutaj właśnie w powstał konflikt między nami kurami, ponieważ kury o świcie, kiedy jeszcze spaliśmy w czwartej rano chodziły na grządki grządki totalnie rozkopy wały oraz obywały rozgrywały wszystko co tam udało nam się zasiać albo posadzić także wolność się skończyła trzeba było po prostu złapać dołączyć do całej reszty na wybiegu OKS tego co pan mówi to pana, które są bardzo szczęśliwe, ale podobne także kury nie mogą być za dużo stada jak jest za dużo więcej niż kilkadziesiąt sieć robią atakują czy to oznacza że, gdybyśmy chcieli zadbać o prawdziwe dobrostan kur to powinniśmy kupować jaja tylko małych ekologicznych producentów no to brzmi bardzo pięknie rzeczywiście tak powinniśmy czynić, ale nie jest to utopia niestety w dzisiejszym świecie tak zrobić się nie da wracając do pierwszego pytania rzeczywiście te kury przebywając na niewielkim obszarze na niewielkiej przestrzeni w bardzo dużym zagęszczeniu stają się agresywne, ale to jest wynik stresu podobnie jest wśród, prosząc myślę, że ludzi, więc rzeczywiście stają się agresywne dziobią się nawzajem, które są w ogóle brutalne i to widać od pierwszych dni życia piskląt one są bezlitosne jeśli się trafi słabszy osobnik statku stadzie wśród piskląt albo wśród dorosłych kur to one bez litości taką słabszą Kurek kurczaka osobnika potrafią zadziałać tak samo jak się pojawi ranna kura w grupie to niestety, ale to miejsce skaleczenia jest Giovanna przez inne kury no oczywiście to wszystko potęguje się bardzo dużym zagęszczeniu bardzo dużym stadzie, a czym powinniśmy kupować jajka ekologiczne szczęśliwych kur oczywiście tak tylko te jajka od szczęśliwych kur są kilkukrotnie droższe jest to jak najbardziej może i słuszne i spowodowane tym, że koszty utrzymania szczęśliwych kur są dużo wyższe niż koszty zagęszczenia ogromnej ilości na niewielkiej przestrzeni wydaje mi się, że na rynku będą funkcjonowały cały czas różne kategorie jajek również te najtańsze z chowu klatkowego jest bardzo dużo hodowli, które hodują ekologiczne drób ekologiczne jaja i to widać w sklepach zarówno w sklepach wielkopowierzchniowych jak na różnych bazarach wydaje mi się, że na niedużą skalę jest to opłacalny interes biznes jest opłacalna hodowla, ale z uwzględnieniem, że tylko część społeczeństwa jest świadoma i tylko część społeczeństwa może pozwolić sobie na kupowanie produktów kilkukrotnie droższych z racji tego, że są Eko, a myśli pan, że takiej ekologicznej produkcji jaj można się utrzymać no nie sprzedaż jak też zupełne dodatek do naszej podstawowej działalności w zasadzie 2 działalności, ale z jajkami związana jest, a 1 nasza moja i żony profesja zajęciem prowadzimy gospodarstwo agroturystyczne nieduży pensjonat i wszystkie produkty, które u nas w gospodarstwie i hodujemy drukujemy czy to są warzywa owoce czy też właśnie jajka realną meta staramy się, żeby były zdrowe naturalne ekologiczne, żeby te zwierzaki, które u nas żyją były w miarę szczęśliwe i te produkty są bazą do przygotowywania posiłków dla naszych gości, a nadwyżki właśnie sprzedajemy także sprzedaż jajek jest zupełnie dodatkowa działalność dodatkowy zastrzyk niedużej kwoty na kolejny ziarno dla kur jasne, ale cieszę się, że państwo to fajnie wychodzi jajka są prześliczne kury pewnie są szczęśliwe bardzo panu dziękuję za wszystkie opowieści naszym gościem był pan Bartek lato współwłaściciel gospodarstwa agroturystycznego Lotosowi dziękuję dziękuję bardzo za chwilę usiądziemy do świątecznego stołu, na którym będą królować jaja na twardo z majonezem sałatce i żurku ile jajek dziennie można zjeść, żeby nie zaszkodzić zdrowiu czy można zastąpić czymś innym na ten temat rozmawiał z dietetykiem Natalią, żeby za pańską zapytałam ją najpierw czy jajka są ważnym składnikiem diety jajka są bardzo ważna w diecie to znaczy można uzupełnić pewne składniki odżywcze z nich pochodzące innymi produktami jak chociażby rybami albo roślinami straszy nowymi, ale jajko jako produkt grzewczy zaliczony przez chociażby światową organizację zdrowia jako pełnowartościowe białko wzorcowe to znaczy, że spożywając taki produkt zapewniamy organizmowi Potash wszystkich niezbędnych aminokwasów, które współuczestniczą w budowaniu masy mięśniowej, które mogą stymulować właśnie synteza Białek mięśniowych i w związku z powyższym białko stanowi taki produkt Superfoods zaliczany również do żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która dostarcza nam nie tylko substancje o 3 Czecha wpływa również pozytywnie na inne aspekty życia chociażby na funkcje kognitywne organizmu i w białku warto powiedzieć znajdują się aminokwasy takie jak choćby cysterna, która uczestniczy w systemach odczuwających organizmu, która jest jednym z najsilniejszych aminokwasów wpływających na reakcję antyoksydacyjne, a oprócz tego mamy w jajkach Lucena izolacyjnej Wolina, którą znają pewnie sportowcy, ponieważ na 3 aminokwasy budują grupa aminokwasów rozgałęzionych Paca, a wręcz cięciami no SI, które przede wszystkim chronią nasz organizm przed kataklizmem, czyli rozpadem masy mięśniowej no i ostatnim takim choćby aminokwasy, które warto wspomnieć obrotami, która znajduje się w jajku, które bezpośrednio zapewnia sytości, która wykorzystywana jest właśnie w dietach odchudzających, ponieważ zapobiega spadkowi insulina także chroni nas przed napadami głodu oprócz tego wpływa pozytywnie również na choćby na nasze jelita odbudowując ściany jelita wpływają bezpośrednio nad naszą odporność, której warto mówić obecnych czasach ile kalorii w 1 jajku około 50 gramowe jajko czy takiej średniej wielkości zapewnia nam podać kaloryczną na poziomie około 7580kcal i tutaj mamy podaż jeszcze ewentualnie białka na poziomie 67 g takim 1 jajku na ich warto wspomnieć, że w białku 100g znajduje się 45 kcal, ale w żółtku to już około 350kcal, ale całe jajko zabezpieczoną powyższy około 7580kcal a w jakiej formie najlepiej Czajka im mniej przetworzona forma tym lepsza ze względu na przyswajalność tutaj jajka na miękko będą lepiej przyswajalne niż jajka na otwartą, aczkolwiek oba te produkty nadal zaliczane są to tej kategorii Super funkcji stanowią podaż wartościowego białka nasilić jest jakaś taka granica ile jajek dziennie można zjeść cały czas się zmienia i światowa organizacja zdrowia z tego co wiemy z ostatnich zaleceń mówi, że możemy nawet spożywać 10 jajek dziennie dietetycy cały nieco innego zdania i upatrują liczbę prawidłowych spożywanie na poziomie 56 jajek, więc to jest odmienne zależy jeszcze oczywiście po jakiej my sięgamy, ponieważ najlepszymi jajkami są oczywiście te produkty ekologiczne pozbawione dodatkowych niekorzystnych substancji, które mogą znajdować się w tym produkcie, które mogą być kumulowane przede wszystkim z Tłuszcza, które znajdują się w żłobku i tutaj mieszka właśnie jak wspomniałam jajka ekologiczne będą najlepszym rozwiązaniem, ale mamy choćby również jajka przepiórcze, które mają zawartość cholesterolu i puszczą dużo dużo mniejszą aniżeli klasyczne jajko, które stało jajek przepiórczych możemy oczywiście ze względu na wielkość zjeść więcej, ale tutaj upatruje się przede wszystkim takich korzyści właśnie w jajkach podaży tego białka jedno jajko kurze przy średniej wadze 50 g dostarcza około 67 g białka są dla kobiety o przeciętnej masie ciała powiedzmy 5060 kg zapewnia podaż około już 15% zapotrzebowania na białko przez cały dzień zależy po prostu od ilości kilokalorii, jakie otrzymujemy ilość białka, jaką musimy zapewnić pożywienia, ale tutaj ilości światową organizację zdrowia wskazuje, że muszą zjeść nawet 10 jajek co wcześniej było niedozwolone, a czy dałoby się jako czymś zastąpić jako jak najbardziej możemy ze względu na ten profilami kwasowy zastąpić warto na ten produkt spojrzeć względem budowy, że jest to przede wszystkim połączenie właśnie aminokwasów wody, ponieważ zarówno miał jakiś łódką posiadają bardzo dużo wody białko szczególnie po jest prawie 9095% zbudowane wodę, ale pod względem budowy i energetyki i podaży makowej przez płatników możemy oczywiście sięgać po inne produkty zwierzęce jak np. powiedz Pa po mleko albo po mięso zwierzęce, ale możemy również zastępować jajko roślinami strączkowe i ta podaż aminokwasów niezbędnych może być zabezpieczona przez inne produkty, ale oczywiście wartość biologiczna białka, która mówi nam o tym w jakim stopniu przyswaja się dany produkt dzięki czemu w jakim stopniu jesteśmy w stanie go wykorzystać do budowy mięśni jest najbardziej korzystnym przypadku właśnie jaja kurzego, ale jak najbardziej nieco główkujący łączący różne inne produkty można uzupełnić aminokwasy niezbędne, ale trzeba nieco wysiłku, aby to do tego dochodzić tych wymieniła tutaj dużo takich pozytywnych cech jajek, czyli dobre rzeczy, które nam dają, a czy jest coś co jest niekorzystnego jajku coś co może nam zaszkodzić pierwszą myślą, jaka wiąże się z lękami oczywiście salmonella, czyli zjawisko, z którym ciężko w jaki sposób polemizować, ale ze względu właśnie na pewne właściwości negatywne jaj zabrania się spożywanie takich jak u kobiet w ciąży i u dzieci ze względu na możliwość pojawienia się alergii u dzieci poniżej pierwszego roku życia i są takie 2 zalecenia, kiedy nie powinna sięgać faktycznie po jajka tylko grupą są osoby, które mają problemy oczywiście z nerkami albo muszą ograniczać ilość białka to tutaj możemy wskazać, że jeśli białko jajka może zaliczać się do tych produktów, które powinny być eliminowane no i taki chyba największa rzecz, która związana jest spożycie jaj, czyli cholesterol i ilość cholesterolu, która zapewnia nam żółtko tutaj powstały pewne mity, które plany są przez kolejne badania naukowe, które wskazują, że tak naprawdę ten cholesterol, który znajduje się w rządku wcale nie jest taki niebezpiecznie się wcześniej mówiło i wcale nie musi przysparzać nam od razu miażdżycy polega na tym, że po pierwsze, jajko zawiera również cholina, która odpowiedzialna jest zablokowanie i przyswajania cholesterolu w naszym organizmie, ale oprócz tego wyjątkowych trunkach, o których się jeszcze do końca nie zbadała, ale to może być podstawą takiego negowania wykorzystania, jaki spożywania ich może być mogą być niektóre zespoły metaboliczne, które powodują stany zapalne w organizmie i zawarte w jajku oprócz właśnie cholesterol, bo są fakty Halina, która jest fosfolipidy tam w połączeniu z enzymami kontraktowymi, a także sami kopia to jest Michał chwały akcyjne właśnie mieli może obrażać się w planach są na tyle Amine, które to związek zwiększa przede wszystkim incydentu sercowo-naczyniowego i tutaj wyjątkowych sytuacjach jajko nie będzie wskazana, ale nie są na tyle mała grupa, że jednak nie warto wyeliminować tego jajka jako produktu zaliczonego do tego Super Foods i żywności funkcjonalnej i zysk, jaki płynie z używania, jakie sobie zjada większa aniżeli koszty, jakie mogą się pojawić, ale oczywiście o tym należy pamiętać bardzo dziękuję czekają nas teraz bardzo bajeczne święta, czyli między 510 jajek dziennie możemy sobie zjeść nie tylko ze święconki, ale też inne dzięki za te wszystkie informacje naszym gościem była Natalia Grzebyk zator ska 1 dziękuję bardzo, pozdrawiam tu wiecie już na temat wszystko czy podcast zachęcił nas do kupowania małych gospodarstw, a może zamarzyło się pan własne stado kur czy mieliście obawy, żeby nie jeżdżę dużo jajek, a teraz będzie w naszej diecie więcej czy podobała się historia kultura czwartej rano maszerowały rozgrzewać grządkę swojego gospodarza mam nadzieję, że na większość pytań odpowiedź brzmiała tak to już koniec naszego podcastu za tydzień Marcel Zatoński zaprasza na podcast rozwoju polskiej biotechnologii Małgorzata Grzegorczyk do usłyszenia program zaprasza sponsor bank BNP Paribas oferujący produkty i usługi dla przedsiębiorstw korporacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: GOŚCINNIE W TOK FM: PULS BIZNESU DO SŁUCHANIA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA
REKLAMA