REKLAMA

COVID-19 a możliwe zagrożenia w rolnictwie i wpływ na bezpieczeństwo żywnościowe

Życie w COVIDzie
Data emisji:
2021-04-18 13:40
Prowadzący:
Czas trwania:
15:34 min.
Udostępnij:

W pandemicznej sytuacji należy rozpatrywać możliwości negatywnego oddziaływania wirusa SARS- CoV-2 na środowiskowo naturalne, w tym glebowe.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
życie w covidzie w niedzielnym magazynie Radia TOK FM kolejnym naszym gościem jest pani prof. Monika Jakub guz katedrę Gleboznawstwa i ochrony gruntów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu dzień dobry pani profesor dzień dobry witam państwa zastanawia mnie czy nie idziemy zbyt daleko poszukujący wpływu pandemii na nasze życie czy można dostrzec jakikolwiek związek między covid 19 i przebiegiem całej pandemii, która trwa od ponad roku na na sektor rolniczy jeśli dostrzegamy Rozwiń » takie takie wpływy to, jakie to są pytanie bardzo trafne, aczkolwiek od razu mówię nie można jednoznacznie na dzień dzisiejszy powiedzieć, że jest bezpośredni wpływ, dlaczego nie można, bo po pierwsze, co prawda to jest od roku sytuacja taka pandemiczna, ale proszę pamiętać, że jest nowe zjawisko też bardzo szybko ten wirus mutuje jest zmienny, a przez to bardzo niestabilny nieuchwytny stąd też pierwsze jakiekolwiek nasze doświadczenia udokumentowane naukowo bardzo często bardzo krótkim czasie stają się nieaktualne ze względu na to zmienność wirusa, ale niezależnie od tego ja bym chciała zwrócić uwagę państwa na taki bardzo symptomatyczne aspekty panującej pandemii, który może, więc tak kolokwialnie rykoszetem odbić w najbliższym czasie ja mówię, że jutro za miesiąc czy za rok, ale skutki mogą być odczuwalne może zadba czy 5 lat, o co chodzi o wiem, że dzisiaj wszyscy zwracamy uwagę mówiąc o koronawirusie w 2 jakich aspektach pierwszy oczywiście zdrowie publiczne, a drugi aspekt to problemy gospodarcze ekonomiczne i to dotyczy tylko Polski, ale mówimy o całym świecie, ale ja tutaj oczywiście te 2 aspekty są bardzo ważna, ale bardzo często zapominamy o zupełnie jeszcze innych rzeczach, że produkcja roślinna, ale dbałość o środowisko glebowe też powinna być coraz częściej brane pod uwagę właśnie w aspekcie zmian związanych z panującą pandemią, dlaczego bardzo prosty przykład proszę państwa UE w ostatnim czasie to już udowodniono naukowo w ciągu ostatniego roku ilość odpadów medycznych wzrosła dwukrotnie, jeżeli chodzi o inną grupą odpadów to oczywiście odpady medyczne są ewidentne wszyscy widzimy, że środki ochrony osobistej na pewno zrobi Thomasa generowanych odpadów na pewno wzrosła, ale mało, kto dostrzega fakt, że maseczki rękawiczki opakowania po środkach dezynfekcyjnych są w sposób bezmyślny wyrzucany wszędzie oczywiście my zakładamy, że trafiają one do kosza, ale na pewno większość państwa ze mną zgodzi, że nie tylko w koszu lądują, ale widzimy je bezpośrednio na glebie na trawnikach na chodnikach i to nie jest to nie jest takie dni taki by można powiedzieć się bez wpływowe, dlaczego nie możemy założyć, że te wszystkie środki ochrony osobistej nie są zainfekowane wirusem oczywiście też nie zakłada, że wszystkie 100% są nim zainfekowany, ale możemy z dużym prawdopodobieństwem przyjąć, że są one jakimś tam wektorem nośnikiem wirusa i kwestią jest tylko czasu, kiedy ten wirus może ewentualnie z tych właśnie powiedzmy zużytych maseczek dostać się ogląda, bo przecież bezpośrednio został były maseczki właśnie wyrzucony z osób jest bezmyślne bądź też zamierzony nagle i w tym momencie mamy już pierwszy kontakt, ale taka zainfekowane maseczka gleba i w nie ja nie chcę powiedzieć, że w glebie ten wirus przeżywa, bo nie ma do udokumentowanych rzeczy na ten temat, ale jeżeli sobie pan ów uzmysłowi fakty dobrze znamy i potwierdzone, jako że wirus jelitowy różne bakterie fantastycznie czują się głębiej przeżywają to nie możemy, a priori wykluczyć, że wirus nasz sars-cov 2 też nie będzie się dobrze czuł w tym środowisku, przeżywając oczywiście musimy pamiętać, że przede wszystkim ten wirus preferuje płaskie powierzchnie to jest udokumentowane naukowo, że plastik metal jest fantastycznym podłożyć taką powierzchnię, na której ten wirus bytuje troszeczkę gorzej sobie radzić z powierzchniami roboczymi takimi jak drewno jakich materiałów w tym i również gleba, ale tak jak wspomniałam nie można wykluczyć ten tutaj transmisji tego, że ten wirus przeżyje w tej glebie oczywiście są pani profesor to nie jest też trochę tak że, gdybyśmy przeanalizowali gleby generalnie gdziekolwiek się znajdujemy to okazałoby się z tamtych wirusów to jest cała masa tak oczywiście może nieco szale, ale tak jak powiedziałem szczególnie te pierwsze dzielnicowe lubię to środowisko ja bym nie chciał wchodzić także bardzo mi zagadnienia typowo mikrobiologiczne, bo nie jestem mikrobiologia, ale ja bym chciała wrócić na 1 inną rzecz, że taki wirus oczywiście jeszcze raz mówię nie jest też innym udokumentowane to są tylko i wyłącznie takie nie prognoz styki takie przycinki do dalszego wnioskowania, że on może się tam utrzymywać co, ale jednak taka gleba no może być w jaki sposób zagrożono i może być to zagrożenie niż samej gleby, ale też proszę pamiętać, że jest łańcuch pokarmowy nie możemy wykluczyć, że tak obciążone źle, bo o obniżonej powiedzmy jakości będzie produkowała wysokiej jakości roślin nie można tego założyć czar raczej ich w tym kierunku, że gleby o niższej jakości będą niestety w jaki sposób reprezentowały też, że to niższą gorszej jakości produkcję roślinną oczywiście to jest daleko posunięta niewysoka dywagacje, ale trzeba mieć to na władzę, ale ja bym chciała jeszcze zwrócić na inny element Otóż koronawirus nie tylko może wejść poprzez te maseczki, ale również w ciągu ostatniego roku nomen omen wzrosła ilość odpadów biodegradowalnych na pewno wszyscy państwo pamiętamy jak było rok temu puste półki, ponieważ wszyscy boją się panicznie tego co nastąpi wykupili produkty żywnościowe szybko się zmierza pani do tego, że konsumpcja wzrosła co za tym idzie wszystko co tylko funkcję pozostaje dokładnie tak realny powiedzmy sobie szczerze nie każdy jest panią Magdą Gessler i nie nie każdy ma jakiś tam mniej czy bardziej ukryte talenty kulinarne stąd też nie można wykluczyć, że większość tych produktów no najnormalniej w świecie została zmarnowana i wylądowała w kosza na bioodpady i teraz momencie słabej gospodarki niewłaściwego przy komponowaniu też nie możemy wykluczyć, że ten wirus tam nie będzie w tym bioodpady, bo nie wiemy, kto użytkował czy to były osoby zdrowe czy zainfekowana i mamy drugie źródło ewentualnego dostania się wirusa do środowiska glebowego ewentualnego podkreślam, ponieważ nie zakładamy, że ktoś celowo wrzuca bioodpady środowiska żony nie są przygotowane prze kompostować et Cetera, ale jak mówię no ludzie różnie zachowują i różne inne są tutaj pomysły na zagospodarowanie tej wzrastającej biomasy masa odpadów też wzrosła wg różnych szacunkach szacunków nawet 30%, tak więc jest to dosyć no dosyć takim duży wzrost, który generuje problemy z ich zagospodarowaniem również się na co bym chciała zwrócić uwagę to, o czym żeby nie zdajemy sprawy to i wczoraj nawet jadąc do pracy słyszałam, jakie są problemy w różnych branżach m.in. po przez lockdown ucierpiało najbardziej branża transportowa w obu oprócz tej branży oczywiście inne branże były wymieniono m.in. również rolnictwo i teraz chciałem połączyć te 2 fakty w momencie, kiedy ja mam ograniczenia w transporcie to możemy brać pod uwagę taki fakt, że do rolnika dotrze mniejsza ilość dobrego materiału nasiennego 2 dotyczą dotrze mniej Agro chemikaliów, czyli nawozów środków ochrony roślin również uwaga do rolnika dotrze mniejsza ilość pracowników sezonowych co to wszystko oznacza oznacza z 1 strony, że rolnik wykorzysta materiał nasienny gorszej jakości które, którym może być teoretycznie słabiej ochronią myślę tu o środkach ochrony roślin, czyli mniej tych środków zostanie zastosowanych może trzeba być mniej nałożono, ponieważ nie mógł kupić tych środków ba może, nawet jeżeli kupić to powiedział rolnictwo też dotknęły tutaj problemy ekonomiczne w związku z tym może nie mieć po prostu środków finansowych na zakup tych drogich, ale Henkel proszę pamiętać, że nie są tanie rzeczy i trzeci aspekt, jeżeli dopływa czy dojeżdża do, niemniej pracowników sezonowych to znaczy, że zbiór będzie albo opóźnione albo mało efektywne albo będzie i jeżeli już opóźnione to znaczy, że jakoś tego plonu może być tutaj później produktu, który dostarczamy na rynek konsumencki będzie też niższej mniejsze jakości to są takie jak powiedziała, że to są takie tylko efekt motyla tak i to ja takich klocków Domino w 1 momencie to upada, a rykoszetem widzimy zupełnie innym sektorze i następny element, który również należycie brać pod uwagę, jeżeli teraz powrócę do tego, że mamy problemy z transportem to znaczy, że w punkcie, gdzie do tej pory były produkowane była produkcja roślinności np. x jest zachwiany ten transport z punktu, a do punktu to znaczy, że w punkcie wyjaśnia kupię produktu x to znaczy, że muszę znaleźć coś co będzie suplementację tego produktu w związku z tym będę albo produkować coś co będzie zupełnie inny albo gorszej jakości też chciałbym panią 1 rzecz zapytać pani profesor, bo mówimy o tym jak wirusy mogą wpływać na samą glebę, a co za tym idzie na jakość plonów tak to nazwijmy a w jaki sposób ten materiał, który jest konsekwencją koronawirusa maseczki wszelkiego rodzaju plastik itd. wpłynie na to bo, bo rozwiąże tego cała masa nie wiem pewnie ktoś obliczył ile średnio zużywa przeciętny Polak maseczek w ciągu tygodnia zakładając, że jednak sięga potem po jednorazowe coś z nimi dzieje nie zawsze trafiają tam, gdzie powinny tak nad to jest właśnie pociąg mówiłam ja od razu mówię, że nie ma takich badań, które bezpośrednio, mówiąc że uwaga jest wirus, który przedostał się z maseczki zrzucono tak jak pani resort nie chodzi mi sam wirus chodzi mi o ten śmietnik, który po których, który pozostaje, które ten plastik, który też z tym też gleba sobie musi poradzić prawna to są to są no właśnie to jest kwestia tego, że w tych maseczkach są to nam włóknami no mikro włókna, które też są dodatkowym elementem zanieczyszczający glebę, jeżeli chodzi o mikro włókna w glebie to jest w ogóle temat nierozpoznany muszę panu powiedzieć, bo to jest inny to jest temat nowy rok temu mieliśmy w ogóle pojęcia o tym, że maseczka jest nam niezbędna prawie 2424 i później może w sposób niekontrolowany dostać się względem nikt o tym nawet nie nie wspominał, a nie mówiąc już żadnych jakiś taki pilotażowy badania na dzień dzisiejszy może pan powiedzieć, że badań związanych właśnie na styku Mirus maseczka gleba jest bardzo dużym, ale uwaga te badania nie są opublikowane w pełnym wymiarze tylko to są tylko łącznie takie krótkie doniesienia, które nie zawsze od razu mówię są tu procentach pewna to jest pochodna tego, że uwaga lepiej nie mamy 1 mamy bardzo dużo wiele różnych typów lepiej mamy różne warunki proszę pamiętać, że w każdej glebie przy różnych warunkach zachowanie każdej substancji, która dostaje do gleby jest zupełnie inne to nie jest tak, że ja mogę z góry przewidzieć oczywiście mogę modelować pewne rzeczy mogę zakładać, ponieważ znam warunki środowiskowe i mogę z pewnym przybliżeniem powiedzieć, że przemiany rozkład będzie szedł w tym czy w innym kierunku ale, dopóki nie przyglądam tego to jest tylko łącznie takie wróżenie w sposób trochę do kąpania widzi przyszłość w kwestii dyskusji na ten temat, bo sen z powiek spędza co innego jak przetrwać koronawirusa jak jak uchronić nas samych przed zakażeniem o konsekwencjach myślimy w dalszej kolejności, bo nie myślimy wcale no właśnie to jest dokładnie dokładnie zgadzam się z tym co pan powiedział właśnie dlatego staram się tutaj pokazać, że troszeczkę musimy, więc widzieć więcej niż czubek swojego nosa ja wiem, że nasze zdrowie najważniejsza, ale cóż nam potem, jeżeli zapomnimy, że zdrowie gleby również jest ważne, a może może nie chce powiedzieć najważniejsze, ale powinno być priorytetem wśród innych, ale takich czynników decyzyjnych, bo tak jak mówię, jeżeli gleba zostanie zakażona w jakikolwiek sposób zostanie obniżona jej produkcyjności żywność no nie możemy się spodziewać, że takiej gleby użyję słowa zdegradowanej to jest fachowy pojęcie my możemy oczekiwać wysokiego plonu dobrej jakości no to są mrzonki oczywiście jest to różnych sposobów na to, żeby podnieść to, że znasz, ale pierwsza priorytetowa sprawa to jest, żeby utrzymać zdrowotność blady i zdrowotność gleby to to nie jest moje moje pojęcie wymyślone też pojęcie funkcjonujące naukowe, które mówi o takim realistycznym podejściu do funkcji gleby w naszym w naszym środowisku, ponieważ zdrowa gleba to zdrowe roślinne zdrowe zwierzęta finalnie zrobimy dziękuję pani bardzo prof. Monika Cubus katedrę Gleboznawstwa ich ochrony gruntów Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu była naszym gościom to wszystko w cyklu życia w covidzie kłaniam się pani profesor dziękuję ślicznie za uwagę państwa zapraszamy teraz na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W COVIDZIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA