REKLAMA

Jak docierać z pomocą żywieniową do dzieci w trakcie wakacji?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-06-06 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:26 min.
Udostępnij:

W okresie wakacyjnym Bankom Żywności trudniej dotrzeć z pomocą do dzieci, a jedno jest pewne: od jedzenia nie ma wakacji.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
nie ma niedzielnego magazynu bez niedzielnego obiadu tak jak nie ma od jedzenia wakacji, o czym będzie opowiadać nam pani Dorota Jezierska wiceprezeska federacji banków żywności dzień dobry witam pana redaktora witam wszystkich radiosłuchaczy to proszę zatem wyjaśnienie na czym polega ta nowa akcja dokładniej tytuł to odwrotnie od jedzenia nie ma wakacji tak właśnie wakacje mogą być od nauki, ale na pewno nie może być wakacji odwiedzania cieszymy się bardzo, że możemy Rozwiń » wracać do normalności, jaką banki żywności, bo w ostatnich czasach w czasie pandemii głównie wspieraliśmy osoby, które znalazły się w trudnej sytuacji z powodu np. utraty pracy utraty dochodu z tego, że różne gałęzie gospodarki były zamykane wspieraliśmy ludzi, którzy byli w kwarantannie, a nie miał, kto dostarczyć im jedzenia robiliśmy różnego rodzaju akcje skierowane do ludzi nie był niepełnosprawnościami takimi ludźmi, którzy na ogół byli w ośrodkach, które na czas pandemii były zamknięte teraz wracamy do naszej normalności, czyli do tego, żeby wakacje nie zostawi dzieciaków bez jedzenia, bo jak wszyscy państwo wiedzą w szkołach jest dożywianie dzieciaków no, a w momencie, kiedy szkoły będą zamknięte, kiedy zaczynają się wakacje na to nie możemy tych dzieci zostawić bez jedzenia i nasza akcja będzie skierowana głównie do organizacji, które zajmą się dziećmi w trakcie wakacji będziemy wspierali takie organizacje, ale też będziemy wspierali rodzinę w tych miejscach, gdzie takich zorganizowanych dożywianie nie ma no i w związku z powyższym zwracamy się do społeczeństw, a do tego, żeby pomogli nam zadbać o to, żeby nie było wakacji bez jedzenia czyli, żebyśmy mogli będziecie wspierać, a do młodzież tak to poproszę takie dokładne wyjaśnienie właściwie taką instrukcję obsługi w jaki sposób do tej akcji można dołączyć, kto to może zrobić każdy może to zrobić jest to bardzo proste, ale może najpierw pokażę państwu taki bardzo fajne mechanizm, który pomaga 1złotówki zrobić 16 posiłków brzmi to trochę może niewiarygodnie, ale banki żywności ratują jedzenie przed zmarnowaniem, czyli rozmawiając z dystrybutorami z producentami, ale też dzięki ustawie o marnowaniu żywności mamy odbiory ze sklepów wielkopowierzchniowych takiej żywności, która jest dobra do zjedzenia, ale mogłaby nie zdążyć sprzedać, czyli np. w sobotę odbieramy żywność, która w poniedziałek byłaby już przeterminowana, ale mają w sobotę jeszcze wydajemy, więc ona trafia ludzi w potrzebie no właśnie odbiór 1 kg znaczy ja za 1złotówkę możemy zorganizować odbiór 8 kg żywności, a 8 kg żywności można zrobić 16 posiłków stąd taki przelicznik 1złotówka równa się 816 posiłków na i w związku z powyższym zachęcamy do wejścia na stronę wwwbankizywnoscipl i tam można dołączyć się do akcji od jedzenia nie ma wakacji każda darowizna, czyli tak jak już mówię zachęcam każda złotówka się liczy zwielokrotnione złotówka pozwoli nam przygotować więcej żywności zabrać więcej żywności do przygotowania większej ilości posiłków także praktycznie każdy grosz się liczy i każdy, kto tylko zechce może to złotówka bądź wielokrotność przeznaczyć na to, żeby bez jedzenia nie zostały dzieciaki w wakacje co tylko sklepy wielkopowierzchniowe także mniejsi przedsiębiorcy, którzy też no zajmują się sprzedażą żywności mogą mogą się łączyć oczywiście każ my odbieramy jako banki żywności żywność od każdego przedsiębiorcy, który zgłosi nam taką potrzebę podczas pandemii zbieraliśmy odbieraliśmy żywność od zakładów, które przygotowywały półprodukty do dla gastronomii gastronomia była zamknięta odbieraliśmy żywność od przedsiębiorców, którzy dostarczali ją do szkół dzięki nam ona też trafiała do dzieci, ale poprzez rodzinę poprzez organizacje wspierające my praktycznie jesteśmy otwarci na każdą taką współpracę, ale może uprzedza pytanie nie możemy przyjmować żywność od osób indywidualnych, ponieważ my zapewniamy łańcuch taki bezpieczeństwa żywności, a jeżeli chodzi o osoby prywatne mogą nas wesprzeć tą przysłowiową złotówką natomiast podzielić żywnością mogą w Jadłodzielni ach, są troszeczkę innego typu takie lodówki społeczne, gdzie każdy może przenieść każdy też może się poczęstować to jest takie jak uzupełnienie działań banków żywności, które działają bardziej w sferze hurtowej, a Jadłodzielnia czy też lodówki społeczne bardziej indywidualnej przestrzeń losie dobrze nakreśliła pani ten bardzo wyraźny podział między uczelniami bankami żywności proszę być na co liczycie tak naprawdę, bo ogłaszające tak jeszcze nie wiecie, jaka będzie jej skala prawda ustawiliśmy poprzeczkę, a 50 000zł jeśli uzbieramy szybko i będziemy mieli jeszcze możliwość zrobienia kontynuowania tej akcji to oczywiście będziemy to robić natomiast chcemy z taką kwotą rozpocząć będzie to uzupełnienie naszej codziennej działalności 31 banków żywności w Polsce zrzeszonych federacji polskich banków żywności plus ponad 3000 organizacji partnerskich to jest ten łańcuch żywnościowy, dzięki któremu możemy bardzo szybko przekazywać jedynie do osób najbardziej potrzebujących jest ich dużo pandemia niestety zwiększyła liczba osób, które potrzebują wsparcia, które nigdy wcześniej nie były w obszarze pomocy społecznej, ale ich sytuacja się zmieniła diametralnie z powodu tego, że całe nasze życie się zmieniło przez pandemię, a teraz będziemy się starali dochodzić do normalności wspierać pomóc stanąć na nogi no i co i później będziemy liczyli na to, że raz mniej osób będzie potrzebowało pomocy banku żywności, niemniej jednak jest bardzo dużo żywności do uratowania, bo badania, które prowadziła wspólnie konsorcjanta ami federacja polskich banków żywności pokazały, że marnujemy w Polsce rocznie około 5 000 000 ton jedzenia, a jesteśmy pod tym względem w niechlubnej czołówce niestety tak także jest dużo jeszcze przed nami do zrobienia tej i banki żywności i jadło dzielnie pokazują, że warto jest ratować żywność, która została wyprodukowana dla człowieka, żeby ten człowiek w potrzebie ją spożył, ale też warto, dlatego że marnowanie żywności ma skutki również ekonomiczne i ekologiczne chcemy jak najmniej zanieczyszczać naszą planetę poprzez gnijące odpady żywności, ale też z drugiej strony do produkcji żywności zużywamy zasoby ziemi one nie są nieograniczone, więc nie, marnując żywności nie marnujemy naszej planety, ale też pracy rąk ludzkich na ekonomicznie, wyrzucając żywność wrzucamy swoje pieniądze, bo ta żywność została wykupiona zakupiona, więc wydaliśmy już na to pieniądze, więc szkoda wyrzucać żywności do kosza gramy też prowadzimy działania edukacyjne banki żywności oni marnowaniu jedzenia my też kulinarne, żeby zagospodarować praktycznie wszystko, żeby żywność, która jest dobranie nie stała się odpadem i po prostu już z tego łańcucha żywnościowego, żeby nie to, ponieważ mamy jeszcze sporo czasu rozpoczęła pani o opowieści w jaki sposób banki żywności działa w takcie pandemii to, gdybyśmy mogli rozszerzyć ten wątek byłbym pani bardzo wdzięczny na szczęście banki żywności nie zamknęło się ma czas pandemii troszkę naszych organizacji partnerskich ze względu na to, że działały tam osoby bardziej zagrożone, czyli np. osoby starsze bądź też ze różni z różnymi schorzeniami mimo to mieliśmy troszeczkę kłopotów z organizowaniem sobie pracę, żebyśmy to żywność, którą ratujemy też mogli bezpośrednio przez dostarczać tam, gdzie jest najbardziej potrzebna no i tutaj włączyły się się do tego łączą się do tego wojsko obrony terytorialnej także terytorialsi pomogli nam w takim bez przerw w działaniu bez żadnych przerw tam gdzie, gdzie najbardziej tego potrzebowaliśmy też musieliśmy zapewnić ośrodki za zapewnić ośrodkom i dla osób bezdomnych, ale też innym organizacjom partnerskim musieliśmy zapewnić środki ochrony osobistej też nam pomogą w tym krajowy ośrodek wsparcia rolnictwa, którą realizujemy program operacyjny pomocy Żywnościowej to jest tzw. żywność unijna dzięki nim też mieliśmy te środki ochrony osobistej mogliśmy zapewnić naszym wolontariuszom czy też partnerom z innych organizacji no i dzięki temu mogliśmy bez przerwy działać w tym trudnym okresie mają organizować różnego typu akcje jak np. posiłki nadchodzą to była akcja, która była związana z dostarczaniem gotowych posiłków dla osób, które same sobie nie mogła gotować w czasie, bo np. wcześniej dostawały ciepły posiłek w środowiskowych domach Samopomocy, ale one były nieczynne w trakcie pandemii, więc tak jak żeśmy też robili również robiliśmy akcje gotowania posiłków np. Olsztyn taką akcję robił akcja zupa też były dostarczane pod drzwi osób seniorów osób zagrożonych pandemią, żeby nie musiały sobie tej żywności zapewniać takich gotowych posiłków, ale też w mieliśmy akcję, która polegała na wsparciu jednocześnie osób w potrzebie, ale też restauratorów dzięki akcje TVN pomagajmy sobie restauratorzy z różnych miejsc w Polsce gotowali posiłki, które banki żywności przekazywały do organizacji partnerskich do osób potrzebujących to była też bardzo potrzebna akcja była w zimie, więc to te posiłki też były bardzo cenna, a z drugiej strony pomagały branży, która była zamknięta po to, żeby ci ludzie nie trafili właśnie na garnuszek banków żywności, więc takie różnego typu akcje w pandemii w naszym społeczeństwie się były inicjowane i przeprowadzane z pewnością macie jeszcze inne pomysły, które już niebawem ogłosić tak jak akcje od jedzenia nie ma wakacji może pani zdradzić, jakie będą będziemy chcieli głównie zwrócić uwagę na marnowanie jedzenia jest to bardzo poważny problem i ta nasza praca codzienna, czyli ratowanie tego jedzenia to jest takie trochę my jesteśmy widoczni jak powietrze, bo to jest danie codziennie odbieramy codziennie przekazujemy, ale też chcemy mówić do społeczności, że jednak bardzo dużo żywności marnuje się w naszych domach po tych 5 000 060% to jesteśmy my konsumenci to jest nasza zasługa, więc tutaj bardzo duże pole do popisu właśnie do tego, abyśmy zapoznali się np. z datami przydatności do spożycia są 21 data dla bezpieczeństwa mówi nam o tym, że po tej dacie lepiej, żebyśmy tego tego produktu nie spożywali to jest należy spożyć do, ale jest również taka data, która jest napisana najlepiej spożyć przed jest to data minimalnej trwałości to jest data, po której praktycznie możemy taki produkt używać i to nawet jest w dyrektywie Unii Europejskiej tzw. dyrektywie higieniczne jest powiedziane, że takie produkty są bezpieczne i że nie mogą być sprzedawane, ale mogą być przekazywane na cele społeczne, więc tutaj też będziemy dużo chcieli mówić w tym roku o o tej dacie minimalnej trwałości o tym, że taki produkt jest bezpieczne, ale też będziemy chcieli, żeby każdy konsument świadomy wrócił do dawnych czasów wtedy, kiedy jeszcze nie było terminów przydatności tylko było w oczy nos usta i organoleptycznie sprawdzał się czy coś jest świeże no i zachęcamy też do tego, zanim wyrzucisz to sprawdź jest mnóstwo przepisów internecie nawet na naszych stronach banku żywności nie marnuje PL także tam możemy znaleźć inspirację do przygotowywania posiłków do takiego właśnie ratowania żywności, żeby jogurt np. nie lądował w koszu na śmieci, ale najlepiej wcześniej ogórkowym, bo to te nabiałowe rzeczy są najbardziej, jakby narażone na to, że się zmarnują nawet jak spojrzymy dzisiaj rzeszy to ten termin mija od ciasto gotowe uratuje jogurt przysłowiowe, więc do tego zachęcam, żebyśmy właśnie byli świadomymi konsumentami pamiętajmy że, wyrzucając żywność wyrzucamy swoje pieniądze, a statystycznie Polska czteroosobowa rodzina wyrzuca 2 i półrocza do 3000zł i to była jeszcze rocznie pieniądze do kosza wraz ze zmarnowaną żywnością, a po jeszcze jest kwota sprzed tych podwyżek, które teraz mamy bardzo duża to i tak na koniec zostały nam niespełna 2 minuty pani wspominała o tym, że marnujemy dużo żywności na tle innych krajów europejskich czy nasza świadomość pani zdaniem rośnie w tej kwestii możemy spodziewać znaczącej poprawy o 10% badanych konsumentów podczas pandemii ma większą zwiększyła swoją świadomość dotyczącą niemarnowania jedzenia po prostu uznała, że jest dla nich ważne nie marnowanie jedzenia to myślę, że to jest taka takie światełko w tunelu no i też to, że państwo rozmawiać z nami z bankami żywności i pozwalacie nam mówić o tych problemach, toteż myślę, że dociera do świadomości każdego z nas może bardziej zadbać o swoje finanse i naszą planetę i ludzi w potrzebie i dzieciaki, które teraz będą miały wakacje, żeby nie miały tych wakacji od jedzenia Dorota Jezierska wiceprezeska federacji banków żywności była naszym gościem dziękuję pani bardzo dziękuję pięknie miłego obiadu dziękujemy bardzo jeszcze przed jesteśmy, bo nie ma możliwości byśmy go spała chowali tutaj państwo obecności informacji Radia TOK FM wracam po nich jak z dzieckiem Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA