REKLAMA

Ogródki restauracyjne otwarte po majówce?

A teraz na poważnie
Data emisji:
2021-04-27 12:00
Prowadzący:
Czas trwania:
12:22 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Mikołaj Lizut kłaniam się państwu 5 zlotemu na popołudnia, a gościem państwa moim jest Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry dzień dobry państwu dzień dobry panie redaktorze prawdopodobnie jutro o godzinie dziesiątej branża związana z gastronomią, a także być może fitness kluby dowiedzą się, kiedy mogą przystąpić do otwierania swoich biznesów jak pan myśli, kiedy korzystania z no ja myślę, że należy liczyć na to, że pan minister Rozwiń » Niedzielski ogłosi otwarcie gastronomię na wolnym powietrzu mówią o naszej branży również widzimy żadnych przeciwwskazań, żeby kluby fitness jak już uruchomione od dzisiaj salony Beauty fryzjerzy działają, więc powinniśmy już prawdopodobnie będzie rozpocząć działalność gospodarczą jesteśmy zamknięci jak koledzy koleżanki z branży wiedzą od 17października dłuższe przetrzymywanie na zamkniętych nie ma niemogących zrobić jakikolwiek przychodów dla naszych biznesów jest myślę bardzo dużym nadużyciem i powinniśmy zakończyć ruszy na pewno temat dyskusji o klubach fitness czy o gastronomię wolnym powietrzu powinna się otworzyć 4maja no na to pewnie liczy branża na to liczą także konsumenci to długie zamknięcie rzeczywiście od od października do tej pory czy izba ma mniej więcej jakieś szacunki jeśli chodzi o skutki tego lockdownów gastronomii ilu z nas przetrwał no i że przetrwało to jest dobre pytanie panie redaktorze ja może powiem tak na ulice w Polsce też coraz więcej miejsc, które były znanymi i miejscami dla gości restauracji barów pubów klubów teraz wiszą tam dużo ogłoszenia lokal do wynajęcia mogę powiedzieć tak tylko Warszawa 25 topowych restauracji już wrócić na mapy gastronomiczną kraju nasze szacunki opiewają między 1015% lokali, które niestety zamknął się albo się przebranżowić na delikatesy albo na inne punkty kwas gastronomiczne no niestety to co się stało w Polsce w porównaniu nawet do innych rynków europejskich, jeżeli chodzi o programy pomocowe spowodowało, że branża gastronomiczna z wielkiej zapaści finansowej i będzie bardzo długo wychodziła z tego kryzysu liczymy na to, że jeżeli już uwolnimy i naszą branżę, że będzie mogła normalnie działać goście wrócą do restauracji pubów do klubów, że wrócą turyści, bo są też miasta te największe turystyczne typowo turystyczne miasta dam tu np. Kraków czy np. Kraków czy Wrocław 3 czy Gdańsk ulice są puste po prostu nie ma nikogo i myślę, że musimy bardzo szybko wracać normalności, a dynamicznie rośnie ilość zaszczepionych dynamicznie rośnie liczba ozdrowieńców wczoraj pamięć o 3000 zachorowań, więc nie ma na co czekać to jest mój apel i do ministra Niedzielskiego i do pani Semeniuk pani wiceminister, żeby już tutaj nie ma się musi mieć trochę odwagi nikt nikogo nie znaleźli w nawiązaniu do rozciągającej dzisiaj zakazanie niemal niemal 6000, ale tydzień temu było ponad 9000, więc widać właśnie pandemia zwalnia dane odnośnie pomocy odnośnie rządowej pomocy dla branży gastronomicznej jak wygląda jak wielu przedsiębiorców z branży mogą skorzystać z oferowanych przez rząd tarcza i czyta pomoc była wystarczająca dla kogokolwiek, bo tak mieliśmy klasę europejską, żeby tak to podsumować, że chodzi o pomocowe programy w skład FR 1, bo był tylko brany pod uwagę by pod uwagę spadek przychodów ale, aczkolwiek byli pominięci przedsiębiorcy, którzy otworzyli swoje lokale niż przed pandemią nie wie dlaczego, czyli oni nie do dnia otrzymali złotówki od rządu może jakiś zapomogi w postaci 5000zł to dla nawet mikroprzedsiębiorcy to bardzo symboliczne kwoty, a propos pozwalały im coś zapłacić im PFR 20 nazywam to te tarcze, które się pojawiły podczas drugiego dawno jako takie manipulowanie troszeczkę COVEC kodem statystycznym czy kody PKD, bo to jest oczywiście klasyfikacja działalności gospodarczej tylko PKB, ale powiedzmy sobie uczciwie szczerze otwarcie niż zwykły kot statystyczny NIK przedsiębiorców za bardzo się tam nie przyjmował co tam spisanych w tym PKB, a teraz miasto bardzo dotknęło są tysiące przedsiębiorców, którzy otrzymali pomocy nie zgadzamy się staną się jako izba gospodarcza czasami Polski cała branża, że w Polsce 20 000 punktów gastronomicznych w Polsce proszę państwa 85 000 punktów gastronomicznych to są dane na grudzień 2020 roku i otrzymało drugim lockdownie zaledwie 17% otrzymało pomoc od polskiego funduszu rozwoju takie są fakty nie można operować, że w Polsce jest 20 000 lokali i 80% tych lokali, bo dalej mówimy o 17 01613 000 przedsiębiorców, że 80 proc otrzymało pomoc jest to nieprawda chętnie na ten temat porozmawiamy, ale merytorycznie je z przedstawicielami Ts CRU z przedstawicielami głównego inspektora sanitarnego przez sanepid daje pozwolenia na działalność gospodarczą i wystarczy policzyć ile tych pozwoleń zostało wydanych nawet na grudzień 2000 dwudziestego roku i to na pewno nie 20 000 pozwoleń jest ich 80 parę tysięcy, więc to są takie jak rolnicy opłacali liczy właśnie po kodach PKD nie FR policzył sobie, że ktoś jest 11 osoba zatrudniona na umowę o pracę, czyli PFR wychodzi z założenia, że w Polsce jest 20 000 lokali tylko prezes utrudniają nie wiem 20 000 ludzi do pracy powiem szczerze nigdy nie usłyszeliśmy jako branża takiego precyzyjnego wyjaśnienia ze strony przedstawicieli PR-u jak policzyli nasza dieta to policzyli prawda boli, czyli 20 000 punktów gastronomicznych 38 milionowym państwie wita to są takie historie bardzo ciekawe, które będziemy wyjaśniać, dlatego że jak większość branży wie składamy pozew zbiorowy przeciwko skarbowi państwa będzie największy pozew zbiorowy w powojennej Polsce dzisiaj mamy przyjemność uczestniczyć z panem prezydentem Rzeczypospolitej z panem Andrzejem Dudą o godzinie trzynastej mamy telekonferencję z branżami zamkniętymi będziemy chcieli zadać pytania jak zamierza pomóc przedsiębiorcom, którzy zanotowali 70% spadku sprzedaży spadku przychodów podczas drugiego lockdownu ja będę chciał zadać pytanie chcę zadać pytanie to jest latem 5% wszystkie usługi gastronomiczne Boga stronę ten sklep chce zadać pytania i chciałbym usłyszeć czy pan prezydent Andrzej Duda będzie wspierał nasze pragmatyczne konkretne propozycje rządu rząd nie powinien się zasłaniać panie redaktorze informacjami, że będzie pokrzywdzony detale, jeżeli chodzi o 5%ową stawkę VAT-u, dlatego że dla gastronomi producenci szybko wypracują formaty produktów tylko dla gastronomii my sobie z tym poradzimy tylko ktoś musi zacząć w końcu z nami rozmawiać tylko o to chodzi, żeby ktoś z przedstawicieli rządu Ministerstwa Gospodarki zaczął z nami rozmawiać merytorycznie bez żadnych siano w dziś rano w programie EKG dr Jakub Borowski główny ekonomista banku Credit agricole mówił o inflacji, która także dotknie branży gastronomicznej, gdy tylko się otworzy ceny już wzrosły, ale wzrosną jeszcze bardziej, jakiego wzrostu się pan spodziewa między 70% myślę, że wartość usług wzrośnie i produktów, dlaczego zobaczymy tylko na kurs euro jest dużo produktów importowanych zobaczymy na podatek cukrowy, który teraz został wprowadzony niedawno zobaczymy też na ceny alkoholi ja powiem już tak bardzo kolokwialnie nosy idąc na na zakupy nawet do dyskontu i ile płaciliśmy pół roku temu za zakupy, które zwykle robi na ile płacimy teraz rachunki są co najmniej 10% wyższe, więc inflacja jest i jest to fakt związany z zamrożeniem gospodarki od 600 lat mogę powiedzieć to się głośno o tym mówi jest to pandemia, której jesteśmy, która ma najmniejszą ilość zachorowań wszyscy ostatnie 600 lat, ale chyba najbardziej nas będzie kosztowała jeśli chodzi o ekonomię jest najbardziej kosztowna pandemia z najmniejszą ilością zachorowań 1400 dwudziestego roku tak sądzili tak panie prezesie, jakie są jeszcze postulaty branży gastronomicznej poza obniżeniem stawki VAT co proponujecie na pewno musimy, bo mamy też takie zarzuty często powtarzanych w mediach, że tak gastronomia czy taka szara strefa, że są umowy śmieciowe re stronami no, więc tak myślę, że warto byłoby porozmawiać również bardzo konkretnie o drakońskich stawkach ZUS-u dla branży gastronomicznej i innych branż zamkniętych przez te miesiące, żebyśmy na następne 12 miesięcy 24 miesiące mieli ulgi o podatkach ZUS trzeba poznać częściach jak mamy płacić czynsz teraz, bo to nie będą te same stawki czynszu i dla komercyjnych wynajmujących i dla wynajmujących, czyli z planowanego budżetu, czyli lokali, które są własnością skarbu państwa samorządów lokalnych jest rzeczy trzeba ustawić dobrych proporcjach tak powiem ważna jest ta oczywiście ten VAT 5% wszystkich i gastronomiczne ważna sprawa ogródków restauracyjnych, żebyśmy przez kolejne 12 miesięcy mogli spłacać wszystkie zawieszone podatki to się udało uzyskać w formie decyzji samorządów lokalnych nam się bardzo dobrze pracuje z samorządami lokalnymi one bardzo słabą komunikację niestety nawet z centralnym i władzami natomiast samorządy bardzo wspierają właśnie Apropos centralnych władz jutro być może o godzinie dziesiątej usłyszymy czy kiedy ruszy gastronomia najbliższych dniach mamy na myśli oczywiście zewnętrzne ogródki Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiego państwa moim gościem bardzo dziękuje, a państwa zapraszam na informację, a teraz na poważnie Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: A TERAZ NA POWAŻNIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Wszystkie audycje, kiedy chcesz! Teraz TOK FM Premium 30% taniej: podcastowe produkcje oryginalne, Radio TOK FM bez reklam i podcasty z audycji. Nie zwlekaj, słuchaj wygodniej!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA