REKLAMA

Tłuszcze - czy umiemy wybierać te najzdrowsze ?

U TOKtora
Data emisji:
2021-04-10 16:00
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
42:12 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dzień dobry państwu Ewa Podolska witam państwa w naszym programie cyklu u TOKtora dzisiaj rozmawiać będziemy od łóżkach, a naszym gościem jest pani Hanna Stolińska dzień dobry dzień dobry witam panią witam państwa pani Hanna Stolińska jest doktorem nauk o zdrowiu dietetykiem klinicznym i ja wiem, że wówczas można by mówić bardzo mądrze i naukowo można by mówić o wiązaniach chemicznych nie można mówić o tych wszystkich składnikach czym są tłuszcze, używając Rozwiń » absurd dla nas brzmiących nazw chociażby takie jak est Trybunał karny chciałem dać w tłuszczach, ale ja chciałam by nasza audycja bardzo praktyczna po prostu my jemy i jemy tłuszcze i pytania, które nam się nasuwają to właśnie w związku z tym leży bardzo cieszy, że takie podejście się będziemy mieć w rozmowie, bo oczywiście naukowe sformułowania nie trafiają do nikogo nikt ich nie rozumie, a ja sama prowadzę pacjentów staram się mimo tego wykształcenia naukowego bardzo praktycznie do tego podchodzić zarówno moich pacjentów jakich moich mediach społecznościowych po prostu wklepywać dziś tam wtrąca te tłuszcze w różnych przepisach zdrowych zaleceniach to jest najważniejsze no właśnie chciałabym, żeby takim praktycznym programem był właśnie te dzisiejsze zacznę od razu złapie byka za rok i takie pytanie pytanie wydaje się proste coś w odpowiedzi nie jest taka prosta, a mianowicie w naszych głowach jest taki podział, bo on jest no tak łatwo prosto można zrozumieć tłuszcze roślinne tłuszcze zwierzęce i teraz czy prawdą jest takie zdanie tu Łuszczek roślinne są dobre tłuszcze zwierzęce są złe to jest jak dużą rolę roszczenie jest zwolennikiem kością pochodzenia roślinnego one są zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu, ale to nie jest także tłuszcze zwierzęce w odpowiednich ilościach zrobią nam coś złego także to jak patrzymy też również na dietę całościowo, ale myślę, że bardziej powinniśmy faktycznie iść w kierunku takie są również zalecenia tłuszczów pochodzenia roślinnego no tak powiedziała pani jednoznacznie pewnej stronie się opowiadając, chociaż to co ważne jest pani odpowiedzi to to, że nie możemy powiedzieć tłuszcze zwierzęce złe i precz tak myślę, że tak, więc wszystko umiar robi ogromne znaczenie, a do, czego są potrzebne tutaj właśnie jednak wejdę przez bank w teorii do czego nam są potrzebne tłuszcze oprócz tego, że tłuszcze dają nam energię tłuszczem to 1 ze składników odżywczych obok białka węglowodanów, które niezbędne są w naszej diecie przyjmuje się, że powinny stanowić około 30% wartości energetycznej naszej diety, więc dosyć duża, choć są również takie zalecenia przy np. chorobach układu krążenia, że te tłuszcze mogą stanowić mniejszy procent nawet jest taka dieta niskotłuszczowa, gdzie 10% wartości energetycznej stanowią tłuszcze to jest dieta dr Urlicha, która jest rekomendowana w stanach Zjednoczonych i wręcz płaci się rząd płaci zastosowanie tej diety dla osób z chorobami układu krążenia, ale jeżeli chodzi o tłuszcze i odpowiedź na pani pytanie to oczywiście są materiałem energetycznym, ale również są materiałem stabilizującym są składnikiem w tym rozpuszczają się tłuszcz witaminy, a de KE są prekursorem na rozwój na wytwarzaniu hormonów witaminy BL, więc ten tłuszcz jest faktycznie do tego potrzebne, ale no myślę, że głównie gdzieś tam tutaj jest ten materiał energetyczny na pierwszym miejscu jeszcze przez bank wrócę do tego momentu, gdy pani powiedziała, że tłuszcze zwierzęce są odpowiednie ilości potrzebnym może nie to, że potrzebne, bo można się bez nich obejść no właśnie rodzina też zapytać chcę wegetarianie weganie, zwłaszcza takiej sytuacji jedzą czym zastępujące tłuszczy zwierzęcych tłuszczami roślinnymi i czy to wystarcza, ale oczywiście, że wystarczą możemy się nawet z żywicami tłuszczami roślinnymi jest wręcz bardzo korzystne tłuszcze zwierzęce nie są materiałem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania wręcz mogę powiedzieć tłuszcze roślinne, które są zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe te niezbędne, czyli kwasy omega 3 omega 6 omega 9 są bardziej korzystne dla naszego zdrowia, a tych kwasów tłuszczowych jest zdecydowanie mniej tłuszcze zwierzęce, bo tam jest głównie nasycone kwasy tłuszczowe, które z nadmierną ilość jest bardzo niekorzystne dla naszego zdrowia także ja jak najbardziej mówi o tym, że jak na samych roślinnych tłuszczach jeszcze lepiej się funkcjonować użyła pani sformułowania, które myślę, że już są znane moich audycjach chce badać kilkanaście lat temu, bo już dosyć długa i prowadzę myślę, że przez ten czas nasza wiedza znacznie się poszerzyła, a mianowicie tłuszcze nasycone tłuszcze nienasycone i tu teraz SEE jest dużym uproszczeniem, gdy powiem tłuszcze nienasycone zdrowe tłuszcze nasycone niezdrowe, ale myślę, że możemy tak powiedzieć z tym, że cały czas będę ja jestem tym dietetykiem, które dziś tam dba o to urząd środkowa nie, więc jeżeli wszystko dla ludzi, jeżeli ktoś spożywa produkty zwierzęce wódz miał o umiarze kontroluje te tłuszcze nasycone no to dramat absolutnie żadnego nie będzie także gdzieś tam stoi na straży tego, że fajnie być weganinem wegetarianinem sama jest na takiej diecie roślinnej, ale jeżeli ktoś chce być na diecie tradycyjnej i dobrze bilansuje to dieta tłuszcze zwierzęce to niema żadnego problemu także wszędzie tam umiar urozmaicenie zdrowy rozsądek dobrze teraz jeszcze, żeby zostać przez moment przy takim słowniczku to, gdy rozmawiałam od Tłuszcza bardzo często, gdy czytam w tłuszczach pojawia się sformułowanie kwasy omega 3 co mają tłuszcze do kwasów omega 3 i kwasy omega 3 to są tuż przy kwasy tłuszczowe z rodziny wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które są najważniejsze dla naszego organizmu, a niestety są nie doborowe nasz organizm czerpie przede wszystkim pożywienia mówimy tutaj o tłustych rybach morskich, których spożycie jednak w Polsce nie jest za wysokie, ale źródłem kwasów omega 3 są również olej rzepakowy olej lniany siemię lniane nasiona chia nasionach konopnych orzechy włoskie na zielone warzywa liściaste jajka z tym, że no to są troszkę na kartę pochodzenia roślinnego są inne kwasy omega 3 i one dopiero się przekształcają te właściwe pani dH w naszym organizmie niestety tylko na poziomie 10% dlatego ja zawsze polecam moim pacjentom suplementację kwasów omega 3 absolutnie nigdy nie zaszkodzi są kwasy tłuszczowe najważniejsza, bo one biorą udział w budowie układu nerwowego biorą udział nasz metabolizm nie wpływają dobrze właśnie na prewencję depresji mają działanie przeciwzapalne korzystny wpływ na choroby układu na układ krążenia i na nowotwory na cukrzyca praktycznie wszystkie problemy zdrowotne nastawy no to taki zasiądzie w naszym organizmie co się dzieje to stan zapalny i go trzeba ugasić kwasami omega 3 bony mają silne działanie przeciwzapalne powiedziała pani proponuje suplementację to znaczy do sklepu znaczy każdy dorosły powinien brać kwasy omega 3 i jasne to są kwasy tłuszczowe niedoborach w naszej diecie, które samą dietą, jeżeli nie zwracać na to bardzo dużego, gdzie uwagi dużej mierze tych ryb nie dba o to, że jeżeli się nie jest ryb to, żeby jeść dużo roślinnych źródeł kwasów omega 3 no niestety suplementacja jest niezbędna ona nie zaszkodzi dlatego jak każdemu mojemu pacjentowi sugeruje suplementacji, a one w, ponieważ do tej pory pieniądze nie interesował się z punktu widzenia kupno, gdyż kupuje same kwasy omega 3 rano metro wyłączono po pro po prostu tak, że jesteśmy dalej przy tym słowniczku ma co równie często spotykamy się z określeniem tłuszcze trans tak bardzo cieszy, że pani porusza ten temat, bo od 2kwietnia, czyli niedawno weszło rozporządzenie życia w unii europejskiej, że producenci muszą wykazywać ilość kwasów tłuszczowych trans na opakowaniu jest prze szczęśliwa, bo to są jedną z najgorszych kwasów tłuszczowych, które faktycznie źle wpływają na choroby układu krążenia na nowotwory na stan zapalny na układ rozrodczy układ hormonalny, gdzie jest najwięcej kwasy tłuszczowe trans naturalnie znajdują się w mleku i produktach mlecznych, ale tych nie dotyczy rozporządzania tutaj producenci nie muszą dbać o zmniejszenie ich ilości natomiast rozporządzenie dotyczy kwasów tłuszczowych trans powstających w podczas ud częściowego utwardzania lub uwodornienia to są 2 sformułowania tłuszczów roślinnych bogatych wielonienasycone kwasy tłuszczowe m.in. właśnie te kwasy omega 3 omega 6 często znajdują się one w UE na ciastkach produktach fast foodów słonych przekąskach no już margaryna jest od wielu lat nie mało kwasów tłuszczowych trans nawet w niektórych twarda margaryna, ale no przez wiele lat to się działo teraz tak jak mówię już od 20 lat można znaleźć margaryny, które nie mają kwasów tłuszczowych trans, ale o do momentu tego rozporządzenia było jednak trochę tych margaryny jeszcze tych szczególnie twardy teraz producenci musieli zmniejszyć ilość kwasów tłuszczowych trans, że one stanowiły nie więcej niż 12g na 100 g produktu spożywczego one powinny stanowić nie więcej niż 1% dziennego zapotrzebowania energetycznego ja wiem, że dla szarego Kowalskiego nic nie znaczy, więc myślę, że po prostu ważne jest, żeby ograniczać te kwasy tłuszczowe trans, czyli nie smażyć na tłuszczach nierafinowany gdy, czyli typu lniany czy czy inne takie bogate kwasy omega 3, żeby wymieniać olej jest marzyć raz, żeby unikać słonych przekąsek ciastek utwardzanych rzeczy po prostu częściowo, żeby czytać etykiet proszę państwa za chwileczkę wracamy do naszej rozmowy przypominam, że rozmawiamy o tłuszczach, a naszym gościem jest pani dr Hanna Stolińska jesteśmy z powrotem na antenie pani dr Hanna Stolińska doktor nauk zdrowy i dietetyk kliniczny jest państwem i ze mną no oczywiście w przenośni, ponieważ niestety ciągle jesteśmy w studiu, a rozmawiamy dzisiaj o tłuszczach i od razu nawiążę do pani ostatnie wypowiedzi, że te tłuszcze trans stosowano do tego, żeby zmienić postać płynną postać stało tak i dawni margaryny w ten sposób prawda były tworzone no dobrze to teraz jest w Polsce teraz co zastąpiło tłuszcze trans z margaryna pos powstaje z tłuszczu ja rozumiem płynnego my tu się patrzymy kostka możemy kroić zostały, na które przypada na całkowitą utwardzenia częściowe, więc to ma wpływ no generalnie stosowane są są inne zamienniki no też jest cały czas niestety dziś to olej kokosowy palmowy to są też nasycone kwasy tłuszczowe ja raczej tak mówi jestem za tymi wielonienasycone mniej albo jednonienasycone, bo też takie są np. kiedyś było były, bo częściowo utwardzenie nawet tych takich różnych batonika, ale zdrowych Fik z suszonymi owocami orzechami, żeby była taka konsystencja, a teraz zdaje się różne słodzików, które też tak kleją i dają taką konsystencję, a także no producenci troszkę zmieniają, ale przede wszystkim z całkowitą utwardzenia nie częściowe przy czym de pani mówi całkowity ani częściowe nie polega na tym, że coś bardziej twarda tych miejsc w twardy prawda tak tak bardzo pojęcie utwardzenie polega na stopniu twardości, gdy ja palcem dotyka dokładnie chodzi o realizm chemiczne, ale skoro jest program ma być praktyczny to wobec tego, jeżeli kupuję margarynę no to na co zwracać uwagę Beata zrozumiał pan wypowiedzi są magazyny lepszej gorsze to na co mam panu teraz ma procent od tego 2kwietnia bądź nowe życie już weszło rozporządzenie już nie mogą być takim margaryny, które będą niekorzystne dla naszego zdrowia także producenci musieliby się wycofać zmienić swoją tak oglądam ilość tłuszczów trans nie może przekraczać może pani powtórzyć 1g na 100 g on 1g na 100 g myślę, że nie musimy się oraz raz obawiać bardziej bym się obawiała tego co robimy w domu typu np. właśnie marzenie wielokrotny na jakimś oleju czy smażenie natłuszcza właśnie rafinowany generalnie jak chciała tak mocno powiedzieć w tym drugim wejściu, że ja jestem, że my koło Tłuszcza głównie kojarzymy z tą taką formą płyną z taką, którą widzimy, czyli tłuszcze widoczne jest bardzo dużo tłuszczów niewidocznych widoczne to są właśnie masło margaryna oleje, a te umysł spożywamy duże ilości tłuszczu produktach takich jak np. mleko produkty mleczne mięso jajka ryby orzechy nasiona oliwki awokado tam są tłuszcze ukryte, na które które są głównym źródłem tłuszczu w naszej diecie i raczej jestem zwolennikiem nawet tych takich tłuszczów naturalnych typu właśnie orzechy pestki oliwki awokado, bo tutaj nie tylko dostarczamy sobie sam tłuszcz, ale zawsze bombę witamin składników mineralnych białka węglowodanów niż np. o o orzechy natomiast wytłoczone są olej to są tak naprawdę puste kalorie, bo dostarczamy sobie tłuszczu, ale dostarczamy sobie tylko witaminy UE i tak naprawdę może trochę witaminy, a jeszcze woleju rzepakowym, ale tak naprawdę to czysta energia tłuszczu, a więc ja jestem bardziej zwolennikiem tego, żeby jeszcze coś w postaci naturalnej wtedy komponujemy odrzwia mamy cały nasz organizm i to jest na pewno zdrowszy wybór to zanim przejdziemy tych kolei, których używamy do smażenia do pływania sałatek czy tak dali te przez moment chcę wrócić do tłuszczów pochodzenia zwierzęcego i np. czy powinniśmy pić tłuste mleko, a Ajaksu z tymi serami jak serami żółtymi ona to to bardzo cieszy, że poruszamy ten temat pełnotłuste mleko przeznaczone jest dla dzieci do drugiego roku życia zalecenia mówią, że drugiego roku życia podawany powinien być już nawiązuje sią ilością puszczą, czyli na pewno, jeżeli chodzi o zwolnić miastem takiego ewentualnie lekarzem ktoś pije do do 2% no to takie duszy dosyć duża zawartość tłuszczu, bo to nie jest w procentach tak naprawdę powinno być napisane w gramach, że takie mleko 32 tak naprawdę 50% tłuszczu, bo 50% energii w tym tego mleka pochodzi z tłuszczu, więc powinno być tak naprawdę napisał 3,5g nie 3,5%, ale to są szczegóły nazewnictwa na pewno ją ulewy i jogurty rzadziej grecki, bo one też mają więcej tłuszczu sery z mniejszą zawartością tłuszczu czy samochód albo półtłusty Twaróg natomiast ja jestem bardzo dużym przeciwnikiem regularnego spożywania dużej ilości sera żółtego wrześniowego topione go śmietany takich produktów, które zawierają bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, bo one po prostu są niezdrowe i my wiemy, że te sery są smaczne, bo tłuszcz jest nośnikiem smaku po coś co jest w tej kulinarnej naszej odsłonie i tłuszcze w tym nośnikiem, ale niestety są to tłuszcze nasycone plus cholesterol, więc wszystko jest dla ludzi odpowiednich ilościach, ale zrezygnujmy z codziennego jedzenia kanapki z serem żółtym jeszcze tłustą wędliną, bo o tym też warto powiedzieć, że mniejsze i tych wód szczególnie w tym czerwonym mniejsze, ale jak w każdym mieście też są tłuszcze i to też są tłuszcze nasycone się uśmiechnęła, gdy pani powiedział tych żółtych serach, bo moje dzieciństwo przypadło na lata gry były jest też żółty ser 2, które się krajało po prostu był serek topiony NATO miast o tym przyszła do nas obfitość zachłysnęliśmy się tym co inni jedli od dawna jako dziecko była we Francji byłam zaskoczona, że może być serów jak powiedział, a de Gaulle jak można rządzić krajem, który ma 100 gatunków serów może do ust, bo większa liczba nawet, a więc jest to dla nas takim, a symbolem jest do eleganckiego jedzenia przy czym przecież to nie tylko także ser tylko żółty na kanapkę nie no ser jak we Francji stanowi element posiłku podawane są Atom bez deska serów różne sery degustacja serów itd. a pani mówi uwaga uwaga może nie pani użyła słowa pleśniowe no ale nie tylko pleśnie te twarde, a te miękkie takie dobre no niestety są tam TEN-T nasycone kwasy tłuszczowe i powinniśmy po prostu ograniczać Sferia nie mówię całkowicie eliminować, bo to też smak jak ktoś lubi no nie każdy może mam być weganinem no naprawdę, ale do dziś tam umiar myślę, że to jest klucz do sukcesu w naszej diecie jak zawsze śmieje, dlaczego wegetarianin nie przechodzi na weganizm, bo ser żółty ser żółty na ziemniakach na warzywach na kanapce na post tak ten ser żółty faktycznie uzależniający nawet badania pokazują nakazu morfina to jest taki związek bardzo silnie nas trzymające w tym serze i osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa bardzo mocno idą na biały ser żółty to też nie o to chodzi właśnie mnie np. bardzo trudno zrezygnować z białego sera z kolei kupuje ser półtłusty, a moje śniadanie związane jednak z tym serem białym zarzuty nie przepadam był tłustym też tam jest podział są chude punktu z tej szósty wśród białych czytam generalnie jest mniej tłuszczu niż w serach żółtych, o których pani tak zdecydowanie noc tyle pani ucieszyła jeśli chodzi o jogurty wszędzie możemy przeczytać tam wyraźnie prawda, jaka jest zawartość to, jakie nie mógł też ruch, a żeby nie nie nie było także jest jakimś przeciwnikiem ogromny tylko na pewno nie chciałabym, żeby były jedzone produkty też odtłuszczone no bo jednak tę witaminę, a de ECA muszą szepcze mi się wzrostu w jak rozpuszczać one są w nabiale i szczególnie, a i idee to jest to my tego tłuszczu jednak troszkę potrzeba mimo wszystko można wystawić Nisko tłuszczowej i ja nawet u siebie w gabinecie wykonuje testy genetyczne, które pokazują czym lepiej trafimy tłuszcze węglowodany i w ten sposób jasno dostosowuje dieta dla moich pacjentów i są osobie zrobiłam ten test ewidentnie wyższą niż gorzej prawie tłuszcze i bardziej we jak waszą diety węglowodany owo to moje samopoczucie i praca moich bardzo się polepszyła, ale mam też pacjentów, którzy zdecydowanie lepiej trawione tłuszcze i tutaj mocno odcinamy węglowodany wtedy da to jest bardzo już obaj też dobrze funkcjonują tak to jest rzecz indywidualne naprawdę warto sprawdzić DT rozmawiających tłuszcze, które możemy posmarować chleb no i które używamy powszechnie do kuchni pani już zaczęli o tym mówić czy kwestia margaryny masła no rzadko, ale jednak nie mówię rzadko może w niektórych domach wcale nierzadko US Malec on margaryna pani powiedziała już od Palikota ja nie jestem zwolennikiem żadnych tej postaci tak naprawdę źle najlepszą miarą smarować kanapkę awokado albo czymś pastą, która też w sobie zawiera tłuszcze np. pastą ze słonecznika dyni i to jest bardziej wartościowe, ale jeżeli ktoś bardzo lubi masło i nie ma przeciwwskazań do jego stosowania typu nie wiem nie mam miażdżycę jakiegoś tam ryzyka właśnie chorób no oczywiście nie troszkę posmaruj masłem tylko trochę troszkę, żeby to było cienko posmarowana nie ma żadnego problemu wtedy, ale też tego dnia spójrzmy, jakie tłuszcze roślinne naturalnej postaci co do margaryny na to też zaleca się właśnie jest teraz już wiemy, że te margaryny nie mają tych kwasów tłuszczowych trans, a nawet Masza jest więcej kwasów tłuszczowych trans niż w margarynie pokazały badania Instytutu żywności żywienia już parę lat temu, więc zaleca się częściowe zamiany mięsa Mar masła na magazyny co jeszcze noc marzną miano to są czyste nasycone kwasy tłuszczowe cholesterol miasta smalcem nigdy nie będę do masła do tego jesteśmy bardzo przyzwyczajeni moje pokolenie na pewno chleb z masłem trudno nam czym zastąpić, ale chcę zapytać o takim miksy, których nie ma prawa być napisane masło, bo nie spełnia warunków, czyli przybliżali na tle tłuszczy masło i co pani sądzi to są te są miksy i Zobacz Gary na plus masło i to obniżyło co poziom tłuszczu, o co chodzi w tych miejscach one są tańsze są tańsze tak to nie jest taki tłuszcz był taki właśnie mleczne to jest co tam nie tylko jest dodatek właśnie olejów roślinnych, a dodatek olejów roślinnych dotyka zna, ale na olej roślinne i powiedzieliśmy, że margaryny ten czas minął, gdy był taki niezdrowe to co mogą być, ale rośliny zależy może jak i kolejarzy, którzy mogą należną tylko tam są często dodawane np. olej słonecznikowy tria uważam ze względów zdrowotnych za mniej korzystne, bo ma m.in. kwasy omega 6 większej ilości niż omega 3, a cały czas naciskać na to jednak, że my potrzebujemy tych omega 3 używa pani określenia przejdźmy teraz dolej płynnych użyła pani określenia rat za finansowany nieraz planowany tak projekt, o co chodzi tutaj no olejem rafinowane są też porządku, ale są mają mniej właśnie tych zdrowych kwasów tłuszczowych omega 3, o które potrzebujemy modne dla naszego zdrowia no są też, jakby pod tutaj przekształcone już podpływa obróbki termicznej i ja jednak pani, bo chciałbym, żebyśmy pośród troszkę w tym kierunku też tych tłuszczów naturalnych, bo olejów jest tak dużo jest olej lniany rzepakowy z Wiesiołka i czarną nóżkę w górę roczniki słonecznikowy winogronowych Gdynia już tego co się teraz nie wyciska te oleje, ale zapominamy o tych naturalnych źródłach tłuszczu i żeby jeść orzechy pestki właśnie to są najlepsze źródła tłuszczu i nie każdy produkt nim każda potrawa musi zawierać olej, bo jeżeli sałatce z awokado albo są paski, które często jednak dodajemy to źródło tłuszczu, które pozwoli na słoniu wchłaniać witaminy, a ja tutaj tak się upiera przy kolejach, bo co tu dużo mówić Wojciecha Anno cokolwiek by sądzić o rzekach bez awokado itd. w każdym domu stoi jakaś butelka z olejem w domach, których ja znam i w związku z tym, zanim kupię ten olej mogę sobie zadać pytanie ile dziękuję pani trochę pod ręczę k zadała, ale też, ale już nie więcej niż 2 łyżki dziennie zarabia rocznie przez radę Izby nie wszystko smażyć nie wszystko zalewa z tym molem i dobrze zaraz chce wydać kwestia lej, ale też skrót informacji jesteśmy z powrotem na antenie naszym gościem jest dr Hanna Stolińska doktor nauk o zdrowiu dietetyk kliniczny, a pani ciągnie w stronę podkreślania roli naturalnych tłuszcze, które znajdziemy w pestkach i w orzechach awokado, a ja tutaj praktycznie pytam, jaki olej mam kupić, jaki olej mam użyć do czego od jedno już weszły do zadowolenia najbardziej zalecane jest jest zalecana jest Oliwa z oliwek, ale nie Extra vergine i olej rzepakowy nierafinowany rafinowany przeprasza, czyli jeszcze raz Oliwa z oliwek rafinowane i olej rzepakowy rafinowany takie są obecne zalecenia, jeżeli chodzi o smażenie natomiast, jeżeli chodzi o używanie tłuszczów roślinnych w ogóle kosztów na zimno to mówimy o tym w tłuszczach nierafinowany, ale również olej lniany to właśnie z czarnuszki świetne zwiesza łka z góry rocznika to są takie kwasy takie tłuszcze, które zawierają dużo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze jako potem podnosi się pewną wartość oliwy one właśnie Extra Virgin to znaczy, że ona nie została poddana procesowi rafinacji tak tak dobrze rozumiem apel i pani mówi wyraźnie do smażenia nie do ma zdanie no bo tak, jakby ponawiają miasta tuż za transakcje natomiast do sałatki Oliwa Extra Virgin z oliwek okej jak najbardziej to są tłuszcze do stosowania na zimną, a co pani sądzi o takich Tłuszcza tutaj dopadło, bo dla mnie to są takie tłuszcze, które się pojawiły spotykamy tzw. modne panie zresztą już wymieniła o olej lniany olej z pestek winogron jak wymyślne tłuszcze i NATO nie są wymyśla tłuszcze one były od zawsze ale jakby cały czas idziemy w kierunku kwasów omega 3, czyli oleje lniane olej konopny operację bardzo fajna fajny produkt, ale no właśnie olej Wiesiołka, a oleje typu właśnie słonecznikowy z pestek dyni pestek winogron zawierają więcej kwasów omega 6 omega 6 trochę tam się kłócą w naszym organizmie wzmaga się one konkurują o to wchłanianie, jeżeli jemy za dużo kwasów omega 6 to omega 3 nie są wchłaniane do naszego organizmu albo mniej wchłaniany one one konkurują ze sobą i domaga się zawsze wygrywa także też powinniśmy np. jeżeli stosujemy pamiętajmy o takich zasadach dopuścimy lniane nasiona chia nasionach konopnych, czyli takim ziarenka już produkty, a to muszą być zmielone, żeby się wchłonęły naszego organizmu, ale też muszą być zmielone na bieżąco maksymalnie 3 dni w lodówce mogą leżeć, bo te tłuszcze po prostu się utleniają tracimy te zdrowe kwasy tłuszczowe i taką 1 łyżeczkę łyżkę zaleca się budowania do potraw takich produktów także pamiętajmy, żeby te wszystkie oleje tłuszcze już trzymać w lodówce chłodnym miejscu nie dodawać ich do dni do powyżej 100 °C np. słyszał oleju lnianym, że bardzo szybko traci swoje właściwe radzi, ale pewnie nie tylko on, że nie będzie na tyle szybko traci swoje właściwości otrzymanego przez miesiąc po, że zebranie w drugiej połowie miesiąca jeśli właściwości nie ma zdrowotnych no, jeżeli jest jak zamkniętej butelce w chłodnym miejscu to myślę, że właśnie powinniśmy kupować małe buteleczki, a teraz można nawet kupować urządzenia do wytłaczania oleju sam w domu i po prostu trzymać krótko, żeby pos, żeby podsumować aspekt marzenia i aspekt dodawania na surowo do sałatek Podsumujmy to pani Anno do smażenia rafinowane Oliwa Oliwa i oleje rzepakowe możemy też np. sobie raz na jakiś czas usmażyć coś na oleju klarownym, który jest zdrowy na maśle klarowanym przepraszam, a do na zimno olej lniany olej rzepakowy nierafinowany olej konopny olej Wiesiołka olej z czarnuszki różne takie właśnie oleje roślinne, a dostać do sałaty olej rzepakowy i olej z oliwy, ale raczej, że miałem jak najbardziej jak najbardziej tak bardzo lubili Oliwa z oliwek to widzą moich pacjentów, którzy jak mówimy, jakie oleje mają stosować przepada to pytanie, a co z oliwą no jasne, że tak, ale nie powinna nie powinien to być nasz główny tłuszcz ze względu na poziom i tak więcej kwasów omega 6 stosunku domagać, czyli nasz główny tłuszcz to co powinno być omega 3 jednak, ale nie jest łatwo spożywać stosunek kwasów omega 6 domaga 3 w naszej diecie powinien wnosić tak 45 do 1, czyli tonie nie da się także będą umieć głównie omega 3 no bo jednak produkty wszystkie produkty zawierają i omega 3 omega 6 dlatego mówiącą czas na początku tej suplementacji też jednak jest ważna dla poruszamy ten ciężki temat oleje palmowy kokosowy w no one wybierają głównie nasycone kwasy tłuszczowe, a tutaj może roślinne, mimo że roślinne tak to są 2 takie wyjątki, więc mowy powinny być limitowane w naszej diecie, a niestety jak była moda na olej kokosowy myślę, że ktoś działa w nauce to nigdy nie poparto modę no to było także, że stanowisko kasowe był budowany wszędzie do smażenia i na zimno i do kanapek jakiś pas różnych i do deserów i do tak one kawy kuloodpornej i wdzięk piło się właśnie kawę z olejem kokosowym ba uczucie sytości na dłużej zamiast posiłku i trochę poszliśmy w przesadę także znowu gdzieś tam umiar i urozmaicenie to jest podstawa to nie jest także ja nie wiem rosnąć ciast deserów, jeżeli jest fajna konsystencja tego oleju kokosowego możemy go użyć, ale raczej kierujmy się tym, że te oleje są dobre dla naszej naszego organizmu od strony zewnętrznej niż wewnętrznej czy się zmarłym niż można się wzorować można do włosów używać tak, ale jeszcze słówko na temat tego co często znajdujemy w składzie produktów, czyli olej palmowy o taką olej palmowy no taki sam powiedział, że ma te nasycone kwasy tłuszczowe używa używa się go dosyć powszechnie tak, bo jest tani i no no po prostu stanie tak stanie olejem zawiera tłuszcz, ale olej palmowy tłuszcze trans czy, jeżeli jest Ford częściowo ogrodzony, a rozumiem, bo tutaj, jakby ograniczeniu, którym pani powiedziała trochę wpłynie na używanie w tej postaci oleju palmowego to w ogóle producenci wycofują trochę tego oleju palmowego, bo on też jest w czym dusza się o tym mówi, że nieetyczne taki jak dla środowiska nie jest dobry, bo tak, bo się wyrębem lasy tropikalne to, że nie, ale porozmawiajmy jeszcze od o tym jakie są najzdrowsze orzechy pestki, bo tak wytrzymałem rok w Polsce trochę orzechy włoskie nasze po prostu wspaniałe kwasy omega 3 naprawdę zaleca się 2 oraz dziennie orzechy dla zachowania pani Anna powiedziano czy jest różnica między orzechami, które zjemy we wrześniu z drzewa spadną o cechami, którą są u mnie pół roku, jeżeli np. zarób cena to te tłuszcze lepiej wytrzymują, więc pan na blokowaniu skorupce orzechy i zleceń orzechy włoskie to jest każdy chyba lubi łatwe do zdobycia panią w 2 dziennie 22 jak i nieduża, ale pamiętajmy, że nowy mimo wszystko to są wartości energetycznej w ogóle zaleca się 30 g orzechów dziennie garść dziennie prewencji chorób układu krążenia nowotworów, ale głównie cukrzycy to też jest bardzo ważne, że osoby, które jedzą gardzie nie orzechów włoskich mają mniejsze ryzyko rozwoju cukrzycy insulinooporności cukrzycy także głównie orzechy włoskie, bo kwasy omega 3 orzechy laskowe, bo wapń i migdały, bo też bomba wapnia natomiast, jeżeli chodzi o pestki to głównie Sezam, bo też zawiera wapń rzadziej pestki dyni boi dodatkowo żelazo i dobre tłuszcze rzadziej pestki słonecznika rzadziej inne orzechy, bo ona też dane prawa dlaczego, bo już łącznika żali, bo tam jest tak jak mówię tak mówią o kolejach słonecznikowym jest więcej kwasów omega 6 w stosunku do omega 3 dosyć duży ten jest zaburzone tak samo różne rzeczy czy nerkowca czy ziemne czy brazylijskie tak mówiłam, że stosunek omega 6 domaga się powinien wnosić tak 45 do 1 orzechy brazylijskie ten stosunek mają 1025 do 1 i są mocno jak można będzie proszę pana nawet dla naszego organizmu oczywiście zjedzenie okazjonalnie gdzieś tam tylko, że nic nie stanie tylko wiem jak to jest, że usiądziemy do tych orzeszków to nie rzadko jest możliwość zjedzenia garści tylko jeszcze więcej i dlatego orzechy wielu przez dla wielu osób są no i przez wiele osób są negatywnie postrzegane to przecież bomba kaloryczna no ale oleje łyżką oleju 80cal, więc też jest bomba energetyczna wszystko chodzi o miasta 30 g orzechów czy pasta jest naprawdę bardzo fajna sprawa, a powiedzmy jeszcze odjęcie, która mówi jedz dużo tu już to jest dobre dla ciebie co więcej paradoksalnie będziesz chodu na tej diecie spod tłumaczone tym, że wiemy te tłuszcze od rana jest oczywiście śmieje usta gęsi na, a jeżeli za 5 jaj na czy nawet ja nie same, choć ten służy temu towarzyszy to powoduje, że jesteśmy syci de facto de facto mniej kalorii poza tym tam działają takie procesy jest zdrowe dla nacji chudnie miast pod kandydaci ludzi, którzy byli na taki wiecie czy wytwarza 4 ciała ketonowe ograniczone są oglądane, a mamy dieta wysoko częściowo nawet ona tam stanowi 70% wartości energetycznej przebadano diety wysoko tłuszczowe są są badania na ten temat tak ładna jak wrak corocznym rankingu diet to dieta diety takie wysokościowe faktycznie są dziś wysoko, jeżeli chodzi o redukcję masy ciała natomiast trzeba na pewno też uważać, bo jak stosować też tłuszcze pochodzenia roślinnego powinna być stosowana dieta przez osoby zdrowe także można przez krótki czas stosować, jeżeli dobrze bilansuje metą wiata to, ale na pewno musimy być zdrowi, a na zakończenie taka może nie pytaj co ma refleks jestem ciekawa pani zdania kiedyś była osoba zajmująca się odżywianie lekarka powiedziała, że my jesteśmy tak uwarunkowań i przez Tysiąclecia, że smakuje nam to co tłuste i słodkie prawda Schalke za 2 połączenia prawda i dlatego wie pani co jak najdogodniejsze połączenie tłustej słodkiej w naszej biologa co naturalnie nie występuje generalnie połączenie z wózkiem tego słone i słodkiego w produktach takich naturalnych, a są po prostu lody, a no tak i tłuste słodkie, że część rady no, czyli w dopowiedzieć lat były dobry, że stosunkowo mało jemy z drugiej strony, bo jednak i zimą i nam warowni latem mało dowiemy tak jak gusta i słodkie i też ciastka różne no przecież myślę, że taki sernik prawda teraz była Wielkanoc rozmawiamy już po państwo na słyszał no cóż może być wspanialszego niż mniejszy dobry tłusty sernik albo innego rodzaju kremy prawda tak testuje się z jazdy i słodkie prawda wita Śmietana takie rzeczy na różne desery można sobie zrobić dobre tłuszcze np. awokado jest takim fajnym owocem, z którego można robić różne podbiegi i czy nasiona chia też robi się Fania podbiegi są Super desery zdrowe zawierające tłuszcz nie mogę się przełamać do awokado w żaden z, choć to zapraszamy do Sejmu Jan dużo na swoich mediach społecznościowych wrzuca wrzucam szachistów z takimi właśnie zdrowymi zamiennikami tłuszczu proszę państwa nasza audycja dobiegła końca do wysłuchania podcastu jakich tłuszczy używa, jakie są zdrowe, jakie zdecydowanie mniej jakich unikać, a moim gościem w tej audycji o tym wszystkim mówiła pani dr Hanna Stolińska bardzo serdecznie pani dziękuję dziękuję panie dziękuję państwu i dietetyk kliniczny doktor nauk zdrowia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: U TOKTORA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA