REKLAMA

"W sklepie musimy być czujni jak saper. Nawet na półce z produktami bio, eko i organic możemy trafić na miny"

Wkręć się w eko
Data emisji:
2021-06-21 09:50
Prowadzący:
Czas trwania:
22:41 min.
Udostępnij:

- Etykieta powinna być jak najkrótsza i powinny być to składniki, które jesteśmy w stanie zrozumieć. Im trudniejsza nazwa może oznaczać większe ryzyko, że są tam dodatki, które nie są odżywcze ani pottrzebne - edukatorka ekologiczna Sylwia Majcher opowiada w rozmowie z Małgorzatą Gołotą, na co uważać w trakcie zakupów spożywczych. Olej palmowy, aspartam to tylko przykłady składników jedzenia, które mogą być dla nas szkodliwe. Rozwiń »

Partnerem podcastu jest producent ciastek Irenki Zwiń «

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Sylwia Majcher edukatorka ekologiczna to jest mój dzisiejszy gości dzień dobry dzień dobre o jedzeniu będziemy rozmawiać i o tym jak bardzo jedzenie może być dla nas szkodliwe olej palmowy aspartam to są tylko przykłady takich ciekawostek nieoczywistych składników, które występują w składzie jedzenia, które mogą być dla nas szkodliwe, o czym nie zawsze wiemy jak często w produktach, które kupujemy, które są szeroko dostępne w sklepach pojawiają się takie szkodliwe dla Rozwiń » zdrowia substancje wszystko zależy oczywiście od tego co my sięgamy, ale przede wszystkim powinniśmy zachować w sklepie trochę jak saper i być uczuleni na miny, które nie są tak naprawdę na każdej półce, bo nawet na półce ze zdrową żywnością produktami bio Organik czy Eko znajdują się takie dodatki żywności, które niestety ani nas wspierają ani od Żywca na nas nie działają co z tego, że mamy produkt bio, który czy został wyprodukowany wyhodowane w lepszych warunkach wolno jeśli są warzywa to my bez pestycydów, ale i też przetworzona żywność może być np. składzie na pierwszym na drugim miejscu, a cukier, więc ta człon inność powinna nas być gdzieś tam na pierwszym miejscu w tym trudnym czasie tych naszych zakupów, a jak znajdować te szkodliwe składniki czy one są zawsze wyszczególniony w składzie i ewentualnie, na których pozycjach na to co powinno zaniepokoić może w ten sposób jeśli sobie bym tam przyrządami, kiedy no, bo chociażby w przypadku takiego glutaminianu sodu może występować pod 20 nazwami tak agencja żywności leków zdecydowała więc, gdzie tu jakoś się mieć wsparcie dla konsumenta jakaś pomoc dla konsumenta rzeczywiście bardzo trudno podobno z CUK podobnie z cukrem cukier też ma kilkanaście nazw czy słodycz, która jest dodawana do żywności kilkanaście nas, pod którym możesz się pojawić taki przeciętny konsument nie ma ani wiedzy ani czasu, więc taką najlepszą radą jest to, żeby ta etykieta była najkrótsza jak najmniej składników było w tej produkcji, które sięgamy, żeby to było też składniki, które my jesteśmy w stanie zrozumieć, bo im trudniejsza nazwa tych o może oznaczać, że to jest zbyt skomplikowane i dla nas i też dla naszego organizmu to nie są dodatki, które są nam potrzebne, więc ten skrót jest ważne i ta rozpoznawalność jest ważne i to ma być cukierka nikt naprawdę będzie cukier są producenci, którzy piszą albo cukier cukier trzcinowy albo cukier kokosowy ani w zamian nie zamieniają tego na mnie bym zrobił zabaw, kto zaufa czy jeszcze inne trudniejsze nazwę, bo też producenci robią wszystko, żebyśmy my nie wiedzieli właśnie co się kryje pod tą nazwą skoro wiemy, że ten zrobi tylko 2 luksusowe jest szkodliwe i nie do końca jest to dla nas zdrowy wybór to zamierzają jeszcze na inne nazwy, czyli taka ogólna i powiedzmy pierwsza zasada zasada brzmi, że jeśli etykieta wygląda nazbyt skomplikowanie to znaczy, że może coś być nie tak tak jeśli mamy zadłużenie z składników, których nie rozumiemy nie rozumie znaczenia tych składników jeśli jest to za długi skład tak najprościej jest po prostu wyjaśnić, żeby uciekać od takiego składnika ustępem cukier tak no i ma być cukier to niech to będzie cukier, a nie np. nie wiem ekstra na, kto dzisiaj jest w stanie zrozumieć co to znaczy tak czy czy np. sami kiedyś nazywane cukrem kukurydzianym, bo może się wydawać, że to jest zdrowszy wybór skoro kukurydza to przecież warzywa, więc niechętnie potęgę nieopodal jest cukier albo nie wiem, a Agawa, bo też może nam się kojarzyć bardziej zdrowo do tego taki właśnie płatki, które są cały czas zostawiane przez producentów to byśmy kupowali więcej inni zwracali na to uwagi to jest pierwsza zasada, która opowiedziała się, ale powiedzmy jeszcze o szczegółach czy może o tym jak dzisiaj są najbardziej szkodliwe składniki jedzenia dostępne właśnie czy zawierane dodawane do żywności, którą kupujemy, czego się wystrzegać przede wszystkim, gdybyś miała wskazać kilka takich najbardziej niebezpiecznych rzeczy które, które mogą znaleźć w jedzeniu to rzeczywiście ten cukier, dlatego że on bardzo często występuje na pierwszym miejscu jeśli chodzi o elektroenergetykę po jeśli coś jest na pierwszym miejscu podanym składzie zgodnie z prawem to znaczy, że tego jest najwięcej w tym produkcję i myśmy nawet te czasy nie zdajemy sobie sprawę miał taką sytuację okupował mojej córce, która rozszerza dietę zdrowe biszkopty, które zapłaciłam kilka razy więcej niż zwykłe biszkopty i czytam etykiety tylko hasło zdrowa nie przekonało cena nie przekonała, po czym w domu okazało się jak sprawowanej Szkot urządzą niesamowicie ku sławie i wtedy dopiero przy trwających na etykiecie na pierwszym miejscu w składzie dla dziecka jednocześnie miesięcznego, bo cukier druga rzecz, którą warto zwracać uwagę są tłuszcze trans to już trochę będzie zmieniała się one są w składzie większości batonów chipsów ciastek paluszków wszystkich tych ZUK proszku margaryn są także przetworzonych przetworach mlecznych i jakby sama w sobie te kolejne są szkodliwe, ale ten problem pojawia się, kiedy one są utwardzane częściowo utwardzone taki tusz jest bardzo tani dlatego też producenci chętnie wykorzystują, bo przedłuża po prostu trwałość większości produktów my i od tego roku chodzi taka zmiana kwietne bodajże tego roku one będą musiały znikać z tych produktów wcale nie jest jeszcze jednak dużo produktów, które mając ustalając, więc utwardzone usta prac, aby całą UE w punktach, które przyczyniają się wg światowej organizacji zdrowia do śmierci nawet 500 000 ludzi rocznie na świecie powiedział, że o wpływie na zdrowie tłuszczów trans, a powiedzmy jeszcze tych niedawno głośno krytykowany et dodatkach czy te najbardziej szkodliwe już przestały być stosowane tutaj też co się zmieniło to są przypomina barwniki konserwanty wzmacniacze smaku oznaczone symbolem UE 100 do UE 2000 zdaje się, więc ich bardzo dużo czy coś się tutaj też rewolucja już odbyła w kwestii tych dodatków już ta rewolucja cały czas trwa dlatego, że to komisja europejska strategia Paula dostał, która została ogłoszona w minionym roku i będzie wdrażana w najbliższych latach zakłada, że ta żywność, kto jest dostępna dla przeciętnego konsumenta musi być zdecydowanie lepszej jakości te etykiety też pierwsze mają być bardziej czytelne właśnie o to, żebyśmy mogli świadomie wybiera zwykle nie musi być wszyscy specjalistami od żywności tylko np. za pomocą kolorystyki przypominającej tę sygnalizację świetlną będziemy mogli sięgnąć po produkt lepszej jakości czerwony znak takimi produktami oznacza, że to jest produkt nad tym mogliśmy się zastanowić dzielone taki bezpieczny dla nas w związku z tym właśnie bardziej kontrolowane będą te dodatki dawny żywności wszystkie SA oczywiście szkodliwe, bo taka pierwsza setka po odsetki do 2 to są barwniki są wzmacniacze smaku solą np. te substancje słodzące, których też mówiliśmy i nabłyszczających one nie są potrzebne w żywności i wciąż są stosowane, dlatego że takie prawo natomiast szykuje się rewolucja jeśli chodzi właśnie o znikanie wielu z nich to, żebyśmy my po prostu krótko mówiąc zatruli się ciemno żywność najmniej przetworzone dla nas najlepsza to, że mamy w tej chwili dużo chorób cywilizacyjnych wynika też tego im m.in. jak my jemy, a my bardzo duża i produktów, które są zbyt mocno wspierane chemią, bo wszystko co jest naturalne po prostu Chem koniecznym dodatkiem do tej naszej żywności stanowią przyczynę tego stanu rzeczy bo, bo to jest problem, który jest ma bardzo szeroką skalę jest bardzo duże i taki wielowątkowe tak jak powiedziałyśmy, ale co leży u przyczyn tego problemu to jest kwestia tego co lubimy jeść, jaki macie lubimy czuć czy to jest kwestia tego, że producenci z całą na rzecz jedzenie pozostały świeże na sklepowych półkach jak najdłużej i stąd tak dużo właśnie tych dodatków też konserwantów to są te 2 rzeczy, które też mówić, bo po pierwsze, ta żywność bardzo często dociera do nas z daleka sporo tych produktów też nie jest także ktoś produkuje nasz znajomy rolnik obok nas my idziemy kupujemy musimy zjeść w ciągu 12 wojna się popsuje mamy też miejsca, których możemy też żywność dłużej przechowywać w związku z tym, ale musi być zabezpieczona jest taki sposób konserwantami odtwarzaczami czy innymi dodatkami, które sprawią, że przetrwa dłużej po drugie, my jesteśmy też bardzo rozpieszczeni przez producentów jeśli chodzi o jakość tej żywności, ale jakoś taką nie zdrowotną tylko jako kolorystyczną wyglądu no wszystko musi być taki idealny piękne błyszczące podkręcone nawet same warzywa owoce często w sklepach są takie by modelowa one i podobnie z tymi wszystkimi produktami, po który sięgamy sięgamy po co nam się wydaje ładniejsze i skoro jest ładniejsze natura nie jest taka idealna nie jest ładna, więc trzeba jakoś tam odpowiednio dopieścić i do tego służą nie wszystkie te dodatki w postaci kiedyś pracowałam stany Zjednoczone von restauracji, które np. do naleśników się dodawało taki barwnik pomarańczowe po to, żeby on miał intensywniejsze kolory wypłata taka półka z barwnikami do piraha dodawał żółty barwnik, żeby też podkręcić kolejno to są absurdalne sytuacje, ale one są one zdarzają właśnie, dlatego że my trochę tego oczekujemy tak zostaliśmy też mnie przez producentów takich właśnie rzeczy przyzwyczajeni potem jak się tam jakieś naturalne warzywa owoce to jesteśmy zdziwieni, że one są brzydkie jeden z 10 Polaków kupuje tylko gorzej wyglądający warzywa owoce, bo wydaje nam się, że te ładniejsze są dla nas lepsze tutaj jest potrzebna ogromna edukacja, żebyśmy docenili to dobrze dale te składniki, które być może nie kojarzono na pierwszy rzut oka jakoś atrakcyjnie one naprawdę zrobią nam więcej dobrego w organizmie może nam właśnie odbiorcy wzmacnia zamiast dać naturalnym truskawki do jogurtu dodaje się sztuczne barwniki, jakie taką czerwień, która może wzmagać objawy różnych chorób TK tzw. czerwień Koszalin nowa ne, które też jest dodawana do jogurtów dla dzieci, a ona ma właściwości pobudzające, więc tutaj jeśli wybieramy w ogóle jogurt chcemy brać górę truskawkami to wybierajmy jogurt truskawkowy ani smaku truskawkowym, bo taka drobna różnica już się wpływa na to co jest w środku jak truskawkowe zgodnie z senną prawem musi mieć w składzie truskawki natomiast o smaku truskawkowym smaku waniliowym może mieć procent tych truskawek albo bardziej truskawkowego w ogóle nie ma nic wspólnego z daniną czy truskawkami to bardzo ważne co mówisz myślę, że niewiele osób zdawało sobie sprawę z tego, że właśnie taki niuans nazwie zawarty może być kluczowy jeśli chodzi o skład tego konkretnego produktu jak powiedzieliśmy o wpływie na zdrowie jeśli chodzi o produkty zawierające cukier nadmiar cukru to już dawno większość materie od tłuszczy trans co jeszcze co jeszcze w naszym zdrowiu może się zepsuć czym ryzykujemy jedząc właśnie nadmiernie przetworzone produkty czy właściwie nawet nie przywiązując wagi do tego co jemy, bo to jest też bardzo częsty problem jedynie można leczyć oczywiście nie jest nie za nie za zastępuje rozmaitych lekarz szczyt ciężkich chorobach, ale ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie można wspierać niesamowicie, więc jeśli będziemy karmić przetworzoną żywnością właśnie takim osadzonymi uszami z nadmiarem cukru i polskie dzieci tyją najszybciej w Europie właśnie, dlatego że wszędzie jest cukier mamy sezon letni, który się zbliża i powinniśmy się mocno nawadniać jeśli rolnicy sięgają po wodę smakową i 1,5 na 1,5 litrowa butelka może mieć nawet 14 użytek cukru taka woda smakowa jednak etykiecie, które widzimy cytryny maliny truskawki i rodzic sięga się będą jeszcze dostarczy dziecku dawkę porządną witamin tymczasem tam nie ma ani truskawki ani malinami cytryną tylko właśnie są jakieś aromaty smakowe lepiej zdecydowanie nas po prostu wodę stanu dorzucić trochę truskawek i będzie zdrowsze tańsze dla mnie tego dziecka tego, czego powinniśmy nikomu takiej nazwy, które wprowadzają błąd też producenci stosują tradycyjny domowy rzemieślniczy babuni pradawne staropolski teraz każdy z nas zapewni sobie kojarzy się nad ziemię tak napisane albo naszym bardzo często jest szynka tradycyjna to nie oznacza, że są zdrowsze produkty wręcz przeciwnie można po prostu stosować takie produkty, bo taką nazwę określenia do tego prawo nie zabrania, chociaż zdarzało się sytuacje, że ktoś procent, którzy zbyt szarżą przeżywali właśnie takimi nazwami trafiali do sądu kilka temu była głośna sprawa producenta mięsa po napisach, bo właśnie, że to jest produkt tradycyjny oni nic wspólnego nie był żaden sposób po prostu produkowane metodami tradycyjnymi Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych próbuje wyłapywać takie jak i nadużycia, ale nie patrzymy też na półki sklepowej widzimy ile one mają w sobie tych różnych do tej zawartości po to nie wszystko sam w stanie producent nie wszystko co zdaniem służby znaleźć, ale generalnie jest dobrej myśli to znaczy świadomość rośnie z 1 strony to ta świadomość jak pewnie będzie kluczowa czy to nasze nastawienie do estetyki z drugiej strony zmiany wprawie zaczynają dziś mieć miejsce, czyli tak ogólnie zmierzamy w dobrą stronę czy czy to jeszcze zbyt optymistyczna teza, ale czeka nas taka kluczowa dekada jeśli chodzi o te zmiany właśnie związane z miejsca dlatego dostał, dlatego że ta strategia zakłada, że każdy z nas ma mieć dostęp taki sam do bezpiecznej dla żywności, bo to jest taka strategia opierająca się na komforcie konsumenta nudni każdy konsument musi analizować te z chodnika musimy podejść, ale każdy powinien łatwy sposób móc decydować po co rzeczywiście sięgnąć też nowy sezon Melody Depp przypomniała, że im lody naturalne mogą mieć w składzie co najmniej 10 różnych potrzebnych substancji takich jak im sztuczne barwniki aromaty i przeciwutleniacze roślinny Puszczy utwardzonego kosą substancji zabierzcie zawieszające emulgator czy TV naturalne dodatki nazwa sugeruje, że tak natomiast uchwalenie oznacza, że prawie od wartości banki stąd tyle głowy cały czas czytanie etykiet powinno pojawić mówiłam o tym mniejsze nie był szynka babuni potrafi mieć w składzie też 10 różnych barwników białko sojowe stabilizatory moja babcia zrobiła się Katalonii dodawała takich rzeczy mnie do do szynki także więcej są aż taką optymistką myślę, że tu najwięcej zależy rzeczywiście od nas takiego naszego buntu, bo to my jako konsumenci pojedynczy konsument ma ogromny wpływ oczywiście na zmianę my powinniśmy mieć broń w rękach taką najsilniejszą, czyli po prostu wiedzę i świadomość, jaki produkt naturalny to też tak najkrócej to jest produkty wyprodukowane przez nich pasteryzacji suszenie marynowanie też metody naturalne przetwarzania żywności ewentualnie jakieś miłe spędzenie peklowanie i nie ma tam żadnych substancji chemicznych dodatków do żywności nie ma aromatów i sztucznych jakiś produkt wiejskie jest produkt, który został wyprodukowany naprawdę gospodarstwie rolnym nie ma znowu też tych chemicznych dodatków i wykorzystajmy tę metodę konserwacji, o których mówiłam, więc jeszcze będziemy mieli taką wiedzę po to, już spowoduje że, że nie nabierzemy się na ten na tę szynkę babuni czy na te lody naturalne na serek o smaku waniliowym to powiedz jeszcze na koniec jak sama szukasz zdrowego jedzenia albo po prostu unikasz niezdrowego źle dzieje robić zakupy tak dobrą sprawę jak byśmy mieli się chęci wzorować się na swoich decyzjach to co byśmy musieli tutaj sobie zanotować na koniec tego podcastu najlepiej byłoby oczywiście zaufanych dostawców jedzenia, czyli robić zakupy na Targu lokalnym bazarku i to w dużych miastach jest bardzo możliwe w mniejszych miejscowościach można oczywiście szukać lokalnych rolników dostawców żywności, ale taka dobra instrukcja kilku zdaniowa w zasadzie kilku składała też trzeba wybierać produkty, które mają krótki skład nie jest przetworzone jedzenie porównywać wartość odżywczą, czyli też sprawdzać ile tego np. cukru 1100 g żywności w opakowaniu czy ile soli jest w 100g żywności, bo też jest bardzo ważne sprawdzać właśnie te ilość kupować sezonowo lokalnie to sezonowe lokalne jedzenie jest najbardziej wspierające nasz organizm najlepsze dla nas też mamy pomidora każdej porze roku w sklepach nie znaczy, że powinniśmy się w grudniu są na pomidory mamy od końca lipca do września października wtedy powinniśmy na potęgę nimi karmić ewentualnie wrzucać do słoika i pasteryzować sięgać po co jesteś najbliżej nas, bo nie wg mnie rozmaitych badań, że jedzenie, które zostały produkowany do 100km od naszego miejsca zamieszkania i dla nas najbardziej wartościowe odżywczo no to jest oczywiście w tym świecie globalizacji tego, że mamy na wyciągnięcie ręki produkty z całego świata nie do końca możliwe do zrealizowania chociażby sięgamy po cytrynę w okresie letnim, żeby zrobić sobie lemoniadę i Super, ale niech to będzie jeden z dodatków ani dominują w naszym jadłospisie produkty właśnie takie, które znały nasze babcie też kiedyś jeden z psem lekarzem powiedział, że to bardzo dobrym odnośnikiem, czyli to co najbliżej nas to co babcia jadła to nam też będzie służyło, czyli nasze lokalne warzywa sezonowe naprawdę mamy ten kalendarz mamy 10 ten kalendarz mamy tak różnorodne nie jest w stanie zgodzić co 3 miesiące zmienia nam się pani, która oferuje natura i warto w tym wspierać to powieściowych zamiennika dla mięsa o tym co znalazło się swojej ostatniej książce mniej mięsa jak wyeliminować to miejsce diety pomiędzy coś jest często faszerowane różnymi dodatkami niekoniecznie zdrowymi czy nie zastąpić jak tutaj wybrnąć z impasu i nie narażać na NATO by sobie jedynie szkodzić rzeczywiście my mamy problem z mięsem tak żyjemy po prostu za dużo, bo statystyczny Polak ponad 60kg powinniśmy jej co najmniej o połowę mniej to jest taka dieta planetarna, ale wg np. informacji WHO to nawet i o 23 mniej, dlatego że je do mamy obfitość tego mięsa należy wynikającą z dostępności tego miasta jest bardzo tanie, ale to jest miasto przemysłowej hodowli i tutaj też pojawia się pytanie to jest na pewno mięsa czy też nie produkt już w tej chwili jest podobne, więc ja zachęcam do tego, żeby mniej mięsa więcej barze, żeby to warzywa re grały rolę główną na talerzu docenienia białka roślinnego, bo to warzywach strączkowych i pełnowartościowe i warto też podkreślać warto wykorzystywać kasze, które są sycące też pełne witamin na Polskę z królową kasz mamy naprawdę Kaszub wracają na nasze stałe oraz wybierać od takich z większą bolączką mniejszą Słodczyk możemy zrobić różnej wersji, więc te kasze to jest dobry wybór nie bójmy się tłuszcze tłuszcze są zdrowe tylko sięgać po to, albo pod lokalne nasze tak jak koleje mamy świetną oleje tłoczone na zimno tłuszcze są nośnikiem smaku, więc one muszą znać w tym naszym posiłku też dobrze działają na nasz organizm oczywiście w odpowiednich proporcjach serwowane mamy świetny olej lniany z czarnuszki dniowe olej, który można budować dom deserów albo możemy sobie sami aromaty Zobacz, jakie oleje ani liściem laurowym chociażby bardzo dobrze też współpraca jest łatami wszystkim się na orzechy to jest dobry dodatek do naszych dań my to do tego dochodzą też do odkrywania nowych smaków z bardzo przyzwyczajeni do tego, że po mięso jest wydaje nam się, że taka nasza tradycja i złamiemy tradycję o jeśli tego miasta nie będzie tymczasem dominacja mięsa Kos jest efekt ostatnich lat przed wojną wbrew pozorom nie jadło się mięsa większość rodzin jadło mięsa to było naprawdę sporadyczne sytuacje w ciągu roku, kiedy pomiędzy sąsiadom ponad 200 dni w roku puściliśmy ze względu na różne święta religijne czy kościelne, więc tego jest wcale tak dużo nie było teraz jest ona rzeczywiście bywa tańsze niższe warzywa, ale też musimy sobie zadać pytanie co jest mniejsze skoro ocena jest taka niska bardzo serdecznie dziękuję za wyczerpujące odpowiedzi i inspirujące mam nadzieję dla państwa dla mnie treści Sylwia Majcher edukatorka ekologiczna tak interesująco o składnikach żywności i jedzenia mówiła dziękuję bardzo, wszystkiego zdrowego i dobrego przede wszystkim Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WKRĘĆ SIĘ W EKO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POSŁUCHAJ RÓWNIEŻ

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium 40% taniej. Radio TOK FM bez reklam, podcasty z audycji i podcasty tylko dla Subskrybentów.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA