REKLAMA

Branża gastronomiczna powoli wraca do normalności?

Poranek Radia TOK FM - Weekend
Data emisji:
2021-06-12 08:00
Prowadzący:
Czas trwania:
11:30 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
poranek Radia TOK FM Ujka ósma 6 przy mikrofonie Filipka kurz jeszcze raz dzień dobry państwu jest z nami Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobry panu dzień dobry panie redaktorze dzień dobry państwu słuchał pan zapewne konferencji prasowej premiera ministra zdrowia dotyczącej luzowania obostrzeń po 26czerwca jak pan słuchał to bardziej pan myślał wreszcie będzie normalnie czy bardziej trzeba działać, bo nie wiadomo jak długo ten czas Rozwiń » normalności potrwa czy może jeszcze jakieś inne myśli chodziły panu pogłowia oczywiście, że trzeba działać luzowania pokazują to, że mamy coraz więcej zaszczepionych obywateli naszego kraju pokazują, że musimy szybko wracać normalności branża gastronomiczna proszę państwa przed pandemią to było 85 000 lokali czy punktów gastronomicznych no teraz powoli bardzo będzie stawała z kolan jesteśmy zadłużeni u dostawców prawie 800 000 000zł cała branża gastronomiczna i pewnie około 3 000 000 000zł do skarbu państwa, ponieważ musimy teraz zapłacić odroczone zawieszone składki ZUS musimy zapłacić odroczone podatki my musimy zapłacić też pewnie renegocjowane stawki czynszu w czasie pandemii były niższe teraz będą wzrastały mamy też galopująca inflacja dlatego poza radością, że możemy w końcu normalnie przyjmować naszych gości w lokalach musimy również pracować wspólnie z Ministerstwa Finansów z ministerstwem edukacji ja bym chciał wymienić 4 projekty, które są bardzo ważne dla branży i które będziemy wnioskowali i i rozmawiali z przedstawicielami rządu pierwszy projekt to 8% VAT na wszystkie usługi gastronomiczne jest to doskonały stymulator wzrostu sprzedaży w gastronomi i płacenia długów i musimy to zrobić, bo są takie regulacje w innych krajach Unii Europejskiej drugi temat, żebyśmy zapłacili odroczone ZUS bieżące ZUS powinni mieć obniżone stawki ZUS dla wszystkich branż zamkniętych co najmniej 50% myślę, że zamiast wprowadzania bonów gastronomicznych byłoby dobrze, gdyby pan minister finansów zwiększył budżet reprezentacyjny firm na wydatki gastronomii wtedy firmy będą chętniej korzystały z usług gastronomicznych i druga sprawa często się mówi, że gastronomia taka szara strefa jak firmy będą poprosiły faktury VAT to będziemy też w ten sposób walczyli z tzw. szarą strefą w naszej branży i ostatni projekt, który jest kierowany do ministerstwa edukacji to ogólnopolski program szkoleniowy bardzo rządzi w branży odeszło musimy szkolić praktycznie kelnerów barmanów kucharzy ludzi, którzy chcą w naszej branży pracować no niestety skończyli szkołę średnią czy szkołę zawodową, ale nie w branży gastronomicznej i taki ogólnopolski program szkoleniowy powinien być uruchomiony uważam, że są to takie 4 konkretne projekty szybkiej odbudowy naszej branży, a niestety patrząc na to co się teraz dzieje jesteśmy po raz kolejny jako samozatrudnieni czy małe średnie firmy pomijani nawet krajowym programie odbudowy kraju, ponieważ no patrząc na ten potężny teraz budżet no może trzykrotnie mniejszy od tego co otrzymały Włochy czy czy Hiszpania natomiast 710 000 000 000 na 7 lat i tam niestety nic nie mówi o gastronomii, ale też nic się nie mówi o 2 000 000 firm tych właśnie małych średnich firm, które zatrudniają proszę państwa 7 000 000 pracowników dlatego ta integracja pracowników przedsiębiorców, jaką rozpoczęła izba gospodarcza gastronomii polskiej jest wielkim sukcesem Izby mamy już prawie 8 członków do pozwu zbiorowego, żeby troszeczkę z rekompensowane straty wynikające z pandemii przystąpiło prawie 6 przedsiębiorców dlatego ta integracja pracowników przedsiębiorców nie tylko branży gastronomicznej jest nieuniknionym procesem i powstała inicjatywa, którą też zaangażowałem nazywa się ruch społeczny powszechnego samorządu gospodarczego zamierzamy zintegrować 2 000 000 firm, które tak jak powiedziałem zatrudniają 7 000 000 aktywnych zawodowo ludzi w naszym kraju to, że to wygląda proces na na bardzo długi czas, ale mają państwo też konkretne projekty i z tymi konkretnymi projektami pomysłami na odbudowę branży gospodarczej pójdą państwo do ministra finansów do ministra edukacji i liczyć rzeczywiście, że spotka się to jakimś odzewem czy wszystkie wasze postulaty zostaną przyjęte w całości czy po prostu np. licytuje wysoko liczycie liczyć na połowę spełnienia tych postulatów i ja powiem tak my już złożyliśmy petycję do pana ministra Kościńskiego składamy pozew składaliśmy petycje też do pani Olgi Semeniuk może pan tak to takie trochę na razie rzucanie grochem o ścianę natomiast no będziemy konsekwentni tutaj nie jest, że mierzymy wysoko, bo wysoki poziom jeżeli, gdybyśmy żądali 5% VAT-u przez usługi gastronomiczne 8% jest to normalna normalne wniosek uważam bardzo rozsądny, bo nie możemy jak otrzymaliśmy zresztą odpowiedź pana ministra finansów, że będzie pokrzywdzona branża detaliczna, jeżeli Ministerstwo Finansów porównuje branże gastronomiczną do branży detalicznej jest jakieś wielkie nieporozumienie, bo inaczej zupełnie wszyscy wiemy myślę, że pan minister finansów też wie jak wyglądają zakupy bieżące jak wygląda tak zasiadanie w restauracji i jaki jest obsługiwany w restauracji czy w pubie podczas jakiejś uroczystości mieć jak jestem z kolegami na na imprezie to to są zupełnie inne procesy my świadczymy usługi gastronomiczne i to nie jest sięgnięcie po butelkę napoju czy po paczkę z płatkami półki sklepowej dlatego nasze postulaty są logiczne i jestem osobiście przekonany i cała branża gastronomiczna i jesteśmy zintegrowani ze związkiem przedsiębiorców pracodawców bardzo wspiera nas w tych inicjatywach rzecznik małych średnich przedsiębiorców pan Adam Abramowicz wspierają nas również niezrzeszeni politycy np. Agnieszka Ścigaj mamy wielu sprzymierzeńców tych konkretnych projektach, żeby branża ma mogła normalnie funkcjonować i żeby mogła się dynamicznie rozwijać, ale załóżmy, że ministerstwo wyznaczony tak, że oni bardzo prawda wrócą do Polski ze SZ z ze względu na ograniczenia przemieszczaniu się, które cały czas są i musimy przede wszystkim koncentrować się na uratowaniu pracowników, którzy są w naszej branży jeszcze są w naszej branży i aktywizować konsumpcję naszych polskich konsumentów, którzy takie będą przebywali na wczasach załóżmy, że Ministerstwo Finansów mimo wszystko powie nie, bo nie ma pieniędzy, bo nie, bo są inne sprawy załatwienia coś w tym momencie wydarzy pana zdaniem branżą gastronomiczną jeśli pozostanie regulacje pozostaną na tym poziomie, które są w tym momencie no branża będzie się kurczyła się już skurczyła mamy redukcję myślą o kilkanaście tysięcy lokali w Polsce, przechadzając się po ulicach dużych małych miast widzimy coraz więcej witryn pustych z wielkimi plakatami na wynajem wdraża no będzie upadała i jest to też taka bardzo dysk taki bardzo niebezpieczne procesy eliminacji ubożenia klasy średniej, dlaczego klasa średnia powinna przede wszystkim inwestować zaoszczędzone pieniądze w rozwój, a klasa średnia dzisiaj wydaje wszystkie oszczędności, żeby utrzymać to co wypracowała przez lata branża gastronomiczna jest interesem 80% mogę chodzić rodzinnym są wielopokoleniowe wielopokoleniowe rodzinne interesy, jeżeli nie będzie konkretnych programów ja sobie nie wyobrażam, żeby Ministerstwo Finansów po prostu powiedziało nie nawet powinie to będziemy chcieli merytorycznego uzasadnienia, bo odpowiadanie na nasze petycje negatywem bez konkretnej i logicznego uzasadnienia, dlaczego nie robimy ogólnopolskiego programu szkoleniowego, dlaczego nie obniżymy składek ZUS, żeby zapłacić zaległe newsy nie robimy, bo nie no to myślę, że to bardzo słaba retoryka ze strony decydentów izba gospodarcza ma w planach, jakie spotkania z przedstawicielami rządu chociażby niższego szczebla teraz ja miałem przyjemność uczestniczyć wideokonferencji z panem prezydentem Andrzejem Dudą, na której to wideokonferencji powiedziałem o konieczności integracji pracowników przedsiębiorców i pan prezydent na tych wideokonferencji zaprosił mnie osobiście i przedstawicieli inicjatorów tego ruchu społecznego do kontynuowania rozmów i mieliśmy spotkanie 10 dni temu sekretarzem stanu panem ministrem Kwiatkowskim i dyrektorem do spraw wydarzeń krajowych upałem panem Pawłem Bogdanem tak rozmawialiśmy integracji usłyszeliśmy wtedy, że inicjatywa budowy reprezentacji małych i średnich firm w tym gastronomii jest popierana przez pana prezydenta jest znana panu prezydentowi i myślę, że tutaj na pewno dużo się w tej materii zadzieje mamy już 30 inicjatorów ustawodawczych, którzy będą zbierali podpisy pod projektem ustawy właśnie o powszechnym samorządzie gospodarczym o tej reprezentacji 7 000 000 aktywnych zawodowo ludzi, żebyśmy również byli konkretni wpisani w krajowym programie odbudowy kraju, bo te środki te są potrzebne grupie, która stanowi ABO wnosi do produktu krajowego brutto prawie 50% wkładu przez swoją pracę, czyli czy Poznaniu i ludzi pozostanie aktywny jest szansa na rozmowę bardzo dziękuję musimy musimy niestety niestety kończy Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej był z państwem za kilka chwil skrót informacji Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PORANEK RADIA TOK FM - WEEKEND

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA