REKLAMA

Czy diety roślinne są zawsze proekologiczne? Czy po przejściu na wegetarianizm grozi nam anemia?

Wkręć się w eko
Data emisji:
2021-06-28 13:40
Prowadzący:
Czas trwania:
39:41 min.
Udostępnij:

W Polsce mamy duży dostęp do diety roślinnej opartej na produktach lokalnych: strączki, kasze, warzywa, owoce. Punktami zapalnymi są produkty egzotyczne, jak awokado sprowadzane z drugiego końca świata, które zostawia większy ślad węglowy. - Warto starać się opierać na produktach lokalnych, wtedy nasza dieta roślinna będzie proekologiczna i łatwa do prowadzenia - mówi dietetyczka Joanna Lutkowska w rozmowie z Małgorzatą Gołotą. Podpowiada też, jak zmienić swoje nawyki na bardziej zdrowe i eko.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
Joanna Rutkowska dietetyczka projekt Polska to jest mój dzisiejszy gość dzień dobry dzień dobry mieliśmy rozmawiać o dietach roślinnych czy o dietach takich, które ograniczają spożycie mięsa no właśnie tu pierwsze pytanie, które finansowała czy dieta roślinna zawsze jest dietą proekologiczną i czy dieta proekologiczna zawsze będzie 1 roślinę lokali globalnej najczęściej to dieta roślinna jest dietą proekologiczną wynika z tego, że do wyprodukowania produktów Rozwiń » odzwierzęcych potrzebujemy dużo więcej wody potrzebujemy dużo więcej ziemi i dużo więcej emituje gazów cieplarnianych podczas tej produkcji, ale ten cały proces wygląda tak, że zwierzęta, które finalnie zjadamy potrzebują też dostać swoje jedzenie, żeby mogły po prostu urosnąć, żeby mogły wydarzyć do tego momentu kiedy, kiedy mogą zostać przez nas przetworzone na te produkty odzwierzęce nas w związku z tym potrzeba dla nich czasie prawda o tych zwierząt jest bardzo duża, więc tej paszy potrzeba sporo, a w związku z tym przez to, że w tym momencie już wykorzystuje bardzo dużo ziemi w celach rolniczych i tej ziemi po prostu zwyczajnie brakuje ludzi na świecie przybywa coraz więcej ludzi też decyduje się na to, żeby jeść mięso, a więc, jakby ta produkcja paszy musi oczywiście wzrastać na interesy problem, ponieważ pod to trzeba pozyskać nowe tereny nowo uprawę, więc wywieszamy, ale po prostu żartujemy lasy, żeby stworzyć nowe miejsca na na uprawę tej klasie najpierw czystego gotowania lasów uwalniany jest właśnie do powietrza dwutlenek węgla, które mu po prostu w tym systemie leśnym skumulowane, więc stąd mamy też bardzo duża emisja dwutlenku węgla prostą mamy oczywiście na te te bardzo bardzo dużą powierzchnię ziemi infrastruktura ta, która przeznaczana pod te pod uprawę żywności roślinnej możemy ten aspekt pominąć prawda po prostu wtedy uprawiamy jedzenie dla nas, a które bezpośrednio zjadam dodatkowo będziemy również przeznaczone pod to, żeby zwierzęta miały, gdzie żyć tak, żeby można było postawić hangary, w których one będą rzecz lub będą może wolno wypłacana jeśli się usta no i np. takie tereny przeznaczone są pod tereny Amazonki i tam sortowane są lasy, ponieważ tam, produkując bardzo dużo wołowinę i tam sugerowane właśnie o to, żeby te zwierzęta mogły po prostu się paść no tutaj to jest tak naprawdę bardzo wielki problem, ponieważ tracimy bardzo cenne tereny dla nas jak dla ludzi nie tylko dla ludzi, ale też dla zwierząt, które tam żyją i przeznaczamy to wszystko, żebyśmy mogli konsumować EW wino z agentem takcie działaczy z innych krajów Ameryki Południowej, więc tutaj mamy problemy dodatkowo możemy sobie wyobrazić, widząc jak ten proces wygląda koniec długiej jak dużo terenów potrzeba to wszystko trzeba nawadniać nawet nie trzeba uprawy nawadniać trzeba też zwierzęta prawda dużo wody zużywa podczas produkcji oczywiście, bo to nie jest czysta produkcja jest brudna produkcja, więc to woda faktycznie to są ilości no, które wydają się trudne sam sobie wyobrazić nad 1 kg wołowiny używamy 15 000l wody, żeby wyprodukować kilogram białka z fasoli czyli jakby tyle są białka produkujemy wołowinę i fasoli, a na to potrzebujemy tej wody około 45× mniej, więc to są naprawdę znaczące dla nas liczba ex, które no finalnie prowadzą do tego, że faktycznie wpływa dość mocno ta produkcja hodowla zwierząt na kryzys klimatyczny rozwija go po prostu no bo tak jak mówię po prostu tego mięsa potrzebujemy coraz więcej niestety coraz więcej czujemy takie jak wiemy coraz więcej żywności roślinnej tak samo, więc jemy coraz więcej globalnie, więc tutaj, odpowiadając na pytanie czy dieta roślinna jest bardziej ekologiczna tak myślę, że w naszym kraju możemy tak o tym powiedzieć, bo żyjemy w kraju, w którym mamy bardzo duży dostęp do tej żywności roślinnej u nas mamy bardzo dużo stronników, bo to jest tak naprawdę kuchnia staropolska prawdziwa taki mamy jego tradycję po prostu też uprawy tych stronników mamy bardzo lekarz mamy bardzo dużo warzyw na okres dużo owoców więc, jakby w naszym kraju faktycznie dieta roślinna, opierając się na lokalnych produktach może być najbardziej prowadzona tutaj dużymi, jakby takimi punktami zapalnymi, które mogą działać na niekorzyść co oczywiście produkty egzotyczne tak takie jak przez Warszawę awokado, które po prostu sprowadzane z drugiego końca świata no pozostawia oczywiście też większy ślad węglowy, bo trzeba po prostu przetransportować tak czy to czy to statkami samolotami czy drogą lądował zawsze po prostu tego dwutlenku węgla emituje się więcej dlatego ja bardzo zachęcam właśnie do starania się opierać na tych składnikach, które mamy w Polsce i ta dieta roślinna naprawdę w Polsce jest dietą proekologiczną i łatwą do prowadzenia, czyli 2zł zasady na początek po pierwsze nie jemy zwierząt po drugie, jemy lokalne, a teraz jak znaleźć dietę roślinną dla siebie, bo tych diet, które eliminują produkty zwierzęce jest mnóstwo każda ma jakieś swoje własne zasady jest dieta wegańska dieta wegetariańska jest dieta Flex Interia Ińska są też ludzie, którzy jedzą mniej mięsa, ale jedzą ryby, więc i jak tutaj znaleźć taką idealną furtkę dla siebie, po czym w ogóle poznać co jest dla nas, która z tych, więc sprawdzić na nowo dodany do tak naprawdę musimy lubić to co jemy, bo inaczej będziemy szukali cały czas czegoś co mam sobie te uzupełni, więc od, czego zacząć tak takie zmiany w życiu jak właśnie znaleźć dietę idealną dla siebie myślę pani mogła się tak jak pani mówi, że każdy naprawdę musi znaleźć to co nowi, bo ja jako dietetyczka uważam, że bycie na diecie jako na takim jadłospisie, który koja codziennie przestrzegam, ale o Millerze nie ma najmniejszego sensu, bo jedzenie nie ukrywajmy jest naszym, a część naszego życia, które jest ważne, która też specjalizuje nas mocno tak, ponieważ spędzamy czas przy stole rodzina czy pochodzimy ze znajomymi, więc to jest taki element, którego mi było osobiście szkoda stracić po prostu KE jako coś takiego ważnego przyjemnego dla mnie natomiast myślę, że to co jest kluczowe w poznawaniu diety roślinnej, ale tak naprawdę poświęcenie trochę czasu myślę, że to może być kilka tygodni na to, żeby trochę nauczyć się na nowo gotować, a ponieważ jesteśmy bardzo przyzwyczajeni do tego, że na naszym stole po prostu najprostszej postaci lądują wędliny na śniadanie tak, a na obecną do piersi kurczaka czy tak czy kolację po prostu też mamy też ma jakieś produkty odzwierzęce nabyły też takim produktem, które po prostu łatwo jest nam sięgnąć, więc ta nauka nowego gotowania, bo tak naprawdę to jest trochę właśnie nowego cofanie Finom zajmie natomiast kiedy jak w kręcimy się w to i poznamy smaki bo jakby no panuje nadal mit, że jedzenie roślinne to jest trochę trwa kamieniami ja absolutnie temu zaprzeczam mamy tak wielkie bogactwo roślin dostępna szczególnie właśnie tak jak mówiłem tutaj u nas w Polsce, że naprawdę dieta może być różnorodna może być bardzo smaczna pamiętajmy, że głównie dzięki produktom odzwierzęce tutaj mam na myśli mięso głównie smaku nadają przeprawa będzie w samych przypraw możemy używać po prostu w kuchni roślinnej jeśli szukamy coraz więcej jest też produktów, a które mają imitować mięso i to są produkty właśnie skierowane do osób, które też ze smakiem mięsa, które chcą mieć co jeść dla jego smak od walorów smakowych natomiast decydują się na to właśnie, żeby ograniczyć je i nie sięgać pomiędzy prawdziwe codziennie tylko zastępować np. ten z produktami, które powstają z bobu, a które emitują właśnie nam smak mięsa są odpowiednio przyprawione na i wtedy taki produkt oczywiście, że może być AM, jakby wysoko przetworzone i nie do końca dla nas zdrowe pamiętajmy też ono zastępuje mięso, które również jest finalnie, kiedy obsmażamy na panie tak albo obliczamy albo nie zmienimy usmażymy na klatę również przetworzone i również jest niekorzystne dla naszego zdrowia więc, więc nie oczekujmy też tego od producentów, żeby coś niezdrowego oni nagle zamieniali Super zdrową alternatywę, ponieważ tak to jest zwyczajnie trudne i innej ciężko zrobić natomiast na pewno takimi produktami można sobie pomagać w takim momencie, kiedy chcemy od tego miejsca odejść można popróbować jest na pewno ich jest bardzo dużo na rynku naprawdę w tym momencie w Polsce rynek się bardzo rozwija i myślę, że każdy może znaleźć dla siebie taki smak, który będzie odpowiadać na, ale moim zdaniem najważniejsze jest to, żeby też ten oczywiście, żeby ograniczać i od tego tak naprawdę zacząć zacząć małymi krokami jeśli ktoś chce od razu rzucić na głęboką wodę i przejść na weganizm, czyli to odrabianie całkowicie bez produktów odzwierzęcych to brawa i zachęcą kibicuje natomiast to faktycznie trudno po prostu dla wielu osób sama zaczynałam od diety wegetariańskiej na tej diecie wegetariańskiej łączy bardzo długi czas w tym momencie zdarza mi się w takich faktycznie sytuacjach ten właśnie związanych z przebywaniem w mojej rodziny czy może z wychodzeniem na miasto zjeść czasem jak produkty nabiałowe załóżmy, że na pizzę, kiedy nie ma już co jeść ale, ale faktycznie dzisiejszych czasach to już jest bardzo ułatwione jest coraz większy wybór dań roślinnych, więc tak naprawdę zależy od naszych chęci no ja bardzo zachęcam, żeby chęci rozbudzić, ponieważ to będzie dobry nie tylko dla planety, ale też dla nas, czyli dobrą sprawę nieważne jak naszą dietę nazwiemy ważne, żeby właśnie przestrzegać tych 2 zasad, których powiedziałyśmy jeśli mamy na sercu dobro już na sercu leży na dobro świata i środowiska to to po prostu jak najmniej mięsa jak najmniej produktów odzwierzęcych cała reszta to kreatywność wolność wyboru i fantazja zgadza się dokładnie myślę, że nie ma sensu się szufladkować dorożkarze w tym momencie faktycznie mamy porozbijane definicji mamy weganizm wegetarianizm PESCO wegetariańską z rybami ryby to też miejsca, które w tym momencie jest takim bardzo nagłośnione tematem dzięki produkcjom filmowym które, które weszły ostatnia i no tak jest to temat na pewno problematyczne, ponieważ stan naszych wód naszych mórz naszych oceanów niestety jest coraz gorsze możemy to my najbliżej mamy do Bałtyku, w którym faktycznie jest dość kiepsko, ponieważ właśnie przez to intensywne wyławianie przez intensywne połów po prostu oczyściliśmy morza wyczyściliśmy oceany do 30 jeszcze nie tak, ale czyścimy bardzo intensywnie i finalnie to środowisko tam jest teraz niekorzystne do życia Larry Emu no, więc umorzyliśmy po prostu kolejny bardzo bardzo dla nas istotne fragmenty ziemi nie tylko dla nas, ale też pamiętajmy o tych, a o tym zwierzęta, które po prostu tam żyją, więc mamy Invesco wegetarianizm z rybami mamy refleksji tary Janinę, czyli takie spożywanie produktów odzwierzęcych bycie refleksji wobec wzrostu, a Flexi takim elastyczne, czyli właśnie na co dzień nie jest, ale od czasu do czasu zjem, kiedy właśnie jest np. trudno odmówić albo kiedy spotykam się taką sytuacją, że nie mam co zjeść mogę zjeść tylko z produktami zwierzęcymi taka sytuacja nadal zdarzają chętniej też dużo dużo mniej niż kiedyś na numer dr Janice, czyli takie świadome ograniczanie spożycia tych produktów odzwierzęcych, ale nie całkowita, że kryteria niż my właśnie także raczej nie jemy mięsa tych produktów nabiałowych na co dzień natomiast ten Emu ten reduktor realizm to jest takie odżywianie, które zakładamy sobie np. że przez 3 dni w tygodniu niem produktów odzwierzęcych, a pozostałe jem więc, jakby tych możliwości mamy duża, ale tak naprawdę myślę, że każdy powinien robić to co czuje jeśli zależą one dobro planety jeśli zależy mu na swoim własnym samopoczuciu na tym, żeby po prostu ograniczyć gdzieś tam ryzyko zachorowania na chorobę cywilizacyjną myślę, że zaraz będziemy mówić to wtedy warto po prostu włączać ten więcej roślin do swojej diety zamiast produkt tylko produktów odzwierzęcych i z czasem stanie się to na pewno łatwiejsze no właśnie pociągniemy temat teraz zdrowia czy może raczej tego właśnie w jaki sposób na nasze zdrowie wpływa dieta oparta na mięsie i w jaki sposób wpływa dieta, w której tego miejsca mamy bardzo mało albo nie mamy wcale w diecie opartej na mięsie to też trzeba wypowiedzieć, zanim tutaj pójdą medyczne jakieś drogi, a rząd często jak podkomisji argumentem, ale moja babcia całe życie jadł mięso i przeżyła dożyła 100 lat okej tak Barca mogła stworzyć mięso tylko pytanie czy obcy jadła mięso przez 1 załóżmy, że posiłki na każde z tych 3 posiłków dla porządną porcję mięsa czy jadła bardzo przetworzonego mięsa tak w postaci wędliny wędzonki pewnie jadła myślę, że była naprawdę od święta czy jadła tak dużo czerwonego mięsa czy czy spożywała, jakby tak duże ilości ten mecz i tak mało emeryt generalnie, ale nawet jeśli jemy ich tak mało nadal dostarczano po prostu sobie z nimi też tych niekorzystnych związków, więc to myślenie o naszych przodkach jako osoba, która właśnie dożyły setki, ale były cały czas na diecie takie jak nasza jest bardzo błędne, ponieważ nasienie da się bardzo różni od tego na kiedy byli nasi dziadkowie czy nawet nasi rodzice oni przecież w czasach młodości nie mieli tak dużego dostępu do produktów odzwierzęcych nimi tak dużego dostępu do mięsa na dzisiejsze badania mówi nam o tym, że mięso czerwone tutaj badania międzynarodowej agencji badań nad rakiem oni przejrzeli bardzo wiele badań na temat wpływu czerwonego mięsa przetworzonego mięsa na rozwój nowotworów na wyniki są takie, że w tym momencie przetworzone mięso, czyli właśnie między opakowane, czyli wszystkie wędliny wędzonki czy miast przetworzone, czyli mięso smażone pieczone itd. że to mięso faktycznie jest rakotwórcze wpływa na raka jelita grubego na pewno inne nadal złego badane natomiast bowiem, że ona wzmaga właśnie wytwarzanie związków rakotwórczych w naszym organizmie w ogóle w nim wytwarzają związki rakotwórcze, więc my automatycznie zjadam to wszystko wynika właśnie z tego procesu przetwarzania mięsa, ponieważ w trakcie w trakcie przetwarzania go w trakcie ogrzewania wysokiej temperatury czy w trakcie np. wędzenia powstają związki rakotwórcze, które po prostu później w tym mieście są inne to wszystko przyjmujemy z wędlinami jest także tam użyły używane są, jakby do przedłużenia trwałości związki Azotowe, które też również ani później przechodzą taką drogę, że przekształcają się związki rakotwórcze finalnie co nam szkodzi, a tutaj to jest ciekawostka, że to miasto przetworzona jest postawione przez agencję badań nad rakiem mniej więcej również papierosami po prostu częste spożywanie tego mięsa no one ląduje jednak prawie codziennie na naszych talerzach tak w postaci po prostu kanapek z szynką, a pan bardzo korzystnie wpływa na nasze zdrowie poza tymi czynnikami rakotwórczymi takie mięso ma też bardzo dużo soli w sobie wiemy, że sól jest dla nas zdrowa generalnie powinniśmy ograniczać powinniśmy jeszcze więcej soli łyżeczka dziennie natomiast właśnie spożywając wędliny spożywając przetwory mięsne tarta sól jest już obecna chybiona jest dodatkową salą, które spożywane no i ona również działa na nas niekorzystnie dodatkowo mamy tam bardzo wiele nasyconych kwasów tłuszczowych czy też trans kwasów tłuszczowych, które szczyt wytwarzają w trakcie w trakcie obróbki, ale też są już samych produktach odzwierzęcych w Nakło wmawia, ale uczy właśnie w miejscach na znowu te produkty przyczyniają się do tego, że rozwija nam się rozwijał się choroby serca tak rozwijają się miażdżyca możemy mieć też zwiększamy ryzyko wystąpienia zawału czy Czech czy innych pan czy innych chorób sercowych, więc widzimy, jakby wiele jest naprawdę tych zagrożeń płynących ze ze spożycia nadmiernego spożycia tutaj też chciałbym powiedzieć, że nie chodzi o to, że każda porcja mięsa każdego mięsa jest dla nas fatalna nie tutaj chodzi o dawkę jak wiemy, że to dawka czyni trucizna, a więc chodzi o to, żeby po prostu ograniczać faktycznie spożycie tych produktów jeszcze rzadko opiera swoją dietę rośliny, a te produkty po prostu jeśli bardzo myśli trudno namiestnik zrezygnować mogą być dla nas dodatkiem w ten sposób właśnie będziemy troszczyć ja nasze zdrowie i zrobi Planete to co jest jeszcze niekorzystnego jeszcze i jakby oczywiście spożycie nadmierne produktów zawierających tłuszcz rozwijana antyczną odległość tak nadwagę czy takie choroby cywilizacyjne, z którymi się to my się teraz bardzo silnie możemy świecia my w Polsce przodujemy w nadwadze dzieci wśród dzieci no i te dzieci są też takim pokoleniem, które faktycznie to mięso ma już teraz na zawołanie każde, jakby zewsząd każdego końca świata gdzieś tam i tych produktów po prostu jest ich diecie bardzo duża, a tutaj mówiąc o dzieciach chciałabym zahaczyć o taki temat jak, że ja często bardzo pracuje dużo z dziećmi słyszę od rodziców, że moje dziecko nie chce jest twarze mają dziecko im ona chce jest czysto spółka jest zmiennikiem zbędną na i wtedy je i zadaje pytanie pierwsze podstawowe rodzicom, a co powiecie i najczęściej właśnie to jest odpowiedź lekarzem my nie lubimy wazie, więc finalnie kończymy właśnie w tych ziemniakach i na na mięsie i żeby zmienić nawyki swojego dziecka warto jest kupić po prostu na swoich nawykach pamiętać o tym, że dzieciaki naśladują, że to my jesteśmy w najbliższej osoby jesteśmy ich nauczycielami tak naprawdę tego odżywiania, ponieważ w szkole tego tematu jest bardzo mało, więc one obserwują po prostu co mają w domu, czyli tam, gdzie najczęściej po prostu wiedzą ważne jest wspólne jedzenie z dzieciakami ważna jest właśnie pokazywanie im, że to jest smaczne, że nie ma rozmów są tylko faktycznie nam również smakuję zachęcanie ich po prostu pozytywna i wtedy może uda nam jeszcze to pokolenie teraz troszkę uzdrowić, ale wracając do tematu korzyści płynące z diety roślinnej no to w drugą stronę odwracamy to tak, kiedy spożywamy tych związków rakotwórczych wtedy automatycznie obniża ryzyko zachowań za zachorowanie na raka tak samo jest w mieście cały tak samo z tymi chorobami serca tak samo jest również cukrzycą, ponieważ cukrzyca cukrzycy, jakby rozwoju cukrzycy przyczyniają się też właśnie, a spożywanie tych produktów wysoko tłuszczowych na tutaj po prostu mamy ograniczoną ilość rośliny nie mają niektóre rośliny jak orzechy nasiona mają w sobie dużo tłuszczu natomiast pozostałe nie, więc jestem też wiąże to że, dlaczego np. ryby kumulują w sobie bardzo duża bardzo duże zanieczyszczenie środowiska nawet takich naturalnych dioksyn, które po prostu występują w naszym środowisku zawsze występowałem, ale dlatego właśnie, że ryby mają w sobie najczęściej bardzo dużo tłuszczu są oczywiście też chude ryby my słyszymy cały czas powinniśmy jeść tłuste prawda, bo one mają najwięcej tak wiele nasyconych kwasów tłuszczowych tak jest to prawda natomiast, ale też przez to, że mają dużo tego tłuszczu po prostu kumulują w nim to związki, a dla nas niebezpieczne no rośliny tak jak np. glony którymi ryby się żywią i stąd tak naprawdę mają te kwasy domagać się już nie kumulują tak, bo nie mają, żeby sobie tak dużo tego tłuszczu i po prostu nie możemy jest zdecydowanie możemy być bezpieczniejsze tak pod kątem ich spożycia, dostarczając sobie tych samych korzystnych dla zdrowia kwasów omega dobrze rozumie tak zgadza się tak tych kwasów omega możemy też dostarczyć z siemienia lnianego chociażby swego czasu zrobiło się u nas LO zrobiłaś ona bardzo modna nasiona chia no tak naprawdę mamy tego Polski odpowiednik lan na 1 lat możemy spożywać w formie takiej Zielonej zmielonych przepraszam ziarenek to jest bardzo istotne, żeby go faktycznie mielić, a ponieważ ta grupka jego otoczka tego lnu do przyroda też broni, żeby jej nie jest jest dość twarda, więc kiedy mają zjemy nie mielone to po prostu bardzo możliwe jest to, że nasze, jakby nie zrobimy i dobrze poprzez żucia, a więc finalnie po prostu nic nam o nich, bo nie dostaniemy się do środka dlatego właśnie trzeba mielić przechowywać do 23 dni ciemnym pojemniku lodówce i posypywać sobie tym różne rzeczy to co jest istotne, żeby faktycznie jest tylko na surowo, czyli nie podgrzewamy po prostu ani nie możemy na oleju lnianym ani tych ani te zmielone nasiona lnu również podgrzewamy no i wtedy faktycznie dostarczamy sobie tych kwasów omega 3 osoby na diecie wegańskiej ja zachęcam do suplementacji, ponieważ mamy dość mały dostęp do planów u nas w Polsce, bo najlepiej jest oczywiście spodziewać w tej wersji takiej surowej w postaci sałatek tak nie sprasowanych ten Sojusz już płatów po prostu atak klonów no, dlatego że właśnie mamy słaby dostęp do Warty jest włączyć suplementację, ale jeszcze o korzyściach korzyści są takie nadal, że tak mamy mniejsze ryzyko zachorowania na nowotwory mniejsze ryzyko rozwoju miażdżycy zmniejsza ryzyko rozwoju innych chorób sercowo-naczyniowych my mamy mniejsze ryzyko oczywiście nadwagi otyłości i cukrzycę dieta roślinna jest Super dla osób, które walczą z nadwagą, który walczył z otyłością, ponieważ rośliny roślin można jest bardzo duża one dadzą nam się dość jeśli będziemy pamiętać o tym, żeby dołączyć tam białko, czyli rośliny strączkowe fasola ciecierzyca groch, bo teraz, na który mamy, na które się sezon właśnie znaczą NFI jego, komponując posiłek samych roślin, czyli połowę naszego talerza powinny zajmować warzywa świeża najlepiej 14 tego talerza powinny zajmować nam produkty białkowe, czyli te rośliny strączkowe i 14 produkty zbożowe Elle w ten sposób odżywiając się jeśli ktoś chce teraz na jakiś czas, zmieniając 14 talerza roślinnego tych Białek roślinnych NATO zwierzęca, a wtedy zadbane zdecydowanie do siebie wtedy też właśnie możemy zjeść tych produktów bardzo duża, bo one są po prostu niskokaloryczne oczywiście, że owoce są kaloryczne np. tak, ale to też mówić o tym, żeby owoce faktycznie nie jest na każdy posiłek, żeby wiedzieli co mniej więcej 2 posiłki z płacami poszukiwaczy z wami, a pan już jak kto lubi tak naprawdę, ale faktycznie, żeby tak po prostu ważne było w naszej diecie więcej niż owoców i no poza tym owoce zawierają w sobie dużo błonnika oni inaczej zupełnie reguluje nam, a to wchłanianie cukrów z owoców on wydłuża ten proces wchłaniania nie mamy wtedy po prostu takiego zarzutu dużego w związku, z czym nasz organizm po prostu łagodnie przyjmuje przetwarza to przez dłuższy czas i nie kumuluje nam się po prostu tak duża to związku w naszym organizmie, więc to jest nie roślina jest zdecydowanie polecana i w ten sposób są komponowane tak naprawdę dieta odchudzająca czy jakby diety i w tych jednostkach chorobowych, o których mówiłam, ponieważ stowarzyszenia czy agencja pracująca nad np. chorobami serca również mówią o tym, żeby opierać swoją dietę produkty roślinne tak samo tak samo wygląda dieta osób, które chcą stosować prewencję przeciwko nowotworom przeciwko rozwojowi tak to przeciwko cukrzycy również te wszystkie stowarzyszenia agencji mówił nam o tym, żeby nasza dieta opierała się oraz Chin to teraz jeszcze powiedzmy czy takie diety oparte głównie na roślinach są łatwe w właśnie w organizacji takiej logistyce, bo jest też masa osób, które skarżą się chociażby rozmaite grupach na coś mi, że przeszły na weganizm i natychmiast nabawił się anemii, że wyeliminował sobie mięso i nie wiem jest słabo, że mają niedobory ni tras czy faktycznie osoby będące na dietach roślinnych są narażone na takie ryzyko jak chociażby anemia to po pierwsze po drugie co ewentualnie możemy zrobić, żeby takiej anemii unikać czy to jest także zaczynamy zmieniać co jakoś radykalnie dietę to powinniśmy robić regularnie badania krwi czy jakiś inny sposób monitorować stan zdrowia czy też to też zależy od zwolnień indywidualnych predyspozycji i część osób będzie miała pewne problemy, a druga część osób bardzo płynnie taki pro roślinne i proekologiczne zmiany w diecie wprowadzić może zacznę od tego, że każda źle zbilansowana dieta może być dla nas niekorzystna, czyli jeśli będziemy jeść przez cały dzień brokuły to tak to będzie dla nas korzystne jeśli będziemy jeszcze przez całe mięso to tak to będzie dla nas niekorzystne i tak na dietach roślinnych faktycznie z jak podkreśla się o istotnej zwracania uwagi na produkty bogate w żelazo czy na produkty bogate badań wynika z tego, że faktycznie, kiedy robimy na własną rękę, kiedy niepodzielną DTEK np. w tak też możemy zrobić tak pamiętajmy o tym że, zmieniając dieta mamy specjalistów po prostu wokół siebie, którzy mogą nam w tym pomoc i może to być jego ja absolutnie nie zachęcam do tego, żeby rzecz jak w spisach i jako dietetyczka zupełnie tego nie promuje, ale warto jest jeśli chcemy się czujemy, że nie mamy wystarczającej wiedzę my sami chcemy to zrobić warto jest po prostu pójść do kogoś, kto wie dramat, kto pomoże pokaże nam po prostu jak komponować powinniśmy posiłki powie nam oto główne ważnych zasadach i wtedy automatycznie my po prostu mamy wiedzę wiemy czy mieć do kuchni na szczęście sklepu i wg jakich zasad po prostu nasza dieta komponować, a więc to jest taki pierwszy krok, który możemy zrobić z drugim krokiem jeśli nie chcemy wybierać decyzji do dietetyka nie znalezienie informacji w internet chce lub książkach, ale pisanych przez dietetyków, ponieważ DC Teresy w Polsce publikują też już w UE takie bardzo naprawdę potężna Kompania wiedzę na temat diety roślinnej i tam też możemy znaleźć naprawdę bardzo wiele wskazówek to co powiedział na początku, czyli to, że my nie jesteśmy przyzwyczajeni do kuchni roślinnej my trochę w naszej kuchni poszliśmy na łatwiznę, ponieważ dużo szybciej się przygotowuje wszystkie produkty też te wszystkie jak na dużo szybciej możemy też oczywiście jakoś wolno gotowana szynka się robić tak, ale jednak wrzucenie po prostu pierś kurczaka na patelnie jest gdzieś tam szybsza niż nic nie wiem zrobienie kotletów ze stronników, ale też pamiętajmy o tym, że nie tak kobieta musi wyglądać my musimy za każdym razem stać lepić naprawdę bardzo długo tych wszystkich kotletów i piec czy, ale coś tam jednak z nimi robić my możemy tu dietę wprowadzić w sposób bardzo proste możemy możemy jeść kasze możemy właśnie warzywa możemy do tych każdy dawać coś np. ze stronnikami i mamy już pełnowartościowe wtedy obiad, więc ta dieta może być trudna na początku, dlatego że po prostu nie jesteśmy przyzwyczajeni do takiego gotowania natomiast tak jak mówiłam myślę jak z moich doświadczeń wynika, że wystarczy kilka tygodni wystarczy miesiąc, jakby takiego zapoznawania się po prostu studia to zapoznawania się tymi produktami będą po prostu weszło w trafność tego nauczymy dowiemy się, czego chce, aby co powinniśmy stosować na jest kilka takich trików, które pomogą nam zdecydowanie uniknąć tego ryzyka niedoborów tak jak tutaj pani wspomniała problem z anemią my jesteśmy przyzwyczajeni do bardzo do dość dużego i brak źródła żelaza, czyli do mięsa tam nie do końca musimy się znaczna tak musimy się martwić o niedobory jeśli tego miejsca mają nasze dzieci duża to co powinna martwić co im w tym momencie jest wybijana gdzieś w świecie tam, gdzie wytyczne to są z kolei nadmiar żelaza, ponieważ ten nadmiar żelaza również działają na nasz organizm wpływają na rozwój nowotworów i one też u nas korzystne najmniej jedząc po prostu jest na każdy posiłek zaś en też tego żelaza po prostu dostarczamy zadłuża natomiast wiemy o tym, że żelazo z produktów roślinnych gorzej się wchłania, ale jest na to sposób żelazo będzie się wchłaniać lepiej, kiedy dane do produktów z żelazem, czyli np. do stronników coś z witaminą c posiłku, czyli np. dodamy sobie jakąś zieleninę, ale również na witaminę c czy np. do kotletów ze stronników damy sobie 15 pietruszki ona bardzo dużo witaminy ca czy damy sobie jakieś warzywa po prostu, które są w tym witaminę bogate wtedy witamina c przyspieszy nam wchłanianie żelaza, czyli np. na śniadanie możemy zjeść pastę z fasoli i położyć na to po brykać to bryka jest bardzo bogata witamina c ona nam zwiększyć przyswajanie tej tego żelaza, ale dzięki temu po prostu my dostarczymy go więcej drugim takim elementem, który jest istotny przy wchłanianiu żelaza jest nie spożywanie posiłków herbatę czy innych towarów kawę, ale też naparów ziołowych tutaj herbatę roi boss jest jak najbardziej łagodna, jakby w tym aspekcie, ale również trochę nam zaburza wchłanianie żelaza, ale dużo mniej niż cała reszta, więc jeśli ktoś nie może się powstrzymać od tego, żeby napić się jakość naparu do posiłku wtedy możemy sięgnąć roi boss natomiast bez reszty zresztą tych napojów powinniśmy przeprosił zrezygnować dlatego właśnie, że zawarte w techno oraz związki również tam zaburzają wchłanianie żelaza i to są 2 takie triki, które ja osobiście, zalecając pacjentom wyprowadziłam ich z tego stanu niedoboru żelaza tej ziemi bardzo proste nie jesteśmy na lekach oczywiście jeśli lekarz uważa, że powinniśmy zacząć suplementować żelazo wtedy jak najbardziej tak, ale to są rzeczy faktycznie, z którymi tutaj teraz przez tego, jakie badania warto robić więc, więc o tym powiem, a więc jeśli lekarz zaleca suplementację wtedy jak najbardziej tego słuchamy, ale te domowe sposoby, które po prostu możemy stosować na co dzień, bo wiadomo suplementacja będą mecze powinniśmy skończyć wtedy po prostu nie pijemy tych naparów do do posiłków z żelazem i dodajemy do każdego z tych posiłków witamina c w kolejnym takim ważnym właśnie składnikiem diety roślinnej, które jest ten znowu jesteśmy przyzwyczajeni do nabiału to po prostu spożywania dużych ilości nabiału w związku z tym spożywania dużych ilości wapnia na diecie roślinnej tego wapnia faktycznie jest mniej roślinach, a on głównie znajduje się w warzywach kapustnych, ale to co nam też dostarcza wapnia to są znowu rośliny strączkowe, czyli widzimy jak one ważne są elementem naszej diety żadnej dokonanej białko, ale dają nam żelaza pełnią też banki, więc spożywamy rośliny strączkowe ciecierzyca Soja bób soczewica jeszcze raz powtarzam, żebyśmy zapamiętali i z nich właśnie mamy 2 dni Ewa też jest duża w produktach, które są, które powstają ze roślin strączkowych jest konkretnie soi, czyli tofu w tym fachu np. a ponieważ tam do produkcji po prostu używa się związków wapnia no i w związku z tym MO więcej tego w tym produkcie, czyli bardzo zachęcam do jedzenia tofu zachęcam do jedzenia MPW tempa to są takie fermentu, ale sprasowane ziarna soi oraz smakują zupełnie inaczej niż tofu część osób mówi o tym, że to np. nie ma smaku ani w ogóle, bo nie lubią jest jest wiele przepisów naprawdę, gdzie z tego tofu jakby, gdzie możemy otoczyć się smakiem, dodając odpowiednie marynaty czy, wydając odpowiednią przyprawę i po prostu o to też przyrządzić na smaczny posiłek natomiast kolejnym kolejnym takim produktem, który warto sięgać to są ze Stepnicy mleka to są mleka roślinne mleka sojowe owsiane migdałowe orzech z orzechów laskowych, jakby ich jest wiele co najbardziej zbliżone do mleka krowiego to jest mleko to jest mleko sojowe i to mleko sojowe czy każde inne to co jest najważniejsze przy wyborze, kiedy stajemy przy półce już wybieramy mleko to, żeby ono było właśnie w tym właśnie ze wzbogacone wtedy, kiedy po prostu pijemy szklankę mleka przyswajamy był dostarczany do swego organizmu taką samą dawkę wapnia jak to ma miejsce przy mleku tym krokiem prawdziwe, więc mamy takie my mamy zagrożenia oczywiście płynące z diety roślinnej tak jak w każdej innej dietę to chciałbym podkreślić, że każda źle zbilansowana dieta może być dla nas niekorzystna, ale generalnie diety roślinne nie powodują jakiegoś ogromnego ryzyka niedoborów, czyli tego, o czym właśnie powiedział na początku to nie jest także jak wybieramy dietę roślinną z automatu jesteśmy skazani na niedobory jesteśmy skazani na niedobory wtedy, kiedy wybieramy źle dietę źle zbilansowane dokładnie tak jak pani mówi pani mogła uznać źle zbilansowana dieta każda jest dla nas niekorzystna musimy po prostu pamiętać o kilku zasadach w tym może nam pomocy setek, ale tak jak mówi do publikacji jest już też dość sporo takiej wiedzy powszechnie dostępnej w internecie, więc po prostu szukajmy tych informacji jak prowadzić dobrze zbilansowaną dietę roślinną i kierujmy się idźmy zatem o tym, czego nie dostarczymy sobie na diecie roślinnej jest witamina 12, a ona jest kluczowa dla naszego układu nerwowego i powinniśmy bardzo dbać o jej regularne prezentowanie, ponieważ ona powstaje w żołądkach przeżuwacze ale, żeby ona puste czyli jakby dostarczamy ją ze spożyciem zwierząt natomiast, żeby ona powstawała tam potrzebuje kobaltu akowiec był pobierany wcześniej zgody zwierzęta zjadały go z paszą prawda i wtedy mogły produkować witaminę, a 12 natomiast w dzisiejszym świecie, kiedy byłaby mamy już dość mocno wyjałowiona tego kobaltu po prostu glebach jest bardzo mała w związku z tym tutaj ciekawostka zwierzęta również prezentują witaminowe 12, czyli to nie jest także w tym momencie przychodząc na dietę roślinną musimy sztucznie dostarczać sobie jak w tym składników i musimy dostarczyć sobie 12 natomiast miejmy świadomość tego, że 1 zwierzęta również poniekąd sztucznie dostarczamy sobie tej samej witaminy, a więc, więc tak witaminowe 12 jest takim jest witaminą która, które nie dostarczymy żywność roślinną, która powinna być przez nas implementowana i dzieci i u dorosłych by na każdym etapie życia powinniśmy tu 12 suplement chować, przechodząc dietę ogólnej na tę dietę roślinną mamy pewne zapasy witaminy 12 natomiast jak one to, że kwestia bardzo indywidualna na ile one nam wystarczą nam po prostu nie warto tych zapasów wyczerpywać więcej tylko podejmujemy się takiego wezwania podejmujemy taką decyzję, że przychodzimy tu jest rośliną od razu włączajmy to witamina c 12 na teraz czy trzeba się badać na diecie roślinnej i bolesnemu jak na każdej innych powinniśmy kontrolować swój stan zdrowia po prostu powinniśmy robić takie badania krwi podstawowe co pół roku no i te niedobory, o których mówiłem, czyli np. niedobory właśnie 12 czy niedobory żelaza wychodzą nam wprost morfologii, czyli my musimy robić się pełnego jakiegoś panelu specjalnie dla osób na diecie roślinnej robimy te same badania które, które powinniśmy robić wcześniej, czyli właśnie sprawdzać morfologię raz na jakiś czas bardzo jest też sprawdzić poziom witaminy tak jak wiemy, ale to już populacyjne również tak wiemy, że też witaminy te powinniśmy suplementować, a i tak naprawdę bez względu trochę na to czy jestem czasem jesienno-zimowej to jest czas letni, bo nie ukrywajmy niezbędna w tym czasie letnim całych dni na słońcu też siedzimy w domach siedzimy w biurach tego słońca mniej do nas dociera, więc warto jest rozważyć suplementację witaminą ta przez cały rok, ale to jest też suplementacja, która zalecana dla całej populacji nie tylko dla tych osób, które są na diecie roślinnej, więc w diecie roślinnej czy na diecie ogólnej robimy wypadania co pół roku przede wszystkim morfologia, żebyśmy po prostu zobaczyli tam właśnie nie ma niedoboru żelaza czy niema czy niema niedoborów 12 to wszystko nam stamtąd miecza i przede wszystkim Drodzy Państwo nie boimy się, bo jak słychać nie ma czego bać wszystko jest pod kontrolą i przy odpowiednim podejściu żadne ryzyko żadne choroby czy niedobory na mnie grożą dziękuję serdecznie ją Rutkowska dietetyczka projekt Polska była dzisiaj ze mną studio dziękuję bardzo, do usłyszenia Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: WKRĘĆ SIĘ W EKO

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz radio TOK+Muzyka bez reklam - teraz 60% taniej w promocji Black Friday!

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA