REKLAMA

Agnieszka Małkiewicz - Wśród restauratorów szanse na przetrwanie nie były wyrównane

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2021-04-29 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
15:03 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka mamy 3 no prawie 4 minuty po dziewiątej Tomasz sed dzień dobry zaczynamy magazyn EKG moimi państwa pierwszym gościem jest dziś pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions, czyli głos branży gastronomicznej w magazynie EKG dzień dobry dzień dobry pani prezes ulga radość rozczarowania miesza się to wszystko w restaurator raz miesza się to w branży różne opinie są na ten temat przez pierwsze przecieki były 4maja ogródki będą mogły Rozwiń » być otwarte i restauracje rzeczywiście grudkami dysponują bardzo mocno zainwestowały już szykowały się na to datę i w tym momencie przesunięcie tego o kolejne 10 dni są kolejne straty, więc cały czas branża gastronomiczna pada ofiarą dezinformacji i no co dużo powiedzieć w błąd niektórzy się cieszą no bo w końcu coś wiadomo o pół roku, ale niektórzy się martwią, bo mają tylko i wyłącznie np. sale do dyspozycji ogródek jest znikomą częścią biznesu i niestety na straconej pozycji muszą czekać kolejne prawie 2 tygodnie, więc tak jak powiedziałam miesza się to rozczarowanie z radością na pewno pozytywne jest to, że w końcu wiadomo, kiedy no właśnie, bo niewiedza to jest taki główny zarząd zarząd, który pojawiał się podryw pod adresem tych, którzy organizują nam to życie w pandemii tak bym zatrzymał się przy tych ogródkach pani powiedziała, że część spodziewała się już po tym, długim weekendzie majowym będzie można przyjmować gości na zewnątrz zastanawiam się właśnie dużą przeszkodą będzie to, że trzeba będzie jednak wstrzymać się z tym do połowy maja pani powiedziała tych już poniesionych inwestycjach i i kosztach co są za koszty no przede wszystkim pracowników, bo rekrutacja bardzo ostro trwała w kwietniu i strat czas spojrzeć z 2 stron, bo to nie tylko restauratorzy to też ludzie, którzy pracują w branży, którzy ponownie zaufali być może wrócili zostawili swoje tymczasowe zajęcia, żeby znowu zarabiać teraz restauratorzy na wymuszone koszty ponieść, a niestety tylko mogą działać na nawozach i jest no no to jest problem, który przeciągnął się kolejne 10 dni to poszukiwanie pracowników to dla branży gastronomicznej może być jakiś szerszy problem myślę już nie tylko tej perspektywie na maj czerwiec, ale w kolejnych miesiącach, bo pani powiedziała, że teraz trwa rekrutacja na pracowników, którzy będą musieli czekać na faktyczne rozpoczęcie tej pracy 2 tygodnie to trochę podminowuje zaufanie do tego czy branża gastronomiczna jest tak bezpieczne przez przestańcie dla pracowników czy to z punktu widzenia tych, którzy prowadzą taki biznes jest dziś jakiś istotny problem, że trudno będzie takich pracowników do pracy zachęcić akurat w tej branży jak największym problemem branży przed pandemią był właśnie brak ludzi do pracy brak wykwalifikowanych pracowników i tak naprawdę zawsze to była branża, gdzie pracownik można powiedzieć uchodził myśleliśmy, że lockdown 1 drugi zmieni, bo ludzie zaczną cenić pracę tych pracodawców, którzy rzeczywiście utrzymują, ale nie, dlatego że należy rozumieć pracowników, bo często byli np. na pół pensji, bo z kolei restaurator ze względu na niezbyt wysokie dotacje państwowe w porównaniu z innymi krajami chociażby w Niemczech zupełnie inaczej wygląda na nie był w stanie płacić pełnej pensji poza tym chociażby kelnerzy zawsze dodatkowe wynagrodzenie dostawali napiwki, więc jest szerszy problem i naprawdę wielu pracowników i co widzimy o forach grupach o po tym co się dzieje coś w mediach no wszyscy szukają ludzi wszyscy restauratorzy szukają ludzi do pracy oczywiście są wyjątki i którzy tych, którzy utrzymywali zespół no, walcząc bardzo mocno i no ale są wyjątki pani powiedziała, że wszyscy restauratorzy szukają tych rąk do pracy, ale słyszeliśmy to też informacja o dziewiątej nie wszyscy restauratorzy nie wszyscy właściciele lokali gastronomicznych będą mieli szansę otworzyć się czy w maju czy w czerwcu, bo po prostu nie przetrwali tych wielomiesięcznych lockdownów naszym gościem był wczoraj Sławomir Grzyb z Izby gospodarczej gastronomii polskiej w magazynie TOK 360 mówi o takiej liczbie od 1520 000 lokali gastronomicznych to są te, które jego zdaniem nie przetrwały i nie otworzą oczy czy pani ma podobne szacunki patrząc na to co dzieje się zmian, że to jest zbyt optymistyczne, ale że jednak zdecydowanie więcej i prawda jest taka, że większość większość nie jest poniosła gigantyczne straty z sukcesem dla gastronomii przez ostatnie miesiące, bo to zrobiliśmy ostatnio takie zostawienie tam 20 najlepszych restauracji, które sobie najlepiej poradziły pandemii i będziemy też w przyszłym tygodniu jeszcze wybierać tzw. Five teraz, czyli takiego, które rzeczywiście no i daje przykład jak w takiej sytuacji odnieść sukces i tutaj jest definicja sukcesu sukcesem nie jest zarabianie przez te ostatnie miesiące tylko przetrwanie, więc proszę sobie wyobrazić wiz w tym restauratorzy się borykali konstrukcja dotacji czy zwolnień czy generalnie tak jest tak Zawiła, że bardzo często czarne bądź prawników, żeby wiedzieć czy się łapiemy czy nie kolejna rzecz, jeżeli nawet teraz tarcza, która jest przedłużona w tym roku osiąga się niewielki dochód, a w ubiegłym nie osiągało się żadnego nocą to jest pułapka, bo znowu nie można dostać dotacji i mnóstwo takich mechanizmów, które moim zdaniem jest będę brutalna świadczą o tym, że nie do końca rząd wynika z specyfika branży podejmuje decyzję na bardzo ogólnych informacjach, które nie wymienią pewnie ma o większości biznesu w Polsce i co to narzędzia, które o wiele mniej pomagają niż mogłoby faktycznie, gdyby po prostu spytali się z restauratorami jak ta branża wygląda także panie funkcjonalności to nie są dobre wieści jeszcze dobrych wieści w tej rozmowie mam nadzieję poszukamy uda nam się znaleźć pani powiedziała, że dzisiaj dla branży gastronomicznej sukcesem nie jest zarabianie tylko przetrwanie powiedzieliśmy o tym, że nie wszyscy przetrwają zastanawiam się jak pani punktu widzenia to może w ogóle zmienić ofertę lokali gastronomicznych wiedząc, że takich lokali otworzy się mniej wiedząc, że są takie lokale, które niekoniecznie mogły odnaleźć się w tej jedynej otwartej furtce, jaką był była ta działalność na wynos czy na dowóz, bo są tak to nazwy kuchnie bardziej wykwintne, które specjalizują się w tym, że to danie oprócz tego, że musi być smaczna jest też ważne jak wygląda jest podane, więc ta ta furtka nie bez kozery otwarty dla takich miejsc była zamknięta więc, więc tak zastanawia się takim pani o oglądam co może się zmienić, kiedy już te miejsca, na które wszyscy czekamy będą otwarte bardzo się pan zauważył, że tak naprawdę szansę na na przetrwanie czy trwanie nie były wyrównane wśród restauracji niektóre szczególnie te, które miały bardzo ambitną ofertę i skupiały się przez na tym wspierają doświadczeniu celebracji, czyli po prostu wspaniałe przespać wspaniałych przeżycia wokół stołu te restauracje musiały całkowicie zmienić swoje podejście do biznesu przez ostatni po ostatnie pół roku wcześniej pierwszym lockdownie i po prostu przez złożyły swoje zdanie w słoiki mówią upraszczając trochę, ale tak to mniej więcej wyglądało łatwiej miały te, które serwowały suszy pizze czy dania kuchni hinduskiej no te, ponieważ była to taka oferta popularna i tak serwowana bardzo czas na wynos no szybciej miały szansę się dostosować chciał zwrócić uwagę na 1 rzecz restauratorzy bardzo ci właśnie szczególnie z wyższej półki czekali na otworzenie restauracji, żeby znowu wróci do tych swoich ambitnych ofert, ale chciałbym czuwa nad morze bardzo ważna i to się dzieje jest rola miast, które rzeczywiście tą swoją gastronomii walczą my pokazywaliśmy też ostatni naszej konferencji naszego spotkania restauratorów z całej Polski 2 miasta szczególnie Kraków nigdy nie, dla których gastronomia jest niezwykle ważna te miasta przez cały czas podejmował różne inicjatywy, żeby restauratorom pomóc, bo to jest czas, kiedy rzeczywiście restauracja głównie skupiały się na ofercie lokalnych mieszkańców nie było turystów biznesu studentów i ci właśnie poniekąd pobudzanie przez właśnie urzędy miast, ale też przez taką lojalność wobec restauracji rzeczywiście starali się pomóc i teraz znowu miasta znowu urzędy miast stoją przed zadaniem one czują, że muszą pomóc pobudzić znowu gości do powrotu do tej restauracji mam nadzieję, że będzie wysyp różnych akcji, które w tym pomogą i wiem, że to się dzieje, że gdzieś tam o tym myślą właśnie urzędy miast to jest niezwykle ważne chciałam podkreślić jak mogą zostać może zapytam jeszcze krótko w tym wątku przede wszystkim promocja różnego rodzaju akcje promocyjne pokazujące ludzi pokazującej ofertę no my np. z ramienia naszych działań planujemy w ramach takiego takiego systemu rezerwacji miejsc stolik planujemy zrobić akcję celebracje degustację, gdzie będziemy zapraszać gości do restauracji na specjalną celebrację tego bycia razem bycia przy stole chcemy zbudować takie podejście, że jedynie w restauracji to nie tylko sam posiłek, ale przede wszystkim przeżycie i tego przez ostatni rok nam brakowało teraz ich należna od tej wygody, że jak jesteśmy w domu po prostu to jedynie może do nas dotrzeć goście magazynu EKG jest dziś pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions no właśnie dużo mówi się o tym, że jesteśmy spragnieni tego wyjścia, kiedy już będzie możliwe to będziemy mogli usiąść przy stoliku restauracji czy kawiarni z drugiej tak już powiedzieliśmy, że nie wszyscy się otworzą, że straty w branży są duże wobec tego zastanawia się, czego możemy spodziewać jeśli chodzi np. oceny czy pani zdanie w takich miejscach będzie drożej niż przed pandemią, gdy powiem tak już było widać, że to co jest serwowane na wynos w dowodach jest droższe i nie ma co temu dziwić nie ma co krytykować restauratorów, bo ceny produktów poszły w górę i rzeczywiście koszty włożone do więzienia tych posiłków były znaczna restauratorzy nie mogli posiłkować sprzedażą na miejscu myślę, że te ceny mogą pójść w górę, ale będzie to wyważone, bo też restauratorzy będą badać czy rzeczywiście nasze społeczeństwo zubożały czy nie myślę, że głód chodzenia do restauracji jednak będzie tak duży, że nie będzie aż tak mocno zwracać uwagę na te ceny i tak jak w innych krajach obserwujemy ruszy otworzył drzwi Hiszpania, czyli no Włochy tam rzeczywiście boom na chodzenie to to do restauracji dzieje się bardzo duża, choć tam też inna kultura odejścia restauracjach, ale dlatego mówię o Wielkiej Brytanii, gdzie rzeczywiście chce tam dotarł też, ale tak jak u nas także pandemia ono coraz więcej chodziliśmy do tych restauracji i liczymy na to, że teraz będzie naprawdę zresztą muszę powiedzieć, że już widzimy raz właśnie chociażby dzięki temu moim stoliku owi temu systemowi rezerwacji, że restauratorzy mówią, że wobec to jest ciało na rezerwację w ogródkach od piętnastego od 15maja ja może jeszcze 1 rzecz dodam, bo nowy zwyczaj chować proszę zobaczyć, że my są komunie restauratorzy w tym czasie czerpią największe korzyści właśnie z tych wydarzeń właśnie o to chciałem zapytać to pozwolę, żeby wejść w słowo, bo na tym się, jakie dla branży też nie tylko restauracyjnej, ale w ogóle tak szeroko rozumianej branży tzw. chórek, czyli hotelarzy restauracji kateringu będzie miało to, że od połowy maja wróci możliwość organizacji tych imprez okolicznościowych, czyli komu niektórych pani mówiła, ale też wesel w tym limicie 25 osób zastanawia się czy to w ogóle realny limit to znaczy czy ktoś będzie chciał tego limitu korzystać i czy idąc dalej na tym skorzystają też firmy, które organizują nie trzeba być wielkim specjalistą w tej branży, żeby zauważyć, że Polska o niestabilna pogoda się wniosek jest prosty trudno zaplanować w tym czasie wydarzenie, bo nie wiemy co nas spotkać czasami nie będzie ulewy, więc myślę, że będą urządzone, że nie tak to wydarzenie w ogródkach, tak więc no zaplanujemy komunii nie wiem czy przyjęcie weselne nawet na 25 osób a jaka będzie pogoda, więc myślę, że to będzie dużym ograniczeniem my jesteśmy na południu Europy, które wcześniej rozmawialiśmy to jest 1 rzecz druga rzecz tak naprawdę 25 osób jest niewiele myślę, że jednak no jest spore ograniczenie, a przeleci ten czas najpiękniejszy właśnie na zarabianie na tych na tych obostrzeniach, które nadal są bardzo surowe natomiast ubiegły rok pokazał, że komuś nie zostały przyjęcia zostały znaki rozciągnięte w czasie przyjęcia weselne liczymy na to, że w tym roku będzie podobnie, o czym mówiła Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions pierwszy gość magazynu EKG w czwartek pani prezes bardzo dziękuję za rozmowę Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj podcastów TOK FM bez reklam, oraz sprawdź jak działa nowe internetowe radio TOK+Muzyka. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj wygodniej w aplikacji!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA