REKLAMA

Zielono złoto na talerzu. Bób! Jak najlepiej przygotować bób? Szczegóły w rozmowie z Pauliną Nawrocką

Niedzielny obiad
Data emisji:
2021-07-11 12:20
Audycja:
Prowadzący:
Czas trwania:
15:21 min.
Udostępnij:

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
1222 teraz porozmawiamy o królu o zielonym złocie o niezwykłej roślinie, która wzbudza miłość zachwyt, ale również wiem to z osobistych doświadczeń nawet nienawiść będziemy rozmawiać o Bobie naszą przewodniczką po bombowych potrawach będzie Paulina Nawrocka dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy zjedzeniem dzień dobry Paulina dzień dobry dzień dobry bardzo miło 3 ty jesteś poddaną króla Boba czy tak z dystansu jednak na niego patrzysz nie jest jego Rozwiń » bardzo bardzo wielką miłośniczką i bardzo składa mu hołd pokłon i kiedy tylko ma możliwość to po prostu spożywa, ale tak całe woreczki pół kilo od razu do 1 mi się na spółki to za mało na czteroosobową rodzinę również, bo kochamy wszyscy, więc raczej się nie rozdrabniamy kilo od razu i odkąd pamiętam, bo kocham w ogóle od małego i to jeszcze takiego pola oddzielił się ze stronników bób ojciec wszystkich stronników dobrze pomysły na bób na konkrety ja się dowiedziałem dopiero w tym roku, że bób można również smażyć ani gotować to pewnie wiedziała już wcześniej zdarzyło się, ale można go piec można go przerobić na pasty jest w ogóle osobiście uważam, że Bóg jest szalenie plastycznym można naprawdę poddawać obróbce na bardzo wiele różnych sposobów i traktować tak samo jak np. soczewicę, która w, której uniwersalności nikt nie poddaje wątpliwość, bo też taki jest może jest źródłem tak naprawdę łatwo przyswajalnego takiego roślinnego białka no już starożytni to wiedzieli, że wyniki PUP naprawdę może karmić narody widziało siebie na stronie cały zestaw pomysłów na budę to może powiedzmy nie, których uczy siebie zobaczyłam, że istnieje coś takiego jak Bobby czka co są w ubytkach, bo brzydka akurat nas także jutro powstała w wyniku burzy mózgów właśnie ludzi w internecie, bo były propozycje by to była nazwa boginią, kiedy np. aluzji do włoskich niekiedy to są po prostu kluski z bobu robione trochę podobnie jak pobyt kopytka i jedno podobnie można traktować można pod jakimś sosem można je podać po prostu solo jako dni albo jako dodatek dodania do tego celu najlepiej nadaje się taki boom, który nam został, choć wiem, że fani, bo mogą się teraz ruszyć jak w ogóle, bo nigdy nie zostaje, ale gotuje się go dużo no to zazwyczaj można go przerobić właśnie np. takie kluseczki albo na burgery, bo to też jest dość wdzięczne pomysł na bób, ale to wszystko np. w moim przypadku dopiero wtedy, kiedy już nasyca się tym Bobem w wydaniu najprostsze, czyli gotowanym po prostu i tutaj też różne są szkoły, bo niektórzy uważają, że Bobowi jedynie soli potrzeba trochę wody soli i taki jest najwspanialszy wiele osób nie wyobraża sobie jednak, bo bez dodatku czosnku kopru masła ja jestem właśnie w tej drużynie zawsze gotuje ten, bo Pesy koprem ciastka potem konserwuje masło bardzo popularna jest też taka wersja obok gotowe dania, a potem po marzenia właśnie na patelnię z masłem stosunkiem i dopiero zaczynającego bobu w takim wydaniu prawie, że są te to potem jest gotowa kombinować i używać go jako po prostu element składowy innych potraw co najpierw musisz po prostu załadować tyle pogardy czy statek dane senator Kieres uspokaja pierwszy głód powiedz mi to jest klasyczne pytanie ze skórką czy bez zależy, kiedy zaś do czego tak do jedzenia to ze skórką lub w ogóle samą czynność jedzenia upalnie zeszliśmy już co nasz Polski pistacje oczywiście nie są polskie, bo cały bliski wschód, bo znają bardzo wiele innych krajów, ale ten sposób jedzenia właśnie bez zbędnych dodatków po prostu uzyskiwania bardzo się kojarzy z dzieciństwem latem taka wakacyjna przekąska zabierana czasem woreczki na podwórko łapanie tych skórek, ale jak np. do sałatki czy do risotto czy do makaronu noc wtedy już obawia i odbiera jak możesz powiedzieć jeszcze wracając dobytek, bo tego nie powiedziałyśmy myślę, że część słuchaczy słuchaczek teraz jest zirytowana, ponieważ już myślą, że może być zrobili na obiad, bo łydka robi w jaki sposób w zasadzie trzeba mieć bób tak naprawdę i ugotowany wysadzony, bo jakieś ciepłe to będzie się strasznie za no i następnie trzeba do nich dodać mąki Night niestety ciężko o dokładne proporcje, bo to tylko naciągnięcie mówił o nie mów najgorzej ile masa weźmie ich masa zabierze jak mawia moja babcia no myślę, że na półki, bo za 3 czubate łyżki mąki pszennej, toteż trochę zależy od tego jak bardzo ten jest czysty im on jest starszy, tym bardziej tak zrobiło się zachowuje trochę jak ziemniaki najlepiej jest z nami specjalistami od określenia zależy to zobaczyć jak wam wyjdzie tak, żeby było dobrze musi mieć konkrety Paulina duża sztuka improwizacji jest jednak na myśl, że póki można 3 łyżki mąki czy BATE do tego jak jest na pół łyżeczki soli jedno jajko, jeżeli się będą bardzo lepić to sypie się jeszcze te 2 łyżki mąki potem można już formować na połączonej Pater patelni na połączonej z dzielnicy właśnie takie po prostu kopytka mogą być w kształcie rombów mogą być w kształcie właśnie wnioski takie bardziej owalne no co tam komu, którzy gra i potem klasycznie na chwilę do wrzątku tak wyjmujemy i analizowane wciąż brak można potem oczywiście podsmażyć można je fantastycznym dodatkiem jest np. takie lekko palone masło z czosnkiem parmezanem i bazylią to jest w ogóle kroku królestwo naprawdę świetnie pasuje do takich Klusek COVEC plus czy BOŚ jest państwo, którzy np. teraz przemieszczają samochodem nie mogą zjeść, a przez Paulinę ślinka państwo czekają przecież jestem z państwem ja tkwię w studio też nic nie wiem jeszcze przez parę godzin wszystko przez Paulinę będziemy teraz czekać na ten obiad bombowy tak dobrze opowiada, a jest jeszcze wersja też na bób poezję skuteczne znalazła musi być jesteśmy już nasycenie tym pierwszym bombowym ten pierwszy bombowy głód jest nasycony to już jesteśmy o tej porze sezon, że pewnie się to wydarzyło można kombinować bób azjatycką widzę, że tutaj mamy i masło orzechowe limonka i SOS sojowy proszę po wsze, a co byłam akurat moja taka wariacja trochę na temat rozwoju wielkiej fascynacji kuchniami azjatyckimi, ale to jest takie dosyć zestaw dodatków nieprzesadnie zaskakujące jeśli ktoś bawi w te klimaty właśnie masło orzechowe to jest trochę limonki też czosnek i dodaje taki miks też pełen umami, bo SOS sojowy tam do tego dochodzi i minusy takie, żeby trzeba obierać w tym wydaniu to jest trochę też taki zestaw dodatków, którzy będzie dobrze grał z fasolką szparagową i z wieloma innymi warzywami na przeszkodzie nie starczyć na przeszkodzie by pasował i dobowo można Izbą zrobić full, czyli taką tradycyjną egipską pastę, która nie przypomina humus to jest też potrafi w tamtym rejonie bardzo popularna no tak mówią, bo pod podobnie jak rynek trunków dobrze też nadaje jakiś taki gulaszu w stylu indyjskich Realu, bo też tak rozpada przy długim gotowaniu bardzo ciekawą rzeczą, którą robiłam też chyba 2 lata temu mając dostęp do bobu zupełnie innej postaci niż go widujemy w sklepach dużych miastach, którzy po prostu do obu stron kach z pola oddziel dusza piekła całe strąki soli w piekarniku też bardzo ciekawy pomysł i zupełnie inne Bobowa oblicze co ciekawe nawet nie wiem jak wygląda obu stron kach tak jesteśmy trochę oddzieleni już od tego jedyny ból, jaki znam od woreczka właśnie po porcjowane gruby tak jakby trochę większa fasolka z grubsza fasolka w każdym takim Strąk zielonym są tak 3 czasami 4 ziarna, które potem mamy w woreczkach i bez właśnie z dzieciństwa jedna z moich wspomnień jest uzyskanie, bo czas był już znak, że zaczęło się lato zaczęły się wakacje dzieci przenosi w koszu całe takie Marysia tych bombowych stronników i właśnie była zabawa wyłuskanie zresztą ten but pieczone w całych stron kach w ogóle traktowanie tych kroków wobec nie był taki jakiś mój pomysł tylko inspiracja bardzo bardzo dawnymi przepisami BOŚ Wojciech ów Wojciecha wygląd czy autora kucharza doskonałego takiej jednej z kultowych książek kulinarnych osiemnastego wieku był przepis właśnie na takie całe strąki Bobo, które były lansowane, a potem jeszcze duszone w sosie z masłem i rzutkami myślę, że też mogło być ciekawie ale bo generalnie przed laty to raczej, bo kuchnia biedoty to był zagęszczać topole, gdy zup do kapuśniaku do żuru po prostu dodawał wartości kalorycznej białka raczej nigdy nie traktował jako wysublimowane warzywa, a powiedz czy masz w swoim otoczeniu osoby, które Bóg po prostu Bobem no to przykro powiedzieć na antenie, ale powiem pogardzają, bo ja mam w swoim bliskim otoczeniu w rodzinie właśnie osoby, które ogólnie cierpi nawet sam zapach gotowanego bobu wywołuje przewracanie oczami ja jakoś negocjuje staram się tłumaczyć wyjaśniać wraca średnio i to wychodzi czy też ma takie doświadczenia tak znam takie osoby, choć nie moim absolutnie najbliższym otoczeniu, ale znam osoby, które zabawy nie przepadają nie rozumieją, o co tyle krzyku nie wiadomo tak naprawdę czyta grę wchodzi z powodu hitach czy to nie będzie spowodowana pocztą zapachem czy jakoś tam złym skojarzeniem bardzo często to nasza niechęć do jakiegoś jedzenia ma podłoże w jakiś złych wspomnieniach czy złych skojarzeniach z no ale Bóg tak naprawdę miał swych hejterów i co nawet wielkie hejterów, ponieważ jak wyczytałam u Normana Daviesa w książce Europa Pitagoras, bo nie znosił bardzo źle o nim wypowiadał a bo w starożytnej Grecji w starożytności bardzo popularnej ogólnie stanowią niewielką podstawę diety mówił ten nasz tego raz, że jedzenie bobu było zbrodnią w ogóle porównywalną do uwaga drastyczne jadalnia głów swoich rodziców w no i to miało oczywiście swoje podłoże tym, że Bóg przez starożytnych był traktowany trochę jako takie niepokojące warzywo, które łączyło dość, że taką ziemię i piekło, bo on wyrastał spod ziemi te strąki tak szły do góry tak jak wyłączył ten świat podziemny z tym naszym najemcą ciekawostka jeszcze starożytna średniowieczna, bo był uważany za obsceniczny przez wielu co powiesz tak to one muszą badać stronę wygląda, bo ich nie my co miało związek po pierwsze, tenże właśnie ten stanowił tam tak tłumaczono, że to drabina dla dusz spod ziemi, ale po drugie, że jak się bób zostawią w słoju i np. zaczną wypuszczać pędy jak fasola jak to jakby Strączek te pędy są takie poplątane skręcone należy właśnie tę plątaninę pędów w przejmował obsceniczne formę wg ówczesnych także w Hollywood ma w języku nawet naszym nie przez niedobre konotacje jest też hasło zadać komuś bobu generalnie no dać komuś popalić co prawda talerza to faktycznie kontrowersyjne jest ten był i mamy piękne odniesienia historyczne wszystko dzięki Paulinie i oczywiście są państwo teraz szalenie głodni i to wszystko jest przez Pauliny to proszę sobie wyobrazić, że Pauliny Nawrockiej będzie więcej na antenie zjedzeniem właśnie powiedz proszę o twoim wakacyjnym programie to od kuchni, kiedy co jak, kiedy będzie można poznać TOK 360 od kuchni tak naprawdę już od jutra FR w całym programie TOK 363 w tym paśmie po osiemnastej przez cały zeszły tydzień można posłuchać Piotra Banasia i jego cyklu w podróży w kolejnym tygodniu ja od kuchni koło osiemnastej 20 kilka minut kuchni kulinariach o tym co no ciekawe w jedzeniu będą trochę kultowe przepisy z historią zaczniemy od deseru jutro i co deseru bardzo kultowego, czyli bez parowej ambitnie kwitnie, ale właśnie uważam, że to jest taki przepis, którego się ludzie boją zupełnie niepotrzebnie, a przy tym jest ciekawy, bo podobnie jak wiele przepisów, które uchodzą za jakiś klasycznej kultowe wiele krajów rości sobie pretensje do pochodzenia i mam nadzieję, że badania też dużo o klockach kluski, że to, że zdarzy, że w momentach zdecydowanie będzie trochę o pomysłach na kulinarne wyprawy zarówno te, które wymagają ruszenia się z domu i podróży gdzieś blisko albo daleko jak te, które można sobie zrealizować niedużym nakładem pracy własnej kuchni będzie o tym jak uratować świat od kuchni właśnie i o tym jakie mamy kulinarne trendy co się zmienia w tym gastronomicznym kulinarnym świecie mam nadzieję, że nie będą się państwo nudzić i trochę może uda żeńskiej słuchacz na pewno wszyscy będziemy słuchać zachęcamy bardzo bardzo bardzo wysyłamy wszystkich państwa również na budowę zakupy i do słuchania Paulina Nawrocka Olejniczak dziennikarka Radia TOK FM autorka strony podcastu zabawy zjedzeniem od poniedziałku jedzenie przeprasza zabawy jedzenia moja wina z TOK od kuchni po około 1820 dziękuje spokojnej niedzieli wojna Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: NIEDZIELNY OBIAD

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA