REKLAMA

Branża gastronomiczna w obliczu IV fali

Poranek Radia TOK FM - Weekend
Data emisji:
2021-07-03 08:40
Prowadzący:
Czas trwania:
14:41 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
poranek Radia TOK FM Ujka eksperci ostrzegają przed prawdopodobną czwartą falą pandemii w Polsce niebezpieczną z powodu bardziej zaraźliwego wariantu Delta oraz niedostatecznego poziomu zaszczepienia minister Adam Niedzielski ostrzega, że czwarta fala może zacząć zbierać już w połowie sierpnia wiceminister rozwoju pracy i technologii Olga Semeniuk w Polskim radiu powiedział, że rząd będzie się starał, aby obostrzenia miały jak najmniejszą skalę jednocześnie nie Rozwiń » wykluczała żadnego scenariusza jest z nami pan Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej dzień dobre dzień dobry państwu dziękuję pani redaktor chciałbym zapytać czy rząd rozmawia z branżą gastronomiczną na temat przetrwania prawdopodobnej czwartej fali mieliśmy różnego rodzaju telekonferencję z przedstawicielami rządu przedstawicielami ministrami natomiast operacyjny o otwarciu branży gastronomicznej od maja na ten dialog jest taki zawieszony, czyli poza informacjami, jakie mamy z mediów poza petycjami, które piszemy do ministerstwa i tego dialogu na chwilę obecną niestety nie ma chyba niedobrze co no bardzo niedobrze, dlatego że znowu urząd straszy społeczeństwo przed zamykaniem branży z powodu czwartej fali ja chciałbym przypomnieć trzecia falę branża gastronomiczna była nieczynna przez prawie 9 miesięcy co z powodu tym co można przez to można wnioskować, że nie miała wpływu ani na wzrost ani na spadek zachorowań branża gastronomiczna działała dlatego nie wyobrażam sobie, żebyśmy zamykali lokale wewnątrz np. dla zaszczepionych mamy ponad 10 000 000 obywateli zaszczepionych 2 szczepionkami gastronomia na wolnym powietrzu powinna normalnie funkcjonować proszę tylko mnie nie mogę tak pozostawić tej wypowiedzi niestety bez żadnego komentarza pan powiedział, że to nie miało mieć mogło mieć żadnego wpływu no wiele badań wskazywało, że właśnie m.in. restauracje w związku z tym, że siłą rzeczy nie ma się założonych maseczek, że to bardzo były niebezpieczne jednak przestrzenie i możliwa była transmisja nie mówi o tym, że trzeba było zamykać całkiem restauracji, ale też nie można powiedzieć, że ograniczenie działalności, że było bez podstawne pani redaktor ograniczanie działalności tak powinno być może i powinno mieć miejsce natomiast twarde lockdowny mamy kazuistyka z różnych krajów Unii Europejskiej nie tylko gdzie nie było twardych lockdownów, a wyniki te tragiczne wyniki u koronawirusa były podobne natomiast zabijanie gospodarki momencie, kiedy cały czas mówimy nie tylko my, ale mówi też główny inspektor sanitarny Ministerstwo Zdrowia i właśnie Pani Minister Semeniuk, że mamy procedury higieniczne, że mamy procedury jak zachować w restauracjach i dezynfekcja maseczka dystans to wszystko mamy co ma też cały świat, więc myślę, że zamykanie na twardo branż nie tylko gastronomicznej, ale hotelarskiej eventowej konferencyjnej bankietów i wesel spowodowało, że teraz społeczeństwo przestraszone gastronomia jest na kolanach nie może się dźwignąć się psy tej bardzo długiej przerwy zmieniają się też zachowania konsumentów gości dziś nawet boją wyjeżdżać na imprezy rodzinne na wesela ta branża bardzo cierpi, ponieważ ilościową imprezy miastem zmniejszyły się nawet 4050% po prostu ludzie się boją spotykać, więc zrobiliśmy bardzo dużo złego bez merytorycznego uzasadnienia merytorycznego uzasadnienia decyzji ograniczającej wolność działalności gospodarczej chciałbym myślę, że mniej czy pan mówi, że covidu nie ma co bać, bo takie coś przybija mam wrażenie pana wypowiedzi covidu czy się bać nie ma myślę, że bardzo wielu naszych rodaków przechorowało covid też przechorowała covid mamy szczepionki i mamy komunikaty, że w połowie sierpnia o paru miesiącach mamy znowu zamykać gospodarkę będą obostrzenia znowu nie wiemy, jakie będą obostrzenia dzisiaj mamy 3lipca, czyli co dowiemy się 4 tygodnie w połowie wakacji, że nie wiem gastronomia będzie zamknięta wewnątrz albo będą działały ogródki co nie wiem co 0304. stolik myślę, że mają już za sobą 1,5 roku funkcjonowania w pandemii światowej musimy podejmować bardziej świadome decyzje jak działamy co robimy nie możemy znowu zamykać gospodarki o panu Niewiem czy będziemy umierać na covid czy będziemy grać z głodu pani redaktor pan mówi o tym, że wiele osób na covid covid przechorowało wiele też zmarł ponad 75 000 osób oficjalnych przypadków w Polsce, ale nie będziemy teraz dyskutować na temat epidemiologicznych wirusa logicznego właśnie przede wszystkim pytam pana z perspektywy przedstawiciela branży muszę przyznać, że mnie to martwi, że rząd nie rozmawia z państwem jak rozegrać sprawę właśnie czwartej fali, bo sytuacja rzeczywiście jest inna biorąc pod uwagę chociażby to, że mamy no wciąż za mało, ale jednak już sporą grupę osób zaszczepionych, jakby pan widział takie obostrzenia, które będą jest z 1 strony ograniczały rozprzestrzeniania się wirusa z drugiej pozwolą państwo funkcjonować, gdyby dzisiaj były te rozmowy z rządem np. dajmy na to, że w poniedziałek zadzwonią z ministerstwa powiedzą, że trzeba się spotkać to pan jak to widział potrzeby, zanim odpowiem na to pytanie my łączymy siły z wszystkimi organizacjami branży gastronomicznej z dużymi organizacjami, które skupiają właśnie właścicieli lokali gastronomicznych i pracowników, dlaczego dlatego, żeby mówić 1 silnym spójnym głosem czy powinniśmy zrobić więc, gdybym był zapytany i będzie taki merytoryczny dialog z przedstawicielami rządu nie tylko wypowiedzi ministrów i czasami parę pytań, które mamy szansę rzucić się już w czasie konferencji online przede wszystkim nie powinniśmy zamykać lokali dla zaszczepionych mówię wnętrza lokalu, czyli Gastro miasta Jona Arne powinna funkcjonować dla zaszczepionych natomiast ci co mają ogródki gastronomiczne restauracyjna na świeżym powietrzu powinni przyjmować wszystkich gości mamy znana już np. za wpuszczanie na podstawie certyfikatów pełnego zaszczepienia no właściciel lokalu powinien mocy czy osoba, która przyjmuje gości lokalu front będzie na naszej restauracji czy kierownik powinien móc mieć możliwość ewentualnego de legitymizowania się odebrania oświadczenia, że osoba jest zaszczepiona może przydać w środku lokalu ma tego, że NATO nas trochę rozpieszczał była dobra pogoda teraz znowu wchodzimy teściową korę i lipcu i nie możemy znowu wracać do tego samego bez informacji bez faktów, jakie miały miejsce i analizy tych faktów, jeżeli chodzi o radzeniu sobie z pandemią przy trzeciej fali powinniśmy drugim punkcie powinniśmy wymagać przestrzegania procedur procedur higienicznych wewnątrz lokali i w stosunku do pracowników branży gastronomicznej, ale też stosunku do gości, żeby te procedury rzeczywiście były przestrzegane to jest drugi punkt, a w zasadzie trzeci punkt czyli, podsumowując zaszczepieni powinni się i swobodnie poruszać po po wszystkich branżach nie tylko branży gastronomicznej powinniśmy na wolnym powietrzu normalnie prowadzić działalność gastronomiczną i powinniśmy przestrzegać procedur higienicznych i my też komunikujemy ten fakt cały czas głównym inspektorem sanitarnym Ministerstwem Zdrowia mamy te procedury nic innego nie jesteśmy w stanie wymyśleć coś wspólnie wymyślimy przedstawiciela Ministerstwa Zdrowia czy licu no to dopiszemy do tych procedur twarde lockdowny nie mają prawa zaistnieć przy czwartej fali, ponieważ gastronomia się już tej sytuacji niepodzielnie proszę powiedzieć czy państwo jako branża mają oczekiwania wobec państwa np. dodatkowego wsparcia umorzenia części długów jak wygląda na walnym zgromadzeniu Izby gospodarczej ze strony polskiej, który miał miejsce 29czerwca poradni temu prezentowałem na cele strategiczne rozwoju branży gastronomicznej w Polsce i ten cel strategiczny pierwszy, który prezentowaliśmy to jest pobudzenie ekonomiczne naszej branży mamy można powiedzieć 5 postulatów, które są bardzo ważne muszą być realizowane pierwszy postulat musimy obniżyć stawkę podatku VAT na wszystkie usługi gastronomiczne nie możemy porównywać usług gastronomicznych do tego co się dzieje w procesie zakupu produktów lub w sklepie detalicznym, więc 8%owa stawka VAT-u na wszystkie usługi gastronomiczne cały czas się mówi o naszej branży jesteśmy taką szarą strefą, więc w dobie automatyzacji poboru stawek ZUS to nasz drugi postulat powinniśmy obniżyć taki ZUS-u, ale z drugiej strony branża powinna przedstawić program zatrudnienia na umowę o pracę pracowników branży gastronomicznej, ale to wszystko musi być policzalne dzisiaj drakońskie stawki ZUS-u nie pozwalają na zatrudnienie pracowników właśnie na umowę o pracę stosuje się samozatrudnienie stosujemy umowy zlecenie i wiele innych form kolejny temat zamiast proponować bony gastronomiczne i kolejne dziwne regulacje wystarczy zwiększyć budżet reprezentacyjny w firmach do np. 3% obrotu przychodów netto firm jeśli mamy 25%, więc jeżeli firmy będą mogły wydawać pieniądze na usługi gastronomiczne i cały ten koszt będzie mógł być odliczone w 100% od podatku dochodowego automatycznie budzimy ekonomicznie branżę, która nie powróciła długo nie powróci do poziomu obrotów zysków sprzed pandemii, ponieważ mamy bardzo ograniczony ruch turystyczny walczymy również czy uczestnikami pozwu zbiorowego stanowi trzeci skarbowi państwa odszkodowania uważamy, że nie powinna być tak przeprowadzona restrykcjach obostrzenia w formie rozporządzeń, a raczej w formie ustawowej i choruję ogłoszenia klęski żywiołowej wtedy branża dostała odszkodowania to nie wydarzyło dlatego od zbiorowego strony polskiej między partiami przekazywane do kancelarii Jacek k była i wspólnicy i ostatnie wymagana będzie złożenie tego pozwu myślę, że komplet dokumentów trafi ich do 10lipca jest tylko bardzo duży dokumentu już kilkaset podmiotów przystąpiło do pozwu na razie mamy złożonych 120 wniosków i następne teraz tydzień po tygodniu będą składane myślę, że dziesiąty 15lipiec pozew będzie już złożony w sądzie i kolejny temat myślę bardzo ważny to wsparcie przedstawicieli rządu, jeżeli chodził o szkolenia w branży gastronomicznej bardzo dużo osób odeszło z branży i taki program szkoleń edukacyjnych z praktyki kelnerów barmanów kucharzy jest potrzebne integracja branży gastronomicznej myślę spowoduje, że będziemy mogli kupować tanie nie tylko produkty usługi do naszej działalności, ale być może będziemy mogli negocjować formę grup zakupowych negocjować niższe stawki ubezpieczeń naszego biznesu ubezpieczenia majątkowego naszych biznesów no niestety jeden z przedstawicieli ostatnio powiedział do nas list w Gazpromie Polska płonie tak co waszym lokale się palą, bo są ubezpieczone i trzeba podnieść stawki stawki ubezpieczeń majątkowych następne też nie mogę zgodzić natomiast musimy integrować branży jest można powiedzieć cel strategiczny nadrzędne, czyli jest, o czym rozmawiać Szanowny rządzie wartość myślę oderwać wakacje do branż narażonych na czwartą falę, a nie przez pierwszy sprawę co się wydarzyło w zeszłym roku dziękuję serdecznie Jacek Czauderna prezes Izby gospodarczej gastronomii polskiej z pogodnego weekendu panie prezesie ósma 56 za chwilę będą informacje o godzinie dziewiątej trwa już najprawdopodobniej 25 minut zarząd Platformy o godzinie dziesiątej ma się zebrać rada krajowa Platformy przypomnę po godzinie dziesiątej program specjalny dotyczący wydarzeń zmianach prawdopodobnie władze w Platformie zaprasza Dominika Wielowieyska, które zaprosi też państwa już za chwilę tradycyjnie po dziewiątej na wybory w toku Tomasz Kopka był wydawcą programu realizował Szymon Kuliś Karolina Głowacka dziękuję państwu do usłyszenia po siódmej Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: PORANEK RADIA TOK FM - WEEKEND

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Podcasty TOK FM oraz internetowe radio TOK+Muzyka teraz 40% taniej. Wybierz pakiet Standardowy i słuchaj gdziekolwiek jesteś

KUP TERAZ

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA