REKLAMA

Bazar Różyckiego - miejsce cudów do którego wraca życie!

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-05-23 12:20
Audycja:
Prowadzący:
W studio:
Czas trwania:
15:08 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM dzisiejszym naszym gościem jest Malka Kafka restauratorka, która stoi za sukcesami wielu restauracji nie tylko w Warszawie, ale również w całej Polsce dzień dobry kłaniam się dzień dobry mówić będziemy o otwarciu off Brzeska i właściwie pewnie naszym słuchaczom spoza stolicy niewiele to Opowiedz jeśli powiemy bazar Różyckiego, który wraca życie to podejrzewam, że większość będzie wiedziała, o co chodzi, bo to Rozwiń » miejsce, które ma mnóstwo skojarzeń, ale najmniej kulinarnych chyba prawda no nie do końca na pewno bazarze Różyckiego też nie powie wiele młodemu pokoleniu takiemu pokoleniu myślę, że nawet milenialsi są już tak średnio cokolwiek powie może w tym warszawskim tak, ale takie pokoleniu x ludzi, którzy teraz mają około 5060 lat to bardzo dużo powiem to było miejsce cudów, których można aktów, które można było kupić dosłownie wszystko i uwaga przecież słynne pyzy w swojej kadrze Diany w te słoiki gazety były, żeby utrzymywały ciepło i warszawskie właśnie przekupki tym by na bazarze Różyckiego sprzedawały przez odwiedzającym bazar no oczywiście również szlaki były dostępne i różnego rodzaju inne kluski też pakowanych słoiki także bazar Różyckiego z tego był bardzo znany ze Street foodu w taki tylko od kultowego Street foodu bazar Różyckiego to historia sięgająca 1800 siedemdziesiątego czwartego roku to co taka historia którą, którą Peek, która wpisała się przecież przez przez wieki no tak to było miejsce, w którym które się tworzyło razem zasiedlanie Pragi na zaczęło się od takiego miejsca, które było na przedmieściach Warszawy jeszcze nawet wtedy nie była Warszawa, gdzie sprzedawało się z wozu straganu później razem zabudowywanie Pragi powstał duży dziedziniec między kamienicami otoczony kamienicami wejście do tylko miejsca było przez chyba 3 bramy 2 takie główną frontu 1 właśnie od ulicy brzeskiej stąd też nazwa od Brzeska rząd nie było, żeby było wiadomo, skąd wzięła się ta nazwa no właśnie teraz już zmierzamy do tego co wydarzyło się 7maja, czyli oficjalnie otwarta przestrzeń gastronomiczna kulturalna zwana już jako powiedzieliśmy off Brzeska to nie tylko restauracje, w których za chwilkę powiemy to także właśnie bazar to targowisko to właściwie spod miejsce spotkań, które od żyło wraz ze zdjęciem tych obostrzeń, które uniemożliwiały nam wspólne spotykanie się tak w tej chwili jest to taka jest taka przestrzeń miejsce wielofunkcyjne, gdzie jest zachowana część bazaru jest utworzone miejsce do spędzania wolnego czasu dla rodzin, czyli takie miejsce, gdzie są huśtawki ławki, gdzie można zorganizować piknik jest miejsce również, gdzie są ustawiane budki restauracyjne jest Street budowy, czyli uliczne jedzenie i ta wielofunkcyjność sprawia to przestrzeń dosyć duża przestrzeń, bo to jest naprawdę ogromny dziedziniec między kamienicami, że on może funkcjonować właściwie cały tydzień od rana do wieczora no dobrze to teraz poproszę by opowiedziała nam słów kilka w Tel Awiwie, za którym stoi i z którego także jest też znana także innych restauracji, które mieszczą się w kompleksie Brzeska jest na bazarze Różyckiego na Brzeska jest również stoisko Tel Awiwu sieci, którą stworzyłam przed 11 laty i stworzyliśmy taką taki koncept Street ludowy, w którym sprzedajemy Street ludowej jedzenie izraelskie takie, które można znaleźć na ulicach właśnie Tel Awiwu jest bardzo miejskie fajne jedzenie są również koncepty orientalne takie jak np. wokół jej jako umami itu, który jest nowym konceptem Ramen wegańskich no i koniecznie klasyka o nie wyobrażam sobie bazaru Różyckiego BSP jest właśnie, więc pyzy z Różyca i za to jestem bardzo często organizatorom o brzeskiej zadbali o to, żeby również po tradycyjne święcenie takie, które kiedyś sam był on na tym bazarze, słuchając o pomyśle na Brzeska mam wrażenie, że jako restauratorzy w mniejszym stopniu konkuruje ze sobą, bo większym stopniu usiłuje stworzyć miejsce przyjazne warszawiakom nie tylko tym, którzy do stolicy przebywają krótko mówiąc wspólnie dbać o to by było tam i smacznie i atrakcyjnie takim myślę, że w ogóle konkurowanie ze sobą to jest jakiś ba są bardzo stare pojęcie, bo o rynek gastronomiczny bardzo się rozwija w całej Polsce był bardzo nasyconym rynkiem znaczy takiego marketingowego punktu widzenia, że jeszcze było tam miejsce dla wielu restauracji nadal jest, dlatego że Polacy Polki wychodzą coraz częściej jedzą poza domem i chcą również wychodzić, żeby spędzać w jaki sposób czas przyjemnie ciasno teraz jest świetnie zakończyła się zakończą się lockdown można spędzać ten czas w ogródkach no i to miejsce ta przestrzeń jest genialna do tego, bo właśnie tak jak wspomniałam na początku rozmowy mamy tam taką przestrzeń dla rodzin, więc trochę wcześniej można przyjść z dziećmi na przestrzeni restauracyjna czy taka knajpie pana Bukowa, bo to jest właśnie Street wód jedzenie uliczne budki jest otwarta po południu takim późniejszym popołudniem przy okazji można zrobić zakupy, więc też świetne miejsce do tego, żeby przychodziło bardzo dużo ludzi, więc nie ma mowy o konkurencji raczej o efekcie synergii współtworzenia właśnie, że 1+1 równa się wcale 2, ale 11 od dość ciekawe spojrzenie powiedz proszę, kiedy generalnie przy przywędrowała do nas ta moda może nie podatku koniunktura na Street trudno, bo Piotrkowska oprócz klimatu innego zgoła innego niż ten na bazarze Różyckiego także Noma w swojej ofercie kulinarnej to właśnie Street foodu mam wrażenie, że każde miasto już w tej chwili bez trudu to to nie funkcjonuje jeśli mówimy o Piotrkowskiej w Łodzi to to było miejsce, które właściwie wyrosło powstało ze Street foodu, ponieważ to była taka takie miejsce cudów również za bramą grodzone stare fabryki, gdzie były rozstawione budki tzw. Chińczyk taki, aby Wietnam czy kim chyba, bo nie tak takie miejsca, do których czasem strach było wchodzić, ale to było wiele lat wcześniej natomiast tam właśnie kończyły się wszelkie imprezy to było takie afterparty, gdzie po imprezowanie w Łodzi wszyscy kończyli na Piotrkowskiej na tym bazarku, gdzie było jedzenie i ponieważ co stało się bardzo popularnym miejscem to zaczęły rozwijać się w tych starych fabrykach restaurację otwierać restauracje, czyli coraz mniej było to już miejsce stroje ludowe i właściwie teraz miała powiedzieć o o Piotrkowskiej to nie jest to miejsce w ogóle nie jest to miejsce Street budować tam są świetne restauracje natomiast od Brzeska mimo zbliżonej podobno in-house chyba co jest miejscem totalnie Street budowy tam oczywiście są wokół w tych budynkach, które już istniały w strukturze są restauracje, które były wcześniej, ale też nie można powiedzieć to są restaurację to są właśnie knajpy i to w takim dobrym znaczeniu tego słowa, który właśnie rząd od razu zapytam to pandemia tylko podsyciła to to zapotrzebowanie ten popyt na Street to właśnie tak nie zaraz powiem jak to jest Street foodem Street chód jest bardzo popularne w takich rejonach, w których jest dosyć ciepło ludzie żyją na ulicach, czyli nie ma powodu do tego, żeby siedzieli w domu o wolne z zewnątrz jest ciepło mogą być od rana do wieczora na zewnątrz, czyli właśnie daleki wschód bliski wschód rejon morza Śródziemnego co ciekawe też bardzo popularny jest 32 w nowym Jorku, który może nie jest najcieplej ten klimat jest jakiś umiarkowany, ale ten Street został przewieziony do nowego Jorku właśnie przez imigrantów, którzy pochodzili z różnych krajów oni przywieźli swoje przyzwyczajenia z Chin Wietnamu właśnie z Tajlandii również z polskim, bo w Polsce przed wojną funkcjonował Street foodu, dlatego że ludzie też nie zawsze mieli i czas, żeby jadać w domu, ponieważ pracowali od wczesnego rana do bardzo późnego wieczora musieli i w jaki sposób organizować sobie życie właśnie kupując na ulica kupując jakiś budkach jedzenie, żywiąc się znajdą nowego Jorku ten Street foodu przywieźli Żydzi, którzy uciekali z polskim lub staremu jeszcze wtedy po 2 funkcje były pod zaborami taki bardzo z złożona, a część za chodzenie na siebie kultur historii właściwie historii jedzenia historii i ludzkości takiej antropologii to jedzenie i kultura jedzenia jest naprawdę fascynującą dziedziną, więc ten Street Football był jest, ale w Polsce w jaki sposób on znikną powstały w takim okresie PRL-u restauracji rad tak są eleganckie restauracje były dar ma, że ale w jaki sposób zniknęła kultura jedzenia na ulicy nie wiadomo jak nie nie zgłębiałem tego tematu, dlaczego to zniknęło natomiast mnie bardziej fascynuje to liczyłam na to, że tak się stanie to powróci, że właśnie ten sposób spędzania wolnego czasu na ulicy ze znajomymi wychodzenia spowoduje takie zapotrzebowanie na szybkie jedzenie, które można taki złapać porwać tylko miejsca i zjeść na ulicy no tak się stało takim, a prekursorem były kebaby chyba głównie przy sobie świetnie radzą na całym świecie kebaby są popularne, ale co ostatnim polskim z takim Street foodem właśnie chociażby pyzy, tak więc ja się cieszę, że na brzeskiej są to tezę to jest naprawdę świetna rzecz takim bez swoich złapać no i teraz cała kultura jedzenia w Tel Awiwie jedzenia ulicznego to jest fascynujące, bo tam jest ciepło ludzie lubią być ze sobą lubią ze sobą rozmawiać, więc de facto całe życie toczy się na ulicę i to jest istny raj dla wielbicieli Street foodu no nie taki kraj jak w Tajlandii tam to już jest są niebiosa szczyt ludowe mamy około 2 minut chciałbym, żeby zapytać co będzie sukcesem Brzeska jeśli się to stanie takim miejscem spotkań nie wy wal ter na tych dla innych tego typu jest w Warszawie w ogóle można z Brzeska porównać jakieś inne miejsce w Warszawie nie porównywałbym to jest takie pierwsze przedsięwzięcie na po drugiej stronie Wisły które, bo to o stronie Wisły tej zachodniej już takie przedsięwzięcia powstały one odniosły sukces, a po tej stronie Wisły nie to jest część rewitalizacji Pragi takiej społecznej rewitalizacji Pragi Sejm właśnie organizowania przestrzeni społecznej do spotkań wspólnych wspólnego spędzania czasu podejmowania inicjatyw ratusz bardzo stara się to Pragę rewitalizować właśnie chodzi o tę tkankę społeczną no to będzie sukcesem, jeżeli tam zaczną przychodzić rodziny z dziećmi rodziny, które zamieszkują Pragę jeśli tam będzie wieczorami właśnie tych tych miejscach Street budowę Lech pełno ludzi, jeżeli tam ludzie będą robić zakupy, bo byli przez lata przyzwyczajeni, żeby na rurze co robić zakupy później ten róży bardzo podupadł później był bardzo zamknięty długo no i teraz znów będzie otwarty, więc jeżeli ludzie mieszkający tam zaczną korzystać tego miejsca to będzie sukces Malka Kafka była z nami dziękuję bardzo, za to spotkanie wprawdzie nie jeszcze efektów, ale wirtualne opowiadającą o Brzeska, więc nowym miejscu na kulinarnej mapie stolicy przypomni Malka Kafka założycielka restauracji tyle dziękuję bardzo, cię dobry dziękuję również tobie i państwo USA to, że chcieliście słuchać trochę historii Dłużec tak informację Radia TOK FM teraz przed państwem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA