REKLAMA

Koronawirus wpływa na florę jelitową

Życie w COVIDzie
Data emisji:
2021-06-27 13:40
Prowadzący:
Czas trwania:
13:16 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
życie w covidzie w niedzielnym magazynie Radia TOK FM Przemysław Iwańczyk kłaniam się państwu ponownie z nami pani prof. Ewa Stachowska dzień dobry pani profesor dzień dobry państwu dzień dobry panie redaktorze, a skoro pani jest gościem na naszej antenie to sprawa jest jasno mówić będziemy o tym co dzieje się z ludzką mikrobiotę, ale w tym wypadku w ujęciu covidowym, bo też państwo jako ludzie nauki doszli do pewnych wniosków, które można już właściwie traktować jako Rozwiń » pewnik, że koronawirus, który z, którym zmagamy się od kilkunastu kilkudziesięciu właściwie miesięcy wpływa także na nasz układ pokarmowy tak tak niestety nie jest już praktyka pokazuje wielu z nas przyjmuje pacjentów, którzy mają problemy gastryczne po przejściu koronawirusa i nie dlatego też bardzo serdecznie chciałbym zaprosić właśnie takie osoby, które mają problemy żołądkowo-jelitowe, czyli wzdęcia Gazy bóle i zmieniony rytm wypróżnień do udziału w naszym badaniu klinicznym, które rozpoczęliśmy od początku zeszłego tygodnia na Uniwersytecie medycznym, które potrwa podejrzewam jeszcze 34 miesiące no no mamy założoną liczbę około 33300 osób, które chcielibyśmy przyp właśnie przebadać właściwie rywalizować sposób żywienia, który byłby najlepszy właśnie dla takich osób, które przeszły covid ta no niestety w wyniku w wyniku tego tej choroby mają nadal różne dolegliwości jelitowe, czyli badanie jeszcze nie są zakończone jesteście państwo w trakcie dochodzenia i dowodzenia tego w jaki sposób na samym początku tak panie redaktorze my dopiero zaczęliśmy no bo jak ruch klub z finałem tego czy wynikiem końcowym ma być mają być rekomendacja dla przyszłych pacjentów lekarzy co mają rekomendować pacjentów, którzy np. wychodzą ze szpitala i nie mógł Kayah w tym czasie pokarmowych wręcz przeciwnie te objawy nasilają, a co państwo wiecie, a tym samym wiele na pewno, że niestety około 15% osób, które chorowały ma zmienioną mikrobiotę jelitową, chociaż tutaj no nie będziemy się aż tak dokładnie w tym badaniu to jest badanie szybkie chcemy dać jasne wytyczne za 34 miesiące czy lepszą dietą jest dla takich pacjentów, którzy mają tego typu problemy jest dieta, a czy petardę tak jednak druga pacjentom w założeniu ma być dla pacjentów dobrano pytanie, która będzie lepsza byłaby skuteczniejsza my właśnie badanie, które swoją metodykę swój rytm polega na tym, że co tydzień osoba, która jest przeszkolona, która jest albo student dietetyki albo już z dietetykiem będzie kontaktowała się ze swoim pacjentem, który za pomocą specjalnych jest realizowany z ankiet służących do tego celu najpierw wprowadzimy zalecenia dietetyczne bardzo wyraźnie to zostanie stacji, mówiąc że pacjent dokładnie rozumiał na czym tt ta zmiana diety ma polegać potem przez 6 tygodni, bo tyle powinna trwać taka interwencja będzie tego pacjenta obserwowali i to będą 2 możliwe rozwiązania teraz to, które przyniesie szybsze większe czy lepszy efekt to szybciej przyniesie ulgę cena przyczyni się do Londynu szybszego pozbycia się objawów takich niepożądanych będzie kobietą, którą będzie można dalej badać, ale przede wszystkim już jako szybkie rozwiązanie zarekomendował, żeby lekarze rodzinni, do której zgłosi się akcja takimi powikłaniami i powiedzieć, proszę bardzo, mamy tutaj opracowanych w celach żywienia liczby by produkty, które są dozwolone, które są niedozwolone, proszę bardzo, przez 6 tygodni może taką dietę stosować ale, żeby powiedzieć to musimy najpierw zrobić pomiar, bo przecież nikt do tej pory la vida tego typu działania nie zrobił też nowa choroba są nowe powikłania to są nowe wyzwanie dla nas wszystkich także dla dla astrologów dzieci w wieku pani profesor czy ci, którzy intuicyjnie podejrzewają u siebie zmiany jeśli chodzi o układ pokarmowy w konsekwencji covid-u no bo jednak znamy swoje swoje organizmy nobilis powinni podejmować jakiekolwiek działania czy też powinni zasięgać konsultacji nie wiem oszczędzać się jesteśmy w przededniu właściwych środków nawet powiedziałbym sezonu ligowego nie sięgać po potrawy ciężkie unikać alkoholu itd. pani bardzo często porusza tematy na naszej antenie dziękuję to znaczy wydają się panie redaktorze, że jeżeli ktoś przez tego covida widzi, że no jednak jego jego metabolizm nie jest tak jak kiedyś nie wrócił do normy to rzeczywiście należy się w tej chwili bardzo mocno oszczędzać oszczędzać swój układ odpornościowy, a dla jego prawidłowej pracy no jest ta aktywność fizyczna taka umiarkowana ale, ale regularna i właśnie dobry zalecenia dotyczą te zakładają jedynie tych wszystkich rzeczy, które wzmocnią układ odpornościowy partii produktów roślinnych, ale także takich produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają pełnowartościowe białko to jest wszystko nam potrzebne natomiast takie nadchodzi też formy podania wszystko to jest uczucie ciężkich usmaż na grillowane oczywiście nie bardzo smaczne, ale z punktu widzenia zdrowia przewodu pokarmowego układu immunologicznego plus z takim jedzeniem jest z DT organizm musi, bo ma dosyć ciężką przeprawę nad samym początku, więc jeśli ktoś faktycznie przeholował i nadal nie czuje się dobrze to oczywiście powinien bardzo bardzo powolutku wraca do tej normy sprzed choroby i obserwować swój organ jak on wyraźnie mówi, że jeszcze nie to po prostu jeszcze nie należy się oszczędnego to jest nadal okres rekonwalescencji 2, że musimy się przygotować na jesień, bo jesień wg prognoz może być naprawdę bardzo trudna i po prostu musimy wejść to jesień to odporność to jest tak dla osoby, które tak przepraszam osoby, które już mają takie dolegliwości prawdę, że mają nasilone wzdęcia zgaga bóle zapraszam do tego projektu, bo być może jesteśmy w stanie przez dodał do końca wakacji ten problem zdrowotny rozwiązać wtedy w ogóle nie ma we z czystą kartą wchodzą w następnym sezonie pewnie ten termin dostawy na wszystkim materiał do Czech, a czy to jest proszę powiedzieć też apel do tych, którzy być może nie mogą zasięgnąć porady specjalisty winny sposób, kiedy ta droga jest uciążliwe choćby ze względu na to, że jest mnóstwo pacjentów, którzy poszukują specjalistów wokół siebie, bo te kolejki są odległe można przystąpić do tego programu też, licząc na na wsparcie medyczne nie tylko być poddany takiemu badaniu znaczy wsparcie medyczne w sensie wywlekanie bez badania lekarskiego badania np. w punkt to z kolei startuje taka druga część tego ramienia dopiero jesienią powiedział, że na początku października też dostaliśmy zgodę i do badań wiele środkowe, gdzie głównie będziemy nastawieni razem z zespołem anestezjologów pod kierunkiem pani prof. Joanny Pastuszki i pani prof. Elżbieta Grochal, czyli zakładu średnia to będziemy nastawieni na pacjentów, którzy przeszli tego covida, ale bardzo ciężko po długiej przerwy pobycie w szpitalu to jest to głównie ci pacjenci, którzy mieli bardzo bardzo rozległe zapalenie płuc i tutaj z kolei ten stwierdzi jak bardzo no by zbadać m.in. także będziemy zbierać próbki istota, ale tu z kolei będziemy chcieli zobaczyć my z punktu widzenia żywieniowego jak bardzo ubytek masy ciała szczególnie masy mięśniowej jak łączy przyczynia do dalszej rekonwalescencji ty pat, bo to oczywiście też będzie interesowało to jak możemy tym pacjentom w sposób taki no i wszystkim dobry pomysł, żeby poprawić stan zdrowia, ale to dopiero od jesieni z tym, że wtedy pan będzie musiał przyjechać do Szczecina natomiast na razie to badanie spełni online, czyli nasi nasi nasi dietetycy i studenci dietetyki bardzo się łączyć za tydzień pacjentem jest z punktu widzenia uciążliwości nieuciążliwe badanie o opiekę dietetyczną tak jak tutaj proszę powiedzieć, jaki odsetek tych, którzy przeszli covid dotykają intuicyjnie, ale też na podstawie wywiadów, jakie pani profesor być może robiła dotykają dotykają problemy tych, którzy przeszli covid o to chciałam chodzić tyle to te jelito wokoło między 1315% to jest wadliwe one nie to jest dosyć dużo od bardzo obchodzi się chorobę ze zdrowymi jelitami, a dochodzi się choroby i choroba mija natomiast na dialog biegunki nie nie miałam bóle jelita to oczywiście być może jest tak być może to w jakiś czas samo stron zaparł się, ale być może nie być może właśnie wprowadzenie takiego etapu 1 to oszczędza tej wita w tym sensie, że przyczyni się do lepszej kontroli ta dieta ma trochę zwiększoną zawartość białka pracuje nad przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu immunologicznego z drugiej strony też ma to usuwane te rzeczy, które wiemy takiego dietetycznego punktu widzenia, że to no po prostu ciężkostrawny niedobre dla prawidłowej funkcji to wszystko usuwamy i 6 zgodnie z takim okresem, kiedy ma to ma na ten cały układ pokarmowy dotrzeć do powrotem wrócić do normy dla zakładamy, że na podstawie np. praw pacjenta, gdy pomimo tak wrażliwego, gdzie Pacha interwencje dotyczą właśnie sześciotygodniowa już przynosi bardzo fajne teksty, że także będzie i tu bardzo podobnie, ale de facto tego nie wiemy tego nie wynik na świecie no robimy dopiero takie obserwacje robimy badania piszemy wytyczne, bo inaczej trudno, ale trudno też tutaj wyrokować proszę powiedzieć jak Polacy wyglądają na tle innych nacji jeśli chodzi o problemy jelitowe wywołane koronawirusem mówiono też na podstawie pani doświadczeń pani profesor jeśli chodzi o wymianę tych myśli doświadczeń z kolegami koleżankami z zagranicy bardzo podobnie popatrz ten wirus działa na my jesteśmy już populacją bardzo podobną do populacji zachodni takim też negatywne słowa tego znaczenia, więc jesteśmy po poradę, gdzie dużo czasu Mahogany prawidłową masą ciała czy insulinooporność za pacjentów takich, którzy najczęściej ci ludzie, którzy mieli dosyć taki skomplikowany przebieg choroby jednak gdy pacjenci obciążeni dodatkowymi chorobami oddaj, a to wszystko to podnoszą dodatkowo niestety to też pokazały badania profesora rzymskiego poznańskiego Uniwersytetu medycznego się Polacy w czasie lockdownu tego twardego lockdownu no nie wykorzystali go tak jak trzeba to znaczy ten lądowy niestety były związane ze zwiększonym spożyciem produktu, które przyczyniły się do pieczenia masę ciała niestety do zwiększonej konsumpcji alkoholu być może było to radni sobie ze stresem, ale nie mam niestety ten okres, który mógł być wykorzystane kość ku poprawie zdrowia no wyszło jak wyszło i teraz wobec tego nie więcej odsetek jest jest taki sam, a zgonów, ponieważ nikt do tej pory takich wytycznych jest położenie może jakiegoś programu program jak sobie radzić z tym minister z tymi problemami to on się dopiero teraz to robić być może, kiedy kopa, kiedy ta choroba będzie wygasać za parę lat pewnie to już automatycznie, jeżeli ktoś przed będzie miał taki przebieg, abym właśnie z powikłaniami jelitowy mimo to lekarz będzie mówił jakiś czas, że proszę po tym, ma pan małą broszurkę małą książeczkę, którą chcemy opracować i udostępnić i proszę stosować tak tak takie wytyczne, gdyby nie ustąpił po 6 tygodniach no to jeszcze proszę tylko 2, bo być może będzie potrzebne wsparcie lekarza stroną ale, ale wydaje się, że tutaj taka dieta, która będzie wspomagała powrót do zdrowia jest jest bardzo zasadne, tym bardziej że w innych jednostkach chorobowych na rzeczywiście robi robi robi wszystko dobrą robotę dosyć szybko mówi 6 tygodni myślę wystarcza dziękuję pani bardzo za rozmowę pani prof. Ewa Stachowska była naszym gościem, opowiadając o tym jak koronawirus destrukcyjnie wpływa na nasze jelita po prostu dziękuję pani profesor za rozmowę dziękuję zapraszana na stronę pomorskiego Uniwersytetu medycznego tam odnaleźć żywienie covid i zapraszamy do naszego programu dziękuję panu redaktorowi dziękuję pani państwo zapraszamy teraz na informacje Radia TOK FM Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: ŻYCIE W COVIDZIE

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

TOK FM Premium teraz 40% taniej. Wybierz pakiet z aplikacją mobilną - podcasty, audycje i radio bez reklam zawsze pod ręką.

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA