REKLAMA

Jak urozmaicić majówkową dietę?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-04-18 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
16:04 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kłaniam się państwu naszym gościem jest Katarzyna Bosacka dziennikarka autorka książek autorka programów telewizyjnych dzień dobry Kasiu, dzień dobry odwiecznym dylematem Polaków, odkąd wymyślono grilla jest to co dlatego grillu przyrządzić, ponieważ majówka zbliża się wielkimi krokami to sądzę, że ty twoja rodzina też macie takie dylematy było przede wszystkim smacznie, ale i zdrową no przede wszystkim nasza rodzina Rozwiń » dużo, bo z mężem wychowują czwórkę dzieci jest podzielona kulinarnie chłopcy mówię tu o naszych scenach są absolutnie mięso żadni natomiast z kolei córki to są absolutne wegetarian, więc na naszym grillu musi być zarówno mięso, jaki warzywa i to w dużych ilościach pomysł uważam też warzywa bardzo lubimy z grilla jest dobrze czy takie przygotowania też powinny być poparte troską nie wiem naszą uwagę nasze zdrowie masz serce nasze narządy wewnętrzne czy można sobie pofolgować totalnie, bo przecież majówka zdarza się po pierwsze, raz do roku, a po drugie, trwa zaledwie kilka dni myślę, że trzeba tutaj zdrowy rozsądek łączący, bo z 1 strony nadal jesteśmy w zamknięciu nie wiadomo jak majówka będzie wyglądała w ogóle nam się tego grilla uda odpalić, bo też pogoda nie zapowiada się jakaś fantastyczna to po pierwsze po drugie na czas pandemii ogranicza jednak kontakt myślę, że u nas będą jacyś goście, ale staramy się wybierać wśród przyjaciół albo tych, którzy już są zaszczepieni albo tych, którzy przechodzili już covid, więc nowa grupa będzie siłą rzeczy mała, bo po trzecie bardzo ważna jeśli weźmiemy pod uwagę, że statystyczny Polak przytył pandemii średnio 6 kg no to myślę, że z 1 strony można sobie trochę pofolgować, ale z drugiej strony trzeba pamiętać, żeby to było zdrowe i lżejsze jednak jedzenie wielu Polaków rozpoczynający sezon wiosenno-letni zastanawia się co czytasz na swoje działki ogrody itd. czy to ma być nie wiem grill taki, który można zakupić większości sklepów czy to ma być specjalne palenisko, które sobie zorganizujemy czy jednak taki ruszcie z prawdziwego zdarzenia co byś polecał z punktu widzenia zdrowego odżywiania się muszę powiedzieć, że na temat grillowania zrobiłam kilka programów telewizyjnych, ale ja zawsze mogli się powoływać na badania naukowe i jest taki niesamowity profesor proszę nas Artur Badyda, a i on na Politechnice warszawskiej zarówno bada substancje smoliste unoszące się w powietrzu w czasie jesieni zimy, kiedy mamy smog, ale także profesor kilka lat temu zbadał różne rodzaje grilla w zależności od właśnie nowe jak paliwo używane jak tego ile są skonstruowane ma wyszło mu na to, że najbezpieczniejszym grilla jest grill gazowy, ale ja też jestem smakosz szkoły, więc uważam, że grill gazowy nie do końca daje ten takim charakterystyczne Dymny posmak potrawą, więc my z kolei właśnie w naszej rodzina używamy grilla tradycyjnego, ale zamiast brykietów, które są bardzo często łączone takimi krajami z licznymi, który podczas spalania na dużo więcej emitujących szkodliwych substancji zarówno, a dla osoby, która króluje najczęściej są to mężczyźni najczęściej przy grillu stoi mój mąż, ale także te substancje przenikają do jedzenia, więc nie brykiet komu jednak staramy się albo po prostu używać jakiś rodzaj drzewa albo kupujemy po prostu węgiel drzewny i też grillujemy na tackach odpowiedniej temperaturze staramy się, żeby to jedzenie nie przypaliła się, bo to jest też bardzo ważny no dobrze skoro pozostaje tą sprawą drugorzędną to to Opowiedz proszę jak z głową planować takie grillowe zakupy skoro już ustaliliśmy, że nie mam takiego ciebie rodzina jest podzielona i trzeba rozdzielić opcję Vegę opcji mięsnej to to co dalej też kartka długopis czy tak jak po polsku musi zawsze zostać musi być obficie zdecydowanie kartka długopis to zawsze pomaga i w zasadzie mamy taką chodzimy do sklepu uczy czy ja robię zakupy czy mój mąż lekarz rodzinny robimy zakupy, chociaż staramy się tego unikać dzisiejszych czasach to zawsze jednak mamy kartka i jedyna rzecz, którą pozwalam to woli są warzywa i owoce sezony, bo staramy się kupować takich słodyczy, które są przetworzona zapychają łącząca oczywiście nasze dzieci od czasu do czasu jedzą lody i ją o napoje gazowane tak, ale to jest także one są na stałe w naszych spiżarnia w naszej lodówce, tak więc jedyną tak naprawdę parcia na takich produktów, które kupujemy w zasadzie bez ograniczeń, bo to są warzywa no i później owoce, a więc może grillujemy bardzo duża bardzo lubimy grillujemy cukinię, które można poprą po prostu posmarować oliwą z jakimkolwiek koleją lekko posolić albo nawet nie solić tylko po to, potem podać szkolił Sara, a mam nadzieję, że już chwilę pojawią się szparagi, które też można grillować wiadomości Grillo błyskawicznie szparagi oczywiście też można jeść na surowo, więc trzeba pamiętać, żeby nie przeciągnąć, żeby nie stało się takiego miasta, a nie straciło tej szybkości grillujemy papryki jeśli popatrzymy na Patryka z zewnątrz to on ma ono tak im tak taki charakterystyczny kształt tej ma tak jakby łódeczki jeśli przed nie ma wzdłuż tych udać ładnie od dzielimy takie naczynka nam się robią trudno powiedzieć w radiu, ale proszę spróbować się wzdłuż takich bruzd wewnętrznych przeciąć Patryka można tam nałożyć dowolne kawałki sera nawet ta, która gdzieś w lodówce, a kończą datę przydatności do spożycia, a i bardzo często właśnie czystą z serem pleśniowym, ale takie papryki podaje grillujemy bakłażany również te można posmarować odrobiną sosu pomidorowego w ogóle grillowanie powinno odbywać się tam zarówno jeśli chodzi o mięso czy ryba czy ożywa powinniśmy posmarować to produkty za złożone na grilla albo włożyć marynata to właśnie też badania profesora bandę pokazały, że jeśli zabezpieczamy to jedzenie przed aż tak intensywnym intensywną temperaturę za pomocą właśnie czy marynaty czy Olive, a czy ja nie jakiegoś innego oleju to wtedy to jedzenie bardziej wartościowe bardziej zdrowe i mniej na tym grillu przypala, o co nam wszystkim chodzi o mnie zastanawia czy grillowanie to wychodzi naprawdę jedzenie czy od rytualnych część jego rozpalenia powstanie przy nimi właściwie sposobu na spędzenie czasu bardzo często grali tak jak kuchnia w mieszkaniach staje się centrum każdej imprezy no to oczywiście, że taką, toteż chodzi, ale pamiętam właśnie dziś tych moich programów, że pan profesor mówił, a żeby tam gry stał jak najdalej od całego Towarzystwa, żebyśmy po prostu nie oddychali tak bardzo tego, ale tych wszystkich zanieczyszczeń, chociaż z drugiej strony to jest oczywiście coś tam przyjemna dla mądrze, bo kojarzy się z majówką z oddaniem do świeżym powietrzem, ale argumentacja jest taka, że jeśli tam mężczyzna kobieta czy w ogóle my wdychamy przez całą jesień całą zimę jesteśmy narażeni na smog jeszcze potem co tydzień coraz nawet 2× w tygodniu sobota niedziela stoi przed tym kraju i znowu Hamleta, a substancje, które są rakotwórcze to dużo mówić to nie jest to dobro naszego zdrowia i warto rzeczywiście to grillowania no trochę dawkować ja jestem przygotowana na taką opcję jeśli chodzi o tę ma majówkę nowe prognozy nie są zbyt optymistyczna, że to wszystko co mną przygotowali byśmy na grilla równie dobrze można pieca w piekarniku i chcę tutaj też kontrolować temperaturę co się nie przepaliła, żeby ci niezwykli, żeby się czarny, żeby nie było ciężko strawne, bo jedynie przypalone jest po pierwsze, rakotwórcza po drugie jest no i powoduje zgagę powodują na kwasie oka, bo to nie jest to nie jest miła dla naszego żołądka i układu pokarmowego zadam dość prozaiczne pytanie nawet ktoś powie, że zwariowałem, ale i teraz proszę nie doszukuje się w tym podtekstu co pić przy grillu, żeby było zdrowe, żeby żołądek nas nie rozbolał znam takich, którzy doświadczyli łapczywe ości swoich pochłania kaszankę później, popijając zimne napoje cierpieli kilkanaście godzin no tak to też wszystko zależy od dawki tak naprawdę oczywiście ma dieta też pieniądze bardzo nas pewnie powiedzieliby woda tylko woda kilkoro ewentualnie Lemoniada domowa najlepiej schłodzoną Ferro właśnie wiesz pytam czy euro od przepraszam, że wchodzą słowo pytam o to dlatego, bo babcine babcine metody mówił o tym, że broń Boże tłustego zimnym nie popijać no coś w tym jest, bo tak zimno wobec powoduje rzeczywiście dużo wolniej dużo gorzej poprawimy też się jeśli jedynie bardzo tłuste stąd moje takie namowy państwa, żebyście to, że nie będzie ten kawałek karkówki czy ja będziemy grillować, a czy spędzać maluch majówka w Wielkopolsce tam jest fantastyczna biała kiełbasa to pewnie pojawi się trochę tego mięsa na grillu, ale bardzo często niestety w polskich domach polskich ogrodach, a miasto dominuje tak, a tymczasem jeśli pojawią się warzywa nawet jakaś fajna sałata ogórki chociażby kiszona czy świeża czy jakiekolwiek warzywo to tam też mamy przeciw utleniacze tam też mamy witamina, które neutralizują to złe działanie tych substancji rakotwórczych w grillowanych jedzeniu po grillowane jedzenie tak naprawdę, bo nie jest jakoś Super zdrowe słodycze na grillu podejrzanego Ilona można grillować owoce np. ananasa, chociaż powiem szczerze, że nie jestem jakąś wielką fanką takiego, a grillowania słodkości nawet gdzieś widziałam, że ktoś proponuje, żeby grillować arbuza to w ogóle jak smakuje gorące arbuz nie jest w stanie sam sobie tego wyobrazić, ale myślę sobie, że jest cała masa takich polskich sympatyczny letnich już prawie ogrodowych deseru chociażby klasyczny sernik na zimno nie koniecznego może trzeba robić od razu bardzo tłustego twarogu można zrobić się w połowie jest rok jogurtu, a do tego galaretka, którą kochają wszystkie dzieci w ogóle wszyscy pana no i owoce już mamy deser klasyczne lody jeśli mają dobry skład to też jest bardzo fajny pomysł tutaj w ogóle nie można pracować tylko wystarczy, że taki wniosek kupić skład odpowiednio go wybrać pamiętajmy, że miał dosyć dużo wsadu, czyli że jeśli lody mają litr objętości, żeby ona dosyć sporo ważyło tam zawsze na opakowaniu w tej chwili producenci muszą podawać zarówno objętość, jakiej gramaturę lodów, a więc jeśli kupujemy np. lody śmietankowe to niektóre z nich mogą być wlicza się 160g niektóre mogą mieć 750 g to wiadomo, że ta, która ma 750 będą zdrowsze będą lepsze będą miały więcej tej zawartości producent nie sprzeda nam powietrza w cenie lotów ile powinniśmy być, ponieważ do za zajmuje zajmowała się też ten w swoich programach telewizyjnych tą kwestią także tym rachunkiem ekonomicznym ile trzeba przygotować kasy mówiąc wprost, żeby zorganizować dobrego Billa, ale nie samorząd nie samo urządzenie tylko mówią takim przyjęciu na 4 osoby jeśli podzielimy północ po chcieli, bo obrazimy sobie, że połowa tego co położymy na lata będą warzywa, a połowa tego co położone to będzie mięso to myślę, że trzeba przygotować około 150zł i za oczywiście, ponieważ mamy i papryka cukinia i bakłażana i kilka pieczarek natomiast mięso radziłabym kupić lepszej jakości niech ta kiełbasa będzie złożona z mięsa, a nie z kości ości sam zmielonego razem z Budą przepraszam tych państwa, którzy właśnie konsumują obiad i niech to będzie karkówka, która będzie krótsza albo niech to będzie dobry stek nawet to wtedy coś na pewno trzeba trochę więcej pieniędzy na to przeznaczyć Moto w takim razie tak przygotowani możemy spokojnie rozpocząć przygotowania do grilla sezon grillowy twoim zdaniem trwa od do myślę, że tak tradycyjnie zaczyna się majówkowe kończy się z ostatnich możliwe w dniach, kiedy rzeczywiście jest ciepło w Polsce różnie bywa, ale myślę, że tak nawet w połowie października jeszcze można grillować dobrze też tak na koniec tylko zapytam jak z tym grillowaniem zaznajamiać dzieci czy stosować reguły jak przy słodyczach, że są, ale oczywiście umiar w umiarkowanych ilościach zdecydowanie tak przede wszystkim pokazywać dzieciom, że nie tylko zmierzchu, a daje się na grilla z bardzo ważna, bo jeśli wejdziemy do sklepu to zwróć uwagę, że mamy to opakowane tacki z kurczakiem z ze skrzydełkami karkówka jakaś łopatka nawet takie gotowce nas nigdy w życiu nie widziano gotowych fabryk na grilla prawda czymś nazywany albo pieczarek z masłem tego jeszcze producenci żywności odkryli myślę, że dzieci powinny nie tylko widzieć Isia ważne są niezwykle ważne w naszej diecie światowa organizacja zdrowia, a mówi, że właściwie warzywa to są te ten grupa produktów, których nie jesteśmy nigdy w stanie ani przedawkować, a nigdy nie jest za dużo co ciekawe światowa organizacja zdrowia uważa, że ziemniaki nie są warzywa, więc wszyscy, którzy robią Średzkiej to akurat się jak odpadają i przede wszystkim też ważne jest, żeby dzieci włączyć do wspólnych przygotowań nie wszystkie będą maczać palce, przygotowując np. marynatę do karkówki, ale naprawdę mój siedmioletni Franek kocha nadziewać papryki uwielbia wkładać masło czosnkowe do pieczątek, a smarować bakłażana czy nakładać plastry pomidorów bakłażana także myślę, że tą ważną częścią wycieki absolutnie z chęcią się zajmą dziękuję bardzo, za te chwilową rozmowę Katarzyna Bosacka była z nami kłaniam się, że trzeci smacznej, jeżeli dziękuję bardzo, wszystkiego najsmaczniejszego majówka dla państwa, dlaczego dziękujemy państwu zapraszam teraz na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam. Skorzystaj z 40% rabatu, wybierz pakiet "Aplikacja i WWW" i słuchaj wygodniej z telefonu!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA