REKLAMA

"Rozmowy przy stole"

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-06-27 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:19 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
z premedytacją nic nie mówię, że państwo też posłuchali, jakie odgłosy dochodzą do nas właśnie ze strony naszego gościa jest nim Natalia Sosin Sosnowska dzień dobry dzień dobry niedzielny obiad, choć już czuję, że będzie to biedna na łonie natury ich właściwie nie wiem, czego zacząć chyba taką retrospektywy lekką zrobimy, bo była naszym gościem wiele lat temu, kiedy była autorką pomysłodawczynią, ale też realizator cyklu daleko od miasta wówczas o ten Rozwiń » telewizyjny serial myślę, że wielu skłania do tego by przenieść na prowincję porzucić zgiełk wielkich metropolii teraz dziś rozmawiamy przy okazji no i kulinarnych odcieni tego tego, że można się wynieść można przy 1 stole zaszłości dobrze spędzić czas po prostu takie właśnie wydała książkę na ten temat to jest w ogóle temat, który bardzo mnie fascynowało wielu lat jak jak wiele jest różnych sposobów, które jedynie nas łączy zasiadanie do wspólnego stołu jak bardzo to jedzenie zostało zepchnięte trochę na marginesie jak z jak jak wiele rzeczy przez to, że po prostu większość z nas nie ma czasu w związku z tym ujemne na szybko byle co w biegu albo staramy się dobrze w związku z tymi zjeżdżają jakieś diety pudełkowe, a każdy ma w głowie dziś taki obraz idealny jak właśnie powinien wyglądać chociażby ten niedzielny obiad, czyli siadamy wszyscy cała rodzina przy stole rozmawiamy niespiesznie jemy nieważne czy to będzie rosół schabowe ważne, że po prostu jesteśmy razem, a coraz rzadziej to jest naszym udziałem mam wrażenie, a są takie miejsca właśnie to jedynie celebruje, gdzie ona jest ważne jak i druga kwestia to jest to, że mam wrażenie, że wokół jedzenia w ogóle narosło bardzo dużo zakazów przez te lata tego nie wolno, bo tego czy też cukier biała śmierć gluten niedobre nabiał niedobry i nagle jeszcze złapałam przynajmniej na tym, że może boję się to za dużo powiedziane, ale unikam jedzenia wielu rzeczy, bo cały czas gdzieś w głowie mam, że nie wolno nie wolno nie wolno nie wolno, a jedzenie jest jedną z takich pierwotnych podstawowych przyjemności człowieka no właśnie, że na tak długo poczekać przyjemności czy też my uczyniliśmy z tego takie taką taki element właśnie robienia sobie dobrze czas dla ludzi pierwotnych to był element przetrwania musiała fundament fundament przetrwania prawne no właśnie to jest pytanie jeść, żeby żyć żyć, żeby jeść, ale tak się wydarzyło, że z 1 strony oczywiście jest tak jak mówi, że po prostu chodziło o przetrwanie, ale no i kulturowo przez wiele stuleci zrobiliśmy tego po prostu coś co jest jakimś elementem rozrywki przyjemności kiedyś to były siedmiodniowe uczty oczywiście tylko dla tych najbogatszych z, a w tym momencie to jest bardziej dostępne dla wszystkich rzeczywiście to jedzenie w całym całe jak ruch Fuli itd. też pewnych kręgach bardzo urosło do takiego właśnie aż trudno powiedzieć zjawiska kulturowego to też jest ciekawe natomiast, jeżeli chodzi o samo jedzenie wiejskie to jego głównym atutem jest to, że on przede wszystkim jest zdrowe rozmawiałem kiedyś z Łukaszem uciekają, który jest ekspertem od chwastów roślin dziko rosnące od jedzenia właśnie różnych takich grzybów których, jakbym trzymała się nawet 4 itd. ją mówi, że każda roślina, którą by zerwać pokrzywę, która rośnie na Alejach Jerozolimskich w Warszawie jest także droższy od tego co można kupić w supermarkecie to jedzenie supermarketach jest już tak nasączone chemią, że tylko takie dziko rosnącej naturalnie rosnące w przydomowych ogródkach warzywa i rośliny są dla nas dobre zdrowe i z tych tematów związanych z jedzenia jest multum nie tylko, że od tego czy to jest od tego wschodnie też przepraszam czy ty oraz mięso tak jak mnie są sporadycznie, ale jak dobrze czy nie popełni jakieś gafy słuchania, ponieważ jestem też na prowincji tak kreatywni i wielokrotnie spotykam się z tym, że jedzenie powinno spełniać wypełniać 3 kryteria nie tylko być smaczna nie tylko być zdrowe, ale powinno to zbyt przystępne cenowo podczas gdy tak wielkich miastach odbywa się jakieś totalne szaleństwo, dlaczego o tym mówiło się odwołać do sytuacji wtedy poszedł do wiejskiego sklepu i tam dostałem nic kaszankę przepraszam jeśli państwo czują się wrażeniu, że tak Nisko ze swoimi gustami kulinarnymi schodzą dostałem własnego wyrobu kiełbasy wszystko to kosztowało, bo żona liczyła się nie znam cena po mniej więcej połowę tego co nieco Warszawy przy czym też zaprosiliśmy kogoś, kto mieni się jest przepraszam nie chcę by zmienić jest świadomym człowiekiem sportu, które również przywiązuje wagę dzieci powiedział, że to co dostał na talerzu jest niejednokrotnie, mimo że pozornie złe, ale zdrowszy od tego co co serwują najlepszych restauracjach też, ponieważ ten ten pogląd, że zwariowali my na punkcie tego co nam się opowiadał o jedzeniu nie jako Mono wartością samą sobie tak krótko to kompletnie zwariowali my i też wiedzieć np. ja obserwuję to, jeżeli chodzi o cały całą taką narrację wokół zdrowego jedzenia odpowiedzialnego jedzenia i to dotyczy także z organizmu przy czym ja absolutnie podziwiam ludzi, którzy są weganami natomiast w książce moich właśnie jest 1 rozdział wydana, którzy zaczęli być wydana w latach dziewięćdziesiątych, kiedy nie było tych wszystkich zamienników, które może teraz dostać w każdym sklepie mleko sojowe można było sprowadzać jakoś przez znajomych z Czech Słowacji i kilka osób się rzucało, żeby w ogóle tego zrobić natomiast oni nauczyli się gotować wegańską z tego wszystkiego co było dostępne tutaj i jest możliwe właśnie takie gotowanie czy wegetariańskie wegańskie z tego wszystkiego co mamy dostępne na miejscu i moim zdaniem często też jest tak, że naprawdę lepiej zdrowiej dobrze dla planety jest kupić sobie to mięso, które przynajmniej wiemy, jakie ma pochodzenie, które jest zdrowe, jeżeli mamy dostęp np. do jakiegoś lokalnego rzeźnika, który się z, który po prostu na małą skalę to mięso produkuje niż jeść wegańską tofu awokado rzeczy, które są pakowane plastik lecą do nas tysiące km i zostawiają ogromny ślad węglowy w postaci właśnie tego całego transportu infrastruktury, które wokół nich są także no to jedzenie w ogóle bardzo urosło do rangi czegoś takiego strasznie ważnego niezwykłego moim zdaniem tylko powrót do korzeni może nas wszystkich uratować im tylko skupienie się na tym, że jedzenie po prostu powinno być dobrej jakości, a nie tylko tanie może być dla nas i dla planety też jakimś ratunkiem przepraszam jeszcze musi się pochwalić skoro się chwalę to coś na co dzień w tych sprawach zostały jeszcze za jagody kamczackiej zaprzyjaźnionego rolnika nie wolno mowa jest, ale podejrzewam, że jest zdrowy dobry Natalia drewno twoja książka nosi tytuł rozmowy przy stole mniemam, że to zawsze chodzi o ten aspekt społeczny przede wszystkim dopiero później kulinarny dopiero później krajowy nie jest pretekstem ich o bardzo bardzo dobre podejście, gdyby zechciała wyjaśnić, dlaczego taki i co do tego skłoniło generalnie Opowiedz proszę o swej książce moja książka to jest wynik ostatnich 10 lat mojej podróży po Polsce obserwacji tego jak fantastycznie ludzie, którzy prowadzą np. agroturystyki nasi gotują przyjmują ludzi, ale też takich właśnie obserwacji kulturowych socjologicznych tak to nazwijmy potwierdzam, że jednak trzeba mieć w sobie coś wyjątkowego, żeby chcieć ludzi karmić to jest coś takiego pierwotnego, że jak człowiek jest mały to mama czy babcie pytają czy jadłeś czy nie jesteś głodny czy nie chcesz dokładkę czasami to wiadomo jest wręcz denerwujące, ale moim zdaniem tak objawia się troska o drugiego człowieka jako miły, więc jeżeli ktoś chce dbać o to, żeby obcy ludzie, którzy do niego przyjeżdżają byli nie tylko syci, ale też szczęśliwi, bo dobrze karmieni to ktoś taki na pewno się w sposób wyjątkowy potem zaczęłam też obserwować wiele różnych podejść właśnie to, że są ludzie, którzy na wsi mają wreszcie dostęp do bardzo dobre ręce bardzo dobrego mięsa, więc zajmują się takimi kulinaria, że są tacy, którzy zostali wegetarianami albo weganami i nagle się okazuje, że z dala od jakiegokolwiek dużego sklepu zupełnie bez problemu można sobie zorganizować zaopatrzenie i taką dietę stosować się książka jest rozmowami przede wszystkim z 20 są albo albo osoby albo pary, które prowadzą takie miejsca i oni odpowiadają swoim podejściu do życia do gotowania o tym jak to się życie zmieniło no też poza tym oczywiście dzielą się swoimi najlepszymi przepisami takim najbardziej z remisu, których są dumni i myślę, że też zachęcają, bo to jest kolejna kwestia chwili się i oczywiste było to, że ludzie gotują po prostu, a teraz często mówi się, ale nie umiem gotować to jest nagle jakaś sztuka nauka, którą należy coś część, a oni pokazują myślę że, że gotować każdy może jedna z bohaterek poczyniła takie bardzo ładne porównanie, że to trochę jak z jazdą figurową unika zrobi tego potrójnego lub jej jak Motyl wyląduje delikatnie tafli lodu niektórych niektórym idzie to bardziej opornie, ale jeździć jednak każdy mały włos może się nauczyć tak samo jest gotowanie można naprawdę świetnie gotować kolejni bohaterowie są np. panowie 2, którzy prowadzą pensjonat w górach Izerskich i oni podeszli do kwestii biznesowo i w ogóle nie potrafili gotować w ogóle 1 zajmował się PR-em w Warszawie drugi pracuje w branży informatycznej zrobili coś co mi np. w ogóle by nigdy nie przyszło do głowy to znaczy zaprosili do siebie profesjonalnego kucharza, który siedział z nimi przez 2 tygodnie i dzień dzień od rana do wieczora i gotował komponował potrawy z tego co oni mają w swoim najbliższym otoczeniu dostępne robili zdjęcia i w ten sposób nauczyli się gotować stworzyli taką swoją książkę, a to już była jakaś baza, na podstawie której mogli dalej improwizować i tych podejść wiele są tacy, którzy właśnie byli tak zafascynowani gotowaniem stwierdzili, że muszą się wyprowadzić na wieś, bo tylko wtedy będą blisko źródła dobrego i tzw. prawdziwego jedzenia, ale są też tacy, którzy wyprowadzili się nawet dopiero tam odkryli to wielość smaków Jana przykład pamiętam dla mnie było wielkim odkryciem chyba aż 8 lat temu jak byliśmy na zdjęcia do programu daleko od miasta na Mazurach chyba przez 6 albo 9 zmienia pamiętam jedliśmy przez ten cały czas cudowne pomidory po prostu zajęliśmy się tymi pomidorami i wrócił do Warszawy kupiłam pomidory sklepie i po prostu nie była w stanie tego zjeść i to właśnie też to, że człowiek odkrywa na nowo te smaki czasami to są smaki dzieciństwa czasami są w ogóle objawienia no o tym wszystkim jest książka jest też o tym jak często gotowanie np. może człowieka jakoś uratować co dużo mówić, bo jest tam historia dziewczyny, której cały świat zawalił się 3 tygodnie zmarła jej mama zostawił ją partner zwolnili z pracy i ona, żeby jak sama mówi nie zwariować zaczęła chodzić na warsztaty gotowania, że makro bio etycznego akurat w tym momencie jest mistrzynią pomogła wielu ludziom bardzo poważnymi chorobami i onkologicznymi i auta agresywni chcą właśnie wyprowadzić ich z tej złej kondycji dobrze dobraną dietą prowadzi Gościniec też na Mazurach ma w ogóle Katherine taki leczniczy i ona mówi, że to wszystko po prostu było po co, że to było po to, że śmierć mamy nie była daremną, bo ona tylko dzięki czemu została taki straszny czas od życia i wypadła z pędzącego pociągu po prostu patrzyła tylko gdzie jest jak ratować tylko dzięki temu to swoje życie zmieniła i odkryła dla siebie gotowania zamiast Rosji w tej książce mnóstwo własnej historii takich o wielkich życiowych zmiana i o tym jak gotowanie kimś ważnym elementem życia stało się albo było jest tu na zagęszczenie ludzi jest cudowna wprost właściwie to moglibyśmy tak uruchomić stały cykl, w którym dzień opowiadała historie zawarte w książce swoich bohaterów i można byłoby tego słuchać bez końca, ale jak wszystko ma swój koniec nasz cykl również do drugiej damy powoli do mety, ale robimy to spokoju takim wysłał krokiem będzie też żadnej nie nie ulegli tej pokusie pewnego błędu nie wiecie państwo słyszą jeszcze raz powtórzę to nie jest podkład dźwiękowy, który płynie do nas z Radia to jest podkład naturalny, który płynie wprost z głośnika za sprawą naszego gościa Natalia 8 Rosnowski była z nami autorka książki, którą powinni państwo sięgnąć jeśli cenicie sobie spokój i dobre jedzenie po prostu spokojne jedzenie książki, która nosi tytuł rozmowy przy stole dziękuję bardzo, dziękuję serdecznie państwa zapraszamy teraz na informacje Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA