REKLAMA

Kto ser jada, pies go nie ukąsi, złodziej go nie okradnie i nie starzeje się

Interluda
Data emisji:
16-04-2021 22:00 (Powtórka: 04-06-2021)
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
52:23 min.
Udostępnij:

Dorothée Roqueplo, projektantka kostiumów filmowych, operowych i teatralnych, członkini Polskiej Akademii Filmowej, Europejskiej Akademii Filmowej oraz Amerykańskiej Akademii Sztuki i Wiedzy Filmowej opowiada o serach.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Inter luda zaprasza Cezary łasiczka Cezary łasiczka dobry wieczór to jest program Inter luda witam państwa bardzo serdecznie zapraszam na dzisiejszy program jest takie stare polskie powiedzenie, że kto seria Ada pies go nie ukąsi złodziej go nie okradnie i nie starzeje się rozwiąże nabywca Sarah nie ten ser, bo stale się starzeje, ale czy to dobrze to to tego jeszcze nie wiem więc, żeby pies nie ukąsił ostatnio kupiłem ser, ale ster to jest sprawa skomplikowana generał de Rozwiń » Gaulle swego czasu powiedział, że to jest strasznie trudna sprawa rządzić zarządzać krajem, który ma ponad 200 gatunków sera dzisiaj tych gatunków sera jest ponad 1200 i tak się składa, że w Polsce jest tylko 1 osoba, która z nas smak zapach tych wszystkich 1200 albo ponad gatunków sera to oczywiście pani ochotę Clos projektantka kostiumów filmowych operowych teatralnych członkini polskiej Akademii filmowej europejskiej Akademii filmowej oraz amerykańskiej Akademii sztuki i wiedzy filmowej no i można powiedzieć ikonę serka dobry wieczór witam panią bardzo serdecznie kryzysu był, więc kto może 1200 to ja nie znam wszystkich z tego, ale tak jest 1200, ale jest trochę mniej tych takich zgłoszonych do tzw. ów importerzy i ich jest mniej nawet poniżej poniżej setki z tego co wie ser to jest pan strasznie stresujące, bo nie dla pani, ale dla mnie, bo kupiłem ten ser no je niezgodnie z nim zrobić z wielu powodów pierwszym powodem jest to, że ten jest kwadratowy nie w ogóle go pokroić, żeby nie obraził bogów Sarah wzdłuż służb po prostu norma nie mogę tak no bo to to jest coś zupełnie każdy musi być krojony tak jak trzeba jak Shella, który jest okrągły ruch i jak ktoś ładnie mówi takie małe byli nawet nasze jak Senat na takiej brak słów plan usterki, które nie pasterki, jakie wydali na odcinkach nie Plast jest od środka się nowi ktoś nazywa taki trójkąt dzięki wykończą kino samo, ale szkoda słów czy jak seria okrągły zaczynamy to wycinamy ich rodzice takie tak jak byśmy pizzę kolejny tak dokładnie kwadratowe 4 kwadratowe, czyli Noto wzdłuż po prostu tak, jaką jest po całości, jeżeli się nie chce całości to to mu to tą część na pół dobra a jaki jest jak właśnie tak jak chwilę jest tak jak wielu także jest takie powiedzenie, że nie obcina się go na gry to znaczy ten wychodził ku i trzeba kroić zresztą trudno to wytłumaczyć po polsku nie obcina się tego co się wydarzy po francusku nasi słuchacze poznają ten wniosek i sekcji wcina się tak już jakby, ale ukosem tak, żeby ostatnia osoba nie jadła samej skórki po prostu nie wolno też dumni tak jakby tak niewolno obcinać tak jakby od od tej najwyższej części równo tak jakby się kleiło właśnie kwadratowy ser, bo dobrze sobie też ważne ile, których bardzo źle widziane jak się odcina ten ogon ryj naprawdę to nawet krzyki przez tory rozumiem można je było czy mogę się pani do czegoś przyznać Otóż byłem kiedyś zaproszony na jakiś posiłek przez francuską rodzinę i podali taką deskę serów i tam było wiele gatunków tak pomyślałem, że pewnie będzie przykro, jeżeli nie próbuje staropolskim zwyczajem, chociaż trochę z każdego i tak są inne kraje w tym celu chyba 30, po czym powiedziałem są bardzo pyszne, więc pokryły jeszcze jeszcze sobie żyły, ale już nigdy więcej nie zaprosili nie wiem to jest wizji obniżenie zapłacili nie jest taki zwyczaj taki zwyczaj we Francji się wiadomo, że osoby, które przyjmują mogą położyć nawet 10 celów układa jej jest się od najbardziej łagodnych do najostrzejszych norm, które od nabycia danej to tak jak pani domu sobie wymyśli natomiast od też najmniej najbardziej miękkich jak np. bardzo lubię miękkie sery nie lubię twardych i do mej najostrzejszych to znaczy w kwocie jest na końcu jak się zje np. kozi ser przedruk kwotę po tworzy to już nie czuje się już zapraszają smaku smaku tej kozy harda tego koziego sera no jest jakaś kolejność tych celów nie powinno się tak latać po tej kwoty desce natomiast 1 rzecz na pewno, która jest tak im no chyba takim tak mówi regułą, że może być dużo tych serów, ale tak do 3 najwyżej powinien gość wciąż w rodzaju sera i nie pół tej i 2 w całej całego sera, ale taki mały kawałek i mówi się, że dlaczego, bo długi gaz też nie przechodzi cały ten ten ta deska Senat kuracji podaje cel i mówi się, że to jest jedyne danie, które nie robi pani domu więc, jakby nie powinno się drugi raz jeszcze do Polski to jest bardzo tajemnicza rzecz no bo nie byli Francuzi są z tego sera dumni mają ponad 1200 gatunków chwalą się tym samym właśnie, wyciągając deskę serów, a gość może sobie tylko, skąd wziąć maksymalnie 3 małe kawałeczki nie otrzymałem nie może nie koniec malutkie, ale nie pół np. w modelu to to takowej nie wypada, a poza tym jest też coś takiego, że jest już do tego Sarah prawda i ten nóż podaje się następnej osobie i jak podaje to trzeba tak dosyć fajnie wyczyścić ten nóż, zanim się po albo zrealizować to nie wypada wypada tak, ale może można by było spróbować tylko wtedy chyba chyba na pewno nie zostałoby drugim zaproszonym, a ktoś z zakładów zostało nieco Francja jest dopiero na trzecim miejscu, że chodzi o produkcję serów jakieś miejsce stany Zjednoczone ponad 5 000 000 ton na drugim co ciekawe Niemcy nieco ponad 2 000 000 ton Francuzi też około 2 000 000 ton, ale jeżeli chodzi o eksport serów no to, jeżeli chodzi o wartość to Francja na pierwszym miejscu, jeżeli chodzi o ilość to Niemcy na fan cóż zjadają uwaga ponad 25 kg sera rocznie czy pani już zrobiła swój limit w tym roku jeszcze jest nam troszkę w środku mam mam miejsce takie bardzo dużo SEDA to prawda, ale to 22 rozdziały broni miesięcznie nie może nie aż tyle ja na pewno nie tyle, bo nie ma aż tylu serów, które bym chciała spróbować w Polsce co prawda coraz lepszej robią w Polsce sery natomiast są takie cel, który bardzo bardzo Lubie sobie w przywozie z Francji jak jadę na posła takie mają swój smak którymi przypominają dzieciństwo albo może nie dzieciństwo taką młodość, gdzie człowiek zaczyna doceniać smak, bo jak się dzieckiem to Legacy się lubi busa łagodne jakieś takie Serie, a już, więc zaczyna się pić wino to wtedy wtedy ten cel zacznę inaczej smakować dobrze, a jak się jak szef sierpnia dzieci jak dzieci przystosowuje do jedzenia serów, bo myślę sobie, że to nie jest MAK przejmie wszystkich serów, które dzieci od razu automatycznie przyswajają np. taki płac to przykuł przypuszczam, że żadne dziecko nie nie lubi pamiętam, żeby nawet dostawała taki ser jako dziecko, bo jest bardzo ostry bardzo taki kryjący natomiast zamykający do zębów dosłownie i to nie jest dla dziecka daczy w PiS PiS jak jadało jako dzień dzieci i to było cudowne i fantastyczne albo Curie albo na wasz Kiry jakieś takie łagodne sery, które po prostu powoli powoli człowieka uczył się jest, bo w końcu się je serio w bardzo konkretnym momencie prawda nie wiecie nie na początku na końcu nie robi się kanapek tylko je robić kpi z serem Matko, jaki straszny uważa pan powiedzmy takich powiedzmy o grzechach o grzechach jedzenia sera, czego się nie robi, a co jest wskazane znaczy sensie robi jest naprawdę po to jest tak jak zastępuje czasami nawet deser zamiast deseru jest ser i nazwa de ser w każdym razie w każdym razie na pewno na pewno ten cel na bieg taki rangi przez to w większej pewne, bo jeżeli jest deserem to musi musi być na niego czas i też łączy go sałatą winegret to jest takie dosyć też ważnym ważny moment każde życie zakończył ten ten obiad takimi 22 rzeczami dosyć ważnymi ja wiem ja ja wiem, że to jest dla mnie jak jest obiad albo kolację dla mnie to jest taki ważny element słuch jest jak nie ma tego Senat to nie jest je z jakąś jakoś czuję, że umieją czy nie jest z jakby pełny pełny pełny obiad tak jak może w Polsce sala, a jak tak powiedzieć w związku jak już po francusku śmieje się jak głupi do sera w ich o cera smak dań to za 2 funkcje hit jakoś nigdy nie myślałam o przetłumaczeniu tego zdania, ale może się zaś w jak na razie w z dobrze, że powrócimy do ograniczenia co wkład wolno mu to z Francji mówi wróćmy do naszych Baranów z dawno tak oczywiście myślę, że pani o to, że Barana mówi, ale nie dobrze, czyli czynie robimy CAPEX serem czy myśli pani, że to, że spróbował wszystkich sterów dwukrotnie do tego jeszcze Ukraina sobie gromadkę posmarować margaryną i na potencję życie to pomogło zostać jakoś niewiele rozwiązań nasz no przypuszczam, że no chleb jest, żeby wnieść ustawę wzorowane nie był wystarczająco ten cel, a trzeba było wziąć inny, ale nie działa się z lewej z prawej ten rok for my się pomylił wszystkie wszystkie są bardzo widać, jaki jest pan redaktor nie zauważył, że są sery, które są takie śnieżnobiały i takie jak w Intel z reguły nigdy nie są bardzo ostre albo jak są takie świeże np. dwumiesięczny albo miesięczne, a sir taki im ostrzejszy jest tym dłużej leżakować w sensie serial układ zielone i zielonych Kopecki o, a może spleśniały ser w ogóle Leśna jest zasadnie wcześniej wybryki tam są takie dziwne rzeczy np. mówi panu teraz stanowią powiedzieć co siedział w moich dziadków jest proszę powiedzieć co się działo pani dziadków oni kupowali kilka rodzajów sera i wkładali do piwnic, które były bardzo tak jest ciemne głębokie i granitu bardzo piękne zresztą i tam wisiały takie tak jak klatki z takiej siatki metalowej i tam się wkładało sery i tam leżakować zło, ale zależy jak pamiętam tego była za mała, ale wiem, że w każdym czynni w tej placówkę w każdej klatce był inny rodzaj sera jak leżakować w zależności od jego przypuszczam co chcieli osiągnąć leżał dłużej albo krócej pamiętam, że taki taka była Wola jednego z nas by oczywiście w czasie wakacji może chodzić chodzi ci przynosić serii np. no one były takie pakowane w takim albo w takim gazie albo takim papierze bardzo taki przelew chcącym pamiętam biały pamiętam, że brało Kam der, bo to z reguły był KUB nie trzeba było bardzo zagląda ze środka był bardzo biały w każdym razie to pamiętam, że taki każdy niesamowity kolos taki miał puszek na sobie i to co było niesamowite jest to, że zawsze moim dziadku covid się zdawało ją otwierał tym ten cel jest cerkwie musiał i na górę rusza duże wbijały robale ja mam kilka świadczeń oraz system i wlał nóż, ale naprawdę takie takie miały może to moja dziecinna wyobraźnia, która powiększa wszystko, ale wydaje mi się żony spokojnie miały tex 5 mm grubości i takie były centymetrowe ją ściąga to z tej powierzchni, bo one były tylko na tej powierzchni handlowych serce Telega wciągał to i spedycja Jabłonce i małymi łykami widz boje z rywali była, ale ze szpadlami w normalnych już było w Baku nie pamiętam co zrobić szczerze mówiąc z tymi chłopakami, a nie było także taką branżę to było to było to była rzecz normalna jak mnie to nie zaskakiwało, że dzisiaj jak o tym opowiadam mówi Boże Święty oba, ale wtedy jakoś nie miałam usłyszał, że to jest coś strasznego czy tak jak daruje jak dzieci by niesforne to co dziadkowie mówili zobaczysz oby tak dalej to zamknę w klatce razem z serem nie ma nic takiego nie było ale, ale PSL to pamiętam, że to było tak i cały rytuał wydaje mi się, że to jest dosyć ważna część o objazdową obyczajowa we Francji nawet na czym polega na około szóstego podawania zawsze musi by ci, że że, jakby w kuchni się na poczyna, żeby spróbować co jest dobry jak z gości, żeby nie nie było wpadki np. pamięta kilka lat temu byłam znajomy w Paryżu i podawali ten ku ku i po te sobie mówiłam, że nie mogę im powiedzieć, że jest kompletne amoniak i a ten Chudy kryje takiej niestety ma swój swój swojemu taką niestety niedobrą rzeczą bardzo szybko z jak balansuje w stronę amoniaku jest niesprawny serwer wtedy potrafi w ciągu pół godziny się zmienić i była właśnie tych znajomych oni podali tytuł dziękuję to jest dosłownie wielkości 55cm jest taki ser, który się naprawdę wierzę takiej w taki malutki kawałeczek i ja mówię w końcu zdecydowała, że powiem, że jest niedobry pamiętam, że była cała rozmowa, gdzie został kupiony u kogo został kupiony, kto zrobił gafy czy to ona kupiła za szybko czy za późno powiedział coś nie tak i dali jej za niedobrą datą w każdym razie była cała dyskusja tylko, dlatego że powiedziałam, że ten cel jest już za bardzo amoniak covid, że jest to nie do zjedzenia, więc widać, że są pewne domy, gdzie ten cel dochodzi do jakiego samą ważności przy całym bardzo dobrym jedzeniu innym umie tak nie jest to jest to jest poważne opa, jeżeli się właśnie poda ser, który jest no i niewłaściwie smakują czy to jest w upale możliwe to co przed chwilą powiedziałem, że przypuszczam, że są ludzie, którzy są na tym punkcie dosyć uczuleni i jakby zwracają na to uwagę o w po prostu jazu czasami mi sił przy trasie również niedobry sery, ale jakoś nie nie rozpaczam z tego powodu czasami się zdarza pewna, a poza tym właśnie dzisiaj dzisiaj pojechałam kupić sery sobie zdałam sprawę, że tych takich francuskich serów takich naprawdę, które mają ten label autentyczności jest naprawdę malutko w Polsce to wyjątkowo mało i tak, bo to też też liczy jak to, że nie jest stylizowanego serca dla tego mleka to ma inny smak nie jest tak faktycznie o tak bym powiedział to, ale w nowym państwie we Francji we Francji mamy sery i fabryczne i takie rzemieślnicze tak absolutnie np. jak się ma dobrego tłumaczy tego tego miłego pana, który ma ładny sklep z serami na ulice gdzieś mieszka w masie szczęście, że on jest bardzo dobrze ma właśnie dobry piwnicy, gdzie kupuje dobry od dobrych, jakby rzemieślników i ludzi, którzy są sery i potrafi trzymać wystarczająco w tej piwnicy i ten film zrobi kim, kto no to wiadomo, że ludzie będą do niego przychodzić będą kupować w bardzo tej może dziwne, ale kupują sery, które są robione w regionie, a nie jedzą serów, które są np. robione na Korsyce na konstytucję jest z reguły sery, które są robione zrobiony na Korsyce jest dzisiaj chcę jest dobre sery, a te, które są w supermarketach to się no raczej nie zwracać na nich uwagi, jeżeli się lub minister oczywiście nie ma znaczenia czy Amerykanie czy Amerykanie każdy Amerykanin ma swojego psychoterapeuty każdy Francuz ma swojego doradcy od serów trochę tak jest w tych np. na Korsyce są takie sery, że człowiek nie jest w stanie nawet no przyznam po obiedzie powinien od razu polecieć po prostu tak się klei po prostu cała ta cała szczęka, że to jest nie do, a co pyszna smakowo, a zapach jest tak straszny twórców stosy, a jak właśnie trudne przeżycia jak rozpoznać dobry ser to takie, które najbardziej śmierdzi ze wszystkich nie mi się wydaje, że zgodnie nie idzie w parze z najlepszymi czy nie najlepszy może to duży, że większość np. na Korsyce naprawdę to jest coś takiego nie dojrzy śmierdzą i przykleją się, ale mają fantastyczne smaki po prostu robią z sobie naprawdę genialny sery, ale robią je z większości baranka każda z mleka mleka baranka, a nie jak mam już kogo mieszają z wami mieszają mieszają go z kozim, ale nim nie robią, choć w jego i kombi zawsze mniej śmierdzi zdanie wszystkie te osoby handel i płac między straszy jakie, gdyby pani miała swój swojej powiedziałbym to ten serowe przedstawić to jaki byłby cel nr 1 na pani liście taki, który pani no, do którego mogłaby się pani śmiać jak ta przysłowiowa zupa z rat długu lub skrót do serc uśmiech bardzo bardzo Lubie w okresie zimowym lub niemal do i wiem, że w Polsce można go kupić długiem do i na zimno i na ciepło, więc jakby to jest taki ser właśnie miękki nie jest zaostrzy nie jest za zapadły i to jest taki bardzo bardzo fajny zew lubię bardzo dojrzały KOB, ale musi ma do chodzi o złote Góraka tak złota Góra jest bardzo dobry uważają, że od coś tak by od długu, ale o ten na pewno KOB tylko już ja lubię jak już wychodzi z talerza sam właśnie wychodzi z talerza, czyli chodzi o te białe robaki nie Note białego banki to może niekoniecznie, ale lubię jako już jest bardzo dojrzały nie lubię jak jest twardy taki jest nie są śmieszne, bo jak Francuzi kupują sery to wchodzą i otwierają też pudełeczka i naciskając palcem uzyskali czy jest miękki albo nie miękkiego są ludzie, którzy lubią jakieś twarde prawa właśnie te właśnie ona sprawdzałem chciał kupić ser i prawdzie i było tak czas 15 takich wgłębień palców herb myślę, że może Francuzi byli przede mną w nie nie robią to także dziwny jest objęty tajemnica kupowania sera ja zawsze naciskam wielkość nigdy nie zauważając w ujęciu czyli, czyli dobrze, czyli wracamy do pani listy serów ulubionych tak na pierwszym miejscu Mondo jest potem miałaby ta lekka Normandii czy, skąd tak taki prawdziwy do Normandii, ale taki, a firmy musi być musi być też tzw. rzemieślnicy czy nie nie może być niewielu wie przyznaje się nie lubię takich fabrycznych takich a gdzie z fabryki wyjeżdża za ładne pudełeczko z ładną słynnym jakimś lewe albo oko ono napisany w Cannes Berlin Normandię jest dno młodzi jak ja jestem honorowym czy nawet nie przyjeżdżał Connor bandy no właśnie jest dużo, ale np. wybór goni jest taki wspomniany przez panią śmierć tzw. w Płoni w Sankt ona znajduje się na liście 10 czy nie 10 tak, ale jest pod koniec pod właśnie to, czego ja nie lubię to jest jak zaczyna się za bardzo kleić to do zębów, a cykle dostaną co jest na miejscu czwartym lub, a ponad 3 do samo na trzecim trzeci zaraz po jest do, bo znam go przy sobie nawet o te, choć pani serem po Czesławie sery czy są seriale, które się w Gnienie nam przy sobie wyjątkowo, bo sprawdzającym label i bo w Polsce lekka prawdziwego niepasteryzowanego i baranka, a nie skokowy kwot bank dentystyczne dobrze każdy dobry ser, a na czwartym będzie miłość z dzieciństwa to busa bardzo jest czosnkowy to jest cudowny, a potem wchodzimy na Korsykę nie jest buczy ją, aby ci jest takim białym serem kocha jak na nasz biały ser, ale ma więcej smaku taki jest bardziej wyrazisty ze względu na to, że jest baranka no właśnie to jest jeden z bankowych serów takie bardzo jeden z niewielu, bo tak oni oni robią baranka, ale buczy jest wyjątkowy bardzo dobrze i co na to, że kolejne SLD w ogóle lub Lou lub Lubie kupować nie wszystkie znam też przesady człowiek nie jest w stanie zjeść wszystkich poza tym nie wszystkie smakują człowiekowi nic są takie sery, których Janie to wypada, żeby Francuz przyznał, że serwuje smakuje oczywiście od lat trudnią się nie przyzna obecnie wszystko musi lub wiecznie wszystko musimy akceptować natomiast na pewno Lubie kulty to jest tzw. żółtych serków nie zawsze właśnie w Polsce łatwiej, bo mamy zużył stary biały sequel z pań Vidal 3030 pani za 20 zloty tego żółtego sprawa prosta tutaj nic się 200 gatunków to pamiętał, kto spróbował kto, kiedy osoba od świętej pamięci ojca zawsze stała sobie tego śmieszyło w dziwny ten kraj żółty ser biały ser naprawdę bardzo dziwny kraj tak chcę tylko generał de Gaulle zrozumiał ale, ale tak serio to jest dobra rzecz jest 1 rzecz taka fajna, która na pewno na pewno osoby, które jest na nartach z jeżdżą np. do Francji to wiedzą, że te wszystkie takie sery, które tak jak Hamlet czy bliższą czy coś takiego to są Super rzeczy takie zimowe prawda nie są rzeczy, które je wlecze je tylko w zimie to to przy do sądu już dania pewna to już nie są to już nie są rzeczy, które je tylko na deser albo sałatą to już jest całe danie mu jest tu dużo dużo takich tak jak powiedziałam ja lubię mieć miękkie, więc dużo można by było powiedzieć, że takich jak Mundo czy czy jakieś takie to to Lubie ataki z truflami myślę o takim z ich de France to się nazwa kuleje, a ku zdumieniu kulomiot tam jest o to jest śmieszne, że pan redaktor mówi o tym też, bo to jest taki ser, który kulą nie to jest tak w reklamie fajnie było jak jak KOB, ale on ma mniej smaku nawet temat są stać jest dla mnie jest były nie wkładam do mojej listy tak jak przebadali 4 w lodówce czy w tych klatkach piwnice wszyscy w no niestety trzeba trzymać w lodówce ale zanim przyjdą goście wyciąga się tak minimum 1,52 godziny przed do temperatury do 8 z zamrażalnika, żeby się rozwoziły nic nie żadnym z zamrażalnika ocenie trzynastek okręgami Alesa wygrała do tego jest obrazek łata można być podobno nazwa pochodzi od słowa forma, czyli takiego durszlak pewnie sita, którym w czasie produkcji sera, którego używano w czasie produkcji sera forma forma po grecku od od tego w trzynastym wieku pojawia się słowo, choć marzy, aby forma, jeżeli chodzi o takie sery bardziej, bo taką marzną takie utopione w dowodzie ten drugi formalnie tak słyszałem ale Comarch w morze Choma żale nie w komandzie dobrze nie nie wiem nigdy jakoś nie myślę, że nie pomyślałam o tym wiele rzeczy zagląda, żeby wiedzieć, jakie jest pochodzenie umarł nie nigdy nie zaginęła, a nawet uprze, a wiecie piszą serach czy w ogóle można pisać zresztą jest także nie jest wielu koneserów wina krytyków wina są czasopisma dotyczące np. wina o smakach leżakowaniu itd. tak dalej czy podobne literatura i kultura istnieje wokół sera produkcji konsumpcji sera no tak są książki o serach nie twój żer coś takiego ich chęć gotyku techno jest w tygodnik swój, proszę bardzo, książka serwach moja miłość dostrzega swój nie widziałam takiego ale, żeby pisać o serze na pewno piszą i na pewno ja mam taką książkę tutaj, którą ostatnio sobie kupiłam tam jest bardzo duży rozdział o serach bardzo pięknie napisana sobie nie widziałem, że pan redaktor serach porozmawiać to sobie zaczęłam tak tak wysoka piszą i Note po pierwsze, mówią o nosie prawda zoną pierwszy no nie wiem co jest w 2 pierwszy wniosek jakie, jakie sery mają właśnie konotacje pod względem zapachu i to dosyć śmieszne jest potem, dlaczego po co od kiedy są fajni fajnie jest napisane było on np. busa albo właśnie od Chudy chudnie krył to jest okazuje się myślę, że stary ser się okazuje, że to jest, który nie ma 100 lat, więc to jest taki z tej nowej możliwe, że nawet po tym, jak de Gaulle powiedział, że jest 200 z tego jest 1000 jest teraz, więc to jest takie jak Alfa fajny taki opis też jak są robione, gdzie są robione przez kogo najczęściej i taki taki był opis też, który mnie to zaciekawił to jest tak już nie pamiętam koniec siła nie kręcić Konami, a jest długa 300 lat komisach non stop ten sam niesamowite jak USA byli, a i to jest czy rozumie, że wiadomo, że mamy tutaj do czynienia z takim serem, którzy od setek lat jest niezmienny jakościowo i smakowo jednocześnie rozumiem, że Francuzi też otwarci, sądząc po liczbie tych nowych gatunków chciał postępy są otwarci na nowe doznania tak ja np. to śmieszne, że ja mam takich znajomych na na Korsyce, którzy wiele wiele lat temu kupili kozy i naprawdę to się wynieśli z Paryża tak w ogóle nie wiedzieli co tam będą robić tak kocha pojechali tak po omacku dzisiaj robił jeden z najlepszych Serbów jedyny Kozik, który jest na kursy, więc był człowiek odkrywa pewne rzeczy oni wygrywają jak jest przez PiS konkursy więc, jakby i są święta prawda takiej jest dla chętni byli np. z Szampanii, gdzie jest dużo brwi zresztą miasteczka nazywają coś tam się rubli albo Roubaix Publio jakieś inne i wszystko na ring, bo to jest region dzisiaj robi tylko Brin i właśnie są święta i się wykrywać 1200 świąt we Francji no, więc może nie nie każdy każdy ser ma swoje święto ale, ale na pewno to jest 1 rzecz działa, czyli czy sery to tacy francuski święci no nawet czasami się nazywają się same te o ceny też to taki seks dla dziedzictwa jak np. wraz z historią i że nie na randkę z francuską szpitala to, jaką muzykę lubiliśmy, jakie sery smakują jak on albo coś źle ex lub powiatowi w ogóle nie ma drugiej randki jak władza w tych chyba sera mniej gadają na randkach sowy serią senatora i rozwoju podstawą niechybnie gadają o cechach nie wspomina natomiast naprawdę przy stołach wielu domów, gdzie byłem na wielu kolacjach obiadach czasami to jest aż śmieszny i moim bratem bardzo często się nabijamy takich osób, które protestu u Cisy za tym ten, kto inny od ognia taki jakiś niesamowitej zaczynają sypać tymi nazwiskami pani nazwami, a potem zaczynają sera i czuję po prostu mówię na pół obiadu wiemy, o czym będzie gadać jak ludzie zdani na obu tych, jakie to co mówią o ocenach mówią, gdzie kupili po co kupili dla aktywnych upili, a że taki dobry w następnym razem może też kupią hutę oprócz to jest ten jest jednak rzeczy, która bardzo rozbawiła mojego brata i mnie mamy takie 2 domy ukochane panie Jezu, ty też odbywać regularnie trzeba jakoś przygotować odpowiednio i pan aneks do sera przygotować znaczy tego nie robimy, ale mam zawsze uczycie żołnierzy kasuje do tego szykują właśnie, przygotowując o tych sferach rozmawiać i zawsze ktoś z nich przyniesie jakiś dodatkowy cel o użytkowy znalazłem tego tamtego mówią o tych wszystkich tłumaczeń to jest bardzo śmieszne, więc jak ciągłego takiego świstka wyciągają ten ten tajemniczy ser Józek no nie wiem jak już prawo o 3 sery już nie mogę już wolno nie mówię mówię o tych 3 sferach, kto to jest tak i no taki savoir-vivre na takich kolacjach bardziej porządny przecież normalnych domach to jak się chce 2× jest ktoś je nie jest czynnik restrykcyjny Amerykanie wiatru strajk cen aut Francuzi mówią tła sery i Radosław kot, a układ formalny system w, a sery też w momencie kiedy, kiedy jest koniec koniec takiego obiadu, który jest naprawdę Super to czasami ten, jakby jest naprawdę tyć tyć, bo już niema miejsca na niego wtedy się bierze ten najlepszy co się dzieje np. bywała pani jakiś festiwalach serowych takich czytam taki wydarzenia są również, ale bardzo nie byłam na takim na takich świętach, ale z kas oczywiste nie wyobraża, ale do spodziewałem się, ale to co ja najbardziej lubię to sąd marszy dał w zyskach, gdzie jest można kupić m.in. sery, ale to jest rzecz, która chyba najbardziej brakuje w Polsce jak sobie zakupy są te dni realne ustawowo np. w tej dzielnicy jest to rzeki nie wiem pion TKA tej dzielnicy jest niedziela i poniedziałek czytam szkoda, iż chodzi się wielu Maxi to strasznie lubię, bo tam naprawdę przyjeżdżają po pierwsze, prawdziwi tacy ludzie, którzy mają Jarzyny i ryby nie są im nowszy wszystko to co człowiekowi jest potrzebny do dobrego jedzenia i tak chodzi m.in. z dobrodziejstwa kupuje te zasady malutkie rzeczy, ale bardzo bardzo dobre smakowo gatunkowo warto kupić mało, nawet jeżeli to jest drogie, ale kupić mało i delektować tym co się je, a nie rzucać jej po prostu dostrzegać po prostu półmiski zastanowimy się może się delektować całą miejską a tak oczywiste, ale i delektować pełną gębą to się np. powiem szczerze, że sery są tak samo drogie, jeżeli nie są droższe od miasta we Francja mięso jest mega drogie więc, jakby to je to nie jest rzecz, która jest taka to, że dużo ich jest to nie znaczy, że jest to tanie skoro nie możemy być kanapek serem to ktoś to zawsze się są te przecież nie wypada jakiegoś krakersy albo herbatnikach coś nie w ogóle oczywiście, że zapomnę podaje złóż znani z różnymi z różnymi klubami tylko po prostu nie jest także się robi kanapkę jak się jeden z na końcu oczywiście, że się robi kanapka jest dziś jedzie niepewna wycieczkę jej się wkłada Grójec z masłem do agentki to oczywiście, że takie, ale mówię mówię o tym, że miesięczne podatki nie jakiś względów buldożery te oczywiste nie będę polityk moe COVEC jest nic nie powiem, ale jest dużo takich nie fajnych Bulla drzwi, do których nie powinno się, choć zna, ale niestety już świat zmienia ale głowi się także bardzo często kupuje się specjalny chleb np. z orzechami włoskimi do sera, bo to jest bardzo dobry jest wiele rodzajów nie tylko bagietka, ale dużo z takich le chlebów, które pasują one do do sera tylko chodzi o to, żeby nie nie więcej w duchu chleba ani sera po prostu no to może grup ministra zdrowia no właśnie właśnie albo już bez mały kawałek chleba po kolejno Sarah nie chleb to raczej jest to opcja, bo skoro nie można podwójnie do kraju, czyli 6 Marcel Claude no tak jak mówię o domu jak jest samemu albo w godzinie to wiadomo, że jeżeli ktoś jest głodny to zajada więcej tego sera i nie ma mówi o takich obyczajach, jaki jest zaproszony i my takie obyczaje, które są, jakby z każdym w każdym kraju, a czy jakieś dowcipy związane z serem albo serze, ale daty dowcipy coś jak ja nie znam może są, ale ja nie jestem czy nie opowiadać żarcików to poważna sprawa ten cel nigdy nie opowiadaj kawałów sprzeciw, że kucharzem, ale może może są jakieś strasznie śmieszne i się tu uchylają tego seta potem, ale jakoś nie nie kojarzy, ale może wziąć taki że, ale nie przeczyta co na ten temat a jaki ser czy jaki gatunek sera jest najdroższe są takie sery, które są niedostępne dla zwykłego śmiertelnika, bo nie wiem plaster kosztuje 100 funtów 42 w cel we Francji pamiętam, który właśnie ja nie wiem czy to nie był płaz rodzaj płaz który, który ja kończy się takim pamiętam, że był jakiś albo i płac albo kończynę chyba tak, że się nie byle nie płac na na na pewno droższy 85290EUR znam ale dlaczego za kilogram nie zrobiono tak, dlatego że on jest robiony, ale to nie jest najdroższy ser na świecie na świecie to chyba serbski ser jest najdroższe lekka osią kołowej pani w osiedlowej pani myśli się z, choć licencji lub gąbka ucięła w Ohio Łukowa pani norwescy dobrze jak bajka dla dzieci opowieści z 2 wojnie wrócił w oku pani w każdym razie to jest najlepszy system w Serbii, a na świecie w ogóle, a francuski to jest płat na pewno ale dlaczego dlatego, że on jest albo w małych de Champagne albo ma to zależy w jakim alkoholu jest moczone, bo też trzeba pamiętać, że Francuzi mocą te starzeje się pewni cudowny serek jakiś dziwnych alkoholowych oparach może dlatego jest o powinnam się dowiedzieć, dlaczego jest taki drogi ten kwas to fryz fascynujący świat serów to wyrażam żyje tyle wiemy o tych cechach no właśnie bardzo to wzrost, ale to tylko doświadczenia, bo ja naprawdę to trochę innymi rzeczami przy kuchni zajmuje miejsce Kamil, ale to to jest fascynujące od dzisiaj zupełnie inaczej będę patrzył na sery i też ten aromat serowe inaczej będę traktował, a czy już wiemy jak jest po francusku śmiać się jak głupi do sera dziś jako klub serach to w piekle tak nie wiem w Chałupkach jakie ale powstańców w tym po polsku jest jak wiele głupot jak głupi Sarah com com komediowy nie jest w ogóle to jakieś dziwne było naprawdę niedobrze tłumaczy sumę można przetłumaczyć, ale to nic w 2 nie to nie jest fajne, że jakaś zobaczy zapewne się zorientowali pani ochotę, która jest wybitną projektantką kostiumów filmowych operowych i teatralnych, ale doskonale zna się na serach bardzo pani dziękuję za dziękuję bardzo, za dzisiejszą rozmowę i i muszę przyznać, że chyba też wielu naszych słuchaczy serami interesuje, bo np. na Facebooku dyskusyjnej grupie dyskusja się serowe rozwinęła jak nie przymierzając jakiś ostry ser pani ochotę rok PLO projektantka kostiumów filmowych operowych i teatralnych członkini polskiej Akademii filmowej europejskiej Akademii filmowej oraz amerykańskiej Akademii sztuki wiedzy filmowej, a propos czy zagłosowała pani na filmy oscarowe nie robię to jutro albo pojutrze tuż przed co ostatnim momentem to bardzo dziękuję pani dzisiejszą dzisiejsze rozmowy informacje Radia TOK FM już kilka minut o godzinie dwudziestej trzeciej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: INTERLUDA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA