REKLAMA

Świat kręci się wokół talerza. Dlaczego zajadamy emocje?

Popołudnie Radia TOK FM
Data emisji:
2021-04-05 16:40
Prowadzący:
Czas trwania:
46:35 min.
Udostępnij:

Jedzeni koi, kiedy życie rani - do czasu? Czym kusi nas przemysł żywieniowy i za pomocą jakich tricków możemy zwalczyć wilczy głód? Szczegóły w rozmowie Tomasza Kopki z psychodietetyczką Elżbietą Lange.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
trwa popołudnie Radia TOK FM przy mikrofonie Tomasz Kopka witam państwa bardzo serdecznie w poprzedniej rozmowie z dr. Danielem szli ziem zarysowali my państwu szeroki i mam nadzieję kompleksowy obraz ukazujący nam oblicze naszego podejścia do zdrowia omówiliśmy segmenty naszej codzienności, które odpowiedzialne są za to jak się czujemy, jakiej jakości jest nasze życie wszyscy bez wyjątku prowadzące tę audycję na czele jesteśmy skupieni na swojej codzienności na, tyle że Rozwiń » życie wprowadzamy do listy zadań do zahaczenia ja przyznam państwu ze swoimi listami zadań mógłby wypełnić kilka segregatorów, gdybym je kolekcjonował od razu przypominam sobie też dzień, kiedy na jednej z 1000 list figurowała pozycja zatytułowana zjedz obiad i później w miarę upływu dnia, kiedy dotarłem do tego komunikatu pomyślałem sobie OKS stary coś robisz nie tak coś tu ewidentnie nie wyszło skoro muszę sam siebie informować o zjedzeniu obiadu to, że tempo, które sami sobie narzucamy wpływa negatywnie na nasze samopoczucie to już wszyscy w 1, a jak przekłada się to na naszą relację z jedzeniem czy w ogóle zjedzenie można wytworzyć relację, z czym kierujemy się, sięgając po jedzenie czy tylko i wyłącznie głodem ja wiem, że część państwa jest zapewne na etapie pogłębionej analizy swojego świątecznego stołu i próbie znalezienia odpowiedzi na fundamentalne dziś pytanie coby tu jeszcze zjeść, ale mimo wszystko razem z panią Elżbietą Langa spróbuje zachęcić państwa do posłuchania rozmowy o jedzeniu przy jedzeniu bardzo się cieszą, że mogę gościć wspomnianą panią Elżbietę Lange psychoterapeutka przychodnie tyczkę autorkę książki emocje na talerzu dzień dobry dzień dobry i to właśnie na bazie najnowszej książki naszej ekspertki odbędzie się nasza dzisiejsza rozmowa nim przejdziemy do rozmowy jedno zdanie tytułem zachęcenia do lektury proszę sobie wyobrazić, że książka zawiera odpowiedź na pytanie będące dla wielu świętym graalem umiejscowiony gdzieś pośrodku trójkąta bermudzkiego dlaczego, kiedy dopada nas smutek sięgamy po czekoladę i oprócz odpowiedzi w książce znajdziemy też ćwiczenia dla czekolad ochotników liczy, że część państwa zapewne w tym momencie pobije swoje biegowe życiówki popularnej dyscyplinie zwanej biegł do komputera i wysyła do nas mejle mamy dla was oczywiście egzemplarze proszę wysyłać maile na adres dla was małpa TOK kropkę FM dla was małpa TOK kropkę FM, a my w tym czasie zaczniemy naszą opowieść o jedzeniu i naszej relacji z jedzeniem od samego początku czy w ogóle but pytam o ten głód pierwotny fizjologicznej, dlaczego w ogóle musimy jeść musimy jeść, żeby żyć to jest paliwo po prostu dla naszego organizmu, a ja mam takie poczucie, że dzisiaj lepiej dbamy o paliwo do samochodów niż paliwo dla własnego ciała na górę takim sygnałem, który nas informuje, że się za energię wyczerpuje jeśli nie dostarczymy tego paliwa na ciasnotę ten bardzo się wyczerpie, więc albo po prostu uzupełnić swój organizm wysyła różne sygnały oczywiście w związku z tym, czyli np. takim bardzo najbardziej chyba powszechnym sygnałem, który pewnie większość osób czuje, aczkolwiek z głodem fizycznym jest różnie niektórzy naprawdę mają trudność w rozpoznawaniu go w jedną z takich grup z najbardziej popularnych sygnałów jest oczywiście burczenie w żołądku prawda takie sanie tutaj poniżej mostka w ten sposób jak głód przedłużamy przyciągamy i nie dostarczamy tylko pokarm na czas to zaczyna nam brakować energii mamy problem z koncentracją zmyśleniem nawet mieć długu już naprawdę jest skrajny NATO może zdarzyć się jakaś słabość nawet omdlenie, więc no tak skrajnych skrajnych naprawdę zaczyna być dla nas niebezpieczne za chwilę się odpowiada lekcję na czym taki hormon, który właśnie informuje nasz organizm głównie nasz głos, że już wystarczy tego pokarmu i człowiek, który ma zdrową relację z własnym organizmem z własnym ciałem własność ośrodkiem sytości głodu oczywiście przestajesz wtedy, kiedy czuje sytość, czyli odechciewa się po prostu jest zapasy zostają uzupełnione no i czujemy się oczywiście wtedy jeśli jeszcze to jest dobre jedzenie zdrowe jedzenie też ciągle czujemy się fantastycznie błogo wstydzi zadowoleni wiemy już u naszych całe szczęśliwe możemy dalej prawda funkcjonować pracować myśleć robić różne rzeczy, ale mamy jeszcze do czynienia z tzw. głodem fałszywym emocjonalnym i czy on sprawia, że zaglądamy do lodówki, mimo że jesteśmy głodni najczęściej okazuje się, że tak to jest bardzo duży i coraz bardziej powszechny problem sam też jeśli poruszamy napisanie książki, bo mam szczerze nie ma takich pozycji na rynku, a ja zaczęłam czytać różnego rodzaju badania się okazuje, że CBA zrobił takie badania 75% Polaków przyznaje, że do tego, że podjada między posiłkami i w zasadzie co piąty robi codziennie no i też niezliczona ilość po prostu telefonu i osób, które do mnie zgłaszają po szkło nie mamy do tego czasu jest naprawdę bardzo powszechny problem nie zawsze oczywiście za tym stoją jakieś różne trudne doświadczenia czytamy, ale bardzo często takie rzeczy obiad czegoś innego, ale znaczący skalę tego, że głód fałszywe czy ten głód emocjonalny właśnie jest przyczyną różnych naszych problemów, bo czas też zaczynamy czasem mylić oszuka zmęczenie zło napięcie głodem jakieś zagrożenie głodem i niewyspanie głodem różne rodzaje też napięć emocjonalnych emocje to jest różnica automatyzować należy, że w ogóle tego nie potrafi rozróżnić oczywiście, że ten ta granica między tym głodem fizjologicznym takim fałszem emocjonalnym czasem po prostu zaczyna się zacierać i mamy problem, ale bardzo na szczęście możemy nauczyć rozróżniać nim szerzej potraktujemy temat głodu emocjonalnego to w ramach takiego intro wprowadzenia powiedzmy jeszcze co to oznacza, że jemy oczami, bo jedzenie rozpoczyna się na tym etapie prawda na skróty jedno krótkie spojrzenie na sklepową witrynę i seria sygnałów płynie do naszego mózgu musi zjeść nie teraz tak dokładnie niestety tak jest to tutaj świetnie pokazuje taki psycholog żywienia amerykańskim rajem one się nazywam szereg książek ciekawych napisał jedną z nich jest beztroskie jedzenie tam jest też bardzo dużo ciekawych badań też nawet dość zabawnych niektórych in polega państwu i on właśnie w tej książce pokazuje, że my podejmujemy decyzję o tym ile zjemy i czy w ogóle się tym najemy, ale wtedy, kiedy czujemy konsystorz tylko w momencie, kiedy zobaczymy Dan Dan Boga jesteśmy przyzwyczajeni, że najazdami np. pełnym talerzem zupy od dzieciństwa Targ byliśmy karmieni wiemy o tym, że plany talerz zupy dania sypać, kiedy udajemy się na jakąś imprezę przyjęcie do restauracji teraz właśnie na święta i gospodyni poda nam to zupa dla tzw. wroga prawda to jest prawie podejmujemy decyzje, mimo że nie wiemy tego jeszcze, jaki jest zapotrzebowanie na energetycznego one też zmienia prawda w ciągu dnia codziennie inne już wiemy podejmiemy decyzję, że my tym się jednak nie najemy i będzie ten ta myśl towarzyszyła i będziemy wtedy bardziej skorzy do tego, żeby prosić dokładkę właśnie dokładać, żeby też sobie drugi raz, a jeśli chodzi o widok jedzenia i np. ktoś wyobrazić, że leży przed nami piękny kawałek ciasta, na które mamy szaloną Chorea w Łodzi właśnie za witryną cukierni ten widok jedzenia przemawia do nas, żebyśmy weszli do energicznych kawałek ciasta sprawia, że faktor, czyli te cząsteczki światła odbijają się tego ciastka docierają do naszych zakończeń nerwów Wałcza i tym samym uruchamiają i mózg wysyła do kory wzrokowej to smakowitą informację dalej, czyli zaczyna płynąć do środka, które reguluje wydzielanie śliny naszym organizmie informacja też zaczyna się wydziela my zaczynamy czuć jak ona nagrywana to najlepszy przykład jak widzimy cytrynę, jeżeli nie zjedliśmy już funkcję w naszym organizmie część lokat uruchamiać tak jest, więc to jest najlepszy przykład na to jak sam widok ożywienia sprawia, że my już zaczynamy dlatego jedzenia prawda, że rząd zaczyna wytwarzać na wszelki wypadek niewielką ilość kwasu żołądkowego przygotowuje się na pokaz roślina wydawaną do ZUS to znaczy rzepaku będzie za chwilę rada no i wtedy już ta pokusa i kiedy te procesy biologiczne fizjologiczne zostaną uruchomione naprawdę trudna do zatrzymania dlatego on właśnie pan pan pasji ucha w swoich badaniach udowadnia, że osoby na wsi, które swoim bezpośrednim polu widzenia mają np. słodycze to bardzo często zjadają nawet 3× więcej i w ogóle o prawie 50% szybciej niż osoby, które tych pokus zasięgu swego wzroku nie mają związku z tym ja jestem absolutnie zwolenniczką zakazu reklam jedzenia, bo to naprawdę skłania nas do tego, żebyśmy jedni więcej więcej, więc na ten właśnie często produkty, które wydają się nam najbardziej atrakcyjne są produkty z dużą ilością soli tłuszczu i przede wszystkim cukru no tak nas ukształtowała ewolucja my mamy nie ma po prostu drukowane gazety po prostu biologicznie również uzasadnione, dlatego że pokarmy, które są bogate cukier czy sól czy tłuste potrawy one są po prostu wysokokaloryczne jeśli one są wysokokaloryczne to oznacza przetrwanie to oznaczało kiedyś dla nas dla przetrwanie oznaczało dobre sycące pogardą i dostarczanie jak najwięcej kalorii było po prostu dla nas było uzasadnione było bardzo dobre dla naszego organizmu ewolucja nas wyposażyła doświadczanie przyjemności prawa jest pewne czynności nie były przyjemne nie tylko jedzenia na Arce eksportowaliśmy po prostu nie przetrwali Utah jest piękny ten mechanizm przyjemności, które polega na tym, że po zjedzeniu czegoś pysznego smacznego kalorycznego natychmiast rozpoczyna się produkcją endorfin nasze ulice więcej, bo była głównie tutaj ośrodek nagrody, który jest aktywowany i dopamina, czyli ten neuroprzekaźnik, który jest głównie odpowiedzialny właśnie za wszelkie uzależnienia również i warto za to, że chcemy więcej, żeby ten sam efekt wywołać nawet przyjemność skłaniała nas przez tysiące lat takich zachowań, które były dla nas biologicznie korzystne jest mroczny odpowiednik oczywiście ból czyli, żebyśmy sobie krzywdy zrobić by nas zamknie wolał prawdopodobnie ma nam wypadnie moglibyśmy prawda zapobiec na czas w związku z tym to jest wpisane w drukowanych w naszej gen no ale niestety ewolucja przewidziała rozwoju przemysłu spożywczego tego, że dziś największym problemem współczesnego człowieka będzie dostępność jedzenia i nadmiar jedzenia jego gra i w tym miejscu musimy postawić kropkę, aby oddać głos informację Radia TOK FM tuż po nich wracamy do rozmowy z panią Elżbietą rangę jesteśmy z powrotem na antenie naszym gościem jest pani Elżbieta Lange przychodnie etyczka psychoterapeutka autorka książki emocje na talerzu przy mikrofonie Tomasz Kopka kłania się państwo Nisko rozmawialiśmy przed informacjami Radia TOK FM o tym co wpływa na to, że chcemy jeszcze więcej w książce opisuje pani realizującą się z dnia na dzień na naszych oczach rewolucji smaku, którą z kolei ja porównałbym do pierwszej rewolucji przemysłowej produkujemy jedzenie na masową skalę mocno ingerując w skład czy kolor czy jesteśmy kuszeni, dlaczego chcemy właśnie jest więcej przemysł spożywczy świetnie triki różne psychologiczne wykorzystuje to np. coraz bardziej popularne piekarnie rada supermarketach jeszcze chodzimy głodni no to po prostu każdy z nas ma taką tendencję kupowania dużo dużo więcej ilości produktu konsystencja jedzenia pokarm, które są gęstsze wydają nam się bardziej sycące w związku z tym jeśli będziemy lekkie chrupiące produkty będą będą takimi produktami fair nie będziemy się na jak hałas również takie badania, które pokazują, że zmaga smak umami, który kojarzy się żywnością paski pewnie państwo mają takie doświadczenia Lamczyk prawda w środku miasta zgiełku hałasie bieganie zazwyczaj prędko szybko bez uważności nawet czasami bez kontrolowania ilości takie coś bardzo często na pytanie co jedliśmy na ranczu pierwsza odpowiedź nie wiem nie pamiętam dokładnie dokładnie, ale też klimat wpływa prawda pora roku teraz teraz mamy przed nowe kończyły się zapasy naszych pradziadów dobry czas jest na zwolnienie trochę naszego układu pokarmowego odciążenie różnego rodzaju dosyć już mniej kalorycznie potrzebujemy mniej gęsto miej ciepło za chwilę będziemy potrzebowali prawda, lecz bardziej lekkostrawne produkty w związku z tym też oczywiście szerokość geograficzna również ma wpływ na to ile wiemy np. wielkość również należy, które są świetnie wykorzystywane również restauracja, czyli sama ilość pożywienia dokładnie co do kalorii wielkości identyczna na małym talerzu będzie nam się wydawała to jest tzw. złudzenia bark naszego umysłu i złudzenie sprawia, że mamy należą zjemy dużo mniej będzie nam się do Rożek jest duża i restauracjach podawane są często prawda potrawy na bardzo duży talerza i wtedy nadal będzie nam wydawało, że to jest za mało, że mało zjedliśmy prawda mamy tendencję do upoważnia w zasadzie głównie o to chodzi o dojazdach, a nawet desery i też stołu nie bez kozery sprzątane są bardzo szybko też, gubiąc patrzyli z pustym stole, czyli po to, uruchamia lekki prosty proces skoro tak mało zjadłem na obiad lód należy mi się deser oczywiście oczywiście dołożyć do ich domu, bo to w ogóle były takie nie bardzo duże drogą i nie bardzo słyszałem, więc na różne sygnały ich naprawdę bardzo dużo skłaniają nas do tego, żeby jeść no i powiem o tym, że jesteśmy żyjemy kulturze jedzenia z każdej strony jesteśmy bombardowani jedzeniem, czyli sam widok jedzenia jak już wcześniej rozmawialiśmy uruchamia, czyli książki kulinarne programy Golina reklamy billboardy to, że idziemy i każdej strony prawda wystarczą na różnego rodzaju potrawy też sprawiać nam się zaczyna chcieć jeść brytyjska pisarka krytyczka kulinarna biły się w swojej książce tak dziś jemy biografie jedzenia i się na przykładzie winogron jak produkty spożywcze stały się dziełem inżynierów, którzy starają się dopasować żywność do naszych gustów i dziś rzadko kupimy winogrono, które jedząc poczujemy lekko kwaskowaty smak, ponieważ wszystko musi być słodkie dokładnie wie, bo to jest także cukier po pierwsze, uzależnia, więc chcemy kupować dany produkt, a po drugie, techno jest poprawiają walory smakowe w związku z tym dlatego jest prawie wszędzie dodawany do dzisiaj przeżywamy jakąś rewolucję smakuje i w ogóle nie było do tej pory w historii ludzkości my bardzo potrzebujemy smaków on decydującą rolę odgrywał w kontekście tego co wiemy, dlatego że ona chroni połączeń jeszcze emocjami np. ze wstrętem gorzki ma chronić człowieka przez zjedzenie trującego najechał na cierpienie dzieci prawda obrazują, które na widok jakiejś wpadki Zielonej wreszcie niekoniecznie ładnie pachnie robią takie by w ten sposób, jakby instynktownie chronią elementy jak odróżnić jedziemy jakieś egzotyczne kraje i ważna nie wyglądał ładnie pachnie to raczej ostrożnie do tego podchodzimy minister takie akta, które mamy drukowane, ale dzięki informacjom na związanym z naszym pomysłem ma ona sobie przedstawiliśmy podstawową wiedzę oglądalność określonych produktów i zaprogramowanych swój metabolizm, czyli np. jeśli jemy owoc no to ładnie pachnie właśnie smakuje Mot słodką ma niepowtarzalny aromat i rozpoczyna nasz organizm takie procesy metaboliczne, które umożliwią optymalne wykorzystanie tego wozu i będą nastawione na trawienie owocu np. ani mięsa dlatego ma takie znaczenie no ale teraz my dzięki właśnie technologa żywności, że trwają na głowie, żeby produkty nam smakowały zachęcały kolorem możemy nadać w zasadzie każdemu produktowi, marząc smak i dzisiaj jeśli zamawiamy to wciąż czytam taki przykład mleko na konkursowym się nam może zdarzyć, że my zostajemy we własne produkty spożywcze w smaku nie rozróżniamy jeśli na tym nie za bardzo znamy wygląda podobnie jednak kompletnie to nie jest produkt, który nam chodziło to są 2 różne produkty mleko roślinne zmian orzecha kokosowego może być albo płyn, który składa się zwody lekarz proszę nie wiem sztucznego aromatu słodzika to oznacza dla naszego mózgu, kiedy coś smakuje słodko w ogóle nie słodkim, czyli nie dostarczamy naszemu mózgowi naszemu organizmowi tego cukru słodyczy, którą sygnalizowaliśmy to błędna informacja sprawia, że nasz mózg zaczyna wariować, bo zapowiada się Tuska glukozy, ale ona nie trafia trafia w związku z tym pojawia się błędna informacja no i teraz zaczyna bez naszej świadomości to jest najbardziej niebezpieczne jeśli chodzi o się rewolucja przemysłową, że nam się zaczynają przeprogramować metabolizm w ogóle bez naszej świadomości, czyli mózg zaczyna interpretować taką sytuację kryzysową mąż, ponieważ poza naszym paliwem mieliśmy na nią bardzo wrażliwi na ich spadek w zasadzie i przy następnym takim myśleniu ogłasza plan awaryjny jak polecenie brzmi więcej jedzenia pojawia się pragnieniu, chociaż zachcianki właśnie te napady jedzenia no mamy w swoim myśleniu pozwolimy na skróty przecież potrzebujemy węglowodany glukoza ktoś, kto z nas pomyśli aha, więc sobie Kasza gryczana, która jest węglowodany złożone tylko batonika rozbiórkę bądź szybki zastrzyk energii był, żeby się nasz mózg prawda zadowolony dlatego to jest taki jest strasznie niebezpieczne to co się teraz dzieje po prostu rewolucji przemysłowej nadprodukcja kolorowego dopasowanego do naszego gustu smakowego estetycznego jedzenia wpływa oczywiście na to, że przybywa nam chęci na zjedzenie czegoś pysznego albo pysznego z pozoru, ale jest jeszcze cały Arsenał emocji, które odpowiadają za to dlaczego kiedy, w jakich powodów jemy w pierwszej części wspominaliśmy o tym czym jest głód emocjonalny, ale przypomnijmy wprowadzeniem do wątku co to znaczy, że jemy pod wpływem emocji i co to znaczy, że emocje leżą na talerzu to brzmi oczywiście bardzo zabawnie, bo prawda jest taka, że my oczywiście nie może ramy mówiąc kolokwialnie złości smutku niepokoju różnych emocji jest pewna metafora tylko wybieramy tak naprawdę jedzenie zamiast kontaktu z własnymi emocjami i to zachowanie staje się sposobem po prostu na radzenie sobie też również z różnymi problemami życia, czyli mówiąc wprost pod emocjonalne jedynie objawem zupełnie czegoś innego tak naprawdę z takim plasterkiem plasterków w życiu mamy dużo mamy różne klaster to niektóre są oczywiście bardzo trudne nie alkohol narkotyki to zresztą jak plastry na różne emocje, ale jedzenie, ponieważ łatwo dostępnej przyjemne świetna jest pokusą do zaspokajania naszych różnych potrzeb właśnie w tym również emocjonalny, a czy występuje tu granica, kiedy możemy powiedzieć, że jedzenie przestaje być przyjemne, ale spożywamy je w dużych ilościach ze względu na na zaspokajanie swoich potrzeb, których nie słyszymy ta przyjemność występuje zawsze, ale coraz krótszym czasie, czyli w pierwszym w pierwszym odruchu będzie występowała ta przyjemność, ponieważ po zjedzeniu, zwłaszcza oczywiście wybieramy próby będą potrawy słone czy słodkie tłuste, więc one są nośnikami smaku i też dostarczają przyjemności, ponieważ wytwarzają się endorfiny naszym organizmie ta przyjemność przez chwilę będzie, ale co się potem wydarza no to już nie jest przyjemne, ponieważ chłód emocjonalny pojawia się nagle wysokich wód które, które można rozpoznać, bo też tzw. smak wózka, czyli on niewiele się buczenie w żołądku tak jak głód fizjologiczny, czyli nadal mam mama Maćka na co rada wnosi nie wiem, jakiego powodu jest kompletnie niezwiązane z innymi posiłkami możemy być bardzo syci, ale tak znajdzie się miejsce w żołądku na pyszną szarlotkę prawda w gościach najlepszym przypadku są teraz święta jest po prostu nie ma granic jedzeniu i on nie ustępuje mimo sytości dosyć bardzo ważne przy Łodzi fizycznym, kiedy zjemy jeszcze dobrze zdrowo wiemy, że wspaniale Żydzi są przyjemne emocje natomiast przy chłodzie emocjonalnym już minie przyjemność pojawiają się bardzo trudne emocje najczęściej złość na siebie, po czym większy, że wtedy te myśli po prostu krytyka wewnętrznego, który także zaczyna swoją radę w głowie urządzać i znowu wracamy tą było jest niedobrze się przyjaznym przejawom itd. i tak danych ministerstwa różnica między tymi 2 głowami jest przyjemność oczywiście, że będzie występowała ona będzie też kazała sięga po odchodzi, bo działa tabletka przeciwbólowa jest przyjemność oczywiście potrzebuje więcej więcej, żeby się już była większa jeszcze bardziej zadłużyć to czym nie chcę mieć kontaktu, a po jakich sygnałach mogę zorientować się, że zajadamy emocje, jakie są charakterystyczne cechy emocjonalnego jedzenia wtedy najczęściej, kiedy duża koncentracja już nawet przechodzić w pewien rodzaj uzależnienia, chociaż jezdnia się znaleźć można oprócz cukru to uzależnia psychofizyczna, ale od marki nikt nie jest uzależnione jest takie uzależnienie behawioralne ale jakby mechanizm bardzo podobnych przypadkach uzależnienia alkoholu, choć trochę się różni, ale bardzo podobne, czyli jest bardzo duża koncentracja w naszym życiu zaczyna, bo jedzenia się pojawiać, kiedy obsesyjne myśli i zaczynamy planować i myśleć tylko wyłącznie o tym co zjemy ile wiemy, kiedy zjemy jak będzie smakowało, czyli odwracamy uwagę od innych obok naszego życia prawda nogą pełna lodówka może łagodzić wszystko samotność porażkę ból po stracie pusty, bo portfel jedzenie koi, kiedy życie lani wtedy, kiedy np. straty zaczynają przewyższać zyski, czyli mam nadwagę jestem otyła zacznie się nawet różnego rodzaju choroby nawet to się karanie siebie ma swoje konsekwencje zdrowotne, kiedy zaczyna tracić pieniądze, bo dużo wydają karty kompulsywnie się objada potrafi urządzić sobie mentalną ucztę i kiedy tolerancja na jedzenie zaczyna się zmieniać, czyli to co jeszcze niedawno w ogóle było nie do pomyślenia żeli, a ilość jedzenia jest do połknięcia teraz w ogóle nie staje się problemem, kiedy zaczyna się wycofywać z życia społecznego zaczynają kuleć relacji w naszym życiu, bo zaczyna się robić bardzo bardzo poważny problem w naszym życiu i mimo że my wiemy możemy powinniśmy intelektualnie ani ogarniam tej tak emocjonalnej tak silna, że potrafimy z tego błędnego koła się wyrwać przestać no bo ten ból fizyczny, który często czujemy, czyli boli nas zrzucić na mnie dobrze nam takie uczucie, że 1 stoi na gardle jest i tak dużo łatwiejsze dla nas zniesienia niż ten ból ból emocjonalny, w którym nie chcemy się spotkać różne oczywiście powodu czytając książkę i czytając definicję głodu emocjonalnego po skończonej lekturze uzmysłowiłem sobie, że dokładnie to samo mógłbym przepisać sobie jako palaczowi już obecnie eks palacze owi, ale to jest dokładnie oparte na tych samych mechanizmach nawet z tego samego dotyczy to też jest związane tutaj prawda znoszą znoszą burzą naszą szczęką nasze szczęście bardzo dużo kumuluje się stresu i prozie byli też uwagę, że jedzenie jest bardzo agresywny Arkę musimy wręcz zmiany zębami rozgryźć, więc również działa taki sezon na tor falę uspokajają nasz MOS i ten akt agresji, który po prostu się dzieje naszych zębach daje nam takie chwilowe poczucie ulgi dlatego tak bardzo lubimy chrupać przeżywać prawda smakować półkach oprócz tego rzeczywiście też przyjemność i Brukseli mamy 3 kości i zgrywamy zgrzyta zębami w nocy to też oznaka sprawa zbyt dużego stresu w naszym życiu i dlatego właśnie jedzenie, ale również palenie ma samo zadanie prawda my musimy wziąć do ustawy o papierosa jeszcze dodatkowo, ale i tak naprawdę okradaniem siebie klanu od ogólnie chodzi też oddychanie zamiast sobie oddychać głęboko się pogodzić musimy spuścić zgodę na rynkach tak jest im jak bardzo podobne są mechanizmy i też mi obszarami podobnymi związane oczywiście też występuje rodzaj przyjemności, bo to co mamy papierosach czy będę mówił państwo pewnie wiedzą co tam uspokajał nas co się w nich znajduje nasza relacja z jedzeniem kryły się już gdzieś na etapie wczesnego dzieciństwa prawda wychowujemy się w kulturze jedzenia jedzenie pełni różne społeczne role może w tym miejscu powinniśmy wspomnieć czym jest tzw. komfort chód na komfort Hortex są takie w taki Boga takie potrawy takie produkty, które kojarzą nam się z miłymi wspomnieniami jak wspomóc wspomnienia smakują to pewnie każdy państwa wie najlepiej zna każdy z nas rocznika wcześnie na myśl o sierotce o jakieś świadczenie wymyśla sałatce babci na pragną tak bardzo tam mamy uczelni pyszne ciasteczka mamy takie wspomnienia, które się z osobami kojarzą, ale z wakacjami konkretnymi wydarzeniami nowotwór jest ma swoją taką bardzo Jasną radosną stronę, ponieważ często jest pomocny w sytuacjach bardzo silnego stresu kiedyś osoby w ogóle nie mogą nic przełknąć wtedy to co okazuje się jest możliwe to właśnie komfort fundusz na, czyli często w gabinecie pacjenci mówią mi dobrze to te pierogi są w stanie zjeść, bo to bardzo mi zawsze przygotowywała dobrze, chociaż to przecież nieprawda jeśli są ataki zacisku wewnętrznym mocnym przeżywalność jakąś traumę czy istnieje silny stres swoim życiu i tak reagują, ale też swoją mroczną stronę, bo jeśli my np. mamy fajne wspomnienia związane z taką utratą np. dziecko siedzi swojego, ale zwierzątko i to był taki dziwny dzień może padało wtedy naprawiliśmy uroczysty obiad, bo były unijny na warsztaty i wszystko bardzo na wczesnym etapie niezależność emocji jedzenie zaczyna się w nas osadza w związku z tym potem, kiedy w naszym życiu pojawia się taki właśnie dziwny dzielni to zaczynają dochodzić do głosu te trudne emocje też ten smutek może nie przeżyć związanych z utratą ukochanego zwierzątka fizyczną na takich więcej świat kręci się wokół talerza to tytuł jednego z podrozdziałów książki emocje na talerzu, w którym pisze pani, że ich życie rodzinne kręci się tak naprawdę wokół talerza i wokół stołu zastawionego różnymi posiłkami jak podejście do tego jak wiemy kształtuje rodzina polityka żywieniowa to czy było się zmuszonym do jedzenia czy trzeba było jeszcze co było przygotowane siła komunikatów jest kluczowa prawda tak bardzo często przy stole niestety rok odbywa się tzw. musztra wódką wychowywania i te sygnały oczywiście one często nie mają na celu przemocy wobec dziecka tylko w ogóle Święty spokój, żeby dziecko zjadło i zadbanie o to, żeby po prostu też po prostu nie było głodne niewyczerpane no ale forma często jest bardzo przymocował każdy z nas myślę, że przystanek słyszał różnego rodzaju komunikaty właśnie tych znienacka zachowuje się ręce zostały do końca wyjaśnić, iż jest wyprostowany, a zainteresowane dzieci w Afryce głodują jasno nie ma tak dobrze jak te warzyw możesz zostawić, ale mięsko do końca jest w komunikacie GIS cała masa i to powoduje, że my zaczynamy napinać jak jesteśmy przed armią jak są przekraczane nasze granice, więc do końca potem tracimy ten kontakt z własnym ciałem z ośrodkiem sytości głodu nie wiemy bardzo dużo osób kompletnie nie wie, które do mnie przychodzą, kiedy jestem głodny głodny, kiedy przestać muszą uczyć się tego na czas, nastawiając Budzik, żeby w ogóle zacząć rozpoznawać sygnały no to jest taki pewien schemat, który zapisany w naszej świadomości zostaje z nami potem bardzo często odtwarzamy to w swoim dorosłym życiu dochodzi do Chin zorientujemy halo tu chodzi dokładnie tak samo jak w moim dzieciństwie jest ważne, jaka atmosfera panowała przy stole czy były zdrowe posiłki regularne czy w ogóle gotowa, bo może w ogóle nie było dostępnych ma być nie zawraca głowy ja chodziłem i zaglądam do lodówki brałem tam poparcie, żeby wykończyć głodu to wszystko ma naprawdę bardzo duże znaczenie potem schematy odtwarzają nazwiemy poczucia winy albo właśnie nie wyrzucamy jedzenia tylko traktujemy jak śmietnik i po prostu do końca, chociaż nas dzieliło albo zaczynamy jej znudzą bo kiedy prawda duża koncentracja do panowała wokół jedzenia i było takie poczucie, że wszyscy są najlepsze książki potrzebne są zaspokojone na atak nie jest prawda, bo jeszcze te emocjonalne też mieć potrzeby są ważne dla dziecka jest bardzo zamiast uderzyć za każdym razem robiła budyń czekoladowy no to potem ja w ten sposób zaczynam się pocieszać dorosłym życiu, robiąc sobie budyń czekoladowy albo jedząc coś słodkiego, bo nie umiem inaczej, więc ta zależność mocy jedynie rodzi się zasady z chwilą naszego urodzenia drukowanych naszą psychikę, ponieważ od pierwszego dnia życia wyrażamy głód pragnienie w sposób bardzo emocjonalny płaczem prawda krzyczymy później wiemy domagamy się tego ulubionego kawałka teraz już natychmiast czasem oczywiście to jedynie zaczyna być źródłem przyjemności radości przystał już tylko służyć do tego, żeby te funkcje życiowe organizmu powstrzymywać się zaczyna sprawowanie smakowanie poznawanie swoich preferencji no i nagle okazuje się, że nie bez rosołu nie da się zwalczyć przeziębienia i 1 budzi także takie pyszne ciasteczka coraz częściej się wygodą kierują przyjemnością, więc emocje i jedzenie to jest taki towarzysz, który jak siostra bliźniaczka idą w 2 towarzyszy z nami przez życie się czujemy różne prawda sukcesy nawiązujemy relacje więzi okazujemy troskę za pomocą jedzenia aż pełni rolę ono też usługi osadzonych naszej tożsamości religii światopoglądu właśnie wspomnieniami nawykami nosi bardzo każdej poszli naszego życia jest obecne to właśnie na każdej płaszczyźnie naszego życia, więc nic dziwnego, że my zaczynamy mieć emocjonalny stosunek do jedzenia prawda potem jemy niekoniecznie tylko wtedy, kiedy jesteśmy głodni i właśnie pomówmy o tej psychologicznej roli jedzenia jeszcze nie tylko silne negatywne emocje odpowiadają za sięgnięcie po jedzenie już sobie omówiliśmy, ale zatrzymajmy się chwilę przy emocji, która występuje najczęściej jako argument przy wszystkich nałogach stres, dlaczego jemy, kiedy się stresujemy jemy z różnych powodów znów również jemy pobudzenia różnych emocji, ale bardzo często właśnie pod wpływem stresu dochodzi do takich silnych napadów wilczego głodu no bo dzisiaj po prostu ten stres jest wręcz permanentne i mamy mnóstwo stresu w zasadzie 825 prawdę o sytuacji, w których się stresujemy publicznie nie wydarza w naszym życiu, ale tak się stresujemy tak jak nas zamknąć w klatce i straszy codziennie, że właśnie przyjdą z gimnazjalną, a on nie przychodzą to jest właśnie taka jak takie mamy dzisiaj czasy i tak tam siedzimy w napięciu czasem zaczyna oczywiście się do tego przyzwyczajać, ale poziom kortyzolu i tak jest nadal bardzo wysoko w naszym organizmie komend jakoś po prostu oswajamy je tutaj swej książce podaję taki przykład myślę, że dość popularne powszechne, bo każdy z nas pewnie taką sytuację w życiu przeżył z nami dorosła osoba jeśli chodzi o rozmowę o pracę o pracę, której bardzo nam zależy i które się staraliśmy proces rekrutacji bardzo długi to napięcie tak gorączkowo oczywiście wzrasta bardzo się stresujemy się objawia przykład tym, że po co nam się ręce trzęsą prawda nie wiem część nam się tutaj większe rząd po wielkich no kołatanie serca się pojawia my przeżywamy po prostu bardzo silny stres, a wtedy centrum stresu w naszym mózgu zaczyna pracować na najwyższych obrotach i zaczyna się domagać coraz więcej glukozy my potrzebujemy więcej energii, żeby po prostu dobrze myśleć, żeby dobrze wypaść, żeby dostać do roboty, które nam zależy teraz głos, która krąży we krwi mamy tylko łącznie do dyspozycji mózgu ewentualnie trochę mięśni nową mózg w tej sytuacji potrzebuje rynkowy, czyli tego paliwa jak najwięcej w związku z tym współczesny układ nerwowy wysyła rozkaz do wszystkich, żeby zatrzymać wydzielanie insuliny, ponieważ ona nie będzie już do krwi wydzielana mięśnie i tkanka tłuszczowa będą mogły się więcej glukozy, bo nie zaś odbywa się wzmożony transport domus no i nasza rozmowa prawda wydziela się adrenalina kortyzol, czyli te hormony stresu rozkaz tak długo trwa, a rozmowa męcząca stresująca się zakończy na jeśli dostaniemy pracę no to pojawia się upragniona ulga zaczyna spadać poziom adrenaliny, ale nam potrzeba około godzina oczywistą, ponieważ kortyzol ten drugi hormon stresu spada znacznie wolniej, a poziom insuliny nawet do 3 godzin utrzymuje się poniżej średniej związku z tym jak ostry stres mija to nasz mózg nadal oszczędza energię przez włączenie niektórych funkcji np. zaciąga pożyczkę energetyczną z jej metabolizm jest hamowane no oczywiście wtedy dochodzi do tzw. awaryjnego zawieszenia osi w stresie każde państwo pewnie ma takie doświadczenia, kiedy przychodzi ta ulga na zaczyna się objawiać zmęczenie brak koncentracji w ogóle spowolnienie procesów myślowych jesteśmy wykończeni wyczerpani i czas w związku z tym potrzebujemy dodatkowego paliwa no glukoza glukoza nie może, bo pomoc jedzonko pyszne jedzonko no i dlatego wtedy ponownie organizm wysyła wszelkie komunikaty pt. Ochota zachcianka wzmożony apetyt no tak jak już mówiłam wcześniej dżemy w swoim myśleniu na skróty, więc nie pomyślimy czy zdrowym tylko co czekolada batoniki bułeczka coś z tego coś co natychmiast sprawi, że będziemy znowu mieli dużo energii swą jeśli ktoś powtarza kilkanaście razy dziennie w ciągu tygodnia w ciągu miesiąca w ciągu naszego życia Noto zaczynamy po prostu iść bardzo bardzo dużo problemów głównie zdrowotnych oczywiście w związku z tym czy jest jakaś granica między głodem emocjonalnym uzależnieniem dla wielu z nas uzależnienie to już jest ostateczność głód emocjonalny jeszcze w jakim stopniu jest poddany kontroli w bardzo często mylimy głód emocjonalny z ochotą zaścianku hotele zaścianka i pragnienia są jak najbardziej naturalne i one występują, ponieważ jedzenie jest po prostu 1 wielką przyjemnością się dla większości z nas nie ma w tym złego, kiedy my sobie pozwalamy raz na jakiś czas na coś fantastycznego rocznego nawet jeśli niekoniecznie zdrowe i pożądane po to, żeby też życie było przyjemnością, żeby było fajnie miło, ale jeśli my robimy świadomie to wiemy, że wtedy nie mamy tego poczucia winy jest wspaniale jest miło jeśli to jest coś ekstra to jest naprawdę taka przyjemność, którą sobie po prostu pozwalamy głód emocjonalny jeśli ona różne natężenia jeśli raz na jakiś czas za drzewa no bo właśnie w wyniku różnych okoliczności po prostu no muszę, że tak jak np. kobiety prawda no po prostu fanatycznego oświadczam, że napięcie miesiąc kolejna głos nie ma możliwości rolnik jak będzie drożdżówki po prostu uwielbiam kocham potrzebuje pewnie witaminy z grupy Lenovo hormony wariują układ nerwowy i jakość nadpobudliwy 5 też więcej tego potrzebuje, ale sobie tego nie odmawiam to też buda emocjonalny dotarli znaleźli jakiś mówiła wcześniej koncentracja wokół tego jedzenia jest obsesyjna, kiedy straty przewyższają zyski, kiedy co się odbywa bardzo kompozycji napadową bardzo często, którzy każdego dnia odczuwają głód emocjonalny nie potrafią sobie poradzić przeżywają bardzo dużo różnych trudne w związku z tym emocji, że nie potrafią nad tym zapanować obiecują sobie każdego dnia, ale tak za chwilę robią to jest mniejsza to wtedy zacząć należy tak dobrze przyjrzeć co tak naprawdę chodzi co się ze mną dzieje co się wydarza co tam dochodzi do głosu ja sobie w stanie poradzić prawnym ten sam czy przełożyć na eksperta tym, że coś trudniejszego głębszego, czyli w momencie, kiedy jedzenie jest uważne kontrolowane to taka drożdżówka z porządku od czasu do czasu też tak uważam, że bez przesady nie można też by realizować w życiu, bo potem mamy różne problemy, więc też jak najbardziej przyjemności potrzebna ważna nigdy tak nie demonizujmy też jedzenia, bo sami nadajemy rolę jedzeniu, o ile tylko właśnie jedzenie i będzie taką rolę pełnią w naszym życiu, jaką my sami damy i tym optymistycznym akcentem przejdziemy do ostatniego być może najważniejszego segmentu naszej dzisiejszej rozmowy jesteśmy po pełnej analizie tego czym jest głód fizjologiczny czym jest głód emocjonalny mamy zarysowane całe tło głodu fałszywego od czasów dzieciństwa po zgrabnie stymulujące naszymi zmysłami przemysł żywieniowy i nadchodzi ten dzień, kiedy decydujemy się na zmianę nawyków żywieniowych co robimy, aby zerwać ten toksyczną relację z jedzeniem, którą wytwarzamy to jest pierwsza najważniejsza moim zdaniem rzecz to jest po prostu uświadomić sobie też trochę przyznali się samą sobą, że mamy problem milczenie prawda, bo to wcale nie jest wbrew pozorom łatwe, bo my bardzo dużą mechanizmów obronnych mamy montowanych każdy z nas ma swoje subtelne i wszystko w życiu robimy to, żeby nie cierpieli w ustach w ogóle wracać, kiedy być może bolało dlatego też będziemy dalej uprawiać samo mechanizm oszukiwania się w komorze jutro dam radę tylko jako gorszy dzień ta trwa prawda ta nasza wspaniała relacja jedynie praktyczna czasami latami to jest ważne, żeby się trzymać, żeby uczciwie staną ze sobą przyznać się tak rzeczywiście przerasta i kiedy już mamy świadomość decyzję wtedy dopiero możemy podjąć się zmiany i zastanowić jak możemy to zrobić musimy się dowiedzieć więcej o swoich wewnętrznych i różne również zewnętrznych przeszkodach, które stoją na drodze do zdrowej lat, jeżeli to jest bardzo ważny od zewnętrznych już mówiłam, więc to no i tutaj opisuje na początku, żeby poznać swój styl jedzenia mamy różne style jedzenia jest ich 5 najczęściej reprezentujemy 2 i wciąż tutaj podaje można poczytać rozpoznać, jakim się tyle jest jedzenia jak sobie z tym poradzić, więc można zacząć również z tego może moglibyśmy wymienić te style, jakie to sensu, jeżeli oczywiście zdecydują się wykształciły wtedy, kiedy kontrola przyszła na naszą stronę oraz rozwoju przemysłu spożywczego sobie z nią radzimy jest 5 i one głównie związane są motywacją sięgania po pokarmy chodzi głównie o motywacji, czyli jest zgłasza też listy realny, czyli tak sprinter, którym poszukujemy głównie sytości zmysłowy, czyli taki styl, w którym najważniejsze są dla nas wrażenia zmysłowe Marka kolor i szkód, jakie podane zewnętrzne czyli kiedy mamy dostępność jedzenia tutaj właśnie pani tu widać podczas świąt, kiedy ta mapka wystarczy jedynie na wyciągnięcie ręki prawda cały czas chodzi nie możemy się powstrzymać często kompletnie poza naszą kontrolą, ale nie wiemy ile zjedliśmy i tzw. też wewnętrzny deszcz czyli kiedy mam bardzo niski próg wytrzymałości nagród i musimy tylko zaspokoić natychmiast najczęściej publicznie zastanawiamy co ma być najważniejszą motywacją, żeby ten głód ustąpił, bo to dla nas trudne do wytrzymania są takie osoby, które bardzo bardzo mają dużą wrażliwość na kiedy się pojawia jest niezwłoczne dla nich no i jeszcze emocjonalny, czyli taki, który osobom emocji hamuje łaknienie albo wzmaga i czasowy, czyli najważniejszą motywacją jest rytmiczność kiedy, więc takich mamy 54 tymczasem można sobie poczytać więcej i też zobaczyć wskazówki jak sobie w danym stylem raki to też dużo nam daje takiego rozeznania jak my funkcjonujemy w jakim celu, czyli w zasadzie powinniśmy określić, który styl jedzenia prezentujemy obecnie i spróbować przedstawić się na ten, który byłby dla nas optymalnie najlepszy ten, który reprezentujemy on ma swoje i plus minus warto też znali rozpoznać, żeby umieć tym się poruszać wykorzystać na naszą stronę, a to, żeby wiedzieć, czego unikać, ponieważ właśnie jeśli nakład prezentujemy mizerne no to wiemy, że jedzenie przy stole powinno być jak najdalej zasięgu naszej ręki i albo zostawiamy blisko siebie te przekąski, które są niskokaloryczne bo, które są zdrowego trybu jesteśmy leniwi mówi, że nikt nam się starać prawda z fotela co chwila, żeby sięgać tylko po prostu często robimy to poza naszą kontrolą automatycznie miejsca są takie proste różne triki, które można na własną korzyść stosować czy mamy tutaj kilka prostych trików, które pozwolą nam kontrolować wilczy głód najważniejsza najprostsza rzecz, którą ja zawsze zachętami, które należy zacząć to jest regularne jedzenie to jest zmora naszych czasów, kiedy poznamy swój własny rytm dnia, kiedy się zatrzymamy, kiedy my w ogóle zaczniemy też jeść regularnie to w dużej mierze łaknienie na różne produkty się wyciszą i wtedy tylko objawi się to co tak naprawdę emocjonalnych głębszej trochę coś innego chodzi być może trzeba będzie jednak dodać do przychodni Medyk ważne, żebyśmy my wiedzieli jak wygląda w ogóle nasza intensywność działań, żebyśmy mogli też jakoś sobie ułożyć planowany jest bardzo ważne zakupy są bardzo ważne i firmy w lodówce mamy byle co na to by nadzorujemy no właśnie jak już jesteśmy na tych zakupach powinniśmy czytać etykiety no tak też, jakby tego się nas nie uczy jak czytać etykiety one są też tak skomplikowanie podano, że trudno wiedzieć co jest edukacja jest potrzebna i możemy sami się też dowiedzieć, ale nigdy w życiu nie chodzimy na zakupy głodni głodni głodni zawsze kupuje byle co i zawsze kupuję za dużo, więc to też jest bardzo ważne jeśli my chodzimy przed wejściem do domu z supermarketów wściekle głodni poprawy na zakupy to już wiadomo, że po drodze tego koszyka kilka rzeczy panie do naszego żołądka, zanim przyjedzie mieliśmy cel posiłek, który w, którym mamy sobie przygotować święta dnia regularność jest bardzo ważna jest wszystko jedzenia no to jest najważniejsze moim zdaniem szalenie ważne to jest oczywiście planowanie zakupy uważność, które nam się szalenie brakuje, bo my żyjemy bardzo bardzo automatycznie tak jak pan powiedział, jakbyśmy otaczali zadania Lis kompletnie gubimy swój wewnętrzny ery nie mamy kontaktu z własnym ciałem z prawdziwymi naszymi potrzebami jest dużo przemocy też również jedzeniu jemy albo co popadnie albo co nam kazano albo to jest akurat modzie albo może zdrowe i nie zastanawiamy się na to mamy ochotę co nam służy poczujemy się dobrze co jest dla nas dobre, po czym czujemy się stwierdzi czy są produkty od, których powinniśmy zacząć swoją swoją zmianę produkty od, których powinniśmy zacząć konstrukcję swojej nowej diety do tego zachęcam i co jest najbardziej pożądane przez nasze ciało najbardziej bezpieczne to są zawsze warzywa i zawsze wodach mórz nie nawadnia naszych organizmów i szklanka wody na dzień dobry groźni dla naszych jelit jest bardzo bardzo dobry wskazane jak my robimy prysznic rano dla naszego ciała tak samo wewnątrz naszych działań potrzebuje takiego rzecznika, żeby też przygotować jeśli będzie ciepła woda nasz metabolizm do tego, żeby dobrze sprawdzić pokaz, który za chwilę tam wpadnie do żołądka i to, o czym możemy zawsze posiłkowali się co jest świetne oczywiście na wszelkie głowy emocjonalne na to, żeby sobie podjeść, kiedy nie mamy czasu są warzywa, które teraz będą coraz bardziej dostępne i które są mało kaloryczne i których w obronie śmieci zostaną, więc ilością spożywania warzywa są w ilościach nieograniczonych przyswajane przez nasz organizm, a to będzie zbędne nasz organizm wydali i nie będzie miał w tym żadnego problemu w związku z tym to zawsze na podorędziu proponuję, żeby się znalazło naszej wiedzy no oczywiście praca z nawykami najlepiej zacząć od 1 zbyt rozmiar naraz działa na nas bardzo motywująca w związku z tym ten 1 być może najtrudniejszy być może ten, który najbardziej psuje, bo nie wypijemy za dużo oka tak albo właśnie nie jest regularnie i na tym się skupiamy na razie całą resztę sobie zostawiamy wokół osi nie da robić takiej rewolucji wierzę to myślę sobie osoby, które są na pewno chętnych jednak, że też udział tylko do czasu, a potem, kiedy przychodzi słabsza forma psychofizyczna mamy już po kokardę i idziemy wiadomo co robimy, żeby sobie ulżyć tej męki, która trwała kilka miesięcy, więc ten reżim nie jest nam natychmiast sięgamy po czekoladę dokładnie my możemy robić na 2 sposoby albo przemocy takiej ortodoksji dużej przy murze, a możemy robić to w trosce czułości dbaniu o siebie i ta zmiana będzie taką zmianą, która polega na tym, że ja jestem dla siebie ważnym od dziś teraz jak jest dość ważne zwane też zdrowie to co ląduje na talerzu to co robię w ogóle ze sobą zestaw życzeń niż takie przesłanie będzie początkiem tej zmiany żyją też jak też jest ważny i tą piękną płytą kończymy rozmowę z panią Elżbietą Lange przychodnie tyczką psychoterapeutką autorką książki emocje na talerzu, do której przeczytania bardzo państwa zachęcam i przypominam, że mamy dla państwa 3 egzemplarze książki proszę wysłać maila na adres dla was małpa TOK kropkę FM dla was małpa TOK kropkę FM dziękuję bardzo, za rozmowę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: POPOŁUDNIE RADIA TOK FM

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA