REKLAMA

Beza z owocami, czyli tort "Pavlova"

TOK360 "Od kuchni"
Data emisji:
2021-07-12 18:20
Czas trwania:
04:39 min.
Udostępnij:

Bliskie i dalekie podróże w poszukiwaniu smaków. Zaprasza Paulina Nawrocka.

AUTOMATYCZNA TRANSKRYPCJA PODCASTU

Transkrypcja podcastu
dobry wieczór dzień dobry ja nazywam się Paulina Nawrocka to nasze pierwsze spotkanie w ramach cyklu TOK 360 od kuchni w zeszłym tygodniu mogliście państwo słuchać o podróżach Unii o podróżach też będzie specyficznych, czyli wyprawach posmak tych bliskich tych dalekich tych, które naprawdę niewielkim nakładem pracy można realizować we własnej kuchni będą też kuchenne porady ciekawostki rozmowy z gośćmi opowieści gastronomicznych trendach będą wreszcie przepisy i na Rozwiń » dobry początek przy poniedziałku przepisy właśnie i to nie byle jakie bo takie historie na tzw. kuchenne klasyki zacznę może też trochę od końca, bo deseru jednego z najbardziej kultowych deserów świata, czyli monumentalnej bezy z owocami, jaką jest Pavlović tort kablowej tortu pawłowej, bo pod tymi wszystkimi nazwami można ten deser spotkać to po prostu wysoki blat bezowy przykryty czapką chmurką górką bitą śmietaną albo kremem śmietanowym i udekorowany świeżymi owocami od lat właściwie nie schodzi z podium ukochanych deserów świata uchodzi też za naprawdę elegancki no i podobnie jak wiele innych przepisów, które mają status kultowych jest przedmiotem sporu i takiego pochodzenia hummusu nie tylko o to zresztą kłócą się Izrael z Libanem ciężko ustalić, skąd właściwie są pierogi i czy chłodnik z buraczków jest bardziej Polski czy bardziej litewski taką pochodzenie kablowej albo tortu pawłowej kłócą się od lat Australia z nową Zelandią historia sięga lat dwudziestych, bo to właśnie 100 lat temu swoje tournée po antypodach miała słynna rosyjska primabalerina Anna Pawłowa i to właśnie w którymś z tych krajów miała być poczęstowano deserem inspirowanymi baletową spódniczką Nowozelandczycy utrzymują, że to był 1926 rok i UE ring ton Australijczycy mówią, że taka sytuacja miejsce 3 lata później było to w Perth antropologa wiek kulinariów jak zwykle trochę romantyczne historie udzielają romantyzmu, bo okazuje się, że po raz pierwszy hasło Pawłowa w stosunku do deseru użyto 1911 roku to było w stanach chodziło galaretkę sam torcik bezowy już 200 lat wcześniej jadano Habsburgów przepis bez ze śmietaną zresztą jako pani się Wiktor można znaleźć w austriackich książkach kucharskich dziewiętnastego wieku może zresztą kojarzą państwo z dzieciństwa Hiszpana to był właśnie blat bezowy z bitą śmietaną owocami niezależnie od tego jaki jest pochodzenie kablowej to tak Australia i nowej Zelandii jest deserem Narodowym jest pieszczotliwie nazywana PAF jest obowiązkowa podczas każdych świąt czy spotkań towarzyskich no taki nasz sernik czek Pawłowa jest zresztą uwielbiam nie tylko tam jest zupełnie niepotrzebnie moim zdaniem uchodzi za deser trudne skomplikowane zwykło się nawet mawiać, że nie tylko wygląda jak tańczącą baletnicę, ale jak primabalerina jest kapryśna tymczasem kluczem do sukcesu są po prostu dobre proporcje dla mnie te wielokrotnie sprawdzone to jest 50 g cukru normalnego granulowany cukru na jedno duże białko jaja taki rozmiar el zazwyczaj taki torcik bezowy o średnicy 20 kilku centymetrów robi się, więc 6 Białek i 300g cukru wystarczy chwilę ubijać białka z odrobiną soli potem, gdy już będą białe stopniowo dodawać do nich cukier aż całość będzie ubita sztywna i błyszcząca potem już tylko suszenie w piekarniku miłośnicy śnieżnobiałe bez suszą długo nawet 5 godzin niskiej temperaturze mi ciut beżowa spódniczka baletnicy nie przeszkadza dlatego opiekę 5 minut 180 stopniach, a potem 1,5 godziny w 140 wychodzi wspaniale studzimy w piekarniku zdarzy się, że popęka albo zapadnie się środek, ale zupełnie nie należy się tym przejmować, bo potem całą górę smaruje się po prostu bitą śmietaną albo kremem z bitej śmietany i ma skarb one w równych proporcjach ana wierzch oczywiście owoce dlatego właśnie teraz czas na pewno jest wspaniały, bo można na nich położyć truskawki maliny porzeczki wszystko co lekko kwaśnej co nam przełamie słodycz bez, ale po Glovo to jest deser cały rok zimą doskonale się sprawdzą pestki importowanego granatu albo marakui zamiast może ciut za słodki bananów no, chyba że skropione sokiem z cytryny listki świeżej mięty zawsze będą doskonałą kropką nad i polecam i smacznego Zwiń «

PODCASTY AUDYCJI: TOK360 "OD KUCHNI"

Więcej podcastów tej audycji

REKLAMA

POPULARNE

REKLAMA

DOSTĘP PREMIUM

Słuchaj wszystkich audycji Radia TOK FM kiedy chcesz i jak chcesz - na stronie internetowej i w aplikacji mobilnej!!

Dostęp Premium

SERWIS INFORMACYJNY

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA