REKLAMA

''Życie jest za krótkie, aby obierać zielone szparagi'' - Paulina Nawrocka podpowiada jak przygotować szparagi

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-06-20 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
14:17 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
niedzielny obiad w niedzielnym magazynie Radia TOK FM nie po raz pierwszy nie po raz ostatni już od razu muszę złożyć państwu deklaracji jest z nami Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem dzień dobry Paulina dzień dobry bardzo miła, dlaczego miło, że jest to dzisiaj uczniowie w programie no dobrze dziękuję bardzo, spodziewałem się nieco innej odpowiedzi z wzajemnością oczywiście, ale odpowiedzi, która dotyczyłaby swojej Rozwiń » pasji kulinarnej, bo rozumiem, że w tej pasji można próbować odnaleźć się w związku np. porami roku, że w tej pasji można odnaleźć ze względu na NATO, jakie produkty przynosi nam natura w zależności od tego jaki mamy miesiąc pewnie wiesz, czego zmierzam zdecydowanie sezonowość jest to hobby kulinarny wpisana i to wspaniałe, bo można się dzięki temu nie wzbudzić apel nie wiem, dlaczego zmierza do tego, że kończy nam się czas na pewne ekscytujące warzywo jesteście kończy coś zaczyna, ale porozmawiajmy rzeczywiście o tym warzywie, którego być może nie wszyscy jeszcze może inaczej, które nie wszyscy jeszcze rozpoznali na tyle by uznać za rarytas zdecydowanie i możemy już zdradzić mówi o szparagach, bo zegar tyka to jest naprawdę ostatni moment, żeby jeszcze z nich skorzystać póki są świeże w sklepach na straganach poza chwilę już nie będzie dobrze jak swój pomysł na szparagi co zarząd ja bardzo lubię ten okres, który mamy teraz, bo to jest okres wielkiej obfitości właśnie na straganach na ryneczku w warzywniakach człowiek po prostu idzie bez pomysłu na obiad kolację czy na śniadanie i od razu wraca z osobami i właściwie nie robi się samo i jeśli chodzi właśnie ten krótki paragon za okres to on często determinuje posiłki na cały tydzień chyba po prostu uważam, że szparagi są tak wdzięczny także poddają przeróżnym obróbce, że naprawdę można z nimi zrobić wszystko można z nimi zrobić makaron można z nimi zrobić za to można wykorzystać je do zupy można Zapiec w tarcze można je w ogóle wreszcie Zapiec można zrobić pochwały czerwca, czyli sałatkę ze szparagów i truskawek mówi pochwały czerwca, bo to jest bardzo krótki moment, kiedy sałatkę można przygotować co musi być ten moment, kiedy są już dobre polskie soczyste truskawki i są jeszcze szparagi to zazwyczaj są takie 23 zazębiające się tygodnie, więc co niedziela naprawdę ostatni moment szparagi są tyleż wdzięcznym warzywem co bardzo wymagającym bo, choć nie mam doświadczeń jednak w Ustce tych, którzy znają się w tej w tej kulinarnej materii słyszałem, że bardzo łatwo jest zepsuć albo inaczej przygotować tak by były niesmaczne ja myślę, że to jest trochę mit i tutaj musimy chyba zwrócić uwagę na to, że mamy różne rodzaje szparagów i to takie przekonanie o tym, że szparagi są trudne wymagające obróbce zwykle związane z białymi szparagami, które faktycznie uznawane są za najszlachetniejsze najwybitniejszy smaku z drugiej strony wymagający więcej wysiłku, bo konieczne jest ich obierania dłuższa obróbka termiczna, a one się odwdzięczają takim bardzo delikatnym lekko słodkawy bardzo ciekawym smakiem, ale są szparagi zielone, które są dużo prostsze może mniej wysublimowane smakowo, ale również bardzo atrakcyjna i ich jeśli kupimy np. cienkie w miarę młode w ogóle ja nie odbieram, bo tak zwykł mawiać życie za krótkie, żeby zbierać zielone szparagi i naprawdę są gotowe nawet 3 minuty i ciężko zaprzeczyć wbrew pozorom Paulina dołączył w tym tym samym nie wiem do greckich filozofów, którzy ze swoimi prawami rzeczowymi przetrwali wieki jeszcze raz proszę o życie zbyt krótkie by zbierać zielone szparagi tak tak zdecydowanie, bo tak naprawdę pomysł na zielone szparagi pomysł na niedzielny obiad z zielonymi szparagami w roli głównej może być np. odłamanie końcówek i toteż nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy wystarczy złapać Szparaga za 2 końce tam, gdzie się przełamie to część drewnianą odrzucamy też główką bierzemy do przygotowania no i możemy np. zrobić na parze dosłownie 2 minuty wystarczą one są wtedy takie lekko twardawe bardzo smakowite można machnąć w piekarniku np. z dodatkiem małych pomidorów albo czarnych oliwek wtedy 8 minut 202 w 220 stopniach z oliwą solą pieprzem gotowe można je zaserwować właśnie po już poddane takiej obróbce z truskawkami z płatkami migdałów w formie sałatki można do nich dodać ugotowane młode ziemniaki to koperku i trochę jakiegoś sosu z odrobiną musztardy czy od wtedy też takie wyraziste połączenie, bo nam chrupie miło można właśnie wreszcie wykorzystać jako bazę do różnych dań, które już wspominałam wcześniej czyli, czyli o to czy tarta czy czy są do makaronu no co tam w duszy gra i jeśli ktoś boi szparagów na początek proponuje naprawdę zacząć od zielonych czy szparagi można przedobrzyć, czyli nie wiem wersja TEN-T tutaj, bo próbuje per analogiam do makaronu nawiązać one są smaczne zdrowe, kiedy są rozgotowane do to robią się kartą plany niezbyt przyjemne dla naszych zmysłów są po prostu takie wątki ciapatych to można powiedzieć nieprzesadnie smaczne dlatego lepiej krócej niż dłużej, zwłaszcza że spora i możliwość jeszcze np. w formie czegoś w rodzaju Karpaczu czy potraktowane tak bardzo cienko wtedy wreszcie na surowo też nie ma problemu no to oczywiście jeśli mowa o zielonych na biały wymagającej obróbki termicznej to też ciekawostka, że tak by kultury kulinarnej, którzy począwszy od Lucyny Ćwierczakiewiczowej poprzez właśnie lubianego Roberta Makłowicza zielone szparagi na atak i zielonych szparagów nie uważają za specjalnie natomiast rozpływają się nad białymi i to chyba wynika z tego, że są dość niezwykłe jako warzywo, bo nie mają tego zielonego barwnika, dlatego że są pod ziemią po prostu, jakie są zalety zdrowotne szparagów czy może też o tym powiedzieć może to jest droga do tego by przekonać Polaków do tego by chętniej sięgali po 4 szparagi generalnie uznawane są za jedną z tych zdrowych warzyw były już zresztą za takowe uznawane przed przed laty, bo dziewiętnastowiecznej prasie sporo było właśnie ogłoszeń, które np. zalecały jedzenie szparagów danymi com, jako że miały być bogate tutaj wtedy te substancje odżywcze uznaje się, że mająca sporo białka jak na warzywo mają dużo witamin no i nie można też pomijać aspektu wpływającego pozytywnie np. na libido, ponieważ szparagi są jednym z klasycznych afrodyzjaków historyk kulinariów to akurat osoba Kima 2 końce przyznam, że w całkiem poważne, choć nie wiem co jest miarą tej powagi prasie czytałem, że i tak nie, ale pozwól że to by nie będę brnął a tym bardziej na antenie Radia TOK FM dobrze, jakie danie przygotowała ze szparagów no tak, ale takie na obiad niedzielny ja wiem, że tych maszyn właściwie w całej rozpisać dnia szparagi są elementem ale, ale dzisiaj już podejrzewam właśnie muszę też o 1 rzeczy państwu powiedzieć Otóż dostaję sygnały, że nasi słuchacze czasami zasiadają przed odbiornikami z kartką długopisem, bo też wiedząc, kto będzie gościem zawsze o tym 11 informuje, jaki temat naszej rozmowy usiłują wychwycić te przepisy, które można zaadaptować w takiej domowej kuchni, więc teraz celowo zagrałem na zwłokę wynosi skład się przygotowali, jeżeli ten ołówek i kartkę, a ty proszę mów już 1, czyli podałam ten, aby te pieczone w piekarniku krótko Zielona 8 minut 220 stopni szparagi potraktowane oliwą solą pieprzem można dodać Ząbek czosnku można dodać garść garść pomidorków koktajlowych można dodać garść czarnych oliwek to wszystko upieczone i to już samo w sobie przepyszne, ale może robić też po prostu jako za taki dodatek można sięgnąć po inspiracje do retro książek kucharskich, czyli np. we wspomnianej Lucyny Ćwierczakiewiczowej ona np. poleca szparagi z w sposób bardzo klasyczny kultowy, czyli sosem holenderskim to jest chyba taki FR gmin znany i restauracji i po prostu obecny w kuchni francuskiej zawsze dobre, czyli np. właśnie białe, ale zielone szparagi z tym sosem holenderskim można, ale polonez, czyli po prostu bułką tartą na maśle to też jest maksimum prostoty dobrze usłyszałem polonez nie bolą nas tylko polon łączone tak, ale polonez wspólnie z, bo to jest technika and my, która jest opisana w ogóle w kuchni francuskiej encyklopedii kuchni francuskiej czy dla gastronomii jako właśnie wywodzące się z naszego kraju, czyli serwowanie młodych warzyw np. szparagów fasolki szparagowej kalafiora właśnie pod zmienioną na maszcie bułką tartą, a co w ogóle jesteś ciekawe, że w tych starych książkach bardzo często się 1 tchem wymienia szparagi kalafior jako warzywa najszlachetniejsze z tego okresu przełomu, jakby u progu wakacji i tak jak kalafior w okresie PRL był szalenie popularny w Polsce i właściwie obecne w każdym polskim domu tak szparagi zniknęły w dwudziestoleciu właściwie obecne wszędzie potem trochę z naszych stołów zniknęły i teraz wracają pewnie dlatego nie wszyscy jeszcze je wykorzystać w kuchni z, a propos tej tego sosu Polonię jest to jest pewna wątpliwość, bo niektórzy też np. do fasolki szparagowej dodają trochę tutaj pewnie będzie to świętokradztwo cukru nie to nie jest całe święta hrabstwo do gotowania szparagów też dobrze dodać odrobinę cukru, bo to jak pozwala wydobyć te nuty smakowe, które naturalnie w tych warzywach występują, czyli szparagi nie tylko sposób wytrawne, ale również na słodko nie to nie jest tak na słodko to czy chodzi o to, żeby do rywala był smakowe czy ta odrobina cukru nam robi takie przełamanie, a jednocześnie nie czyni dania deserem sucha jak zachęcić przepraszam, że zadaje pytania, ale z perspektywy rodzica teraz dzieciaki do jedzenia szparagów no bo one rzadko sięgają po coś co, choć jest fundamentem naszej kuchni jest dla nich egzotyczne, bo nie mają tego na co dzień 1 szpital też zdrowe smaczne dzieci z natury go nie chcą brukselka podobnie ze szparagami jak jest, za jaką one mają renomę wśród młodzieży i w ogóle dzieci moje córki akurat szparagi lubią i nie wiem czy to wynika z tego, że łatwo złapać do ręki można zrobić w całości łączka właśnie z piekarnika czy napaść może po prostu sobie tak złapać zjeść jak nie przymierzając kabanosy, ale też umie świetnie sprawdza właśnie serwowanie bułką tartą zmieniono, bo moje dziewczyny bardzo czeka referat brokuły szparagi czy fasolkę właśnie z tą bolączką co zresztą jest też takim pomostem z historią, bo moja mama tak samo różne warzywa serwowała, ale dodatek tutaj pewnie przez ministrów kulinarnym być mogę się krzywo spojrzeć na to, ale dodatek sera tartego również zwykle na dzieci dobrze działa katar to trochę sera i mamy świetnie zapieczone szparagi tak śmiał a jakie jest są najdziwniejsze formy życia szparagów kuchni, bo spodziewam się za kilka słów skoro już wymyślono deser mizerii gazowanej to to dlaczego nie wymyślić deseru opartego na szparagi nie wiem jakoś nie zgłębiałem tego tematu w tak jak mówię no co spotkało tak już tym co mnie osobiście zaskoczył do ośrodka takie Karpacz ze szparagów, które się obierać cienko obierać kompotem po prostu się serwuje, ale może to nie jest najdziwniejszy, ale co warto tutaj dodać szparagi są takim idealnym warzywem w duchu 0 waste, ponieważ warto też np. przy przypadku białych w przypadku białych zielonych końcówek tych drewnianych obierek nie wyrzucać tylko można wykorzystać to jako element składowy do gotowania bulionu, który potem np. używamy do risotta czy do jakiej zupy także pełne wykorzystanie warzywa właściwie dotrzyma słowa tym przesłaniem pozwoli się rozstaniemy naszych słuchaczy jeszcze raz zachęcamy by spieszyli się robić szparagi, bo tak szybko odchodzą prawda zdecydowanie myślę, że ostatni ostatni tydzień mamy no tu sami państwo słyszeli, proszę bardzo, się dajcie po to, warzywo Paulina Nawrocka Olejniczak była z nami dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy jedzeniem zawsze dobrze Paulina dziękuję smacznego państwo zapraszamy na informację Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA