REKLAMA

"Restauratorzy są bardziej świadomi biznesowo. W branży zostali najlepsi"

EKG - Ekonomia, Kapitał, Gospodarka
Data emisji:
2021-05-31 09:00
Prowadzący:
Czas trwania:
15:07 min.
Udostępnij:

- Wielu kelnerów i pracowników kuchni w czasie pandemii odeszło do innych zawodów. Powrót zaufania do branży będzie wymagał czasu - o sytuacji branży gastronomicznej mówiła w Magazynie EKG Agnieszka Małkiewicz Prezes Zarządu FOR Solutions

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
ekonomia kapitał gospodarka jest dziewiąta 5 to jest magazyn EKG Maciej Głogowski dzień dobry dziś naszym gościem jest pani Agnieszka Małkiewicz prezes for Solutions to jest głos restauratorów w magazynie EKG dzień dobry dzień dobry ulga można działać koniec kłopotów, bo na pewno optymizmem nie wiem czy ulga się okaże jednak w maju weekendu mocny, ale tak naprawdę teraz branża-li sta co to znaczył ten był mocny to znaczy, że ciężko było zarezerwowane stół w Rozwiń » jakiejkolwiek restauracji przed wieloma stały kolejki i generalnie, gdyby nie kłopoty z jakimi branża została po długim przestoju rzeczywiście można żyć trzeci, ale niestety są również problem to najpierw zacznijmy od tych problemów, czyli pracownicy przede wszystkim pracownicy 50% obłożenia restauracji na jutro no i Kane produktów Stali na pustym przetasowania w kartach zmieniła się też oczekiwania gości no łono porównać te którymi tak naprawdę restauratorzy teraz się do Sandomierza oglądają badają zadań, ale nasza mała jest dużo mimo tak jak widać, chociaż unikniemy jak co dalej się potoczy na temat widać cały czas nie zamówienia dowodzone będą system funkcjonuje i to na pewno zostanie z nami, więc warto, aby restauratorzy za nami o tym nie odkładali tego kawałka chleba wolna nie ewentualny kolejny lockdown w popiele globalni kanały komunikacji zamówień i ten kawałek na plaży a jaki jest cenne niedobór pracowników mamy jakieś dane które, które mogłyby nam coś konkretnego powiedzieć, bo oczywiście mnóstwo jest już takich wpisów w mediach społecznościach i różnego rodzaju relacji o tym jak trudno zdobyć znaleźć pracowników jak w sumie niewielkie zainteresowanie podjęciem pracy jako kelner brakuje kucharzy, a z drugiej strony wiele też osób twierdzi, że to po restauratorzy też muszą zmierzyć się z konsekwencjami swojego wcześniejszego działania, czyli często brakiem zatrudnienia na stałe tutaj jest dopiero zaczęły się przez bardzo długo problemem kuratora czy tak wynika, że oczekują prac na ile, więc tak teraz mogą podejmować, bo pewnie tak prostej złożone nagle na pewno o wiele osób w branży mówiło wynika to chociażby niepewność i branże jak te ostatnie pary się okazało pewnie teraz znowu powrót do pana powrót zaufania dla ekonomicznych pracodawcy tu właśnie uwagi branży będzie wymagał czasu na pewno bardzo wiele od, a nie tylko o pomysł kelnerów, ale też one kup mniej odeszły do zawodu, ale wracam do mojego pierwszego pytania wiemy jako, o ile osób chodzi czy pan to trudno jest w tym momencie rzucać i pamięta, bo oczywiście zrobimy proces natomiast start czytać nadane konkretne np. usług jak wiadomo źle na pewno jest to jest to z oraz liczba wiadomo źle, ale co można np. z ubiegłego roku danego dnia poważna, bo zespół jest program pracowni, że szukali pracy niż dzień, a o obsłudze kelnerki kucharza łącznie tak tak natomiast mówimy o tym okresie były znowu górą, ale cała branża temu dobra tak natomiast oraz wiadome restaurację nie funkcjonowały no tak znacznie wyższe, więc teraz tak naprawdę jak również jest gorące myślę jest prawda tak samo jak nie wiem Miller oraz i grubszy tak naprawdę do funkcjonowania ile się przetestuje dochodzą słuchy, że okoliczność jest procent restauracji miał on odpowiedzialny niektórzy mówią o nawet 52 i pan trudno tutaj, bo bardziej wiarygodnymi liczbami zrzucać oczywiście to jak badanie jakościowe, ale poczekajmy na nas na te wiarygodne liczby jasno rozumiem trudno konkretami jak pani powiedziała w tej chwili posługiwać się, chociaż te są bardzo ciekawe no dobrze, a jeśli chodzi o pracowników już kończąc nie będę dopytywał o to ilu ich brakuje w rozumieniu, że powtórzy Panie Ministrze trzeba czekać na wiarygodne dane dane danie, a jeśli chodzi o wynagrodzenia tych pracowników jest oczywiste, że oferujecie państwo jako restauratorzy od razu wyższe stawki umów tak, bo wiadomo ze sprawą pewnym podaży jeśli niedobrze udziec natomiast generalnie jest tutaj procentowo, jaka zmiana jeśli możemy jakiś konkretny uchwycić no cóż to jest niezależne od rektora bród pamiętajmy to jest temat wielkiego zobaczymy jak goście będą też na pierwszej to napis tej uchwale wynagrodzenie za pracę to wynagrodzenie za pracę no znowu tutaj trzeba poczekać aż to wszystko się, bo o wielkich osób z rynkiem o swojej natomiast generalnie w tym momencie to miał walczyć taka nagonka, że wzrost ten gastronomii wydajemy coraz więcej restauratorzy podnieśli cenę, ale właśnie ten wzrost o pracowniku 50% obłożenia wzrost produktu to ma wszystko wpływ na to, że są zmiany tej branży, więc poczekajmy poczekajmy wiadomo, że jak teraz nie ma pracowników o pracodawcy płacą bardzo dużo, a nawet bardzo zauważalnym trendem jest to, że restauratorzy sami pokazują rękawy i obsługują gości, więc no jest naprawdę to wszystko żyje to już gorące dni łącznie w tym restauratorzy kanonik Sheldona en na Puchar to sami i uruchamia uruchamiają aplikacje naprawdę bardzo gorące paso ja myślę, że dajemy sobie ile i wtedy rzuca liczbami to samo pani powie o tych cenach, które płacą klienci, że za wcześnie tak, żeby powiedzieć ile zdrożały dania oferowane w ramach rycerza oraz fitness wszystko zależeć restauracji jak ma, bo tak, bo nic trzeba na to spożycia nie dysponuje momencie miastami gastronomia ruszyła 2 dni temu do nie mogą być odpowiedzialna jest panu podawać liczby dach, więc staram się powiedzieć co się na tym rynku w dziejach ciekawostek, które to będą widoczne są wszyscy zapowiadali, że odbiją po restauracji, które mają grupę docelową młodych ludziach, a rzecznik starsi będą jeszcze bali pod no tak nie jest jednak widać cel systemu rezerwacji, po którym pracujemy, że nie można było żadne został wójtem zarezerwować nawet w restauracjach droższy uderza bardzo jesteśmy spragnieni powrotu teraz oraz podmiot nie zależy od spółki Polakom nie spadają ceny i tak bardzo mistyczne, a tak no to ciekawe myślę, że tu też ciekawe będą szczegółowe informacje czy badanie opinii ten restauracyjny biznes szlag, gdy już przyzwyczaimy się przez jakiś czas jeszcze będzie otwarty miejmy nadzieję nie będzie już konieczności by zamykać się czy ograniczać możliwości działania nie tylko restauracja różnych biznesów, a to będzie związane z tym, że miejmy nadzieję ta kolejna fala jeśli nadejdzie zakażeń nie będzie aż tak dramatyczna Noto, gdybyśmy tak mieli przyjąć wszystkie optymistyczne założenia, jakie zasadnicze zmiany zajdą w biznesie, którym rozmawiamy czy to jest właśnie sposób zatrudniania pracowników co właściwie jest rzeczą bardzo ważną pewność pracy godna płaca itd. czy system w ogóle funkcjonowania to znaczy jednak nie wiem stawianie na NATO by spożyć by kupować posiłki na wynos jak pani wydaje co tu będzie tą największą zmianą no tak jak powiedziałem, żeby im, bo wiele większą świadomość biznesowa restauratorów by identyfikacja tego co robią nic tak naprawdę taras myślę jako taką pewnie pozostałość prawdę będą mieli głowy, że oglądał możecie, bo rzecz jak tutaj coraz więcej było słyszeć, chociaż my też zwolnieni popartą górnicy zobaczymy wraz z tak to ostatni rok działo się tak dużo nieprzewidywalnych rzecz, że tutaj w tym momencie mówi o tym co jest pewne na jesieni natomiast dać ewidentnie Jacques, a kuratorzy są o wiele bardziej świadomi biznesowo i zostali na rynku, którzy naprawdę są przez duże Air restauratora teraz robimy tak pamiętnych pandemii, gdzie mamy tam takie najlepsze praktyki od restauratorów inni to bardzo pokazuje, jaką wielką pomysłowością wykazali się będzie w tej branży w ostatni rok i nie bali się absolutnie testować, żeby przez pas i bo jest to co ta branża niesie, czyli taką po 4 raz do Chile bardzo duże spontaniczności pasje tego nasz drugi po ostatni rok brakowało najwyższy czas byśmy znowu się po się spotykaliście, czyli i dali szans restauratorom, że wykazali jakieś najgorzej, gdy uwagę problem oraz rogu prostą mówi Zając Franek zostaw to bardzo często ten ostatni rok dla nich nową nazwą ostatnie 2 tygodnie po dla restauratorów władz gigantyczne praca woda na torze musieli złożyć zamówienia, a pyta złożyć zamówienia, więc jest tak duży ruch w tym momencie branży tak nadzieje być może UE nawet trochę przesadzone źle w miesiąc 2, ale od innych zasad niż 70, ale rzeczywiście ta branża w tym momencie, że dostawcy widać zatem myśleć optymistycznie natomiast myślę, że znowu ta kreatywność zostanie z nami i najczęściej będziemy mogli widzieć Best różne ciekawe po ciekawych aktywności restauracja takich pytało powiem, że teraz Madryt miał jeden z największych kongresów ten mit Hiszpani, gdzie Robert de Niro został ambasadorem i będę jak dania 3 u nich najlepsi na świecie to też pokazuje, że branża przykuła uwagę no już nie tylko gości restauracja teraz oraz również jak, więc ja liczę na wielką dra jazda ogarnął branżę ja tylko tak jak obserwator tego życia gospodarczego musiał dodać, że wydaje mi się, iż nie, odmawiając niczego restauratorom tej kreatywności poszukiwali wszyscy wszyscy się wykazywali w różnych miejscach częściach naszej gospodarki myślę, że wiele biznesów przechodziło taką szybką zmianę, szukając możliwości funkcjonowania w tym zupełnie tych zupełnie nowych oko i on-line gra na oczach przez nie usłyszałem przepraszam online wygrał online wygrał to na koniec pani powiedziała jeszcze o dostawcach co też jest istotna, bo to najlepszy sposób pokazuje jak jednak gospodarka to system naczyń połączonych, czyli restaurator by mógł zaoferować nam danie musi wcześniej kupić te produkty i wcale nie jest powiedziane, że ci restauratorzy, którzy nie mogli działać tylko oni działać nie mogli ich pracownicy nie mogli pracować, bo przecież ci, którzy przygotowali dostarcza te produkty na nie sprzedali wyłącznie w sklepach spożywczych po prostu zapotrzebowanie na ich usługi też było pewnie nieco inne jak z tym bezpieczeństwem, bo to jest właściwie i początek środek koniec tej historii, której mówimy, czyli bezpieczeństwo w restauracjach czy jakiś tutaj nowe wnioski są do wysnucia czy pani jest pewna, że to wszystko co się w tej chwili dzieje w punktach gastronomicznych dzieje się z w pełni bezpiecznie, bo my mieliśmy parę miesięcy temu jak działa restauracja odpowiedzialni właśnie prawo, o czym śmieją nadal znowu jest aktualna, czyli musi ulec przetestowanie zmiana w ogóle myślenia też Bośniak restauratorów obyciu restauracji myślę o mało ta nowość dzisiaj pojawiają na rynku umocni rekordu pół brak u właśnie takich umów widziałaby taki był zupełnie by uznawanego bycia stole, gdzie bardziej już w momencie większa jest świadomość tej biedny i zmiana sposobu serwowania no rozpoczętej takich elementów, które zmieniają bo, które waszym stole, ale myślę, że ta widzialna się w gronie gości panie restauratorów pan chyba chcieli, żeby z restauracji mogli korzystać wyłącznie zaszczepieni goście nie zmienia i większa ilość barki tak, aby branża zbliża, więc proszę państwa ani odbierać nam na gości natomiast jest na jego rzecz, jakby odczuwały ostatnio problem jednak do pełna jest uraz i wakacyjne bardziej wyluzowany nadmorskich budek dalej natomiast restauracje miejskie te można pie chciałabym na dni, które rzeczywiście z tą całoroczne bardzo dbają one odpada element i myślę, że tutaj ważny należy przy tym pewna 1 worka, ale bardzo można mówić i uważać przede wszystkim bardzo dziękuję na tym będziemy kończyć pani Agnieszka Małkiewicz prezes zarządu for Solutions bardzo dziękuję za rozmowę teraz informacja rady to czasami słyszymy się tuż po informacjach Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: EKG - EKONOMIA, KAPITAŁ, GOSPODARKA

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA