REKLAMA

Czy zmieniły się upodobania kulinarne Polaków?

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-06-13 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
13:29 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
czy mówimy niedzielny obiad kojarzymy to ucztą kulinarną czasami też festiwalami, które odbywają się u nas w kraju, kiedy gościł nas Maciej Żakowski jeden z organizatorów Restaurant Week to wiadomo, że mówić będziemy o coś podniosły chwili w życiu każdego gościa restauracyjnego, ale także w życiu samych restauratorów dzień dobry Maćku cię dobry humor nie dopisuje chyba powinieneś wręcz promienieje od ze szczęścia ze względu na to, że Restaurant Week wraca, że Rozwiń » impreza ta przeprowadzana jest w miarę normalny sposób mówi normalne, bo cały czas mam w głowie te wszystkie obostrzenia pandemiczne humor dopisuje, ale festiwal trwa już od środy w całej Polsce 400 restauracjach całe mnóstwo roboty w to jest taki czas maszyny do intensywniejszej pracy, lecz tysiące gości każdego dnia zresztą w całym kraju oznacza duży wysiłek taka korzyść z pokolenia bezpieczniej w takich wysokich ani wrócić do restauracji chce, w czym obecne Restaurant Week różni się od poprzednich w każdą spółkę, że jesteś tylko wciąż słyszę głos również coś z zamknięcia tego najdłuższego okresu zamknięcia restauracji przecież mogę przyznać, że znacznie krócej z takim przestoju, a dziś naturalnego chodziło właśnie tak naprawdę straszne to znaczy w resorcie tylko były zamknięte, ale wszystko i odpływ pracowników w związku z energii i ogromne problemy organizacyjne operacyjne finansowe w Stroszku jest to takie budowanie restauracji od podstaw wiele restauracji spędziło ten okres na doskonalenie się szukanie nowych rozwiązań dla siebie nowe wlicza aktualizacji swojej trasie swoje kulinariów czy różnych innych elementów jest ciężka mamy do czynienia z takim ponownym zresztą Artem takim bardzo mocnym sceny restauracyjnej paczką mam prośbę, bo pewnie w tej gorączce organizacji imprezy przemieszcza się gdzieś, gdybyś zechciał usiąść tak nieco spokojniej pogadać z nami byłoby naprawdę świetnie słyszymy, że jesteś tak zarządzał już za po to, dobrze bo, bo chcielibyśmy usłyszeć jak jak najlepiej zadać pytanie być może trudne ilu restauratorów nie odliczyło się na obecnym Restaurant Week, a to, dlatego że musieli swojej działalności zamknąć zawiesić bądź też popadli w kłopoty, które to nie pozwalają im na ten restart no jest kilkadziesiąt restauracji niestety z tej grupy do około 500 szacujemy w ogóle, że cała scena restauracyjna, czyli ten jest rynek niezależnych restauracji sieciowych utracił około 15% w restauracji w tym okresie jak to wygląda jeśli gość w gości wracają do restauracji coraz tłumniej pierwsze weekendy były naprawdę zwariowane ratować widzimy też być może trochę taką zmianę kultury społecznej to znaczy teraz trochę mniej ludzi z miasta wielkich miastach w weekendy coraz krócej jest kontakt z naturą jest też restauracja w jaki sposób muszą w tym obszarze szukać właśnie takiej nowej sytuacji, ale to, dlatego że ludzie w pościg w poszukiwaniu przepraszam izolacji bezpieczeństwa wyjeżdżają za miasto czy, dlatego że musieli też dokonać takiej reorganizacji swojego budżetu i przecież każdy z nas w jaki sposób finansowo też odczuł skutki pandemii każdy chwyta się za portfel oglądając złotówkę z 2 stron tak pierwsza rzecz oczywiście ta izolacja, czego pośród natury wyniosła 100 publicznych projekt inwestorzy tych badań z 1 strony oczywiście wiele osób straciło część dochodu jest niektórzy niestety pracę, ale też w tym okresie tego lockdownu nie mogliśmy wydawać pieniędzy jest pierwsze weekendy restauracje rzeczywiście były tak festiwalem trochę wydawania być może po prostu ten dochód rozporządzalny był w uzbieraniu gospodarstwach domowych w z reguły, kiedy spotykamy się właściwie słyszymy częściej przy okazji Restaurant Week wskazuje na miejsce, które warto odwiedzić wskazuje na miejsca, które są szczególne spośród tych, które biorą udział w festiwalu co dzisiaj będzie, kto dzisiaj będzie w myśl, że wyjątkowo nie nie warto czy nie należy wymieniać żadnych konkretów restauracji warto wspomnieć o regionach, ponieważ Restaurant Week odbywa się w we Wrocławiu na Podhalu w Rzeszowie na całym Wybrzeżu ze wszystkich dużych miastach w Polsce również w trakcie podróżowania czy właśnie mieszkańców poza tym rodzimym miastem warto zaglądać na stronę restauracji per punkowa właśnie dla nich ogromna szansa właśnie na powrót do normalności zakończenia, ale ponownie restauracje myślę, że w tym co do nowej odsłonie nowej rzeczywistości, w której żyjemy warto na stancji spojrzeć też turystycznie mianowicie, że jesteśmy nawet kluczy w górach tam również wiele restauracji przygotowało swoje popisowe opisowe doświadczenia kulinarne właśnie dla nowych gości dobrze czy zmieniły się twoim zdaniem upodobania kulinarne Polaków przez te kilka dni wielu z nas sięgnęło domowych przepisów wielu z nas zaczęło przygotowywać samemu dania może to jest taki powrót do korzeni albo pretekst do tego by do korzeni kulinarnych wrócić im, że Polska kuchnia jest taki ogromny sens ma przed sobą i też trochę może taką konstrukcję usług Francji wydarzyło się po wojnie to nowe kuzyni od nowo zdefiniowanie tego czy nie Polska kuchnia, ponieważ tak naprawdę on trochę nie istnieje tylko taką zbieraniną różnych regionalnych i technicznych w kuchni zarówno, zwłaszcza z drugiej Rzeczypospolitej pierwszej drugiej Rzeczpospolitej z natomiast to co mi się wydaje istotne dla restauracji, że wciąż szukamy w nich czegoś nowego lubi odkrywać nowe restauracje nowe miejsca nowe smaki szukamy tych nowości to jest taki w tym sensie restauracji są takim fajnym elementem kultury i kultury popularnej szukały nowych filmów książek nowych seriali trochę takich MH nowością i restauracje te spełniają taką funkcję bardzo fajny sposób na pewno restauracje i inne wydarzenia w restauracyjnej osób okazją do tego właśnie odkryte nowe restauracje zobaczyć nowe restauracje tak jak na festiwalu czy czyn wobec wystawę galerii muzeum to dość ciekawe ciekawe spojrzenie zapytam jeszcze o rzecz następującą czy czy w nie uważa, że po okresie kryzysu takim niewątpliwie była pandemia nawiązuje się nieco inna niż komunikacji relacji między konsumentem, a przedsiębiorcą, że jednak to poczucie, że należy sobie pomagać powoduje, że jesteśmy bardziej zobowiązani tak wewnętrznie, żeby pójść wspomóc lokalnego restauratora właśnie to daje znać o sobie choćby takich prozaicznych sprawach jak nie wyprawa do najbliższego sklepu można pozwolić utrzymać się przedsiębiorcy albo mikroprzedsiębiorcy, które przeżywał kłopoty podczas pandemii tak to jest bardzo to co mówi się też bardzo ciekawe w kontekście wielkich wygranych tego okresu lockdownu w scenie restauracyjnej, a mianowicie właśnie osiedlowych restauracji zamykani w mieszkaniach domkach na obrzeżach miast i korzystać z tej lokalnej gastronomii lokalnej pizzerii lokalnych polskich kuchni lokalnego suszy jest restauracja oczywiście przeżywały oblężenie w bardzo ciężko szkoli, które przy czym zamówienie na końcu ile inwestorach, którzy chcą głosować lokalne centra społeczności czy właśnie element tej organizmu lokalnego mieszkanki społeczną kulturalną gospodarczej lokalnej rozkwitają miejsce wiele innych gatunków restauracji się bardzo co do kilku powieściom w restauracjach centrach miast oraz coraz więcej jest restauracji widmo takich, które istnieją tylko w dowozie czy restauracji śladowe czy też mają trochę inne charaktery, ale jest oczywiście takie zjawisko pandemii rozkwitła gastronomia osiedlowa blisko domu mieszkania, bo z dowozem z odpowiednią politykę lojalnościową rabatową, więc w kontekście bardzo rzeczywiście oznaczenie restauracji jako takiego o lokalnego schabu żywieniowego wzrosło znaczenie, zwłaszcza na osiedlach no właśnie było to poczucie zobowiązania, które mówiłem dotyczy Niewiem choćby czasu lockdownu, kiedy restauracje by się utrzymać się właściwie po minimalnych stawkach sprzedawały swoje danie odwołam się do swojego przykładu jeśli kupowałem wydania wobec 16415zł, a tak się zdarzało teraz tym większe mam poczucie rewanżu, żeby pójść wsi i lojalnie stołować się tam regularnie, kiedy ten obiad kosztuje 2× tyle tak myślę, że jest w istotnym elementem powrotu do restauracji jest ponowne spotkanie z bliskimi znajomymi ten czas przy stole, że lockdown być może bardzo w kontekście restauracji znowu skierował światło na ten element jedzenia żywienia właśnie obiadu, a ściśle starocie to też wdając się atmosfera inni goście jakiś taki rodzaj doświadczenia ku po doświadczenia kulturowego, który składa się m.in. jedzenia, ale też szereg innych elementów, których centralnym na pewno jest towarzysz kością wycięli nowość w różne okazje i też myślę, że to jest bardzo fajny element przyciąga nie tylko wracamy do widzenia przy stole tutaj obyczajowości, która rzeczywiście, gdyż w tym ostatnim roku ska z kawałkiem dużym została w jakiś sposób ograniczona i też ma coś naprawdę jak duży wpływ na więzi z więzi społeczne relacje z innymi, które w tym kontekście rola restauracji też jest bardzo ważna i wraca raz do funkcjonowania skoro mówi, że obyczajowości to czy wpłynie to generalnie to co się wydarzyło na to jak będzie wyglądał kolejny Restaurant Week jeszcze kolejne, toteż was wywoła jakąś zmianę tak namawiamy do organizacji takich wyłoniony na festiwalu Restaurant pliku warto wspomnieć, że stosujemy też kartę higieny i ona jest bardzo restrykcyjna łącznie dezynfekcję stolików między gośćmi bardzo tego pilnujemy, lecz jest elementem bardzo ważnym elementem festiwalu to co chcemy zrobić też spróbować latem Formuły Restaurant Week, czyli rezerwacja wraz z wpisowym inni model z całorocznym czy całą miesięczną zobaczyć czy kości byliby zainteresowani, czyli odkrywanie nowych miejsc, ale też poza poza tym festiwalem, któremu towarzyszy takie bardzo dziękuję bardzo, głośno w tym okresie rzeczywiście każdy z nas jakiś czas ma ochotę po prostu pójść nowe miejsce zobaczyć poczuć sprawdzić kuchnię nowego szefa kuchni chcemy spróbować także między festiwalami takie doświadczenia umożliwiać goszczą w całej Polsce to jest tak na koniec w jaki sposób nasi słuchacze mogą wziąć udział Restaurant Week w jakim czasie też w jaki sposób przystąpić do całej tej akcji tak zapraszamy na stronę Restaurant Week PL, gdzie od dzisiaj 2006. trojga czerwca, czyli jeszcze przez 2 tygodnie trwa festiwal w prawie całej Polsce około 400 restauracjach warto podkreślić, że to jest ponad 2000 dań do wyboru naprawdę ogromna ilość każdy z nich popisowe dostępne tylko na festiwalu w innej stronie atrakcyjny festiwalowej cenie rezerwować takie wyjście dla dowolnej liczby osób bardzo prosty sposób tak bardzo przystępnym w systemie rezerwacyjnym w tym co ważne kwestie odbywa się w formule 0 waste to znaczy rezerwacji na następny dzień dostępne są tylko do godziny dwudziestej, ponieważ już kilka minut po dwudziesty przekazuje listę gości zamówionych dań do restauracji dopiero w tym momencie ona towaru już na następny dzień, więc rzeczywiście minimalizujemy to nadmierne lewarowanie się w restauracjach dzięki temu ograniczamy wielki problem marnowania żywności na całym świecie dziękuję bardzo, Maciej Żakowski był z nami w niedzielnym magazynie Radia TOK FM naszym stałym cyklu niedzielne objadania się dziękuję do zobaczenia przy stole państwa zapraszamy teraz informacja informacja jak z dzieckiem po godzinie 13 rozpoczniemy całą godzinę życia w covidzie pozostaniecie państwo z nami w magazynie jesteśmy aż do godzinę piętnasty Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA