REKLAMA

Mniej mięsa - Sylwia Majcher o tym, dlaczego warto zostać fleksitarianinem

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-05-30 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:14 min.
Udostępnij:

Sylwia Majcher - dziennikarka, autorka książek o gotowaniu i zero waste - mówiła o swojej najnowszej publikacji "Mniej mięsa. Jak zostać fleksitarianinem, by pomóc sobie i planecie".

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się w towarzystwie naszego gościa jest nim pani Sylwia Majcher autorka książki mniej mięsa jak zostać refleksji tary Janinę by pomóc sobie planecie dzień dobry kłaniam się pani dzień dobry to pierwsza pani książkę wcześniej mogliśmy spotkać się z lekturą, która weszła pani ręki gotuje nie marnuje, ale dzisiaj mówić będziemy o takim ujęciu kulinarnym, ale też mającym na celu no dobro Rozwiń » dobro stan ludzki bo, bo myślę, że tutaj takie aspekty pani przede wszystkim na sercu leży, kiedy myśli pani o tym, żeby spożywać mięsa mniej miejsca dla naszego zdrowia i dla poprawy kondycji planety to jest niesamowicie ważne też wszystko łączy, dlatego że przeciętny Polak zjada jakieś ponad kilogram mięsa tygodniowo na kg 300 tak wynika z badań natomiast dla naszego zdrowia takiego poczucia bezpieczeństwa powinniśmy maksymalnie pół kilograma, więc mamy, gdzie tych ograniczeń szukać jest też dobra pora na to by właśnie zrobić, bo jesteśmy najlepszym sezonie jeśli chodzi o warzywa owoce te pół najbliższego roku powinna być właśnie skupione wokół komponowania talerza bardziej roślinnego jeśli ktoś dzisiaj się zastanawia jak to zrobić to właśnie na najbliższy Targ najlepiej się udać się do sklepu na stoisko z warzywami owocami i niech ten sezon dyktuje mniej, a to mięso pojawia się znacznie rzadziej na talerzu, ale nie jest ani fundamentalistą, która mówi miejscu zupełnie nie tylko stara się pani znaleźć w tym zdrowy rozsądek tak by po pierwsze, sobie pomóc, a po drugie, też nie obarczać taką misją dla niektórych nie do wypełnienia, bo niektórzy bez mięsa po prostu Żydzi niemową ja po prostu po pierwszym realistą drugi trochę odpowiada na potrzeby, jakie się pojawiają w ostatnim czasie, czyli wyniki badań kampanii edukacyjnej roślinie jemy, z których wynika, że co drugi Polak zamierza, więc ograniczyć cudownie, że są ludzie, którzy całkowicie tego mięsa zrezygnowali w Polsce to nie jest nieco ponad 1 000 000 takich osób, ale jednak więcej do zrobienia jest dla tych wszystkich, którzy dopiero zaczynają podejmować wyzwanie z roku na rok w Polsce spożycie mięsa rośnie dopiero 2019 jak najświeższe dane, bo to zawsze podawane z opóźnieniem był pierwszym rokiem, gdzie delikatnie spadło spożycie mięsa natomiast skład wędlin w 2020 roku wzrost o ponad 200% będą głównie czerwonego mięsa także mamy lekcje do odrobienia lekcji w kierunku roślinności i ja się na tym skupia, gdybyśmy wszyscy zrezygnowali z mięsa przynajmniej raz w tygodniu ograniczyli swoje mięsne jadłospisy to byłby lepszy efekt dla planety jeśli chodzi o emisji gazów cieplarnianych niż całkowita rezygnacja z mięsa tego 1 000 000 wegan czy wegetarian, więc tutaj korzyści są ogromne warto w tym kierunku podążać sąd może naprawdę sens ma ta dieta lekcji Daria Kate zresztą dieta uznana za po pierwsze, jedną z najłatwiejszych diet świata właśnie, dlatego że ona nie ma konkretnych ograniczeń każdy z nas decyduje, w którym momencie tego miasta na tym, ale należy kładzie mniejszy będzie poniedziałek będzie środa to będzie jeden z mięsnymi nie mięsny posiłek w tygodniu czy może 3 wszystko po prostu zależy tak jak nasz jadłospis, bo wcześniej ułożony i właśnie ze względu na ten brak restrykcji najłatwiej najskuteczniej te dietę czy ten styl życia po prostu wprowadzić swój codzienny plan pani nazwa to co i jak inaczej to co nakładamy sobie na talerz nie miasto rozpusty, ale też pamiętam, kiedy i babcia teściowa przekonywały, że przecież to są młode, które przychodzą wraz z Zachodu, żebyśmy nie próbowali adaptować na własny grunt bo, bo nie jesteśmy do tego stworzeni, bo żyjemy w takim kręgu kulturowym, bo żyjemy w takim kręgu geograficznym, bo pogoda, bo na zimę trzeba zbierać te 2 panie pewnie każdy z nas ma rodzinę na wsi biorąc pod uwagę strukturę zaludnienia i każdy z nas takie uwagi słyszał prawda oczywiście ziemniaczki zostaw mięsko zje to też jest taki takie hasło, które każdy pamięta z dzieciństwa myślę, że ona dalej się pojawia w przedszkolach i szkoły, bo mam dzieci wiem, że tak się właśnie dzieje, ale to są różne mity, które krążą właśnie w sprawie tego mięsa już mężczyzna wejdę pani słowo jeśli jeśli mogę sobie na to pozwolić pani Sylwia to też spuścizna PRL-u, gdzie tego mięsa nie było to był towar luksusowy teraz sobie z naddatkiem staramy powetować tamte chude czasy nomen omen to był towar luksusowy rzeczywiście powojnie zaraz po wojnie lata 44 lata pięćdziesiąte jedliśmy, jakie się 18kg mięsa rocznie do 20, a w 2019, który wspomniałam było to ponad 60 kg na osobę mięsa, więc widać oczywiście, ale jakoś mamy tak głęboko zakorzenione w świadomości, że mięsny posiłek jest naszym posiłkiem polskim tradycyjnym właśnie ten talerz Polski to był taki talerz wypełnione wołowiną wieprzowiną drobiem itd. tak dalej tak nie było nasza kuchnia jest bardzo roślin historycznie nasza kuchnia była skupiona wokół właśnie sezonowości lokalności i warzyw korzeniowych kiszonek, ponieważ żyjemy też w takich warunkach jakich żyjemy, że mamy teraz dostęp do wszystkiego to trochę nam dziś ten kalendarz sezonowych się pomieszało totalnie trochę nam się też pomieszały pory roku, bo wszystko mamy w sklepach i na targach każdej porze roku gdzieś tam się pogubiliśmy pogubiliśmy się właśnie też tej dostępności do miast w tym przekonaniu, że miasto jest bardziej wartościowe niż ba chyba niezupełnie dietetycy, z którymi rozmawiam w książce czy lekarze mówią o tym, że my po prostu przewartościowuje Emmy białko po pierwsze to jest białko po drugie, bo jesteśmy w białko mieni jako naród by nie potrzeba nam tyle białka mogłoby nam się wydawać to mięso nie jest jedynym źródłem białka jesteśmy w diecie wegetariańskiej czy wprowadzimy starcia wegetariańskie nie musi niczego implementować dobrze skomponowana dieta nie ma żadnych braków i tak naprawdę chodzi o to, żeby nasz talerz był odpowiednio ułożony i może być przynosi nam dużo korzyści zarówno w dzieci i wegańskiej wegetariańskiej najważniejsze jest właśnie, żeby te produkty, które się pojawiają w naszej kuchni były odpowiednio zrównoważyć, żeby nie było monotonii, bo dieta wegańska wegetariańska może być tak samo źle ułożona jak dieta jest mięta też może być przez Leszka przetworzonych produktów to powinniśmy uważać na dużej liczby inne pole do dyskusji chodzi o mięso nie mamy wyjścia musimy ich względów zdrowotnych środowiskowych zacząć się tego mięsa na talerz tak jak w tytule moje książki napisałam kłaść mniej, bo w tej chwili produkcja i tak by oni toczy się ta gra przemysłowa mięsa Japonii sięgamy najchętniej LM odpowiada za ponad 17% emisji gazów cieplarnianych te szacunki torów, ale but wydobyła tutaj 17, bo te szacunki rząd 14 właśnie do 18% się tutaj powołuje na dane wuefu jeśli chodzi o to co z powoduje zmniejszenie tych niejasnych porcji na naszych talerzach to np. naukowcy Uniwersytetu w Amsterdamie po liczyli że, gdyby każdy z mieszkańców Holandii zrezygnował z 1 posiłku mięsnego w tygodniu to przyniosłoby to większe efekty porównywalne efekt jeśli chodzi o ograniczenie emisji gazów cieplarnianych jak to, że 1 000 000 samochodów zniknął bez holenderskich ulicach możemy sobie wyobrazić ile takim wielkim wysiłkiem jesteśmy w stanie zrobić dobrego dla środowiska pani nie tylko w swoje książce idzie nie z garścią po pierwsze, liczb po drugie, też porad i próby przekonania Czytelników do tego by po mięso sięgać nie aż tak często pani też podaje gotowe przepisy, gdyby ktoś chciał powiedzieć no tak, ale jak to zrobić podaje przepisy te są też przepisy w 2 wersjach mięsnym i bezmięsny roślinnym każdy przepis to nie jest deser, bo są również desery są jest podany ma alternatywę po to, też, że dlatego dlatego też, że dla mnie bliski jest temat niemarnowania żywności wykorzystywania wszystkiego tego co mamy, więc jeśli już przygotowujemy jakiś posiłek i powinien on być w 2 wersjach, dlatego że osoby, które z nami siadają przy stole jeszcze nie są gotowe na całkowitą rezygnację z mięsa to, żeby ta baza była taka sama ewentualnie w którymś momencie można dorzucić to mięso, ale też to jest takie trochę podchwytliwe, kiedy 1 osoba zagląda drugiej talerz widzisz, że ten roślinny posiłek nie dość, że świetnie wygląda pachnie obłędnie to być może właśnie ten pryzmat talerza jest w stanie skusić ją bardziej do tego, żeby tej roślinnej diety spróbować, żeby to wyzwanie podjąć, bo często tak stereotypowo myślimy wydaje nam się przecież bez mięsa do jesieni najem pośród miasta to nie jest posiłek ja będę głodny, a właśnie takie kombinowanie taka kreatywność może spowodować, że ten smak się nam trochę prostsze, że mniej mięsa będzie oznaczało zdecydowanie więcej takiej jakości na tym naszym talerzu, ale więcej satysfakcji z tego co zjadamy, bo im mniej mięsa tym poszerzają nasze po prostu Horyzonty smakowe tym więcej możemy dostrzec możemy odkryć np. potencjał w takiej zwykłym marchewce, bo ona nie musi być tylko dodatkiem do dania może wystąpić w głównej roli może być karmili Giovanni jest smażona pieczona nie musi być tylko takie warzywo, które dziś tam na boku talerza ląduje tylko w czołówce tych tych naszych dobrych smaków może się pojawić to jak wyglądamy na tle nie wiem krajów sąsiednich to odwołuje się do tego kryterium geograficzne kulturowego my Słowianie pojeść mięso lubimy, jakby powiedział klasyk w innych ościennych krajach jest podobnie jest bardzo podobnie jeśli chodzi o Europe ta dieta roślinna dopiero kiełkuje i wciąż przewagę mają mięsożerców, czyli ci, których mięso jest na talerzu regularnie to też wynika z tego badania są bardzo podobne, że często nawet nie jesteśmy świadomi ile tego mięsa jemy mówimy przecież ja tylko zjadam 1 schabowego w wraz z tygodnia, ale na śniadanie kanapkę z wędliną jeśli np. przygotowujemy coś na kolację jakąś lekką sałatkę, a tam się pojawia kurczak nie odnotowujemy w ogóle sobie tego, że tego nie dajemy tak dużo, a potem widać właśnie w tych danych, że akurat w Polsce to poszedł po 60 kg jeszcze więcej poza Europą zaś zjada głównie w stanach Zjednoczonych czy Ameryce Łacińskiej tam tamte liczby są wyższe niewielka to, że mięsa całkowicie zniknie z naszych talerzy różne są prognozy też o tym pisze w książkach w książce nie jest prognoza taka, że pojawi się już pojawiło, ale będzie zajmował więcej naszego talerza mięso sztuczne jest z probówki mięso in vitro też trwają dyskusje na temat tego jak ono powinno nazywać jest bardzo ważne takim marketingowym przesłaniu, żeby ponieść sięgnąć 100 jak nazwa jest najlepsza dla niego było też hasło rozważone czyste mięso, ale wtedy branża mięsna się zbuntowała, bo przecież skoro czyste mięso wnętrz mięso wyhodowane w laboratorium to może jednocześnie sugerować, że to mięso zwierzęce jest zanieczyszczone, więc ona odpadła też ale jakkolwiek by się nazywało to mięso, które nie zostało nie pochodzi od zwierząt nie wydaje mi, żeby zdominował całkowicie na talerz na pewno jest jakąś alternatywą sporo osób, które rezygnują z mięsa ze względów środowiskowych właśnie zgodę na zmiany klimatyczne czy ze względów etycznych, bo nie chcą zjadać zwierząt ma problem właśnie brakiem, do którego wcześniej przez wycięcie parówka na śniadanie ten kotlet na obiad i ta branża rozwija się błyskawicznie jeśli chodzi o właśnie zamienniki roślinne zamienniki mięsa to pokazuje, że jest rzeczywiście takie zainteresowanie natomiast jeśli chodzi o wyprodukowanie takiego mięsa z laboratorium to tutaj nie wiem czy to czy to ten kierunek jest najlepszy, ale widzę też, że spada bardzo cenna bo kiedy kilka lat temu pojawił się pierwszy kotlet z probówki to on kosztował kilkadziesiąt tysięcy dolarów dobrze pamiętam teraz można kupić kilogram takiego sztucznego mięsa już za kilkadziesiąt dolarów dobrze jeszcze na koniec, bo mamy około minuty komu poleca pani swoją książkę, bo mam wrażenie, że ci, którzy nie wiem mają ukształtowane w sobie nawyki ciężko będzie im fundamentalnie wszystko zmienić przecież dieta odżywianie się to to jest jedna z najważniejszych spraw w naszym życiu to podstawa naszej egzystencji to jest książka dla tych wszystkich, którzy chcą żyć zdrowiej lepiej być bardziej świadomi to jest książka, której nie ma żadnych nakazów zakazów jest tylko delikatna sugestia wyjaśnianie z czego wynika właśnie ten problem z nadmiarem mięsa jeśli wybieramy mięso to ja też podpowiadam z pomocą na szefa kuchni i na jakie mięso warto postawić jak wykonać jego obróbkę termiczną, żeby ono było jak najlepszej jakości, żeby niczego nie zmarnować można poszukać inspiracji skorzystać z tych inspiracji po prostu trochę poszerzyć swoją kulinarną wiedzę już tak na koniec to co piąty wegetarianin tylko pożyczą mięso natychmiast dnia na dzień powiedział od jutra nie jem schabowego pozostali potrzebowali czasu i to właśnie książka dla tych wszystkich, którzy potrzebują na tej drodze do bardziej rodzinnego życia nieco czasu dziękuję pani bardzo za rozmowę w dzisiejszym cyklu niedzielny obiad pani Sylwia Majcher autorka książki mięsa, czyli jak zostać refleksji tak Janinę by pomóc sobie planecie była naszym gościem kłania się pani wszystkiego smacznego wszystkiego smacznego mniej mięsa to będzie taki na ten sezon przesłanie do przewozu naszych słuchaczy jak zaproszonych oraz informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA